Žlučník: život s ním i bez něj

  • Redakce uLékaře.cz
  • 23.3.2016
  • Aktualizace: 22.9.2016
  • uLékaře.cz

Středověcí učenci označovali žlučník za kuchaře, který míchá potravinami v žaludku. Dnes toho o lidské fyziologii víme o něco více, jedno ale platí: žlučník špatným jídlem rozhodně nepotěšíte.

Až dvě třetiny lidí se žlučovými kameny žijí ale bez potíží
Až dvě třetiny lidí se žlučovými kameny žijí ale bez potíží

Co je vlastně žluč?

Nenechte se zmást názvem – žluč se ve žlučníku netvoří. Vzniká v játrech. Krev z trávicího traktu, bohatá na právě vstřebané tuky a živiny, je v játrech „filtrována“. Mnohé nově příchozí látky prodělají v jaterních buňkách metabolickou přeměnu. Ty, které nejsou pro tělo dále využitelné, pak končí ve žluči.

Žluč ale není jen odpadek metabolismu. Plní nezastupitelnou funkci při trávení. Je vylučována do dvanáctníku (část tenkého střeva hned za žaludkem), kde je schopná rozmělnit snědené tuky na drobné kapénky. Ty jsou pak, díky svému malému objemu a relativně velkému povrchu, dobře přístupné pro trávicí enzymy. Bez žluči by naše stolice byla plná tuků, které se ve střevě nedokázaly vstřebat.

 

K čemu je tedy žlučník?

Lidská játra vyrobí denně 0,5–0,7 litru žluči. Z každého mikroskopického jaterního lalůčku žluč odtéká do žlučového kanálku. Těch jsou v játrech tisíce. Postupně se spojují do větších a větších kanálků, až játra opustí ve formě jednoho velkého žlučovodu. Ten ústí rovnou do dvanáctníku. V jeho průběhu je ale „odbočka“ a na jejím konci právě žlučník. Tam se žluč skladuje, aby mohla být do střeva vypuzena cíleně v momentě, kdy je tam nejvíce potřeba – tedy po jídle.

Kde ho máme?

Kdybyste si chtěli žlučník nahmatat, museli byste se zhluboka nadechnout a pak při výdechu sáhnout zhruba doprostřed pod pravý žeberní oblouk. Nedivte se ale, pokud jej po hmatu nepoznáte. Zdravý žlučník je měkký, dutý váček, který měří 8 až 12 centimetrů na délku a 4 až 5 cm na šířku. Je zespodu „přilepený“ pod játry a pravý jaterní lalok jej zpravidla zcela překrývá. Žlučník je hnědozelený, stejně jako v něm uložená žluč.

Kdy se operuje?

Odstranění žlučníku neboli cholecystektomie patří mezi nejčastější výkony v břiše, předčí ji snad jen odstranění slepého střeva. Jejím důvodem jsou nejčastěji žlučové kameny. Ty mohou mít různé složení, počet i velikost – od jemného písku až po skutečné oblázky. Svou přítomností dráždí sliznici žlučníku, která je kvůli tomu neustále zanícená. To může být provázeno bolestmi a po několika letech vést i k nádorovému bujení. Kámen se také může ze žlučníku uvolnit a ucpat žlučové cesty. Tím vznikne prudká bolest – stav známý jako žlučová kolika. Objevuje se často po přejedení tučným jídlem. Někdy velké kameny dokonce nevycestují žlučovými cestami, ale postupně se „protlačí“ skrz stěnu žlučníku do sousedních orgánů a vytvoří tak mezi nimi píštěl.

Až dvě třetiny lidí se žlučovými kameny žijí ale bez potíží. V takovém případě je nic nenutí k tomu, aby stav řešili. Přesto jim však lékař může operaci doporučit. Pokud totiž kámen vycestuje ze žlučníku a ucpe konečnou část žlučovodu – tu, která je zároveň i vývodem slinivky břišní – může vyvolat akutní pankreatitidu. A to je život ohrožující stav.

Dá se bez žlučníku žít?

Žlučník rozhodně není životně důležitým orgánem. Po jeho odstranění je žluč vylučována do střeva nepřetržitě a není možnost zvýšit její množství po jídle. To může zpočátku činit lidem trávicí potíže, jako jsou průjmy či nadýmání. Časem si ale na novou situaci zvyknou oni i střeva. Možná bude třeba omezit tučná jídla a vyvarovat se přejídání, žádná závažnější životní omezení vás ale po odstranění žlučníku nejspíše nečekají.

Autor článku:

Lucie Kovářová

Odborný garant článku:

MUDr. Jiří Náhlovský

Líbí se vám článek?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: