Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Sexuálně přenosné onemocnění

Kožní obtíže Lukáš 12.7.2020

Dobrý den, prosím o radu a odpovědi specialisty.
Před patnácti dny jsem měl v podnapilém stavu pohlavní styk se sedmnáctiletou dívkou, s kondomem, který se protrhl, a následně tedy došlo k nechráněnému pohlavnímu styku i s orálním sexem. Ihned jsem věděl, že se nechám otestovat na pohlavně přenosné choroby. Můj aktuální zdravotní stav je následující: bolest varlat, bolest v podbřišku, snad minimální pálení v močové trubici (vypiji 3l vody denně, takže se proplachuje) a na vnitřní straně předkožky, kousek za žaludem, mám cosi jako odřeninu o velikosti 0,5cm ( S jistotou vím, že jí věnuji pozornost několik dní a opravdu doufám, že je to jen odřenina. Myslím, že se za těch snad 5 dní nezměnila). Vyjma té jedné "odřeniny" nejsou přítomny žádné viditelné změny, ačkoli povrch penisu (pod předkožkou a žalud) mám takový "suchý", nezvlhčený. Pamatuji si, že slečna měla trochu bílý povlak, pro který však může být strašné množství důvodů a proto jsem tomu nepřikládal velkou váhu....
Před dvěma dny, tedy 13. den od pohlavního styku, jsem podstoupil stěry z močové trubice na dermatovenerologické klinice FN Brno, ale výsledky budu mít nejdříve za 5 dní a vyslechl jsem si akorát, že mám hodně pít a do odvolání lékaře nemít pohlavní styk, což beru jako samozřejmost...
Prosím o radu specialisty, jak mám následně postupovat. Co mohu/ co bych měl doplnit za vyšetření? Nemohu jen čekat na výsledky za 5 dní. Ihned v pondělí ráno 13.07. chci navštívit urologii FN Brno a následně znovu dermatovenerologickou kliniku kvůli dodatečným testům. Rád bych podstoupil stěr kvůli přenosu slinami a také krevní testy pro zjištění čehokoli zjistitelného na choroby, které již měly svoji inkubační dobu a mohli propuknout.
Pročetl jsem mnoho textů a z popsaných komplikací mi vyplývá, že jsem se pravděpodobně nakazil chlamydiemi trachomatis. Nedej bože, aby ta oděrka byl syfilis...
Závěrem stručně a přehledně sepíši seznam otázek, jestliže mi to forma textu dovolí. Prosím o odpovědi na jednotlivé otázky. Možnost nákazy mám na mysli vždy mimo pohlavní cestou.

1. Mohu požádat o podání antibiotik proti chlamydiím, které se zdají být očividné? Můžou mi být předepsány správná antibiotika bez detailních výsledků, které budou za 5 dní?
2. Ovlivnily by antibiotika výsledky dalších testů? Musel bych počkat na dobrání a až poté podstoupit další případné testy?
3. Jaká antibiotika by byla vhodná pro léčení chlamydie trachomatis? Snesu i dost silná antibiotika, která bych dostal radši, abych co nejvíce zvýšil šanci na úplné vyléčení.
4. Jaký by měl být postup léčby, pokud by mi byly zjištěny chlamydie i Syfilis....?
5. Mohl jsem někoho, do této doby, ohrozit nákazou právě chlamydiemi, syfilis (ještě něčím, co bych nemohl vědět) mimo pohlavní cestou? Např. v rámci společné sprchy. Byl jsem na chatě s přáteli, ale sprchoval jsem se schválně mimo dobu, kdy se sprchovali ostatní.
6. Jak dlouho může nákaza přežít mimo tělo? Např. v rámci sprchy, ručníku, slin na sklenici.
7. Je možné někoho nakazit mimo pohlavním stykem v rámci inkubační doby do propuknutí nemoci? Třeba právě slinami.
8. Rád bych věděl, laickým popisem (ne chemicky), jak se tvoří chlamydie a syfilis a jestli je možné, aby se nějaká pohlavní nemoc vytvořila u mladé dívky?
9. Mohu se případně nechat za týden znovu vyšetřit stěry z močové trubice? Jelikož u syfilis se popisuje inkubační doba 3 týdny a může být bez příznaků. Byly by ty testy průkazné i s antibiotiky?
10. Které pohlavní choroby jsou skutečně přenosné i slinami? Velice podstatné
11. Na dermatovenerologické klinice mi bylo řečeno, že se nemusím bát přenosu pohlavích chorob slinami při líbání!!! Až do dnešního dne jsem se nedočetl opaku. Ale dnes jsem se dočetl, že kapavka a syfilis jsou přenosné slinami při líbání.... Jaká je pravda?? Pravděpodobně viz. odpověď na předchozí otázku, ale chtěl jsem to zmínit, protože tak mi to bylo sděleno lékařkou (věřím, že jsem se zeptal srozumitelně).
12. Četl jsem, že chlamydia trachomatis se nešíří slinami kvůli absenci vnímavé tkáně, ale orálním sexem ano, protože dojde ke kontaktu genitálu se sliznicí hltanu až hrtanu. Ta bakteri projde od svrchu dolů a najde si ty správné buňky, tak to funguje? Opravdu se nemůže stát, že člověku po orálním sexu nějak setrvá v "horních sliznicích" a ten by po deseti dnech mohl někoho slinami nakazit?
13. Mohu začít používat nějaký hojivý krém, pokud je ta "oděrka" skutečně jen ona oděrka? Samozřejmě až po vyšetření, prohlídce, která mi nebyla provedena.
14. Je cokoli, co bych mohl udělat, nebo užívat, abych co nejvíce zlepšil svůj fyzický stav vůči případné nemoci?? Každý den do sebe hrnu kvalitní vitamíny, omegu, vlákninu a objednal jsem si další doplňky stravy na podporu hojení. Užívám produkty značky Herbalife, se kterými mám dobrou zkušenost.

Závěrem chci říct, že jsem právě týden po styku potkal jednu slečnu, s kterou o sebe jevíme zájem, a byli jsme venku a prostě už jsme se políbili.... Asi je úplně jedno, že to bylo jen pár letmých polibků a ne žádné vášnivé líbání. V domnění, že ji nemohu ohrozit. S myšlenkou, že potřebuji aspoň nějaké výsledky, abych ji nevystrašil k smrti a neodehnal.... Protože sám jsem psychicky odolný jedinec, ale tohle už taky nezvládám. Vím, že jí to musím říct a už nemůžu čekat a pokud je možnost mít aspoň nějaké výsledky do dvou dní, tak pro ně klidně pojedu přes Republiku.

Ještě jednou moc prosím o rady a odpovědi k textu, o odpovědi na otázky. Prosím o značení odpovědí na otázky danými čísly. Pokud Vás napadne ještě cokoli dalšího, tak to, prosím, připište. Budu velice rád za doporučení specialistů v Brně, které bych mohl navštívit, ale i jinde.
Děkuji mnohokrát a přeji příjemný den

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

nejlepším postupem je vyčkání výsledků laboratoře a kontrola s výsledkem na dermatovenerologii. Vyšetřen klinicky jste na dermatovenerologii byl, stěry provedeny taktéž byly a výsledky se nijak neurychlí, je potřeba trpělivost, 5 dní jistě není nijak dlouhá doba, po kterou by nešlo počkat na výsledky. Do té doby nejsou žádná další vyšetření potřebná, a ani nemá smysl stav řešit na dvou pracovištích naráz (na urologii a současně na dermatovenerologii), vyberte si pouze jedno pracoviště, poté bude léčba smysluplná a cílená.

K jednotlivým položkám Vašeho dotazu:
1. Je lepší počkat na výsledky a nasadit cílenou léčbu.
2. Antibiotika ovlivní pouze kultivační výsledky, ostatní metody - průkaz pod mikroskopem, průkaz DNA/RNA apod. antibiotika neovlivní.
3. Vhodná antibiotika nasadí kožní lékař či urolog a to podle epidemiologické situace, tzn. podle zkušeností, která antibiotika v současnosti nejlépe zabírají (situace se může měnit a na antibiotika vznikají různě rezistence, čili jistě Vám lékař předepíše to, co předpokládá v danou chvíli za nejúčinnější).
4. Nasadily by se buďto dvoje antibiotika, každé na jedno onemocnění, případně pokud by byl přítomný překryv a zabíralo by nějaké antibiotikum na oboje, nasadilo by se pouze toto jedno antibiotikum.
5. Ne, mimo pohlavní styk ne.
6. Není mi známo, je to u různých bakterií různé, většinou se jendá i řádově hodiny.
7. Ne.
8. Infekce se sama nijak nevytvoří, člověk se musí vždy nakazit od někoho jiného.
9. Ano, je možné opakování vyšetření vzhledem k inkubační době, i přes eventuální léčbu antibiotiky, viz dotaz výše.
10. Klasické pohlavní nemoci nejsou přenosné slinami. Musí se vždy jednat o kontakt s genitálem - pohlavní/orální styk.
11. Ne, opravdu nemusíte. Příznaky popisujete pouze v oblasti genitálu/močových cest. Pokud byste měl rozvinuté onemocnění v oblasti dutiny ústní (např. syfilitický vřed v ústech), měl byste k tomu také příznaky z onemocnění - viditelný vřed v ústech, bolest apod. Poté by při kontaktu (líbání) mohlo samozřejmě dojít k přenosu. To však není Váš případ.
12. Ne, takto to nefunguje, opravdu Vám chlamydie nikde v ústech nezůstane.
13. Pokud jde pouze o oděrku, lze promazávat čímkoliv mastným, nemusí to být žádný speciální krém.
14. Ne, není nic specifického, pouze obecně zdravý životní styl.

Na Váš požadavek zasílám dotaz ještě k odpovědi specialisty, můžete tedy ještě očekávat druý komentář k Vašemu dotazu.
Jinak myslím si, že není na místě takováto panika. Běžným polibkem k žádnému ohrožení nedojde, čili se nemuíste nijak obávat o zdraví Vaší nové přítelkyně. V klidu vyčkejte na výsledky testů, případně absolvujte přeléčení (pokud bude nutné) a se sexuálním stykem počkejte, až budete zdráv.

Přeji ať vše dobře dopadne. S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Marie Kosková

Specializace: Dermatovenerologie, Vnitřní lékařství

Dobrý den,
pouze doplním zcela správnou a vyčerpávající odpověď paní doktorky Gottvaldové.
Žádné preventivni podávání antiobiotik není možné z mnoha důvodů, zejména poškození vlastního zdraví. Jsem si jista, že by Vám to nedoporučil ani "známý" lékař z druhe strany republiky.
Slečna která o Vás má skutečný zájem nebude naléhat na intimní styk za dva dny, ale na to Vás blíže poznat a Vy byste mohl získat čas k tomu, abyste si urovnal svoje pocity a počkal výsledků testů a až poté eventuelně léčil to co je třeba.
Různé nemocí mají různou inkubační dobu, v závislosti na imunitě jedince, pro posilení imunity můžete kromě vitamínů například každý den sportovat. Proto pracoviště, které jste již kontaktoval považujte za zcela kompetentní, jedná se o běžný postup při vyšetřování. Zachyt a hlášení pohlavních nemocí spadá pod kontrolu hygieny a epidemiologie, postup je striktně dodržován zákonem.
Na trhlinu na penisu doporučuji aplikaci antibioticke mastí (Fucidin, Framykoin)

Související dotazy

Sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, objevily se mi na penisu 4 bílé tečky, dvě...
HIV, sexuálně přenosné nemoci
Dobry den, Pred 18 dnami som stimuloval prstami...
Sexuálně přenosné nemoci
Dobrý den, V nedávné době jsem měl nechráněný orální...
Pohlavně přenosné onemocnění
Dobrý den před dvěma dny jsem měl nechráněný sex nebudu...
Pohlavně přenosné onemocnění
Dobrý den, byl jsem na erotické masáži (masérka...
Pohlavně přenosné nemoci.
Dobrý den, přeposílám odpověď kterou jste mi napsali......

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Sexuálně přenosná infekce

Dobrý den. V období od 16.6. do 21.6. jsem měla nechráněný sex na dovolené v...

Sexuálně přenosná nemoc

Dobrý den, na začátku ledna jsem měl první nechráněný styk s přítelkyní. Po...

Sexuálně přenosná nemoc?

Dobrý den, měl jsem sex s ochranou a bez orálního sexu, a už druhý den mi nebylo...

Sexuálně přenosné choroby

dobry den prosim pekne chcem sa opytat ci test na poh.choroby po 128 dňoch sú...

Sexuálně přenosné choroby

Dobry den pane doktore/pani doktorko, Mam na vas asi i hloupy dotaz. za...

Sexuálně přenosné choroby

Dobrý den, nedávno jsem se dozvěděl, že syfilis se dá přenášet i slinami,...

Sexuálně přenosné choroby

Dobrý den, objevily se mi na penisu 4 bílé tečky, dvě pod žaludem, jedna zespodu...

Sexuálně přenosné infekce

Dobrý den. Měl jsem nechráněný pohl. styk s ženou u které nemám jistotu. Je...

Sexuálně přenosné nemoci

Dobrý den, V nedávné době jsem měl nechráněný orální sex s rizikovou partnerkou...

Sexuálně přenosné nemoci

Dobrý den.dne 25.5 jsem mela nechraneny styk.11.7 jsem byla u gynekologa ohledně...

Sexuální "výdrž"

Dobrý den mám problem stim že v sexu nemám žádnou výdrž je mi 18 let a v sexu...

Sexuální abstinecne

Chtěl bych se zeptat, jde jen o informaci, jestli je opravdu možné že nedostatek...

Sexuální aktivita při chlamydii trachomatis

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně sexuální aktivitě při léčbě chlamydie trachomatis....

Sexuální anhedonie

dobry den chtěla bych se zeptat co mam dělat už delši dobu se nemužu vzrušit...

Sexuální apatie

Dobrý den mám čerstvě 32roků.Vždy fungovalo vše tak jak má,mám dvě děti 5 a...

Sexuální apetence

Dobry den mam o 19let starsiho partnera,partnerovy je 40let,mame spolu holcicku.Posledni...

Sexualní apetit

Dobrý den. Již delší dobu přemýšlí že si se svým problémem zajdu k psychologovi. Můj...

Sexuální apetit

Dobrý den, mám dotaz který souvisí s kvalitou života. Chci se zeptat jak se...

Sexuální apetit

DObrý den, Je mi 16 (skoro 17) a mám problém. Vůbec nemám chuť na sex. Mám...

Sexuální apetit

Dobrý den, s partnerkou máme krásný, již přes tři roky trvající vztah. Okolím...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Aktivita po operaci kýly

Dobrý den, chtěl bych se zeptat mám 6 týdnů po operaci nepřímé tříselné kýly...

Bolesti v podbříšku s propagací do konečníku


Vřídky na vnějších genitáliích

Na vnějších genitáliích( v ochlupení) se mi udělali malé vřídky a někdy z nich...

Boule u spánku

Dobrý den,chci se zeptat,z ničeho nic se mi udělala ne viditelná,ale matatelná...

Aft na penisu

Dobrý den před týdnem jsem měl po půl roční pauze sex. Dva dny po sexu jsem...

Arytmie

Chcem sa opytat ci mozem mat nepravidelny tep na tlakomeri mi ukazuje arytmiu...

Pálení a svědění zevních pohlavních orgánů


Bolest horního patra v ústech


Užívání antihistaminik a homeopatik

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Pokud užívám pravidelně lék Ketotyfen a k...

Velikost uzlin v podpaží

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká je normální velikost uzlin v podpaží....

Konizace čípku děložního

Dobry den,tento týden jsem objednána na konizaci delozniho čípku. Sestra já...

Sex bez antikoncepce a kondomu, otěhotnění

Dobrý den,mám přítelkyni a chceme zkusit sex ale. Dá se otěhotnět když nebude...

Krvácení po hysterektomii

Jsem měsíc po hysterektomii. po třech týdnech ně začalo dosti bolet v podbříšku...

Průjem

Dobrý den chtěl bych se zeptat. Po užití 15te pilulky jsem se najedna a asi...

Bílé pupínky žaludu

Dobry mam na penise bile pupinky mam je asi od 14 - 15 let

Tlak na prave ruce

Dobry den, uz par dni pocituji v prestavkach tlak na prave ruce a obcas i kolem...

Bederní pás

Mám vyhřezlou plotenku. Po opichu pod CT , rehabilitaci a pravidelnén cvičení...

Bolesti stydkého pysku

Dobry den, uz asi tyden mam boulicku na velkem stydkem pysku, dnes jsem yi vsimla,...

Nevus pigmentový

Dobrý den, už několikrát se mi stalo to, že jsem se škrábnul do místa, kde...

Antidepresia a sexualita

Dobrý den, můj dotaz spočívá v tom,jestli existují AD,po kterých nenastane...

Reklama