Velikonoce si užijte v klidu, nepřehánějte to ani s jídlem

Příznaky střevních zánětů se často zhoršují po jídle. Proto i o Velikonocích myslete na to, co jíte.

"Ušijte" si velikonoční jídelníček na míru
"Ušijte" si velikonoční jídelníček na míru

Svátky slavte, ale bez alkoholu
Domácí slivovice má sice něco do sebe, ale máte-li Crohnovu chorobu, alkohol rozhodně není pro vaše střeva nejlepší volba. Zánětlivá onemocnění střev mohou vést k častějším průjmům, bolestem břicha a dalším nepříjemnostem.

Praktické rady, co jíst v době Velikonoc

Mazance, beránky, dezerty a likéry obsahují příliš tuku a cukru, což může přivodit bolestivé stavy. Stejně tak bůčková roláda nebo uzené maso nejsou pro osoby se střevními záněty ideální.

  • Tučná jídla nahraďte dietnějšími verzemi.
  • Místo knedlíků servírujte těstoviny.
  • Uzené a bůček zastoupí králík nebo jehněčí.
  • Vajíčka si dopřejte jen v případě, že to váš zdravotní stav dovolí. Mohou totiž způsobovat zácpu.
  • Jeden kousek beránka nebo mazance ochutnat můžete. Pokud už máte zkušenost s tím, že vám nebude kynuté těsto dělat dobře, je lepší si i malé ochutnání odpustit. Kromě dodržování vhodného jídelníčku také zapomeňte na stres, protože i ten může spustit bolesti břicha či průjem.

Všeho s mírou a bez stresování

Stále ale platí, že jíst byste měli bez stresu, střídmě a stále mít na paměti svůj aktuální zdravotní stav.

(aši)

Zdroj: http://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/eating-plan-for-inflammatory-bowel-disease
http://www.myczechrepublic.com/czech_culture/czech_holidays/easter/

http://www.suite101.com/content/easter-food-and-drink-in-the-czech-republic-a195680

Líbí se vám článek?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: