Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Před 3 lety jsem měla poruchu vidění

Oči Brigita 26.12.2018

Dobrý den,
je mi 49 let a asi před 3 lety jsem měla poruchu vidění na obě oči(něco jako velká mihotající se prasklina v levém zorném poli)po 14 dnech se mi to opakovalo.Vždy to trvalo max 20 minut.Byla jsem poslána vyšetření na neurologii sono,CT hlavy-vše v pořádku jen mi zjistili tetanii.Vpropouštěcí zprávě mám diagnózu podezření na TIA.Preventivně užívám Stacyl 1 tabletku denně.Dnes opět porucha vidění ale tentokrát jsem v levém zorném poli viděla mihotající kolečko opět u obou očí .(trvalo to 30minut)Samo odeznělo a žádné další potíže nemám.Někde jsem četla že se to může spustit ze stresu a nebo naopak když se člověk ze stresu dostane do klidu.Moje práce obnáší velký stres a celý den jsem prakticky pod tlakem tak nevím když mám teď týden volna a jen relaxuji zda to může být příčinou.

Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, těžko posoudit, zdali je příčinou stres, eliminace stresu a tím například změna tlakových poměrů, menší prokrvení mozku či se uplatňuje jiný faktor. Samotné užívání Stacylu nemusí stačit v pravenci TIA, obvykle kombinujeme s lékem na cholesterol, statinem a podle tíže projevů i s dalšími léky. Až oční vyšetření, přípdně neurolog Vám určí jasnou příčinu. Pokud je nyní zrak v pořádku, cítíte se dobře, vyčkala by jsem do zítra a navštívila praktického lékaře k základnímu vyšetření, podle nálezu Vás eventuálně odešle dále. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Helena Štrofová

Specializace: Dětská oftalmologie Pracoviště: Ortoptika Dr. Očka

Dobrý den, opravdu při poruchách vidění tohoto typu může jít o tzv. amaurózu - která je přechodná. Pokud se však opakuje, kromě neurologického vyšetření se doporučuje i kontrolní interní vyšetření k vyloučení poruch srdce, srdečního rytmu, kontrola průtoku krve krkavicemi a dále dle další vyšetření dle internisty. Samozřejmě i oční vyšetření vč. vyšetření v rozkapání je na místě. Stres jistě hraje roli v mnoha civilizačních chorobách, pokud se stav opakuje, dovyšetření - viz výše - je na místě.
Někdy může jít o tzv. oční migrénu, bez bolestí hlavy a jiné vady.
K léčbě se vyjádřil praktický lékař, souhlasím,
s pozdravem, dr.Štrofová

Související dotazy

Porucha vidění
Dobrý den, už 3x během 14dnů se mi stalo, že se mi...
Porucha zraku
Dobrý den, je mi 16 let, a bohužel jsme zkoušeli cca...
Panická porucha
Dobrý den.je mi 24.let trpím panickou poruchou po dlouhé...
Nález na MRI, poruchy vidění
Dobrý den chtěla bych se optat dělali mi MRI mozku...
Suché oko, porucha vidění
Dobry den, jsem muz 32 let, spatna zivotosprava, alergik. 0,5...
Porucha vidění
Dobrý den,asi před 5 ley se mi stalo že jsem přestala...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Před 14 dny jsem dostal angínu

Dobrý den , před 14 dny jsem dostal angínu dostal jsem ospamox na 7 dni bouzel...

Před 14 dny mě začala pálit polovina pravé části tváře

Dobrý den, cca před 14 dny mě začala pálit polovina pravé části tváře. Po několika...

Před 14 dny mi začalo pískat v uších

Dobrý den. Před 14 dny mi začalo pískat v uších. Vysoký zvuk asi jako když...

Před 14ti dny se mi v oblasti tříslech objevil pupínek

Dobrý den, před 14ti dny se mi v oblasti tříslech objevil pupínek. Tři dny na...

Před 18ti dny jsem lehla s virózou

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Před 18ti dny jsem lehla s virózou - typické...

Před 2 měsíci se mi na předkožce objevily malé pupínky

Dobrý den, zhruba před 2 měsíci se mi na předkožce objevily malé pupínky, které...

Před 2 měsíci se mi na rozhraní žaludu a předkožky objevily 3 bílé tečky

Dobry den, asi před 2 měsíci se mi na rozhraní žaludu a předkožky objevily 3...

Před 3 dny jsem se bouchla do hlavy do temene. Nemůžu mít krvácení do mozku?

Dobrý den. Před 3 dny jsem se bouchla do hlavy do temene o dětský dřevěný domeček....

Před 3 dny mě píchla včela

Dobrý den, potřebuji poradit, jestli mám jít k lékaři a nasadit antibiotika,...

Před 3 dny se mi při zátěži udělala tříselná kýla

Dobrý den, potřeboval bych radu odborníka, proto se obracím na vás, před 3 dny...

Před 3 týdny mě večer začalo bolet v hrdle při polykání

Dobrý den, před 3 týdny mě večer začalo bolet v hrdle při polykání, začala...

Před 3 týdny mi jakoby zvrásovatěla kůže zespoda na penisu

Dobrý den, před 3 týdny mi jakoby zvrásovatěla kůže zespoda na penisu. Oblast...

Před 3 týdny se my vytvořila boulička

Dobrý den, zhruba před 3 týdny se my vytvořila boulička viz obrázek. Chci se...

Před 4 dni jsem měla 2 denní střevní chřipku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.. Před 4 dni jsem měla 2 denní střevní chřipku...

Před 4 měsícemi jsem měl Heliobactera

Zdravím asi 4 měsícema jsem měl heliobacteri a dostal jsem antibiotika který...

Před 4 měsíci jsem měla celkem velké klíště

Dobrý den, Před 4 měsíci jsem měla celkem velké klíště, zůstal po něm malý...

Před 4 měsíci náhodný, nechráněný sex

Dobrý den, před 4 měsíci náhodný, nechráněný sex. nyní únava, větší citlivost...

Před 4 roky jsem ve zdejší okresní nemocnici podstoupil operaci prostaty

Dotaz z oblasti urologie: před 4 roky jsem ve zdejší okresní nemocnici podstoupil...

Před 4 týdny cca. mi zaskočila žvýkačka

Dobrý den , chtěl bych se zeptat ohledně problémů v krku. Před 4 týdny cca....

Před 4 týdny jsem měl nechráněný pohlavní i orální styk

Dobrý den, cca před 4 týdny jsem měl nechráněný pohlavní i orální styk s...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Deglutinace

Dobrý den, syn(6 let)byl na deglutinaci. Jsme 11 dní po zákroku. Jak dlouho...

Zubní kaz

Dobrý den. Před měsícem jsem při kousání pociťovala v šestce dole vlevo píchání....

Kyselina močová


Azitromycin a mléko


Tezka artroza kycle a lecba bolesti

Dobrý den,mám matku 86let trpí těžkou artrozu p.kycle, a hrozné bolesti už...

Krev ve slinách pouze po ránu

Dobry den, nepravidelne se mi objevuje krev ve slinach po probuzení, tak prvni...

Skleroza aorty

Byl mi před lety diagnostikován nález pořízený radiodiagnosticky "skleroza...

Tlak pod pupkem, nevolnosti, křeče v žaludku

Dobrý den, mám takový nepříjemný tlak pod pukem (tak 1 cm) je to hrozně nepříjmný...

Radikulopatie, hernie disku, stenosa páteřního kanálu

Dobrý den. Prosím o radu, viz příloha. Mohou pomoci injekce pod CT nebo je...

Váček pod mrtvým zubem

Dobrý den, udělal se mi zánět pod zubem (váček). Jednalo se již o mrtvý zub....

Dysplastické pigmentové névy

Dobry den, prosim o vysvetleni histologickeho vysetreni, doktor mi k tomu moc...

Bolest prsu


Jak si "udělat" holčičku a jak chlapečka?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je nějaký návod na to, jak si udělat...

Vodní kýla na varleti

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, objevily se mi na každém varleti bulky - jedna...

Zástava růstu

Dobrý den , mam dotaz za chvilku mi bude 16let měřím něco kolem 168cm. Už celý...

Strach z ALS

Dobrý den, Omluvám se předem vím že píšu již několikrát. Proto vás poprosím...

Vysoký tlak a nevhodná kombinace léků


Brnění končetin, krční páteř

Dobrý den , tatínek již delší dobu trpí bolestmi zad.Již byl poslán na několik...

Bexsero

Vážená paní doktorko, ráda bych se Vás zeptala na očkování vakcínou Bexsero....

Zubní protéza

Dobrý den, pane doktore, mám již 19 let na vrchních zubech na pevno tzv. podkovu....

Reklama