#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Pocity osamění na mateřské dovolené je dobré aktivně řešit

Sexuálně 20.1.2010

Do doposud svobodného života manželského (či partnerského) páru se vmísí nový človíček, který vyžaduje stoprocentní nasazení. Mladá matka často nemá čas přemýšlet o ničem jiném než „jak kojit“, „jak přebalit“, „kdy se sama najíst a vyspat“...

Dítě dělá pá pá
Dítě dělá pá pá
Narození potomka je jistě velmi radostná událost. Přináší nicméně i řadu změn, nových situací a mnohdy i nemálo komplikací. #IMG#

Do doposud svobodného života manželského (či partnerského) páru se vmísí nový človíček, který vyžaduje stoprocentní nasazení, a to téměř čtyřiadvacet hodin denně. Nejprve je to nashromáždění tolika nových zážitků a situací, že mladá matka nemá čas přemýšlet o ničem jiném než „jak kojit“, „jak přebalit“, „kdy se sama najíst a vyspat“... Ale každá maminka si po nějaké době se svým holátkem „zajede“ určitý rytmus, naučí se dělat věci účelně a prakticky a začne mít čas přemýšlet i nad jinými věcmi, než je pouze její dítě.

Příliš času na přemýšlení

Záměrně píšu přemýšlet, protože času na přemýšlení je opravdu hodně, méně již na to něco jiného dělat. Při nekonečném houpání a kolébání dítěte v náručí či vožení kočárku je matka v zásadě velmi sama, má mnoho volného času k dumání a rozjímání, ale nemůže nic moc podniknout. Většinou ani telefonovat a jen tak si popovídat, protože hluk dítěte může rušit.

Nové dítě, nový domov

Je také mnoho párů, které se s příchodem nového člena rodiny přestěhovay do jiného bydlení, a matka, která zůstala teď s dítětem doma, se tak ocitá v cizím, novém, neznámém prostředí, kde téměř nikoho nezná. Manžel se ve většině případů vracívá domů pozdě (ono i v pět hodin odpoledne je někdy k nevydržení...), kamarádky děti nemají (ještě nebo už), či je mají stále nemocné, a prarodiče jsou buď zaměstnaní a nebo bydlí strašně daleko.

Hlavně vydržet

Jistě existují i maminky, které mají to štěstí, že jim děti krásně spí a ony během té doby stihnou někomu zavolat, či dokonce zajít na návštěvu, nebo také něco přečíst či udělat do práce. Ale mnoho miminek prostě nespí a celou případnou návštěvu propláčou. Co tedy dělat, abychom se z toho nezbláznily? Jak to všechno vydržet a ještě si to užít? Jediná rada zní: vydržet, bude líp.

Sociální kontakty

Je velmi ulevující si uvědomit, že tato situace nebude trvat věčně. Naopak. Rychle to uteče a dítě začne potřebovat i čas, kdy nebude jenom s matkou, a té to většinou pak začne chybět. Dítě se také velmi rychle vyvíjí a ve chvíli, kdy začne komunikovat, samo se pohybovat, matka již nebude taková osamělá. V té chvíli je také možné začít vyhledávat dětský kolektiv, například v podobě mateřských center či sousedů a kamarádů. Kamarádky záchranářky Ve většině případů si maminka potřebuje popovídat. Využijte proto chvil, kdy to můžete udělat – například vezměte si mobilní telefon a na procházce s kočárkem obvolejte svoje kamarádky. Při kolébání dítěte si sedněte na balon a povídejte s kamarádkou.

Partner jako opora

Když je dítě úplně malé, je velmi důležité, aby měla matka oporu ve svém partnerovi. Ve většině případů mladá maminka nepotřebuje ani tak výrazně pomoci s dítětem – převzetí iniciativy při přebalování či oblékání – ale spíše potřebuje cítit podporu, něhu, to, že si může popovídat, případně poplakat. Také potřebuje trochu „vyvenčit“, například zařídit společný víkend někde v přírodě, kde s miminkem společně stráví příjemné chvíle.

I maličkosti pomohou

Může také výrazně pomoci, když partner zařídí nákup, uvaří večeři či obstará jiný „domácí úkol“ a maminka se může například vyspat a nebo v klidu uspávat a kolébat své dítě, protože nemusí myslet na to, co vše ještě musí udělat a ať už proboha dítě usne, že to jinak nestihne. Malé dítě a pocit rodičovství si doopravdy užijeme v případě, že je s naším partnerstvím všechno v pořádku. A také pro dítě je velmi důležité, aby nedostávalo pouze izolovanou matčinu či otcovskou lásku, ke zdravému vývoji potřebuje zejména cítit lásku svých rodičů k sobě navzájem. Ale i v partnerstvích, která procházejí různými konflikty či se rozvádějí, se může dítě vyvíjet zdravě a rodiče si mohou péči o potomka užít. Toto téma je však o něco složitější a jeho rozsah je nad rámec našeho článku.

Není potřeba se uštvat

To znamená není nutné stihnout vše, perfektně, stoprocentně, včas. Šetřete síly na důležité činnosti, například na to, abyste mohla dítě chovat, mazlit se s ním, a ne je potřebovala odložit a uspat, protože máte dalších tisíc věcí k řešení. Stoprocentní nasazení u úplně malého dítěte se vám mnohonásobně vrátí, až bude dítě starší. Klid, bezpečí a jistota, kterou miminko u matky cítí, neskutečně přispívají k jeho životní pohodě a klidu. Když spí, můžete si lehnout s ním místo toho, abyste například uklízela.

Nebojte se požádat o pomoc

Je možné požádat o pomoc matku, tchyni, manžela a nebo si také zaplatit paní na úklid. Částka, kterou za to vydáte, se vynásobí několikrát v podobě úlevy, kterou vám to přinese. Jestliže máte pocit, že nošení dítěte je nekonečné, zkuste určité triky či pomůcky. Na příklad šátek či babyvak nebo klokanku. Dítě máte u sebe, ale váš pohyb je přece jen svobodnější, alespoň jednu ruku máte volnou a můžete při tom i něco udělat.

Čas jen pro sebe

Velkou pomocí při zahánění pocitů osamění je také možnost krátkodobých hlídání a možnost být na chvíli s přáteli či sama se svým partnerem. Takže jestliže se nabízí kamarádka, známá, sousedka či babička nebo dědeček, že chvíli povozí kočárek nebo pohlídají, neváhejte. Dítě to ty dvě hodiny bez vás určitě vydrží a vy si náležitě odpočinete. Zejména tehdy, jestliže se budete bavit o tom, o čem je vám příjemné.

A tak jestliže se potřebujete dělit o zážitky s dítětem a pocity při péči o ně, udělejte to. Jestliže se však potřebujete na tu chvíli od dítěte úplně odpojit, zakažte svému okolí se o dětech bavit.

Podělte se o své pocity

Zkuste ve svém okolí najít podobně smýšlející matku. I když vám třeba nebude úplně sympatická nebo se z ní nestane vaše nejlepší kamarádka, občasné sdílení či rada u těch nejběžnějších věcí je velmi přínosná.Úleva z izolace přichází také v podobě dalších dětí. Zní to sice paradoxně, ale ve chvíli, kdy je dětí víc, je pocit osamění daleko menší. Starší dítě je již schopno daleko více komunikovat, je s ním daleko větší a pestřejší paleta možností, co podniknout. Také nově příchozí dítě není již pro matku takovou stresující zátěží, protože situaci přece jen malinko zná, dokáže se v ní i lépe orientovat a dokáže některé věci předvídat.

A poslední slova na závěr: Přestože se péče o dítě zdá někdy nekonečně dlouhá, stále dokolečka a vyčerpávající, je to to nejdůležitější, co svému dítěti můžeme poskytnout. S přibývajícím věkem se samozřejmě mění i možnosti, co vše s potomkem můžeme podnikat, a pocit osamění postupně mizí, takže nejdůležitější je vydržet.

(hol)

Psáno pro www.Babyweb.cz

Doporučujeme

Čtěte více

Po růstovém hormonu nerostou jen svaly, ale i nos

Medicína začala vyrábět "umělý" růstový hormon, aby pomohla především nemocným...

Po sternotomii lze hrudní kost jednoduše zase „slepit“

Netradiční metodu spojení hrudní kosti po otevřené srdeční operaci použili lékaři...

Po trhání „osmiček“ vyrazte rovnou na zmrzlinu

Zuby moudrosti jsou často jenom k zlosti – činí potíže při prořezávání, a když...

Po ustálení roztroušené sklerózy se rodina rozrostla

Jana Vlčková je usměvavá maminka tří dcer. Ačkoliv trpí roztroušenou sklerózou...

Po žloutence do invalidního důchodu?

Pokud není nemoc včas rozpoznána, a tedy včas léčena, rozvíjejí se její komplikace....

Poblíž mého bydliště žádný lékař nepřijímá. Co mám dělat?

Třígenerační rodina Vackova se kvůli zdravotnímu stavu dětí odstěhovala z velkého...

Pobyt u Rudého moře přispívá k léčbě lupénky

Jednou z úspěšných metod léčby lupénky, která nejen že prospívá kůži, ale také...

Pobyt v zakouřeném prostředí způsobuje zánět dutin

Téměř čtyřicet procent případů chronické rýmy spojené se zánětem nosních dutin...

Pocení a vlákna nanosilver®

Jako vše v našem organismu je náš pot přítelem i nepřítelem v jednom. Pocení...

Pocitu těžkých nohou se dá zbavit rychle a elegantně

Pocit těžkých a unavených nohou dovede být velmi nepříjemný a znesnadňuje řadu...

Počasí neovlivňuje průběh nemoci, pouze jeho příznaky

S chladnějším počasím, deštěm nebo změnami atmosférického tlaku se u některých...

Počasí ovlivňuje chuť i zažívání

Složení našeho jídelníčku závisí na mnoha okolnostech. Kromě momentální nálady...

Počet lidí závislých na návykových látkách v roce 2008 vzrostl

V roce 2008 se v ambulantních zdravotnických zařízeních léčilo přes 42 600 uživatelů...

Počet obětí tabáku se na světě za posledních 10 let ztrojnásobil

Počet lidí, kteří umírají v důsledku užívání tabáku, se za posledních deset...

Počet onemocnění klíšťovou encefalitidou může snížit pouze vyšší proočkovanost populace

Tisková zpráva V loňském roce onemocnělo klíšťovou encefalitidou 589 obyvatel...

Počet středoušních zánětů u dětí významně klesá. A to hlavně díky očkování

V posledních několika letech podle vědců klesá výskyt středoušních zánětů u...

Počet úmrtí na rakovinu ledvin klesá po celé Evropě

Po devadesátých letech minulého století, kdy počet úmrtí na rakovinu ledvin...

Počet závislých žen raketově stoupá – v ohrožení jsou i jejich děti!

Holdování alkoholu, kouření tabáku nebo užívání omamných látek bývalo výsadou...

Početí dítěte neprospívají mobily: zpomalují spermie

Přibližně 14 % všech párů v zemích s vyšším a středním příjmem má problém s...

Početí jednoho dítěte není automatickou zárukou zplození dalšího potomka

Jedna ratolest už vám běhá po bytě, ale druhé miminko ne a ne přijít. Když to...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#