Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Změny na krční páteři

Zuzana . 16.3.2015

Dobrý den, mohli byste mi prosím blíže vysvětlit následující RTG nález krční páteře? "Napřímení dolní krční lordozy a redukce IV prostoru v etáži C5/6 o 30%, zde akcentovaná subchondrální sklerotizace, okrajové osteofyty ventrální i dorsální - ty max. v etáži C5-6- zadní vert. linii přesahují až o 3 mm (a prominují do KP). V ostatních etážích jsou deg. změny méně akcentované. Obratlová těla v celém rozsahu bez hrubších deformací, jemné, pravidelné spongiozy, bez ložiskových č difuzních změn. Artroza faset. kl.I. a II st. - bez predilekce." Prosím o bližší vysvětlení a případnou prognózu těchto degenerativních změn. Jsou ovlivnitelné cvičením? Děkuji předem za odpověď. Hezký den.

Odpovídá:

MUDr. Jiří Marek


V oblasti mezi 5. a 6. obratlem je vysoce pravděpodobně poškozená ploténka, kterou může provázet i taková změna, která může být charakteru výhřezu či úlomku. To nelze rozpoznat. Porucha ploténky, která je takto viditelná na rtg může být léčitelná pomocí " aktivní fyzioteerapie" a cíleným cvičením, které bude provázeno i úpravou ergonomických podmínek při práci i mimo ni. tyto změny ergopnomie však nemají valného smyslu, když není napřed aktivní léčba včetně cvičení. protože je možné i vážnější poškození ploténky, tak je nutno zvážit, což nemohu, dle symptomatologie a klinického( včetně reflexolog) vyšetření, zda je třeba došetření CT.EMG , MRI apod.Ono diovyšetření však nemusí být nutné okamžitě, neodpovídá li tomu symptomatologie a klinické vyšetření. tato vyšetření nemohou být prováděna příliš často, proto , není li důvodu v této chvíli, je vhodnější provést až při případném vývoji léčby, kdý se nedaří odstranit všechny potíže a stabilizovat ono zlepšení, pak je nutné. Popisované změny -artroza facet - je uvedena jako stupeň 1-2. ale stueň není až tak podstatný , důležitější je lokalizace, což jsem v popisu nenašel. tyto změny jsou předstupněm oné závažnější v oblasti c5/6. Dohromady to znamená, že je nejvyšší čas začít správně "aktivně" léčit.

Související dotazy

Může to souviset s krční páteři?
Dobrý den, mela jsem blokadu krční páteře naa leve...
Problémy s krční páteří
Dobrý den mám problémy s krční páteří brní mě ruka...
Potíže s krční páteří
Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit RTG LS páteře...
Degenerativní změny na krční páteři
Dobrý den nález-pokročílé degenerativní změny v segmentech...
Problém s krční páteří
naprimema krc.lordoza az s naznakem kyfotizace v urovni...
Krční páteř
Dobrý den, již asi týden a půl vnímám slabé pískání...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Změny na děložním čípku

Dobrý den, od roku 2006 mám pozitivní testy na HPV,lékař mi po poslední prohlídce...

Změny na děložním čípku

Dobrý den. Před půl rokem mi vyšla špatná cytologie děložního čípku( askus )...

Změny na děložním čípku

Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně změny na děložním čípku. (Můj lékař...

Změny na děložním čípku

Dobrý den, je mi 30 let. Po šestinedělí byl výsledek stěru v pořádku. Po 9 měsících...

Změny na děložním čípku


Změny na děložním čípku CIN III a

Dobrý den, minulý rok, leden 2014 mi byly poprvé diagnostikované změny na...

Změny na děložním hrdle


Změny na EKG

Dobrý den, prosím o vysvětlení zprávy z vyšetření: "EKG: PSR 70/min., osa +20,...

Změny na ekg

Dobrý den, mám dotaz ohledně výsledků ekg: PQ 154, QRS 96, Qtc 493 ms, ploche...

Změny na jazyku

Dobrý den, již několik let mám různé změny na jazyku. Mám i jiné potíže, svůj...

Změny na krční páteři 2

Reakce na odpověď MUDr. Jiřího Marka na dotaz "Změny na krční páteři". Dobrý...

Změny na krční páteři a bolesti hlavy

Dobrý den. Při vyšetření na MR mozku,bylo mimo jiné ve zprávě - v etaži C3/4...

Změny na krční páteři, RTG

Dobrý den, moc bych vás chtěla poprosit o vysvětlení nálezu z rtg krční páteře:...

Změny na kůži

Dobrý den, mám dotaz. Již po druhé se mi udělal na krku červený flek. Vypadá...

Změny na kůži penisu

Dobrý den, již delší dobu se mi na penisu objevili nenápadné bílé pupínky,...

Změny na močovém měchýři

Pane doktore, děkuji za odpověď, ještě jsem se chtěla zeptat jestli by byly...

Změny na mozku

Dobrý den môjmu synovi (8) zistili: Postranné komory mierne rozšírené- pravdepodobne...

Změny na nehtech

Třepení, olupování i řádkování, hlavně u prostředníčků vždy, když povyrostou...

Změny na páteři

Dobrý den, pane doktore, své problémy jsem již jednou popisovala a děkuji za...

Změny na páteři

Přeji krásný den vážený pane doktore...Můj dotaz je zaměřen na možnost či nemožnost...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Koleno, podlamování kolena

Dobrý den, může být příčinou podlamování kolene.. ochabnutí svalstva?? Děkuji

Narušený nerv

Dobrý den, Asi před 3 týdny jsem zjistila, že z ničeho nic mám celkem necitlivou...

Pupínky na předkožce a žaludu


Vliv používání Jaru na zdraví člověka


Zpoždění menstruace


Nízký hemoglobin

Dobry den mam hodnoty hemoglobinu 73 jakym zpusobem se daji hodnoty zvednout...

MUDr. Karel Halada

Ortopedická ambulance a rehabilitace

Zčervenání kůže po alkoholu nemusí znamenat alergickou reakci

Během konzumace alkoholu může docházet k určitým reakcím organismu, jako jsou...

Nerostoucí nehet u palce na noze

Dobrý den, od prázdnin tohoto roku mi neroste nehet u palce na noze. Dělala...

Zánět kloubu

Už asi měsíc mě bolí prostředníček levé ruky, když ho chci ohnout směrem do...

Furunkl končetin

Dobrý den, na kůži se mi objevují již asi půl roku veliké červené boláky s...

Možné těhotenství

Dobrý den, mám strach, že jsem těhotná. Nedávno jsem měla nechráněný sex s přítelem...

Překyselený žaludek


Pupinky na noze mezi prsty.


Bradavice na penisu

Dobry den. Udelaly se mi dve bradavicky na penisu jedna placata a jedna vystoupla...

Savo

dobrý den, již jsem zde psala o svých potížích s bradavicemi. Nezabralo mi pálení,...

Neplodnost


Vyrážka

Dobrý den. V podkolenní jamce na obou nohách mám zarudlou oblast, která svědí....

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×