Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Stav po operaci nádoru žaludku, komplikace - názor na další operaci

Onkologická chirurgie Erika 28.10.2019

Dobrý den,
dne 10.5. 2019 jsem byla operovaná na chirurgii v Jablonci nad Nisou - tubulární adenokarcinom kardie /dle CT bez zn. generalizace a bez lymfadenopatie/ - TU v manžetě po fundoplikaci.
Byly komplikace, propuštěna jsem byla 29.7.2019 /disrupce operační rány, dehiscence esofago-gastroanastomosy, fluidopneumotorax/.
V září mi začaly další komplikace, zahlenění, bolesti, zvracení hlenů a štáv i žluče /příjem potravy jsem dodržovala dle pokynů/, následovaly vyšetření na gastru, kontroly u operatéra, vyšetření na CT.
Operatér se rozhodl znovu operovat, termín mám 20.11.2019.
Prosím o váš názor na další operaci, mám trochu obavy, aby zákrok vyřešil můj těžký zánět jícnu. V současnosti mám zhoršující se bolesti v oblasti epigastria, zvlášť po jídle /ať jím cokoliv/. Nepomáhá ani Algifen, kt. mi lékař předepsal při bolestech. Přikládám 2 zprávy z gastroskopie a ambulantní dekurz, kde je uvedené plánované operační řešení - úprava tvaru žaludku a Roux en Y rekonstrukce.
Děkuji za odpověď.
P.S. Pokud by byly potřeba další informace, mohu dodatečně poslat.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, je mi líto, že se Vaše situace po tak náročné operaci ještě dále zkomplikovala. V naší poradně každý dotaz vždy jako první přijímá praktický lékař. Pokud je dotaz určen pro specialistu - jako ten Váš - předá mu jej. S operacemi nádorových onemocnění žaludku nemám jako praktický lékař dostatek zkušeností, posouzení Vašeho stavu tedy náleží specialistovi, který tento typ operace provádí a dotaz mu předávám. Odpověď od našeho specialisty dorazí v nejbližším možném termínu (prosím o strpení, může to být i za nějaký den). Omlouvám se, že nemohu poskytnout konkrétnější informace. Přeji, aby vše dobře dopadlo a už jste žádné komplikace neměla. S pozdravem BS.

Odpovídá lékař:

MUDr. Martin Kašpar

Specializace: Onkologická chirurgie Pracoviště: Nemocnice Znojmo

Dobrý den, z Vašeho popisu a zpráv vyplývá, že jednalo o poměrně komplikovaný průběh (více než 2-měsíční hospitalizace) operace žaludku pro zhoubný nádor. Předpokládám, že CT nález nepostižených uzlin potvrdilo i histologické vyšetření části odstraněného žaludku a neabsolvovala jste další protinádorovou léčbu, chemoterapii. Ta jak známo, je provázena nežádoucími účinky, včetně zažívacích problémů... Měsíc po propuštění a následně za další 2 měsíce bylo provedeno gastroskopické vyšetření. Při prvním bylo prokázán zánět jícnu, který po nasazení léčby při dalším vyšetření téměř vymizel, stejně tak zpětný návrat trávicích šťáv z dvanácterníku do žaludku a do jícnu. Tyto nálezy a potíže mohou provázet prakticky každý takový operační výkon na žaludku ve větší nebo menší míře. Ze zpráv nevyplývá, který typ operačního výkonu byl zvolen. Nicméně poslední gastroskopický nález ve zbytku žaludku, který svým tvarem vytváří částečně slepý chobot se stagnující potravou, je důvodem proč je reoperace navrhována. Tento stav nebude léky ovlivnitelný a "přeoperování" spojky střeva a žaludku Roux rekonstrukcí se udává jako nejvhodnější řešení takto vzniklých pooperačních stavů. Přesto se ale doporučuje vždy individuálně posoudit gastroskopický nález ve vztahu k závažnosti potíží pacienta a jeho celkovému stavu. Aktuálně jsou to pouze tři měsíce po propuštění, což nemusí být vždy dostatečná doba k pooperační adaptaci a úpravě funkce zažívacího traktu po takto náročném výkonu. Pokud se tedy Vaše potíže i třeba jen nepatrně zmírňují, Vy jste již schopna je částečně ovlivnit skladbou jídla, potřeba analgetik je jen nárazová je možné i vyčkat. Je totiž nemalá šance, že se tento stav trávení může ještě upravit, tak jak se budete po dlouhé hospitalizaci "dostávat postupně do kondice". Ať už se rozhodnete jakkoliv, vždy doporučuji rozvahu udělat až po důkladném rozhovoru s Vaším operatérem. Přeji vše dobré. Martin Kašpar

Související dotazy

Stav po operaci štítné žlázy
Dobrý den, chci Vás poprosit o radu, jsem tři měsíce...
Stav po operaci
Dobrý den , jsem 4 tydny po operaci kýly a přímých...
Stav po operaci bubínku
Dobrý den, chci se zeptat po operaci nového bubínku...
Stav po operaci břicha
Dobrý den, dneska je to přesně měsíc, kdy jsem podstoupila...
Stav po gynekologické operaci
Dobrý den,jsem týden po gynekologické operaci a dnes...
Stav po operaci kolene
Dobrý den, jsem nyní 14 dní po operaci (vnější rotace...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stav po operaci kýly

Dobrý den, 3 dny zpátky sem byl na operaci,viz lék. zpráva. Chci se zeptat jestli...

Stav po operaci kýly

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Byla jsem na operaci pupeční kýly...

Stav po operaci kýly

Jsem po laparoskopické operaci tříselné kýly. Bohužel jsem zahleněná a musím...

Stav po operaci kýly, pád

Dobrý den. Syn je týden po operaci kýly. Laparoskopicky. Měl velké modřiny...

Stav po operaci kýly.

Dobrý den, jsem rok po operaci břišní kýly a od pátého dne po operaci mám hnisavý...

Stav po operaci menisku a zatěžování kolene

Dobrý den, jsem po operaci menisku. V propouštěcí zprávě mám napsané:ASK, menisectomia...

Stav po operaci metodou LASIK

Dobrý den, Jsem více než rok po Lasik operaci. Na začátku měsíce mi zjistili,...

Stav po operaci mozkového tumoru

Dobrý den, mám 7 let od operace mozkového tumoru. Nádor byl ve 4 komoře mozkové...

Stav po operaci mozku

Po operaci meningeomu v květnu 2015 na neurologie na Vinohradech jsem asi měsíc...

Stav po operaci nádoru na mozku, dvojité vidění

Dobrý den, je mi 21 let a jsem asi rok a půl po operaci mozku měl jsem na něm...

Stav po operaci nosního polypu, porucha čichu

Dobrý večer.V březnu tohoto roku jsem byl na operaci,odstranili mi polip v nose...

Stav po operaci očí

Dobrý den, je mi 27 let a jsem 3 týdny po operaci krátkozrakosti (femtolasik,...

Stav po operaci pásky

24.února jsem byla operova z důvodů uniku moči na takzvanou pásku pro odstranění...

Stav po operaci páteře

Prosím o vysvětlení přetrvávajících potíží po operaci páteře? Jsem po operaci...

Stav po operaci páteře

dobry den manželka je cca 8 dni po operaci plotenek.boji se ze když ji privezli...

Stav po operaci páteře

Dobrý den,jsem už po druhé operaci bederní páteře,první výhřez a odlomení ploténky,druhá...

Stav po operaci páteře

Dobrý den, mamka ma spondylolitezu L5/S1 a spondylolyzu L5 dekomprese s redukci...

Stav po operaci páteře

Dobrý den, jsem 12 let po OP výhřezu diskuL5/6,nyní bolest a brnění v leve...

Stav po operaci páteře

Dobrý den,21.7.2011 operace transpedikulární fixace L4/L5/ClikcX,PLIF,diksektoime,IS...

Stav po operaci páteře

Dobrý den už 4 mám problémy se zády měl jsem úraz při fotbale kdy při rychlé...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vysoké hodnoty bilirubinu

Dobrý den, jsem dívka, je mi 14 let. Mám časté bolesti břicha, jak kdy silné....

Vysvětlení RTG nálezu

Dobrý den. Můžete prosím vysvětlit RTG nález? RTG LS páteř.osteochiondroza...

Lehce zvýšená teplota


Infekční mononukleosa

Dobry den, vcera mi byla prokazana mononukleoza. Pred tremi tydny jsem dostala...

Snížené neutrofily

dobrý den, velmi děkuji za reakci. paní doktorko mohu se ještě zeptat - ty aktuální...

Bolest břicha po pádu

Dobrý den, ve středu (4.7.) jsem spadl při jízdě na kole. Spadl jsem přes...

Krev a bílkovina v moči


Bolest nártu

Začal jsem mít problémy s nohou hlavně v nočních hodinách.Na nártu je někdy...

Kusová stolice ve vodě WC do dvou hodin zabarví vodu do červena

Vážený pane doktore Hrubý, můj problém,uvedený v předmětu jsem zjistil náhodou...

Motání hlavy, třes, pocity na omdlení, bušení srdce, nevolnost, nechutenství - mikroparaziti?

Dobrý den, chtěla bych poradit. Minulý rok v říjnu mi začal třes těla, bušení...

Mrazení v zádech

Ještě jednou dobrý den, zapomněl jsem v předchozím dotazu zmínit, že ten pocit...

Bolest vpravo pod žebry, nadýmání, žlutá tekutina ve stolici, pocity na omdlení

Dobrý den, už 3/4 roku mě trápí bolest v pravé části zad. Přichází nárazově...

Bolesti šíje, lopatky

Dobrý den-zhruba 2 roky mám následující problémy.Tuhnutí levé části těla-lopatky...

Brnění končetin

Dobrý den. Mám ještě jeden dotaz. Dva roky mě trápí potíže v podobě tuhnutí...

Velice silne páleni konecniku


Bolest krční páteře

Dobrý den, již přes 15let mám problém s páteří. Zhruba před týdnem mě začala...

Modřiny a bolest nohou

Dobrý den, mám takový problém před Vánocemi jsem byla u lékaře stím, že se mi...

Porucha erekce

Dobrý den, je mi 44 let, můj problém je slabá erekce, pokud je erekce skoro...

Bílý výtok

Dobrý den. Je mi 16 let a už půl roku me trápí bílý výtok z pochvy. Před týdnem...

Nevolnost,návaly horka,točení hlavy, zimnice


Reklama
Zavřít