Trpíte alergií na pyl břízy? Zapomeňte na konzumaci jahod

  • Redakce uLékaře.cz
  • 5.8.2010
  • Aktualizace: 5.8.2010
  • Bez alergie

Jahody patří k oblíbeným letním pochoutkám. Jíme je nejen syrové, ale i sušené, ve formě marmelády, ve zmrzlině, kompotu, pečivu i v nápojích. Dostávají se do celé řady pokrmů, a jsou tak důležitou ingrediencí řady potravinářských výrobků. Alergiky však jejich výskyt v pokrmech příliš nepotěší.

K opravdové alergické reakci stačí letmý kontakt s alergenem
K opravdové alergické reakci stačí letmý kontakt s alergenem

Alergie na jahody je častá. Projeví se většinou kopřivkou nebo otokem po jejich požití. Je však nutné rozlišovat, zda se jedná o opravdovou alergii, která se projeví i po letmém kontaktu s jahodou, nebo zda reakce byla vyvolána až po konzumaci většího množství tohoto letního lákadla. Patříte do druhé skupiny? Pak se nemusíte obávat – nejedná se totiž o skutečnou alergii.

Tajemství rostlinné říše

Vědci prokázali, že alergen jahod je podobný alergenu břízového pylu. V rostlinné říši se vyskytují některé bílkoviny, které mají důležitou ochrannou úlohu, a proto se uchovaly v nezměněné podobě i během tisíciletého vývoje. Chrání rostlinu proti škůdcům a stresu. Najdeme je jak v pylových zrnech, tak i v plodech nepříbuzných rostlin.

 

K navození přecitlivělosti dochází nejčastěji při vdechování pylu. Postupně se ale tato přecitlivělost může rozšířit i na přecitlivělost na potraviny rostlinného původu, které obsahují podobnou bílkovinu. V případě jahod může být senzibilizace na ně vyvolána vdechováním pylu břízy.

Nebezpečná jablka

Pacienti s alergií na břízovité mohou pozorovat nežádoucí reakce nejen po požití jahod, ale i jablek, hrušek, třešní, celeru a mrkve. Tyto reakce vyvolává alergen nazývaný Bet v 1 (odvozeno od latinského názvu břízy Betulla verucosa), který se běžně vyskytuje v pylu břízy.

Po požití uvedeného ovoce nebo zeleniny otečou pacientům rty a svědí je jazyk a ústní sliznice. K celkovým reakcím naštěstí většinou nedochází.

Bezbarvé jahody

Po tepelném zpracování se alergenicita částečně zmírní. Přidání cukru, mléka nebo dalších přísad ale vliv nemá. Pokud se pacienti bez jahod nemohou obejít, jsou pro ně řešením bezbarvé – bílé – varianty jahod. V nich je totiž množství alergenu minimální.

(van)

Líbí se vám článek?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Alergii | Od: Petr Zwikirsch | 9.10.2010 14:58
na břízu mám,ale jahody jím bez nějakých následků.Dnes jsem se dočetl,že bych je neměl jíst.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: