#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Pankreatitida

Zdravcentra.cz 8.6.2008

Pankreatitida je zánět slinivky břišní. Nemoc má podle délky svého trvání dvě základní formy - akutní a chronickou. Pro první jsou typické výrazné bolesti břicha, horečka a zvracení. Druhá se nejčastěji projevuje poruchou trávení a hubnutím. Léčba pankreatitidy se liší podle jejího charakteru. Při akutní pankreatitidě je většinou nevyhnutelná hospitalizace a monitorování životních funkcí. Lékaři přijímají opatření k zabránění rozvoje šoku.

léky, medikamenty, prášky, léčiva, preskripce, recept
léky, medikamenty, prášky, léčiva, preskripce, recept
Pankreatitida je zánět slinivky břišní. Nemoc má podle délky svého trvání dvě základní formy - akutní a chronickou. Pro první jsou typické výrazné bolesti břicha, horečka a zvracení. Druhá se nejčastěji projevuje poruchou trávení a hubnutím. #IMG#

Co jste možná netušili...

Pankreas, slinivka břišní, je žláza uložená ve Vaší břišní dutině pod žaludkem. Patří k trávicímu systému. Plní ve Vašem těle několik důležitých funkcí. Její zvláštní buňky uložené v tzv. Langerhansových ostrůvcích tvoří hormony regulující množství cukru v krvi (např. inzulín). Kromě nich slinivka tvoří enzymy nutné ke správnému trávení cukrů, tuků a bílkovin. Vývody slinivky ústí společně se žlučovody do dvanáctníku, kde se trávicí šťávy setkávají se střevním obsahem.

Prvním, kdo popsal slinivku břišní, byl ve 3. století před naším letopočtem pravděpodobně řecký lékař a anatom Herophilus Chalcedonský. Byl zároveň jedním z prvních, kteří v proslulé egyptské Alexandrii prováděli veřejné pitvy mrtvých lidských těl. Své jméno však orgán dostal až o 400 let později od jiného řeckého lékaře a chirurga, Rufose z Effesu. Řecké slovo „pankreatos“ znamená v překladu „celý z masa“ a vypovídá tak o struktuře orgánu, který staří anatomové popsali.

Funkce slinivky zůstávala dlouho neznámá. Galén se domníval, že slouží jen jako jakási vycpávka nebo polštář chránící velké cévy. Tento názor přetrvával dlouhá staletí. V roce 1642 objevil německý anatom Johann Georg Wirsung, působící v klášteře Sv. Františka v italské Padově, zvláštní strukturu ve slinivce. Později se zjistilo, že jde o její vývod, kterým odcházejí trávicí šťávy do dvanáctníku. Byl pojmenován po svém objeviteli. Světlo do výzkumu slinivky však vnesli vědci až ve druhé polovině 18. století. Popsali mikroskopickou stavbu orgánu a Němec Paul Langerhans objevil „své“ ostrůvky.

Jak vzniká…

Trávicí enzymy vnikají ve slinivce ve formě neaktivních látek. K jejich aktivaci dojde až při styku s potravou ve dvanáctníku. Tím se Vaše tělo brání proti tomu, aby enzymy působily na vlastní tkáně. Za určitých okolností však dojde k aktivaci už v pankreatických vývodech. Zahajuje se tím samonatravování slinivky. Rozvíjí se zánět. Při těžkém nevratném poškození buňky slinivky postupně odumírají.

Nejčastější příčinou aktivace pankreatických enzymů je onemocnění žlučových cest (např. žlučové kameny). To způsobí poruchu odtoku trávicích žláz ze slinivky a jejich hromadění ve vývodech. Dalším častým vyvolávajícím faktorem je nadměrná konzumace alkoholu. Poškození slinivky a zánět způsobují i některé virové infekce (např. příušnice nebo spála), léky nebo jedy.

Jak se projevuje...

Akutní pankreatitida na sebe upozorní náhle vzniklou silnou bolestí v levém podžebří. Může vyzařovat do zad a mezi lopatky. Úlevu je možné nalézt v předklonu nebo poloze na všech čtyřech. Bolest často doprovází nevolnost a zvracení. Naměříte si horečku a budete se potit. Zrychlí se Vaše srdeční frekvence. Při současném postižení žlučových cest se objeví zežloutnutí kůže. V nejtěžších případech může pankreatitida rychle vyvolat šok s poklesem krevního tlaku, poruchou srdeční činnosti a výraznou dušností.

Chronická pankreatitida se projevuje také bolestí. Její průběh je však dlouhodobější. Obtíže mohou souviset s jídlem. Dostavují se za určitou dobu po něm. Nemocní z obavy před bolestí zcela odmítají stravu a hubnou. Nedostatečné trávení živin z potravy způsobuje změnu charakteru stolice. Je lesklá, objemná a obsahuje větší množství tuků. Může mít podobu průjmů. Postupný zánik tkáně slinivky se nevyhýbá ani Langerhansovým ostrůvkům. Při snížené tvorbě inzulínu se rozvíjí cukrovka. Do odumřelých (nekrotických) částí slinivky se ukládá vápník.

Jak se potvrdí...

Prvním krokem v diagnostice pankreatitidy je odběr anamnézy a interní vyšetření nemocného. V anamnéze pátrá lékař po souvislostech vzniku a časovém vývoji obtíží. Zeptá se na množství a frekvenci konzumace alkoholu. Vyšetření může prokázat vzedmuté břicho a změnu barvy jeho kůže. Nemocný zaujímá charakteristickou úlevovou polohu.

Základem diagnostiky pankreatitidy jsou krevní testy. Biochemické vyšetření stanovuje koncentraci pankreatických enzymů ve Vaší krvi. Pankreatické enzymy se tvoří ve slinivce a při jejím zánětu se dostávají v abnormálním množství do krve. Ke dvěma základním skupinám těchto enzymů patří amylázy a lipázy. K dalším vyšetřením patří stanovení krevního obrazu, jaterní testy a koncentrace bilirubinu a minerálů (kalcia) v krvi.

Zobrazení slinivky a okolních orgánů v dutině břišní umožňuje počítačová tomografie (CT) a v omezené míře i ultrazvuk. Metodou, která spolehlivě prokáže průchodnost žlučových cest a zároveň umožní odstranit případné překážky je ERCP.

K dalším podpůrným testům patří i biopsie slinivky, která prokáže změnu v její mikroskopické stavbě, a analýza vzorků stolice, která odhalí zvýšené množství tuků.

Jak se léčí...

Léčba pankreatitidy se liší podle jejího charakteru. Při akutní pankreatitidě je většinou nevyhnutelná hospitalizace a monitorování životních funkcí. Lékaři přijímají opatření k zabránění rozvoje šoku. Léčí bolest, doplňují chybějící tekutiny a nasazují nitrožilní výživu. Několik dnů nesmíte nic přijímat ústy. Přitom obvykle dostanete i léky tlumící činnost slinivky břišní a tvorbu žaludečních šťáv. Důležité je odstranit příčinu zánětu (např. zaklíněný žlučníkový kámen).

Dlouhodobě probíhající zánět při chronické pankreatitidě se snaží lékaři tlumit dietou s nízkým obsahem tuků a vysokým podílem cukrů a bílkovin. Zásadně přitom nesmíte konzumovat alkohol a měli byste se vyvarovat i pití kávy. V případě nedostatečné tvorby trávicích enzymů v postižené žláze Vám lékař předepíše přípravky, které tyto enzymy obsahují. Při poruše tvorby inzulínu je nutná léčba cukrovky pomocí prášků nebo inzulínu).

V některých případech se k řešení pankreatitidy používá i chirurgická léčba. Její podstatou je obnovení průchodnosti pankreatických vývodů nebo odstranění nejvíce poškozených částí slinivky.

Co dál...

Akutní pankreatitida je život ohrožující onemocnění. Probíhá obvykle velmi rychle. Nastupuje náhle a má krátký průběh. Během několika málo dní dochází k uzdravení nebo v nejhorším případě k úmrtí postiženého. Přes veškerá opatření umírá až 10 procent nemocných. K obávaným komplikacím akutní pankreatitidy patří rozvoj šoku a poruchy srážlivosti krve.

Komplikací chronické pankreatitidy je postupný zánik funkceschopných buněk slinivky. Jejich místo nahrazuje vazivo a kalcifikované nekrózy. Ve slinivce mohou vznikat dutiny vyplněné tekutinou (cysty) a abscesy. Chronický zánět zvyšuje riziko nádorů slinivky. Ty bývají často smrtelné.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Účinná prevence všech druhů pankreatitid bohužel neexistuje. Můžete se však pokusit o ovlivnění nejčastějších vyvolávajících příčin. Věnujte dostatečnou pozornost prevenci žlučníkových kamenů. Mějte pod přísnou kontrolou svoji konzumaci alkoholu. „Bezpečné“ množství alkoholu se u každého člověka liší. Obecně se uvádí, že průměrná spotřeba alkoholu by neměla dlouhodobě přesahovat dva nápoje denně u mužů a jeden u žen.

Při podezření na onemocnění slinivky bezodkladně vyhledejte lékařskou pomoc.

Doporučujeme

Čtěte více

Pálí vás žáha kvůli přejídání nebo ze stresu? Homeopatie zná řešení!

Problémy s trávením postihují velkou část populace. Mnoho lidí si stěžuje hlavně...

Pálí vás žáha? Příčinou může být onemocnění štítné žlázy!

Jednotlivé orgány lidského těla a jejich funkce jsou často překvapivě propojené....

Palumboismus, odplata za doping

Kulturisté zaujatí růstem své svalové hmoty někdy překračují hranice lékařských...

Panda červená je ohrožený druh, stejně jako hemofilik

S Kateřinou Altmanovou z pacientské organizace Hemojunior, která aktivně pomáhá...

Pandemie koronaviru stále určuje pravidla pro běžný život

S příznivým vývojem epidemiologické situace postupně dochází k rozvolňování...

Pandemie v historii

Epidemie různých onemocnění postihují lidstvo odpradávna. Ve středověku to byly...

Pandemie z roku 1918 by i dnes zahubila miliony lidí

Šedesát dva milionů mrtvých lidí. Tak dramatické jsou vědci odhadované následky...

Pane doktore, já vám nerozumím

Už se vám někdy stalo, že jste navštívili odborného lékaře a po příchodu domů...

Páni kuřáci, pozor na poruchy erekce! Co může za impotenci?

Těšíte se na ranní cigaretku nebo doutníček po večeři? Aby vás radost brzy nepřešla....

Pankreas

Slinivku břišní pravděpodobně popsal jako první řecký lékař a anatom Herophilus...

Pánové, dohladka a bez zranění!

Pořezané tváře dnes již rozhodně k dokonale oholenému obličeji nepatří. Jak...

Pánové, i vás se umělé oplodnění vaší partnerky týká

Na první pohled se zdá, že je to nemožné. Vaše partnerka absolvuje všechna vyšetření,...

Pánové, kontrola nutná!

Žádný z mužů si nemůže být před tímto nebezpečím jistý, přitom jen málokterý...

Pánové, máte potíže s erekcí? Někdy za to může nemocné srdce

Občasné mužské „selhání“ není žádná tragédie. Může souviset s nadměrným popíjením...

Pánové, na slovíčko: Návod, jak zkontrolovat varlata

Samovyšetření je účinný a snadný způsob, jak zabránit zhoubnému onemocnění....

Pánové, na slovíčko: Saháte si pravidelně na svá varlata?

Rakovina varlat se nejčastěji vyskytuje u mladých mužů. Pro uzdravení jedince...

Pánové, rakovina prostaty již není nemocí stáří!

Počet pacientů nízkého věku s diagnózou karcinomu prostaty se za posledních...

Pánové, trápí vás potíže s močením? Nechte si zkontrolovat prostatu!

V prostatě může dojít k řadě procesů, které mají podobné příznaky jako rakovina,...

Pánské potíže? Homeopatie pomůže nejen se záněty

Zdraví a správná funkce mužských pohlavních orgánů jsou odrazem celkové tělesné...

Papája pomůže zahojit ránu

Ochutnali už jste někdy papáju, sladké žlutooranžové ovoce? Tahle exotická pochoutka...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#