Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Řidší stolice po stresovém období

Trávení Hana 14.8.2019

Dobrý den, prosím o Váš názor. Cca před půl rokem jsem začala mít po stresovém období řidčí stolici, pouze ráno popř dopoledne max 2x až 3x do vyprázdnění a občasné bolesti v levém podbřišku. Šla jsem s tím k lékařce, kde jsem podstoupila odběry krve, sono břicha, gastroskopie. Vše vyšlo v pořádku, pouze prý lehce zvýšené jaterní hodnoty a zánět ( v době odběrů jsem byla nachlazená), ale údajně jen malinko, nemám se znepokojovat a moji obavu ze střevních zánětu vyvrátila. Bohužel stále moje problémy trvají, stolice je měkká, užší (možná způsobené hemeroidy) a na malé kousky, světle hnědé barvy oproti normálu, pravidelná většinou pouze po ránu. Bez krve a hlenu. Průjem pouze po panické atace (docházela jsem na terapie, léky neberu). Navštívila jsem proktologa, s obavou a žádostí o vyšetření, který opět řekl, že střevní záněty jsou průjmy s krví ale objednal mě pro klid na částečnou kolonoskopii kvůli bolesti v levé části břicha. Trpím na úzkosti, které díky zdravotnímu stavu mám teď stále. Prosím o názor jestli mé problémy opravdu nenasvědčuji případné Crohnově chorobě, nebo o jaký problém by se mohlo jednat? Mám zažádat o celkovou kolonoskopii pro vyšetření? Testy na alergie mi doktorka nedělala.,

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, určitě je dobře, že jste s potížemi navštívila lékaře. Na prvním místě je samozřejmě důležité vyloučit onemocnění trávicí soustavy (odběry krve, sono břicha, gastroskopie, koloskopie). Nejspíše máte objednánu sigmoideoskopii (vyšetření tlustého střeva - esovité kličky a konečníku). Pokud by bylo podezření na Crohnovu chorobu, je lepší provést koloskopické vyšetření celého střeva, změny při Crohnově chorobě se nejčastěji vyskytují na úplném konci tenkého střeva, v místě, kde přechází do tlustého (při koloskopii lze odebrat vzorky sliznice střeva a poslat je na histologické vyšetření, které pomůže diagnóze).
Podle popisu potíží byste mohla trpět ale i tzv. dráždivým tračníkem. Potíže inicioval stres a nyní přetrvávají (a přidal se navíc i stres z onemocnění střev, což může nadále potíže zhoršovat či udržovat). Tato diagnóza se ovšem může stanovit poté, co budete vyšetřena a budou vyloučena onemocnění střev. Při dráždivém tračníku lze užívat např. lék Duspalatin - o tom ale musí rozhodnout lékař po vašem vyšetření.
Váš dotaz předám k posouzení ještě i specialistovi, aby Vám také napsal svůj názor a jak dále postupovat. Jeho odpověď dorazí v nejbližším možném termínu (prosím o strpení, může to být za nějaký den).
Přeji, aby se potíže co nejdříve vyřešily. S pozdravem BS.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Hano, doporučuji Vám, abyste se nechala vyšetřit v gastroenterologické poradně; naše sestřičky by Vám mohly pomoci s objednáním. Bylo by vhodné zopakovat jaterní testy, zda zde není nějaký vývoj a zjistit, jaká je příčina jejich zvýšení, protože zde může být souvislost s průjmy. Může se jednat o zánět jater, nemoci žlučníku a také slinivky. Také by bylo potřeba vyloučit nemoci štítné žlázy, to by měl udělat praktický lékař. V gastroporadně se domluvíte na vyšetřeních možných alergií a nesnášenlivostí potravin, které také mají průjmy jako projev. Zejména se jednává o celiakii (možná je již vyloučená biopsií při gastroskopii, zeptejte se svého lékaře) nebo nesnášenlivost mléčného cukru laktózy. Dále bych podle ukazatelů zánětlivých parametrů a případně kalprotektinu (vyšetření na střevní záněty) a nálezu na ultrazvuku zvážila kolonoskopii. Myslím si, že sigmoideoskopie by nemusela být dostatečná, ale to posoudí gastroenterolog podle výsledků. Podle popisu si nemyslím, že jsou nespecifické střevní záněty jako Crohnova nemoc či ulcerózní kolitida nejpravděpodobnější diagnóza, ale bez vyšetření střeva to jednoznačně říci nejde. Vzhledem k tomu, že máte panické stavy a trpíte setrvalou úzkostí, pak se také obraťte na svého psychoterapeuta nebo psychiatra, možná že by Vám přechodně nějaký lék mohl pomoci zvládnout nynější potíže. Doporučuji držet rozumnou dietu, rozhodně nepít alkohol, vynechat nadýmavé potraviny, nápoje s bublinami, pochutiny, mastné a tučné, jezte zdravě a kvalitně, 5x denně menší porce. V podobných případech často pomáhá vynechání nekysaných mléčných výrobků včetně měkkých sýrů a tvarohů. Další doporučení a léčba by se případně odvíjela dle výsledků. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Antikoncepce a řidší stolice
Dobrý den, chtěla by jsem se zeptat. Beru antikoncepci...
Antikoncepce a řidší stolice
Dobrý den, vím, že vám tuto otázku klade mnoho žen,...
Řídká stolice po antibiotikách
Dobrý den, dcera 6 let brala před třemi měsíci antibiotika...
Řidší stolice u kojence na dovolené
Pekny den, mam 4 mesicniho chlapecka, jsme na dovolene...
Antikoncepce - řidší stolice
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda má vliv na...
Řidší stolice a problémy s konečníkem
Dobrý den, prosím o radu jak mám postupovat dál,mám...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Řídnutí vlasů od silného stresu

Dobrý den, přes 3 měsíce mám silný stres a před asi měsícem jsem si všimla,...

Řídnutí vlasu˚

Dobrý den, již několik měsíců mě trápí vypadávání vlasů (při česání, mytí ale...

Řídnutí zubní skloviny

dobrý den paní doktorko.byla jsem u své zubařky na prohlídce zubů a ta mi zjistila...

Řídnutí zubů

Dobrý den. Mám problém a to ten, že mi řídnou zuby (zubní sklovina). Piju neslazené...

Řídnutí zubů

Dobrý den,paní doktorko.Psala jsem vám že mi řídnou zuby(zubní sklovina) a ptala...

Řídnutí zubů

Dobrý den, Začali se mi velmi odštípávat malé kousky z horních dvou řezáků....

Řidší kost

Dobry den Byla jsem na rentgenu zubu rekli mi, ze na jedne strane stin doktorka...

Řidší stolice a antikoncepce

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. Užívám HA Mirell každý den cca v 16:30....

Řidší stolice a nepříjemné pocity v břiše

Dobrý den , už několik týdnů mě trápí problém při vyprazdňování , stolice je...

Řidší stolice a problémy s konečníkem

Dobrý den, prosím o radu jak mám postupovat dál,mám často řidší stolici a to...

Řidší stolice u kojence na dovolené

Pekny den, mam 4 mesicniho chlapecka, jsme na dovolene v italii a jiz osmy den...

Říha vajíčka

Dobry den,chtela bych se zeptat.Mam 11Leteho syna ktery casto riha vajicka i...

Říhání

Dobrý den, už strašně dlouho mám problém s říháním. Většinou se to stává, když...

Říhání

Dobrý den,chtěla bych se zeptat už skoro třičtvrtě roku neustále říhám.Neni...

Říhání

Vážená paní doktorko, je mi opravdu hloupé o tomto psát, ale od malička "krkám"...

Říhání

Dobrý den můj dotaz se týká mého manžela . Je mu 64 let a opravdu za celí život...

Říhání

Dobrý den, jsem pět měsíců po laparoskopické operaci žlučníku. Vše začalo...

Říhaní

Dobry den,mame 3mesicni miminko a tak mesic strasne moc řiha. Moje lekarka rika...

Říhání


Říhání

Dobrý den, potřebuju pomoc. Pár dní zpátky jsem začal neustále krkat, začalo...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti po hysterektomii

Dobrý den, mám 10 dní po hysterektomii a to laparoskopicky s ponecháním vaječníků....

Orální sex

Dobrý den, chci se zeptat, včerá mě cizí holka orálně uspokojovala, ale jen...

Bublinkaté nápoje v kojení

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jsem plně kojící matka,a jako kojící bych prý...

Zalehlé uši

Dobrý den, bude mi za týden 17 let, a někdy před 4 nebo 5 lety jsem měl zánět...

Časté močení a světle hnědá, řidká stolice

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je normální co se mi v posledním půl...

Krváení z konečníku


Příkrm kojence

Dobrý den,máme 4měsíční dcerku a doporučili nám příkrm nutrilon kvůli malé váze.Má...

Vykašlávání hlenu


Bolest zad


Pooperační srůsty,zácpa

Dobrý den,během tří týdnů jsem prodělala tři gynekologické operace,první byla...

Bolest a nevolnost z hladu


Zalehlé uši

Dobrý den, mám dotaz ohledně zalehlých uší. Z ničeho nic mám zalehlé uši, pravé...

Orální sex

Dobrý den, moje přítelkyně by ráda provozovala orální sex, ale oba máme strach...

Bolest lokte

Dobrý den, už druhý den trpím boletí levého lokte. Bolest začala postupně, během...

Otlacenina

Dobrý den,prosim vas o radu na noze u palce mam otlaceninu mam to i na druhe...

Otok kotníku

Dobry den mel jsem kliste cca 6hodin na kotniku a po dvou dnec mi kotnik natekl...

Otoky dolních končetin

Dobrý den, trápí mě oteklé nohy, především kotníky, již řadu let. Není to...

Otok kolem kotníků a zadýchávání


Zarudnutí a otok končetin


Ochrana před nechtěným početím

Dobrý den, je mi 15 a půl a se svým přítelem se kterým jsem rok sem měla pohlavní...

Reklama
Zavřít