Virus žloutenky se může skrývat i v jídle

Infekční žloutenka je nepříjemné virové onemocnění, které může postihnout každého z nás. V některých případech se lze nakazit i skrze potraviny. Přenos viru touto cestou připadá v úvahu u hepatitid typu A a E.

Hepatitida A je známa také jako nemoc špinavých rukou.
Hepatitida A je známa také jako nemoc špinavých rukou.

Hygiena je základ

 Nejčastěji se nakazíme tzv. orofekální cestou. Viry jsou vylučovány stolicí, přičemž následně se v důsledku nedostatečné hygieny rukou infikuje další osoba – buď kontaktem přímo s nemocným, nebo prostřednictvím kontaminovaného předmětu. Tímto předmětem se může stát i potravina, kterou vzal nakažený do ruky a vy jste si ji následně třeba zakoupili a snědli. Ačkoliv požití takto znečištěných potravin je vzácnější než šíření viru v kolektivech (školy, školky), nelze takovýto způsob nákazy vyloučit. Opravdu vzácná je v našich podmínkách infikace kontaminovanou vodou.

Pozor na cestách

Zatímco případy nákazy z potravin jsou ve vyspělých zemích vzácné, musíme být opatrní při cestách do rozvojových států. Tamní obyvatelstvo má obvykle vyvinutou imunitu a virus ho nezdolá, ale cizinec z jídla onemocní snadno. K zanesení virů do potravin dochází v jakémkoliv stadiu přípravy stravy, proto nevěřte ani tepelně upraveným pokrmům. Zpětně bývá velmi těžké určit, že se opravdu pacient nakazil z potravy. Hepatitida A má totiž inkubační dobu trvající jeden měsíc a málokdo si pamatuje, co před tak dlouhou dobou jedl. Proti žloutence typu A existuje očkování, proto si v očkovacím průkazu zkontrolujte jeho platnost a zbytečně neriskujte.

 

Kde číhá hepatitida E

Rovněž žloutenka typu E se přenáší kontaminovanou vodou a potravinami. Nebezpečná je konzumace nedostatečně tepelně upraveného masa. Virus hepatitidy E vydrží 60 °C. Buďte opatrní zejména při přípravě zvěřiny, vepřového a králičího masa. V nebezpečí jsou i lidé, kteří s nakaženými zvířaty pracují – zaměstnanci jatek a řezníci. Proti hepatitidě typu E očkování neexistuje, proto dbejte na správnou přípravu svých pokrmů.

(brbr)

Zdroje: http://cid.oxfordjournals.org/content/38/5/705.full

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4051621/

Autor článku:

MDDr. Barbora Reitmeierová

Líbí se vám článek?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: