Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Průjmy a bolesti dolní části břicha

Vnitřní lékařství Zuzana 14.6.2019

Dobrý den, ráda bych se zeptala na pár věcí ohledně mého aktuálního zdravotního stavu (je mi 26 let). Jsem alergik, především na pyly (bříza, bojínek), mám od dětství atopický ekzém. Před asi šesti lety jsem si dělala test FoodDetective, kde mi vyšlo pozitivní mléko, vejce a kvasnice - měla jsem zažívací potíže, bolesti břicha, průjmy a zácpy, po vysazení těchto potravin se problémy zmírnily a já žila v klidu dál. Nicméně zároveň mě občas trápí bolest v pravém podbřišku - byla mi diagnostikována cysta na pravém vaječníku, která mi obvykle tak 3 měsíce roste, pak praskne (s tím spojené bolesti, které po chvilce odezní), pak je chvilku klid a zase se vytvoří, vždy pravý vaječník (HA neberu, chtěli bychom brzy miminko a celkově jsem nikdy HA užívat nechtěla). Takto to je už řadu let, někdy je delší dobu klid, někdy se tvoří častěji. Tím se měla vysvětlit bolest v pravém podbřišku, ale mně se nezdá, že mě to tam občas pichlavě bolí, i když cystu zrovna nemám. Zároveň s tím se nafoukne břicho - pomáhají teplé obklady na uvolnění odchodu plynů, stejně i opatrná masáž ve směru chodu střeva na povzbuzení peristaltiky. Bolest se uklidní, jakmile se vyprázdním, obvykle se k tomu váže průjem, který je zničehonic, najednou, prudký, někdy jednou za měsíc, někdy 4x, někdy je klid čtvrt roku. Navštívila jsem alergo-imunologickou ordinaci, kde z krevních testů byla vyloučena alergie na lepek a byly vyloučeny i střevní záněty - chtěla jsem se zeptat, jestli je tento negativní výsledek skutečně vylučující např. Crohnovu chorobu a podobné nemoci, nebo jestli se tato onemocnění dají vyloučit jen kolonoskopií. Ohromně se mi totiž ulevilo, ale nejsem si jistá, jestli se mi může ulevit zcela. Co mi však vyšlo pozitivní, tak je tam nějaký, zatím blíže nespecifikovaný problém se štítnou žlázou, na další vyšetření půjdu o prázdninách (dle mého soudu a příznaků by mohlo jít o zvýšenou funkci, ale to je jen můj dohad). Trpím také psychickými obtížemi, navštěvuji každý týden psychoterapeuta s posttraumatickým stresovým syndromem. Mívám kvůli tomu i problémy právě s těmi průjmy, jakmile jsem nervozní, musím se vyprázdnit, nicméně mě stále zaráží ta občasná bolest v podbřišku a průjem, který je zdánlivě bez příčiny, v klidu. Děkuji moc za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Zuzano, doporučuji Vám, abyste zašla za Vaším praktickým lékařem na zevrubnější vyšetření včetně odběrů na funkci jater, ledvin, slinivky, dále je třeba dovyšetřit tu štítnou žlázu, protože například zvýšená funkce může vést k průjmům. Je třeba také vyloučit cukrovku. K tomu je samozřejmě vhodná kontrola na gynekologii s ultrazvukem, zda není v pánvi zánět, dále byste měla mít celkový ultrazvuk břicha. Pokud máte nízké ukazatele zánětu, příznaky jen takto občas, nemíváte teplotu a ultrazvuk by dopadl dobře, pak si nemyslím, že byste měla Crohnovu nemoc nebo ulcerosní kolitidu, nicméně dlouhodobé průjmy kolonoskopické vyšetření skutečně vyžadují, protože ne všichni stonají podle učebnice a zánětlivé nemoci nejsou bez kolonoskopie vyloučitelné. Váš praktický lékař by Vám vystavil žádanku do gastrosporadny nebo přímo na kolonoskopii. Dále doporučuji dodržovat tu dietu, která Vám přinesla zlepšení. Bolesti mohou být dané zánětem v gynekologické oblasti, ve střevech, například potíže s divertikly a také další zánětlivé nemoci střeva, můžete mít také nějakou svalově kosterní potíž, svaly mohou regovat stažením na praskutí cysty, stejně tak můžete po prasknutí cysty mít ještě nějakou dobu přetrvávající reakci okolní tkáně. Před plánovaným těhotenstvím bude samozřejmě vhodné nechat se vyšetřit, to je dobrá úvaha. Jinak proberte své potíže s průjmy i se svým psychoterapeutem a poraďte se, jak zvládat průjmy spojené se stresem. Existují i léky, které lze v takovém případě podávat. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Bolesti v pravé části břicha
Bolesti v pravé části břicha. Bolest je návalová vždy...
Bolest břicha v horní a dolní části
Dobry den prosim vas uz týždeň ma bolí brucho v hornej...
Bolesti břicha
Dobrý den, rád bych se dotázal, v poslední době mě...
Bolest v pravé dolní částí břicha
Dobrý den, mám problém, zpozorval jsem bolest v právé...
Bolest v pravé dolní části břicha
Dobrý den, byla jsem na vyšetření kvůli bolesti v pravé...
Bolesti v zadni leve casti pusy
Dobrý den,dnes rano jsem se probudila s bolesti v zadni...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Průjmy

Dobrý den,je mi 6O let, žena v menopauze s jejími problémy, jsem dost uzavřená,...

Průjmy

Hezký den, po stresovém období (úzkosti) mi začaly hleny ve stolici, byla...

Průjmy

Můj manžel je 25 let ochrnutý po mrtvicích, posledních 5 let je prakticky nepohyblivý....

Průjmy

Dobrý den, potřebuji poradit od dalšího lékaře. Mám už přes dva měsíce průjem,...

Průjmy

Dobrý den, před 2 lety jsem byla operována na slepé střevo, při operaci podezření...

Průjmy

Hezký den, úterý (19. 7.) mi začalo být špatně - bolesti břicha a zvracení....

Průjmy

Mám tyto potíže. Po jídle asi po 15 minutách se mi to v břiše začne jakoby vařit,zvuky...

Průjmy - celiakie?

Dobrý den,již půl roku mne trápí zažívací obtíže s velmi častou kašovitou stolicí...

Průjmy 5 let

Dobrý den, mám problém s prujmem Od mých 10-ti let trpím průjmy který nejsou...

Průjmy a bolesti břicha

Dobrý den, Je mi 25 let a jsem z prahy. Od května 2017 mě trápí bolesti...

Průjmy a dráždivý tračník

Mam dotaz,castokrat za den se mi udela jako spatne od zaludku po te jdu na wc...

Průjmy a dyspepsie u dětí

Dobry den, syn 3 a pol, ma od malicka traviace problemy, jedinne kludne obdobie...

Průjmy a hleny

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na hleny ve stolici...Uz cca 14 dní mam prujem...

Průjmy a hormonální antikoncepce

Dobrý den, ráda bych vás poprosila o radu. Užívám kontinuálně už druhé platicko...

Průjmy a krev ve stolici

Dobrý den, mám asi měsíc průjem/3-4krát denně/, spíš vodovité.Při posledním...

Průjmy a křeče po jídle

Dobrý den, přes 3 měsíce přítelkyni trápí silné průjmy. Ať sní jakékoliv...

Průjmy a křeče po jídle

Dobrý den, mám cukrovku2 ,fibrozu jater a za sebou těžkou operaci žlučníku se...

Průjmy a křeče v břiše opakující se bez příčiny

Dobrý den, již více než dva roky mám obtíže s ataky průjmy a bolestmi břicha....

Průjmy a Tasectan

Dobrý den, prosím o radu. V prosinci jsem brala magnesium 3-2-3 denně( asi 10...

Průjmy a teploty

Dobrý den, minulý týden v úterý mi začaly střevní potíže - řídká stolice, bolest...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Léčení framykoinem kvasinkovou infekci

Dobrý den, Párkrát jsem použil zmíněnou mast co mi hrozí? nikdo mi ji neporadil

Trombofilie a očkování proti Covid - 19

Dobrý den, prosím o názor - je z hlediska možných komplikací, jde mi hlavně...

Nimesil

Dobrý den, dostala jsem od lékařky Nimesil na bolestivou blokaci zad. Jelikož...

Svědění dlaní

Už pár dní mě svědí dlaně, po tom co si je snažím podrbat, tak se objevují bílé...

Modřiny po bodnutí hmyzem


Motání hlavy, tlak v uších, bolest hlavy

Dobrý den, už asi dva týdny se mi motá hlava, teď mě začala i pobolívat a cítím...

Norethisteron až v průběhu menstruace

Dobrý den, chci se zeptat na lék norethisteron, dostala jsem ho od gynekologa...

Bublání pod žebry

Dobrý den, je to pár dní, co mi začalo jakoby bublat po žebry (ne dolu pod žebry,...

Atrofie mozečku, zhoršená mluva

mám atrofii malého mozečku a asi před dvěma lety jsem začala špatně mluvit.mluví...

Nekróza horní části prstu a osteomyelitida

Dobrý deň. V októbri som sa pichla do prsta, následne nastal zápal a zistený...

Rychlost růstu ochlupení kolem penisu

Dobrý den. Chodil jsem asi půl roku po vyšetřeních a lékař mě požádal jestli...

Bolest v koutku pravého oka


Hodnoty v krevním obraze u dítěte

Dobrý den, dvouleté dceři byli naměřeny některé hodnoty mimo normu v krevním...

Xarelto


Rovamycin a alkohol

Dobrý den, mám dotaz týkající se konkrétně atb Rovamycine a pití alkoholu...

Opich pod CT

Dobrý den. Po několika letech bolesti hlavy a pravé ruky jsem objednána na ,,opich...

Následky poranění vazu v kotníku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na problémy s pravým kotníkem, 13.3 jsem si...

Rakovina stydké kosti

Dobrý den, má maminka 60 let, se starala o umírajícího manžela a už pociťovala...

Citalec

Dobrý den, 10 dní užívám antidepresiva Citalec 20 mg - 1 tabletu ráno po...

Možnost ultrazvuku či CT břicha jako samoplátce

Chtěla bych se zeptat, zda existuje možnost sama si uhradit ultrazvuk břicha...

Reklama