Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Požité plesnivé potraviny

Vanda . 13.1.2014 redakce uLékaře

Dobrý den, paní doktorko, byla jsem teď hodně nachlazená a měla rýmu. Asi 2 dny po sobě jsem si dělala jako obvykle kávu a zdálo se mi, že má nějakou divnou chuť, ale přičetla jsem to tomu nachlazení a rýmě. Když jsem další den vařila bramborovou kaši a přidala do ní mléko, opět mi přišla chuť kaše odporná, tak jsem zkontrolovala krabici mléka a bylo mi vše jasné. Mléko bylo zkažené už z obchodu a vevnitř plavala nazelenalá plíseň. Je mi jasné, že plíseň je zdraví škodlivá a vše kontaminované okamžitě vyhazuji, ale tohoto jsem si opravdu nevšimla a teď mám docela obavy, aby to nemělo nějaký zásadní vliv na zdraví. Je možnost třeba užít něco na očištění těla? A co mě udivuje nejvíc, manžel to mléko otvíral, jelikož každý večer před spaním si dává sklenici a vůbec mu to divné nepřišlo. Bramborové kaše měl trochu i náš tříletý syn, ale jen jednorázově, to jsme si jen já dopřála plíseň v kávě 3 dny po sobě. Přeji hezký den.

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Milá Vando. Nárazové požití plísně může vyvolat akutní zažívací potiže (bolesti břicha, průjmy, zvracení), pokud by bylo množství požité plísně velké, pak třeba i bolesti hlavy a halucinace. Pokud zjistíte požití plísně, má smysl do několika hodin užít větší množství černého uhlí. Jelikož se však ke mně Váš dotaz dostává s několikadenním zpoždením, žádné "očištění" provést nelze. Naštěstí jste ale ani Vy, ani nikdo z Vašich bllízkých neměli příznaky otravy, nemusíte mít tedy zbytečné obavy. Mykotoxiny a jiné škodlivé látky, které jsou obsaženy v plísních, mají negativní vliv na zdraví, pokud dochází k jejich konsumaci dlouhodobě či pravidelně - jsou popsány nepříznivé účinky na játra, ledviny, krvetvorný systém, imunitu a také kancerogenní efekt. Těchto účinků se nemusíte bát, ani pokud jste požila kontaminované mléko 3 dny po sobě. Obecně je samozřejmě důležité potraviny kontrolovat a při jakémkoliv náznaku kontaminace plísní likvidovat, jak správně děláte. Důraz musí být kladen na správné skladování potravin. Je důležité vybírat si kvalitní čerstvé potraviny a volit ověřené potravinové řetezce - nekvalitní potraviny totiž mohou obsahovat stopy plísní již v obchodě, jak tomu bylo i ve Vašem případě.

Související dotazy

Alergie na potraviny
Dobrý den, můj přístup není asi dobrý, ale já ráda...
Požití plesnivé potraviny v těhotenství
Dobrý den, jsem ve 20. týdnu těhotenství a bohužel...
Požití plesnivé potraviny v těhotenství
Dobrý den, jsem ve 20. týdnu těhotenství a bohužel...
Požití plesnivé potraviny v těhotenství
Dobrý den, jsem ve 20. týdnu těhotenství a bohužel...
Alergie na potraviny
Alergie - Dobrý den, mám problém, čím dál častěji natékám...
Alergie na léky a potraviny
Je to hloupé se na to ptát v lékařské poradně. Jsem...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pozření cizího tělesa dítětem

Dobrý den,dcera 2 roky možná spolkla kousek plastového napichovátka na jednohubky....

Pozření fólie z párků

Dobrý den, mám takový delikátní problém. Bohužel se mi podařilo sníst 4...

Pozření hypermanganu

Omylem jsem pozřela v sobotu po obědě krystalky hypermanganu hned jsem to...

Pozření kovových částeček

Dobrý den, během posledních 14 dnů jsem při jídle několikrát rozkousl a spolkl...

Pozření obalu jídla

Dobrý den mám dotaz 11 letá dcera jedla sýr který byl zabalený v růžovém vosku...

Pozření syrového kuřecího masa v těhotenství

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Jsem v 19.týdnu těhotenství a...

Pozůstatek hemeroidu?

Dobrý den, je mi 31 let. Při prohlížení oblasti řitního otvoru (mám jít na kontrolu...

Pozůstatek po očkování proti TBC

Dobrý den. Po očkování proti TBC Se mi na rameni vytvořila nevzhledná boulička....

Pozvolná ztráta hmotnosti

Dobrý den, v posledních třech letech jsem zhubla z 66 na 61,5 kg, přiitom mi...

Požadavek na CT

Dobrý den, byla jsem na MR kde mi zjistili nález patol. tkáňe v horním mediastinu...

Požití 2 Paralenů, 1 Ibalginu, 2 Euthyroxů 50ug a 1 Enapu 5mg

Dobrý den, když 15 dívka o výšce 175 cm a 70 kg snědla před 2 dny večer 2 paraleny...

Požití alkoholu při léčbě antibiotiky

Dobrý den,užívám na zánětlivé kožní onemocnění kombinaci dvou antibiotik Benemicin...

Požití diethyltoluamidu

Dobrý den, Jako repelent používám přípravek"Bushman ultra",který obsahuje 80%diethyltoluamidu.Dnes...

Požití jarové vody

Dobrý den, jsem ve 24.t.t. Včera jsem omylem vypila asi 3 loky jarové vody (napustila...

Požití jedovaté rostliny

Dobrý den, ráda bych se zeptala za jak dlouho se dostaví nějaká reakce pri případnem...

Požití klíštěte

Dobrý den, moje 20ti měsíční dcera na chatě požila male klíště. Čichala ke kytičce...

Požití léku GS Gingko Forte po datu spotřeby

Dobrý den, dneska jsem užila 1 tabletu GS GINKGO FORTE, pro lepší soustředění...

Požití nepasterizovaných sýrů u těhotné

Dobrý den, jsem ve 23tt těhotenství a snědla jsem před třemi dny sýry o kterých...

Požití plesnivé potraviny v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 20. týdnu těhotenství a bohužel jsem omylem snědla plesnivé...

Požití plesnivé potraviny v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 20. týdnu těhotenství a bohužel jsem omylem snědla plesnivé...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest kolene


ADHD


Vykloubení čéšky

Dobry den mam vykloubeni cesky.urazem.stacil mi prudky pohyb.za par dni se v...

Bulka na ruce


Problém se zarudlou předkožkou.


Roztroušená skleróza?


Gynekologická operace


Zvětšené mízní uzliny v tříslu a riziko rakoviny


Bolesti v podbřišku


MUDr. Alexis Regueyra Bolaňos

Praktický lékař pro dospělé

Vystouply hrudnik


Pád na zadek, bolest zadku a zad


Zoloft 25mg učinnosť


Silná rýma


HCV, HIV, Zvětšená uzlina, Deprese


Akné


Zalehlé ucho po zánětu


Zánět čelisti či čelistního kloubu???


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×