Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Pozvolná ztráta hmotnosti

Ludmila . 13.2.2014 redakce uLékaře

Dobrý den, v posledních třech letech jsem zhubla z 66 na 61,5 kg, přiitom mi nepřijde, že bych nějak výrazně změnila jídelníček nebo začala nějak výrazně více sportovat. Úbytek váhy je pozvolný, určitá váha se drží třeba několik měsíců, pak se zase o trochu sníží. Dříve jsem tomu nepřikládala důležitost, ale teď už mě to začíná děsit. Léčím se se sníženou fcí štítné žlázy (kontrolováno, tam Ok), cukr v krvi mám v pořádku, krevní obraz také. Jen v posledních letech mě trápí podivné bolesti břicha, tak cca jednou za měsíc, někdy dříve, někdy déle, většinou při fyzické aktivitě, trvající cca 20-30 min, bolest zhruba uprostřed pod prsy, někdy se přesune do pravého boku, má to různý charakter. Byla jsem s tím na UZ břicha, nic nenalezeno, doktorka mi tvrdí, že to mám psychické. Může to souviset s úbytkem na váze? Může to být příznak rakoviny? Děkuji za odpověď.

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Milá Ludmilo. Úbytek hmotnosti, který uvádíte, není nijak dramatický, ale samozřejmě stojí za dovyšetření. Funkce štítné žlázy tělesnou hmotnost rozhodně ovlivňuje. Vy se se štítnou žlázou léčíte. Hubnutí by mohlo znamenat zvýšenou funkci resp. příliš vysokou dávku léků obsahujících hormony štítné žlázy. Píšete nicméně, že po endokrinologické stránce vše v pořádku. Pak by to mohlo být tak, že předchozí - vyšší tělesná hmotnost souvisela s nedostatkem hormonů štítné žlázy, a po jejich doplnění se upravila (klesla). Pozvolné hubnutí může mít ovšem řadu příčin, které takto bez možnosti Vás vyšetřit neodhalím/nevyloučím. Podobné je to s bolestmi břicha, které popisujete. "Píchání v boku" při aerobním sportu ještě nemusí znamenat žádnou patologii - stává se to běžně např. při běhání, zejm. při nevhodné technice (pomáhá zvolnit tempo, prohloubit dýchání, nejíst před tréninkem, z dlouhodobého pohledu správné protahování a posilování mj. šikmých břišních svalů, nácvik břišního dýchání...). Příčiny ovšem mohou býr rozličné, ultrazvuk bohužel není schopen vyloučit všechny možné patologie. Z rakoviny ale strach nemějte. I když chápu, že máte obavy z vážného onemocnění, Vaše příznaky pro rakovinu rozhodně nijak typické nejsou (stejně tak Váš mladý věk) a s mnohem větší pravděpodobností Vaše potíže souvisí s nějakým jiným, třeba jen banálním problémem. Ani na otázku, zda hubnutí a bolesti souvisí či nikoliv, nemohu jednoznačně odpovědět - možné je obojí. Bylo by vhodné, abyste se obrátila na svého praktického lékaře. Zná Vás a historii Vašeho zdravotního stavu, má k dispozici výsledky provedených vyšetření, má možnost Vás vyšetřit, může doplnit další testy např. z krve, případně Vás doporučit k vyšetření specialistou (např. gastroenterologem), shledá-li to přínosným. Jen tak lze vyloučit rozličné příčiny hubnutí a bolestí břicha. S pozdravem.

Související dotazy

Hmotnost
Dobrý den, chtěla bych se zeptat k čemu je dobrá zelená...
Ztráta hmotnosti
Dobrý den, Zhubla jsem 20 kilo a trápí mě přebytečná...
Abnormální ztráta hmotnosti
Dobrý den, v únoru jsem vážil ještě 80 kg a nyní se...
Ztráta sluchu
Dobrý den.Je mi 41 let a posledni 3 roky velmi rychle...
Nárůst hmotnosti, otok DKK
Je mi 31. Za posledni rok a puj jsem pribrala 10 kilo...
Změna hmotnosti po vysazení antikoncepce
dobrý den,chtěla bych se zeptat. uzivam antikoncepci...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Poznal by to už lékař těhotenství?

Dobrý den, moje poslední menstruace byla 31.1 a 28.2 se mela dostavi a nedostavila,5.3...

Poznat rakovinu z krve

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda se pozná "že není neco v pořádku" (mám...

Pozření cizího tělesa dítětem

Dobrý den,dcera 2 roky možná spolkla kousek plastového napichovátka na jednohubky....

Pozření fólie z párků

Dobrý den, mám takový delikátní problém. Bohužel se mi podařilo sníst 4...

Pozření hypermanganu

Omylem jsem pozřela v sobotu po obědě krystalky hypermanganu hned jsem to...

Pozření kovových částeček

Dobrý den, během posledních 14 dnů jsem při jídle několikrát rozkousl a spolkl...

Pozření obalu jídla

Dobrý den mám dotaz 11 letá dcera jedla sýr který byl zabalený v růžovém vosku...

Pozření syrového kuřecího masa v těhotenství

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Jsem v 19.týdnu těhotenství a...

Pozůstatek hemeroidu?

Dobrý den, je mi 31 let. Při prohlížení oblasti řitního otvoru (mám jít na kontrolu...

Pozůstatek po očkování proti TBC

Dobrý den. Po očkování proti TBC Se mi na rameni vytvořila nevzhledná boulička....

Požadavek na CT

Dobrý den, byla jsem na MR kde mi zjistili nález patol. tkáňe v horním mediastinu...

Požité plesnivé potraviny


Požití 2 Paralenů, 1 Ibalginu, 2 Euthyroxů 50ug a 1 Enapu 5mg

Dobrý den, když 15 dívka o výšce 175 cm a 70 kg snědla před 2 dny večer 2 paraleny...

Požití alkoholu při léčbě antibiotiky

Dobrý den,užívám na zánětlivé kožní onemocnění kombinaci dvou antibiotik Benemicin...

Požití diethyltoluamidu

Dobrý den, Jako repelent používám přípravek"Bushman ultra",který obsahuje 80%diethyltoluamidu.Dnes...

Požití jarové vody

Dobrý den, jsem ve 24.t.t. Včera jsem omylem vypila asi 3 loky jarové vody (napustila...

Požití jedovaté rostliny

Dobrý den, ráda bych se zeptala za jak dlouho se dostaví nějaká reakce pri případnem...

Požití klíštěte

Dobrý den, moje 20ti měsíční dcera na chatě požila male klíště. Čichala ke kytičce...

Požití léku GS Gingko Forte po datu spotřeby

Dobrý den, dneska jsem užila 1 tabletu GS GINKGO FORTE, pro lepší soustředění...

Požití nepasterizovaných sýrů u těhotné

Dobrý den, jsem ve 23tt těhotenství a snědla jsem před třemi dny sýry o kterých...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dlouhodobý kašel a další projevy


EEG


Zánět patra


Opožděná menstruace a negativní těhotenský test

Dobry den, nedostala jsem menstruaci uz mam 12 dni spozdeni. Mam partnera se...

Antikoncepce Artizia


Vyplnění mezery mezi zuby


Klimonorm a následky jeho dlouhodobého užívání


MUDr. Věra Čechová

Stomatologická ordinace

Vitamíny


Zapomenuta pilulka


Bolest třísel


Streptokok v pochvě


Jak správně ošetřit puchýř


Kožní obtíže


Žaludek


Samovolná tvorba modřin


Duomox na streptokokovou infekci


Méně známá sestra hemofilie aneb Když chybí srážecí faktor VII


Bolestivý, červený a opuchnutý klitoris


MUDr. Jitka Matiašovicová

Praktický lékař pro děti a dorost

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×