Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

STav po zlomenině tibie

Chirurgie Eva 27.1.2019

Dobrý den,
zlomila jsem si 5.12.2018 zadní hranu tibie, bez dislokace. Je mi 34 let. K úrazu došlo extremním propnutím kotníku při uklouznutí, bolest pociťována ale spíše v nártu, ze předu nohy, což mi bylo řečeno, že je normální. Byla mi dána sádrová dlaha, otok nijak velký nenastal. Clexane po celou dobu fixace. Za tyden dosádrováno. Do dvou dní obrovský otok prstů, mravenčení, modrání, zhoršení bolestí. Nezabíral ani Zaldiar 3x denně (běžně žádná analgetika neužívám, vystačím si s cca 4 tabletami Voltarenu za rok, ale tentokrát mi vůbec nezabral), přitom už jsem byla oblbnutá hodně, zdál se mi silný. Na pohotovosti mi sádru nařízli po celé délce, k nevoli sloužící sestry, která mě posílala domů, že to vůbec nemám utažené a že si vymýšlím. Částečně se mi ulevilo, odeznělo mravenčení, vyložený tlak už jsem nepociťovala, ale otok ani modrání neustoupilo po celých zbylých 5 týdnů. Doporučili mi zakoupit si Aescin, který tedy užívám už 7 týden 3x2, ač žádný velký efekt nepozoruji. Na otok i neodeznívající bolest jsem si stěžovala i s tím že u dřívejších zlomenin jsem bolestmi netrpěla (na dvakrát zomený bérec, palec ruky, 6 žeber, příčný výběžek obratle Th 10).
Po sundání sádry mi noha zmodrala, až se mi z toho nepříjemného tlaku uďělalo špatně a opakovaně se mi to stalo ještě následující 4 dny ráno po vstanutí z postele. Lékařem mi bylo řečeno, že můžu začít nohu zatěžovat a že čím dřív to rozhýbu a začnu chodit bez berlí, tím lépe.
Chodit mi přes veškeré snahy nešlo ani s malým zatížením s berlema. Fyzicky jsem dost zdatná, zvyklá cvičit a sportovat. Po týdnu jsem šla na kontrolu a po vylíčení obtíží - spíše zhoršující se bolest v nártu a bolest prstů, chodidla ze zpodu, nemožnost došlápnout jinak než na patu (bodavá bolest, připomíná mi skříplý zádový nerv, zkrátka taková vystřelující bolest) mi zase jiný ambulující lékař sdělil, že bych nohu měla rozcvičovat bez došlapu a bez dalšího vyšetření mi doporučil prof. rehabilitace. Řekl, že obtíže souvisí s dlouhodobou fixací (6 týdnů celkem), ale příčinu mi nesdělil. Nohu mám stále dost oteklou a modrá mi. Jinak vůbec na otoky netrpím, na modřiny ano, ale na otok vůbec, až tedy teď. Kotník trochu bolí ale, došlap mi v pohodě umožňuje. Pohyblivost celkem dobrá.
Jsou opravdu takovéto obtíže po sundání sádry normální a v pořádku? Na rehabilitaci jdu až za týden, tedy 14 dní od sundání. Je to pro mě dost stresující, že ač mám kotník srostlý, chodit nemůžu. Mrzí mě, že když byla zlomenina jak mi řekli na začátku jen malá, že se mi zasádrováním přivodili vlasně asi jiné závažnější potíže? Nelze takto malou nedislokovanou zlomeninu řešit třeba nějakou kvalitní ortézou? Opravdu je v pořádku aby zafixovaná noha celých 6 týdnů bolela? Mám si vyžádat nějaká vyšetření? Moc děkuji za odpovědi a omlouvám se za zdlouhavý dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, Evo,

děkujeme za Váš dotaz. Vzhledem k jeho charakteru bude přeposlán našim odborníkům, očekávejte tedy v krátké době jejich odpověď. Nebudu hodnotit možnosti léčby, neboť na toto opravdu nejsem specialista, ale mohu se vyjádřit k uváděným otokům a bolestem. Ty opravdu bývají velmi individuální, stejně tak jako doba rekonvalescence a průběh rehabilitace. Nicméně za sebe bych možná s ohledem na vše uvedené doporučila ultrazvukové vyšetření žilního systému k vyloučení trombózy. Žádanku Vám může vypsat praktický lékař. Přeji brzké uzdravení. Hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Vladimír Němec

Specializace: Chirurgie a traumatologie Pracoviště: ASKLEPION s.r.o.

Dobrý večer, moje vyjádření je také nezávazné. Neviděl jsem RTG snímek - jak velký byl ulomený fragment, jak to srostlo. Případně zda nejsou na kosti nějaké komplikace, např. tzv. Suddeckova atrofie. Souhlasím, že především by se měly vyšetřit žíly, zda i přes Clexan nedošlo k trombose. Končetinu průběžně polohovat, chladné obklady. Nebyl by na škodu Detralex k zlepšení stavu žilního řečiště. Je účinnější než Aescin. Přeju Vám rychlé uzdravení. V.N.

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie Pracoviště: Úrazová nemocnice Brno

Odpovědi jsou odpovídající stavu, který jste vylíčila.
Na místě je vždy k odpovědi nejlépe končetinu klinicky vyšetřit, zhodnotit pohyb, zhodnotit rtg snímek.
Většinou je zlomenina zadní hrany většinou nevelká zlomenina pokud nepostihuje více než 1/3 kloubní plochy kosti holenní v hlezenném kloubu. Má být včasné zatěžování.
Na místě je sádra, která má byt znehybňující, ale netísnící.
Dlaha byla vyměněna.
Jistý otok hlezna a dolního bérce je obvyklý. Vyžaduje vyšetření. Vyšetření stavu bérce, pokud je otok větší a jsou přítomny další příznaky omezení žilního návratu vyšetření průchodnosti žil a tepen ultrazvukem. Existuje i compartiment sy, syndrom ztlačení, málokdy ale při této zlomenině.
Na místě je vždy elevace končetiny co nejvíce ve vyšší poloze, a cvičení kolena a hlezna, ještě lépe odborně na rehabilitaci. Lékaři pomýšlejí na zde méně obvyklý,ale přece jen možný Sudeckův syndrom, který potom vyžaduje i medikační léčbu a léčbu fyzikální na rehabilitaci.
Na místě je tedy vyšetření ortopedické nebo chirurgické tam, kde jste byla léčena a na rehabilitaci.
Vhodné elastické obinadlo na hklezno a bérec , zátěž postupně a zvykle.
Jinak dle nálezu

Související dotazy

Snížený stav výživy
Dobry den, maminka je po chemoterapii a operaci žaludku...
Znamená to, že se můj stav zlepšuje anebo zhoršuje ?
Dobrý den. Už třetí měsíc trpím bolestí v oblasti bederní...
Stav po mykoplazmové infekci
Dobrý deň, vážený pán doktor, už od začiatku februára...
Stav po angíně
Dobrý den, chci se zeptat. Syn 7 let od prosince měl...
Stav po artroskopii
Dobrý den, jsem 10 měsíců od artroskopické operace...
Stav po septoplastice
Dobrý den, mam vybocenou prepazku a nemohl jsem vubec...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stav po zlomenině klíční kosti

Dobrý den, před měsícem a půl (31. Března) jsem si na lyžích zlomil klíční kost...

Stav po zlomenině kontíku

Dobry den, dcera mela pred dvema lety uraz, je po operaci kotniku tahovY sroub,...

Stav po zlomenině kotníku

Dobrý den. Měl sem zlomeninu kotníku, doktor mi dal na 6 týdnu sadrovou dlahu....

Stav po zlomenině kotníku

Dobrý den. 23.12.jsem si podvrtla nohu. Anamnéza: zlomenina vnějšího kotníku...

Stav po zlomenině kotníku

Dobrý den, v 4/2016 jsem měla zlomený kotník, tibia, fibia, druhý den operace...

Stav po zlomenině kotníku, cukání svalů

Dobry den, mam po operaci tristive zlomeniny leveho kotniku. Dnes je to mesic...

Stav po zlomenině lýtkové kosti

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, před dvěma a půl lety jsem měl zlomeninu...

Stav po zlomenině nártní kosti

Dobrý den, jsem 7 týdnů po úrazu - zlomenina III. nártní kosti (MTT). Několik...

Stav po zlomenině obratle

Dobrý den. V r.1997 jsem měl tříštivou zlomeninu L1, spongyoplastiku, výztuha...

Stav po zlomenině pažní kosti u dítěte

Dobry den chtela sem se zeptat dcera 5 let si zlomila pazni kost bude to dva...

Stav po zlomenině zánártní kůstky


Stav po zlomenině zápěstí

Dobrý den,v roce 2011 jsem si způsobila zlomeninu pravého zápěstí.Dg. S 525.Po...

Stav po zlomenině zápěstí

Dobrý den, Asi před 8 měsící sem měl zlomené zápěstí na levé ruce. Chodil sem...

Stav po zlomenině žebra

Na konci února jsem měla úraz , přední náraz do hrudníku ( náraz do stromu...

Stav po zranění kolene

Dobrý den, po zranění kolene jsem byl na MR a než se dostanu k opětovnému vyšetření...

Stav po zranění kolene, stálé potíže

Dobrý den, Na začátku prosince jsem si podvrkl koleno a natáhl vnitřní a vnější...

Stav po zubním zákroku

Dobrý den, v pátek 2.2.2018 mi byly vyřazeny dva zuby moudrosti. Vpravo nahoře...

Stav po zubním zákroku

Dobrý den, v úterý 16.1.18 jsem prodělala zákrok, a to komplikovanou chirurgickou...

Stav po zubním zákroku

Dobrý den včera jsem byla u zubaře na opravě krcku spodni jedničky . Dostala...

Stav po žloutence A, kdy můžu sportovat?

Dobrý den, posílam muj puvodni dotaz: Dobrý den, při cestování do Indie jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tvrdá malá bulka u kořene penisu

Dobry den, už asi 3 týdny zjišťuji, že u kořene penisu mám malou tvrdou bulku,...

Akné, roztoči

Dobrý den, od 14 let jsem trpěla na akne(je mi ted 17) nebo to tak říkal aspoň...

Norethisteron

Norethisteron, sport a alkohol. Dobrý den, mám stručné dotazy. Může užívání...

Leukocyty v moči

Dobrý den, byla jsem na preventivní prohlídce a vše je prý v pořádku až na to,...

Rychlá ejakulace

Dobry den mam problem jsem muz 24 let a pri sexu jsem hned hotovy...1-2minuty...

Zánět šlach v kotníku

Dobrý den, již asu před měsícem jsem byla u ortopeda.Ten mi diagnostikoval...

Známky parciální léze předního zkříženého vazu

Dobrý den, prosím o vysvětlení výsledku vyšetření magnetické rezozonance....

Otoskleroza

Dobrý den,mám otosklerozu,ale prý na té nižší hranici,takže vcelku vpohodě,i...

Natržený kolenní vaz postranní

Při pádu na mokrém dřevě jsem si poranila koleno, kde mám endoprotézu. Lékař...

"vibrace" v rukou(i po těle)

Dobrý den před dvěma dny ve mě začalo "vibrovat". Pokaždé když se dotknu nějaké...

Divný pocit v uších

Dobrý den, Předevčírem jsem měl podivný pocit v uších. Přirovnal bych to k...

Artroza a Condrosulf

Před pěti lety jsem začala mít priblémy s levým kolenem. Byla jsem ulekaře a...

Papily na jazyku

Dobrý den, před zhruba 10 dny jsem si všimla v ústech na jazyku podivných výrustků...

Hodně se mi zhoršily vlasy a skoro mi nerostou.

Dobrý den jsem 11let po operaci dosti velkého meningeomu hlavy. Asi 2cm nádorů...

Léčba antidepresivy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: v únoru jsem kvůli úzkostem začala užívat...

Po sexu s partnerem kdy se do mě ,,udělá'' tak mě šíleně bolí břicho a pálí v pochvě.

Dobrý den. Po sexu s partnerem kdy se do mě ,,uděla'' tak mě šíleně bolí břicho...

Bolest třísla


Bolest svalstva

Dobrý den, občas cítím mírnou bolest ve svalech (bicepsy). Nejedná se o problém...

Asentra a Neurol

Dobrý Den ,již 3 rokem beru neurol a asentru 1 * denně poslední dobou se potykám...

Bolest v podžebří po operaci žlučníku

Dobrý den,prosím o radu,již několik dní mě bolí pod pravým žebrem,je to taková...

Reklama
Zavřít