| Nápověda

Domácí lékař

Mírná bolest varlete

| Dotaz od: Tomáš

Občas mne mírně pobolívá pravé varle. V "domácím lékaři" mi vyšlo, že by to mohla být torze, nicméně ony příznaky na mne moc nepasují. Na zvracení mi není, otok také nemám a...

Občasné pobolívání varlat není ničím nenormálním. Souvisí s životním stylem - fyzickou námahou, oblečením atd. Varle by nemělo měnit svoji velikost a tvar. S jistotou lze...

Nadýmání a plynatost

| Dotaz od: raduska

Podle výsledku testu na domácím lékaři se určitě jedná o plynatost spojenou s říháním a uvolňováním plynů konečníkem s následným lehkým ulevením od bolesti,avšak jen na chvíli a...

Pokud trpíte nadýmáním a plynatostí, doporučoval bych změnu jídelníčku a v případě neustávajících obtíží kontrolu u lékaře. Hezký den.

 

Mononukleoza-rady

| Dotaz od: ivana

Syn/20 let/ má mononukleozu.Je v domácím léčení.Teplotu nad 38 má už asi týden vždy večer a celou noc se velmi potí.K ránu pocení přejde a celý den je bez teploty. Je to pocení...

Horečka (teplota nad 38°C) není běžným příznakem mononukleozy, ale provázet ji může. Jestliže se nově objevila v průběhu onemocnění, raději to zkonzultujte s ošetřujícím ...

Rostou?
Pozorný rodič brzy pozná, že s růstem jeho potomka není vše v pořádku. Jakmile se dítě začlení do dětského kolektivu, začne být nápadné, pokud dítě v růstu nápadně pokulhává za...  celý článek

Černý kašel

| Dotaz od: Ivča

Hezký den, mám dotaz týkající se Černého kašle. Lékařka mi na základě krevního testu zjistila černý kašel. chci se optat, jak jsou krevní testy na toto spolehlivé. Vzhledem k...

Diagnostika černého kašle z krevních testů má řadu problematických aspektů, ale rozhodně není pravda, že je nutné nějaké speciální vyšetření na infekčním. Problém je v tom, že...

„Vyléčit se“ nemusí znamenat „být zdravý“...
Když zběžně listujeme sekcí „Vaše zkušenosti“ na těchto stránkách, snadno zjistíme, že na teoretické poučky a suché statistiky se v praktickém životě nesmíme příliš spoléhat.  celý článek
Celá jedna pětina naší populace se musí pravidelně potýkat s projevy alergie
Opuchlé oči, kapesník v ruce, vyrážka či ztížené dýchání. Celá jedna pětina naší populace se musí s těmito a mnohými dalšími projevy alergie pravidelně potýkat. Jak tělu od n...  celý článek
I had může vyvolat alergii v podobě vyrážky nebo špatného dýchání
Alergické reakce na hady chované v domácnosti jsou velmi vzácné, ale mohou se objevit. Hadi a další plazi nemají žádné chlupy ani částečky odumřelé kůže, které jsou příčinou...  celý článek
Pro alergiky je nutností čistý domov
Zima s sebou obvykle přináší vítanou úlevu od senné rýmy a nepříjemných pylových alergenů, se kterými venku bojujeme po zbytek roku.  celý článek
Zvířecí alergeny zůstávají v matracích řadu měsíců
Pálí vás oči, trpíte nepříjemnou vodnatou rýmou, každou chvíli se vám na těle objevuje zarudlá svědivá vyrážka? Trápí vás tyto potíže zejména tehdy, když jste doma? V tom...  celý článek
Kdyby si pacienti mohli vybrat, většina by asi volila pobyt během nemoci doma, v důvěrně známém prostředí. V případě běžných onemocnění u soběstačného člověka to není problém.  celý článek
O domácnost každý pečuje, jak nejlépe dovede. Bohužel to samé neplatí pro domácí lékárničky. Medikamenty obvykle vyhledáváme jen v případě, že nás či naše bližní něco bolí. Ruku...  celý článek
Máte-li starší rodiče, kterým byla diagnostikována osteoporóza, pak je velmi důležité eliminovat rizika vedoucí k pádům a zlomeninám. Začněte proto podnikat kroky, díky nimž se...  celý článek
Toužíte po psovi, přestože vy nebo vaše děti trpíte alergií? Podle odborníků máte nejspíš smůlu. Došli totiž k závěru, že tolik doporučovaná a pro alergiky téměř neškodná...  celý článek
Klíště je potenciálně nebezpečný parazit nejen pro člověka, ale i pro domácí zvířata. Vyplatí se proto vědět, jak ho bezpečně vyhledat a odstranit.  celý článek
Pokud vás čeká v nejbližší době operace srdce, máte pravděpodobně jisté obavy. Následující tipy vám poradí, jak zvládnout předoperační přípravy a co konkrétně můžete udělat pro ...  celý článek
Osteoporóza není jen lidskou nemocí. Značné problémy způsobuje i dalším obratlovcům. Zejména zvířatům chovaným pro radost či užitek.  celý článek

Před několika dny jsem si pořídil přístroj pro domácí měření tlaku(zápěstní).Musím podotknout,že z nejmenované prodejny potravin za 350Kč. U lékařky jsem měl tlak vždy okolo...

Davide! Pokud jste si naměřil vyšší krevní tlak v průběhu panické ataky, není se čemu divit. Hodnota tlaku odpovídá v té chvíli právě prožívanému stresu (krevní tlak je nejlépe...

Mrsa

| Dotaz od: Ivana

Můj otec byl s infekcí MRSA propuštěn do domácího ošetřování a k nebezpečnosti této infekce máme od lékařů diametrálně různé informace. Sdělte jaká opatření musíme doma provádět...

Doporučovala bych zásadně spolupracovat s ošetřujícími lékaři.Jen oni znají konkrétní situaci.Takže-pokud byla maminka propuštěna z nemocnice,je ve zprávě uvedeno,komu je nyní...

Bradavice

| Dotaz od: Nikol

Mám na prstě jednu bradavici. a nevím co s ní..nechci jít k lékaři. protože se za ní stydím a také to nikomu nechci říct, je malá prosím vás co by mi na ní mohlo pomoct z...

Bradavici je možno excidovat tedy vyříznout, ale pokud je bradavice malá, kožní lékaři zcela bebolestně mohou odstranit bradavici některými svými postupy. Lékaři jsou tady od toho.

Zlomeny obratel

| Dotaz od: Martin

Pred 1a pul mesice jsem mel uraz, z lekarske zpravy cituji: epi zachvat pri kterem upadl na zada .. Na CT zjistena zlomenina Th5-6 ,prolomeni kryci listy Th5 a zlomenina tela...

Ve stravě je nutný dostatek vápníku a hořčíku, nejlepší jsou hotové potravinové doplňky z lékárny, které obsahují vyvážený poměr minerálů. Při bolestech samozřejmě ležte, ale...

Únavový syndrom

| Dotaz od: robyk



Hiv

| Dotaz od: katerina

Chtěla jsem se zeptat jestli nejsou v lékárnách domácí testy na přítomnost HIV. Také jsem se chtěla zeptat, když mi berou krev na gynekologii nebo u obvodního lékáře tak jestli...

Ano, v minulých týdnech byl test na domácí testování uveden na český trh. Co se testování krve týče, vyšetření na HIV nepatří mezi běžná vyšetření, tzn. rutinně se dělá pouze...

Kašel

| Dotaz od: Petra



Manžel je v květnu 2009 po operaci endoprotézy kyčle.Lékař mu po operaci naměřil o 2 cm kratší dolní končetinu,na které byla provedena operace.Od té doby mu silně otékají bříška...

Bez vyšetření toto absolutně nemohu stanovit. Pokud manžel chodí k ortopedovi, měl by se mu o otékání určitě zmínit, může jít i o žilní příčinu nebo nesprávné asymetrické...

Máte doma psa nebo kočku a bojíte se, že kvůli tomu budou z vašich dětí alergici? Žádné obavy, riziko rozvoje alergie tím u vašich dětí nezvyšujete!  celý článek
Kterékoli domácí zvířátko může vyvolat alergickou reakci. Ta může mít mírný až těžký průběh, k němuž se mohou připojit další zdravotní komplikace. Alergii na zvířátka vyvolávají...  celý článek

Domácí bělení zubů

| Dotaz od: Vanda

Pane doktore, chci se zeptat, co si myslíte o domácím bělení zubů produktem Mr. White Zero? Měl by to být nějaký gel bez peroxidu, který se aktivuje modrým světlem...Přijde mi...

Kvůli Vašemu dotazu jsem projel stránky prodávajícího Mr. White Zero. Účinná látka nikde. Úsměvné je, že se na svých stránkách odkazují na pražskou kliniku, která na svém webu...

Pracovní kontaktní dermatitidy představují přibližně 80 % případů kožních nemocí souvisejících s prací. Existují povolání, kde se tento zdravotní problém objevuje častěji.  celý článek

Krev ve stolici

| Dotaz od: Marie

Mám doma roční dítě, není kojeno, ale dáváme mu Nutrilon, vařené domácí polívky a ovoce podle naší paní doktorky. Nemá pravidelno stolici, tak jednou maximálně dvakrát za dva...

Krvácení do stolice může být způsobeno např. nesnášenlivostí kravského mléka, ale to asi nebude váš případ, mléko dáváte již delší dobu a navíc tyto ztráty bývají mikroskopické...

Srdeční arytmie

| Dotaz od: Lenka

Již asi rok si měřím tlak domácím tlakoměrem Omron na paži. Poslední dva měsíce se mi začíná objevovat dosti často-téměř každý den jednou obrázek srdce se třemi proužky- v...

Arytmie je nepravidelná srdeční akce - může mít mnoho příčin a s bodáním na levé straně hrudníku nejspíše souvisí. Co nejdříve navštivte praktického lékaře, který Vás nejspíše...

Vysoký krevní tlak

| Dotaz od: Jana

Zhruba 1měsíc mám potíže s tlakem -od 120/80 /vyjímečně/,přes 140/90 /často/ až po 145/105. Lékařka zatím volí systémová opatření /dieta,pohyb.../.Dá se takto zvládat i takto...

Léčba kolísavého tlaku bývá někdy obtížná, příčiny mohou být i psychické. někdy je vhodné např. pravidelně užívat nižší dávku antihypertenziva (beta blokátor) a ev. při domácím...

Moje 20-ti měsíční dcera už měsíc kašle, u lékařky jsme několikrát byly, brala postupně Stodal, Tussin, Ambrobene, Lontermin, Pamycon pak i antibiotika, dokonce i Fenistil kapky...

! U batolat někdy kašel po prodělané infekci dýchacích cest trvá i několik týdnů. Pokud byla lékařkou vyloučena bakteriální infekce, snažila bych se holčičce ulevit podáváním...

Akné

| Dotaz od: Jiří Kučera

Mám problémy s akné už asi tak 4 roky. Mám 18 let. Kožní lékaři v nemocnici moc nepomůžou, tak se obracím tady na vás. Používám od Herbalifu "Radiant C Pleťový peeling" dvakrát...

Je dobře, že se snažíte žít zdravě, ale asi vás moc nepotěším: akné se stravovacími návyky téměř nesouvisí. Neuvádíte, jakou léčbu jste doposud měl, ani jak se o pleť doma...

Zadýchávání

| Dotaz od: alena

Je mi 30 let pár týdnů mám takový problémy. Zadýchávám se, i při běžném domácím úklidu, musím si na chvíli vždy odpočinout a pak zase můžu pokračovat. Potom mě i občas začne na...

Paní Alenko, na Vašem místě neváhám, nepátrám po internetu, ale hezky se objednám na vyšetření ke svému praktickému lékaři. Ten zmanažuje diferenciální diagnostiku dušnosti...

Prodělal jsem neuroboreliozu a jsem po hospitalizaci v domacim léčení. Občas trpím pocitem malátnosti a bolestí hlavy jako celkový tlak uvnitř celé hlavy. Jsou toto důsledky...

Velmi pravděpodobně se jedná o následky neuroborreliózy, které mohou přetrvávat i poměrně dlouho. Pokud by bolesti jevily stupňující charakter či se přidaly jiné obtíže, měl...

Urologie

| Dotaz od: lenka

Zdravím,chtěla bych se zeptat zeptat jak se chovat či starat v domácím ošetřování po spermatokéle,hydrokéle,varikokéle,orchiectomii,díky s pozdravem

Paní lenko! Záleží na stavu pacienta a operované oblasti. S tímto dotazem se obraťte na praktického lékaře, nebo lékaře, který se o muže v nemocnici staral.

Zánět licního nervu

| Dotaz od: Hedvika

Mám zánět licního nervu, prosím o radu, jak postupovat v domácím lečení. Děkuji

Paní Hedviko, pokud tomu správně rozumím, nebyla jste u lékaře? Pak se mu běžte ihned ukázat!

Bolest hlavy a krku

| Dotaz od: Misa

Chtela bych se zeptat.Uz skoro rok pomaham mame s manualni domaci praci a od te doby mam problemi s bolestmi a hure se mi dycha.Boli me vetsinou temeno a pak cela hlava a mam...

Milá Míšo- jste skvělá mladá ženská, maminka může být pyšná. Určitě by Vás měl vidět neurolog a praktický lékař- je zapotřebí vyloučit jiné příčiny obtíží než je porucha...

Nosní mandle

| Dotaz od: Dita

Chci se jen zeptat, jak dlouho trvá domácí léčení po Adenotomii Před měsícem ( syn- 9 let) prodělal operaci krčních mandlí po komplikonaném zánětuTýdenní hospitalizace v...

Nějaká přesná doba není nikdy daná, na další kontrole se zeptejte u lékaře, který synka "vede" v pooperační péči. Musí přihlédnout hlavně na jeho současný stav, podrobně jej...

Kvasinky

| Dotaz od: Petr

V reakci na můj minulý dotaz a odpověď zde ( http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/-44075 ) bych chtěl pokračovat. Používání Jenamazaolu ( poslední dva dnyjsem jej používal...

Jestliže Jenamazol nepomohl, buď na něj přítomné kvasinky nejsou citlivé, nebo jde o jiné onemocnění nebo poruchu. Jinak, kvasinky se množí ve vlhku a doporučuje se nosit volné...

Panická úzkostná porucha

| Dotaz od: veronika

Manžel trpí panickou úzkostnou porochou 5 měsíců, navštěvuje lékaře a bere léky, po kterých se jeho stav sice zlepšil, ale stále přetrvává. neustále se pozoruje, téměř celý den...

Vy se chovejte jako by se nic nedělo, snažte se ho ale rozptýlit vycházkami, začleněním do domácích prací, společnou četbou a podporováním jeho koníčků (aby je aktivně dělal...

Klíště doma

| Dotaz od: Jirka

Zajímalo by mě, zda se klíště může pohybovat a zda přežívá v domácím prostředí? Případ: V pátek jsem sekal trávu, v sobotu jsem pobýval v lese, v neděli jsem jezdil na kole sice...

Pohyboval jste se v rizikových prostředích (klíště nežije jen na trávě,ale nejčastěji padá na lidi z listů stromů nebo keřů) a klíště se nemuselo na vás ihned přisát. Pokud jste...

Domácí léčba alergií

| Dotaz od: Veronika

Chtěla bych se s Vámi poradit o mé "domácí léčbě". Už od malička jsem alergik, alergie z dětství mi některé vymizeli, ale v pubertě se dostavili další. Nyní jsem studentka...

Veroniko, je to nesporně zajímavý přístup. Zdá se ale, že obrácený. Alergické reakce jsou utlumeny při snížené imunitě (například lidé na imunosupresivech), při dobré imunitě...

Vysoký tlak u Gynekologa a HA

| Dotaz od: Lucie

Mám dotaz ohledně vysokého tlaku u lékaře a hormonální antikoncepce. Trpím syndromem bílého pláště, u doktora je vždy tlak vysoký (nadměrně vysoký je však i tep, okolo 120...

Je to rozhodnutí paní doktorky, která je zodpovědná za předepsání receptu. Holter není určitě nijak stresující vyšetření, a pokud chcete od paní dotkorky recept na antikoncepci...

Chtěla jsem požádat o informace ohledně možností domácí ošetřovatelské péče, kdy se senior vrátí z nemocnice a je třeba odborné pomoci doma a nemůže sám nikam docházet. Děkuji...

O tuto péči s žádá prostřednictvím nemocnice (sociální sestrou) a posléze cestou praktického lékaře.

Tachykardie

| Dotaz od: Tomáš

Byla mi diagnostikovana lekarem tachykardie. Prasky neberu. Premyslim jestli se neda problem resit nejak jinak. V klidovem rezimu kdy treba sedim na zidli mam tep okolo 90...

Píšete, že jste byl vyšetřen a žádná příčina se nenašla. Ve vašem případě by se opravdu mohlo jednat o sníženou tělesnou kondici, pokud se vůbec nehýbete. Když uděláte pár...

Ráda bych znala Váš názor na zdravotní stav mého otce. Zhruba před 4 měsíci mu lékaři diagnostikovali kamínek o velikosti 4 cm v žlučníku a zároveň jakýsi útvar na slinivce (na...

Bohužel tato komplikace je po operaci slinivky spíše častá - ložisko po operaci i nález na plicích. Rozhodně nemohu bez výsledků vyšetření, rtg,CT aktuálního a dalších testů...

Jak na roupy

| Dotaz od: Michaela

Zjistila jsem že mám roupy.Chci se zeptat zda je na tento problém nějaká domácí rada, nebo jestli je nutné navštívit doktora.Ještě jednu otázku k tomu neustále mám jakoby odřené...

Roupů je nutné se zbavit protiparazitickými léky klasické medicíny. Krvácení z konečníku je vždy nezbytné vyšetřit. V obém se proto obraťte na svého praktického lékaře.

Skořápky

| Dotaz od: Alena

Prosím mohu dávat dvouletému dítěti umleté skořápky z domácích vajíček do jídla a v jakém množství. ( má špatné zuby).Já si beru 1 malou lžičku 1 hod. ráno na lačno před jídlem...

Podávat mleté skořápky bych malému dítěti nedoporučoval. Vhodnější by pro něj byl nějaký doplněk stravy. O přesném uživí vás informuje ošetřující lékař. Hezký den.

Bačkorky pro dceru

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych Vás poprosit o radu při výběru domácí obuvi(bačkorek) pro mou dvouletou dceru. Doslechla jsem se, že klasické bačkorky nejsou vhodné.Nepodařilo se mi sehnat boty...

Klenba nožní se rozvíjí od chvíle kdy se člověk postaví na 2 nohy, použití ortopedických vložek u Vaší derky, přestože nemá obtíže je tedy zcela na místě.

Suchý neustupující kašel

| Dotaz od: Hanka

Od polovina října 2008 mám suchý kašel, bez teplot. Domácí léčba (čaje, bromhexin) nepomáhal, přistoupily záchvaty kašle (4-8 min) v rámci kterých jsem měla problém nadechnout...

Podle mého náhorui by bylo vhodné provést výtěr z krku (kdybyste vykašlávala, tak kultivaci vykašlaného sputa) a případně RTG hrudníku. Pokud by byl nález stále nejasný, mohlo...

Každé nádorové onemocnění v rodině je šokem! Díky lékařské vědě však v mnoha případech mohou pacienti trpící zhoubným nádorem zůstávat během léčby doma, se svými blízkými a ve...  celý článek
Horečka není nemoc, ale pouze příznak mnoha onemocnění. V převážné většině případů je příčinou horečky akutní infekční onemocnění, a tak je léčba horečky vhodnou indikací pro...  celý článek
Srdeční příhoda je nejčastější příčinou úmrtí. Nemusí ale vždy končit tragicky. Mnohdy jí totiž předcházejí nenápadné změny organismu, kterých si ale sami nevšimnete. Tohoto...  celý článek
Životní styl hraje důležitou roli v léčbě vysokého krevního tlaku a také v jeho prevenci. Co dalšího byste měli mít na paměti, aby jeho hodnoty byly „ty správné“? Vyhněte se cig...  celý článek
Věděli jste, že mnoho lidí má doma své zvířecí miláčky i tehdy, pokud jsou na ně alergičtí? Možná mezi ně patříte i vy a rádi byste zredukovali své alergické příznaky.  celý článek
Pokud jste zrovna neposvačili česnekovou topinku, bylo by bláhové se snažit překrýt zápach z úst žvýkačkou nebo ústní vodou. Připomínali byste tak barokní šlechtu: ta svůj odpor...  celý článek

Je to kandidoza?

| Dotaz od: Monika

Chtela bych se Vas zeptat, zda se v mem pripade jedna o kandidozu. Uz pres pul roku mam tvrde a nafoukle a bolestive bricho po jidle, hlavne po teplem jidle, delaji se mi afty a...

Ona to s kvasinkami a chorobami, které kvasinky mohou způsobit, vůbec není jednoduché, a bez možnosti Vás vyšetřit Vám, takto po internetu, jednoznačou odpověď určitě dát nemohu...

Průjmem nazýváme příliš časté vyměšování nezvykle řídké stolice. Neexistuje přesné vymezení průjmu. S určitou mírou nepřesnosti můžeme za průjem označit 3 a více neformovaných...  celý článek
Trpíte závažným onemocněním a užíváte tzv. cílenou léčbu? Mnoho už o ní zřejmě víte. Přesto možná zůstávají otázky, na které se zapomínáte nebo stydíte zeptat. My vám na ně odp...  celý článek
Navštivte zubní pohotovost, pokud se objeví známky infekce jako otok, zarudnutí dásně nebo zapáchající výtok, pokud se zároveň objeví horečka nebo pokud se objeví potíže s...  zobrazit článek
Přestože vždy existuje jisté riziko, že nákaza klíšťovou encefalitidou bude mít smrtelné vyústění, obecně se jedná o onemocnění, se kterým si naše tělo dokáže poradit. Ne už tak...  celý článek
„Mám něco s okem!“ zvolá občas každý z nás a toto zjištění bývá většinou hodně nepříjemné. Naštěstí mnoho běžných očních potíží a onemocnění zmizí samo i bez léčby nebo se dá ...  celý článek
Ne s každou ránou je nutné hned pospíchat k lékaři. Povrchové odřeniny obvykle péči odborníka nevyžadují, základní ošetření však ano. Při zanedbání péče by totiž v určitých...  celý článek
Věda stále kráčí kupředu. Vývoj se nevyhýbá ani léčbě revmatoidní artritidy, kterou lze dnes léčit jak klasicky, tak pomocí tzv. biologické léčby. Jak se ale vlastně konkrétní...  celý článek
V určité fázi života se karty obrátí a rodiče, kteří nám kdysi péči poskytovali, ji začnou sami potřebovat. Zatímco rad a informací o tom, jak pečovat o děti, je všude plno...  celý článek
Blížící se zima představuje ohrožení naší pokožky. Pro chladné počasí je totiž typická nízká vlhkost vzduchu, která činí kůži vysušenou a zranitelnou. Umíte se proti tomu účin...  celý článek
Zajímá vás, proč se vaše zranění hojí tak dlouho a jak ho doma správně ošetřovat? Následující řádky možná napoví příčinu vašich potíží i to, jak by měla vhodná péče o po...  celý článek
S létem přichází čas dovolených a cest nejen za mořem a sluníčkem. Cestování se střevními záněty může být problematické. Se správnou přípravou nemusí ale ani onemocnění střev...  celý článek
Preventivní prohlídka u zubního lékaře je důležitým krokem a předpokladem k tomu, abychom si udržovali zdravý chrup. Nejdůležitějším faktorem kvalitní prohlídky je však přístup...  celý článek
Zažila to většina z nás – stačí chvilka nepozornosti a jakékoli ostří a zranění je na světě. Přesněji řečeno řezná rána. Má svoje specifika stejně jako ostatní druhy pora...  celý článek
Představte si, že by vám vaše paměť vypovídala službu a myšlenky se chovaly naprosto chaoticky. Schopnost úsudku a myšlení se pomalu a nenápadně zhoršuje, mění se vaše osobnost...  celý článek
Štíhlí lidé mají většinou jasno – všichni „tlusťoši“ si za své kilogramy navíc mohou sami, kdyby se přestali nesmyslně přejídat, nadváhy by se lehko zbavili. Obézní jedin...  celý článek
I když lze dnes mnoho druhů rakoviny vyléčit, onkologičtí pacienti často propadají depresím. Pokud máte takové pocity beznaděje, nevěšte hlavu. Kromě lékařů vám mohou pomoci i...  celý článek
Mohou si vůbec alergici někdy od svého trápení oddychnout? Jsou sice konečně za nimi dvě roční období plná různých zdravotních nepříjemností a omezení a venku se navíc ochlazuje...  celý článek
Nikdy není pozdě začít se hýbat a zdravěji jíst, protože cítit se lépe stojí za to v každém životním období. Bez ohledu na věk a aktuální zdravotní stav má naprostá většina lidí...  celý článek
Přes veškerý technologický pokrok a možnosti moderní medicíny se dnes stále více vracíme k přírodě a k ověřeným jistotám, které lidstvu poskytuje již tisíce let. Nové syntetické...  celý článek
Bolesti u nejmenších dětí jsou často obtížně zjistitelné. Podcenění léčby bolesti v nejranějším věku může vést k přehnanému vnímání bolesti v dospělosti. Pokud se u dítěte vedle...  celý článek
Časné vedlejší účinky ozařování můžeme pozorovat již několik dní po zahájení léčby a pozdní účinky mohou přetrvávat i několik týdnů poté, co byla léčba dokončena. Již před...  celý článek
Irigografie je kontrastní rentgenové vyšetření tlustého střeva. Rentgenové (RTG) vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. RTG metoda pracuje s tzv. rentgenovým zářením...  celý článek

Chtěla bych se informovat,zda mají děti nárok na preventivní ortop prohlídky,krom těch které absolvují v prvním půlroce života.A jaká je vhodná domácí obuv pro pětileté dítě?Děkuji

Preventivní prohlídky ortopedem jsou pouze ty v raném dětském věku, týkají se kyčlí. Další sledování motorického vývoje zajišťuje Váš praktický lékař při pravidelných...

Revmatické nemoci jsou interními chorobami našeho pohybového ústrojí. Obor, který se zabývá jejích sledováním a léčbou patří do skupiny interních oborů a nazývá se revmatologie...  celý článek
V současné době není neobvyklé, že i velmi mladým dívkám lékaři zjistí hlubokou trombózu žil – zánět v oblasti hlubokých žil bérce.  celý článek
Angína je akutní zánět krčních mandlí, který způsobuje jejich bolestivé zduření. Může být bakteriálního nebo virového původu. Typicky se projevuje horečkou, obtížným polykáním...  celý článek

Růst druhých zubů u dítěte

| Dotaz od: Barbora

Mému synovi (5,5) se začal kývat zub - jednička vpravo dole. Přitom jsme zjistili, že se mu už vyklubal další - stálý zub, který ale roste kousek za tím prvním, jakoby v druhé...

Většina dětí, které snáší špatně návštěvu zubaře ji snáší špatně, protože jim rodiče dostatečně nevysvětlili, co se u zubaře děje. Nebo má špatnou zkušenost z minulosti - bolest...

Léky na chřipku vídáme často v reklamách, na letácích v ordinaci našeho lékaře a žádáme o ně v lékárnách. Ne každý si však přitom uvědomí, že takzvané léky na chřipku jsou ve...  celý článek
Počty alergiků v posledních několika desítkách let rostou. Lékaři to přisuzují prudkým změnám životního stylu, stravování a životního prostředí.  celý článek
Co je to kolonoskopie?  celý článek
Dívat se, jak dítě roste a sílí, je jistě snem každého správného rodiče. Sledovat růst je ale třeba také objektivně.  celý článek

Můj otec prodělal na konci února cévní mozkovou příhodu. Zpočátku neartikuloval, byl ochrnutý na pravou polovinu těla. V současné době (po 4 měsících) dokáže ujít jen několik...

POradí Vámjistě praktický- obvodní lékař. Pokud by ovšem situce vyžadovala aktivnjěší odbornou léčbu, což by měl posoudit neurolog, pak hlavní impuls by měl být od právě...

Během těhotenství dochází k hormonálním změnám a také hormonální nerovnováze, která může mít za následek problémy s imunitním systémem. Tyto problémy pak mohou vyvolat například...  celý článek

Operace dleYacouba

| Dotaz od: Jirka

Obracím se na Vás s následujícím dotazem. Moje manželka se má podrobit ve FN v H.Králové operaci aortální chlopně a aorty dle Yacouba. Vzhledem k tomu, že nám k této operaci...

Většinou se podrobněji s pacienty neprobírá přesný postup operace, upozorní se jen podrobnými informacemi na přípravu před operací, naznačí se rozsah výkonu, pacient se uvědomí...

Infekce a záněty ženských orgánů nám mohou pořádně otrávit a zkomplikovat život. Zánět může postihnout kteroukoli část ženského pohlavního ústrojí a podobně jako u močových...  celý článek
Bolestivé praskliny na patách život neohrožují. Mohou však být hluboké, krvácející a hlavně jsou při chůzi bolestivé. Jak jim zabránit a jak je léčit? Ponejvíce se s nimi...  celý článek
Zapálená kůže na dětském zadečku potrápí nejedno dítko, potažmo pak i jeho rodiče. Na vině mohou být kvasinky, nošení plenek nebo třeba nevhodná strava. Kůže dětí a obzvláště...  celý článek

Bolesti v krku

| Dotaz od: lenka

Prosla jsem si predchozi dotazy,nenasla jsem jednotnou odpoved. Omlouvam se za rozsahlost dotazu. Je mi 33 let, casto me poboliva v krku. Neni to dramaticke, zadne horecky...

V první řadě je třeba napsat, že zde nelze posuzovat správnost nebo nesprávnost léčby. Ani nejsme oprávnění to činit a i kdyby, pouhý, i když velmi podrobný popis obtíží a...

Nepatříte k těm, kteří by si dávali na Nový rok nějaká předsevzetí? Budiž, ale jednu výjimku byste udělat mohli – a to ohledně svého zdraví. Máte-li například osteoporózu nebo v...  celý článek
Rýma se sice z medicínského hlediska jeví jako banální onemocnění, ale v běžném životě snad není nic otravnějšího. Make-up rozpatlaný od kapesníku, jídlo, které díky ucpanému...  celý článek
Pozdní podzim a zima znamenají pro většinu alergiků období klidu. Pylová sezóna končí a alergické obtíže pomalu mizí, ovšem ne tak onemocnění samotné. Na to by neměl žádný...  celý článek
Čínské pacienty se zeleným zákalem často trápí obava, aby onemocnění s genetickými předpoklady nepostihlo i další rodinné příslušníky. Tamní nemocní ale na rozdíl od těch...  celý článek
Možná si myslíte, že v moderní době mamografů a dalších technických vymožeností už obyčejné samovyšetření prsu není důležité. To je však špatná představa: samotní lékaři z...  celý článek
Vedle užívání předepsaných léků a dodržování doporučení, kterými vás váš lékař jistě vybavil, můžete zvýšit kontrolu nad svým onemocněním a předejít vzplanutí lupénky ještě...  celý článek
Zarudlé a opuchlé oči bývají nejčastěji projevem pylové alergie. Přiložení studeného obkladu na oči na chvíli zmírní příznaky, ale pro dlouhodobou úlevu musíte poznat příčinu...  celý článek
Onemocnění pohybového aparátu bývá provázeno bolestí, otoky a omezením hybnosti. Lékaři se snaží nemocným od těchto příznaků ulevit za pomoci řady metod. Jedna z nich, tzv...  celý článek
V České republice kouří jedna třetina obyvatel, z níž 70–80 % lidí by s touto závislostí chtělo přestat. Ale i samotné odvykání s sebou nese některá rizika: především možnost p...  celý článek
Sníh a zamrzlé rybníky – pro milovníky zimních sportů naprosto ideální období. S přicházející zimou každý vášnivý lyžař či snowboardista opráší svou sportovní výbavu, aby po d...  celý článek
Na chřipku se někdy díváme jako na banalitu. Každou zimu zažene tahle nemoc pár lidí do postele a velká většina se z ní bez dalších následků vyleží. Naše optimistické...  celý článek
Bolí vás záda nebo hlava? Máte obtížnou menstruaci? Nebo vás již několik dní trápí zub, ale představa zubařského křesla vás děsí? Pokud v těchto a podobných případech bez...  celý článek
Která žena by nestála o krásná plná ňadra, symbol zdraví a krásy, až do vysokého věku? Díky pravidelné péči je lze taková udržet déle, než se zdá – i bez umělých implantátů.  celý článek
Katarakta, šedý zákal je onemocnění oční čočky způsobující ztrátu její průhlednosti. Typicky se projevuje postupným zhoršováním zraku.  celý článek
Co máte na Vánocích nejraději? Děti se těší na dárky, mnozí dospělí (ač to někdy nepřiznají) zase na hromady svátečního jídla. Pokud si i vy ceníte dobrého jídla a pití víc než...  celý článek
Zatímco před lety byla dovolená v Thajsku nebo v Egyptě spíše výjimečnou a luxusní záležitostí, dnes se do těchto i do mnohem exotičtějších destinací jezdí již celkem běžně. I...  celý článek
Nehty postižené plísněmi nejsou nic hezkého. Zároveň ale nejde o pouhý kosmetický nedostatek. Tyto mykózy mohou představovat mnohem větší zdravotní riziko, než si většina z nás...  celý článek
Přecitlivělost na psy či hlodavce je poměrně známá a častá. To se o alergii na hady už říci nedá.  celý článek
Rýma dokáže znepříjemnit život nejen v zimě. Stačí ucpaný nos a cítíme se pod psa. Nachlazení nebo chřipka, které může doprovázet právě i rýma, navíc často udeří bez varování...  celý článek
Pokud si rádi a často pochutnáváte na dobrotách, jako jsou domácí vepřová tlačenka, krkovice či jitrnice, pak raději zpozorněte.  celý článek
Domácí osvěžovače vzduchu a aromatické svíčky mohou navozovat atmosféru pohody, ale také být zdrojem alergických reakcí. Proto dávejte dobrý pozor, co kupujete. Mnohé produkty...  celý článek
Jídelníček průměrného Čecha se v posledních dvaceti letech výrazně ozdravil. A je to znát i ve statistických tabulkách: od roku 1990 výrazně poklesla úmrtnost na choroby srdce a...  celý článek
I když obtíže spojené s přecitlivělostí na pyl v zimě nepociťujete, neznamená to, že alergie jako taková zcela vymizela.  celý článek
Ne nadarmo se říká, že popálenina je nejbolestivěji vnímané poranění kůže. Neplatí to ale tehdy, pokud pro ošetření používáte správný přípravek. Zcela jistě patří popáleniny...  celý článek
I když většina očních problémů způsobených alergií nepředstavuje pro náš zrak žádné nebezpečí, dokáže nám způsobit nepříjemné chvíle.  celý článek
Čím více času trávíme u počítače, s tablety a chytrými telefony, tím častěji nás to postihuje: zarudlé, unavené oči a rozmazané vidění, k čemuž se nezřídka připojí i bolest hlavy.  celý článek
Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba. Střevní záněty, které dokážou pacientovi velmi znepříjemnit život. Naštěstí je však již moderní medicína dokáže poměrně úspěšně léčit...  celý článek
Při zasažení elektrickým proudem vždy volejte ZZS (tel. 155), pokud je postižený v bezvědomí, má problémy s dýcháním, poruchy vědomí, pokud se s postiženým nedaří navázat...  zobrazit článek
Při léčbě růstovým hormonem je velmi důležitá i pravidelná kontrola úspěšnosti léčby. Ta nejčastěji spočívá v pravidelném měření léčeného dítěte. Pokud ale kontrolu provádíte...  celý článek
Porod není nemoc, nicméně je vždy velmi riskantní. Mnoho žen se bojí nepřiměřeného medicínského zákroku, ale pak často odmítá i medicínské zákroky, které v současné době mohou...  celý článek

Pred asi pol rokom som mal nechraneny pohlavny styk v azii. Vsetko bolo o.k. ziadne priznaky, az poslednych par mesiacov ma trapi bolest v epigastriu, nesustredenost, bolest...

Vaše obtíže skutečně nejsou pro HIV pozitivitu typické, ale vzhledem k tomu, že vaše obavy vedou k výrazné alteraci vaší psychiky a následně může dojít i k rozvoji...

Každý rok na podzim vám začne téct z nosu, kýcháte a kašlete. Možná to není nachlazení, ale podzimní alergie. Nádherně zbarvené listy stromů na zemi pomalu plesniví a ve vzduchu...  celý článek
Podle výsledků studie představené na EULAR 2010, výročním kongresu Evropské ligy proti revmatismu v Římě, trpí partneři a příbuzní nově diagnostikovaných s revmatickou...  celý článek
Zánět močových cest je potíž, která trápí mnohem častěji ženy než muže. Jde o onemocnění, které se dá většinou dobře léčit a nebývá nijak zvlášť vážné. Jeho největší zákeřnost...  celý článek
Jak chronická, tedy dlouhodobě se nehojící rána může potrápit, ví pouze ten, kdo jí trpí. Velkou nadějí pro tyto pacienty je vakuum neboli asistovaný uzavírací systém VAC...  celý článek
Léčba této nemoci sestává z podávání koncentrátů s chybějícím faktorem srážlivosti. První dávka bývala v minulosti aplikována podle potřeby, tedy až když začalo krvácení.  celý článek
Jen s malými rankami, které sotva porušily kůži a u kterých nehrozí riziko vztekliny (známé zvíře, na území ČR), nemusíme navštívit lékaře. U větších poranění vždy ihned...  zobrazit článek
Myslíte si, že se vás vzhledem k věku toto téma ještě netýká? Opak je pravdou. Zhoubná rakovina prsu se může rozvinout prakticky kdykoliv – celých 7 % novotvarů je nalezeno u p...  celý článek
Hemofilie je onemocnění vyžadující individuální přístup. Hlavní je léčba šitá na míru a řízená lékařem, který má s touto diagnózou bohaté zkušenosti.  celý článek
Hysteroskopie je endoskopická vyšetřovací metoda, díky níž je možno prohlédnout děložní dutinu, pod zrakovou kontrolou odebrat vzorek sliznice pro další histologické vyšetření a...  celý článek

Nastiple a zlomene zapesti..sadra 5.5 tydnu.Po sundani sadry otekle prsty a nart,v zapesti mirne,stale bolestive pri jakem-koli pohybu.,v klidu neboli.Dela mi dobre,kdyz nosim...

Rehabilitace je hrazena plně pojišťovnou. Pokud je postavení fragmentů správné, otok by měl poměrně rychle odcházet. Poloha výše je velmi sprvná a přitom hojně cvičit prsty i...

Pálení pi močení

| Dotaz od: Michaela

Již 3 dny mě trápí pálení při močení.Nikdy jsem s tím neměla problémy.Snad jen,když jsem byla malá. Měla bych jít k lékaři? Může to být asi z různých příčin,že? Neexistuje...

Navštivte rozhodně lékaře /obvodní nebo gynekolog/, dá vám ůčinné antibiotikum nebo cílený ék, který rychle zabere a zbaví vás potíží. Domácí léčba v tomto případě je spíše...

Preventivní prohlídky jsou jedním ze základních kamenů správné péče o dutinu ústní. Rozhodně to ale neznamená, že tím péče o ústní dutinu končí. Spolu s pravidelnými...  celý článek
Významný český chirurg, nositel celé řady domácích i zahraničních vyznamenání a ocenění a autor více než 300 odborných publikací, se narodil 15. 1. 1913 v Kolíně. Ve svém rodném...  celý článek
Pálení a řezání v podbřišku, pocity, že už nedojdete na toaletu. Většině žen nechvalně, ale o to více známý zánět močového měchýře. Jde sice o velmi nepříjemnou zdravotní obtíž...  celý článek
To, že nošení těchto „návleků“ prospívá křečovým žilám, se ví už dlouho. I tak ale lidé stále kladou svým lékařům otázky, ze kterých vyplývá, že si jejich užitím nejsou tak doc...  celý článek
Stejně jako loni si letos opět dáváte předsevzetí, že od Nového roku přestanete kouřit? Přestože to zatím nevyšlo, má každá taková snaha cenu, pokud to myslíte alespoň trochu...  celý článek

Je mi 17 let a před týdnem jsem byl na cyklo výletu. Jenže po návratu při masturbaci jsem nemohl dosáhnout erekce a ted jsem taky zjistil že je penis chladnější než tělo. Už je...

Nejspíše to bude kombinace příčin - po cyklistickém výletě jste mohl stlačit nervově cévní svazek a poté se přidaly obavy ze ztráty potence (psychický původ obtíží). Doporučuji...

Porucha imunity

| Dotaz od: gabriela

Paní doktorko,moje sestra pře měsícem prodělala těžký zánět nosních dutin a byla hospitalizována,po propuštění do domácího oštření se jí udělali v puse velké afty a přidala se...

Paní Gabrielo, dobrý den! O poruchu imunity se jistě jednat může, na druhou stranu taková diagnoza se vynáší až po několika specializovaných testech a vyšetřeních. Může se...

Pane doktore. Obracím se na Vás, protože už si opravdu nevím rady. Moje čtrnáctiletá sestra byla před dvěma měsíci operována pro akutní appendix v nemocnici. Prví co mě trochu...

Tamaro. Volba řezu závisí na chirurgovi a pokročilosti nálezu. Přestože je dnes laparoskopické odstranění apendixu možné a moderní, není to standard. V případě chronické...

Tvrdé a zvětšené břicho

| Dotaz od: Klára

Cca 5 dnů mám ztvrdlé celé břicho a trochu zvětšené v oblasti podbřišku. Občas mám křeče srovnatelné s nafouknutím. Ale bojím se, abych nebyla těhotná, ale test, který jsem si...

Bylo by dobré co nejdříve navštívit gynekologa či praktického lékaře a s problémem se mu svěřit. Příčinou může být opravdu těhotenství, stejně tak i zánět močového měchýře nebo...

Pálivá bolest nártu

| Dotaz od: Andrea

Poslední dobou mám pálivou bolest kloubu u palce pravé nohy, bolest mi vystřeluje do nártu, není trvalá, objevuje se nepravidelně, jak při našlápnutí, tak i v klidu. O jaký...

Domácí samoléčba není na místě. Palec je třeba vyšetřit, tvar, osa základního kloubu, hybnost palce, citlivost, zateplení palce, rtg snímek. Může se jednat o počínající...

Léčba prasklých obratlů

| Dotaz od: Hana

Obracím se na Vás s dotazem ohledně mého otce (78 let). Do souč. doby velmi aktivní (stále zaměstnán jako údržbář, t.j. stále na nohou). Začal si stěžovat na bolest zad...

Popis zlomenin obratlů vyšeho otce je velmi strohý a k úplné radě je třeba znát daleko více údajů, v tomto směru poradí nejlépe váš ošetřující lékař z chirurgie, kde pacient byl...

Trošku se budu snažit problém vysvětlit. Můj švagr má 4 měsíční miminko. Už když jsem ho chovala jako čerstvého novorozence, zdálo se mi, že hůř dýchá. Nikdo tomu nedával význam...

Mohu jen podle popisu odhadnout, o co se jedná. Nejspíše přichází v úvahu souběh dvou problémů - nedovyvinutý krk uvnitř (blíže nemohu nic určit, existuje více vývojových poruch...

Boule na zádech

| Dotaz od: Eliška

Při domácí masáži zad jsem manželovi na zádech nahmatala na páteři v oblasti hrudníku bouli. Chtěla jsem se zeptat, k jakému lékaři-specialistovi se máme obrátit? Děkuji za...

Pravděpodobně půjde o lipom, takže nic závažného. Ale můžete se obrátit např. na kožního lékaře, který by vám měl doporučit UZ vyšetření tohoto ložiska.

Mohu Vás požádat o přeložení lékařských výrazů - pro laika? :-) Na MR - plynulá bederní lordóza, mírné poscheuermanské změny Th-L přechodu, nerovnosti krycích plotének...

Popis je o mnoha závažných nálezech. Žádný neukazuje jednoznačně k nutnosti operace. Evidentně jste dosud nebyla správně instruována o nutnosti cílené a důsledné...

Kožní problematika

| Dotaz od: Šárka

! Prosila bych o dvě rady 1. posledni dobou (cca pul roku) se mi hl. v oblasti okolo očí (ve vtniřních koutcích, pod okem atd.) začala tvořit velice suchá místa, proti kterým...

Oba problémy spolu pravděpodobně souvisí a jde nejspíše o projevy atopie. Kolem očí je to vyloženě atopický ekzém, Dermatop není pro aplikaci kolem očí vhodný!!! Dopojručuji...

Neustále mne trápí pálení při pohlavním styku. Objevuje se někdy i svědění, a tvarohovitý výtok. Spíše se ale jedná o pálení při pohlavním stykuz 80%.Nyní mi u lékaře zjistili...

Pokud nebyla prokázaná kvasinka (?), ale jen Gardnerella, pak se jedná pouze o dysmikrobii, tzn. některých bakterií je v pochvě málo a jiných hodně. Dodržujte následující...

Testy na okultne krvacanie

| Dotaz od: Peter

Mám 33 rokov a prednedávnom u mojej matky (62) diagnostikovali kolorektálny karcinóm. Robil som si preto domáce FOB testy a síce niekoľko. Prvé tri testy mi vyšli v priebehu...

Test na krvácení do stolice odkryje mikroskopické stopy krve v zažívacím traktu. Rozhodující by měl být test, který je proveden po náležité dietě, u Vás tedy ten s negativním...

Nevim co znamena kdyz na penisu se mi dela bily potah,neco jako kdybych tam mel bily krem. Myslel jsem si ze mam nejakou infekci (kapavku),ale nic mi nehnisa,nesvedi, a ani po...

Dojděte si na kontrolní vyšetření zase k tomu lékaři, u kterého jste absolvoval předchozí kontrolu, mělo by se to dovyšetřit. O kapavce lze na dálku pouze spekulovat, vyšetření...

Anální fisura

| Dotaz od: Denisa

Dnes jsem byla u lékaře a řekl my, že mám anální fisuru, udělal my opich a řekl, že to mám každý večer před spaním mazat domácím sádlem. Nic jiného. Myslíte, že to bude stačit...

Pokud je fissza chronická stačit to patrně nebude. Péče o stolici, Faktu čípek, a pokud by se stav neupravoval potom návštěva proktologa, lékař zabývající se chirurgii řiti a...

Je mi 31 let a už přes rok trpím bolestmi svalů na zádech nejvíce v oblasti lopatek a mezi nimi a v oblasti šíje. Svaly mi často zatuhají a tvoří se zatvrdliny. Bolest se...

Bohužel ani negativní výsledky cílené na revmatické choroby neznamenají, že revmatickou chorobu nemáte, pouze není plně rozvinuta. také ale žádnou mít nemusíte, to je potřeba...

Léky na hypertenzi

| Dotaz od: Lucie

Moje příbuzná (43 let) má občas problémy s vysokým krevním tlakem. Problémy má jen situační - tzn. ve stresových situacích je jí špatně jakoby od vysokého tlaku, občas tlak na...

Doporučuji provést tzv. holterovské měření krevního tlaku (24 hod. záznam - není to nijak nepříjemné, automatický přístroj v pravidelných intervalech změří krevní tlak, nemocný...

Jak dlouho užívat trombex?

| Dotaz od: Marta

Manžel s těžkým organ. psychosyndromem z důsledku hypoxie jako následek akutního infarktu myokardu s fibril. síní a komor,protahovaná resussc. 50 min. KRP. Léčený mimo jiné...

Pojišťovna skutečně hradí v této indikaci Trombex maximálně 12 měsíců. Pokud trvá fibrilace síní je třeba zvážit antikoagulační léčbu /Warfarin/, ta však vyžaduje pravidelnou...

Zlatý stafilokok

| Dotaz od: Petr

Moje mamka má sklerodermii, která je v pokročilém stupni. Nyní je hospitalizovaná v nemocnici,neboť ji řezaly nohu kvůli zánětu a dostala do rány zlatého stafilokoka. Její...

Moc si vážím Vaší důvěry.Taky Vašeho krásného vztahu k mamince..A Vaší schopnosti propojit vnímání lidské dimense s nemocnicí,režimy,tím,co má tendenci v ústavech pohltit to...

Žaludeční potíže

| Dotaz od: wewinka

Je mi 25let a jiz delsi dobu(asi 5let)ziji v Recku.Pracuji v nocnim zivote a je pravda ze je pro mne tezke dodrzovat spravnou zivotospravu.Asi tak posledni rok mozna rok a pul...

V souvislosti s alkoholem, kouřením cigaret a stresem je nejpravděpodobnější příčinou obtíží zánět žaludeční sliznice (možná provázený návratem žaludečních šťáv do jícnu, což se...

Bolest nártu při pohybu

| Dotaz od: Pavla

Před dvěma měsíci jsem spadla ze schodů a pár dnů mě bolel nárt. Bolest brzy přešla, ale zjistila jsem, že při otáčení chodidlem nebo pokud si chci kleknout na danou nohu, tak...

Určitě ano, vyšetření je třeba, bez rtg nemůžeme nikdy říci, zda se nejednalo o porušení kostní souvislosti. Vliv má samozřejmě porušení vazů, které vyžadovaly znehybnění a...

Helicobacter pyroli

| Dotaz od: Zdeňka

Má 8-mi letá dcera trpí histaminovou intolerancí a stále si stěžuje na nafouklé bříško a časté "krkání". Měla jsem podezření, že se jedná o projev HIT, ale pro jistotu jsem...

Pediatr Vaší dcerky jistě bude Vaše podezření brát vážně, ale věřím, že si výsledek bude chtít ověřit - také bych to tak udělala. Helikobaktera je možné prokázat rozborem...

Asi týden mám tyto problémy: pokud se včas nenajím a nechám to dojít do fáze, kdy začnu mít hlad, začnu se potit, třást a mít pocit na omdlení. Není to ale zase tak silné, že by...

Tyto obtíže nemusí provázet žádnou chorobu a u některých jedinců jsou celkem běžné. Pro jistotu bych doporučovala zkontrolovat glykémii a samozřejmě jíst pravidelně v malých...

Vliv červeného vína na zdraví

| Dotaz od: Zdeněk

Chtěl bych požádat touto cestou o seriózní odpověď na otázku, zda škodí či naopak prospívá červené víno. Četl jsem již řadu článků na toto téma a názory se různí. Jedna strana...

Vážený pane Zdeňku, přeji Vám dobrý den. Každá mince má dvě strany. Není jen černá nebo jen bílá a tak jsou advokáti i odpůrci denního pití. Je prokázáno, že mírný příjem...

Syfilis

| Dotaz od: martin

Je možné aby mně žena nakazila při orálním styku syfilis a projevilo se to vředem na vnitřní straně stehna? udělal se mi nevím přesně kdy, vymáčkl jsem ho a po několika dnech...

Tato nákaza možná je, ale projevy syfilis - tvrdý vřed - vymačkat nejde a je to jen povrchový defekt kůže. Takže se domnvám, že o syfilis nejde. V přáípadě pochybností by však...

Dozvěděla jsem se, že dcera (2 roky) prodělala infekční mononukleózu. Krev byla brána před dvěma týdny. Játra jsou v pořádku, měla to jen v krku. Já jsem teď, podle domácího...

V prvé radě navštivte gynekologa, zda se jedná skutečně o těhotenství, příznaky jak je popisujete nesvědčí pro mononukleozu, stanovovat protilátky nemá valný význam protože 90...

Prosím Vás o zodpovězení mého dotazu. Zajímalo by mne, jaký je rozdíl mezi vyklenutou a vyhřeznutou meziobr. ploténkou. Mé matce byl diagnostikován ischias = vyklenutá ploténka...

Vytlačení ploténky je jen v podstatě vyklenutí, mírný tlak ploténky na obsah, což má spousta lidí. Takový nález se opravdu neoperuje. Vyhřezlá prolénka už vytvořila výhřez...

Sekvestr disku

| Dotaz od: Marie

Obrátím se na Vás s velkou prosbou: před třemi týdny jsem udělala "blbý pohyb", do 4 dnů jsem měla teměř nesnesitelné bolesti a v levé noze škubnutí, mravenčení, mrtvení, noha...

Nevím, nakolik Váš problém je v této době již vyřešen. Konsultace neurochirurga je nezbytná, ten se podle nálezu klinického, vašeho vyšetření a podrobné radiodokumentace...

Je mi 43 let v říjnu minulého roku jsem v práci utrpěla pracovní úraz/pracuji v supermaketu na směny/při zvedání těžké krabice mi něco louplo v zádech a od té doby mám potíže s...

Paní Brabencová, příčin Vašich potíží může být několik a nemusí se jednat o vážný problém. Nejprve je potřeba zjistit, kde je primární příčina bolestí a které jsou přenesené...

Mám dvojčata 7 let, na operačním sále ihned po narození dostala MRSA, narozena v 36.týdnu. Od narození byla z této příčiny těžce nemocná, dvojčata dostala další bakterie a poté...

Pokud jsou Vaše děti více nemocné než zdravé, jejich imunita je velmi oslabená. Podrobily se imunologickému vyšetření a byla vyloučena nějaká porucha imunity? Chápu Vaši...

Problémy s otěhotněním

| Dotaz od: Martina

Obracím se na vás s dotazem k léčbě anovulace. Je mi 27 let a přes rok se s manželem marně snažíme o dítě. Po vysazení HA kt. jsem brala cca 8 let se mi velmi opožďovala...

Martino! Na odpověď mám v rámci poradny jen velmi omezený prostor a proto se rozhodně nedostanu ke všemu důležitému. 1 - správný postup neexistuje, záleží na Vás, Vaší...

Ráda bych se Vás dotázala na možná vyšetření mé matky (48let), která trpí dlouhodobě suchým kašlem (přes 4roky), který se v zimním období a při pobytu venku zhoršuje, ale...

Tak jak mi popisujete situaci Vaší maminky, pravděpodobně se jedná o gastresofageální reflux a bronchiální astma. Bylo by určitě nutné vyšetření pneumologem, (alergologa bych...

Dcera bude mít 6let a od Vánoc si stěžuje na bolesti bříška v oblasti pupíku. Stěžuje si stále více a tento týden mi volali i ze školky, protože ji nebylo dobře a barvu obličeje...

Pokud má dcera vyšší hladinu leukocytů, může v těle probíhat infekce, resp. zánět. Pokud má navíc řidší stolice, měla by podstoupit minimálně výtěr z konečníku, odběr stolice na...

Poradit

| Dotaz od: IVANA

Pani doktorko prosim mohla byste mi řict vaš nazor co je lepši na odkašlavani pokud ma dite spoustu hlenu a ješte co je lepši nebo co mam ja davat jak už vite mou situaci že...

Ivano! Domácí bylinkové čaje jistě také mohou pomoci. Jejich velkou nevýhodou ale je, že při jejich přípravě většinou není možné přesně určit správnou dávku pro malé dítě...

Zánět slinivky břišní je závažným onemocněním, které Vás může ohrozit na životě.  celý článek

Mononukleóza

| Dotaz od: Nikol

Chtěla bych se zeptat, přítel má mononukluózu, chci se zeptat když mu doktor napsal, že má držet dietu a být v domácí izolaci a být v klidu tak jestli může jít ven na chvíli...

Nikolo! Domácí izolace není samoúčelná. Rozhodnutí lékaře doporučuji dodržet. V případě pochybností kontaktujte lékaře. Na dálku nemohu posoudit, v jakém je přítel stavu a zda...

Pokud máte v rodině nebo příbuzenstvu někoho, kdo má voperován kardiostimulátor, čtěte pozorně následující řádky. Možná dotyčnému mohou i zachránit život.  celý článek

Chronická apendicitida

| Dotaz od: Sandra

Mám se podrobit operaci kvůli chronické apendicitidě, která mě pořád trápí. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho po operaci mohu čekat, že se vrátím do nějakého přijatelného režimu...

V nemocnici si poležíte maximálně týden, pokud bude průběh bez komplikací, možná i kratší dobu. Po návratu domů je hlavně nutné nenosit těžká břemena, jinak pomalu chodit...

Přibližně před rokem jsem dostala silný průjem s kterým jsem ležela doma něco přes týden. Přibližně od té doby mám rozhozené trávení- pořád dokola se mi střídá průjem, nafouklé...

Zkuste si spíše koupit v lékárně kvalitní probiotika /bakterie, které normalizují trávení ve střevě, a které mohly být určitými zásahy vyhubeny...třeba antibiotiky nebo...

Můj otec (61) prodělal na konci února cévní mozkovou příhodu. Zpočátku neartikuloval, byl ochrnutý na pravou polovinu těla. V současné době (po 4 měsících) dokáže ujít jen...

Poradit by Vám měl především otcův praktický lékař. Další postup je nutné zhodnotit s přihlédnutím ke všem detailům, které se otcova zdravotního stavu týkají (s čím se ještě...

Už několik dní mě trápí bílý povlak vzadu na jazyku a takové červené tečky, povlak jde setřit ale za chvíli se objeví znovu. Take se cítím hodně unavená a bolest v krku na...

Pokud si nejste jistá, jestli náhodou nemáte infekční mononukleozu, lékaře raději vyhledejte. Přes internet vyloučit nelze a může při ní dojít k poškození jater. Povlak na...

Můj 5ti letý syn si minulý týden v pátek 1.11. odříznul bříško u ukazováčku. Na chirurgii mu bříško přišili (4 stehy). V pondělí 4.11. jsme byli na převazu - mast Betadine, dnes...

Černé kožní okraje jsou známkou, že kůže není prokrvena, je nekrotická, neživá. Nevím rozsah ani hloubku jak poranění tak i hloubku oné nekrozy. Pro rychlejší hojení se musí...

Paní doktorko, prosím o radu. Moje 60letá maminka před rokem a půl začala rychle hubnout. Všichni včetně jí samé jsme to připisovali problémům se zuby. Neměla pomalu čím kousat...

Lenko, určit takhle na dálku a bez kompletní dokumentace (typ nádoru, rozsah nádoru, přítomnost metastáz..) další léčebný postup nelze. Proto Vám odpovím obecně. Léčba nádorů...

Artroza 4.stupně

| Dotaz od: marek

Tatínkovi je 69 let a trpí artrozou 4.stupně.Před lety absolvoval operaci kolen,kde mu provedli vyčištění a vytažení vody.Lékař řekl,že ted může následovat již jen výměna kloubu...

Lázeňská léčba by byla určitě vhodná, je třeba zvolit takové lázně, které jsou v totmo směru zaměřeny, nejen případnými koupelemi,zábaly, ale také fyzioterapeuty a možnostmí...

Mám takový dotaz. Obvodní doktorka mi na nejasnou anginu předepsala aminopeniciliny (augmentin), a po týdnu užívání jsem dostal poměrně výrazný generalizovaný toxický kožní...

Na internetu jste údaje o kontraindikaci podávání aminopenicilu u infekční mononukleózy (obecněji u angíny, protože nikdy nevíme, zda se jedná o prostou angínu nebo o monukleózu...

Křeče, zácpa, nevolnosti

| Dotaz od: Lenka

Prosím o radu. Již 5let mám problémy s břichem. Křeče, zácpa (nic nepomáhá, bohužel při donucení se na stolici jinak než až si střeva sami řeknou, je provázeno velkou nevolností...

Vážená paní Lenko, je mi líto, že procházíte takovými obtížemi. Podle popisu obtíží rozhodně nejste vhodná k domácímu samoléčení. Vyhledejte co nejdříve lékaře, který bude...

Bolest pod pravými žebry

| Dotaz od: Hana

Obracím se na Vás s prosbou, zda se může jednat o potíže se slinivkou. Od včerejšího večera přetrvávají bolesti pod žebry na pravé straně (bolest je na dotek či reakce na prudký...

Vaše potíže mohou být od žlučníku nebo od slinivky, to se takhle nadálku přesně určit nedá. V každém případě by Vás ale měl vidět lékař a případný zánět slinivky, žlučníku či...

Bělící gel

| Dotaz od: Vanda

Pane doktore, zkusila jsem zakoupit na aukru stříkačku s tímto gelem http://aukro.cz/sada-beleni-zubu-35-peroxid-zarucene-vysledky-i3188385171.html Zboží dorazilo, zatavené...

Trocha praxe: 35% karbamid peroxid je v přepočtu asi 12% peroxid vodíku. Tato koncentrace se používá při ordinačním bělení! Kde se nechává působit většinou kolem 20 minut a...

Candida ve střevech?

| Dotaz od: Petra

Pane doktore, prosím Vás, jakým vyšetřením se dá zjistit, jestli mám candidu v zažívacím ústroji? Zjistila jsem to prozatím jen já (nadýmaní, plynatost)-obojí již docela dlouho...

Příčin nadýmání nebo plynatosti, stejně jako svědění v oblasti řitního otvoru nebo zapáchání z úst může být řada a možná kvasinková infekce střev rozhodně nestojí v řadě příčin...

Otevřená rána a léčba

| Dotaz od: tynna

Chtěla bych se zeptat moje maminka 59let má rakovinu tlustého střeva(zhoubný)který jí odstranili před měsícem. Opět je v nemocnici. Protože se jí objevilo na jedný části bricha...

Týnno! Na vaší otázku je poměrně těžké odpovědět, neboť ze všeho nejvíc záleží na tom jak rána vypadá a to já bohužel nemohu posoudit. Pokud se rána hojí a maminka už dobrala...

Byla jsem u lékaře s pocitem cizího tělíska v krku. Vyšetření ORL, neg. pasáž jícnem neg. Na rtg nález, chondrosa disků C5,C6..def. spondylosa s osteoproduktivními změnami...

! Na vaší páteři jsou podle rtg vyšetření patrné degenerativní změny. Je velmi pravděpodobné, že popisované mravenčení v oblasti krční páteře s těmito změnami "z opotřebování...

Zánět předkožky

| Dotaz od: Meteor

Před 5ti dny se mi po mnoha letech objevil zánět předkožky.V minuosti jsem tuto záležitosti vyřešil sám,jenom pečlivou hygienou,koupáním v heřmánku a mazáním Dermazulenem...

Je rozumné návštěvu neodkládat, pokud by byl zánět velký (taky nevíte, jaká baktrie jej způsobuje...), mohla by se vám překožka při neléčení přilepit k žaludu a to nejsou...

Suspektní mononukleoza

| Dotaz od: Honza

Je mi 15let a před dvěma dny me rozbolelo srdce, nevím jestli me bolí srdce to je to v zádech, ta bolest je takoová nepřímá. Nevíte čím by to mohlo být a jak to mám léčit ,aniž...

Honzo, bolest u srdce bývá velmi často způsobená podrážděním jícnu (podobná lokalita) a pacienti ji vnímají jako bolest na srdci. Dále jsou v podobné lokalitě plíce. V každém...

Paní doktorko, ráda bych dostala nějakou informaci o možnostech a pravděpodobném vývoji nemoci u mého otce, který má od loňského roku diagnostikovanou cirhózu jater...

- nesmírně si vážím Vašeho přístupu a vlastně vůbec způsobu, jakým hodnotíte tatínkův příběh. Je snadné druhého odsoudit, každý z nás přitom jistě zápasí s lecčím ve svém životě...

Průjmovitý stav a teploty

| Dotaz od: Daniela

Již tři dny mám problém s konzumací jakéhokoliv jídla. První den jsem zvracela a měla průjem, 37,8 horečku a žlutý až zelený jazyk. Další dny už bez horeček a průjmu, ale pocit...

Danielo. Teploty a průjem jsou vždy podezřelé z infekční etiologie průjmu. Proto by jste měla podstoupit vyšetření stolice ke kultivaci ( u praktického lékaře). V případě...

Ruka

| Dotaz od: Hana

Dodrý den chtěla bych se zeptat pčed 16 dny mi začala bolet ruka na přední straně asi 6 cm nad zápěstím s otokem .Bolest ustoupila a otok ještě zůstal ....v ruce vrže a cítim...

Lékařské vyšetřenhí je na místě. Velmi pravděpodobně se jedná o zánět šlachové pochvy. Končetina by měla být vyšetřena, vhodná je asi 2 týdnní znehybňující sádra s následnou...

Mléko

| Dotaz od: Lenka

Mám skoro dvou letou dceru.Já sama jsem od útlého dětství ekzematik.I u malé se nedávno objevil ekzém,zatím pouze na tvářičkách a pravidelným promazáváním,zcela vymizel.chtěla...

Lenko! Pro dítě, které trpí ekzémem nebo které má rodiče trpícího ekzémem je kravské mléko v každém případě do 2 let zcela nevhodné. Kupte holčičce v lékárně hypoalergenní...

Způsob rehabilitačního cvičení

| Dotaz od: Kratochvílová

Mám od dětství křivou páteř, cvičím pilates, poslední dobou se začínají objevovat problémy. Který odborník by mi řekl, jaké cviky jsou pro můj problém vhodné a jaké nikoliv. Od...

Rehabilitační lékař je dobrá volba, vyšetří vás a pošle k rehabilitačnímu pracovníkovi, který s vámi probere váš stav, cviky vhodné pro domácí cvičení a skontroluje, zda jste...

Během měsíce srpna 2007 jsme uveřejnili několik článků na téma "nemoci přenášené klíšťaty a domácí mazlíčci." Než toto téma opustíme, požádali jsme dva odborníky, aby nám k...  celý článek

Bolesti zad

| Dotaz od: hojdap

Delší dobu trpím na bolesti zad a ta bolest se zhoršuje. Navštívil jsem ortopeda a ten po zhlédnutí rentgen.snímků určil diagnozu. Na lékařské zprávě je od něj napsáno,že mám na...

Pavle! U bolestí páteře má obrovský význam rehabilitace a pravidelné domácí cvičení, které vás naučí právě rehabilitační lékař nebo fyzioterapeut. Degenerativní změny (tedy...

Zánět šlach

| Dotaz od: Milena

Obracím se na Vás touto cestou s prosbou o radu, které medikamenty používat při chronickém zánětu šlach na rukou. Tímto problémem trpím již asi 15 let. Absolvovala jsem operace...

Těžko poradit bez vyšetření, zkoušejte dál masti (dobrá je koňská mast, mast s včelím jedem) , teplem léčí parafín (existují i domácí parafin. zábaly) a podrobte se operaci...

Cévní mozková příhoda

| Dotaz od: Anna

Můj otec prodělal na konci února cévní mozkovou příhodu. Zpočátku neartikuloval, byl ochrnutý na pravou polovinu těla. V současné době (po 4 měsících) dokáže ujít jen několik...

Z vašeho dotazu plně nevyplývá, zda bude tatínek propuštěn domů, nebo někam jinam přeložen. Pokud ho budete mít v domácí péči, obraťte se na obvodního lékaře i na neurologa...

Artroza

| Dotaz od: Andrea

Je mi 32 let a trpím bolestmi beder. V roce 2001 mi na RTG diagnostikovali: plynulá lordosa, sacrum norm., klínovitý prostor L5/S1, výška obratl. těl akostní struktura norm., SI...

Někdy se stane, že posouzení rtg snímku je mírně nadhodnoceno a jindy mírně podhodnoceno - váš předchozí byl spíše bez nálezu (popis byl tedy mírně nadhodnocen) , osteochondrosa...

MRSA

| Dotaz od: Hana N.

Otec je paraplegik a z nemocnice kromě rozsáhlých dekubitů si ještě přinesl MRSA. Má ji v otevřené ráně. Byl propuštěn do domácího léčení. Chtěla jsem se zeptat jaká jsou rizika...

MRSA je infekce poměrně odolná, opakuje se i po přeléčení antibiotiky a nakažení pacienti ji mívají relativně dlouho pozitivní z výtěrů (i několik měsíců). Pokud u pacienta...

Syn vůbec nejí

| Dotaz od: Monika

Děkuji za odpověd ale musím říct že všechny tyto věci co jste mi poradila jsem už vyzkoušela. Dělala sem toust ve tvaru delfínka s nutelou, kuře s rýží, domácí přesnídávky atd...

Využívejte toho, co je syn ochotný sníst a má rád - např. do omáček lze zakomponovat spousta zeleniny. Pokud máte pochybnosti, zda je nutriční stav Vašeho synka v pořádku...

Zalehlé uši a stres

| Dotaz od: Táňa

Hezký den, ráda bych se zeptala, zda může mít zalehlé ucho souvislost se stresem. Již několik měsíců mám opakovaně zalehlé ucho, nejdéle pár týdnů v kuse, momentálně nárazově...

Určitě nejprve specialistu na ORL, aby se nezanedbala nějaká ušní záležitost a teprve potom svépomoc - dobré jsou "ušní svíce" z lékárny. Pokud by nic nepomohlo, stres může...

Chtěl bych Vás poprosit o radu. Můj 5.-letý syn má lehce vpáčený hrudník (bez obtíží), byli jsme s ním u rehabilitačního lékaře a ten nám napsal cvičení. Dále zjistil, že syn má...

Obecné doporučení k vyrovnání rozdílné délky končetin vložkami do bot je maximálně do 0,5 cm a to i v případě, že při antropometrickém vyšetření je zjištěn rozdíl větší. Pokud...

Nízký tlak?

| Dotaz od: Michaela

Mivam odjakziva spise nizsi tlak, jsem velice drobne stihle postavy (158 cm/42 kg), posledni dobou se mi tlak jeste snizil. Mam domaci pristroj na mereni tlaku a bezne si...

Ve Vašem případě jde nejspíše o tzv. habituální hypotenzi, typickou pro mladé astenické ženy. Na obtížích, které popisujete, se mohou podílet funkční změny krční páteře i...

Před třemi dny jsem podstoupil laparoskopickou fundoplikaci s opravou hiatove hernie. Již druhý den po operaci jsem byl propuštěn do domácího léčení,jelikož bolesti velmi rychle...

Bolesti po laproskopiích se mohou objevit, ale jsou velmi přechodné a odeznívají. Současně přece jen došlo k ke změně v oblasti horní části žaludku a určitému opravnému ztlačení...

Nízký tlak a tep

| Dotaz od: Šárka

Prosím o radu. Měla jsem 24h holterovskou monitoraci tlaku ( celodenní motání hlavy - pocit na omdlení , občasná bolest na hrudi). Domácím tlakoměrem 90/60 puls přes den 53-60...

Váš dotaz se mi, aspoň myslím, dosud nezobrazoval, tak se omlouvám jestli čekáte. Ano, myslím, že je možné, že zcela zdravý člověk má v noci takového pulzy a tlaky. Mohou to...

Syfilis

| Dotaz od: tazatelka

Milý pane doktore, ráda bych se Vás na něco zeptala. Můj přítel má syfilis. Já naštěstí nakažena nejsem. Přítel byl hospitalizován v nemocnici, byla mu nasazena antibiotika a...

Pokud je váš přítel již úplně vyléčen (to musí určit ošetřující lékař!), pak již není rizikový z hlediska toho, že by vás mohl nakazit při líbání. Sexuální zdrženlivost je však...

Bolest močového měchýře

| Dotaz od: Pavel

Před 14ti dny se u mě objevil problém.Vymočím se, jdu zpátky k práci,ale asi 5-10 minut po vymočení mi kapky moči unikají samy a dlouhou chvíli ''uchcávám'' a pokud se nejdu...

Myslím, že pokud se chcete zbavit obtíží, tak se návštěvě urologa nevyhnete. Můžete ale nejprve zkusit obvodního lékaře, který vyšetří pouze moč a zjistí, jestli nemáte "jen...

Apendicitída

| Dotaz od: dita

Jsem 14 dnů po laparoskopické operace apendixu. I přes skutečnost, že jsem neměla žádné pooperační komplikace a byla po 3 dnech propuštěna do domácího ošetření jsem nebyla po...

Pooperační kontrolu ordinuje chirurg podle charakteru onemocnění, jeho závažnosti , případně komplikací.. Podle vašeho sdělení byl průběh hladký a kontrola nebyla plánována...

Vysoký tlak a nízký tep

| Dotaz od: Tomáš

Chodím cvičit do posilovny a hraji fotbal. Při cvičení používám přípravky na zvýšení energie na bázi kreatinu a anabolizátoru NO ( přípravek se jmenuje Hot Blood ) dávka...

Nízká srdeční frekvence se dá vysvětlit tím, že jste trénovaný sportovec s převahou jedné složky autonomního nervového systému (vagotonus). Naléhavě Vám však doporučuji vyhledat...

Křečové žíly

| Dotaz od: j

9.11.2011 jsem podstoupila operaci křečové žíly na pravé noze. Vše proběhlo v pořádku a 11.11. mě propustili do domácího léčení... Nic moc mi neřekli. Bojím se chodit ale...

To je na delší výklad. Chůze v podstatě podle potřeby, dostatečně, končetinu je možno plně zatěžovat. Krevní proud se přece jen musí plně obnovit podle nové situace, proto...

Mám strach ze tmy asi trpím takzvanou Nyktofobií vždy když zhasnu tak si tam furt musím něco strašidelného představovat a pak si to neumím odmyslet a musím rychle rozsvítit já...

Milá Adélko..Vaše nepříjemné prožitky, strachy jsou projevem bohaté fantazijní schopnosti, ale věřím, že Vám přinášejí trápení. Sama si asi nepomůžete, určitě by bylo dobré...

Přestože je smrt jedinou jistotou, kterou na tomto světě máme, bývá pro nemocného a jeho nejbližší velmi obtížné se s tímto konstatováním smířit. Konec života by ale měl být v...  celý článek

Návaly horka+omdlévání

| Dotaz od: Alena B.

Trápí mě ranní návaly horka, které provází úporná pulsující bolest hlavy a následné „omdlení“ …není to omdlení v pravém slova smyslu, je to spíš zvláštní pocit slabosti kdy s...

Obratte se na vašeho obvodního lékaře, který vás vyšetří a povede v patrnosti vaše potíže a jejich vývoj v čase. Opravdu vše může být způsobeno přechodným snížením krevního...

Bolest horní části zad

| Dotaz od: Patrik

Je mi 19 let a už u mě trvá 5-ti měsíční bolest zad..nepomohla mi ani 6 schůzek na rehabilitaci, domácí cvičení a schůzka u ortopeda, který se mi záda snažil odblokovat...

Bolesti zad, tak jak je popisujete opravdu patří do péče rehabilitační. Můžete zkusit kontaktovat neurologa, aby vyloučil případné postižení nervového systému. Při normálním...

Včera jsem si dala večer na spaní jeden štupl do pravého ucha, aby mě nikdo neprobudil. Ráno se vzbudím,vyndám štupl a mám zalehlé v uchu, jako by mi tam hučelo, občas mě tam...

Mohl se zmnožit ušní maz nebo mohlo dojít k zalehnutí Eustachovy trubice. Zkuste vykapat si nos kapkami na splasknutí sliznic ("proti rýmě"), dále zkuste opatrně ucho vyčistit...

Bolest zad

| Dotaz od: Gabriela

Můj táta má silnou bolest zad.Už kvůli tomu nemůže ani chodit.Bolesti zad má každý rok na podzim, ale teď to má vážně zlí.Chodí teple oblečený.Teda chodil.Ted už jen leží a...

Gabrielo. Pěkně jste vylíčila tatínkovi potíže,, ale neuvádíte, jestli byl stran bolestí páteře už někde vyšetřen. Bez patřičných vyšetření je lékař pouze na úrovni ranhojiče...

Půlení nehtů

| Dotaz od: Iveta

Mám problém s půlením nehtů, a všimla jsem si v poradně podobného dotazu, kde jste dotazovanou vyzvala k zaslání fotografie. V příloze tedy posílám fotografii svého nehtu...

Bohužel, často se u tohoto typu onychodystrofie neprokáže žádná léčitelná příčina. Doporučuji vyloučit plísňové onemocnění. Všechny domácí práce dělejte v rukavicích...

Mleko

| Dotaz od: IVANA

Dobri den chtela jsem se zeptat vim že neschvalujete kravske mleko ale od kdy dite ho muže mam 15 měsični dcertu ješte ji kojim ale přestvama aodnaučuju ji z kravskym mlekem...

Ivano! Kravské mléko má pro takto malé dítě nevhodné složení - vysoký obsah bílkovin a minerálů, které zatěžují ledviny. Dětem by se mělo kravské mléko podávat až po dokončeném...

Krční páteř

| Dotaz od: Marsellka

Prosím o radu a Váš názor. Už osm let trpím bolestmi hlavy po úraze krční páteře. Ale bolesti se začali zvětšovat a k tomu i další nepříjemné komplikace... Prý se s tím nedá nic...

Posouzení z roku 2004 je opravdu už staršího data, stav se mohl výrazněji změnit, doporučuji navštívit odborníka na neurologii pro bližší a čerstvější vyšetření. Sice jste...

Leukemie-příznaky

| Dotaz od: Ela

Chtěla jsem se zeptat na typické projevy leukemie. Jedná se o to,že moje sestra(25 let) se cítí již pár dní unavenější víc než jindy, není to nic extrémního,chodí normálně do...

Milá Elo- bohužel, na Vaši otázku z lékařského úhlu pohledu prakticky neexistuje adekvátní odpověď. Lidská stonání nebývají spojena se zcela specifickými projevy tak, aby bylo...

Nocni plac miminka

| Dotaz od: Michaela

Pane doktore (pani doktorko), posledni ctyri noci me trapi nocni plac (knourani) meho 5-ti mesicniho syna (8/2 bude mit pul roku). Vetsinou kolem osme ho ukladam okoupaneho...

Poplakávání, zvláště když stačí podání dudlíku k uklidnění, není nic zvláštního ani závažného a časem zase odezní. Zkuste kdyžtak popřemýšlet, co ho způsobilo - změna polohy...

Chrápání

| Dotaz od: Božena

Manželovi je 31 let, nadváhu bych řekla nemá, měří 175 cm a váží 80 kg. Poslední dobou celé noci chrápe. Už asi dva měsíce. Dřív chrápal zřídka, v jarním období když mu teklo z...

Boženko, chrápání opravdu představuje jak zdravotní, tak sociální probém. Kdy absolvoval manžel ORL vyšetření? Nemá chronickou /celoroční/ rýmu? Posun nosní přepážky? Užívá...

Vysoký tlak a tep

| Dotaz od: Alena

Je mi 41 let, jsem kuřák a mám nadváhu. Loni mi byl zjištěn vysoký tlak . Beru 1xdenně Prenewel. Tlak je nyní v normě. Při občasném domácím měřění tlaku jsem zjistila, že se mi...

- díky za dotaz, jste skvělý inteligentní pacient!! Co nejdříve prosím přetlumočte své nálezy tomu lékaři, který Vás má v péči pro vysoký tlak- ať už jím je praktický lékař nebo...

Tasemnice od blechy

| Dotaz od: Veronika | z mobilní aplikace

Jsem asi 17x kousnuta od blechy z nasi kocky a bojim se nakazy. Kam se muzu obratit s zadosti o vysetreni na vse mozne co blechy prenasi? Primarne k praktickemu lekari, vim. Ale...

Veroniko, tasemnice ani jiné životohrožující onemocnění od kousnutí blechy z domácí kočky získat nemůžete. Blechy sice přenášejí různá onemocnění, jako je mor, skvrnitý tyfus, Q...

Trápení s jídlem

| Dotaz od: Hanka a David

Rada bych se poradila co delat, kdyz do sveho rocniho syna nemuzu dostat zadne jidlo. Stava se, ze za cely den, nesni vubec nic. Kdyz uz mame svetlejsi dny, sni vzdy...

Hanko, pokud dříve jedl více a najednou přestal, raději navštivte svou dětskou lékařku - může mít potíže ve střevech, záněty vyvolávají nechutenství, nebo dětské roupy - také...

Je mi 23 a mám...

| Dotaz od: robert

Je mi 23 a mám lehkou formu hypospadie - 1.stupen. Pokud bych chtěl podstoupit operaci,tak by mě zajímala náročnost operace, délka hospitalizace, domácí léčba a popřípadě...

Tyto informace Vám nejlépe sdělí lékař urolog, který by eventuelně operaci prováděl, protože délka hospitalizace a další okolnosti se odvíjejí od zvyklostí daného pracoviště...

Glykemická křivka

| Dotaz od: sarka

V těhotenství jsem měla těhotenskou cukrovku a po porodu po půl roce jsem byla na kontrolních odběrech. Hodnoty na lačko 4,7, po hodině 6,6 a po 2hodinách 7,3. Stále kojím...

Šárko! Vaše hodnoty lačné glykémie i po zátěži glukózou jsou naprosto v normě. Fakt, že hodnota glykémie po 1 hodině byla nižší než po dvou hodinách nehraje roli (glykémie může...

Septoplastika

| Dotaz od: Ladislav

Jsem jsem 4 den po operaci septoplastiky a polypu ktera byla provedena v Moste uz v domaci peci operace bez komplikaci 26.1 jdu vyndat splinty jen se chci zeptat nos je stale...

Bez možnosti vás vyšetřit nemohu spolehlivě odpovědět, raději vyčkejte na kontrolu i předčasně /4. den po operaci není nemormální plivat ještě krev, smrkat opatrně až cca po...

Bolesti bederní páteře

| Dotaz od: Majda

Už od prosince 08 se léčím s bolestmi bederní páteře. Na začátku mi naordinovali 8 infúzí, pak následovaly 2 obstřiky SI kloubu, musím chodit na rehabilitaci, k neurologovi a...

Váš nález na páteři se nedá nijak vyléčit. Domnívám se, že nejúčinnější by byla šetrná ale dlouhodobá rehabilitace ( na základě doporučení vašeho ortopeda) , při které by...

Chtěla bych se zeptat jak dlouho trvá rekonvalescence po operaci slebého střeva. Sedmiletá neteř byla operována před třemi dny akutně.. zajímalo by mě jak dlouho obvykle u...

Záleží zda byla operace provedena laparoskopicky nebo otevřeně, jak byl zánět pokročilý, zda nedošlo ke komplikaci zánětu, proděravění appendixu s následným zánětem pobrčinice...

Naražení malíčku na noze

| Dotaz od: Lenka

Chtela jsem se zeptat když jsem si pravdepodobne narazila malicek na noze co by na to pomohlo z domacich zasob? Zlomený se mi to nezdá ze zacatku to bylo natekly, ale ted to...

Především vyšetření včetně lékařského vyšetření, malíček může být v některém kloubku posunutý a to bolí. Pokud máte jistotu, že lékaře npotřebujete tak fixovat malík...

Bolest podbříška

| Dotaz od: monalisa

Zřejmě jsem prochladla v oblasti podbříška - následující den bolest cca v oblasti vaječníků (pichlavá).Lze léčit nějakou domácí léčbou? Děkuji.

Udržujte břicho v teple a pokud budou obtíže přetrvávat, rozhodně navštivte lékaře. Může jít o zánět vaječníků, cysty, zánět slepého střeva...

Je mi 35 let.V roce 1997 jsem se podrobil operace meziobr.ploténky L4/5 a L5/S1.V roce 2008 jsem absolvoval reoperaci ploténky L5/S1.Od 17.2. 2012 mám výraznější bolesti v...

Mezi 4. a 5. bederním obrtlem výhřez disku 8 mm., L 5/S 1 6 mm. Příznaky poruchy motoriky do dolní končetiny jak popisováno. Zúžení pateřního kanálůu dle popisu. Popisovaný...

V období od 8. do 19. srpna tohoto roku jsem ležel v nemocnici s klíštovou meningoencefalitidou. Onemocnění u mě naštěstí nemělo žádné komplikace. Prodělal jsem i...

Sportovní výkon a malý je ve vnímání každého člověka (sportovec a běžný občan mohou mít představy diametrálně rozdílné) něco jiného. Poradte se třeba se svým obvodním lékařem...

Svědění penisu

| Dotaz od: Jan

Pred dvema dny mne zacal svedit penis a cele okoli. Neni zadna vyrazka, jen kuze je zarudla. V domacich zasobach jsem nasel Triamcinolon E. Mam jej zkusit na lecbu?

Jako první volbu bych zkusil zvýšenou hygienu, pokud by obtíže neustoupily, zkuste nejprve navštívit lékaře. Hezký den.

Unavené a horké nohy

| Dotaz od: Martin

Mohli byste mi prosím poradit, na úvod před deseti lety jsem se léčil na akutní myeloidní leukémii. dnes v pořádku. Mám problém s únavou nohou, ujdu pár kroků (např. na nákup...

Nepíšete, jak dlouho stav trvá ani zda ještě užíváte nějaké léky - pokud ano, podívejte se do příbalových letáčků, zda podobné obtíže nepatří k možným vedlejším účinkům léčby...

Je mi 24 let a mám 2 měsíce po výhřezu ploténky L5/S1 10 mm léčené konzervativně, nemám již bolesti, předchozí paréza LDK již téměř odezněla, vracím se k běžnému životu. Ráda...

Cvičení tohoto druhu nelze "paušalizovat", cvičit je třeba pod kontrolovu správné funkce páteře a spojení páteře s pánví. Proto buď pod dohledem specializovaného lékaře...

Je mi 30 let. Pred necelymi dvemi mesici jsem mel umrti v rodine, coz odstartovalo me problemy, ktere jsem do te doby nevnimal/nepocitoval. Vse zacalo tim, ze jsem si nameril...

Vaše úvaha o tom, že potíže jsou spojené hlavně s psychikou je myslím zcela správná (to, že se problém v "hlavě" odrazí v tlaku, bolestech zad a dechových potížích je celkem...

Svalová slabost

| Dotaz od: Milena

Před rokem jsem dostala "chřipku"?? projevující se bolestmi svalů zad a všech končetin spojenou se slabostí rukou a nohou, prakticky znemožňující chůzi. Během cca 1.měsíce se...

Chápu, že Vás potíže velmi trápí a omezují v běžném životě, musím se ale omluvit - k podobnému stavu se nelze takto přes internetovou poradnu vyjádřit. Bez znalosti celé řady...

Campylobakter

| Dotaz od: Radka

Ráda bych se zeptala na Váš názor.Čtyřletý syn byl počátkem ledna hospitalizován kvůli úpornému zvracení,průjmu a horečce.Byl mu diagnostikován rotavirus a po třech dnech byl...

Paní Radko, dobrý den! Rotaviry jsou běžným původcem průjmu, zvláště u dětí. Stejně tak campylobakter, který se ale na rozdíl od rotavirů přenáší hlavně potravou. Hlavním...

Ochablé svalstvo

| Dotaz od: blanka

Nevím jestli se obracím na správného odborníka, ale můj tatínek (56) je po vážné autonehodě. Je již v domácím léčení. Měl zhmožděné plíce, má sešroubovaná žebra a zlomenou...

Blanko, pro vytvoření svalové hmoty je důležité se pohybovat a přijímat ve stravě nejen dostatek energie, ale hlavně dostatek kvalitních bílkovin. Aby měl Váš tatínek...

Manžel si zlomil krční obratel, doktoři operaci odložili,léčí ho už 3 den krčním límcem.Manžel je v domácím prostředí hospitalizován.Moje otázka zní jestli nevíte jak trochu...

Zlomenina krčního obratle je velmi široký pojem, nevíme, jakou část a který obratel a jak záývažně si zlomil. Léčba takových zlomenin pokud jsou bez posunu trvá asi do 3 týdnů...

Toxoplazmóza v těhotenství

| Dotaz od: Zuzana

Chtěla bych se zeptat na možnost nákazy toxoplazmózou.Již jsem tento dotaz jednou pokládala jinému panu doktorovi,ale jeho odpověď byla nekompletní a velmi strohá.Proto prosím o...

Pokud máte kočku dlouho a ne až nyní nově, tak pokud kočka má toxoplasmosu (předpokládám,že se jedná o domácí kočkzu a ne venkovní,která není řádně sledována veterinářem), vy...

Prosím o radu ohledně skřípnutého mezižeberního nervu. Asi před 2 měsíci jsem prodělala virózu s mohutným kašlem. Začalo mě bolet pod levým prsem mezi žebry. Na neurologii...

Je možné, že jste v průběhu virosy vlastně absolvovala herpes zooster. Bolesti v tom případě přetrvávají dlouho. Pomáhají opakovaně obstřiky nad bolestivým místem. Pokud je...

Trpím fibrózou jater, příčinou jejího vzniku bylo nadměrné požívání alkoholu. Dva roky abstinuji a užívám Essentiale forte. Jaterní testy jsou v normě. Bylo mi nicméně...

Petře! Kurkuma je prokázaný účinný lék s řadou pozitivních efektů. aniž bych byl odborník, není mi známo, že by mezi těmito efekty byla obnova jaterních buněk. Dle mých...

Plíseň na jedné noze

| Dotaz od: Lenka

Mám již rok plíseň na jedné noze. Začalo to malou skvrnou a nyní mám zasaženu už skoro celou nohu a 3 nehty. Celý rok to každý den mažu, masti střídám dle doporučení kožního...

Po výčtu těchto léků je obtížné dále zasahovat do léčby, nastavené Vaším dermatologem. Kromě místní léčby je namístě také uvažovat o tom, zda pro plíseň a její růst nevytváříte...

Je to rok a nějaký ten měsíc, co jsem si přivodil tříštivou zlomeninu prsteníčku levé ruky. Prst mi špatně srostl (ač jsem byl několikrát lékaři během léčby i po sundání sádry...

Honzo. Zlomeniny článků prstů a zejména nitrokloubní jsou vždy svízelné. Není tedy chyba, že se případná příčina obtíží objevila až s odstupem od úrazu. V první řadě přichází v...

Pálení při močení

| Dotaz od: Matěj

Asi před rokem jsem byl léčen na zánět močové trubice auntibiotiky. Problém s pálením přešel a já už to něják neřešil. Ovšem teď se pálení,časté močení a pocit nedokonalého...

Stran infekce močových cest doporučuji hodně pít, vhodné by bylo vyšetřit moč ještě na atypické patogeny (mycoplasma, ureaplasma, chlamydie), můžete si koupit brusinky v lékárně...

Hluboká žilní tromboza

| Dotaz od: Honza11

Prodělala jsem hlubokou žilní trombozu dolní duté žíly a žil pánevního dna, léčenou třemi dny "aktilýzy",nasazením WARFARINU , kompresivní léčby obvazy a operací dolní duté žíly...

Honzo11! Měla byste nosit punčochy II. kompresivní třídy, které vám předepíše váš praktický lékař a které si poté můžete koupit v kterékoli prodejně zdravotnických potřeb. Tam...

Leky

| Dotaz od: IVANA

Dobri den mam otazku mam dceru je často nemocna timže kašle tan už mi kašle5 tyden jakoby mněla 2 virozy za sebou i ma starši asi podzimem lekařka nam nasadila spoustu leku aby...

Doporučený lék svévolně nevysazujte, poradte se s pediatrem, který se o dcerku stará - lékařka ví, proč jí lék dává, hrozilo by nejspíše zhoršení stavu a to přece nechcete...

! Ráda bych Vás poprosila o názor na to, co mě potkalo během posledních 2 dnů ohledně trávení. Pro info - 26 let, 55kg/165cm, nekuřačka, před dvěma měsíci jsem vysadila horm...

Vážená slečno Jano, s největší pravděpodobností se jednalo o mírnou "otravu" jídlem, nejspíše v důsledku pomnožení bakterií v omáčce nebo polévce. Pokud by se zažívací obtíže...

Téma podvýživy je velmi závažným problémem týkajícím se celé planety. Jen v České republice špatná nebo nedostatečná výživa trápí až jednu třetinu nemocných. Přitom jí lze...  celý článek
Rýma. Každý se s ní někdy setkal, každý zjistil, že rčení "neléčená rýma trvá sedm dní, léčená týden" často platí doslova a do písmene. Navíc lékaři znají rýmu klasickou a...  celý článek
Alergie na zvířata je v západních, průmyslově vyvinutých státech a moderních společnostech poměrně častá. Zároveň je ale diskutována otázka, jakou roli hraje kontakt se zvířaty...  celý článek

Migrény

| Dotaz od: Diana

Už půl roku trpím téměř denně migrénami (na které mi nezabírají žádná analgetika a trypany jen částečně, injekce na pohotovosti až po vyspání druhý den), točením hlavy a...

Diano! Pokud jde o opakující se migrény, vyšetřena jste byla už velmi podrobně (neurolog, eeg, CT), zajímavý je ale fakt, že pokud jste v klidu v domácím prostředí, frekvence...

Zastřená barva hlasu

| Dotaz od: Tereza

Již půl roku co jsem začala chodit na střední školu, tak jsem měla problém mluvit před ostatními spolužáky. Hlas se mi zasekával a jeho barva jako by vymizela.Později se mi toto...

- Váš lékař pomýšlí na chronický zánět hrtanu jako tzv. mimojícnový projev refluxní poruchy, který je léčitelný. Určitě má smysl vyloučit tento zdroj obtíží.

Bolesti v zádech - sex

| Dotaz od: Jana

Pane doktore. Před třemi dny jsem měla problémy při močení. Jelikož na záněty močového měchýře trpím docela často, nasadila jsem ověřenou domácí léčbu. Hodně tekutin a Urinal...

Zřejmě máte zánět ledvin. Je nutná návštěva lékaře a nasazení antibiotik. V opačném případě by jste o ledvinu mohla přijít.

Tromboza

| Dotaz od: Kamila Koch

Mam dotaz tykajici se trombozy. Pred cca l rokem jsem mela uraz nohy, a s velkou pravdepodobnosti po nespravnem vysetreni -ihned po urazu- ,kdy mi nebyl dan Heparin, ci...

Z trombózy strach mít nemusíte, pokud bude dodržovat režimová opatření - dostatek pohybu, tekutin atd. Kompresní punčochy pro vás nejsou nezbytně nutné. Odstranění trombózy...

Diskogenní lumbalgie

| Dotaz od: Michaela

Od dubna 2013 trpím silnými bolestmi bederní páteře. Ze začátku jsem téměř nebyla schopna se ohnout a pokud ano tak se narovnat. Po absolvování léčby obvodním a rehabilitačním...

Na CT máte nevelký výřez ploténky asi odpovídající vašim potížím. Od dubna je jistě už dlouhá doba, pokud máte pocit, že se situace ani trochu nezlepšila, je asi operační výkon...

Otěhotnění

| Dotaz od: petra

Vážení, obracím se na vás s dotazem ohledně možnosti otěhotnění, 16 měs. mimčo, kojím 2-3/24 hod.v noci už nekojím.první menses už byla pře 13 dny. včera u gynek. , proveden...

Chápu vaše znepokojení, ale nevím přesně, na co se ptáte. Pokud se obáváte o svou ovulaci, je možné zkusit domácí ovulační test koupený v lékárně v době, kdy si vypočítáte...

Chlamydie

| Dotaz od: Helena

Přítel měl jít na stěr z uretry kvůli vyloučení pohl. nemoci-chlamydie. (Paní gynekoložka mi z cyt. testů zjistila LSIL). Přítel ale stále odmítá. Nejspíš se bojí. Na internetu...

Jednorázový výsledek LSIL není vážný, je ale důležité pravidelné další sledování. Jděte na kontrolní vyšetření dle doporučení Vaší lékařky. Domácí test na chlamydie pro muže...

Šestá nemoc?

| Dotaz od: mia

Chtěla jsem se zeptat. Ve středu měla dcera (13m) zvýšenou teplotu, druhý den bylo vše ok a v sobotu se jí udělala na tělíčku (bříšku a zádech) udělala taková vyrážka. Podle...

Mio! Těžká rada, hlavně na dálku se mi obtížně posuzuje Vaše situace... Je pravda, že u lékaře si v současné době může velmi pravděpodobně nějakou chřipku "pořídit...

Po operaci slepého střeva

| Dotaz od: Anna

Jsem po operaci slepého střeva. Konkrétně - měla jsem silné bolesti v břiše, tak si mě nechali v nemocnici, ze mě vyšetří vnitřně. Střeva vše jsem měla čistá i slepé střevo se...

Anno, na tyto otázky se vždy ptejte v nemocnici - jen tam Vám můžou kvalifikovaně poradit. Určitě půjdete na vytažení stehů, zeptejte se, jestli se rány dobře hojí (na tom...

Popis sonoa CT

| Dotaz od: Michy

Prosím Vás o vysvětlení popisu CT 9.8.2010 maminky,roč. 1942 - dělán bez podání kontrastní látky:V levém subfren.prostoru tekutina až 5cm obklopuje část sleziny, v pravém...

Opožděná odpověd - prominte. Nejpíše jde opravdu o nádor žaludku (konečnou diagnosu by potvrdil ale pouze odběr kousku tkáně z nádorového procesu při přímém odběru a to při...

Je mi 32 let a loni v červnu mi byl diagnostikován zvýšený krevní tlak (cca 140/95), na který od té doby užívám Hartil-H 12,5/2,5, který mi tlak upravuje na hodnoty cca 130/80...

Danieli, problém s kašlem může být i nežádoucí účinek Hartilu H - dokonce velmi typický. V tomto případě doporučuji navštívit vašeho lékaře a léčbu přehodnotit. Na snížení...

Asi od podzimu bojuji s nafouklým břichem a někdy s nepříjemnými pocity v něm, ale ne bolestivé a sice otravné.Jsem štíhlý mladík,co,ale spase na co přijde,spousta E-ček atd.,na...

Dle vašeho popisu jste vážně nemocný, proto bude těžké vám radit přes internet. Efekt diuretické léčby se dá kontrolovat tak, že se každý den ráno zvážíte. Pokud přiberete za 1...

Otřes mozku je nejčastějším projevem při úrazu hlavy. Jedná se o přechodné lehké postižení celého mozku.  celý článek

Afty

| Dotaz od: Ruda

Paní doktorko, delší dobu mě trápí opakující se afty na jazyku. Poradíte mi co s tím? Případně nějaký preparát na ně? Děkuji.

Afty na jazyku mohou být důsledkem konzumace kyselých a dráždivých nebo hodně kořeněných jídel, ale i kouření - tato jídla byste měl omezit případně vypustit ze svého jídelníčku...

Kombinace warfarinu a bylin

| Dotaz od: Ivana

Paní doktorko,zdravím vás,Jsem dnes poprvé na tomto webu, tak se omlouvám možná za dotaz,který už je zodpovězen´, jenom jsem si nenašla.Mám 86 letého tatínka,který už 4.rokem ...

Vámi uvedené dávkování je netradiční, Warfarin se podává 1x denně - nejlépe v poledne. Interakce s jinými léky a potravinami jsou bohužel velmi časté viz http://www.warfarin.cz/

Přestože se v dnešní době čím dál více spoléháme v péči o chronicky nemocné a starší lidi na zdravotní systém, nemocnice, léčebny dlouhodobě nemocných a pečovatelské domy, mnohé...  celý článek
Substituční léčba je léčebným postupem určeným pacientům, kteří nemohou podstoupit léčbu bez opioidních agonistů, tedy látek, které působí na stejné receptory jako opiáty.  celý článek
Alergie na jídlo a potraviny patří mezi nejčastější alergie vůbec. Často vzniká už v dětském věku, někdy například ve formě tzv. atopického ekzému.  celý článek
V České republice je registrováno kolem jednoho tisíce hemofiliků, ne všichni však potřebují profylaktickou léčbu. Předcházet krvácení pravidelným podáváním srážlivých faktorů...  celý článek

Doufam, ze muj problem nevyzni jako problem hypochondra, ale neni mi proste dobre a potreboval bych nejakou rozumnou radu. Abych tak nejak kratce popsal svuj problem. Prvni...

Michale. Rozhodně si nemyslím, že jste hypochondr- podle mého soudu jste prodělal pyelonefritidu (bolesti v bedrech, časté nutkání na močení, pálení při močení, krev v moči...

V posledních letech poměrně rychle narůstá počet lidí s alergií na roztoče. Právě roztoči byli WHO nedávno označeni za všeobecný zdravotní problém.  celý článek

Chtěla jsem se zeptat proč mě nebaví sex po porodu. 15 měsícu jsem po porodu a vubec me to nebaví, uz nevim co dělat. manžel ho vyžaduje a mě se to protiví jen na to pomyslim...

Chuť k sexu po porodu je ovlivněna jak hormonálně, tak celkovým stavem ženy (včetně probíhajících onemocnění - cukrovka i epilepsie může chuť k sexu snižovat, stejně tak užívané...

Lidé trpící nespavostí dobře vědí, co znamená špatné usínání, časté probouzení během noci a nespavost od časných ranních hodin. Na vině nespavosti může být i prostředí, ve...  celý článek
To, že je někdo slavný a ve svém oboru uznávaný, ještě neznamená, že je ušetřen všedních i závažných problémů obyčejného člověka. Ani piedestal slávy neuchránil mnoho slavných...  celý článek
Prostředí v letních nevytápěných chatách má pro život roztočů řadu nevýhod, jako je nízká teplota a nedostatečný přísun potravy. Výhodou je naopak vysoká vzdušná vlhkost. Pro...  celý článek

Průjem

| Dotaz od: Barbora

Už asi půl roku mám kašovitou stolici. Několikrát do měsíce mám dokonce vodovitý žlutý průjem. Nepřirozeně zapáchající. Nevím čím by to mohlo být ikdyž je pravda, že v...

K určení bližší možné příčiny by bylo zapotřebí více informací: tělesná váha, stravovací zvyklosti, zda snášíte všechny potraviny, zda jste v riziku infekce (zaměstnání, domácí...

Midocalm

| Dotaz od: Andrea

Chci se zeptat. Dostala jsem na předpis 10 ampulí Midocalmu inj. Mám doma zdravotní sestru, takže jsem se s p.doktorkou domluvila na domácím léčení. Ovšem jak v příbalovém...

Injekcí Mydocalmu se nebojte, injekční aplikace by měla být zřejmě účinnější (zřejmě jde o zkušenost Vaší lékařky, já tyto léky moc nepředepisuji). Jde o velmi bezpečný lék, ani...

Prosím existuje nějaká rehabilitace nebo cokoliv ,aby se předešlo dalšímu zhoršování zdravotního stavu.Děsí mne představa,že nic není.U MÉHO NEUROLOGA JE LÉČBA -JEDNOU ZA ČTVRT...

V prvé řadě je třeba být adekvátně zaléčen, dle stavu může lékař terapii upravit, rehabilitace je nedílnou součástí léčby ( dohodněte se s lékařem, je možná i lázeňská léčba...

Ke vzniku alergie je nutná určitá dědičná výbava, ale také vliv prostředí, stravy, infekcí a kontakt s alergenem.  celý článek

Chuze do X

| Dotaz od: Lenka

!! Potrebovala bych poradit! Syn ma 1,5 roku a zhruba pred 6 tydny se mu pri chuzi zacala vtacet spicka prave nozky dovnitr (tzv. do X). Behem asi 3 tydnu se pridala i leva noha...

Skutečně v tomto věku je to normální, nemusíte se znepokojovat. Pokud máte i nadále pochybnosti, nechte dítě vyšetřit dětským ortopedem. Doma je nejlepší chodit v pevných...

Laryngitida je zánět horního úseku dýchacích cest - hrtanu. Postihuje hlasivky a jejich okolí. Typicky se projevuje bolestí v krku, suchým dráždivým kašlem a chrapotem...  celý článek

Krevní tlak

| Dotaz od: Petra

Je mi 24 let a jsem ve velkém psychickém vypětí (úmrtí v rodině). Vždy jsem měla tlak kolem 110/70 nebo 80. Nyní si často doma pomocí domácího tlakometru naměřím hodnotu 120 a...

Rozhodně se nestresujte, diastolický tlak máte sice vyšší, nicméně to ještě nemusí nic znamenat. Doporučoval bych proto vyšetření u lékaře, který navrhne případnou terapii...

Chtěla bych se zeptat, co přesně znamená úbytek mozkové tkáně. Syn 13 měsíců byl MR mozku, má epilepsii. MR je v pořádku, jediné co se ukázalo byl úbytek mozkové tkáně. Doktorka...

Jedno vyšetření NMR není směrodatné, měl by se sledovat vývoj nálezů na NMR (kontrola MRR cca po roce, dříve nemá smysl), domluvte se s lékařem, který vyšetření ordinoval...

Pád na hlavu při tanci

| Dotaz od: petra

Moc Vas prosim o radu.. nyni se nachazim delsi dobu v Rakousku a nemam zkusenosti s mistnim osetrovanim.. tak se chci zeptat Vas.. ze soboty na nedeli jsem se zucastnila jedne...

Přetrvávající, či nově vzniklá bolest hlavy po úrazu hlavy, zvláště je li provázena nevolností, závratí, případně lateralizovanou slabostí končetin, je podezřelé z možného...

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené: