#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Cukrovka - Diabetes Mellitus. Jak se projevuje a jak se léčí.

Zdravcentra.cz 16.4.2008

Diabetes mellitus, cukrovka, je onemocnění způsobené nedostatkem inzulínu nebo jeho sníženou účinností. Typicky se projevuje žízní, častým močením a zvýšenou hladinou cukru v krvi. Příčinou diabetu 1. typu je nedostatečná tvorba a později dokonce úplné chybění inzulínu ve Vašem těle. Diabetes 2. typu se vyznačuje tím, že slinivka sice vylučuje inzulín, ale Vaše buňky na něj nereagují, jak by měly.

indikační papírky, moč,krev, detekce
K diagnóze a sledování cukrovky slouží diabetologické vyšetření.

Co jste možná netušili...

Cukrovka patří mezi nejstarší choroby, které lidstvo zná. Podle dochovaných písemných záznamů ji znali už starověcí Egypťané, Arabové, Indové i Číňané. Přesný popis příznaků cukrovky pochází z 2. století našeho letopočtu. Řecký lékař Aretaios z Kappadokie se tehdy v egyptské Alexandrii staral o pacienty, ze kterých se „nezadržitelně řinula moč“. Ve stejném období popisuje čínský lékař Čang-čong-Tin chorobu s velkým močením a žízní, při níž moč chutná sladce.

Starověcí lékaři považovali cukrovku za „nemoc z žízně“. V 17. století usuzovali, že se jedná o následek dietní chyby. V 19. století se podařilo nalézt souvislost mezi onemocněním a slinivkou břišní. V 90. letech 19. století dospěli k názoru, že cukrovka má co do činění s endokrinní funkcí Langerhansových ostrůvků ve slinivce.

Léčba cukrovky byla dlouhá staletí neúspěšná. Omezovala se pouze na snahu o zmírnění obtíží tišením žízně, užíváním očišťujících projímadel a bylinných obkladů. Na konci 18. století začali lékaři doporučovat dietu s omezením cukrů. V roce 1921 se kanadskému lékaři Fredericku Grant Bantingovi a jeho asistentovi, studentu medicíny Charlesovi Herbert Bestovi, podařilo izolovat první léčebně využitelný inzulín.

Jak vzniká cukrovka

V zásadě se rozlišují dva hlavní druhy cukrovky. Příčinou diabetu 1. typu je nedostatečná tvorba a později dokonce úplné chybění inzulínu ve Vašem těle. Příčinou je autoimunitní zánět, při němž Váš organismus sám vytváří protilátky proti vlastním Langerhansovým ostrůvkům. Postupně dochází k ničení buněk produkujících inzulín, až nakonec žádné nezbudou. Přesná příčina takové sebezničující činnosti není dosud známa, může se jednat například o následek virové infekce. Svůj podíl na tom mají i Vaše geny.

Diabetes 2. typu se vyznačuje tím, že slinivka sice vylučuje inzulín, ale Vaše buňky na něj nereagují, jak by měly. Takovému stavu se říká inzulínová rezistence. Mezi hlavní rizikové faktory jejího vzniku patří obezita, vysoký krevní tlak a výskyt cukrovky v rodině.

Inzulín je hormon, který odpovídá za udržování přiměřené hladiny cukru ve Vaší krvi. Dává buňkám příkaz k tomu, aby přijali cukr (glukózu) do svého nitra. Při nedostatku inzulínu nebo nedostatečné vnímavosti buněk na jeho působení se cukr vstřebaný z potravy hromadí ve Vaší krvi, nemá ho kdo zpracovávat. Stoupající glykémie mění vlastnosti Vaší krve a může vyvolat komplikace.

Jak se projevuje cukrovka

Prvním příznakem cukrovky 1. typu je zvýšená žíznivost. Cukr z Vaší krve se totiž vylučuje do moči a strhává s sebou i vodu. To je také důvodem častého močení. Postupně se rozvine dehydratace. Budete mít pocit sucha v ústech a nízký tlak. Můžete neočekávaně zhubnout. Začnete být unavení a ospalí. V nejtěžších případech se objeví i poruchy vědomí.

Cukrovka 2. typu naproti tomu zůstává dlouho bez příznaků. Až polovina lidí se zvýšenou hladinu cukru v krvi vůbec netuší, že je něco v nepořádku. U ostatních se velmi pomalu rozvíjejí potíže podobné jako při cukrovce 1. typu. K nim se může přidat obtížné hojení ran, svědění kůže nebo úporné kvasinkové infekce.

Jak se potvrdí...

K diagnóze a sledování cukrovky slouží diabetologické vyšetření. Při něm se lékař vyptá na Váš životní styl, zjistí přítomnost rizikových faktorů a výskyt cukrovky ve Vaší rodině. Vyslechne Vaše obtíže a celkově Vás vyšetří.

Nejdůležitějším krokem vyšetření je stanovení koncentrace glukózy ve Vaší krvi. Provádí se nalačno odběrem malého množství krve do zkumavky nebo na testační proužek glukometru. Kromě vyšetření krve patří k základním testům i stanovení přítomnosti cukru ve Vaší moči. Reakci Vašeho organismu na změnu hladiny cukru v krvi prokáže glukózový toleranční test. Ten dokáže potvrdit nebo vyloučit diagnózu cukrovky. Jeho principem je podání cukerného roztoku a sledování vývoje (vzestupu a poklesu) Vaší glykémie v pravidelných intervalech. Ke sledování vaší cukrovky se provádí tzv. glykemický profil.

Kromě základního vyšetření je možné v případě cukrovky 1. typu stanovit i přítomnost zvláštních protilátek ve Vaší krvi. Biochemickým vyšetřením krve se stanovují produkty metabolismu vašich buněk. K ověření přítomnosti a rozsahu komplikací cukrovky slouží oční vyšetření nebo speciální zobrazovací metody.

Jak se léčí léčí cukrovka

Základem léčby cukrovky 1. typu je podání chybějícího inzulínu. Ten se nejčastěji aplikuje v podobě podkožních injekcí. Dávka závisí na aktuálních potřebách vašeho organismu. Obvykle se podávají kombinace dlouhodobě a krátkodobě působících inzulínů. Přesné schéma podávání vám předepíše váš diabetolog.

Prvním krokem při výběru léčby nemocných s cukrovkou 2. typu je redukční dieta. Její zvláštní složení zaručí nižší přívod energie. Díky ní a pravidelnému pohybu se Vám podaří zhubnout a onemocnění dostat pod kontrolu. Když samotná dieta nestačí, může Vám lékař předepsat léky. Těm se říká perorální antidiabetika (PAD). Snižují vstřebávání cukrů ze střeva, podporují vylučování inzulínu a snižují inzulínovou rezistenci.

Udržení stálé glykémie a úspěšnost léčby při obou typech cukrovky velmi závisí na Vaší úplné spolupráci.

Co dál...

Cukrovka neznamená jen „víc cukru v krvi“. Může mít vážné dopady na Vaše zdraví. Komplikace, které nedostatečně léčený diabetes přináší, můžeme rozdělit na okamžité (akutní) a dlouhodobé (chronické). Ty první mohou vzniknout během několika hodin, ale i minut. K jejich hlavním zástupcům patří dva extrémy. Při hypoglykémii trpí Váš mozek nedostatkem cukru a Vy jste zmatení nebo dokonce ztratíte vědomí. Zachrání Vás jen okamžité dodání chybějícího cukru. Hyperglykémie s Vámi dokáže také pěkně zamávat. V lepším případě se z komatu proberete v nemocnici na jednotce intenzivní péče.

Chronické komplikace se projeví až po několika letech. Vznikají pomalu a nenápadně, ale o to jsou zákeřnější. Ničí Vaše ledviny, oči, drobné cévy a nervy. Postupně můžete přijít o zrak nebo i o nohu. Udělejte všechno pro to, aby se tak nestalo. Dodržujte doporučení lékaře i předepsanou léčbu. Jen tak se vyhnete závažným komplikacím svého onemocnění.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Prevence cukrovky není jednoduchá, v případě 1. typu je skoro nemožná. Je to tím, že zatím neznáme přesné příčiny. Zdá se, že ochranou před ní by mohlo být už v nejútlejším věku dostatečně dlouhé kojení.

U cukrovky 2. typu ale pro sebe můžete něco udělat. V případě nadváhy nebo dokonce obezity snižte svoji tělesnou hmotnost a udržujte ji v optimálním rozmezí. Zvyšte svoji fyzickou aktivitu, podnikejte pravidelné procházky nebo se věnujte sportu.

---

___

Využijte diabetologickou poradnu a ptejte se zdarma MUDr. Hany Jandíkové:

  • Jaká jsou rizika diabetu?
  • Když je v rodině cukrovka, budu jí mít také?
  • Zjistili mi diabetes, co bude následovat?
  • Jaké jsou příznaky diabetu?
  • Léčím se správně?
  • Stravuji se dobře?

___

Zajímá vás téma těhotenská cukrovka? V dalším článku si přečtete o rizicích neléčení. 

Doporučujeme

Čtěte více

Crohnova choroba a infekce – začarovaný kruh, který (ne)lze rozpojit

Jakákoli infekce je pro člověka velmi nepříjemná. Ovšem u pacientů trpících...

Crohnova choroba, nebo endometrióza? Příznaky (ne)musí napovědět vždy

Endometrióza je onemocnění, jehož přesná příčina není dosud známa. Základním...

Crohnova choroba: braňte se nedostatku vitamínů!

Následkem poškození trávicího traktu vlastním onemocněním, užíváním potřebných...

Crohnova choroba: v hlavní roli střevní bakterie

Střeva jsou osídlena milióny bakterií, které mají vliv nejen na to, jak trávíme,...

Crohnova nemoc - proč je léčba obtížná?

Crohnova choroba je chronické zánětlivé střevní onemocnění. Typicky se projevuje...

Crohnova nemoc může začít jako zánět slepého střeva

Crohnova choroba může postihnout i apendix. Občas se stane, že v něm dokonce...

Crohnova nemoc: ohrožení pro dvojčata?

Sice se nedá jednoznačně říct, co je příčinou této choroby, jisté však je, že...

Cukr krade dětem živiny. Kolik sladkostí už je příliš?

Zakázat dětem sladkosti je jednoduše nemožné. Omezit je, to je naopak nezbytné....

Cukr náladu nespraví. Diabetičky potřebují pohodu a pohyb

Znáte to… Když jste rozladění, v práci se nedaří, děti zlobí a venku je ošklivo,...

Cukr tělo potřebuje. Poznáte formu vhodnou pro konzumaci?

Často slýcháme, jak jsou cukry škodlivé pro naše zdraví a že způsobují cukrovku,...

Cukrovka – strašák, nebo díky možnostem moderní medicíny žádný velký problém?

„Mám pro své pacienty opravdové pochopení, sám jsem velký gurmán,“ říká prof....

Cukrovka – tichá hrozba, která může vést až k srdečnímu selhání

Ptáte se, jak je možné, že nemoc, která nezpůsobuje bolest a pacienty zdánlivě...

Cukrovka – tichý zabiják

Cukrovka trápí lidstvo od nepaměti. Nejstarší zmínka o chorobě pochází již z...

Cukrovka (prvního a druhého typu) u dětí

Cukrovka je stále častěji se vyskytující civilizační onemocnění, v současnosti...

Cukrovka je hrozbou pro srdce. Obrana je přitom jednoduchá

Všichni diabetici mají zvýšené riziko srdečních a cévních onemocnění. Naštěstí...

Cukrovka krade chuť k milování. Jak touhu vrátit zpět?

Ne vždy musí život s diabetem vést ke zhoršení milostného života. Přesto podle...

Cukrovka může bolet

Neléčená cukrovka poškozuje řadu orgánů. Mezi ty, které jejímu vlivu podléhají...

Cukrovka může poškodit i váš zrak

Mezi jednu z častých a závažných komplikací cukrovky patří tzv. diabetická retinopatie....

Cukrovka může zapříčinit oční komplikace

Pokud trpíte cukrovkou, pravděpodobně víte, že se pojí s řadou komplikací. Jednou...

Cukrovka může zasáhnout i zrak

<p>Diabetes v případě špatné léčby poškozuje široké spektrum orgánů, mezi nimi...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#