#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Když příbuzní stárnou: Začněte s péčí, ještě než přijde nemoc

MUDr. Vojtěch Mezera, PhD. 12.12.2023

Starat se o zdraví blízkých je výzva… a tím spíš při péči o seniora, kterému síly postupně ubývají. Jak můžeme posílit jeho fyzické i duševní zdraví? A které varovné signály by nás měly upozornit, že náš blízký potřebuje pomoc odborníka a větší péči než dosud? V tomto článku shrnujeme časté potíže a možnosti řešení. Aby vás péče o zdraví nerozdělila, ale naopak spojila.

matka s dcerou a babička
matka s dcerou a babička

Typické obtíže seniorů

Syndrom geriatrické křehkosti 

Jednoduše jde o ztrátu energie, fyzické a psychické zdatnosti a celkového zdraví. Tím se člověk stává zranitelnější a náchylnější k pádům i nemocem. U jakých signálů zpozornět?

  • Ztrácí nechtěně hmotnost?
  • Cítí se slabí, unavení?
  • Chodí nápadně pomalu a vykonává jen minimum fyzické aktivity?

Pokud jste 3x odpověděli ANO, rozvíjí se u příbuzného právě geriatrická křehkost. Vyskytuje se zhruba u každého desátého nad 65 let, ale výrazně stoupá s věkem. S křehkostí pomůže správná výživa, přiměřená fyzická aktivita a také léčba chronických onemocnění. Někdy ani veškeré úsilí nestačí a příbuzný může pomalu chátrat.

Pády a zlomeniny

Udává se, že nad 65 let věku spadne třetina lidí (z toho každý desátý pád končí závažným úrazem). Vlastní domácnost se může stát nebezpečným místem. Riziko můžeme snížit například podle instruktážního videa Living Safely with Dementia, kde je od 5. minuty vidět obrázek zachycují domácnost plnou překážek. Pomoc s úklidem a omezením rizik nás skoro nic nestojí a může předejít pádu, zlomenině i nutnosti umístění do zařízení sociální péče.

Když člověk s osteoporózou (řídnutí kostí) spadne, může dojít na osteoporotickou zlomeninu. Ta může postihovat horní konec kosti stehenní, takzvaný krček, dále obratle, pažní kost nebo předloktí.

Důležité je tedy předcházet zlomeninám a uzpůsobit domácnost. Také je potřeba dostatečný přísun vápníku (přes 1 gram denně) a vitamínu D. V našich zeměpisných podmínkách získáme „déčko“ přirozeně při slunění. V zimních měsících se ve vyšším věku většinou neobejdeme bez tablet či kapek na předpis. Pokud už příbuzný nechodí ven, potřebuje doplňování vitaminu D celoročně. Více o vitamínu D najdete ve článku Zázrak jménem Déčko.

Podvýživa

Objevil se váhový úbytek? Má vaše babička najednou povislé šaty, čnící lícní kosti a váží o 10 kilogramů méně? I zde mohou být příčiny různé. 

  • špatné dietní návyky – Senioři si už často nevaří a odbývají se. Když například snídá kousek vánočky, k obědu jen přílohu a k večeři si namaže chleba s marmeládou, chybí mu bílkoviny. Ty potřebuje senior dostávat ve více porcích během dne, protože všechno najednou nevstřebá. Nejlepšími zdroji jsou proto sýry, tvarohy, jogurty, vejce, šunky či libové maso. Pokud ani to nestačí, kupte v lékárnách takzvaný „sipping“:  tyto volně prodejné zdravotnické prostředky jsou bohaté na kalorie a bílkoviny, mívají řadu chutí i konsistencí. 
  • demence – Pacient s demencí se zapomíná najíst. 
  • slabost rukou a chrupu – Nemocný se zánětem drobných ručních kloubů si třeba nedokáže nakrájet maso. Při zbytkovém chrupu nebo špatně sedící protéze ho nerozkouše.
  • dušnost – Pacient se srdečním selháním nebo chronickou obstrukční plicní nemocí může trpět dušností a nemít na jídlo ani pomyšlení.
  • onkologické onemocnění – Lidé se zhoubným nádorem budou hubnout navzdory dostatečnému příjmu živin. Pokud váš blízký z ničeho nic hubne, je na místě konzultace s lékařem.

Chronické srdeční selhání

Nad 80 let postihuje chronické srdeční selhání přibližně každého desátého člověka. Při jeho vyšetřování lékaři zjišťují, zda je přiměřený tlak, zda je správný srdeční rytmus a zda je srdce dostatečně zásobené kyslíkem. Jde o onemocnění chronické – tedy lze dočasně stabilizovat, ale dříve či později se zhorší znovu. Když máme dobře nastavenou léčbu, dodržujeme režimová opatření a ještě nám přeje štěstí, můžeme mít mezi epizodami zhoršení interval i několik let. U pokročilejších forem se však zhoršování může opakovat po několika málo měsících či dokonce týdnech.

Zácpa

Zácpa se ve starším věku objevuje často: může za to méně pohybu, běžná „česká dieta“ s nedostatkem vlákniny či nedostatečná hydratace. Nicméně je normální mít stolice 3x denně až 3x týdně. Zácpa není projevem závažné nemoci. Zlepšit stolici i celkové zdraví pacienta se podaří vlákninou, dostatkem tekutin a pohybem.

Únik moči

Ženy po menopauze mohou zažívat povolení pánevního dna, sestup dělohy či jiné anatomické změny, které vedou k inkontinenci. U mužů se jedná o problémy kvůli zvětšení prostaty a útlaku močové trubice. Únik moči není běžnou součástí stárnutí, zhoršuje kvalitu života a může vést k dalším problémům. Dobrá zpráva je, že lze únik moči zmírnit cvičením, tabletami na předpis gynekologa resp. urologa nebo chirurgicky. 

Úzkosti a deprese

Úzkost můžeme definovat jako strach či obavy bez zjevné příčiny. Často se překrývá s depresí, což je alespoň 2 týdny trvající porucha nálady, kdy nedokážeme prožívat radost. Ve stáří se deprese často projevuje jako tělesné stesky – na bolesti zad, bušení srdce, obtížné trávení, zácpu, ačkoliv vyšetření na danou oblast vyjdou zcela normálně. 

Deprese je závažné onemocnění. Zanedbávání sebepéče, poruchy spánku či neužívání léků mohou zhoršit chronické nemoci, vážně musíme brát případné zmínky o ukončení života. Člověk s depresí nelze rozveselit pobízením či vtipkováním. Potřebuje léčbu antidepresivy, ideálně doplněnou o psychoterapii.

Demence

Při demenci dochází k úbytku těch mentálních schopností, které jsme měli. Pokud se u člověka objevují poruchy paměti nebo zvláštnosti v chování, je potřeba zajistit vyšetření specialistou (neurologem, geriatrem či psychiatrem) a to s naším doprovodem.

U diagnózy demence se k poruše paměti vyskytuje ještě porucha orientace, myšlení nebo úsudku (takoví lidé jsou pak náchylní např. podepisovat smlouvy na předražené energie jen kvůli charisma prodejce), v pozdějších stádiích i poznávání či řeči.

Ve stádiu lehké demence je ještě možné řešit záležitosti typu druhého disponenta k bankovnímu účtu nebo dříve vyslovené přání. Zároveň postačí jedna návštěva denně, nemocný je ještě schopen bydlet sám. Ve stádiu středně těžké demence už může být na výše uvedené věci pozdě. Do té doby velmi laskavý příbuzný může procházet zásadními změnami osobnosti, být podezřívavý, bát se okradení i nejbližší pečující osobou. Takový nemocný potřebuje dopomoc několikrát denně. Při samostatném bydlení by byl ohrožen dehydratací, nesprávným užitím (až intoxikací) léky, pádem a úrazem, ztrácením se. Nakonec těžce dementní člověk je zcela závislý na péči ve všech úkonech, neudrží moč ani stolici, potřebuje být krmený a dostávat pravidelně napít.

Bolesti

Bolest není přirozenou součástí stárnutí. Sice nám přibývá změn souvisejícím s opotřebením, a tak nás občas může zabolet koleno, kyčel, záda nebo krční páteř. Pokud se takové problémy stupňují (tj. nestačí nám občasná tableta volně prodejného analgetika), je potřeba se poradit s lékařem. Neléčená bolest člověka zbytečně omezuje.

Nebezpečná může být i samoléčba. Běžný paralen či ibalgin mohou při „vyzobání“ celé krabičky dovést nemocného až k selhání orgánu a potřeby intenzivní péče. U seniorů se za bezpečnou denní dávku paralenu považují 2 gramy s tím, že jednotlivá dávka je 15 mg/kg – tj. 2 tablety naráz u běžného dospělého. U Ibalginu je to pak 2,4 gramu za den a jednotlivá dávka 10 mg/kg, tj. spíše jen 1,5 tablety naráz. Jiné třídy léků proti bolesti se pak vážou na lékařský předpis. A právě s ohledem na často chronickou příčinu mnohých bolestí je vhodné je konzultovat s lékařem.

Jak se s nimi o zdraví a jejich potřebách bavit? 

Nejlépe upřímně s přihlédnutím k jejich aktuálním schopnostem, aby danou problematiku dokázali pochopit. Je například chybou, když někdo staršímu nemocnému zapře lékaři stanovenou diagnózu zhoubného nádoru. Nemocný potřebuje vědět, co ho čeká, jaké jsou možnosti léčby, i mít představu o život limitujícím onemocnění. Tím může být nejen zhoubný nádor, ale třeba také srdeční selhání či demence. I s takovým onemocněním je možné zbylé roky života prožít vcelku kvalitně.

Řešit potřeby seniorů je potřeba proaktivně a s výhledem do budoucna. Bydlí blízký ve svých 70 letech ve 4. patře bez výtahu a už si začíná stěžovat na bolesti kloubů? Pak je zřejmě potřeba se poohlédnout po bezbariérovém bydlení, ať již formou jiného bytu/domu nebo domova s pečovatelskou službou. V 80 letech po prvním pádu či dokonce zlomenině na to již bude pozdě.

Závěrem: co potřebují naši blízcí?

Naši starší příbuzní potřebují nás. Potřebují zůstat v kontaktu s blízkými lidmi, navštěvovat se, společně chodit na procházky, na výlety, na koncerty, na rodinné oslavy… Kvalitní jídlo, fyzická i psychická aktivita a pocit sounáležitosti bývají popisovány jako klíčové faktory k dlouhému životu. Náš čas a pozornost je to nejcennější, co jim můžeme věnovat. Dvě návštěvy ročně doplněné o pochybné pilulky z teleshoppingu opravdu nejsou to pravé. 

Doporučujeme

Čtěte více

Když nás sex s partnerem omrzí...

Když zjistíme, že nás začínají přitahovat jiní muži, než ten náš, je třeba si...

Když nemůžete nevolností spát, zvoňte na poplach

Kvalitní spánek je pro organismus zásadní. Při léčbě rakoviny to platí dvojnásobně....

Když nevolnost předchází léčbu

Nevolnost a zvracení patří mezi známé a časté komplikace chemoterapie. Část...

Když oči neslouží. Jak poznat šedý a zelený zákal?

Šedý a zelený zákal patří mezi nejčastější oční onemocnění. I když se jejich...

Když pacient při léčbě nespolupracuje, ani nejnovější léky selhávající srdce nezachrání

Pacientů se srdečním selháním nyní žije v České republice okolo 300–350 tisíc....

Když partner odmítá mít dítě "ze zkumavky"…

Zda mít, či nemít dítě, případně kdy, je bezesporu jedno z nejdůležitějších...

Když plíce potřebují pomoc

U rakoviny plic je časné odhalení nádoru vždy klíčem k úspěšné léčbě. Podle...

Když plísně létají vzduchem

Plísně jsou houby, které netvoří typické plodnice, jak je známe a sbíráme v...

Když pohyb zhoršuje dýchání

Nedostává se vám při aktivnějším pohybu pravidelně dechu? Možná trpíte tzv....

Když pouhé vkročení do ordinace zacvičí s krevním tlakem

Syndrom bílého pláště – poměrně častý jev, o kterém se příliš nemluví. Pacienti...

Když psoriáza opravdu svědí…

Asi víte, že když vás něco zasvědí, nejde to jinak, než si místo podrbat. Co...

Když roztroušená skleróza bolí

Některé projevy roztroušené sklerózy mohou být bohužel bolestivé. Které to jsou...

Když řádí spála aneb Podle čeho ji lze rozpoznat

Spála je klasická dětská nemoc. Nemůžeme ji ovšem rozhodně brát na lehkou váhu...

Když se alergie zkříží aneb Ovoce a pyly jsou nebezpečná kombinace

Alergie se může vyskytnout prakticky na cokoli. Kromě alergických reakcí na...

Když se dovolená stane jednou velkou komplikací

Blíží se období dovolených, na které se většina z nás těší a už plánuje, kam...

Když se dva alergici vezmou ...

Může se to stát. Dva lidé trpící pylovou alergií se vezmou a zplodí potomka....

Když se elektrický proud „projde“ po těle

Elektrický proud nám sice ve většině případů dobře slouží, není ale radno zapomínat...

Když se klouby ozývají, pátrejte po příčině

Někdy to zažil snad každý. Loupnutí v bedrech, vrzání kolen, křupání drobných...

Když se léky stávají drogami

Pod pojmem drogy si hodně z nás představí zakázané návykové látky, které člověk...

Když se mužům tvoří mléko...

Tvorba a odtok mléka je u mužů je velice vzácný jev. Vyskytnout se ale může....

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#