#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Tukem poničená játra se nemusí týkat pouze alkoholiků

Jak na zdravá játra? Helena Novotná 8.3.2021
Mezi další příčiny ztukovatění jater patří kromě alkoholu také obezita, zvláště útrobního typu, a cukrovka 2. typu

Nealkoholická steatóza jater znamená ztukovatění jater bez přispění nadměrné konzumace alkoholu. Příznaky této nemoci bohužel bývají nenápadné a mnohdy se na ni přijde až v jejím pokročilém stadiu. „Někdy ji však lze i zcela vyléčit,“ dodává s optimismem v hlase gastroenterolog a hepatolog MUDr. Jiří Štuksa z Gastrocentra Karlovy Vary, s. r. o., se kterým jsme hovořili také o rizicích a diagnostice této choroby.

Příčinou ztukovatění jater nemusí být jen alkohol, jeho následek je ovšem stejný

Že játra významným způsobem poškozuje zvýšené pití alkoholu, je známo. K tzv. ztukovatění tohoto orgánu ale může dojít i z jiných příčin…

Mezi další příčiny ztukovatění jater patří obezita, zvláště útrobního typu, a cukrovka 2. typu. Na jeho vzniku se pak podílejí i další faktory, například dědičnost, vysoký kalorický příjem či nízká fyzická aktivita – ve všech těchto případech se tuk ukládá nejen do jater, ale i do jiných orgánů v organismu.

Proč dochází zrovna ke ztukovatění tkáně a souvisí to nějak s obezitou?

Při obezitě si tuk místo ukládání nevybírá. Ukládá se jak v podkoží, tak v orgánech, jako je slinivka, svaly, pohrudniční dutiny, břišní dutiny, játra samozřejmě nevyjímaje.

Jak se vznik nealkoholového ztukovatění jater liší od případu jejich poškození v důsledku nadměrné konzumace alkoholu?

V tomto případě je třeba rozlišovat, zda se jedná jen o prosté ztukovatění jater, anebo již o zánět tohoto orgánu způsobný ukládáním tuku v jaterních buňkách. Při zánětu může být patofyziologie poškození jater podobná, přičemž vždy vede k postupné přeměně jaterní tkáně ve vazivo se vznikem závažné fibrózy, respektive jaterní cirhózy – podobně jako při nadměrné konzumaci alkoholu. Následek je tedy stejný: tuk v játrech vyvolává zánět podobně jako alkohol a ve svém důsledku vede ke stejné změně jaterní tkáně čili k možnému vzniku jaterní cirhózy.

Brzy bude nejčastějším důvodem k transplantaci jater jejich závažné poškození důsledkem ztukovatění jater

O současné epidemii cukrovky a obezity slyšíme stále, ovšem ztukovatění jater širší veřejnosti známé moc není, ačkoliv se o něm mluví jako o součásti metabolickému syndromu. Proč tomu tak podle vás je?

Cukrovka je v naší ekonomicky vyspělé společnosti vnímána jako běžné onemocnění vyššího věku, často spojené s obezitou. Zatím není ve všeobecném povědomí, že závažné ztukovatění jater může vést (v řádu desetiletí) k nevratnému poškození jater ve smyslu jaterní cirhózy. Začíná se ukazovat, že nejčastější indikací k jaterní transplantaci bude brzy jaterní cirhóza vzniklá právě na podkladě ztukovatění jater. Jsou to relativně nové poznatky, a proto se o nich zatím v běžné populaci neví.

Kdo je tedy nealkoholovým ztukovatěním jater nejvíce ohrožen?

V riziku jsou hlavně obézní lidé nebo jedinci s cukrovkou čili pacienti s tzv. metabolickým syndromem. Ty většinou trápí i přítomnost vysokého krevního tlaku a porucha hladiny tuků v krvi.

Pokud touto nemocí trpí rodiče, je vyšší pravděpodobnost, že se s ní budou potomci potýkat také?

Dědičné predispozice v případě ztukovatění platí, ale spíše jde o kulturu příjmu potravy. Jestliže je v rodině kult stravování v nadměrném množství zcela běžným jevem, nelze se divit, že potomci budou rovněž obézní, a tím pádem ohroženi ztukovatěním jater. Jistou prevencí je proto racionální příjem potravy.

Poškozená játra postupně ztrácí svou funkci, i tu imunitní

Jak ztukovatění narušuje funkce jater a jakou má spojitost s naší imunitou?

Ukládání tuku v játrech v nadměrném množství samo o sobě poškozuje samotnou jaterní buňku. Jakmile jaterní buňka nemůže normálně fungovat, vázne tvorba mnohých důležitých bílkovin, enzymů a imunoglobulinů. Zhoršuje se tak i zpracování většiny toxických látek přitékajících vrátnicovou žilou do jater a podobně. To vše může způsobovat poruchu obranyschopnosti organismu. Pacienti s vážně poškozenou funkcí jater jsou pak samozřejmě mnohem náchylnější například ke vzniku infekcí.

O játrech se hovoří jako o orgánu, který má jako jediný schopnost regenerace. Hraje to nějakou roli v souvislosti s jejich ztukovatěním?

Se samotným ztukovatěním určitě ne. Pokud jsou játra trvale vystavena něčemu, co je poškozuje (ať už je to tuk, alkohol, některé léky, potraviny atd.), reaguje jaterní tkáň zánětem, který ve svém důsledku vede ke vniku závažné fibrózy, respektive jaterní cirhózy. Na druhou stranu pokud pacient zhubne a množství tuku se v játrech sníží, může dojít i k regeneraci jaterní tkáně. 

Jakými látkami lze podpořit regeneraci jater?

Pokud je již jaterní tkáň výrazně poškozena zánětem, lze využít v přísně určených případech vitamin E a lék využívaný v léčbě diabetu 2. typu. Ale ty samy o sobě problém nevyřeší, pokud pacient nezhubne. Navíc u vitaminu E jsou při nekontrolovaném podávání možné závažné vedlejší nežádoucí účinky.

Pacienti se ztukovatěním vyžadují komplexní a mezioborovou léčbu

Jak se na nemoc nejčastěji přijde a jaké má ztukovatění jater příznaky?

Nejčastěji je ztukovatění zjištěno při prohlídce obézního pacienta lékařem kvůli jeho zvýšeným jaterním testům, které mohou naznačovat závažné ztukovatění jater. K příznakům nemoci pak patří hlavně nevysvětlitelná únava a tlak v pravém podžebří.

Následně by tedy mělo dojít k určení přesné diagnózy…

Ta je stanovena na základě anamnézy. Ztukovatění jater totiž probíhá v epidemiologických souvislostech s výskytem obezity a metabolického syndromu. Dále pak na základě fyzikálního vyšetření, ultrazvukové kontroly jater a výsledků laboratorních testů, podle nichž vykazují jaterní hodnoty zvýšení.

Jak probíhá péče o pacienty s touto nemocí?

Péče o osoby s diagnózou ztukovatění jater je komplexní a mezioborová. Jako hlavní opatření je doporučováno omezení váhy, takže se na léčbě podílí obezitolog, dále diabetolog, gastroenterolog a hepatolog, případně chirurg. Cílem je motivovat pacienta ke zhubnutí a zabránit vzniku komplikací ve smyslu vzniku jaterní fibrózy, potažmo cirhózy.

Bez omezení váhy se při léčbě ztukovatění jater neobejdete

Podobně jako v případě cukrovky v rané fázi (při tzv. prediabetu) i při ztukovatění jater se nejprve zavádí úprava životosprávy, hlavně kvůli nadbytečným kilům…

Obezita je celosvětovým problémem ve většině socioekonomicky vyspělých zemích. Racionální strava s omezením rafinovaných cukrů a tuků s dostatkem fyzické aktivity patří mezi všeobecně známá doporučení. Osobně o obezitě se svými pacienty hovořím jako o jakékoliv jiné nemoci, za kterou oni sami mnohdy nemohou. Především jim nadváhu nedávám za vinu. Je to porucha příjmu potravy daná mnohými faktory, které je nutné postupně rozklíčovat a řešit je s pomocí kolegů zabývajících se obezitou. Někdy i s využitím chirurgických nebo endoskopických bariatrických metod.

Jakého pokroku je v tomto ohledu třeba dosáhnout, aby mohla být změna životosprávy považována za úspěšnou?

Pokrokem je, pokud se pacientovi na začátku procesu podaří zhubnout 5–10 % tělesné váhy. To samo o sobě již může vést ke zlepšení hodnot jaterních testů, a tedy i subjektivních pocitů. Bývá to také pro pacienta motivace k dalším snahám o snížení váhy.

Je možné ztukovatění jater zcela vyléčit?

Ano, a to omezením váhy až do normálních hodnot BMI. Neplatí to sice ve 100 % případů, i neobézní pacienti mohou mít ztukovatění jater, ale omezení váhy je conditio sine qua non čili podmínka k tomu, abychom toto onemocnění úspěšně zvládli léčit a vyléčit.

Autor článku: Helena Novotná
Líbil se vám článek?
+396
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Chorob, které postihují játra, je více, nehrozí jen žloutenka

Výčet jaterních onemocnění se často omezuje jen na cirhózu u alkoholiků nebo...

„Tučná játra“ nejsou doménou jen tlouštíků

Překvapuje vás, že se vám ukládá tuk v játrech? Nejedná se o nic vzácného. Může...

Jaterní onemocnění

Výčet jaterních onemocnění se často omezuje jen na cirhózu jater u alkoholiků...

Ztukovatěním jater trpí každý čtvrtý Evropan. Bojujte s ním pomocí tří jednoduchých kroků

Máte ztučnělá játra? Nejste sami. To ale neznamená, že tuk v játrech je normální,...

Znáte rozdíl mezi špatnými a dobrými krevními tuky?

Tuky nemusí být jen špatné, ale i dobré. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

Když játra ničí obezita…

Játra jsou orgánem s řadou funkcí, které jsou pro život nezbytné. Narušit je...

Tuky jako prospěšní pomocníci i zabijáci zdraví

Slovo „tuk“ jsme si zvykli vnímat jen v negativních souvislostech. Přitom to...

Játra nemusíte jen propít, dají se i projíst! Co s tučnými játry?

Řekl vám lékař, že máte tučná játra? Zamyslete se nad tím. Není to rozsudek...

Nealkoholové ztukovatění jater vyřešila zhubnutím. Dnes má o 37 kil méně a játra bez tuku

Není žádným tajemstvím, že naše játra fungují jako nepostradatelná čistička...

Za co vám játra poděkují

Věděli jste, že nejenom všechno, co jíte, ale i co dýcháte a přijímáte přes...

Doporučujeme

Čtěte více

Tři typy reakcí na hmyzí bodnutí: víte, co kdy dělat?

Rozkvetlá louka lákající k posezení nebo ovocné stromy obsypané zralými třešněmi...

Tři typy von Willebrandovy choroby: Víte, čím se liší?

Von Willebrandova choroba je dědičná porucha srážlivosti krve. Postihuje odhadem...

Tři věci, které můžete udělat pro přežití svátků ve zdraví

Ať už jde o Halloween, Díkůvzdání, Vánoce, či naše české posvícení, snažte se...

Třicet tipů, jak zařadit pohyb do běžného života

Neláká vás chodit do fitka ani běhat po ulicích se zpocenou čelenkou? Nestíháte,...

Tříselná kýla: nebojte se rázného řešení

Odstranění tříselné kýly patří mezi nejčastější chirurgické zákroky vůbec. Představuje...

Tříselná kýla: neriskujte zdraví svých varlat!

Jedná se o jednu z nejčastějších forem tohoto onemocnění. Vzniká v tříselném...

Tříska už nemusí znamenat utrpení!

Ať už jako dítě, nebo pak jako dospělý měl asi každý z nás někdy třísku a s...

Tuberkulinový test

Tuberkulinový test je jednoduchý kožní test, který informuje o schopnosti našeho...

Tuberkulóza

Tuberkulóza, TBC, hovorově souchotě, je infekční onemocnění postihující nejčastěji...

Tuberkulóza znovu na scéně

Přestože proti tuberkulóze (TBC) existuje očkování i léčba, Velká Británie zaznamenala...

Tuky jako prospěšní pomocníci i zabijáci zdraví

Slovo „tuk“ jsme si zvykli vnímat jen v negativních souvislostech. Přitom to...

Tuky, které usnadňují hubnutí? Omega-3 mastné kyseliny!

Doplňky stravy s rybím olejem patří k nejžádanějším. Rybí olej obsahuje omega-3...

Turecké zkušenosti s ptačí chřipkou mohou poučit ostatní země

Turečtí vědci se rozhodli, že se ohlédnou zpátky a poučí se z chyb, kterých...

Turistický průvodce aneb Co zabalit na cestu do Asie

Vietnam, Thajsko, Kambodža a další asijské státy lákají turisty z celého světa....

Turnerův syndrom, růstový hormon a srdce

Obavy o poškození srdce při léčbě Turnerova syndromu růstovým hormonem (RH)...

Tváří v tvář nejčastějšímu onemocnění jater musela zásadně změnit svůj dosavadní životní styl

Nikdo nezná vaše tělo tak dobře jako vy sami. Pokud máte pocit, že něco není...

Týká se vás testování na COVID-19? Poradíme, jak na to

Kdy na test jít, jak funguje elektronická žádanka, kdo ji vystaví, jaké jsou...

Typů zhoubného bujení prostaty existuje víc

Když je zjištěna přítomnost karcinomu prostaty, vyvstane velké množství otázek...

Typy pleti

Podle produkce kožního mazu se pleť dělí na 4 typy - pleť normální, suchou,...

Tyreotoxická krize: příznaky rozpoznejte včas, jde o život!

Tyreotoxická krize je život ohrožující situace, kdy záleží na každé minutě....

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#