#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Rozhodněte se pro život

PhDr. Sylvie Navarová Redakční článek 9.3.2022

„Vaše bílé krvinky jsou jako silní bílí žraloci, kteří napadají a ničí zmatené nádorové buňky ve vašem těle.“ Práce s vizualizací a autosugescí je jedním střípkem, který pro sebe v době onko nemoci můžeme udělat. Jak toto období zvládnout po psychické stránce, na co se zaměřit i jak se "nezbláznit" pohledem psychologa, který dokresluje zkušenost klientky a jak toto náročné období, a já jí děkuji za ochotu se s Vámi podělit o svůj příběh cesty k novému životu.

jídlo, příroda, alergie
Příroda pomáhá

Sdělení diagnózy onkologického onemocnění je na podvědomé úrovni spojený: rakovina = smrt, zasáhne nejhlubší struktury lidského bytí, samotnou podstatu. A to i přes výrazný posun v postupech léčby, kdy toto rovnítko již v současnosti zcela neplatí. Otřese to námi. Jde o prožitek blízkého setkání se smrtí. Smrt sice k životu patří, ale když se dotýká nás samotných přímo, narušuje integritu naší osobnosti. Co se děje s psychikou pacienta?

Poradit se s lékařem

Skrze depresi ke smíření a novému životu

V reakcích pacientů lze pozorovat několik fází vyrovnávání s touto diagnózou.

Bezprostředně po sdělení diagnózy (a ještě další cca 3 dny) je pacient v šoku a odmítá fakt nemoci přijmout. Vyjadřuje se slovy: „To nemůže být pravda.“, „Špatně určili diagnózu, to musí být omyl.“ Následně se prolínají a střídají hněv, smlouvání a deprese. Občas převažuje některý z těchto tří stavů, někdy se emoce mění postupně.

Hněv a agrese je stav, kdy je pacient rozzlobený na lékaře, všechny okolo, systém. Hledá viníka, vyjádřeno slovy: „Proč zrovna já?“, „Kdo za to může?“.

Pro smlouvání je typické, že pacient hledá zázračný lék či metodu úzdravy. Vyjádřeno slovy „Udělám cokoliv, abych mohl/a žít.“, „Dám všechny své peníze za uzdravení“. V této fázi jsou pacienti náchylní ke zneužití ze strany neprofesionálních „léčitelů“ nabízejících zázračné uzdravení.

Stav deprese je důležitým obdobím na cestě do nové fáze života. Je to období smutku provázené pocity strachu, úzkosti, beznaděje, které musí proběhnout, aby mohl pacient dojít až ke smíření. Pro období smutku jsou typická slova „Stejně umřu, tak o co jde?“, „Nemá cenu se o nic snažit, všechno je nic.“.

S některými myšlenkami se v této fázi nechtějí pacienti svěřit ani svým nejbližším, aby jim neublížili. Nenechávejte si černé myšlenky jen pro sebe, najděte způsob, jak je vypustit v bezpečném prostředí. K tomu je možné využít služeb psychologů. Psychologové Vás vyslechnou, neodsoudí, podpoří, nasměrují. Nemusíte na to být sami! „Důležitá pro mě byla pravidelná psychoterapie, která mi pomáhala projít situacemi, kterým jsem nerozuměla a ukazovala mi směr“, říká klientka.

„Co vám pomáhalo to všechno zvládnout?“, ptám se klientky: „Pro mě byla důležitá opora partnera, dětí. To, že mě nikdo nelitoval, mi pomáhalo být odpovědná sama k sobě i svým blízkým. Objetí, doteky, láskyplné pohledy plné důvěry mi přinášely podporu, ale i motivaci. Hodně mi pomáhalo jít se projít do přírody, tam se vyplakat, vykřičet…Dívala jsem se jen na pozitivní filmy, četla knihy, kde jsem hledala inspiraci, co můžu ve svém životě zlepšit, psychosomatické souvislosti), zajímavá byla pro mě kniha Anity Moorjani: Musela jsem zemřít. Když to dokázali jiní, aha, tak já můžu taky!“

Prožití těchto obtížných emočních stavů vede postupně ke smíření, pokud se pacient nezacyklí v depsesi. Smíření přináší psychické uvolnění a možnost konstruktivního uvažování. Tuto fázi vystihují slova klientky: „Pro mě bylo důležité přijmout, že jsem nemocná. Ne začít boj s nemocí, ale plně přijmout situaci se vším všudy, jaká je a začít přemýšlet, co s tím udělám. Prošla jsem si plán léčby a snažila se vnímat svoje tělo a ptát se, jestli je to, co mu opravdu pomůže a když jsem se rozhodla, co ano, co ne, tak jsem tomu plně uvěřila. Při chemoterapii jsem se soustředila na sebe a představovala si, že léčivá látka přichází do mého těla a uzdravuje mě (neměla jsem žádné vážné potíže a nemám žádné zdravotní následky ani po 6 letech).“

Smířením začíná nová etapa našeho života. Jak dlouhá, nikdo neví. Nikdo nikdy neví, kolik času mu na světě zbývá, ani zdraví lidé. Nová etapa života bude kvalitativně jiná než předchozí etapy. Začíná péče o sebe sama a duševní rovnováhu jinak.

Krok za krokem jako horolezec ke změně

Jinak … Co to znamená? Udělejte revizi svého myšlení a chování. To, jak myslíte, a co děláte, se projeví na tom, jak se cítíte. Myšlenky typu „jsem k ničemu, nikdo mě nemá rád, nemám žádnou cenu“ vedou k psychické nepohodě, vnitřnímu napětí a stresu. Nespokojenost sám se sebou má vliv na naše tělo a imunitu. Jste-li v zajetí negativního myšlení, tělu nezbývá mnoho sil na léčbu a jsme náchylnější k dalším nemocem. Změňte svoje myšlenky. Dejte STOP negacím a vytvořte si pozitivní podporující myšlenku, najděte nový smysl života. Vytvořte si novou rovnici: rakovina = příležitost pro novou etapu života. Ano, není to jednoduché … „Co byste doporučila těm, kteří nemocí procházejí?“, ptám se klientky. „Rozhodnout se pro život nebo pro smrt. V období léčby jsem měla pocit, že se mě život několikrát ptal, jestli chci žít. Nevím, zda si můžeme zvolit, ale domnívám se, že jsem si mohla zvolit. Přemítala jsem tedy, za co mi stojí žít, pro koho, pro co tady chci být a představovala si, na co se v životě těším, co zažiju…. A důležité bylo odhodlání: ,Jdu si za tím!´Jako když horolezec leze na skálu a krok za krokem stoupá ke svému cíli. Někdy šlápne vedle, ale jde dál.“ Stanovte si malé, dosažitelné krůčky, které Vám přinesou radost každý den.

To, jak myslíte, zachytíte ve svých slovech. Poslouchejte, co říkáte. Používáte často slova jako „MUSÍM, MĚL BYCH“? Jde o nátlaková slova vyjadřující to, jak sami na sebe vnitřně tlačíte. Sami v sobě vyvoláváte napětí. Tato slova bývají často spojena s výchovou: „Musíš se víc snažit! Musíš být perfektní! Nikdy nesmíš udělat chybu! Chlapi nepláčou! Musíš se starat o druhé, ne o sebe! Samochvála smrdí!“ atd. Poznáváte se v některých? Zeptejte se sami sebe: „Co opravdu chci?“ Vnímejte své tělo, své myšlenky: Pomáhala mi důvěra v život a vědomí toho, že já můžu žít, a respekt k tomu, co nemůžu změnit“, říká klientka. Soustřeďte se na to, co je ve sféře vašeho vlivu a můžete s tím pracovat. Dělala jsem věci, které jsem chtěla. Nic, co musím nebo bych měla“, reflektuje klientka změnu ve svém přístupu k sobě samé v nové etapě života.

Vliv máte na to, co děláte. Dělejte to, v čem je vám dobře. Zaměřte se na TEĎ probíhající okamžik a blízkou budoucnost. Uvědomujte si malé každodenní radosti, které jsou balzámem pro psychiku a pozitivně se projevují i v tělesném prožívání: „Zvala jsem přátele a neuzavírala jsem se. Večer jsem si před spaním dělala autogenní trénink a vizualizaci zdraví, zdravého těla, zdravé buňky. Každé ráno jsem cvičila, aspoň trochu nebo kolik to šlo. Také mi pomáhalo od emocí neutíkat, ale být s nimi a rozdýchat je, pak se napětí uvolnilo a mohla přijít rovnováha. Třeba jsem cítila smutek, byla jsem s ním byla a dýchala tak dlouho, jak jsem potřebovala a pak jsem si představovala radost, z čeho se TEĎ budu radovat.“

Psychická nezdolnost stojí na třech pilířích

Další revizí je revize dosavadního života a nastavení nového fungování s ohledem na duševní rovnováhu. Práce, vztahy, péče o sebe. To jsou tři pilíře duševní rovnováhy. Jak jste žili doposud? Co fungovalo, rozvíjejte. Co nefungovalo, změňte. „Další oblastí k přemítání bylo, jak jsem dosud žila a co, jaký způsob života mě dovedl až sem. Pravdivě jsem si prošla svoje vztahy, práci, prostředí, kde žiju a psala si, co je potřeba změnit. Změny bylo potřeba udělat velké - změnit místo, kde žiju, uzdravit vztahy s rodiči, a po čase udělat změnu i v práci. Začala jsem si všímat sebe - jak reaguji, jak se chovám, jak se stravuji, jak trávím volný čas a jak mi v tom je? A v čem mi nebylo dobře, jsem začala měnit. Téměř každý den jsem chodila do přírody a jen tak byla a pozorovala všechnu tu krásu.“

Nejcennější jsem JÁ

Péče o duševní rovnováhu je současně psychologickou prevencí nemocí těla a duše. „Prevencí je všímat si toho, jak žiju, s kým žiju a co dělám. Ptát se sebe, jestli dělám, co mě baví, co chci, co mi přináší radost a dělat to. Mít sebe, jako to nejcennější, co mám ve svém životě. Neznamená to být sobecká, ale uvědomit si hodnotu života, svou hodnotu, svůj čas a jak s nimi nakládám. Je mi v mém životě dobře tak, jak žiju? Když ne, tak to měnit včas.“

Nikdy není pozdě na spokojený život! Přeji všem čtenářům, ať se jim povede si spokojený život zařídit a užít jej.

www.sylvienavarova.cz

Doporučujeme

Čtěte více

Rostlinná strava jako cesta k nízkému cholesterolu

Vysoký cholesterol rozhodně není žádná výhra. Stojí za řadou závažných zdravotních...

Roupi - od dětí se mohou nakazit celé rodiny

Oxyuriáza neboli enterobióza je střevní parazitární onemocnění vyvolané parazitem...

Rozcvičte diagnózu zvanou psoriatická artritida

Toto onemocnění může vést až k bolestem, otokům a ztuhlým kloubům. Je tu však...

Rozdíl mezi jarní, letní a podzimní alergickou sezonou

Alergici, kteří jsou citliví jen na určitý druh pylu, většinou nemají potíže...

Rozdíl v sexuální touze

Navzdory tomu, že mužům obvykle stačí jen okamžik a je vzrušený, zatímco žena...

Rozdílná potřeba spánku může narušit vztah

Každý člověk se od ostatních lidí odlišuje. Má rozdílné nejen názory, ale i...

Rozdíly v alergických projevech jsou dané geneticky

Pylová alergie je sice jen jedna, ale její projevy se liší tolikrát, kolik je...

Rozdíly v sexuální touze

V každém dlouhodobém partnerském vztahu je čas od času normální, že se vyskytne...

Rozeznejte srdeční selhání u svých blízkých díky několika znamením

Odhaduje se, že v České republice může žít kolem 300 000 lidí se srdečním selháním,...

Rozhodli jste se pro novoroční dietu? Připomeňte si její pro a proti

Klíčem je najít způsob stravování, který vám bude dlouhodobě vyhovovat, bude...

Rozhovor s lékařem: jak pečovat o pleť po menopauze?

Přibývající léta a hormonální změny se negativně podepisují na zdraví pokožky....

Rozhovor s odborníkem: Řešením dětského strachu z bolesti je znecitlivující krém

Zvládnout v ordinaci vyděšené dítě bývá stresující nejen pro jeho vlastní rodiče,...

ROZHOVOR S ODBORNÍKEM: Tučná játra mohou přispět k rozvoji cukrovky

Diabetologové u cukrovkářů s nadváhou ztukovatěná játra vždy předpokládají,...

Rozhozené zažívání v létě – víte, jak mu předcházet?

Stávající období na jednu stranu znamená větší dostupnost ovoce a zeleniny,...

Rozhýbat ztuhlé klouby mohou pomoci i lázně

Léčba revmatoidní artritidy zdaleka nespočívá pouze v užívání medikamentů. Nápomocná...

Rozhýbejte své srdce

Vy i vaše oběhová soustava jste v parném a proměnlivém počasí zajisté dostali...

Rozkolísaná hladina hormonů může znamenat i život ohrožující stav

Addisonova nemoc je životu nebezpečný stav, který je způsoben částečným nebo...

Rozložení tukové tkáně se u anorektiček v průběhu léčby mění

Je známo, že z hlediska rizika infarktu, mozkové mrtvice a dalších onemocnění...

Rozlučte se s pocitem těžkých nohou v těhotenství

Když si v těhotenství postěžujete na těžké nohy, většina lékařů vám odpoví,...

Rozmazané a neostré vidění - tak začíná šedý zákal

Katarakta, neboli šedý zákal, je onemocnění oční čočky způsobující ztrátu její...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#