#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Ženská masturbace

Sexuálně 20.1.2010

Mnoho žen ještě stále žije v představě, že orgasmus je možno zažít jen vaginálně. Zkoušejí různé pomůcky, které si zavádějí do pochvy, a doufají, že tak dosáhnou vyvrcholení..

žena s rukama za hlavou si užívá pohodu domova
žena s rukama za hlavou si užívá pohodu domova

V úvodním článku o masturbaci jsme hovořili o tom, co to masturbace je a jak je opředená mýty. Tentokrát se podíváme na možnost, jak se mohou ženy samy sexuálně uspokojit. V situacích, kdy partnera nemají, protože je pryč, nebo je naopak s nimi a tuto techniku použijí muž i žena společně jako zpestření společného sexuálního života.

Mnoho žen ještě stále žije v představě, že orgasmus je možno zažít jen vaginálně (tj. v pochvě). Zkoušejí různé pomůcky, které si zavádějí do pochvy, a doufají, že tak dosáhnou vyvrcholení. Tímto způsobem je však schopno se uspokojit pouze malé procento žen. Většina žen je dráždivá tzv. klitoridálně. Klitoris (česky poštěváček) je malý hrbolek v místě, kde se sbíhají malé stydké pysky (viz obrázek). Tento nepatrný kousek tkáně má v sobě vysoký počet nervových zakončení a může být zdrojem velké rozkoše. Klitoridálně dráždivé ženy tedy k dosažení vyvrcholení vlastně partnerův penis nepotřebují. Pyj mnohdy slouží jen ke zvýraznění nebo obohacení příjemného prožitku. Na samotné dosažení vrcholu ale mívá jen dost malý vliv, což je v naprostém rozporu s neustále omílaným mýtem „na velikosti záleží…“

Ano, jsou ženy, které jsou dráždivé vaginálně a pro které penis je zdrojem rozkoše. Ale co se týče velikosti i zde platí, že všeho moc škodí. Já jsem se za svůj život setkala s jedinou ženou, která hovořila o velkém penisu jako o přednosti. Ty ostatní uváděly, že na kvalitu jejich sexuálního života velikost penisu jejich partnera prostě nemá vliv.

Jak tedy masturbovat?

Při samotné masturbaci se zaměříme právě na klitoris. Je několik způsobů. Některé ženy si lehnou do vany a tak dlouho si na něj pouští proud vody, až dosáhnou vyvrcholení. Tento způsob však funguje jen u malého množství žen a někdy může být dost ekonomicky náročný.

Jiný způsob je samotné tření poštěváčku. Důležité je postarat se nejdříve o jeho dostatečné zvlhčení. Žena si může nejprve sama udělat hezkou předehru, pustí si příjemnou hudbu a pomalu se hladí na obličeji, krku, pažích, prsou, na břiše, vnitřní straně stehen, tak dlouho, až pochva pomalu zvlhne. Do této tekutiny si pak namočí prst (ukazováček nebo prostředníček) a pomalounku se začne lehce mazlit se svým poštěváčkem. Důležité je, aby dotek byl pořád vlhký, pomoci mohou i sliny nebo lubrikační gel.

Trpělivost, klid a vytrvalost

Žena po tom malém hrbolku pomalu přejíždí zepředu dozadu, zleva doprava, nebo krouživými pohyby. Důležité je, aby nepřestávala, protože vzrušení, které se pomalu střádá, může zase rychle vyprchat. Ženám, které s masturbací nemají žádné zkušenosti, bych doporučila neustálé nepřerušované přejíždění tak, aby to bylo příjemné. Mohou pokračovat tak dlouho, až dosáhnou orgasmu, mohou provádět ten stále se opakující pohyb a pozorovat, co se s nimi děje. O orgasmus nemusí nijak neusilovat, trvat na něm. Vždyť i to samotné vzrušení je velice příjemné a stačí prostě počkat, co se stane. Celé dráždění může trvat i docela dlouhou dobu, ale důležité je nenechat se odradit, když se po deseti minutách ještě nic neděje. Je potřeba trpělivě hledat vhodné pohyby a najít správnou rychlost a také polohu.

Pomůcky

Některým ženám může vyhovovat třeba pomoc ve formě vibrátoru. V prodejnách se sexuálními pomůckami jsou běžně k dostání například vibrátory, které jsou ve tvaru penisu a jsou primárně určeny ke dráždění v pochvě. Dá se s nimi však různě experimentovat a použít je lze právě i ke stimulaci poštěváčku. Nebo je samozřejmě možné použít vibrátor vaginálně a zároveň dráždit klitoris prstem. Fantazii se meze nekladou, hlavní je, aby se to ženě líbilo.

Pak existuje ještě skupina vibrátorů, která byla vytvořena týmem žen. Tyto pomůcky s tvarem penisu nemají mnoho společného a jsou anatomicky uzpůsobené právě ke stimulaci klitorisu. Zatím je však možné takové vibrátory objednat pouze z Anglie, nebo se obrátit na MUDr. Trojana.

Poloha

Masturbovat je možno na zádech, vsedě se zapřenýma nohama tak, aby se žena k poštěváčku dostala, dále vkleče, na břiše, jak jen to které ženě vyhovuje, jakkoli jí to napadne. Představivosti se meze nekladou, ale důležité je, aby byla poloha příjemná a nic netlačilo. Také je možné si kleknout (třeba na postel) a zároveň si dát hlavu na polštář. Aby totiž žena mohla prožít orgasmus, je potřeba nastřádat určité množství energie (vzrušení), která se pak najednou přemění v orgasmus. V poloze na zádech nebo v jiných polohách, kde jsou nohy nechané volně, se občas energie tak trochu „vyklepe“ skrze ně a vzrušení tím pádem nenarůstá. Trochu zvláštní poloha, kdy žena klečí, hlavu si opírá o podložku a její zadek směřuje nahoru, umožňuje intenzivní kumulování energie (vzrušení). Ukotvené nohy a hlava totiž zajistí, že z těla unikne jen málo energie a většina vzrušení se tak automaticky snadno střádá a může přejít ve vyvrcholení.


Představivosti se meze nekladou, ale důležité je, aby byla poloha příjemná a nic netlačilo.

Je to zábava, nikoli povinnost!

Důležité je, aby žena celou proceduru nebrala jako úkol, který je potřeba zvládnout, „protože to dělají všichni“. Masturbaci je potřeba vnímat jako hru, způsob, kterým je možné si navodit příjemné pocity. Některé ženy dosahují orgasmu snáze, některé obtížněji, jiné vůbec ne. Samotné dosažení orgasmu by však – z mého pohledu – nemělo být cílem. Důležité je, jestli se ženě mazlení se sebou samou líbí (s partnerem to samozřejmě platí také!). Zda sleduje, jak se cítí, jestli se dostatečně uvolňuje, jak si doteky vychutnává a tak dále.

Pokud se žena soustředí na dosažení orgasmu, tak se z potenciálně příjemného sexuálního prožitku vlastně stává závod, tedy způsob, který právě většinou k cíli nevede. Navíc v takovém případě po dosažení třeba i několika orgasmů žena stejně nemá dobrý pocit, ale spíš se cítí vyčerpaná a unavená. Pak je nasnadě otázka, jestli taková aktivita vůbec má smysl. Žena by se celou dobu měla zajímat o to, jak se cítí a jak se jí činnost líbí. Pokud zjistí, že jí není dobře, měla by hledat, co by mohla změnit, aby byl prožitek opět příjemný. Teprve pak bude pro ženu masturbace skutečně činností, o níž může říci, že to byl příjemně strávený čas se sebou samou.

A jak masturbujete Vy? Máte nějaký názor nebo zkušenost, o které byste se chtěly/i podělit? Prodiskutovat to můžete s ostátními v diskuzi.

(fil)

Doporučujeme

Čtěte více

Žena po prodělaném potratu potřebuje oporu. Buďte jí na blízku

Pro mnoho žen je potrat devastující zkušenost. Přicházejí pocity prázdnoty,...

Ženám je po infarktu hůř než mužům

Dostat infarkt je stejně závažné jak pro ženu, tak muže. Po překonání této těžké...

Ženám s endometriózou hrozí vyšší riziko rozvoje střevních zánětů

Endometrióza je onemocnění, při kterém lékaři nachází endometrium, tedy buňky...

Ženám s nádory prsu hrozí také osteoporóza

Podle studie University of Rochester bude u žen léčících se s rakovinou prsu...

Ženám s osteoporózou pomůže v oblékání osobitý styl

Osmdesát procent postižených osteoporózou tvoří ženy. Jde v podstatě o novodobou...

Ženám stačí méně alkoholu pro vyšší riziko poškození zdraví než mužům

Až příště vyrazíte s přáteli na skleničku, dobře se rozmyslete, co si objednáte....

Ženám víno (ne)chutná i podle toho, kolik za něj zaplatí

Je všeobecně známo, že jedna sklenička vína denně neuškodí, naopak zdraví prospěje....

Ženě se ztrátou zraku lékaři implantovali elektrické oko

Padesátiletá žena z New Yorku, které bylo již jako třináctileté diagnostikováno...

Ženská a mužská sexuální atraktivita z pohledu sociobiologie

Sex je vnímán ve všech lidských kulturách jako něco "co ženy mají a muži chtějí".

Ženská ejakulace

Ženskou ejakulaci neboli „mokrý orgasmus“ podle statistik prožilo nebo prožívá...

Ženská ňadra se mění s věkem, podle našich hormonů i nálady

Tvar a velikost našich ňader citlivě reaguje na vše, co se s naším ženským organismem...

Ženská ňadra se s věkem mění, péči ale potřebují stále

Která žena by nestála o krásná plná ňadra, symbol zdraví a krásy, až do vysokého...

Ženské pohlaví: opravdu znamená zvýšené riziko pro vznik Bechtěrevovy nemoci?

Ankylozující spondylitida je nemoc postihující klouby a zejména páteř. Způsobuje...

Ženský průvodce prevencí rakoviny

Slovo rakovina může řadu lidí doslova paralyzovat. Místo velkého hloubání je...

Ženšen pomáhá pacientům s rakovinou překonat únavu

Nemocné rakovinou často trápí velká únava a úbytek sil. Novou nadějí v boji...

Ženy a diabetes: 7 nejčastějších otázek

Jak je to s těhotenstvím nebo kojením v případě, že máte cukrovku? A co ostatní...

Ženy jsou nemocemi srdce ohroženy více než rakovinou prsu

Podle výsledků kanadské studie mají ženy s nejzávažnějším typem anginy pectoris...

Ženy mají větší naději na vyléčení adenomu hypofýzy

Adenom hypofýzy (neboli nezhoubný novotvar podvěsku mozkového) představuje asi...

Ženy po přechodu – léčba jídlem

Ženy po menopauze jsou ohroženy vznikem některých chorob, což je vyvoláno hormonálními...

Ženy s Crohnovou nemocí by měly počít dítě v klidovém stadiu svého onemocnění

Televizní reportáž z roku 2008 o ženě, která trpěla Crohnovou nemocí a porodila...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#