Vaření v páře ocení nejen vaše střeva

Nemocní s nespecifickými střevními záněty často bojují se správností a vhodností svého stravování. Jak u Crohnovy choroby, tak u ulcerózní kolitidy je dieta velmi důležitou součástí léčby a pacienti se učí žít s různými omezeními. Musí se například vyhýbat tučným pečeným a smaženým jídlům, naopak správná je úprava pokrmů vařením běžným či v páře a dušením.

Při vaření v páře dochází k minimálním ztrátám živin
Při vaření v páře dochází k minimálním ztrátám živin

Chutné, rychlé, elegantní

Během posledních let se hitem v kuchyních stalo znovuobjevení parních hrnců. Vaření v páře je známé již několik staletí, ale nové přístroje z něho udělaly pohodlnou, rychlou a nesmírně chutnou záležitost. Pro pacienty s nespecifickými střevními záněty je tento způsob jednou z nejvhodnějších úprav potravin. Lze tak připravovat maso, zeleninu, rýži i těstoviny. V moderních parních hrncích můžeme současně vařit několik různých potravin najednou, čímž se celý proces stává velmi rychlým.

4 důvody pro páru

Pokrmy připravené v páře patří mezi nejchutnější. Ptáte se proč?

 

Doporučené téma: Střevní záněty

Poslední článek:
Ulcerózní kolitida: nemoc několika tváří. Znáte je opravdu všechny?
Ulcerózní kolitida patří mezi tzv. nespecifické střevní záněty. Rozsah postižení střeva a závažnost neboli tíže...  zobrazit téma

  1. Potraviny nepřijdou do kontaktu s vodou, proto si zachovávají veškerou svoji chuť a dochází k minimálním ztrátám živin.
  2. Nic se nerozvaří, vše si zachovává svůj tvar a barvu.
  3. Pokrmy jsou velmi šťavnaté, k jejich přípravě nepotřebujete žádný tuk.
  4. Parní vaření zjemňuje vlákninu obsaženou v potravinách, která se stává lépe stravitelnou − což je účinek, který ocení právě pacienti s nemocnými střevy, protože jejich strava by měla vlákniny obsahovat co nejméně.

Vaříte správně?

Máte sice moderní nádobí, ale stále si nejste jisti svými postupy? Nabízíme několik tipů pro vaření v parním hrnci:

  • Vždy dbejte na to, aby byl v příslušném oddílu parního hrnce dostatek vody. Pokud by se voda zcela vyvařila, může dojít k poškození přístroje.
  • Používejte pokličku − umožňuje kolování páry ve varné nádobě, a pokrmy se tak uvaří rychleji.
  • Dávejte pozor, když vyjímáte hotové jídlo z hrnce − okolo uniká velmi horká pára a mohli byste se spálit.
  • Po uvaření nenechávejte pokrm v parním hrnci − ještě dlouhou dobu vzniká pára, která by mohla pokrm rozvařit a znehodnotit.

Každý z pacientů s nespecifickými střevními záněty má vyzkoušeno, které potraviny mu vyhovují, a které nikoliv. Úprava v páře může být velmi rychlým pomocníkem, který zpříjemní chvíle v kuchyni a zjednoduší přípravu pokrmů. I při dietě se tak mohou pacienti stravovat velmi chutně a nápaditě.

(vesa)

Zdroj: zeng.hubpages.com

Autor článku:

MUDr. Veronika Šabatová

Autorka je pediatr-neonatolog.

Líbí se vám článek?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: