#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Psychowalkman, odborně AVS přístroj: mýty a fakta – PhDr. Jarmila Nývltová

12.9.2016

Psychowalkman jsem poprvé viděla v praxi u kolegů v Belgii v devadesátých letech. Jeden přístroj jsem si tam pořídila pro osobní používání. Asi rok poté jsem byla v souvislosti s odbornou konferencí požádána, abych se k jeho účinkům vyjádřila a popsala dosavadní zkušenosti. Musela jsem k tomu účelu sehnat nějaké klinické studie a ty mě inspirovaly k tomu, že jsem psychowalkman začala používat ve své psychologické praxi – nejdříve u nás a poté v Rakousku

AVS_laxman_muz
AVS_laxman_muz

Stále dostávám dotazy, zda psychowalkman skutečně funguje. Záleží samozřejmě na tom, jaká má člověk očekávání. Nicméně pokud vezmu v potaz samotný princip, tak jednoznačně funguje. Princip jeho působení je dnes již beze zbytku prokázaný, zdokumentovaný stovkami studií i praxí. Ostatně účinek AVS přístroje je vcelku logický, pochopitelný a myslím, že každý už podle popisu musí pochopit, že se nejedná o žádné čáry nebo placebo efekt, ale o biofyzikální a přesně měřitelné účinky. Ostatně ověřit si to můžete i sami: u kvalitních psychowalkmanů, kterým je například přístroj Laxman, ucítíte jasný účinek sami hned napoprvé.

Zřejmě nejzdařilejší odborné popisy srozumitelné i laikům najdete v češtině zde.

A v angličtině například zde.

V zásadě jde o to, že AVS přístroj (AVS = audiovizuální stimulace) vysílá světlem z brýlí a zvukem ze sluchátek konkrétní frekvenci, na kterou se následně vyladí frekvence mozku. V mozku neustále proudí bioelektřina, která kmitá v různých frekvencích. Při frekvencích pomalých, které nazýváme hladina delta (0–4 Hz), dochází ke spánku, při frekvencích rychlých, ve vyšší hladině beta (nad 25 Hz), dochází k vysoké výkonnosti až stresu (to záleží na více faktorech). Mezi těmito póly existuje celé spektrum nejrůznějších frekvencí, ve kterých tělo i mysl fungují odlišně. Existují frekvence, při jejichž navození necítíte bolest, frekvence zvyšující imunitu či zrychlující proces učení apod. Psychowalkman využívá přirozenou schopnost mozku naladit se na frekvenci, kterou mu podsunete. Při drkotání kol vlaku, což je pomalá frekvence, lidé usínají. Při stroboskopickém světle na diskotéce, což je rychlá frekvence, dochází ke zvýšení energie.

Dnešní psychowalkmany pracují s celou škálou frekvencí, a to velmi sofistikovaně, a naladí tělo i mysl uživatele do potřebných stavů – spánku, relaxace apod. Většinu stavů, které psychowalkman dokáže navodit, člověk sám zažívá přirozeně (například odpočinek), ale ve velmi malé hloubce nebo málo často nebo je není schopen vlivem různé zátěže navodit v určitou potřebnou dobu. Typické je to u nespavosti: nemůžete usnout, i když jste unaveni. Já tomu říkám přetaženost. Psychowalkman funguje ke zrušení nespavosti stoprocentně: naladí vás do pomalé hladiny delta – spánku, takže během pár minut bezděčně usnete. Navíc prohlubuje frekvenci spánku, díky čemuž je spánek hlubší a kvalitnější – poznáte to ráno, kdy se probouzíte opravdu svěží a odpočinutí.  

Čili psychowalkman v principu funguje, ale…

Vždy existují nějaká „ale“ – u AVS přístrojů dvě. Za prvé musíte tento přístroj používat správným postupem. To platí zvlášť pro Čechy, kteří návody ignorují – u psychowalkmanu to nedělejte, jinak z něj správné účinky nedostanete. A druhé „ale“: účinnost záleží samozřejmě na kvalitě přístroje, stejně jako u jakéhokoliv jiného zboží.

Správný postup – patří sem tři hlavní zásady:

  1. Několik prvních sezení si pouštět jen relaxační programy, žádné jiné – relaxace je totiž vstupní branou ke všem dalším účinkům.
  2. Sezení musí být vždy příjemné. Pokud první použití příjemné není, což se může stát, protože stimulace je velmi silná a organismus si musí zvyknout, je potřeba ubrat světlo či zvuk, aby použití příjemné bylo. A to platí i později: použití musí být vždy příjemné.
  3. Pravidelnost. Kvalitní AVS přístroj vám dá účinek kdykoliv na první spuštění, ale teprve pravidelnost dělá z této metody toho nejlepšího domácího lékaře. Při pravidelném používání cca 3–4× týdně máte možnost si zvýšit celkovou kondici o několik levelů.

V diskusích na internetu jsem občas našla nespokojené uživatele a bylo lehké si povšimnout, že zcela ignorovali potřebný postup. V tom případě nemohli pocítit účinek, navíc když měli přístroj nasazený poprvé. Vůbec je pak důležité postupovat podle návodu a seznámit se s touto technologií – kdo to udělá, bývá v zásadě s účinky spokojen. Nutno také dodat, že někteří výrobci ty správné postupy v návodu vůbec neuvádí (sic!). Tito výrobci patří právě k těm horším. Obecné zásady, velmi kvalitně zpracované, najdete například u odborného garanta AVS technologie pro ČR:

http://www.psychowalkman.cz/jak-avs-pristroj-funguje/dalsi/rady-pro-zacatek/?utm_source=spektrum&utm_medium=PRnas&utm_content=nyvltova&utm_campaign=3-garant

Tento postup je platný pro téměř jakýkoliv typ psychowalkmanu, od jakéhokoliv výrobce, starší i novější.

Účinnost jednotlivých přístrojů

Účinnost záleží samozřejmě na výrobku samotném, protože s psychowalkmanem je to například jako s autem: každé vás doveze z bodu A do bodu B, ale některé lépe, bezpečněji, rychleji, komfortněji. Rozdíl mezi trabantem a mercedesem si asi dovedete představit, že? I ten nejhorší psychowalkman vám poskytne nějaký základní účinek (relaxaci, spánek, dobití energie), nicméně ten nejlepší vám toto všechno nabídne třeba dvakrát třikrát rychleji, použití bude smyslově velmi příjemné, praktické a k tomu si můžete spustit třeba 30 dalších programů – možností. Nechci některé výrobce hanit ani jiným dělat reklamu (a také se na tomto trhu úplně neorientuji), ale zmíním alespoň jméno toho celosvětově nejlepšího AVS přístroje. Zejména proto, že s ním mám tu nejlepší zkušenost a že o třídu nebo více převyšuje všechny ostatní: vyrábí se v Německu a jmenuje se Laxman. Informace o ostatních psychowalkmanech si určitě najdete sami. Z internetu asi nepoznáte úplně přesně, nakolik je daný psychowalkman kvalitní, ale hledejte podle referencí nebo informací, zda daný dodavatel garantuje účinnost. Nebo podle ceny: psychowalkmanem, který stojí 10 000 Kč a více, nemáte co zkazit. A nejjistější je samozřejmě osobní vyzkoušení! Když už chcete dát za něco dost tisíc, stojí to za to.

Z psychologické praxe 

Po několika letech praxe hodnotím přínos AVS přístroje jako velmi dobrý, ba vynikající. Dobré účinky psychowalkmanů vystupují na povrch hlavně proto, že náročnost doby se neustále zvyšuje. Neustále přibývá stresu, dnes existuje už i stres z přemíry informací (tzv. informační šum). Zhoršení biochemie organismu kvůli horšímu životnímu prostředí nebo stravě a hlavně stále rychlejší životní styl odsouvá odpočinek a graduje výkonnost. Psychické problémy, jako jsou deprese, stres, nespavost, únavovost a nesoustředěnost, rostou vysokým tempem (v Evropě, včetně Česka, tím trpí asi třetina dospělé populace). Přitom AVS přístroj je na všechny tyto věci jako stvořený. A rychlý. Nejtěžší případy, které jsem měla – syndrom vyhoření, chronické únavy, deprese –, jsme vyřešili doslova během několika sezení, většinou 1–2× týdně po dobu 1–3 měsíců, a účinky byly trvalé. Některým klientům doporučuji, aby si pořídili nějaký psychowalkman domů, třeba i ten nejobyčejnější, levný, aby dostatečně relaxovali a nedostali se preventivně do stejné situace.

Když nechávám použít Laxman, stačí na 15 minut, každý pocítí účinky. Většina lidí je spíše užaslá z toho, jak vypadá skutečná hluboká relaxace. A o to jde. Lidé si často myslí, že mají dost relaxace: přes víkend výlet na kole, dvakrát ročně pořádná dovolená, posezení s přáteli, u televize, u knihy. Ale většinou je to pro dnešní dobu absolutně nedostatečná relaxace. Problém je ten, že pokud narůstá stres, postupně si na něj zvykáte a už si nepamatujete, jaké to je, cítit se relaxovaní – opravdu blaženě.

Při hluboké relaxaci navozené AVS přístrojem dochází ihned k navození rovnováhy: psychicky se to projevuje jako nadhled, stav blaha, vysoká soustředěnost, naprostá zrelaxovanost, rychlost rozhodování, bystrost, kreativita, nechuť na omamné látky apod. AVS přístroj má samozřejmě také somatické účinky: uvolnění svalů a bolestí.

Nežádoucí účinky

Jsou malé, ale jsou. Několikrát se mi osobně za léta užívání stalo, že jsem se potom necítila dobře. Nebyl k tomu žádný logický důvod, ale může se to stát. Nebo může začít bolet hlava, protože intenzivní stimulace mění prokrvení mozku. Migrény se s tím naopak dají dobře léčit. V těchto případech doporučuji psychowalkman odložit a použít znovu až za 2 dny – vždy už je to potom dobré, nebo alespoň lepší.

Upozorňuji také na to, že AVS přístroj by neměli používat epileptici, lidé nemocní vážnými duševními poruchami, jako je schizofrenie, lidé pod vlivem drog a alkoholu a ženy od šestého měsíce těhotenství. Pokud jsem měla světlocitlivé nebo celkově senzitivní klienty, většinou jsou to ženy, museli jsme začínat s minimální intenzitou světel. Měla jsem tu paní, která používala psychowalkman na minimum, protože více nesnesla. Účinnost pak byla nižší, ale ještě dostatečná. Nikdy jsem se v praxi nesetkala s epileptickým záchvatem (ostatně u nových AVS přístrojů už to ani není možné) nebo s nějakými nežádoucími účinky.

Závěr

Moje zkušenosti s psychowalkmanem jsou tedy dobré, soukromě i v praxi klinického psychologa. Z hlediska osobního používání vidím jeho výhodu v množství možností a účinků vhodných pro dnešní dobu, jako je okamžité zrušení únavy, napětí, zvýšení koncentrace, nadhledu, schopnosti učení, prostě mentální výkonnosti. Z hlediska profesního oceňuji velmi rychlé účinky ve všech oblastech, které nabízí, kromě snad zrychlení učení – zde se dostavují výsledky pomaleji než například u relaxace. Také fakt, že klienti pociťují tuto metodu, stimulaci jako příjemnou, je velmi důležitý.

Nemohu samozřejmě komentovat typy AVS přístrojů, které neznám (poslední roky používám pouze model Laxman). Na základě svých zkušeností se domnívám, že nějak účinné budou všechny typy, které se oficiálně na trhu nabízí, ale mezi těmi horšími a nejlepšími je samozřejmě rozdíl v rychlosti účinku, komfortu a celkových možnostech. To si každý musí vyhodnotit sám a mohu znovu jen připomenout možnost osobního vyzkoušení. Psychowalkman – AVS přístroj – se rozhodně používat vyplatí, dochází pak ke zlepšení ve více sférách života, jako je například zlepšení psychické odolnosti, kondice, celkového zdraví, větší radost ze života, řešení konkrétních nemocí a zejména dosažení trvalé psychické pohody.

Autor: PhDr. Jarmila Nývltová

Zdroj: www.psychowalkman.cz

Doporučujeme

Čtěte více

Psychika ovlivňuje průběh alergie

Počet alergiků u nás stále narůstá. Kromě konkrétních látek bezprostředně vyvolávajících...

Psychika ženy po spontánním potratu

Spontánních potratů v poslední době přibylo, přispívá k tomu pravděpodobně vliv...

Psychika ženy po spontánním potratu

Časným spontánním potratem rozumíme samovolné ukončení těhotenství do 12. týdne....

Psychiku nalomenou porodem vrátí do kondice homeopatika

Poporodní splín, někdy také označovaný jako baby blues, je velmi častý problém...

Psychohygienou ke zdravějšímu životu

Průzkumy hovoří o tom, že každý třetí Čech trpí nějakou formou psychického onemocnění....

Psycholog, psychiatr, terapeut nebo kouč: Znáte rozdíly?

Jaký je rozdíl mezi psychologem a psychoterapeutem? Pomůže v konkrétní situaci...

Psychosomatické nemoci aneb když duše upozorňuje tělem

Necítíte se dobře, ale všechna lékařská vyšetření říkají, že jste zdraví? Je...

Psychosomatika II: Když bolí duše, bolí i tělo

Podle Světové zdravotnické organizace je o zdraví možné mluvit pouze tehdy,...

Psychosomatika: nemocné tělo... často je nemocná i duše

Již staří Číňané říkali, že největší chybou je při léčení oddělovat tělo a mysl....

Psychoterapie je nedílnou součástí léčby roztroušené sklerózy

Doby, kdy bylo v medicíně i obecně v populaci trendem oddělovat tělo od duše,...

Pšenice je nejen důležitá potravina, ale i bohatý zdroj alergenů

Různé projevy alergie vyvolané pšenicí a jejími produkty jsou často způsobené...

Ptačí chřipka - Egypt a další teplé kraje

Chystáte-li se na dovolenou nebo na služební cestu za teplem a mořem, zejména...

Ptačí chřipka je léčitelná i v pozdějších stadiích

Doktor Menno de Jong, šéf virologického oddělení ve vietnamské Nemocnici tropických...

Ptačí chřipka nespí

Ptačí chřipka způsobená podtypem viru chřipky s označením H5N1 má další oběť....

Ptačí chřipka v Egyptě

V červnu 2007 po krátké přestávce, na sebe opět začíná upozorňovat ptačí chřipka....

Puberta, období převratných změn

I když děti v tomto věku strašně touží po odpovědích i po ujištěních, mnoho...

Punčochy pro pohyb bez bolesti

Tenhle doplněk našeho oblečení má historii velmi dlouhou. Již ve středověku...

Punčochy pro zdraví i krásu

Pokud vás trápí oteklé nohy nebo máte křečové žíly, pak vám lékař pravděpodobně...

Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“

Oteklý bolestivý kloub, díky kterému se nemůžete hýbat, jak jste zvyklí. Pokud...

Pupečníková krev – pomůže diabetikům?

Cukrovka znamená pro pacienty mnoho dlouhodobých komplikací. Jednou z nich je...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#