Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

TBC a Quantiferon test

Plíce, dýchání Blanka 29.1.2020

Dobrý den,
dcera navštěvuje školu, kde se objevila TBC v latentní podobě. Nemocní bez jakýkoliv příznaků.
Celá škola má jít na RTG vyšetření. Chci se zeptat, jestli je možné v rámci prevence využít jiný nástroj než RTG plic? Např. Quantiferon test. Nevím, jestli je nutné vždy dělat RTG? Podá Quantiferon test lepší informace? Dceru nechci dávat zbytečně na RTG, pokud by Quantiferon test poskytl informace také.
Děkuji. Musilová

Odpovídá lékař:

MUDr. Klára Špeldová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: SPORTMED

Dobrý den Blanko.
Quantiferon test je v diagnostice TBC možné využít, využívá se však více jako druhý krok při vyslovení podezření přítomnosti ložisek na RTG plic. Co se přesnosti týče, není Qunatiferon test zcela přesný, protože může být pozitivní i při jiných patologických stavech (např. poruchách imunity) - tzn. že vyšetřovaná osoba nemusí mít TBC a přesto může vyjít tento test pozitivní.
Nicméně více Vám k této problematice jistě sdělí specialista v této oblasti, předám mu Váš dotaz. Vyčkejte prosím na odpověď, bude Vás kontaktovat.
S pozdravem, Klára Špeldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Blanko, latentní TBC je označení pro přítomnost živých bakterií v organismu člověka bez toho, aby byl organismus nemocný. Typicky dnes vídáme jako náhodný nález u starých lidí, kteří kdysi v mládí měli plicní tuberkulozu. Nebo u cizinců. Vzácně u lidí očkovaných kdysi agresivními vakcínami. Lidé, kteří mají latentní formu TBC, mají v sobě živé bakterie (většinou nějakým způsobem oslabené) nemají příznaky onemocnění. Cíleně se hledají pouze pokud je potřeba jim dát imunosupresivní léčbu, což by mohlo následně vyústit v propuknutí infekce. Důležité je si uvědomit, že člověk s latentní TBC není infekční. Infekčnost TBC je asi taková, že je potřeba být v kontaktu s člověkem s otevřenou plicní tuberkulozou po delší čas - např. s ním sdílet pokoj na ubytovně, nebo alespoň s ním být na kafi a hodinu si povídat. Kontakt v tramvaji apod. není dostatečný. Ale jak píši, TBC musí být otevřená plicní, nikoliv latentní. Tedy dle mého názoru je ve Vaší situaci namístě spíše než hledat méně zatěžující screening z krve vyvrátit potřebu provádět jakýkoliv plošný screening po škole (samozřejmě vyjma obeyřetnosti u žáků s příznaky). Quantiferon je obsolentní test, v diagnostice se sice ještě používá, ale plicní lékaři o něj diagnostiku neopírají, interpretace výsledků bývá problematická. Diagostický je průkaz Mycobakterií z biologického materiálu, a to molekulární, mikroskopický a/nebo kultivační, nejčastěji ze sputa (toho, co pacient vykašle). U plicní tuberkulozy je to samozřejmě rentgen plic. Další, co je potřeba vzít v úvahu je časová souvislost - nemá cenu rentgenovat bezpříznakového člověka, který byl před týdnem v kontaktu s tuberkulozou. To je příliš krátká doba. Představte si, s kým vším bylo ono děcko s latentní tuberkulozou v kontaktu - nejen se spolužáky, ale také se všemožnými příbuznými, s dětmi na kroužcích atd. Nebo zdravotníci - osobně se setkám cca s 4 pacienty s otevřenou plicní tbc ročně. Myslíte, že pokaždé jdu na rentgen? Nebo že lékař pracující na oddělení pacientů s tbc chodí cestou domů přes rentgen? Určitě ne. Tuberkuloza je společensky diskriminující nemoc, přitom pokud pacient spolupracuje, je dobře léčitelná. Nakažlivost není tak velká - jak jsem popsala. Chápu, že nejste nakloněna rentgenování svého dítěte v rámci prevence ve škole. Na polehčení uvedu, že není třeba obav, rentgenová zátěž prostého snímku je naprosto minimální - např. dělá-li se CT mozku dítěte např. k vyloučení trauma změn, je ozáření řádově několik-set-krát vyšší dávkou záření, než když jde člověk na prostý rentgen. A že na CT chodí i dětim, např při akutním úrazu hlavy nelze jinak. Tedy upřímně, lobbování za zrušení povinnosti rentgenu Vás bude stát tolik času, že to bude pro Vaše dítě možná horší, než když si s ním místo toho pohrajete a necháte ho zrentgenovat. Nakonec přecejen něco praktického - nevím, kdo u Vás ve škole nařídil plošné rentgenování. Domnívám se, že ani ředitel k tomu nemá kompetence. To má hygienik-lékař, musí k tomu být posudek, písemný záznam a nařízení. Tedy máte možnost zkusit zpochybnit nařízení, a to prověřením kompetencí nařízujícího a formalit. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

TBC nákaza
Nakažlivost TBC
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ná následující: Bechtěrevik,...
TBC a riziko nákazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na následující: Běchtěrevik,...
Tuberkulinový test
Dobry den, mela bych dotaz ohledne tuberkulinove...
Test na TBC
Dobrý den, kolegyně se léčí s TBC. Proto jsme byly...
Očkování TBC
Dobrý den, v září jsem byla přeočkována proti Tbc,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tbc

Dobrý den, manžel během hospitalizace v prosinci (zápal plic) ležel na pokoji...

TBC

Dobrý den. Již delší dobu mam problemi pod jazykem se mi již delší dobu tvoří...

TBC

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je velké riziko chycení TBC pokud je jedinec...

TBC

Dobrý den, včera jsem cestovala tramvají a kousek od mě stál bezdomovec, který...

TBC

Dobrý den, je velké riziko přenosu infekce z jedince na jedince pokud nakažený...

TBC

Dobrý den, byla jsem na Mountex II testu včera a sestřička mi oznámila, že by...

TBC

Dobrý den! Chci se zeptat, jak je to s očkováním proti TBC, zda jsou vakcíny...

TBC a adenotomie

Dobry den pani doktorko! Mam syna 5,5 mesice, nyni po 3 davce Hexy+Synfrixu...

TBC a pocení

Dobrý den,chtěla bych se zeptat prodělala jsem TBC před měsícem jsem dobrala...

TBC a posílení imunity

Dobry den. Prosim muzete mi doporucit komplex pripravku, nebo pripravek na celkove...

TBC a riziko nákazy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na následující: Běchtěrevik, bioléčba-Humira....

TBC nákaza


TBC střev

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak nakažlive onemocnění je TBC. Jaká je inkubační...

TBC střev

Dobrý večer, ještě jednou se vracím k dnešnímu dotazu. TBC střev je vzácné onemocnění,...

Tbc z darování krve

Dobrý den, daruji krev pravidelne a chtela jsem vedet,zda by prisli na to,jestli...

Dobrý den, 8. Listopadu minulého roku jsem v 18. týdnu přišla o dvojčátka, jedno...

Dobrý den chtěla bych se zeptat 18.5 jsem postoupila mini interupci a po třech...

Tea Tree oil

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký účinek má tea tree oil účinky na problematickou...

Tea tree oil

Dobrý den, je to sice netypické, že se na Vás obrací muž, ale přesto doufám,...

Tea tree oil na uvolnění dýchání v těhotenství

Dobrý den, jsem v 12tt a trápí mě ucpaný nos. Zkusila jsem Quixx, Vincentku,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Výrůstky kolem análního otvoru

Dobrý den Dnes jsem si všiml v okolí análního otvoru výrůstků

Nepravidelná menstruace

Mám týden zpoždění menzesu beru detralex na hemeroidy, tehotensky test jsem...

Necitlivost tela

Dobrý den, je mi 29 let (žena) a mám problém s tím, že jako by necítím své nohy,...

Nádor plic, biologická léčba

Moje švagrová má nádor plic, operací část odstraněna, byla chemoterapie, imunoterapie...

Odběr krve

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám takovej problém, když jdu na odběry krve...

Natažená šlacha prstu?

Dobrý den, cca před osmi měsíci jsem si pořídil "Handmaster plus", což je míček...

Hnis v pupíku


Vaginální čípky Betadine

Dobrý den, byly mi předepsány vaginální čípky Betadine. Pokud jsem to správně...

Při vzrušení mám nadměrný výtok z penisu

Dobrý den. Mám dotaz při vzrušení ať je to líbání hlazení mám nadměrný výtok...

Jsem po extrakci osmičky, z rány mi vytéká páchnoucí tekutina

Dobrý den, jsem 10 den po chirurgicke extrakci osmičky dole byla na ležato...

Antibiotika a alkohol

Zdravim, beru ospen 1500 na angínu ale 5 den kdy mam brat antibiotika mam velkou...

Zalehlé ucho při rýmě


Stehy

Dobry den, Poprosim Vas o zhodnoceni/ Vas nazor na hojeni jizvy po cisarskem...

Boule pod kolenem - po úrazu

24.3. jsem měl úraz při hokejovém zápase, kdy mě protihráč narazil z vnější...

Výtok z penisu při vzrušení


Cystoskopie

Dobrý den, mám nervíky z cystoskopie, na kterou jsem byla poslána po 4 měsících...

Migréna a zatuhlá lýtka

Dobrý den, již od mala trpím bolestmi hlavy, nikdy se pořádně nepřišlo na...

Bolest kolene ze zadu

Dobrý den, mám poslední týden problém s kolenem, přesněji nebolí mě přímo koleno,...

Pálivá bolest na hrudi

Dobrý den , je mi 21 let a asi 1mesic mě trápí hoření těla , pocení a bolesti...

Hledám specialistu nefrologie

Dobrý den hledám nutně specialistu, který by se mě ujal. Obvolala jsem Zlínké...

Reklama