Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

SKG u 88 leté pacientky

Srdce a cévy Vendula 3.10.2020

Dobrý den, píši dotaz ohledně mé babičky, která byla před několika dny hospitalizována. V listopadu jí bude 88 let a má následující diagnozu:
-protahovaná akutní bronchitida
- ischemická choroba srdeční
- susp. syndrom AP, CCS II
- střední hypertrofie LK
- těžká dilatace LS
- hypertenzivní nemoc II. stupně
- komb. hyperlipidimie
13. října by babička měla absolvovat vyšetření cév SKG. Chtěla bych se zeptat, zda pro ni v jejím věku a při její dgn vysetření není příliš nebezpečné a nemohlo skončit fatálně? Navíc po vyšetření nemůže zůstat hospitalizována a musí do domácí péče (z důvodu covid pandemie). Ráda bych se také zeptala, jak závažná je dgn. těžká dilatace levé síně a jak se dá léčit?
Pro podrobnější přehled zasílám v příloze propouštěcí zprávu.
Předem Vám velmi děkuji za odpověď! S pozdravem V.P.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Vendulo.
Děkujeme za Váš dotaz. SKG je vyšetření miniinvazivní, takže riziko je zde minimální. I když s věkem bude narůstat. Vzhledem k věku je otázka, zda je toto vyšetření vhodné či ne. Pokud se během tohoto vyšetření ukáže závažný problém na věnčitých tepnách srdce, tak lékaři mohou tento problém přímo vyřešit. Nicméně je nutné říci, že člověk, ať jinak působí svěže a ve formě, je již v tomto věku křehká schránka, protože vlivem času dochází k opotřebování všech jeho částí. Může dojít k situaci, která skončí fatálně. Nicméně to si lékaři, kteří babičku vyšetřovali nemyslí, jinak by k vyšetření nepřistoupili. Je nazvážení provést méně invazivní např. CT koronografii. Je otázka, zda babička zvládne i delší dobu např. ležet a nehýbat se během tohoto vyšetření. Nicméně nejsem specialista a nemůžu se o vhodnosti či nevhodnosti vyjadřovat. Váš dotaz předávám specialistovi k odbornému vyjádření. Vyčkejte prosím na jeho odpověď. Přeji hodně štěstí babičce. Jen pro doplnění, stálo by za to se zeptat babičky, zda o to vyšetření vlastně stojí.

MUDr. Zbyněk Cejnar
Odpovídá lékař:

MUDr. Zbyněk Cejnar


Dobrý den, koronarografie je bezpečné vyšetření. Při každém vyšetření jsou možné komplikace, které jsou vyšší s vyšší věkem pacienta a při dalších chorobách. K tomuto vyšetření není jiná ekvivalentní možnost, proto doporučuji vyšetření podstoupit. Jde o to, že se jedná o diagnostické a terapeutické vyšetření zároveň. Zjistí se zúžení cévy a rovnou se "opraví". Proto doporučuji vyšetření podstoupit, babička bude hospitalizovaná, aby se na výkon připravila a poté bude na pozorování. Dilatace levé síně se nedá léčit, pouze ovlivnit dobře nastavenou léčbou. Co se týká dilatace levé síně, tak při jejím vzniku je zvýšené riziko fibrilace síní. Jedná se o arytmii, při které se srdce stahuje nepravidelně. Srdce má horší výkon a hrozí vznik krevních sraženin. Doporučuji 3x týden měřit krevní tlak a puls. Při zvýšeném či sníženém tepu nebo při nepravidelném tepu ihned vyhledat lékaře. Natočí EKG a rozhodne o dalším postupu. Držím palce, ať vše dobře dopadne.

Související dotazy

Trombex a SKG
Po hospitalizaci na JIP s podezřením na infarkt, po...
Depresivní pacientka
Dobrý den,už po druhé se mě stalo,že jsem byla odeslána...
Euthyrox a dárcovství krve
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, za jak dlouhou dobu...
Požití 2 Paralenů, 1 Ibalginu, 2 Euthyroxů 50ug a 1 Enapu 5mg
Dobrý den, když 15 dívka o výšce 175 cm a 70 kg snědla...
Koronavirus v létě
Dobrý den, mám dotaz na možnost šíření koronaviru v...
Užívání biosilu
Začala som brať Biosil . Som operovana na srdce a beriem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Skákavé prsty

Dobrý Den prosím o radu. Trápí mě cca 5-10 let Bolest všech prstů na obou rukou...

Skákávé prsty

Dobrý Den prosím Vás touto cestou o radu. Delší dobu už pár let mě trápí zasekávání...

Skákávé prsty. pokračování

Ještě jsem zapomněla říct , že se mi prsty zasekávají.(zadrhávají , když je...

Skákavý prst

Dobrý den, již asi cca 2 měsíce nemohu ráno narovnat jeden prst (prsteníček)...

Skakavy tlak

Dobry den, uz asi 3 mesiac mi skace krvny tlak, raz si vecer nameram 120/85,...

Skareda ryma v tehotenstvi

Dobry den, pred 14dny jsem se nachladila a mela klasickou virozu. Ryma pak boleni...

Skazenej salam

dorry den,dnes jsem snedl ani ne kolecko sendvicoveho salamu,kterej mne stipal...

Skazeny jogurt

Dobrý den, můžu se něčím nakazit ze skazeneho jogurtu? Když se třeba nekouknu...

Skelet ruky

Dobrý večer , mám otázku co to znamená skelet ruky? Děkuji

Skelná vata

Dobrý den, asi hodinu jsem pracoval se skelnou vatou bez respirátoru, měl bych...

SKGM srdce a plic

Dobrý den paní doktorko chtěla jsem vás požádat o vysvětlení mého rtg snímku:...

Skiagrafie krční páteře / šumění v uších

Dobry den, je mi 27 a asi tri tydny me trapi sumeni/zvoneni v levem uchu a tepani....

Skiagram hrudníku

Prosím o vysvětlení pojmů ve zprávě ze skiagramu hrudníku: - viditelný skelet...

Skiagram Hrudníku

Dobrý den, byla jsem na předoperačním vyšetření RTG plic. Prosím o přeložení...

Skiagram plic a PND

Dobrý den, chci se zeptat co znamenají výrazy: hyperinflace parenchymu a spondyloza...

Skin-cap

Dobrý den, rád bych se informoval na kosmetiku Skin-cap. Trpím lupénkou a tento...

Skinoren a Vitella Ictamo v tehotenstvi

Dobrý den, pane doktore, jsem ve 38. tt tehotenstvi a mám problémy s akné. Krém...

Skladba léků

dobrý den, dotaz se týká mé babičky, která se kvůli mrtvičky dostala do nemocnice,...

Skladba léků na srdce

Dobrý den pane doktore. Můj dotaz se nebude týkat mne, nýbrž mého přítele. Věk...

Skladba potravy při léčbě osteoporózy

skladba potravy při léčbě osteoporozy, užívám 1 x denně Caltrate a 1 x týdně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Opakovaná bolest v krku

Dobry den, uz treti tyden me trapi neustala bolest v krku a pocit v knedliku...

Obstřik kyčelního kloubu

Dobrý den, chci se zeptat, jaký je Váš názor na obstřik kyčelního kloubu a...

Poškození menisku

Dobrý den, na magnetické rezonanci mě byla napsána tato diagnoza: |Laesio men....

Bolesti v oblasti spánku, ucha, krku

Dobrý den, můj dotaz se týká bolesti v levém uchu spojenou s bolestí na levé...

Poškození nervu při zubním zákroku

Dobrý den , měla jsem chirurgický výkon doplnění kosti do dásně, otok z tváře...

Drobné krvácení z konečníku


Penis zahnutý dolu

Zdravím, všimnul jsem si, že můj penis při erekci je zahnutý dolu, jakoby...

Urifos a jeho účinek na E. coli

Dobry den, Nasli mi v gynekologickem steru Ecoli, kde je ve vysledcich napsano,...

Pálení na plicích, pálení žáhy bolesti ramen a rukou, bolest zubu

Dobrý den.. Už nějakou dobu mě pálí na plicích, v rukach mi jde jakoby studený...

Šestý den cítím bolest na hrudníku


Zpožděná menstruace, beru antikoncepci

ahoj, je mi 20let, pravidelně beru antikoncepci, vždy po dobrání (v pondělí)...

Pozitivní autopritilátky ANA

Dobrý den, ráda bych se informovala, dceři byly zjištěny před více než rokem...

Vyrážka a otok na spodním víčku oka

Dobrý den. Asi před měsícem se mi pod okem udělalo pár červených flíčkú. Lékař...

Opakovaná ztráta hlasu

Dobrý den, prosím vás uz asi 5 let a da se říct ze kazdou zimu trpim ztratou...

Několik malých pupínků v podbřišku

Před několika týdny se mi v podbřišku objevilo několik malých pupínků (foto...

Záškuby ve svalech


Hrudky ve spermatu

Dobry den, Je mi patnact a pri masturbaci jsem si vsiml ze sperma jen vyteka...

Ablace prsu

Dobrý den. Mám jít na ablaci levého prsu i s uzlinami pod paží. Mám hrozný strach,...

Pupínky na tříslech


Zarůstající nehet


Reklama