Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Snížení dávky Sertralinu

Psychiatrie Ivana 28.2.2018

Dobry den,
je mi 28 let a uz asi 8 let uzivam lek Sertralin 100 mg na panicke ataky, ktere se u me objevily asi v 17. Jelikoz bych rada v pristich letech otehotnela, zacala jsem po konzultaci s lekarem davku snizovat. Uzivam teda davku 75 mg uz dva mesice, ale asi po 4 tydnech se u me znovu objevily ataky a tento stav pretrvava. K tomu se citim cele dny spatne. Spim nastesti v poradku, ale jsem neustale napjata a obavam se zhorseni. V praci se hure soustreduji a v prubehu dne se nekdy citim apaticka a jsem unavena.
Muj psychiatr rekl, ze mam pokracovat v davce 75 mg a kdyz se budu citit hur, mam si pridat v prubehu dne 25 mg.
Ptala jsem se pak i moji obvodni lekarky, ktera je zaroven vystudovanou psycholozkou a podle ni se mam co nejdriv vratit k davce 100 mg, protoze zas bude trvat mesic, kym mi ta davka zabere.
Nevim tedy, co delat a bojim se, ze se situace zhorsi.
Myslela jsem si, ze takto postupne snizovani davky zvladnu, ale zatim to moc nezvladam. :(
Dekuji za Vas nazor.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Dobrý den Ivano, díky za dotaz. Z mého pohledu praktického lékaře bych zkusila postupovat podle psychiatra a tedy bych dávku léku zkusila snížit. Můžete s ataky paniky zkusit pracovat, dojít na psychoterapii, řešit je jinak než léky. Dále bych zkusila na snižování dávky příliš nemyslet, nevěnovat tomu pozornost, protože si myslím, když bude člověk očekávat nějaké nežádoucí příznaky z vysazení, či odnětí léku, přijdou zcela určitě. Vůbec na to nemyslete, jděte večer na procházku, zaběhat si, sportujte, jezte zdravě, věřím, že snížení dávky zvládnete s přehledem. S pozdravem, K. Jiříčková

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

Dobrý den, u těhotenství je důležité, aby dítě i matka byli zejména v pohodě. SSRI neprokázala žádnou výraznou nebezpečnost na plod, takže je to jen na tom aby vaše tělo rozpoznalo potřebnou dávku léku, je li to 100, užívejte, 100m jeli to 75, užívejte 75. Není potřeba to "vydržet" na nižší dávce, abyste udělala "dobro", potencionálnímu miminku.
S pozdravem
MUDr. Miroslav Sekot

Související dotazy

Snížení sertralinu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Užívám už dva roky...
Nežádoucí účinky u sertralinu po navýšení dávky z 50 mg na 100 mg
Dobrý den, užívám sertralin 50 mg už několik let na...
Snížení chuti na sex
Dobrý den, asi před 9 měsíci jsem dostal chlamydie,...
Snížení dávky hormonů
Dobrý den, chtěla bych vysadit hormony štítné žlázy....
Snížení loukocitů
jak si vysvětlit náhlé snížení leoukocitů děkuji alice
Zvyšování dávky
Dobrý den, chtěl jsem Vás požádat o vysvětlení aplikace...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Snížené Trombocyty a zvíšené lymfocyty

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co mohou znamenat snížené Trombocyty a zvíšené...

Snížené TSH po úpravě Euthyroxu

Dobrý den, v červnu 2013 mi byla zjištěna hypotyreosa a nasazen euthyrox 75....

Snížené vnímání chutí

Dobrý den pane doktore, je to již měsíc, co jsem ze dne na den začala pociťovat...

Snížení ASLA Penicilínem alebo Pendeponom

Bolo mi doporučenéVašim lekárom že pri mojom zvýšenom ASLE je na mieste pravidelné...

Snížení bílých krvinek


Snížení bílých krvinek

Dobrý den pane Lékaři,mám hrozný strach,můj 15 měsíční syn byl před 14 dny na...

Snížení buněčné imunity, neutropenie

Dobrý den, od 3/2013 je u mě opakovaně v odběrech zjištěno snížení CD4+ (T help.)...

Snížení citlivosti v obličejí

Dobrý den byla jsem na echo jicnu ,a zda se mi ze ma pravá strana obličeje ale...

Snížení dávek Medrolu

Na revm.polymyalgii mi byl v lednu 2016 předepsán Medrol (10mg denne). Nyní...

Snížení dávky hormonů

Dobrý den, chtěla bych vysadit hormony štítné žlázy. Brala jsem do 16.9. Letrox...

Snížení disku páteře

Dobrý den.Lékař mi zdělil,že mám výrustky na páteři,snížení disku,vysychání...

Snížení funkce antikoncepce

Dobrý den, beru hormonální antikoncepci Minerva, v sobotu jsem měla poslední...

Snížení hcg v těhotenství

Dobrý den paní doktorko, před 14 dny jsem podle těhotenského testu zjistila...

Snížení hladiny cukru v krvi?

Dobrý den. Je mi 27 let, léky neberu žádné. Chtěla bych se zeptat, zda mohlo...

Snížení hmotnosti

Dobry den, v mych 12 letech mi byla diagnostikovana snizena funkce stitne zlazy...

Snížení hmotnosti u 15-leté dcery

dobrý den dceři je 15 let měří 165cm a má 82 cm v pase a chce zhubnout v pase...

Snížení hodnoty TSH

Dobrý den, mohla bych poprosit o zhodnocení výsledků štítné žlázy? Výsledky...

Snížení hormonu po užití Postinoru

Dobrý den 10 měsícu užívám antikoncepci ale bohužel za poslední měsíc jsem...

Snížení chuti na sex

Dobry den, Mel bych takovy dotaz. Posledni dobou (asi 3 mesice) se potykam...

Snížení chuti na sex

Dobrý den, asi před 9 měsíci jsem dostal chlamydie, které byly léčeny antibiotiky...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest podbříšku a pálení při močení


Dlouhodobá bolest v krku

Dobrý den, již přes měsíc se trápím s problémy bolesti v krku. Začalo to...

Zánět žlučníku ??

Dobry den, zijem v dansku a mam nasledujuci problem: Asi pred mesiacom som prekonal...

Vyrážka penisu


Bolest v podbřišku po pohlavním styku

Dobrý den, minulý měsíc jsem začala brát poctivě antikoncepci,s přítelem jsme...

Stav po operaci slepého střeva


Agresivní karcinom prsu

Dobrý den jsem šíleně zoufalý ale nevím co dál před rokem diagnostikovali manželce...

Bolest mezi lopatkami

Dobrý den, cca 3 měsíce mám bolesti mezi lopatkami, která se přesunuje k hrudní...

Úraz kolene, natržené vazy

Dobrý deň pred troma týždňami sa mi stal úraz kolena na futbale niečo mi tam...

Hlasité dýchání ve spánku

Dobrý den, už od dětstvý při spaní strašně nahlas vydechuji.. Nikdy to nikoho...

Kancerofobie


Dlouhotrvající zahlenění

Dobrý den, už více jak 2 roky mě trápí ustavičné zahlenění, které mě nutí...

Křivení pusy

Dobrý den,moje 2,5letá vnučka při mluvení křiví pusu.Trvá to již více než půl...

Psychika po vysazení antikoncepce

Je mi 25 let, od 15 let jsem brala antikoncepci kvůli pleti a srovnání menstruace...

Povlaky na jazyku

Dobrý den, mám problém s jazykem. Jazyk pálí a dělají se na něm bílé flíčky....

Dušnost v chladu

Dobry den je mi 20 let a jmenuji se Robert, mam problem s dýcháním a občasným...

Pneumokok v nose

Dobrý den, máme problémy s rýmou a opakovaný nález streptokok pneumonie v nose./Syn...

Opožděná menstruace

Dobry den, chci se zeptat, dne 12.6 jsem mela dostat menstruaci ale zadna...

Papulky na hýždích


Bílí pupínek v krku

Dobrý den, je to již docela dlouho co se mi v krku dělá bílí pupínek ve velikosti...

Reklama
Zavřít