Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Prolaps mitrální chlopně, extrakce zubu a antibiotika

Srdce a cévy I 17.9.2018

Dobrý den, měla bych ještě jeden dotaz, který mě právě napadl. Dnes jsem byla u svého zubaře, který mi dal doporučení na vytržení dolní levé osmičky, která je vyrostlá pouze z části, nad zubem se tvoří kapsa, do které se mi zachytává jídlo a zub musím několikrát denně čistit. Na vytržení na stomatochirurgii jdu za měsíc. 3x během pěti let jsem prodělala supraventrikulární tachykardii, poté jsem byla poslána na kardiologii, kde mi byl na ECHU srdce zjištěn tento nález: prolaps obou cípů mitrální chlopně, redunantní přední cíp, mitrál annulární disjunkce (v systole 6-7 mm), malá endsystolická mitrální regurgitace (1/4), aortální chlopeň trojcípá bez vady, pravá síň nedilatovaná, malá triskuspidální regurgitace (1/4) PG 18mmHg), malá pulmonální regurgitace (1/4), perikard bez separace. Závěr: prolaps obou cípů mitrální chlopně s nevýznamnou insuficiencí, mitrální annulární disjunkce, jinak normální nález. Chtěla bych se zeptat, ohledně trhání osmičky, zda musím podstoupit nějakou speciální péči, oproti zdravému pacientovi. Protože tři lékaři mi řekli tři názory - kardiolog mi řekl že se jedná o malý nález a že nejsou třeba žádná opatření, zubař mi řekl, že by bylo vhodné už před výkonem užívat preventivně antibiotika, samozřejmě i po výkonu + použít umrtvovací injekci bez adrenalinu, další lékař řekl, že speciální postupy se řeší pouze u pacientů s průkazkou kardiaka, což já nemám. Musím říct, že jsem z toho trochu zmatená, ale nerada bych něco podcenila. Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, chápu Vaše obavy, protože lékaři mohou mít rozdílné názory a je pak těžké se orientovat. Nález na chlopních je mírný - pokud by byl významnější, dostala byste průkazku (kde je popsána prevence infekční endokarditidy a jsou uvedeny výkony, kdy se mají použít antibiotika). Já osobně bych se i přes to všechno přikláněla spíše k názoru zubního lékaře - tedy antibiotika profylakticky (preventivně) a injekce bez andrenalinu. Konečné rozhodnutí ale bude stejně na lékaři, který bude zákrok (vytažení osmičky) provádět (tento lékař nese největší zodpovědnost).
Váš dotaz předám dále i specialistovi, aby Vaši situaci také posoudil a napsal Vám svůj názor. Jeho odpověď očekávejte v nejbližším možném termínu. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Nemocnice Pardubice

Dobrý den, myslím si, že ATB nejsou potřeba. Pokud bude chtít stomatolog antibiotika, může je předepsat. Užívají se před výkonem a po výkonu 2-3 dny. Jistě to nebude chyba, ale jiný lékař Vám je dle mého názoru nepředepíše.

Související dotazy

Prolaps mitralni chlopne,selest
Dobrý den, mám v plánu jít do sauny, a proto bych se...
Prolaps mitrální chlopně
dobrý den jsem maminka dvou dětí a mám lehký prolaps...
Prolaps mitrální chlopně
dobrý den , jsem maminka dvou dětí ,které náhodou zjistili...
Prolaps mitrální chlopně
Dobrý den, na začátku července tohoto roku jsem začal...
Prolaps mitrální chlopně
Dobrý deň, prosím Vás, mohli by ste sa pozrieť na...
Extrakce zubu
Dobrý den, moje stomatoložka mi léčila stoličku tak...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Prolaps MI

Dobrý den,ráda bych slyšela váš názor, chodím od mala na prevent. vyšetř. srdce...

Prolaps MI chlopně

Dobrý den pane doktore, měla bych na Vás dotaz. Byla jsem vyšetřena na kardiologii...

Prolaps mitralnej chlopne

Dobry den, Mam od roku 2008 kedy som bol prvy krat na kardiologii, kvoli...

Prolaps mitralnej chlopne

Dobry den. Tohto roku v lete mi bol diagnostikovany lahky prolaús mitralnej...

Prolaps mitrální chlopně

Dobrý deň, prosím Vás, mohli by ste sa pozrieť na túto správu od kardiológa?...

Prolaps mitrální chlopně

dobrý den , jsem maminka dvou dětí ,které náhodou zjistili při náhodné kontole...

Prolaps mitrální chlopně

Dobrý den, na začátku července tohoto roku jsem začal pozorovat šelest na srdci....

Prolaps mitrální chlopně

dobrý den jsem maminka dvou dětí a mám lehký prolaps mitrální chlopně s lehkou...

Prolaps mitrální chlopně a aktivní sport

Dobrý den, je mi 25.let a jsem aktivní sportovkyně. Před léty mi byl diagnostikován...

Prolaps mitrální chlopně a sport

Dobrý den pa. doktorko, Je mi 25.let a jsem aktivní sportovkyně. Přesto...

Prolaps mitralni chlopne,selest

Dobrý den, mám v plánu jít do sauny, a proto bych se chtěla zetat, zda-li mi...

Prolaps močové trubice

Dobrý den, trpím na poměrně časté záněty močového měchýře a zjistila jsem, že...

Prolaps pochvy

Po hysterektomii mě byl asi špatně zavěšena pochva. Mám proplas pochvy a vykukuje...

Prolaps pochvy a cyklokela

Dobrý den, mám prolaps pochvy 3 stupně. Když jsem šla na hystrektomii tak jsem...

Prolaps predného cípu mitrálnej chlopne

Dobrý deň. Poprosila by som Vás o vysvetlenie nálezu. EKG: SR , f :61/nim.,...

Prolaps VM

Dobrý den, dnes jsem byla na Echokardiografii a pan doktor mi do zprávy napsal:...

Prolém s uzdičkou

Dobrý den. Mám problém s natrženou uzdičkou, která se stále dále natrhuje. Po...

Prolemi s menstruaci

Dobry den pred rokem a pul jsem nastivila ginekologii anechala jsem si dat injekci...

Prolémy s dechem

několik dní je můj dech cítit po cibuli (nejedl jsem jí)a občas se bezdůvodně...

Proleželá postel

Dobrý den, prosím Vás, bydlím na koleji a spím na velmi proleželé posteli. Někdy...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Svědění a pálení konečníku

Dobrý den, je mi 22 let a už přes půl roku mě trápí svědění a pálení konečníku....

Povšechné obtíže


Odstranění znaménka dusíkem

Dobrý den byla jsem u kožní lékařky aby mi vypálila dusíkem výrůstek a řekla...

Výška postele po náhradě kyčelního kloubu

Dobrý den - chtěla bych se zeptat - jak vysokou postel bych měla doma mít po...

,,Boláky" na penisu

Dobrý den, již před dlouhou dobou se mi udělali na penisu tyto boláky. Dříve...

Gynekologie

Při čůrání mě řěže na pravé straně mého pohlavního orgánu.. po pohlavním styku...

Menstruace bez bolesti

Dobrý den, vždy jsem měla pravidelnou menstruaci 28-30 dní. PMS slabší, únava,bolest...

Fimóza?

Dobry den, mam 2 syny - 5 a 1,5 roku. Prvni syn ma problemy s pretahovanim predkozky...

Výtok a svědění pochvy


Dlouhodobá bolest ramene a lokte

Vážení, zhruba před 2,5 roky jsem začala mít potíže s bolestivostí lokte. Absolvovala...

Zhmoždění hrudníku a vystřelující bolesti do zad, krční páteře

Dobrý den, před dvěma dny jsem se narazila na hrudník, poté následovala...

Zánět nosních dutin

prosím o odpověd co lze dovodit z nálezu kde se uvádí: Homogenní zastření pravého...

Bílé pupínky v krku, únava, zvýšená teplota


Natekla pochva

Dobry den, dnes rano jsme meli s pritelem sex po delsi dobe. Po sexu jsem se...

Bolest poštěváčku

Dobrý den, jmenuji se Klára a je mi 13 let. Včera 8.7. mě začal bolet a svědět...

Bouličky na stydkém pysku


Panenská blána

Dobrý den, s přítelem máme problém. Je mi 15 a přítelovi 17 let. Už jsme spolu...

Oranžový výtok z nosu

Dobrý den, psala jsem již jednou ohledně spouštění řídkého čirého výtoku z...

Cysta na penise

Dobrý den, chtěl bych se zeptat co ta velká boule a ty pupínky okolo. Ty pupínky...

Godasal 100 a chřipka

Dobrý den.Asi prodělávám chřipku nebo nějaké virové onemocnění,s mírně zvýšenou...