#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vyžeňte zimní depresi pomocí homeopatik

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 17.12.2014

S podzimními a zimními dny na mnoho lidí padá smutek, jsou bez energie a celkově se cítí špatně. Často ani nevědí proč. Příčinou tohoto stavu může být i tzv. zimní deprese, odborně řečeno sezónní afektivní porucha. Jak si s ní poradit pomocí homeopatie?

Sezónní afektivní porucha byla poprvé odborně popsána v roce 1980, i když o duševní nemoci trvající od podzimu do jara se zmiňuje již Hippokrates. Jedná se o druh deprese vyskytující se právě v zimních měsících a postihuje každoročně více než půl milionu osob ve Velké Británii a více než milion osob ve Spojených státech. O významu a závažnosti této poruchy svědčí statistiky ze Švédska. V této zemi, kde slunce nesvítí šest měsíců v roce, je v tomto období nejvyšší výskyt sebevražd na světě. Nejvíce toto onemocnění postihuje ženy ve věku od 18 do 30 let.

V létě v pohodě, v zimě naopak

Diagnóza sezónní afektivní poruchy může být obtížná, protože příznaky jsou velmi různorodé a záleží na tíži onemocnění. Důležitý je výskyt potíží od podzimu do jara s jejich vymizením na jaře a v létě. U nejmírnějších forem se může jednat „jen“ o nechuť zajít do společnosti s tendencí zůstávat sami v bytě a v teple. Další příznaky pak zahrnují netečnost, nedostatek životního elánu, únavu, dále častou ospalost, paradoxně spojenou s nespavostí v noci. U některých osob se mohou objevit nejrůznější úzkostné stavy. Postižení mají také sklony k přejídání (vyhledávají hlavně sladká jídla), což pochopitelně vede k nadváze a ta může vyvolat depresi sama o sobě. Nedostatek energie na duševní úrovni se promítá i na úrovni tělesné – v podobě sníženého libida a také sníženou funkcí imunitního systému. Není divu, že tito lidé jsou nemocní prakticky „celou zimu“, což jim na náladě samozřejmě nijak nepřidá.

Na vině nejen hormony

Teorií o příčině vzniku zimní deprese je hned několik. Velký vliv se zde přisuzuje hormonům. Například produkce melatoninu – hormonu tmy a spánku – se při nedostatku světla zvyšuje. Druhou velmi přijímanou teorií je nerovnováha tzv. hormonů štěstí – serotoninu a dopaminu – v podvěsku mozkovém neboli hypotalamu. Tato oblast mozku kontroluje právě náladu a mimo jiné i apetit (na jídlo nebo na sex). Třetí teorie tvrdí, že příčinou zimních depresivních stavů je snížená citlivost očí na světlo. Nicméně o tom, jestli daný člověk onemocní, rozhoduje celá řada vlivů, kde hraje roli i dědičnost a vlivy životního prostředí každého jedince. A protože vznik sezónní afektivní poruchy je velmi individuální záležitost, homeopatie právě díky osobitému přístupu k pacientovi může výrazně pomoci v její léčbě.

Změňte životní styl

  • Světlo a slunce – osoby, které v zimním období trpívají depresemi, by měly co možná nejvíce pobývat na slunci, nejlépe denně, a pokud jsou dny zamračené, měly by co nejvíce pobývat alespoň v jasném umělém osvětlení.
  • Dostatek vitamínu D – jeho produkce je spouštěna právě slunečním zářením a při jeho nedostatku je vhodné zajistit přísun tohoto vitamínu alespoň vhodnou stravou, čili i dieta je důležitým faktorem v léčbě.
  • Zdravý pohyb – pro zlepšení fyzické kondice i nálady je vhodná lehká aerobní aktivita a cvičení provozované alespoň 30 minut 3× týdně.
  • Společnost – častá společnost příjemných lidí je dalším významným prvkem, který postiženým napomáhá se s touto poruchou vyrovnat.

Vyzkoušejte homeopatii

Nejvýraznější léky, v jejichž obraze se nachází zhoršení v zimě, vlhkem anebo v zamračeném počasí, jsou následující:

  1. Aurum metallicum je častým lékem pro osoby s depresí a je jakýmsi „prototypem“ pacienta se sezónní afektivní poruchou. Jeho život by se dal charakterizovat třemi slovy – stres, napětí a smutek. Další charakteristikou je to, že jeho duševní stav velmi záleží na světle, jeho deprese a stavy beznaděje se zhoršují v noci a ve dnech, kdy slunce nesvítí. Deprese u nich bývají velmi hluboké, s těžkými stavy beznaděje a budoucnost doslova vidí černě. Nedovedou se těšit ze společnosti jiných lidí, často jsou velmi zamlklí, a když už mluví, tak si stěžují. Jsou to lidé velmi zodpovědní, a i když svoji práci vykonávají pečlivě, stále mají pocit, že na něco důležitého zapomněli. Jsou bez energie, a cokoliv dělají, se jim zdá, že dělají věky.
  2. Causticum je lékem pro osoby velmi citlivé na chladné a suché počasí a často se jejich stav zhorší, už jen když dochází ke změně počasí na suché. Jejich stav, fyzický i psychický, se zlepšují v mírném a vlhkém počasí. Často trpívají záněty průdušek.
  3. Ignatia amara je známý lék na emoční problémy a užitečný může být i při zimních depresích. Je vhodný pro osoby, které kvůli své velké emocionální citlivosti, zranitelnosti a také svým vysokým nárokům často upadají do smutku s mlčenlivostí a uzavíráním se do sebe. V tomto stavu taky neustále vzdychají. Potřebují se vyplakat o samotě, kdy si samy pro sebe lamentují nad nespravedlivým životem a nesnáší pokusy o přiblížení a útěchu. Klíčovým slovem pro tento lék je paradox, a proto jim lépe než utěšování pomůže rozptýlení čili „vytažení“ mezi lidi a lehký sport či příjemná zábava.
  4. Natrum sulfuricum je vhodným lékem pro osoby, které ve všech ohledech strádají vlhkem a chladem, a to jak po fyzické, tak i po psychické stránce. Mívají stavy nevysvětlitelného hlubokého smutku. Jsou velmi zodpovědní jak v práci, tak vůči rodině a doslova mají „plnou hlavu starostí“. V období smutku se často zaobírají myšlenkami na nepříjemné situace, které se jim staly v minulosti. Po fyzické stránce často trpívají na záněty průdušek s vykašláváním zeleného hlenu, které jsou vyvolané anebo zhoršené vlhkem a vlhkým počasím, a krom toho mají sklony k obezitě a zadržování vody v těle.
  5. Phosphorus je lékem pro osoby, které doslova potřebují slunce k tomu, aby mohly naplno žít a „zářit“, jen tehdy jsou plní energie, ale i emocí a dokážou užívat život plnými doušky. Nicméně jsou i velmi citliví, emocionálně, ale i tělesně, a jakékoliv změny teploty a počasí je mohou přivést do stavu „vyhoření“. V zamračených zimních dnech snadno propadají depresím, kdy je nic nedokáže potěšit. Jejich citlivost je taková, že dokážou předpovídat bouřky a změny počasí, protože v těchto situacích se u nich vždy dostaví bolest hlavy.
  6. Platina (Platinum metallicum) je lékem především pro ženy, které jsou nevrlé, smutné, nic je nebaví a vše je unavuje. Na únavu si budou stěžovat téměř neustále, a to zejména po ránu. Většinou si stěžují, že je „bolí celý člověk“, což je způsobeno bolestmi svalů. Jsou raději o samotě, ačkoliv často mají pocit, že je jejich přátelé a známí, a dokonce rodina opustili, což dokážou velmi sarkasticky komentovat. Mají strašný hlad, ale kvůli depresi s odporem k jídlu. Za slunečného počasí se cítí mnohem lépe.
  7. Pulsatilla nigricans je známá svým obrazem velmi emocionální osoby, jejíž nálada se často mění, i v průběhu několika minut. Důležitým rozpoznávacím znakem je touha po společnosti a utěšování.
  8. Rhus toxicodendron je sice lék známý spíše svým účinkem na klouby, ale v hlubším obraze vykazuje mnoho charakteristik sezónní afektivní poruchy. Jsou to osoby, které trpí depresemi a smutky v temných a zamračených zimních dnech. Potíže na psychické i fyzické rovině jim přináší změna teplot z horka do chladu, zamračené počasí, vlhko a mlhy a také prochlazení v tomto nevlídném počasí. Člověk, který je normálně živý a plný energie a elánu, se postupně stává smutným a mrzutým a může dospět až k rituálnímu chování. Tento stav je popisován vnitřním pocitem neklidu a uspěchanosti, což se projeví tím, že tito lidé chodí doslova „od ničeho k ničemu“. Samozřejmě že na náladě jim nepřidají ani jejich typické kloubní potíže se ztuhlostí na počátku pohybu a nutností „rozhýbat klouby“.

Uvedené léky se mohou užívat tak, že lék, který nejvíce odpovídá vašim potížím, začnete užívat v ředění 15 CH 1× denně v dávce 5 granulí a se zlepšením stavu budete prodlužovat intervaly v užívání. Druhou možností je tento lék užít v ředění 30 CH v dávce 5 granulí 1× týdně. V obou případech by léčba měla trvat celé období od podzimu do jara.

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+8
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Zlepšete kondici své imunity! Pomohou i homeopatika

Zimní období s sebou každoročně přináší zvýšený výskyt nemocí a infekcí dýchacích...

Homeopatika jako účinná pomoc při horečce

Zimní období je spojeno s vyšším výskytem infekčních onemocnění, která bývají...

Kašel u batolat zmírní homeopatika

Zimní období je u mnoha dětí spojeno s různě častými onemocněními s teplotami...

Zimní chmury zkuste zahnat homeopatiky

Únava, skleslost či nevysvětlitelný úbytek energie. Také vás tíží pocit, že...

Syndrom neklidných nohou – jak nám mohou pomoci homeopatika

Máte problémy se spánkem, protože neustále pociťujete nutkání hýbat nohama?...

Na bolesti bříška pomohou homeopatika

Bolesti bříška mohou potrápit děti i jejich rodiče již od nejútlejšího věku....

Deprese seniorů zmírní homeopatika

Deprese v seniorském věku má řadu specifik, a proto bývá často přehlížena nebo...

Játrům pomohou homeopatika

Jaro je období velké zátěže pro játra. Jednu z možností, jak jim pomoci, nabízí...

Jak zvládnout návštěvu stomatologa? Vyzkoušejte homeopatika!

Ošetření u stomatologa je pro mnoho lidí velmi nepříjemným zážitkem i při pravidelné...

Hladký přechod na zimní čas? Sedmero homeopatik, se kterými to zvládnete lehce

Nastavit si životní rytmus tak, aby jeho samozřejmou součástí byl i kvalitní...

Doporučujeme

Čtěte více

Význam některých parametrů imunity v novorozeneckém věku

Odhalení odchylek v imunitním systému alergiků v novorozeneckém období je důležité...

Význam správné výživy pro pacienty po mozkové mrtvici

Je smutným faktem, že škody napáchané mozkovou mrtvicí umí dnešní medicína léčit...

Vyzrajte na bolesti zad

Bolesti zad trápí stále častěji velkou část lidí. Mohou být způsobeny úrazem,...

Vyzrajte na jarní alergii

S příchodem jarních měsíců se blíží i doba prvních jarních alergií. S nimi ruku...

Vyzrajte na sennou horečku!

Pylová alergie je jedním z nejznámějších projevů alergie. Pro její nejčastější...

Vyzrajte nad křečovými žilami pomocí přírody, pomohou vám pomeranče i kaštany

<p>Problém křečových žil se dá řešit několika způsoby. Venotonika neboli léky...

Vyzrajte v létě na kvasinky! Víme, jak na to!

Dovolenkové radovánky často zhatí kvasinková infekce. Zvláště diabetici jsou...

Výzva nejen dospívajícím: rozhýbejte se, skoncujete snáze s cigaretami!

I tak by se dal shrnout závěr nejnovější studie týkající se kouření. Fyzická...

Vyzvedněte si slevu 40 % a naslouchejte svému tělu

Zajímá vás, jestli do toho dnes můžete šlápnout? Blíží se nemoc, máte spánkový...

Vyžeňte tabák z hlavy jednou provždy!

Skončili jste s kouřením, ale stejně někdy máte nepřekonatelnou chuť na cigaretu?...

Výživa a pleť

Kdo by nechtěl mít pleť mladistvou a svěží? Tajemství zdravé pleti je jen několik....

Výživa a věk

I když se to možná nezdá, výživa ovlivňuje nejen náš zevnějšek, ale má výrazný...

Výživa pomáhá obnovit svaly oslabené nečinností

Naše svaly citlivě reagují na způsob života, který vedeme – pokud je nějakou...

Výživa pro boj s nemocí

Silné tělo je základem zdraví. V nemoci tělo strádá a slábne. Vážné onemocnění...

Výživa sondou po prodělané mozkové příhodě

Podávání výživy je u pacientů po prodělané mozkové mrtvici jedním z hlavních...

Výživa v nemoci by se neměla podceňovat, problém pomůže řešit Nutridrink

Téma podvýživy je velmi závažným problémem týkajícím se celé planety. Jen...

Výživa v prevenci srdečních onemocnění

Základem prevence onemocnění kardiovaskulárního systému je zdravý životní styl,...

Výživa, psychologie a mateřství

Zdravá výživa jako součást zdravého životního stylu je pro člověka podobně důležitá...

Vzácná onemocnění: důležité je být spolu

Existují nemoci, o nichž se málo ví. Postihují jen malé počty pacientů, jejich...

Vzácná onemocnění: nová specializovaná centra i pomoc spolků

Situace v péči o pacienty s vzácnými onemocněními se v ČR postupně zlepšuje....

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#