Mléko prospívá při osteoporóze. Při žaludečních vředech ale moc ne

  • Redakce uLékaře.cz
  • 8.12.2009
  • Aktualizace: 8.12.2009
  • Osteoporóza
U osteoporózy je jedním z léčebných postupů i dostatečný přísun vápníku. Ten se ve větším množství vyskytuje například v mléce a mléčných výrobcích. Některá onemocnění ale pití mléka znemožňují. Pak může být výskyt například alergie na mléko a zároveň osteoporózy docela tvrdým oříškem. I ten se ale dá rozlousknout.

Intolerance laktózy

Jednou z nejčastějších příčin, proč nemůže pacient pít mléko, je tzv. intolerance laktózy. Toto onemocnění je způsobeno chyběním nebo sníženým množstvím laktázy ve sliznici tenkého střeva. Enzym laktáza štěpí laktózu neboli mléčný cukr. Deficit laktázy je v naší populaci poměrně častý, postihuje okolo 5–15 % obyvatelstva, a může být vrozený nebo získaný. Důsledkem deficitu je intolerance mléka a mléčných výrobků s typickými obtížemi, mezi něž patří hlavně průjem, plynatoststřevní křeče po požití mléka. Obtíže jsou různě intenzivní, u některých pacientů je jen částečný deficit, který stačí na zpracování menšího množství laktózy. Obvykle jsou pacienty lépe snášeny kysané mléčné výrobky a sýry.

Miska jogurtu jako alternativa mléka
Miska jogurtu jako alternativa mléka

Alergie na mléčné výrobky

Dalším onemocněním, při kterém se nedoporučuje mléko, je alergie na mléčné výrobky. Při ní se po požití mléka u pacienta objeví svědící vyrážka.

Žaludeční vředy

Vředem rozumíme slizniční defekt, který vzniká v žaludku nebo ve dvanáctníku samonatrávením sliznice vlastní žaludeční šťávou. Pokud se tedy zvyšuje množství žaludeční kyseliny v žaludku, stoupá riziko vzniku onemocnění žaludečními vředy. Žaludeční sliznice se pak může zanítit i na podkladě bakterie – Helicobacter pylori. Ač se může zdát logické, že se po napití mléka částečně zneutralizuje kyselost žaludeční šťávy, lékaři tento postup nedoporučují. Při nadměrném pití mléka totiž může dojít k tzv. kalcifikaci neboli zvápenatění vředu, což s sebou potom nese větší riziko jeho prasknutí. Takový vřed totiž není už tak "pružný".

Vápník nejen v mléce

Pokud pacient nemůže z jakéhokoliv důvodu pít mléko, je třeba, aby si přísun vápníku zajistil pomocí jiných potravin. Mezi potraviny s vysokým obsahem vápníku patří zejména mák, ořechy, luštěniny, sezamová semínka, špenát a sója. Možností je ale i přijímat vápník ve formě kalciových tablet, které se buď polykají, nebo se jako šumivé tablety rozpouští ve vodě.

(kam)

Zdroj:
www.medicinenet.com
www.vitalia.cz

Líbí se vám článek?
+16 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x