Cholesterol škodí i pomáhá. Víte kdy a jak?

Je to tak trochu paradox, tenhle cholesterol. Na jedné straně je pro lidské tělo důležitý, protože se z něho tvoří některé hormony a je též složkou obalu lidských buněk. Na straně druhé může být pro nás nebezpečím – je-li hladina cholesterolu v krvi vysoká, zvyšuje se riziko srdečního infarktu a cévní mozkové příhody. Ideálním stavem je tedy rovnováha. Jak ji ale dosáhnout a hlavně udržet?

Dobrý cholesterol se nachází hlavně v olivovém oleji
Dobrý cholesterol se nachází hlavně v olivovém oleji

Nutí srdce se namáhat

Hypercholesterolemie neboli vysoká hladina cholesterolu v krvi nezpůsobuje na první pohled žádné problémy. Cholesterol se ale plíživě ukládá do cévních stěn a tím je zužuje – vzniká takzvaná ateroskleróza. Zúžené cévy jsou pro krev hůře prostupné a srdce se musí více namáhat, aby nápor zvládlo. Právě pro tato skrytá rizika by u dospělých mělo probíhat pravidelné testování hladiny cholesterolu v krvi – stačí jednoduchý odběr krve nalačno.

Hodný a zlý

S cholesterolem to ale není tak jednoduché - existují dva podtypy: LDL cholesterol je škodlivý a do těla se dostává především v tučných a smažených jídlech. Právě LDL cholesterol se ukládá do stěny cév a způsobuje aterosklerózu.

HDL cholesterol je tzv. „hodný“. Nachází se v rostlinných olejích, především pak v olivovém. Brání „zlému“ LDL cholesterolu, aby se do cév usazoval. HDL by měl v lidském organismu představovat více než třetinu celkového cholesterolu.

 

Strava není všechno

Obecně je známo, že hladina cholesterolu je závislá především na tom, co jíme. Jenže ve skutečnosti celých 75 % cholesterolu se tvoří v těle (především v játrech) a pouze zbylých 25 % je přijatých se stravou! Proto někteří lidé mají hladinu cholesterolu vysokou i přesto, že je jejich jídelníček ukázkový. V tomto případě jsou na vině geny – v některých rodinách je prostě dědičný sklon k tomu, že tělo produkuje nadbytek cholesterolu. Rizikové faktory pro vysokou hladinu cholesterolu v krvi jsou tedy různé:

  • nezdravá strava s vysokým podílem tučných a smažených jídel
  • výskyt vysoké hladiny cholesterolu v rodině
  • nadváha a obezita
  • vyšší věk
  • mužské pohlaví – ženy mají obecně nižší hladinu cholesterolu než muži, ale tuto výhodu ztrácejí po menopauze

A co děti?

Výše uvedené řádky platí i pro děti. Zaměřte se proto i na jejich jídelníček. Již v mladém věku se totiž začíná ukládat cholesterol do cévní stěny. Tyto děti mají potom v dospělosti velké riziko srdečního infarktu a cévní mozkové příhody.

Co můžete udělat pro zdravé cévy (nejen) dětí:

  • Dbejte na dostatečný příjem vlákniny – snižuje LDL cholesterol.
  • Zajímejte se o tuky ve stravě – maximálně 35 % kalorií denně by mělo pocházet právě z nich. Dávejte přednost rostlinným olejům před živočišnými tuky.
  • Nahraďte maso částečně sójou – maso obsahuje bílkoviny, ale také mnoho tuku. Bílkoviny svému tělu dodáte i v sójových výrobcích, které tuk neobsahují. Výhodné složení tuků mají také ryby.
  • Hlídejte hmotnost, a to nejen svoji – obezita škodí dětem minimálně stejně jako dospělým.
  • Přestaňte kouřit – brzy se v celkovém množství cholesterolu zvýší podíl HDL cholesterolu.
  • Cvičte – zlepší se poměr mezi HDL a LDL cholesterolem.

Když nic nepomáhá

Pokud zdravě jíte a dodržujete všechna doporučení uvedená výše, a přesto máte vysokou hladinu cholesterolu v krvi, je čas na léčbu – poraďte se se svým praktickým lékařem.

(vesa)

Zdroj: http://www.webmd.com/cholesterol-management/ss/slideshow-cholesterol-overview

Líbí se vám článek?
+33 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: