#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

I vy můžete našlapovat bezbolestně jako kočka

Mgr. et Mgr. Kristýna Poulová 2.4.2021 reklamní sdělení

Víte, proč kočku nikdy nebolí nohy a záda? A vás v jednom kuse? Prozradíme vám tajemství bezbolestné chůze, bez něhož se už stěží obejdete.

zena_chodidlo_noha_podlaha
Lidé sice nedisponují důmyslnými kočičími tlapkami, ale jejich efekt mohou napodobit pomocí ortopedických vložek

Učte se od kočky

Možná si říkáte, že zásadní rozdíl ve výskytu bolestí nohou a zad mezi námi a kočkami je dán chůzí po čtyřech a našlapováním na špičky. Máte pravdu! Přece se ale kvůli bolesti nevrátíte „na stromy“! To ani nemusíte. Můžete totiž k boji s bolestí využít další tajemství koček – měkké polštářky na tlapkách. Díky nim je kočičí chůze nejen něco, na co je radost se koukat, ale také prevencí bolesti při intenzivním stání či chůzi.

Lidé sice nedisponují důmyslnými kočičími tlapkami, ale jejich efekt mohou napodobit pomocí ortopedických vložek do bot Medicovi, které na rozdíl od běžných vložek do bot nevytváří jen podporu pro klenbu nohy, ale aktivně s nohou pracují. Jsou totiž vybaveny polštářky naplněnými vodou, které přispívají k okamžitému dynamickému odlehčení chodidla.

Noha by se v botě měla hýbat, ne v ní být uvězněná

Noha tak s jejich pomocí při každém došlápnutí udělá vertikální pohyb opisující vlnu (proto se v souvislosti s nimi mluví o terapii vlnami vody). Po došlápnutí se díky protitlaku vody jemně odrazíte, abyste opět mohli měkce došlápnout. Změnami tlaku pod chodidlem nutí k různorodému pohybu chodidla zapojující svaly, které by jinak zůstaly jen pasivně fixované v botě.

Plosky jsou navíc v problematických oblastech vystaveny jemné vodní masáži, která vede k výraznému prokrvení chodidla a stimulaci nervových zakončení v něm. To se odráží ve zlepšení rovnováhy a držení těla.

Technologie, na jejímž principu byly vložky vyvinuty, není jen dobrým nápadem, ale má i své odborné zdůvodnění. Vznikla totiž na základě medicínských znalostí získaných během výzkumu na katedře buněčné a molekulární medicíny Kodaňské univerzity a v Centru pro senzomotorickou interakci Univerzity Aalborg v Dánsku.

Další nespornou výhodou vložek Medicovi je, že při jejich výrobě bylo myšleno na potřeby lidí s chronickými onemocněními, např. cukrovkou nebo roztroušenou sklerózou, lidí, kteří v zaměstnání hodně stojí či chodí, i na aktivních sportovců. Speciální vložky jsou dostupné například pro golfisty. Ve spektru jejich nabídky si tedy přijdou na své všichni, kteří řeší problémy s bolestmi vycházejícími od nohou nebo by se jim jen rádi účinně vyhnuli.

Zdravé držení těla začíná u nohou

Účinky ortopedických vložek do bot Medicovi jsem měla možnost posoudit během měsíčního testování tří druhů z nich. Jaké závěry jsem si z něho udělala?

Vložky Twin-Heels mají mnoho příznivců mezi lidmi trpícími bolestmi paty a patní ostruhou, respektive plantární fasciitidou, která k jejímu vzniku vede. Některé uživatelské recenze v e-shopu Medicovi mluví samy za sebe, lidé s těmito zdravotními obtížemi mohou jen díky nim normálně fungovat. Vhodné jsou ovšem také při bolesti nártu či při spadlé klenbě. Jejich vodou naplněné polštářky na patě i špičce jsou vyšší než u jiných vložek, a při vložení vložky do boty tak máte pocit, že v botě zabírají hodně místa. Jakmile si však během pár dní zvyknete na houpavý pohyb, k němuž nohu neustále podněcují, už se chcete stále jen houpat na vodních vlnách. Bez nich vám totiž bota už navždy přijde tvrdá a nepohodlná. 

Netrpím sice na trvalé bolesti nohou, zato bolesti zad jsou u mě na denním pořádku. Mohu potvrdit, že i na ně má tento typ vložky blahodárný efekt. Po měsíci mám pocit mnohem lepšího držení těla, pohyb v nohou vás totiž neustále nutí vyrovnávat a trénujete tak nejen stabilitu nohou, ale de facto celého těla. Hodně problémů z našimi zády vychází právě ze špatného držení těla, špatné chůze nebo přetěžovaných partií nohou. A pokud tedy dostanete pod kontrolu pohyb v nohou, mnohem lépe se vám dosahuje stability v celém zbytku pohybového aparátu.

Každodenními starostmi procupitáte bez následků

Vložky H20 jsou prostorově mnohem úspornější než Twin-Heels, protože jsou určeny pro dámské lodičky. Polštářky plněné vodou jsou umístěny do přední části nohy, tj. před prsty, které jsou v lodičkách nejvíce namáhané. Lodičky sice v současné situaci neupotřebím tolik jako obvykle, ale měla jsem možnost se v nich procházet několikrát po kočičích hlavách v centru Prahy, abych vyřídila pochůzky. Za normálních okolností bych brala jako samozřejmost, že mě večer budou bolet nohy, s vložkami H20 jsem únavu v nohou vůbec nepocítila. Lodičky tak díky nim pro mě přestávají být botami, kterým se vyhýbám, protože chůze v nich je nepohodlná.

Nakonec jsem vyzkoušela vložky označené jako A40. Ty jsou doporučované pro práci, která vyžaduje dlouhé stání nebo chůzi. Protože mám spíše sedavé zaměstnání, nosila jsem je ve sportovních botách a chodila jsem s nimi na dlouhé procházky do přírody se synem a manželem. Kilometry v nohou s nimi vůbec nejsou cítit. Perfektní jsou zejména do bot s tvrdší stélkou, krásně ji změkčí, aniž byste měli pocit příliš měkkého a nestabilního zázemí pro nohu. Zvládnete v nich bez mrknutí oka i náročnější „výšlapy“ do hor a kamenitý terén pro vás už nikdy nebude důvodem, proč hledat jinou trasu. A to jsem mnohdy musela malého syna nosit. Určitě je už nedám z ruky, tedy spíše z boty!

Vyzkoušejte je na vlastní nohu

Jako člověk s chronickými bolestmi zad jsem měla v ruce už nespočet ortopedických vložek do bot, většina z nich ale byla vyhozenými penězi. V minulosti jsem zkoušela zdravotní pěnové i gelové vložky, první jmenované do každodenní obuvi, druhé do lodiček. Ani jedny mi nevyhovovaly, pěnové byly příliš tvrdé a nepohodlné, gelové začaly nohu po čase otlačovat.

Musím přiznat, že když mi vložky přinesl kurýr, nedávala jsem jim moc šancí. O to jsou pro mě výsledky jejich testování větším překvapením a poučením, že nikdy nemám soudit knihu podle jejího obalu. Teď je bez závazků můžete vyzkoušet i vy díky 30denní záruce vrácení peněz. Věřím, že nebudete litovat.

(pok)

Doporučujeme

Čtěte více

I ti nejmenší se někdy poraní

Každý rodič se jistě snaží co nejlépe opatrovat své dítě. Přesto se však může...

I u rakoviny hraje psychika pacienta důležitou roli

Původní teorie, která se snažila prokázat, že rakovina a duševní stav pacienta...

I u vánočního stromečku lze přijít k úrazu

Kombinace rozrušení, stresu, únavy a alkoholu může doma o Vánocích vytvořit...

I ušlechtilé plísně na potravinách mohou vyvolat alergickou reakci

Výroba sušených potravin je běžnou praxí například v Itálii, ve Francii a dalších...

I v důchodu se lze stravovat zdravě: 4 tipy na chytrý nákup

Kvalitní jídlo je jedním z předpokladů pevného zdraví a dostatku energie, kterou...

I v nemoci si udržte zdravá přátelství

Chronické onemocnění jako roztroušená skleróza neovlivňuje jen naši fyzickou...

I v posteli číhá řada alergenů

Pokud trpíte alergiemi, je pravděpodobné, že určité typy lůžkovin mohou být...

I v těhotenství a při kojení má zácpa řešení

Během gravidity a kojení se mohou u žen objevit různé zdravotní obtíže. Při...

I v zimě věnujte svému srdci pozornost

Fakta jsou zcela jasná: studené počasí může zvýšit riziko srdečního infarktu....

I veterinář může mít alergii na zvířata…

Veterinář by měl být z titulu svého povolání vůči zvířecím alergenům imunní....

I za socialismu bylo v ČR možné si "šlehnout" drogu

Obecně v Čechách převládá názor, že před rokem 1989 se v tehdejším Československu...

I znečištěné ovzduší může mít vliv na úspěšnost umělého oplodnění

Podle amerických vědců závisí úspěšnost umělého oplodnění nejen na kvalitě vajíček...

I zvracení může být příznak alergické reakce

Alergická reakce je definována jako přehnaná reakce imunitního systému na látky...

I ženy po chemoterapii mají šanci na dítě

Počet žen, které přežívají onemocnění zhoubným nádorem i leckdy drastickou léčbu,...

I ženy po umělém oplodnění si dovolenou v zahraničí užijí

Cestování a dovolená v cizině jsou oblíbenými aktivitami letních měsíců. Mnohé...

I ženy s Turnerovým syndromem dnes mohou otěhotnět

S diagnózou neplodnosti se většina žen osobně setká až v okamžiku, kdy se jim...

I ženy s Turnerovým syndromem mohou mít dítě

Turnerův syndrom je genetická porucha, která se vyskytuje u čtyř dívek z deseti...

Ideál krásných žen versus neplodnost

Varující informace přinesli američtí vědci pro ženy, které se snaží dodržovat...

Ideální "potravu" pro své kosti hledejte v tmavě zelené zelenině

Vlastníte zahradu? Pak máte i ideální místo, kde můžete udělat něco pro zdraví...

Ideální dovolená pro alergika

Každý, kdo trpí alergií a chystá se na dovolenou, to má s jejím plánováním o...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#