Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Srdce - ECHO

I 16.8.2018

Dobrý den, na ECHO srdce mi bylo zjištěno následující: prolaps obou cípů mitrální chlopně, redunantní přední cíp, mitrál annulární disjunkce (v systole 6-7 mm), malá endsystolická mitrální regurgitace (1/4), aortální chlopeň trojcípá bez vady, pravá síň nedilatovaná, malá triskuspidální regurgitace (1/4) PG 18mmHg), malá pulmonální regurgitace (1/4), perikard bez separace. Závěr: prolaps obou cípů mitrální chlopně s nevýznamnou insuficiencí, mitrální annulární disjunkce, jinak normální nález. Musím říct, že nález mě naprosto vyděsil, představuji si, že mám srdce samý prolaps a nedomykavost. Opravdu hodně se toho bojím. Na vyšetření jsem byla vyslána z důvodu toho, že jsem v minulých pěti letech 3x prodělala supraventrikulární tachykardii 200/min, vždy ukončena vagovým manévrem. Tento stav se vždy objevil po užití prášku na spaní nebo Lexaurinu, který mi byl doporučen na základě diagnostiky - lehká panická ataka. Byla mi nabídnuta radiofrekvenční ablace, kterou jsem odmítla (podstoupila bych v případě pokud by byly záchvaty tachykardie častější). Trpím občasnou dušností (nejspíše ze skoliózy páteře, dle lékaře), ale na internetu jsem se dočetla, že právě nedomykavost chlopní způsobuje dušnosti. Dále trpím na časté bušení srdce pokud jsem ve stresu nebo po probuzení a na extrasystoly. Dle holtera 24 hodin je vše v pořádku, pouze občasné extrasystoly. Vše asi u mě taky dělá stres, který bohužel v posledních měsících zažívám velmi často. Bohužel vůbec nevím co si pod nálezem představit a můj stav mě dost děsí. Jedná se o běžný nález? Nebo se mám obávat? S manželem jsme chtěli miminko, ale vzhledem k mému stavu si nejsem jistá. Je bezpečné těhotenství a porod při mém zdravotním stavu? Na podzim mě čeká operace zarostlých zubů moudrosti pod analgosedací, díky nálezu se ale bojím tento zákrok postoupit. Čeká mě operace chlopní? Jsem z toho opravdu špatná. Je mi 29 let.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, především je třeba číst celý závěr vyšetření - že jde o nevýznamnou insuficienci (tedy, že mitrální chlopeň je funkční), ...že je jinak normální nález.... Chápu, že máte strach, ale není třeba se hned děsit. Je třeba se na vše dívat v klidu a nejlépe s nadhledem. Jinak pak nastává sklon k panice. Doporučovala bych Vám něco dělat se svou psychikou. Dušnost může být také vlivem strachu, úzkosti apod., stejně tak i tachykardie. Pokud Vás bude stres takto ochromovat, bude Vám Vaše psychika komplikovat život. Pokud se naučíte zvládat nepříjemné situace a budete mít strach pod kontrolou, můžete se snažit i o miminko. Bude-li třeba, pod dohledem odborné lékaře.
Protože Váš dotaz spadá spíše do kompetence kardiologa, předávám Váš dotaz ke zodpovězení specialistovi.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Nemocnice Pardubice

Dobrý den, co se týká nálezu na UZ srdce, toho se není potřeba obávat. Minimální nedomykavost mitrální chlopně je častý nález u mladých lidí. Provádí se pravidelná kontrola UZ srdce, aby se zhodnotil nález. Ve většině případů nedochází ke zhoršování tíže nedomykavosti. Nález ani nesouvisí se supraventrikulární tachykardií, jedná se o dvě různé nemoci. Radiofrekvenčí ablace je bezpečná a hodně účinná metoda, samozřejmě záleží na rozhodnutí pacienta a četnosti potíží. Jak píše paní doktorka, bude nutné se u Vás zaměřit na psychiku.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Nález na ECHO
Dobrý den, byl jsem na ECHO srdce a výsledky mám následující:...
ECHO srdce
Zdravím,byla jsem na echu srdce a prosím Vás o přeložení...
Echo srdce
Dobrý den.Mohu poprosit o překlad lék.zprávy z echa...
Nález na echu srdce
Dobry Den Pan doktor,doktorka chcel by som sa spytat...
Vyšetření srdce -echo
Dobrý den. Chci se zeptat,jak časté může být vyšetření...
Existuje onemocnění nebo vada srdce kterou neodhalí echo a EKG ?
Dobrý den. Rád bych se zeptal jestli existuje onemocnění...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Srdce

dobry den chtěla jsem se zeptat jestli se srdce může jen tak zastavit bez žádných...

Srdce

Pacient se léčí a vysoký tlak a srdeční arytmii.Po několik dní měl však tlak...

Srdce

Dobry den Pani doktorka Leskovská.Velmi pekne dakujem za skore odpisanie.Este...

Srdce

Dobrý den. Mám časté bušení srdce...někdy buší tak rychle,že se nemůžu nadechnout...

Srdce

Dobrý den,chtěla bych se zepat když jsem byla na EKG bylo v pořádku znamená...

Srdce

Dobrý den manžel má problémy se srdcem. zaver z vyšetření je ZET nevýpovedný,...

Srdce

dobrý den mám dotaz.. začalo mi rychle tepat srdce ... mám strach ze srdečních...

Srdce

Dobrý den,na vyšetření Echa mi bylo zjištěno diastolicky porucha relaxace, bez...

Srdce

Dobrý den, je mi 23 let. Jsem sportovec a nekuřák. Je to asi dva měsíce co pociťuji...

Srdce

Dobrý den chcem sa spitat mam to uz dlhsie trosku asi od januara sa mi to stava...

Srdce ?

dobrý den mám dotaz.. Dnes jsme měli tkaový soutěživý den pro děti a oni měli...

Srdce ?

Dobrý den . před pul rokem sem měla pocity bušení srdce pak to přestalo měsíc...

Srdce (co znamená zpráva)

Dobrý den,chci se prosím zeptat co znamená zpráva z echa srdce. AO:23 LS:29...

Srdce / Silné bušení, nevolnost, bolest hlavy

Dobrý den, ráda bych Vás tímto poprosila o Váš názor/radu. Občas mám silné...

Srdce a cevy

Ahoj, pred rokem se mi stala nemila vec, rano jsem sel do prace a nahle mi zcalo...

Srdce a cévy

dobry den před pul rokem jsem byla na vyšetřeni to jsem vam psala vysledky....

Srdce a cévy

Dobrý den,včera jsem byla na preventivním vyšetření EKG. Bylo mi zjištěno TF=89,/ms/,...

Srdce a dusnost

Dobry vecer,manzel ma nemocne srdce,ale poslední dobou ma dusnost a pekny kasel.mam...

Srdce a ekg

Dobrý den je normální ekg spolehlivé při nalezení arytmie ?? Někde jsem četla,...

Srdce a holter EKG

Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Čím je způsobeno to,že mi tluče srdíčko rychleji...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Topoření penisu

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, mám takový problém, už když se začnu jemněji...

Hmatná rezistence v levé polovině břicha

Dobrý večer, před 7 dny jsem si nahmatala nějaký útvar v levé polovině břicha...

MRSA v nose a očkování

Dobry den pan doktor, dcerka ma 4 mesiace a z porodnice si doniesla stafylokoka...

Natržení uzdičky penisu

Dobry den Pri sexu s partnerkou se mi natrhla uzdicka na penisu, ale zjistil...

Prothiaden 25


DISH syndrom


Masturbace

Dobrý den, chtěla bych poděkovat panu Dr. Davidu Folprechtu za jeho přívětivou...

Bolest v krku


Chlamydie


Upadnutý nehet, padání vlasů

Vážená paní doktorko Dogoši, ráda bych se zeptala na problém týkající se upadnutého...

Zvýšené protilátky v krvi

Dobrý den.Chtěla jsem se jen zeptat,byla jsem na prvním IVF, které nedopadlo.Chystáme...

Kvasinková infekce u muže


Čištění zubních kanálku


Stafylokok v nose

Dobry den pane doktore,na ORL mi zjistili,ze mam v nose zlaeho stafylokoka,doktorka...

Užívání Letrox 50 a Ketonal forte


Neurol vs.zolpinox

Zdravím, ještě mám na vás poslední dotaz jaký je teda vlastně rozdíl mezi tím...

Kontrastní látka a alergie na ni

Dobrý pane doktore, byla mi před cca 24 hodinama aplikovaná kontrastní látka...

Hlen ve stolici malého kojence

Dobrý den, máme téměř tříměsíční miminko, v posledních týdnech má stolici spíše...

Průjem způsobený rotaviry

Jaká je inkubační doba?Jak dlouho je člověk pro druhé infekční? Může se onemocnění...

Prášky na uklidnění a spaní

Špatně usínám,proto si střídavě beru na večer neurol nebo lexaurin. Někdy ale...

Zavřít reklamu