Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Stydlivost

Psychika Miroslav 18.10.2017

Dobrý den, než svůj problém rozepíšu tak Vám chci říct, že v tomhle dotazu se vás chci zeptat, jestli existuji nějaké léky které by mi mohl psychiatr předepsat na stydlivost, někdy až plachost, neprůbojnost..

Řeším to proto, protože mi je 21 let, a za celý svůj život jsem měl pouze jenom jeden vztah a to ještě kdysi dávno na základní škole a to proto, protože jsem tak stydlivý že mi to brání v navazování vztahů s holkama. Uvnitř sebe jsem ale osoba, plná optimismu, se smyslem pro humor a obrovskou chutí se bavit a žít. Když jsem s blizkými přáteli a klidně i jen se známýma lidma tak jsem úplně v pohodě. Ale problém nastává když mám jít na rande, nebo když mi třeba kamarádka řekne, že ,,támhleta její kámoška jí říkala, že se jí líbím a kdybych jí zkusil začít balit, tak by to pravděpodobně dopadlo se zdárným koncem". Tak já najednou úplně změním náladu a najednou úplně přestanu komunikovat, většinou se začnu jakoby stranit bokem, zkrátka jakoby mě něco svázalo.

Pravděpodobně je asi úplně normální když je člověk stydlivý a to se nijak změnit nedá. Ale u mě to není jenom pouhá stydlivost. Kdysi jsem chodil do poradny, protože jsem dyspraktik. A abych řekl pravdu, už jsem si za ta léta zvykl, že nejsem tak šikovný jako ostatní. Že 80% výučních oborů jsem nemohl studovat, protože bych to kvůli dyspraxie nezvádnul. Už jsem se smiřil že jsem musel vystudoval obor, který nenávidím, který jsem studovat nechtěl. V tomhle jsem naprosto smířený, nicméně na mém sebevědomí se to určitě podepsat muselo.

Ale hlavní je to, že dyspraxie mi někdy dělá problémy s řečí. Jakože se v půlce věty zaseknu, a najednou se mi uplně bloknou svaly které používám při mluvení a ja se zase rozmluvil po pár sekundách, kdy se mi to třeba stane zase znovu. Někdy mám prostě takové dny, někdy mám zase dny kdy jsem úplně v pohodě. Ale jedno můžu říct, nestává se mi to nikdy když se cítím sebevědomě.

A právě, i když vím že mám velkou šanci u nějaké holky zabodovat tak s ní raději ani nezačínám mluvit, protože mám strach že se mi to zase stane. Že to bude trapas, protože ona mě nezná a budu ji připadat jako divný.

Víte, jsem už snad víc jak sedm let uplně sám, uvnitř sebe jsem uplně prázdný a já už takhle prostě nechci žít, naprosto mě to ničí a já si nejsem jistý, jestli dokážu svůj život takhle ,,přežít"... :(

Chci mít vztah, chci být zkrátka štastný...

Proto se vás tedy ptám, má už psychiatr nějaké léky na stydlivost, na sebevědomí a prostě zkrátka něco, co by mi pomohlo?

Vím že mi asi napíšete něco ve smyslu ať se k němu objednám, ale mě by přecijen zajímalo jestli něco takového vůbec existuje, existuje? Nebo co by jste mi poradili Vy abych udělal? Ke komu jít, nebo co dělat?

Snad mi budete vědět poradit. Předem vám děkuji za odpověd, a přeji hezký zbytek dne..

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, ve Vašem věku je stydlivost normální. Ale chápu, že Vás to trápí. Byly by vhodné spíše konzultace u psychologa, který by Vám pomohl poznat sebe sama a rozvinout Vaše zdravé sebevědomí. Protože to není záležitost na pár týdnů, doporučovala bych Vám zkusit napsat dívce, o kterou máte zájem např. sms. Je lepší začít nějak komunikovat než se tiše v pozadí trápit. Nebo požádat nějakou kamarádku, která o Vašem problému ví, aby Vám zpočátku udělala tlumočníka či prostředníka... Speciálně na stydlivost léky nejsou. Zda-li by Vám mohla pomoci malá dávka antidepresiva, by jste měl zkonzultovat se svým praktikem nebo psychiatrem.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Související dotazy

Stydlivost
Dobrý den, mám dvouletou dcerku, která je od malička...
Stydlivost
Máme 5letá dvojčata.Jsou čilá a zdají se nám v pořádku...
Stydlivost
Dobrý den,nedávno jsem se tady na webu dozvěděl,že...
Stydlivost/strach
Dobrý den, Jmenuji se Tom a mám menší problém. Prošel...
PŘEHNANÁ STIDLIVOST
Dobrý den, prosím o radu. Mám problém s přehnanou...
Pupínek na penisu
Dobrý den,je to už nějaká doba co se mi na penisu udělali...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stydké pysky

Dobrý den mám takový problém. Je to asi týden co se mi zvětšily stydké pysky...

Stydké pysky

Dobrý den mám takový problém. Je to asi týden co se mi zvětšily stydké pysky...

Stydké pysky

Dobrý den mám takový problém. Je to asi týden co se mi zvětšily stydké pysky...

Stydké pysky

Dobrý den,mám dotaz. Před 14 dny jsem spozorovala jakýsi kožní váček,nebo jakoby...

Stydké pysky

Dobrý den. Mám problém všichni říkají že jedním otvorem se močí a druhý je...

Stydké pysky a klitoris

dobry den chtela jsem se zeptat pred cca 5dny jsem mela kvasinkovy zanet na...

Stydké pysky s bílými povlaky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co jsou bílé tečky na malých stydkých pyscích....

Stydké pysky u holčičky

Dobrý den, byla jsem na kontrole u nové dětské lékařky a ta začala mé malé...

Stydký pysk - kožní výrůstek

Dobrý den, v těhotenství se mi na stydkém pysku vytvořil takový divný výrůstek,...

Stydlivost

Máme 5letá dvojčata.Jsou čilá a zdají se nám v pořádku do té doby,než se objeví...

Stydlivost

Dobrý den, mám dvouletou dcerku, která je od malička velmi bojácná. Např. když...

Stydlivost

Dobrý den,nedávno jsem se tady na webu dozvěděl,že mám asi fimózu.Doporučili...

Stydlivost/strach

Dobrý den, Jmenuji se Tom a mám menší problém. Prošel jsem zpoustu webů ale...

Stydnutí končetiny

Dobrý den, pociťuji stydnutí přední části levého stehna (pocit ledovosti), zvláště,...

Styfylokok a možná zánět kosti

Dobrý den, už je to 5 let, co se léčím se zarůstajícím nehtem. Před 2 lety...

Styk

Dobrý den, nedávno jsem měla nechráněný pohlavní styk, a ráda bych se zeptala,...

Styk během menstruace

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda můžu otěhotnět, když jsme měla s partnerem...

Styk hnojiva s kůží v těhotenství

Dobrý den, pane doktore, dnes jsem se rozhodla pohnojit pokojové kytičky,...

Styk nechráněný

Dobry den, kamarad mel nechraneny sex s prostitutkou, v jeden vecer 2 souloze,...

Styk po revizi

Dobrý den, Před 14 dny revize dělohy - 8tt-bez srdečních ozvěn.Od té doby 3...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Skvrna na dásni

Dobrý den,syn ma 6 let a již dva týdny ma na dásní jako by váček s bílou skvrnou...

Červené krvácející tečky na kůži

Dobry den. Mam pritele a jemu cas od casu krvaci kuze. Udelaji se mu malinky...

Prohlubeň na lebce

Dobry den, Na lebce na prave strane se mi objevila prohluben, kterou na druhe...

Brnění 4 a 5 prstu a dlaně levé ruky y

Jíž 9 měsíců mám větší problémy s krční páteří ,častá blokace ,bolesti ramenou...

Hnědá tečka

Dobrý den asi před 3-4 měsíci jsem zpozoroval na špičce žaludu hnědou tečku...

Jak se bude odstraňovat zlomený šroub v holení kosti

Prosím o informaci jak se bude postupovat při odstraňování zlomeného šroubku....

Pupínek po klíštěti

Dobrý den. Již 4 měsíce mám "pupínek" ,nebo jak to nazvat, po klíštěti viz....

Rizika cigaret IQOS

Dobrý den, lékař mi naměřil zvýšený cholesterol. Řekl mi že bych neměla kouřit....

Přibírání na váze v dospívání

Je mi 14 let a měřím 151,5cm. Normálně vážím 55-56 kg, ale teď jsem najednou...

Píchání,bolení a tlačení pod levým prsem mezi žebry

Dobrý den,Mám časté píchání pod levým prsem.Často se nemůžu ani nadechnout a...

Operace cystokély

Dobrý den, prosím o informaci. Dne 22.2.2018 mi byla stanovena diagnóza "Cystokéla,...

Antibiotika v práci


Bušení srdce,únava,motání hlavy a třes rukou


Prolaktin zvýšená hladina

Dobrý den příteli zjistil pan doktor zvyseny prolaktin a poslal ho na magnetickou...

MR C a TH pateře

Dobrý den, prosím vás, mohl by jste mi objasnit nález MR? Degenerativní změny...

Zánět úponu Achillovy šlachy

Dobrý den, před dvěma lety jsem se léčila s patní ostruhou. Po aplikaci laseru...

Zvětšené břicho po laparoskopické operaci

po laparoskopické operaci žlučových kamínků se mě nadměrně zvětšilo břicho.Lékař...

Doteď mi na ušním lalůčku zůstala taková tvrdší bulka

Dobrý den, asi před měsícem se mi na jednom ušním lalůčku udělal pupínek, který...

Entizol a Indometacin

Dobrý den, dnes jsem od svého gynekologa dostala předepsaný Entizol v čípkách...

Nadměrné slinění

Trpim zvysenou tvorbou slin, obtezuje mne to i vnoci. Prosim radu co s tim....

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.