Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Užívám Glycladu 60

Endokrinologie anna 17.3.2018

Dobrý den,před 5ti lety mi lékař diagnostikoval diabetes melitus,užívám Glycladu 60,hodnoty celou dobu užívání se pohybují mezi 7,88-8,18dietu dodržuji,po infarktu r.2004 užívám vasocardin,prestarium,sorvastu,stacyl,nitresan.Jsou tyto hodnoty při užívání Glyclady v pořádku,nebo jsou účinnější jiné léky?Děkuji.Anna.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, jenom hodnoty samotné glykémie v den kontroly není zcela směrodatným údajem, podle kterého popisujeme dlouhodobou kompenzaci diabetu mellitu. Důležitým ukazatelem je také hodnota glykovaného hemoglobínu.
Hlavním cílem léčby diabetu je dosáhnout dlouhodobě normoglykémii, to znamená hladiny glykémie do 5,6mmol/l nebo se aspoň k ní co nejvíce přiblížit. Léčba každého pacienta s diabetem musí být vždy provázena doporučením nefarmakologických opatření, k nimž patří vhodně volená dieta a fyzická aktivita s ohledem na věk, typ diabetu, hmotnost pacienta a přítomnost přidružených komplikací. Jedním z  nejdůležitějších opatření v  léčbě diabetu je pravidelná aerobní fyzická aktivita (chůze, rychlá chůze, rotoped, běh) minimálně 3× týdně 30–40 minut, optimálně 5× týdně 30–40 minut.
Léků pro léčbu diabetu je dnes na trhu velké množství, odlišují se mechanizmem účinku, ale také nežádoucími účinky, kontraindikacemi pro jejích nasazení. Jako první volbu obvykle doporučujeme k léčbě diabetu Metformin, nevím, zdali jste ho třeba dřív neužívala, zda se neobjevili nežádoucí účinky či kontraindikace k jeho použití, například zhoršení ledvinných parametrů. Při nedostatečném léčebném efektu Metforminu dále léčbu můžeme intenzifikovat k dosažení cílových hodnot glykovaného hemoglobinu, kdy je možno použít do kombinace zástupce dalších skupin antidiabetik včetně inzulinu.
S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Nefromed, Praha 6

Dobrý den, pokud popisujete hodnoty po jídle (během dne), jsou v pořádku. Ale ranní hodnoty by se měly pohybovat pod 7 mmol/l. První volbou je metformin, možná jste ho již zkoušela a měla po něm nežádoucí účinky, pak se jeho užívání zastaví a nastoupí další možnosti. Například Glyclada, při jejím užívání je ale riziko nízkých hladin cukru v krvi například při stresových situacích a nedostatečné výživě (například gastroenteritida s průjmem a dehydratací). Dnes existuje mnoho dalších možností, ale bohužel jejich vhodnost je potřeba zvážit osobně vaším ošetřujícím lékařem. S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Užívám hormonální antikon...
užívám hormonální antikoncepci lindynette, je možné...
Mám RS, užívám kortikoidy
dobrý den,mám RS prosím o radu co potřebuji když užívám...
Můžu si vzít ibalgin pokud užívám antibiotika?
Dobrý den, užívám V-PENICILIN 0,8 MEGA BIOTIKA a bolí...
Užívám Ospen na angínu, mohu do solária?
Zdravím Mám akutní tozilitidu.Třetím dnem užívám OSPEN...
Užívám antikoncepci Qlaira
Dobry den, uzivam antikoncepci qlaira. Pri užívání...
Užívám antikoncepci, jsem chráněná?
Dobry den. Uz skoro mesic uzivam antikoncepci lunafem....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Užití Utrogestanu

Dobrý den 5-9DC beru clostilbegyt a od 16DC mám začít brát utrogestan ale podle...

Užití více tabletek antikoncepce

Užívám přes rok lindynette 20, včera večer v obvyklé době kdy si prášek beru,...

Užití vyšší dávky antihypertenziva

Používám Tritace Combi 10/5 mg, 1 tableta ráno. Max denní dávka je uváděna 1...

Užití vyšší dávky železa

Dobrý den, dnes jsem si vzala 2 různé doplňky stravy a až poté jsem zjistila,...

Užíval jsem posledních 20 dní antibiotika

Dobry den, uzival jsem poslednich 20 dni antibiotika ciplox 500 na chronicky...

Užívám antibiotika a chci si vzít další

Dobrý den , beru antibiotika na problemy s močovýma cestama ( Nitrofurantion...

Užívám antikoncepci 9 let a přestala jsem menstruovat

Dobrý den, beru antikoncepci tri-regol jiz 9let a poslední dobou se mi již dvakrát...

Užívám antikoncepci Qlaira

Dobry den, uzivam antikoncepci qlaira. Pri užívání jsem zapomnela vzit jednu...

Užívám antikoncepci, jsem chráněná?

Dobry den. Uz skoro mesic uzivam antikoncepci lunafem. Mela jsem delsi menstruaci...

Užívám cipralex, může to mít vliv na nenarozené dítě?

Zdravím mam dotaz přítelkyně je těhotná a zjistilo se že dítě může mít problém...

Užívám HA ale nejsem si jistá...

Dobrý den, před 19ti dněma jsem začala úplně poprvé užívat HA (Rhonya). Beru...

Užívám hormonální antikon...

užívám hormonální antikoncepci lindynette, je možné vyšetření zvýšené srážlivosti...

Užívám Lithium,Ketilept i přesto mám již delší dobu manické stavy

Zdravím, již 25 roků se lečím s bipolární poruchou.Užívám Lithium,Ketilept...

Užívám Luiseu a menstruace nikde

Dobrý den, beru antikoncepci luisea. Teď jsem dobrala 3. plátýnko a od zítra...

Užívám Ospen na angínu, mohu do solária?

Zdravím Mám akutní tozilitidu.Třetím dnem užívám OSPEN 1500.Mohu do solária?Děkuji...

Užívám penicilín, snižuje se tím účinnost antikoncepce?

Dobrý den, mám podezření na mononukleozu, chtěla bych se zeptat zda je sexem...

Užívám ráno Letrox 100 a nyní hodnoty TSH 15.961a S-T4 voný 8.37

Dobrý den, v listopadu 2016 mi byla vyoperovába štítná žláza kvůli více uzlům...

Užívám v jarních měsících Analergin 10mg/1x denně, jak mám postupovat dál ?

užívám v jarních měsících Analergin 10mg. /1x denně, jak mám postupovat dál...

Užívám Warfarin a dělají se mi modřiny

Dobrý večer, je mi 62 let,jsem 2x po operaci žaludku,mám chronickou bronchitidu,těžkou...

Užíván Mirtazapinu Sandoz

Dobrý den,užívám měsíc Mirtazapin ,na noc 7,5 mg.Paní doktorka mi nyní zvýšila...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Násilí u zubaře

Dobrý den, minulý týden mě večer začala bolet osmička vlevo dole (ještě není...

Bolest zadní strany jazyka

Dobrý den, mám problémy s jazykem, občas mě začne bolet pravá zadní strana jazyka,...

Praskliny na předkožce

Dobrý den, prosím o radu cca měsíc jsem neměl pohlavní styk dříve jsem mazal...

Atherom - histologické vyšetření

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zdali můžou být být atheromy i zhoubné, nebo...

Plesnivý jogurt

Dobrý den. Je mi 15 let a k snídani jsem si dal jogurt. Chutnal dobře a když...

Bolest trapézových svalů

Dobrý den, od krční páteře mně píchá velmi bolestivě v trapézech, nevím, jak...

Nadměrné slinění

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat co by mi mohlo být. Od včerejška mám pocit...

Bolest na levé straně žeber


Problémy při polykání

Dobrý den,již delší dobu mám v krku při polykání neustálý pocit vazkého hlenu,...

Průjem, bolest hlavy a teplota

Dobrý den, rád bych se zeptal na problémy, které mě už sužují 3. den. (Pro...

Je mi 14 let a pálí mě vagína

Už týden mě strašně pálí, řeže a svědí vagína a někdy i při močení. Nevím co...

Zlomenina lýtkové kosti

Dobrý den, v listopadu jsem si při fotbalovem treninku zlomil lytkovou kost....

Hypoechogenní uzel nad 1 cm

Dobrý den, dnes jsem byla na sonu krku, protože mě již možná rok trápí zvětšené...

Aplikace drogy a její následky

Prosim vás co to může být a jak moc je to vážné??Udělalo se mi to po aplikaci...

Zalehlé ucho


Mirena a její vliv na délku menstruace

Dobrý den, mám již cca 18 měsíců zavedené tělísko Mirena . Důvodem jeho zavedení...

Poškození nehtu při zánětu lůžka

Dobrý den, syn měl před 3 týdny zahnisanou kůži pod nehtem u nehtoveho lůžka....

Pigmentový smíšený névus

Dobrý den, dnes jsem navštívil dermatologa z důvodu kontroly znaménka na břichu....

Bolest a tlaky hlavy


Krvácení do stolice

Dobry den, dnes jsem po prvé při průjmu objevil ve stolici krev (cervenou),...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.