Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vícečetné problémy s infekcí, dnou a ASLO před otěhotněním

Vnitřní lékařství Martina 16.5.2020

Dobrý den, prosím o radu či pomoct, můj obvodní lékař neví co se mnou. Je mi 28 let. Již dvakrát za sebou jsem měla lehce zvýšenou kyselinu močovou k krvi odběry (duben 2019 a nyní květen 2020). Norma se uvádí u žen 340 a já měla pokaždé 370. Nyní pociťuji bolest palců, cca pár týdnů přes den i v noci. Nyní mám i zánět v moči a chodím často čůrat a trpím dlouhodobě na zvýšené hodnoty ASLO 670 již několikrát léčena antibiotiky. Jinak vše ok, štítná žláza, cukr...Prosím mám udělat nějaké opatření? O dně jsem četla a nejím ani vnitřnosti, zvěřinu a necpu se steakama.. Ani nepiju často alkohol. Obézní nejsem mám 68 kg a měřím 178 cm. Již 5 měsíců jsem vysadila antikoncepci a ráda bych otěhotněla. Mají tyto výsledky nějaký vliv na otěhotnění? Chceme miminko a bojím se, že díky těmto hodnotám to nepůjde. Na Gynekologické vyšetření se objednám. V rodině pre dispozici nejsou. Děkuji za obsáhlé vyjádření na moje dotazy a případnou radu. S pozdravem Martina


Doplňující informace:
Přikládám laboratorní výsledky. Můžete se, prosím, na ně podívat?
Moc děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Martino, děkujeme za Váš dotaz. Chápu, že se chcete před chystaným těhotenstvím dát do pořádku. Myslím, že máte stran laboratorních hodnot nadměrné obavy, což je běžné, zvláště když se žena chystá na první dítě, že přemýšlí o všech možných vlivech. Myslím, že na pohodové těhotenství je dobré myslet pozitivně, nelámat si hlavu laboratoří, jíst zdravě, pravidelně cvičit a vyhýbat se nemocným lidem. K Vašim problémům - lehce zvýšené hodnoty kyseliny močové bych ve Vašem věku řešila spíše dietou, jako to děláte, pokud ještě pijete alkohol nebo jíte potraviny, které byste u vyšší hladiny kyseliny močové měla, pak ještě můžete přitvrdit v dietních opatřeních, dietu najdete na internetu. Vyšší ASLO může přetrvávat dlouho po prodělané streptokokové infekci, pokud ale neklesá, doporučila bych vyšetření na imunologii, mohla byste podpořit imunitu a pokud ASLO stoupá, možná bude třeba nová léčba antibiotiky. Samotné zvýšení těchto protilátek proti streptokokům těhotenství nezabrání, ale je potřeba vyloučit, že nemáte někde v těle ložiska infekce, jako v dutinách, zubech, mandlích, kůži apod.. K akutním potížím. Močovou infekci je třeba přeléčit. Ráno v pondělí vezměte vzorek ranní moči na vyšetření k praktickému lékaři, udělá se vyšetření na složení a bakterie a infekce se přeléčí podle toho, co v moči je. Pokud Váš bolí nyní palce na nohou a máte je oteklé nebo červené, pak jde nejspíš o záchvat dny a ten bude třeba nyní vyšetřit z krve u lékaře a přeléčit léky. Po tu dobu, než se zvládne akutní problém s močovou infekcí a bolavými prsty, plán na miminko na chvíli odložte, můžete to zkusit další cyklus, to není tak hrozné. Pokud by v krvi nyní nebyla zvýšená kyselina močová a palce by bolely z jiného důvodu, pak doporučuji vyšetření na revmatologii, kam Vás může poslat praktický lékař. Zatím tedy, než půjdete k lékaři, zpřísněte dietu při dně, nepijte alkohol a ani kávu, to není dobré ani na močové cesty ani na dnu a ani na těhotenství, k tomu pijte o 0.5-1 litr tekutin více než obvykle, zkuste urologický čaj, brusinky z lékárny a probiotika. Na bolavé klouby můžete vzít Ibalgin v běžných dávkách. Věřím, že se jistě uzdravíte a těhotenství se podaří. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Martino, děkuji za doplnění výsledků. Podle přiložených zpráv se zdá, že máte vyšší kreatinin a glomerulární filtraci a víc bílkovin v moči, k tomu vyšší kyselinu močovou, a ASLO. ASLO se zvyšuje po prodělané streptokokové infekci a u někoho přetrvává dlouho a to i po přeléčení antibiotiky. Důležité je, zda nestoupá. Pro nález bílkovin v moči bych doporučila kontrolní odběr - tedy ranní moč, střední proud, po omytí a do sterilní nádoby z lékárny. Moč odeslat i na kultivaci, aby se vědělo, z čeho tam ty bílkoviny jsou, a pokud je tam bakterie, přeléčit podle citlivosti. U praktického lékaře se s odstupem hodí zopakovat vyšetření na ledviny, tedy glomerulární filtraci a kreatinin, plus i kontrolu moči. Oboje u ženy, která není těhotná, může svědčit pro nadbytek příjmu bílkovin, pro to ostatně svědčí i kyselina močová. Můžete to mít vrozené a pokud budou výsledky takto dlouhodobě vyšší, pak se nechte vyšetřit na nefrologii (tam se vyšetřují ledviny). Při opakovaně vyšším nebo stoupajícím ASLO bych doporučila vyšetřit na imunologii, abyste místo dalších antibiotik zkusila další možnosti, třeba imunomodulaci, BronchoVaxom apod. Nemyslím, že tyto hodnoty nějak brání těhotenství. Každopádně bych ale pro tuto chvíli počkala s pokusy o těhotenství, nechte vyšetřit znovu moč, krev, podle výsledků se pak objednejte k odborníkům. Můžete využít náš objednávkový systém nebo nám opět napsat, rádi se nad tím zamyslíme. U Vašeho praktického lékaře si nechte nyní prohlédnout klouby, pokud by šlo o dnavý záchvat, bylo by dobré jej zvládnout před otěhotněním. Zatím jistě můžete dodržovat doporučení z předchozího textu, tedy zpřísnit dietu na kyselinu močovou, hodně pít, urologická čaj a brusinky, zkusit lze kloktat slanou vodu a vyplachovat nos. Pokud bude ASLO stoupat, je třeba vyloučit chronická ložiska infekce jako zubní problémy, ložiska v mandlích, dutinách atd. To by pak chtělo zubaře, ORL vyšetření a již zmíněného imunologa. S pozdravem a přáním všeho dobrého MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Zvýšené ASLO
Dobrý deň, Prosím Vás o radu ohľadne zvýšeného ASLO. Syn...
Zvýšené AFP, FV a ASLO
Dobrý den, mam pořád afp markry 24, sedimentace kolem...
Vysoké ASLO
Dcera 11.let vysoké ASLO. Dobrý den, už si nevím rady...
ASLO
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jak podpořit a...
Chronická tonzilitis
Dobrý deň, Bola som so synom (15 rokov) u kožnej...
ASLO
Dobrý den, co je důvodem, když po nálezu streptokoka...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vícečetná diskopatie

Dobry den, dnes jsem se dozvedela,ze mam vyhrez disku. Nize zasilam vysledky...

Vícečetná ložiska v jaterním parenchymu charakteru hemangiomů

Dobrý den, chci se zeptat na Váš názor. Byla jsem na CT jater s výsledkem:...

Vícečetné gliosy na MR mozku

vazena pani doktorko asi 2 mesice problem s obcasnym brnenim leve tvare a poklesu...

Vícečetné postižení meziobratlových plotének bederní páteře

Dobrý den, prosím o vysvětlení lékařské zprávy z MR Mírná hyperlordoza,...

Vícečetné potíže

Dobrý den. Ráda bych dostala radu. Trápí mě čtyři problémy. První, která začala...

Vícečetné potíže

Dobry den chtěla bych se zeptat mám dlouhodobé problémy se spánkem 2-3 dny nespím...

Vícečetné potíže

Dobrý den. Už před pár lety jsem začal pociťovat tlak v očích, následně se začali...

Vícečetné potíže

Dobry den dlouhodobe me trapi muj zdravotni stav jsem po operaci bederni patere,dvou...

Vícečetné potíže k dovyšetření

Dobrý den. Chci se zeptat jak postupovat když chci udělat kompletní krevní obraz...

Vícečetné potíže u polymorbidní pacientky

Dobrý den. Mám tisíce problémů spojených s chronickými záněty - cca od 20 let....

Vícečetné těhotenství

Dobry den. Je mi 25 let a jsem 6 let po 1 porodu, vse v poradku. Poceti napoprve....

Vícečetné těhotenství

zdravím pane doktore ráda bych se vás zeptala jsem 9tt a byla jsem na ultrazvukovem...

Vícečetné těhotenství

Dobrý den, paní doktorko rada bych se zeptala jestli jste se setkala s někým...

Vícečetné zlomeniny

Dobrý den, můj přítel měl autonehodu, má zlomené obě stehenní kosti, koleno...

Vícečetné zvětšené uzliny po těle

Dobrý den. Obracím se na Vás s dotazem ohledně lymfatických uzlin. Již po dobu...

Vícečetní těhotenství po císařském řezu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaká hrozí rizika pro matku v případě vícečetného...

Víceuzlová struma

Dobrý den, prosím Vás o Váš názor odborníků. Manželka, 22let. Dva měsíce má...

VICKS SYMPTOMED FORTE

Dobrý den, mám docela divný dotaz, každopádně pro můj klid asi chci znát odpověď....

Víčka

Dobrý den chtěla by jsem se zeptat mám strašné problémy s očima jdu spát a stašně...

Víčka

Dobry vecer.chtel bych se zeptat:mam 25 let a mam uz od mala male oci (privrene...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

HCG

Dobrý den, mohu se spolehnout, že určitě nejsem těhotná, když mám HCG z krve...

Jedno varle níž

Dobrý den, je mi 22 a mám dotaz ohledně varlat. Velikostně jsou si dost podobná...

Vystouplé žíly na lýtku

Dobrý den, trápí mě vystouplé žíly na lýtku. Tyto žíly se objeví pouze při fyzické...

Bílý povlak pochvy

Dobrý den, před tydnem se mi na pochvě objevila takovy bily povlak, ktery po...

Bolest hlavy v těhotenství

Dobrý den, Chtěla bych požádat o radu, dcera je těhotná ve 4. měsíci a celý...

Nebolestivá bulka u (na) konečníku

Dobrý den, objevila se mi nebolestivá bulka, která je z části na konečníku....

Velikost penisu

Chtěl bych se zeptat.Bude mi 23 let a na to kolik mi je si myslím že mám malý...

Léky

Dobrý den pane (í) doktore (ko), léčím se na neurologi asi tři roky-Pragiola...

Točení hlavy

Dobrý den, přítelovi se již velice dlouhou dobu (v řádech let) točí hlava. Z...

Zvýšený cholesterol

Dobrý den, dlouhodobě mám zvýšený cholesterol cca 6,5 +/-, je to ale kvůli podváze...

Bulka pod jazykem

Dobry den pod jazykem se me udělala mala boulicka viz foto. Je to celkem nepříjemné...

Zastavuje posilování s činkami růst?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli posilování s činkami nějak ovlivňuje...

Lámání zubů

Dobrý den, tak trochu dva dotazy v jednom: 1. Prakticky celý život mám...

Zarudlý krk

Dobrý den, asi před měsícem jsem měl rýmu a kašel a škrábalo mě v krku. Kašel...

Puchýře na předkožce

Dobrý den. Vždy při ztopoření penisu, se mi na předkožce udělají ošklivé puchýře....

Tepová frekvence plodu

Moje dcera je 7. měsíci těhotenství a údajně její plod má srdeční tep 180. Mohl...

Trhlinky na předkožce

Dobrý den, po pohlavnim styku s pritelkyni se mi stalo toto viz fotka. Nejdrive...

Cysta na játrech a vaječníku


Šlápnutí na mořského ježka

Dobrý den, předevčírem jsem šlápla na mořského ježka a mám v palci a jeho okolí...

Závratě

Dobrý dem. Uz asi mesiac ma trápi točenie hlavy, nič ma nebolí a neni mi ani...

Reklama