Echo srdce


Echo srdce

| Dotaz od: Anna

Mohu poprosit o překlad lék. zprávy z echa srdce? Srdeční oddíly norm. vel., norm. systolicko diastolická funkce LK, EF LK 65 procent, bez poruchy kinetiky, PK bez dilatace, dle...

Chápu vaše starosti, ale opravdu není třeba se obávat. Tyto vady v budoucnu nezpůsobí další potíže, ale není vyloučeno, že v pozdějším věku vaše srdce neonemocní. Především...

 

Vyšetření srdce -echo

| Dotaz od: Luboš

Chci se zeptat,jak časté může být vyšetření srdce tzv.echo. Nevím , ale zda se mi divné časté vyšetření echem.Během dvou let jíž po páte.Jak často se smí provádět echo? A může...

Princip echokardiografie je založen na ultrazvukovém vyšetření. Lze ho tedy provádět kdykoliv bez jakéhokoliv dopadu na zdraví pacienta. Hezký den.



 celý článek

Echo srdce

| Dotaz od: Anna

Mohu poprosit o překlad lék.zprávy z echa srdce? Srdeční oddíly norm. vel., norm.systolicko diastolická funkce LK, EF LK 65 procent, bez poruchy kinetiky, PK bez dilatace, dle...

Váš nález UZ srdce je v pořádku. Stopové AV regurgitační vady znamenají, že vaše chlopně mezi komorou a síní (mitrální a trikuspidální chlopeň) úplně přesně netěsní a část krve...


Echo srdce

| Dotaz od: Šárka

Chtěla bych se zeptat, jak závažný je nález mého manžela (51let). Je po operaci plic (5/2014), měl karcinom plic, byla mu odstraněna celá levá plíce včetně uzlin, podsoupil...

Nález na UZ srdci Vašeho manžela není zcela v pořádku. Má omezenou funkci levé komory, nevím, jaké má přesně potíže. Onemocnění srdce může být v souvislosti z podáním...

Nejčtenější článek Ilustrace


 celý článek

Postoupil jsem vyšetření echo z důvodu občasného bušení srdce, nebyla mi dostačně vysvětlena lék.zpráva, prosím o vysvětlení. Ao chlopeň separace 18mm, kořen ao 31mm, levá síň...

Nález ECHA je v normě.

Echo srdce

| Dotaz od: Dagmar

Mám dotaz ohledně ECHA srdce, na Echu: Vyšetřitelnost 2. Dutina LKS nedilatována, bez hypertrofie volných stěn i IVS, bez regionální a globální poruchy kontraktility LKS...

Vůbec se nemusíte stresovat. Vaše echo srdce je v pořádku. Že je aorta nedilatovaná, znamená, že není rozšířená a to je normální nález. Co se týče krevního tlaku, je potřeba...

Echo srdce,vysoky krevní tlak

| Dotaz od: Jarka

VÁŽENÁ PANÍ DOKTORKO,PROSÍM VÁS O VÁŠ NÁZOR NA VÝSLEDEK ECHA MÉHO MANŽELA A LÉČBU VYSOKÉHO TLAKU.MANŽELOVI JE 35 LET,NĚKOLIK LET LÉČEN MICARDISEM PRO V.TLAK.NEDOSTATEČNĚ,TLAK...

Echokardiogram bych hodnotil jako příznivý, problém je hlavně celkové zvětšení srdce, které je dáno jeho zvýšenou činností proti vysokému tlaku. Vhodnou léčbou a redukcí tlaku...

Prosím o vyhodnocení výsledků echokardiografického vyšetření srdce.Je mně 73 let a mám kardiostimulátor. Hodnoty vyšetření. M-mode: PK 31 IVSd 8 LKd 38 LKs 28 ZSd 7...

Hezký den Jano, na tomto nálezu je podstatná věta " Nedilatovaná levá komora s difuzní hypokinezou, globální EF cca 45 %", znamená tedy, že Vaše levá komora srdeční, místo...

Výsledek echo srdce

| Dotaz od: Michal

Mám dotaz byl jsem na ECHO srdce, zde je závěr: Konc. HYLKS, LKS42/26mm, EF 67%,FS 37%, IVS 14mm,DS 12mm,kinetika bez region.asynergie,norm.diast.fce LKS,chlepenní aparát morf...

Léčbu shledávám v souladu s doporučeními.

Echo srdce

| Dotaz od: Šárka

Chtěla bych se zeptat, jak závažný je nález mého manžela (51let). Je po operaci plic (5/2014), měl karcinom plic, byla mu odstraněna celá levá plíce včetně uzlin, podsoupil...

Omlouvám se, ale soubor nelze zobrazit.

Nyha iii a echo srdce

| Dotaz od: Karel

Vážený pane doktore, prosím, rád bych se zeptal na následující věc: mám již dva roky umělou aortální chlopeň a při ultrazvuku je mi naměřeno EFLK 62%. Při jiném ultrazvukové...

EF LK 60% je naprosto v normě. Jedná se o efekční frakci levé komory, norma je do 50%. Znamená to, že vaše levá komora vypumpuje 60% krve během srdečního stahu. Hypertrofiel...

Echo srdce plodu ve 22 tt

| Dotaz od: Eliska

Dneska jsem byla na vyšetření srdíčka našeho drobečka a pan doktor usoudil že je vše ok jen ve stř.č.IVS se občas objevuje malý defekt cca 1,3 mm, co to prosím Vás znamená...

Může se jednat o defekt septa mezi srdečními komorami. Defekt je velmi malý, s největší pravděpodobností se spontáně upraví. Nyní to vůbec neřeště.

Echo - vyšetření

| Dotaz od: Miroslav

Vážený pane doktore, každoročně chodím na ECHO vyšetření a v letech 2005,2006,2007,2008 byly rozměry u levé komory, tj, septum (IVS) a zadní stěny vždy 12 mm, tj. ještě v...

Podle výsledku by to zhoršení znamenat mohlo. Nicméně je poměrně málo obvyklé, aby k němu došlo tak náhle. Doporučoval bych proto ještě jednou vyhledat ošetřujícího lékaře.

Jícnová echokardiografie je ultrazvukové vyšetření srdce umožňující přesnější zobrazení srdečních struktur, než je tomu u klasické ECHO - kardiografie. Naše video ukazuje, že...

 přehrát video

Chřipka nemusí vždy proběhnout pouze jako banální několikadenní onemocnění s teplotou a kašlem. Ostatně staré rčení našich babiček, že se "chřipka může uložit do srdce", tomu...

 celý článek

Aby se mohla jakákoli nemoc léčit, nejdříve se na ni musí přijít. A pokud se kvůli tomu některé vážné vrozené vady srdce neléčí, mohou vést až k úmrtí. To bohužel platí i u...

 celý článek

Echo a rtg ssrdce

| Dotaz od: Milan

Prodělal jsem 3x revmatickou horečku s diletací levé komory srdce,Byl jsem na vyšetření v krajské nemocnici v Liberci na ECHO kardiologii kde mi zjistili EFLK 50%,koncentrická...

Pacient s prodělanou revmatickou horečkou je jistě ve větším riziku srdečních onemocněních ve vyšším věku, proto by bylo dobré být pravidelně sledovaný u kardiologa a pravidelně...

Echokardiografické vyšetrenie

| Dotaz od: Valéria

Príjemný dobrý deň, bola som na echo srdca s nasledovným výsledkom: dobrá echogenita PLAX -Ao bulb. 30mm, ĽP 30 mm, PKd 26 mm, IVSd 10 mm ĽKD 44mm ZSĽKd 9 mm PSAX Ao chlopňa...

Valerie Uvedený výsledek vyšetření znamená, že je vše v naprostém pořádku, byla zjištěna pouze malá regurgitace (zpětný tok krve) na trojcípé a dvojcípé chlopni, jedná se o...

Ultrazvuk srdce

| Dotaz od: Patrik

Přeji pěkný Den. Mojí prak. lékařkou jsem byl objednán na Echo. Se zprávou mám přijít za 2 týdny, protože mě ještě Sono břicha. Tak, bych prosil o přeložení zprávy od Vás...

Jde o normální nález, pouze nevýznamné chlopenní nedomykavosti, kt. způsobují, že stopové množství krve proudí zpátečním směrem proti hlavnímu dopřednému toku krve v srdci - nic...

Dotaz - echo

| Dotaz od: Sabina

Mohu se zeptat, zda mám mít nějaké omezení se srdcem? Je mi 26 let. Moje zpráva od kardiologa: Pravá komora (31):19 Levá Komora: diastola (38 - 60 mm):40 Systola (24 - 38):20...

Váš nález na UZ srdce je zcela v normě. Nejsou známky chlopenní vady. Nevím, jestli jste byla operovaná nebo se septum zpravilo samo. Pokud jste nebyla operovaná, žádné omezení...

Echo

| Dotaz od: Lenka

Můžete mi prosím objasnit výsledky ECHO?LKD51mm.LKS34mm,IVS11mm,ZS10,LAdiam42mm,AOseparace15mm,EFLK62%,Ao1,7m/s,Mi reg stopa,Tri reg I-Vmax2,3m/s,nediletovaná LK s hraniční...

Váš nález z UZ srdce je v normě. Máte malé nedomykavosti chlopní, ale je to fyziologická norma, porucha relaxace LK je va vašem věku normální nález. Bližší informace bude nutné...

Echokardiografie nebo jen krátce ECHO je ultrazvukové vyšetření srdce. Ultrazvuk je naprosto bezbolestná a neškodná zobrazovací metoda. Echokardiografie se používá k ...

 celý článek

Nízký tep srdce

| Dotaz od: michal.

Dobrý den! Je mi 20 let a po hospitalizaci v nemocnici my byl zjištěn velmi nízký tep srdce . Byl jsem sledován telemetrií po dobu deseti dní a výsledky byli, že přes den...

Nízký tep se nijak ovlivnit nedá (rozhodně ne dietou, spíše byste musel být v dlouhodobém stresu-- ale to raději nezkoušejte, nemá to význam....jen kvůli tomu, abyste měl...

Echo vyšetření

| Dotaz od: Hana

Chtěla bych se zeptat jestli a co znamená výsledek echo vyš.: levá komora 51 mm, bez dilatace,Ef 71%, mitrální chlopeň s nehlubokým prolapsem, stopa regurgitace, mala TC s PG 11...

Jelikož nejsem kardiolog a toto jsou spíše kardiologické termíny (zvláště zkratky), tak Vám mohu pouze sdělit, že se nalezly drobné změny na srdci ve smyslu anatomických vad...

Prosím o jednoduší a srozumytelnější vysvětlení a závažnost,vyšetření: nozlňny w mn/hodnot'y v tabulkách jsou FtvoT /25-2gÍťn/ :21 Septum /6-9 ntr./ zLI Zs-LKd / 6-9 mrt...

Dle popisu UZ srdce je vše v normě, máte pouze drobnou regurgitaci mitrální chlopně, což je fyziologická norma. Další dotazy směřujte na lékaře, který vás na vyšetření poslal.

Vyšetření srdce

| Dotaz od: Lenka

Můj přítel se zhruba 3 měsíce léčí s vysokým krevním tlakem, a více jak půl roku pocituje nepravidelný srdeční tep. je to dost nepříjemné, několikrát se mu stalo že když mu...

Píšete výsledky ECHA srdce, bez referenčních hodnot. Pokud jsou použity standartní hodnoty, není vyšetření srdce u vašeho přítele zcela normální. Některé srdeční oddíly jsou...

Pred tremi tydny jsem mel zdravotni prihodu, spojene s problemy s vykyvem na ekg a zacinajici zapal plic. V inkriminovanou dobu jsem mel vysoky tlak 140/105 cca 14 dni. Po...

Nevím, proč by jste měl absolvovat jícnových ultrazvuk. Dle UZ srdce, který byl prováděn přes hrudník, je vše v normě. Nyní se musíte zeptat ošetřujícího lékaře, co jícnový UZ...

Mám takový problém, byl jsem na vyšetření ekg, echo a měl jsem i holter na jediný den, vše vyšlo v naprostém pořádku, ergometrie však byla pravím opakem při 75 w jsem musel...

Dobý den, doporučuji spíše opakování tohoto vyšetření (ergometrie) v časovém odstupu, samozřejmě nadále sledování u kardiologa a kdyby se nic neobjevilo, potom konzultaci u...

Echokardiografie je nebolestivé vyšetření srdce. Provádí se pomocí ultrazvuku. Vyšetření ultrazvukem je v současnosti základní a pravděpodobně i nejrozšířenější zobrazovací...

 celý článek

Zhodnoceni echokardiografie

| Dotaz od: Jiří

Pane doktore, chtel bych Vas poprosit o zhodnoceni vysledku echo: Srdecni oddily bez patrne dilatace ci hypertrofie, LKd 48 mm LKs 35mm IVS 9mm LS 34mm dPK 24mm, Myokard LK s...

Sportu se můžete dále věnovat. Chlopení vady jsou nevýznamné, ve většině případů se nezhoršují a jsou stacionární. Nyní bych to vůbec neřešil.

Echo vyšetření

| Dotaz od: Patrik

Moje prak. lékařka mě poslala na Echo srdce. Kvůli tomu, že na prev. prohlídce, při poslechu hrudníku se Jí, něco nezdálo... Mám se dostavit se zprávou za týden. A proto mám...

Nález na UZ srdce je normální. Žádné vážné potíže tam nejsou.



Echokardiografie

| Dotaz od: petr

Mohl bych vás požádat o vysvětlení zprávy od lékaře nebylo dostatečně vysvětleno. Ls 52(21-43 mm) PKd 0(9-31 mm) LKd 0(38-60 mm) EF 0 % Ao 40(21-40 mm) IVSd 0(6-12...

Nevím jaké jsou vaše obtíže a proč vás lékař odeslal na echokardiografii. Nález na srdci není normální, myslím si, že bude třeba další došetření. Lékař, který vás poslal na...

Echokardiografie

| Dotaz od: Kamila

Během prvotrimestrálního screaningu mi zjistili NT 3.8. Harmonie test naštěstí nepotvrdil genetické vady a ultrazvuk v 16 a 21 týdnu dopadl také dobře. Během ultrazvuku ve 21...

Srdce se vyšetřuje ve 21.týdnu, to jste byla na UZ, kde bylo vše v pořádku. Je na zvážení lékaře, zda Vás pošle na konzultační UZ. Pokud by měl podezření na vadu srdce, určitě...

Fakt, že Bechtěrevova nemoc postihuje páteř, je všeobecně známá skutečnost. Onemocnění se ale dotýká i srdce, cév a hlavně největší tepny v těle – aorty.

 celý článek

Výsledek echo

| Dotaz od: Lucie

Pane doktore,moc Vás prosím o přeložení a vysvětlení výsledku echa pan doktor říkal,že je to v pořádku,ale ten závěr...... ______________________________________ M-mode:PK 28...

Nejde o nic vážného. Nemusíte se bát, že jste ohrožena na životě. V čase se provede kontrolní ultrazvuk srdce. Pravidelně můžete sportovat, srdce to vždy zlepší funkci.

Ultrazvuk srdce x ekg

| Dotaz od: Petra

Chtela bych se zeptat, v cem se lisi (co do vysledku) tyto dve metody vysetreni srdec: Ultazvuk (sono) a EKG. Nezajima mi, jak se provadi, ale spis, co dokazi zjistit. Jeste...

Omlouvám se za zpoždění odpovědi. Váš dotaz je opravdu velmi široký a není možné jej plně zodpovědět takto přes poradnu. Klíčová je otázka pro jaké potíže jste byla vůbec...

Nalez echa

| Dotaz od: MIREK

\Dobry den pane doktore co znamena tento nalez? Echo LS 48 AOasc33-34anulus 15 PK32 IVS11 LK48-50 ZS10 PEX apik LK kinetika spatne prehl. hypokineze apikalne a IVS s abnormalnim...

Váš nález na UZ srdce je hraniční. Mírně snížená funkce levé komory, zvýšená plicní hypertenze, to znamená více tlaku v plicnici. Záleží na Vašich potížích, sám o sobě, nález na...

Hezký den, prosila bych o vysvělení nálezu dále popisovaného.Echokardiografické vyšetření:AO:24,LS:38,IVS:9,ZSLK:44/29,EF:62%,TF:64/min.Res: levá komora nezvětšená, přiměřené...

Váš nález na UZ srdce je v normě. Lehká funkční mitrální a trikuspidální insuficience (mírná nedomykavost dvojcípé a trojcípé chlopně) je v rámci fyziologické normy, ostatní...

Echo vyš.

| Dotaz od: Patrik

Přeji pěkný Den. Mojí prak. lékařkou jsem byl objednán na Echo. Se zprávou mám přijít za 2 týdny, protože mě ještě Sono břicha. Tak, bych prosil o přeložení zprávy od Vás...

Sonografické vyšetření srdce je v pořádku samozřejmě je dobré to vztáhnout k tomu, proč jste byl objednán, ale na ultrazvuku je popsáno, že srdce pracuje správně.Lehká...

Mi insuf srdce

| Dotaz od: lary

Chtěl bych vědět, co znamená zkratka mi insuf protože echo srdce mi vyšlo: nález v normě (mi insuf minimální) takže oco vlastně jde nejde doufám onic nebezpečného či závažného...

MI je zkratka pro mitralni chlopen a insuf. je zkratka pro její nedostatečnou funkci. Vy ji máte v podstatě dobrou, protože mitrální chlopeň má insuficienci minimální. Můžete...

Srdce (co znamená zpráva)

| Dotaz od: Bronislav

Chci se prosím zeptat co znamená zpráva z echa srdce. AO:23 LS:29 IVS:10 ZSLK:10 LK:43/35 EF:48% TF:90/min aortální cípy jemné,kořen aorty nedilatovaný,levá síň nezvětšena...

Bronislave, zpráva neobsahuje žádné "katastrofické" údaje - popisuje normální nález na chlopních, normální tvar a velikost srdečních oddílů, pouze velmi lehce sníženou...

Bolest na hrudi při sportu

| Dotaz od: Zuzana

Měla bych malý dotaz... Při cvičení, které se jmenuje jumping (skákání a sestavy do hudby na trampolínách) vždy pociťuji pocit, podobný když se nadýcháte studeného vzduchu...

Uvedené obtíže by také (kromě srdečních obtíží) mohly být výsledkem podráždění průdušek při zvýšené zátěži. Podkladem může být alergie (v tělocvičně bývá prach..). EKG by mohlo...

Mitrální chlopeň

| Dotaz od: Emi

V příloze vám zasílám výsledky ECHO vyšetření. Můžete se na to podívat? Zajíma mě jestli je to v pořádku :-). Děkuji moc.

Váš nález na UZ srdce je v normě. Máte lehce nedomykavost mitrální chlopně, ale jedná se o běžnou záležitost, která se považuje za širší normu. Hlavně ať těhotenství dobře dopadne.

Poprosila by som Vás o vysvetlenie nálezu. EKG: SR , f :61/nim., PQ:O,16s, QRS: O,o8s, vertik pohoha, PZ. V3? ST.- norm. ECHO: Ao bulbus : 2.7 ĽP: 2.7 LVEDD: 4.3...

Váš nález na EKG a ECHO srdce je prakticky v normě. Prolaps mitrální chlopně je nález u mnoha lidí, nemá prakticky žádný klinický význam. V čase se nezhorušuje, potíže nepůsobí...

Zkolabování, smrt

| Dotaz od: Jirka

K tomu dotazu, který jsem psal před několika dny , myslel jsem tím , jak poznám, jestli na mě jdou jenom mdloby, nebo to může být něco vážného.

Mdloby jsou přechodné, po zdvižení nohou (aby se prokrvil mozek) se situace rychle normalizuje. Pokud ale sportujete a obáváte se nějaké srdeční vady nebo problémů se srdcem...

Vyšetření tee

| Dotaz od: Petra

Chtěla jsem se jen zeptat, můj neurolog mě poslal na jícnovou echokardiografii, nikde jsem to nenašla, jak dlouho toto vyšetření trvá. Děkuji mnohokrát za odpověd. S pozravem a...

Jedná se o vyšetření srdce ultrazvukem jícnovou sondou. Po lokálním umrtvení hrdla, spolknete sondu a lékař se podrobně podívá na srdce. Vyšetření trvá do 30 minut, je...

Magnetická rezonance je zobrazovací metoda, která využívá silných magnetů a rádiových vln. V případě srdce poskytuje detailní snímky tohoto orgánu a cév z mnoha pohledů, včetně...

 celý článek

Říká se, že pravidelný pohyb a přiměřené sportování prospívá srdci. To je bezpochyby pravda. Někdy ale může námaha spojená se sportem srdci, které není zcela zdravé, spíše...

 celý článek

Tepaní - bušení srdce

| Dotaz od: Petra

Pane doktore, chtěla bych se zeptat, co znamená, když mě někdy po zadržení dechu nebo při vyvinutí tlaku v těle, začne bušit srdce, což pak cítím až v krku, konkrétně v...

Vaše potíže nemusí být nutně od srdce. Někdy člověk pociťuje bušení srdce při rozrušení, při stresu. Někdy je potřeba více relaxovat a odpočívat, než neustále dokola řešit...

Citlivost srdce

| Dotaz od: tomáš

Občas mívám pocit tzv. přeskakování srdce a někdy vnímám že mi srdce více buší.Byl jsem na EKG a na echokardiografii. Obě dvě vyšetření byla v pořádku.Myslím si, že je to...

Vaše potíže mohou být psychického rázu. Při rozrušení máte pocit bušení srdce, přeskakování srdce a bolesti na hrudi. Dlouhodobé napětí a stres jistě tělo poškozuje. Je vhodné...

Vyšetření srdce

| Dotaz od: Bohuslav

Prosím o vysvětlení a uklidnění. Je mi 61 let, kuřák 15 denně 40 let, nyní 2 měsíce nekouřím, váha 98 kg, vyška 185. Postup lékařky kardioložky byl pro mne horor, i když prý je...

Nález na UZ srdce ukazuje nepravidelné stahování srdce. SPET myokardu odhalí, zda tato nepravidelnost je způsobena po prodělaném infarktu nebo z jiné příčiny. Poté se rozhodne...

Na adenom na hypofyze a na vysoky prolaktin (z pocatku 1600 µg/l, nyni 81) beru 1,5 mg (3 tablety) Dostinexu denne. Chtela bych se zeptat, v jakych intrvalech se doporucuje...

Deniso, vzhledem k možným vedlejším účinkům této léčby, by pacient měl být vyšetřen echokardiograficky před zahájením léčby a další kontrola by měla být za 3-6 měsíců, podle...

Chci se zeptat, už asi 2 měsíce mám píchaní u srdce, s malátnost. K tomu bylo i časté bolesti hlavy. Párkrát i hospitalizovaný v nemocnici. Mám za sebou hodně vyšetření, a pořad...

Myslím si, že jste vyšetřen dostatečně a Vaše dosavadní výsledky jsou negativní. Vaše potíže mohou být psychického rázu- zvýšený stres, nedostatek spánku a odpočinku atd. Zkuste...

Bušeni srdce

| Dotaz od: Martin

Nejsem zadny alkoholik, piji lehce jen o vykendech. Na druhy den vztanu nebo zřídka me probudi docela rychle buseni srdce. Nikdy jsem nemel takove problemi,jen posledni rok to...

K vyloučení kardiovaskulární příčiny je možné ještě doplnit celodenní monitorování tlaku a ekg (tzv. Holter vyšetření). K bušení srdce může teké docházet např. při zvýšené...

Srdceční činnost

| Dotaz od: Magdaléna

Paní doktorko.. Již nějaký čas mám strach ze skryté vady srdeční byla jsem i u své lékařky a sdělila jí svůj problém..Ta mě srdce prohlídla a poslechla a pak mě pro jistotu...

Ekg a echo jsou dvě hodně odlišné metody,každá říká o stavu srdce něco trochu jiného.Tak je to ale s většinou vyšetření v medicině.Lékař při diagnostice "neskládá" závěr z...

Asi tak 5 let mám problémy se srdcem a dýcháním (je mi 22 let). Zvláštně při sportu a větší zátěži se mi hůře dýchá (nemohu se pořádně nadechnou) a ,,přeskakuje mi srdce...

Určitá dědičná disposice k onemocněními chlopně nelze vyloučit, ale mnoho chlopňových vad je získaných, tedy nezděděných. Navíc to, co vy popisujete, svědčí pro poruchu rytmu a...

Ráda bych se zeptala, včera v noci se mi stala taková věc, šla jsem si lehnout, ani se mi nechtělo spát, ale hned jak jsem si lehla, začala se mi motat hlava a měla jsem pocit...

U mladých lidí, zejména žen, se někdy vyskytuje stav, který označujeme jako panický syndrom, a jeho výsledkem je hyperventilační tetanie: projeví se zrychleným a/nebo...

Echo

| Dotaz od: Jana

Chtěla sem se zeptat co to znamená opíšu správu: Normální velikost srdečních oddílů, levá komora bez hypertrofie stěn, kontrakce symetrické, EF LK 78%. Chlopně jemné, beze...

Všechno v pořádku:-).

Bušení srdce

| Dotaz od: Lucia

Je mi 24 let a v posledním tak půl roce se mi v klidu objeví velmi nepříjemné bušení srdce, často se mi s tímto jevem i točí hlava a je mi na omdlení, jsem velmi unavená a to i...

Onemocnění srdce je ve Vašem věku méně pravděpodobné, ale takto po internetu ho samozřejmě zcela vyloučit nemohu. Častější příčinou podobných potíží zejm. u mladých žen bývá...

Srdce nebo páteř

| Dotaz od: Markéta

Již třetím rokem se mi stává, že mám pocit tlaku na hrudi v oblasti srdce a někdy mám pocit, že mi srdce jakoby přeskočí. Byla jsem s tím u praktického lékaře, který mi řekl, že...

Předem bych Vás chtěl uklidnit - vážnější onemocnění srdce by bylo u mladé jinak zdravé ženy opravdu neobvyklé. Dovoluji si tedy tvrdit, že problém nebude srdečního původu...

Jicnove echo

| Dotaz od: jess

Pujdu na vysetreni srdce , jicnove echo, mohou to provest bez jakehokoli umrtveni?pred casem jsem byla na vysetreni zaludku endoskopii a slo to bez jakehokoli umrtveni.Dekuji.

Místně se umrtvuje zadní stěna hltanu a může se dát něco na uklidnění do žíly, ale v celkové anestezii se to neprovádí. Vaše zkušenost z gastroskopie zcela odpovídá, protože se...

Bušení srdce

| Dotaz od: JANA

Chtěla jsem se zeptat,před třemi lety jsem měla drobek sníženou funkci štítné žlázy,pan doktor mi dal euthyrox 50,který beru stále i když výsledky jsou už v pořádku,na...

Laboratorní výsledky jsou nyní v pořádku nejspíše proto, že užíváte Euthyrox. Otázka je, jak by výsledky vypadaly, pokud by se lék vysadil. Podle sona navíc máte hraniční...

Divný zvuk srdce

| Dotaz od: David

Paní doktorko. Prosím Vás o radu. Včerejšího večera jsem ležel při televizi a z ničeho nic jsem uslyšel na srdci takový divný zvuk a to, jako by jsem slyšel hlasité proudění...

Pokud máte ECHO srdce v normě, není potřeba se ničeho obávat. Většinou jde o extrasystoly, jedná se o předčasné stahy srdce. Mají je všichni lidé, pouze někteří je pociťují jako...

Vnímání tlukotu srdce

| Dotaz od: Jan



Občasné zacukání u srdce

| Dotaz od: Radovan

Mám dotaz ohledně mého problému.Stává se mi občas,že mi tak divně zacuká u srdce a potom se chvilku cítím unavený.Špatně se ten pocit vysvětluje.Stává se to nečekaně.Byl jsem na...

Vaše potíže mohou být způsobeny extrasystolami. Jedná se o předčasné stahy srdce mimo pravidelný rytmus. Nejsou nebezpečné, pouze nepříjemné. Mají je všichni lidé, pouze někteří...

Bušení srdce

| Dotaz od: Vojtěch

Asi před měsícem mi byl diagnostikován únavový syndrom. Byl jsem snad na všech možných testech na srdce. EKG, ECHO, krevní obraz, dále pak rentgen plic, srdce a ledvin. Paní...

Pane Vojtěchu. Velice se omlouvám, ale nemohu Vám k Vašemu dotazu nic bližšího říci, obecné zmínky o možných příčinách bušení srdce by byly zavádějící. Při úvaze o "únavovém...

Bušení srdce

| Dotaz od: Emil

Už asi 4 měsíce mám problém s tím, že se mi jen tak rozbuší srdce a bije celý den 90 puls a taky takový divný pocit na levé straně hrudi takový jako svíravý až nepříjemný. Mám...

Poruchy srdečního rytmu souvisí s psychickým stavem,ale při větších a dlouhodobějších problémech by mohlo jít i o organické postižení srdce, které se vyloučí na ekg ev. na echo...

Hezký den, prosím o radu. Jsem žena je mi téměř 28 let. V mládí (kolem 16 -19 let) jsem užívala některé drogy (pervitin šňupáním pouze několikrát do cca. 25 dávek, marihuanu...

Díky za dotaz. To jste odhadla správně – pokud se zvýší množství krve vypuzované srdcem (tepový objem), tak se skutečně popisuje kývání těla v rytmu srdce. Vyskytuje se v...

Již delší dobu mě trápí více věcí najednou. Jeden čas mám nepříjemné bolesti na hrudi (bylo mi řečeno, že to mám buď od páteře nebo psychického rázu), bušení srdce - zhruba před...

Rozeberu Váš dotaz po částech: 1. bolesti na hrudníku mohou mít mnoho příčin a v případech, kdy je to na první pohled nejasné, je potřeba vyloučit příčiny, které mohou...

Porucha srdce

| Dotaz od: Eva

Často mám pocit cukání u srdce,trvá jen chvíli a nutí mě to k odkašlání. Připomíná mi to cukání vody v hadici.Byla jsem na ekg,ale prý bych musela jít na jiné vyšetření a to mi...

Nejspíše půjde o zcela neškodnou formu arytmie, o tzv. extrasystoly - údery srdce navíc, které vnímáte jako bušení srdce. Pokud Váš lékař t.č. neplánuje další vyšetřování, je to...

Podle starého rčení našich babiček se "chřipka může uložit do srdce". Jak je to s možností postižení srdce při chřipce doopravdy?

 celý článek

Občasné bušení srdce

| Dotaz od: Jana

Zajímal by mě Váš názor na můj problém. Mívám občasné bušení srdce. Donedávna mě trápilo (tak jedenkrát, dvakrát do měsíce) vždy ráno po probuzení. Rychle mi bušilo srdce, ale...

Dle mého padají v úvahu dvě možnosti - panická porucha nebo supraventrikulární arytmie. Panická porucha patří do oblasti chorob vyvolaných psychicky. Bušení je normální rytmus...

Srdce

| Dotaz od: Marta

Manžel má problémy se srdcem. zaver z vyšetření je ZET nevýpovedný, bez stenokardií, bez ekg dynamiky (DST), ukončen při 100 W pro dušnost. CCTA / VII / 15/1 cévní postihnutie...

Váš dotaz je sice zmatený,ale předpokládám ,že se uvažuje o ICHS,proto by byla indikovaná koronarografie a podle toho potom léčba konservativní nebo operativní...

Bušení srdce, latentní tetanie

| Dotaz od: Veronika

Potřebovala bych poradit, před nějakými 3 lety mě trápilo neustále bušení srdce, byla jsem na krvi, na ekg, několikrát na holteru, na tlakovém holteru, na echu a nikdo na nic...

Pravděpodobně se jedná o tzv. psychosomatické onemocnění. Doporučoval bych proto absolvovat neurologická vyšetření, která mohou leccos objasnit. Hezký den.

Bušení srdce

| Dotaz od: Marie

Již týden mám pocit silného bušení srdce. Doprovází jej pocit stáhnutého hrdla, nevolnost, malátnost, točení hlavy, pocit na omdlení. Předevčírem jsem byla u své obvodní lékařky...

Myokarditida se pozná z odběrů krve a jsou u toho většinou bolesti na hrudi. Bušení srdce je příznak, který je vnímaný velmi individuálně. Jsou lidé, kteří jsou opakovaně...

Silné bušení srdce a třes

| Dotaz od: Jiří

Můj problém spočívá v silném bušení srdce. Cítím abnormálně silné údery a při každém úderu, když například držím nějaký předmět v ruce, tento předmět zavibruje, je to přesně v...

Pokud jste již absolvoval 4x ECHO srdce, pravděpodobně se nenajde žádná příčina ani na jícnovém ECHU nebo CT vyšetření. Prolaps mitrální chlopně je fyziologická odchylka, kterou...

Bušení srdce

| Dotaz od: Petra

Je mi 30.let, před 4.měsíci jsem navštívila kardiologa s bušením srdce. Naměřený tlak byl 140/100,podle p.doktorky úplně normální, vyštření na ekg v pořádku, při poslechu srdce...

Tzv. fyzikální vyšetření (které lékař provádí svými smysly) a klidové EKG nemusí k objasnění Vašich obtíží stačit, doporučuji zkontrolovat TK (naměřená hodnota je příliš vysoká...

Srdce

| Dotaz od: jana

Mam 40 rokov a rad by som si dal skontrolovat srdce. U nas ponukaju v 2 roznych klinikach 2 rozne vysetrenia a neviem sa rozhodnut pre ktore. Sono srdca a druha klinika ponuka...

Va Vašem rozhodování by Vám měli pomoci hlavně lékaři,kteří daná vyšetření nabízejí.Echo-sono srdce-je metoda velmi užitečná-informuje o stavu jednotlivých oddílů srdce,o stavu...

Pocit zástavy srdce

| Dotaz od: Pavel Nový

Chtěl bych se Vás zeptat co by jste mi poradil s mým problémem Mám pořád pocit hlavně večer jakoby se mi mělo srdce každou chvilku zastavit,pocit těžkého srdce.Pořád si...

Pokud jste sledován u kardiologa nebo jiného lékaře a opakovaně jsou parametry srdce v pořádku, potom byste určitě psychiatra nebo psychologa navštívit měl, může se jednat o...

Mám dotaz. Moje známá byla na rentgenu plic a srdce. Plíce v pořádku, ale ve zprávě bylo mírně zvětšené AO srdce. Je jí 25 let, má 2 zdravé, krásné děti (oba po císaři), po...

Nelis, nejsem si jista správnou interpretací popisu rentgenu. Může se jednat o rozšíření srdce - tedy stínu srdečního nebo o rozšíření aorty (AO). . Při mírných změnách není...

Bušení srdce, dušnost

| Dotaz od: Veronika

Chtěla bych se zeptat již před rokem sem byla u lékaře s bušením srdce byl mi předepsán vasocardin.V prosinci 2008 po pádu s koně mi dvakrát šroubovlai ruku a internista změnil...

Veroniko! Nevím, jestli chápu dobře, že Vám jde pouze o interpretaci EKG nálezu? Popis křivky svědčí pro fyziologický nález, tedy "vše v pořádku", pouze mírně zrychlená akce...

V posledních týdnech se mi několikrát stalo následující: vleže na zádech, mírně natočená nalevo občas slyším hlasitě tlukot srdce. Je to jen v této poloze. Není to "bouchání...

Je to možná chyba ale na takovéto pocity současné lékařství, které má řadu technických pomůcek, už moc nedá, takže je není zvykem analyzovat. Srdce bije silněji (nevím ale...

Bušení srdce,nevolnost

| Dotaz od: Simona

Paní doktorko, asi před třemi měsicí se mi objevilo silné bušení srdce se zrychleným tepem a modloby. Toto se mi stalo před třemi měsici asi 2x, z toho jednou u mne byla RZS...

Zdá se,že Vaše zdravé srdce je z nějakých důvodů zvýšeně dráždivé..Asi by bylo dobré podstoupit ještě neurologické vyšetření.U mladých lidí bývají časté tzv.panické ataky-jsou...

Divné bušení u srdce

| Dotaz od: Martin

Začal bych tím, že jsem byl před třemi týdny na operaci srdce. Místo pulmonální chlopně jsem dostal biologickou. Teď když jsem doma, tak občas pociťuji takové divné bušení u...

Může se jednat o extrasystoly. Jde o předčasné stahy srdce mimo pravidelný rytmus. Mají je všichni lidé, pouze někteří je pociťují jako bušení srdce, nepravidelnost srdečního...

Srdce

| Dotaz od: Zdena

Pane doktore, prosím Vás o posouzení mého zdravotního stavu. Loni v únoru mi byl celkem náhodně při chřipce zjištěn vsoký krevní tlak 100/140. Od té doby léčena Lokrenem...

Léky na srdce vlastně berete, protože lék na krevní tlak je zároven na srdíčko - to spolu přímo souvistí. Jste léčena dobře. Nález na echu opravdu není vážný, mírný stupeň...

Srdce

| Dotaz od: Martin

Zdravím. chtěl bych se zeptat co je to vlastně ta palpitace. Bušení srdce a uvědomování si tepu? To mám každý den někdy slabší někdy silnější. Nevím pozoruju to asi 5 let nějak...

-pojem palpitace zahrnuje opravdu nepříjemný vjem většinou rychlé srdeční akce. Nemocné srdce by nemuselo zvládnout takový stav,pro zdravé srdce to při dočasném trvání ohrožením...

Zvětšení srdce

| Dotaz od: Tereza

Paní doktorko, bylo mi zjištěno zvětšené srdce o čtyři centimetry, mám vyšší tlak, beru na něj asi půl rok léky. Je zvětšené o 4 cm. NIkdo mi neřekl, co to znamená, ani na...

Nevím,na základě jakého vyšetření se došlo k závěru o zvětšení Vašeho srdce-Echokardio je velmi přínosná metoda,dokáže popsat velikost jednotlivých oddílů srdce,jejich funkční...

Kardiochirurgie patří vedle neurochirurgie mezi „nejtěžší“ chirurgické obory. Sebeschopnější operatér se ale při zákroku musí – kromě svých dovedností samozřejmě – umět...

 celý článek

Přeskakování srdce

| Dotaz od: Sarka

Mám problémy s přeskakováním srdce. Absolvovala jsem vyšetření na kardiologii, echo srdce, EKG, odběry krve a 24 hodinový Holter. Vše v pořádku, jen mi byla zjištěna rychlá...

Dle obsahu Vaší otázky jste byla dostatečně kardiologicky vyšetřená, aby bylo možno říci, že jde o potíže, které funkci srdce neohrožují a nejsou rizikem pro nějaké další...

Echo

| Dotaz od: ela

Prosím o Váši odpověd na mé vyšetření , echo:LS 42,LK 60/30,IVS 12,ZS 12mm, EF 62%, bez segment poruch kinetiky, asc ao 28 mm, ao reg stopa, mi reg stopa, PK 24 mm, tri reg do 1...

Obávám se, že bez znalosti anatomie srdce, kterou u laika musím předpokládat je vysvětlení tohoto konkrétního nálezu touto cestou téměř nemožné. Nicméně máte lehkou poruchu...

Srdce a jeho nemoci

| Dotaz od: Magdaléna

. Chtěla bych se optat... Jak ted často umírají sportovci a hráči na fotbalovém hřišti.. Já mám poněkud nějakou dobu strach ze srdečních vad..a vybudovala jsem si strach ze...

Srdeční zástava u sportovců je extrémně vzácná a vzniká u predisponovaných jedinců následkem velkého přepětí. Mnohem pravděpodobnější než zástava při výšlapu do kopce nebo...

Výsledek echo

| Dotaz od: Petr

Byl jsem na vyšetření "echo" levá komora vzhledem k výšce nedilatovaná (EDD 52mm), s normální systolickou funkcí (EF 55-60%), bez hrubší klidové regionální poruchy kinetiky...

Trvalé zvýšení tlaku v plicní tepně se označuje jako plicní hypertenze, pokud se včas nerozpozná a neléčí, může jít o závažné onemocnění. Nyní nejsou nutná žádná opatření, nález...

Bolesti u srdce

| Dotaz od: Mirek

Jmenuji se Mirek a jem mi 22 let. v poslední době mívám bolesti v oblasti srdce, bolest mi připomíná jako kdyby mi to srdce někdo mačkal a něčím do něj píchal, je to velice...

Rozhodně neodkládejte kardiologické vyšetření, může jít o různé typy poruch srdečního rytmu, bez podrobného EKG a dalších vyšetření se nedá příčina blíže stanovit. Ale vzhledem...

Srdce

| Dotaz od: Šárka

Již týden mě trápí myšlenka na mojí diagnozu a tou je , lehký prolaps mitrální chlopně s lehkou regurgitací....před rokem jsem byla na echu a byl stejný nález pan dr.nic na to...

Buďte klidná; máte jen lehkou nedomykavost mitrální chlopně s lehkým zpětným tokem krve, což se podle popisu nijak neprojevuje ani na krevním oběhu, ani na stavu srdce a hlavně...

Vada srdce

| Dotaz od: anabel

Absolvovala jsem echo vyšetření s těmito výsledky : prolaps předního cípu Mitr chlopně do levé síně - v systole., stopová mitr.reg., stopová tricusp.reg. , drobný perikard jinak...

Anabel! Popsané vyšetření nekontatuje nic zásadního. Vrcholový, soutěžní sport bych Vám snad nedoporučil, ale jinak bez omezení aktivit vč. rekreačního sportu. Šetřící režim...

Už týden u mě s malými přestávkami přetrvávájí specifické problémy. Začalo to před týdnem, kdy se mi náhle v leže v klidu udělalo nevolno, rozbušilo se mi srdce, když jsem vstal...

V úvahu ještě připadá např. problém metabolický, endokrinní, neurologický apod. Možná je registrace u praktického lékaře v Brně, abyste příp. mohl laboratoře a odborná vyšetření...

Srdce

| Dotaz od: Věra

Občas mi prokluzuje srdce,beru každé ráno Egilok25 a to jenom 1/4,brala jsem ho i večer.Potom jsem měla tep také někdy 46.50.Lékař mi řekl abych brala lék jenom ráno.Mám jít...

Věro! některé léky mohou způsobovat pomalý tep srdce. O tom, jakých hodnot může tep nabýt rozhodujete Vy, respektive Váš pocit. "Prokluzování" srdce je normální a běžné...

Bolest srdce

| Dotaz od: Michaela

Je mi 22 let a nikdy jsem žádné srdeční problémy neměla. Až letos v srpnu mě vzbudilo silné bušení srdce, nebylo mi dobře a tak jsem navštívila pohotovost. Tam mi udělali EKG a...

- rozhodně k lékaři zajděte. Potřebujete mít pocit bezpečí, aby se nefixovaly nepříjemné prožitky a nevznikaly takdruhotné obtíže. Nejlépe je začít základním vyšetřením u...

Bolest srdce

| Dotaz od: Martina

Před dvěma lety jsem byla poslána na kardiologii s rychlým pulsem a "přeskakováním" srdce. Prošla jsem celkovým vyšetřením (ECHO, několikrát EKG, Holter, lab. testy...

Dnes má většina praktických lékařů Ekg v ordinaci, takže si myslím, že není problém vám Ekg natáčet, když to přeženu, tak každý den. Já rozhodně nikdy pacienta neodmítnu, je to...

Bušení srdce 2

| Dotaz od: Naďa

Vážená paní doktorko, velice děkuji za váš názor a radu. Byla jsem u lékaře, ale jsem zmatena z jeho postoje. Udělal mi EKG a echo srdce. Obojí je v pořádku. Dal mi Holtra na...

Pokud dopadly obě EKG i echo srdce v pořádku, nemusíte mít důvod k obavám. Zbytečným stresováním navíc svému srdíčku nepomůžete, spíše naopak. Zůstaňte tedy v klidu. Hezký den.

Je mi 25 let a mam zrychleny tep kdyz sem v klidu tak kolem 95 tepu za minutu a kdyz neco delam tak kolem 130 tepu a mensi tlak na hrudi a nekdy mi i nekolikrat za den preskoci...

Předpokládám, že kardiologické vyšetření zahrnovalo nejen EKG, ale i echo a 24-hodinovou monitoraci EKG a také že bylo (laboratorně - z krevnícho odběru) vyloučeno onemocnění...

Jícnové echo

| Dotaz od: eva

Prosím Vás neexistuje něco jiné než jícnové echo, které mi má být provedeno pro vyloučení zkratu v srdce při parciální tromboze žilních splavů. První pokus nevyšel, podruhé mi...

Pokud je klasické echo neprůkazné, je jícnové echo zpravidla další možností. Nemusíte se ale bát, lze se při vyšetření nechat uspat, takže vůbec nic uvidíte ani neucítíte...

Bušení srdce

| Dotaz od: Kateřina

Na úvod bych ráda uvedla, že jsem v dětství sledovaný kardiak s dvoucípou chlopní. V 18 letech jsem byla věkem vyřazena od dětského kardiologa s tím, že jsem v pořádku a kdyby...

Popsaný problém si jistě žádá podrobnější vyšetření kardiologem (i pro přítomnou anatomickou variantu chlopně - neudáváte, jaké jste měla do 18 let potíže a co Vás dovedlo ke...

Srdce

| Dotaz od: Šárka

Již týden mě trápí myšlenka na mojí diagnozu a tou je , lehký prolaps mitrální chlopně s lehkou regurgitací....před rokem jsem byla na echu a byl stejný nález pan dr.nic na to...

Buďte klidná; máte jen lehkou nedomykavost mitrální chlopně s lehkým zpětným tokem krve, což se podle popisu nijak neprojevuje ani na krevním oběhu, ani na stavu srdce a hlavně...

Jsem ráda, že jsem objevila tyto fajn stránky. Snažila jsem se odpověď na můj problém najít v již zodpovězených dotazech, ale nepodařilo se. Před cca týdnem mi začalo bušit...

Vzhledem k tomu, že se neustále zadržujete vodu a máte známky zánětu, mohlo by se jednat o poškození funkce ledvin. Doporučoval bych proto počkat na výsledky Holterovského...

Potřeboval bych poradit. Je mi 20 let. Začal bych tím že asi před 5 lety jsem měl zápal plic(na levé plíci). Od té doby pořád něco cítím na té plíci v místech kde je i srdce...

Pravděpodobně se bude jednat o extrasystoly. Jedná se o předčasné stahy srdce mimo pravidelný srdeční rytmus. Mají je všichni lidé, pouze někteří je nepříjemně pociťují jako...

Občasná bolest u srdce

| Dotaz od: Marie

Chtěla bych se zeptat co by mohlo znamenat občasná bolest v oblasti srdce,je to jako kdyby mi tam někdo jezdil nožem pořád tam a zpět. Bolest se objeví víc jak čtyřikrát do...

S vědomím jeho důležitosti si lidé do oblasti srdce nejednou promítají vjemy buď úplně psychického původu nebo pocházející z okolních orgánů. Vzhledem k Vašemu věku bych řekl...

Srdce

| Dotaz od: Věra

Občas mi prokluzuje srdce,beru každé ráno Egilok25 a to jenom 1/4,brala jsem ho i večer.Potom jsem měla tep také někdy 46.50.Lékař mi řekl abych brala lék jenom ráno.Mám jít...

Věro! některé léky mohou způsobovat pomalý tep srdce. O tom, jakých hodnot může tep nabýt rozhodujete Vy, respektive Váš pocit. "Prokluzování" srdce je normální a běžné...

Bolest srdce

| Dotaz od: Michaela

Je mi 22 let a nikdy jsem žádné srdeční problémy neměla. Až letos v srpnu mě vzbudilo silné bušení srdce, nebylo mi dobře a tak jsem navštívila pohotovost. Tam mi udělali EKG a...

- rozhodně k lékaři zajděte. Potřebujete mít pocit bezpečí, aby se nefixovaly nepříjemné prožitky a nevznikaly takdruhotné obtíže. Nejlépe je začít základním vyšetřením u...

Bušení srdce

| Dotaz od: Irena

Již od dubna 2009 mě trápí bušení srdce s tím spojená nevolnost, těžko se mi dýchá, točení hlavy(každodenně). Někdy i 3 týdny trvající bolest hlavy. Když na mě přijde to bušení...

Podle vašeho popisu se zcela jistě jedná o tzv. panické ataky, tzn. psychiatrické onemocnění, které má tyto tělesné příznaky. Jediná smysluplná terapie je kombinace...

Bolest nad srdcem

| Dotaz od: Jirka

P. dr., rad bych se vas zeptal na bolest mezi srdcem a klicni kosti. Stava se mi to nekdy pri velke namaze, napr. na kole a nekdy zase v klidu. Echo srdce i EKG mam udelane pred...

Pokud máte EKG a ECHO srdce v pořádku, tak bych to dále neřešil. Pravděpodobně se bude jednat o potíže s páteří. V případě potíží každý den, bude vhodné navštívit praktického...

Echo

| Dotaz od: Eliška

Chtela bych poprosit o preklad :-) jestli je to mozne, byla jsem na vysetreni ECHO - Vysetitelnost snizena, frekvence pravidelna 66/ min PK 25 mm LS 40 mm IVS 10mm LK53/39mm...

Popis UZ srdce je normální až na diskrétní hypokinézu mezikomorového septa. Jedná se o to, že se septum hýbe méně než by mělo. Nevím jak je hypokinéza velká, píše se diskrétní...

Paní doktorko, prosím Vás hezky od dubna 2013 mám jisté problémy. Začalo to náhlým bušením srdce spojené s bolestí v zátylku hlavy, kdy jsem byl odvezen do nemocnice, kde mi...

Podle Vašeho popisu se domnívám, že se opravdu jedná o panickou poruchu. Nevím, jaká jste dostal antidepresiva, nejspíše asi antidepresiva typu SSRI. Na jejich efekt je třeba...

Rtg srdce

| Dotaz od: Dagmar

Včera jsem se ptala na rozšíření aorty hrudní paní doktorka mi napsala že při rentgenu hrudní páteře a rentgenu srdce a plic by bylo vidět rozšíření a je při tomto vyšetření...

Dášo, bohužel nevím o jaký dotaz se jedná. Zcela obecně platí, že celá aorta vidět na RTG není, pouze její část, která v některých případech může být zvětšená. Pokud máte obavy...

Srdce

| Dotaz od: Petra

Na vyšetření Echa mi bylo zjištěno diastolicky porucha relaxace, bez chlopenni vady vyjma mírné reg aortalni do 2/4 dilatace aorty,lehce nadhranicni velikost síni.Ale už se se...

Váš stav i nález na echu jistě vyžaduje podrobnější vyšetření internistou nebo kardiologem, nejenom léčbu Neurolem. Zle realizovat i v naší ambulanci S pozdravem

Echo

| Dotaz od: Mirka

Prosím o vysvětlení z vyšetření : ECHO srdce: stopová ansuficience na AV chlopních, jinak normální klidový UZ nález na srdci. EFLK 77% při hyperkineze

Máte malou nedomykavost mitrální i a trikuspidální chlopně. Jde pouze o stopovou (minimální) nedomykavost. Není potřeba se ničeho obávat, ostatní hodnoty jsou v normě.

Astma, srdce, psychika

| Dotaz od: Martina

Vážená paní lékařko, již 3. rokem se potýkám s problémem dýchacích cest. CCa před 3 roky se mi vystupňovala alergie na kočky, která odstartovala mé problémy s imunitou...

Je docela možné, že úlevová terapie už nebude dostačující. Doporučila bych Vám opět kontrolu na alergologii - pravděpodobně dostanete léky na pravidelnou léčbu. Doporučovala...

Diastolická dysfunkce srdce

| Dotaz od: Martina

Byla jsem na echu srdce.Ve zprávě stálo porucha diastol.fce LK - kontroly TK.Obvodni lékař mi říkal že je vše v pořádku.Děkuji za odpověď.

Diastolická dysfunkce je stav, kdy srdeční komora je málo poddajná a její naplnění je provázeno zvýšeným plnicím tlakem, který se přenáší do síně. Může doprovázet poruchu...

Bušení srdce

| Dotaz od: Gabriela

Již rok mam bušení a "přeskakování" srdce, od srpna mi brni a páli levá noha (nevím, jestli to muže mít souvislost s tím,ze me kousnul, nebo spis stisknul pes na stejně noze asi...

Vaše stesky jsou skutečně polymorfní a naleznout jednoznační odpově%d na Všechny se mně asi nepovede. Váš praktický lékař již započal diagnostický proces, kde jak píšete odhalil...

Srdce

| Dotaz od: rene

Chtěl bych se zeptat, jestli stačí echographie a ekg k tomu, aby se zjistilo, že srdce pracuje a funguje na 100% a že mu v dalších letech nic zavažného nehrozí. Děkuji za vaši...

Ano, tato vyšetření dokáží posoudit všechny srdeční funkce.

Už týden u mě s malými přestávkami přetrvávájí specifické problémy. Začalo to před týdnem, kdy se mi náhle v leže v klidu udělalo nevolno, rozbušilo se mi srdce, když jsem vstal...

V úvahu ještě připadá např. problém metabolický, endokrinní, neurologický apod. Možná je registrace u praktického lékaře v Brně, abyste příp. mohl laboratoře a odborná vyšetření...

Vada srdce

| Dotaz od: Zuzana

Letos mi byla zjištěna vada srdce, chlopení nedomykavost a rozšířená aorta. Za poslední rok jsem se z aktivní sportovkyně dopracovala k tomu, že nemohu vyjít schody, jsem stále...

Předpokládám, že se jedná o aortální chlopeň (?) - rozšíření aorty jakoby překračuje na chlopeň a tam působí nedomykavost. U rozšíření aorty i u nedomykavosti se provádí...

Echo

| Dotaz od: ela

Prosím o Váši odpověd na mé vyšetření , echo:LS 42,LK 60/30,IVS 12,ZS 12mm, EF 62%, bez segment poruch kinetiky, asc ao 28 mm, ao reg stopa, mi reg stopa, PK 24 mm, tri reg do 1...

Obávám se, že bez znalosti anatomie srdce, kterou u laika musím předpokládat je vysvětlení tohoto konkrétního nálezu touto cestou téměř nemožné. Nicméně máte lehkou poruchu...

Onemocnění srdce

| Dotaz od: Lenka

Mám nejspíš problém se srdcem.. Občas se nemůžu zhluboka nadechnout, a musím dýchat málo a rychle, přitom mývám palčivou bolest u hrudní kosti, která trvá kolem 3-10 minut...

Obtíže, které popisujete, odpovídají nejspíše diagnóze neurovegetativní dystonie. Nejde o onemocnění cév, spíše o poruchu regulace s více či méně vyjádřenou nervovou (často i...

Už delší dobu se mi objevuje tlak na hrudi,sevření hrdla a srdce a následuje točení hlavy,hůř se mi dýchá. Občas se potím (hlavně v noci- v noci častokrát) a střdavě je mi horko...

U stavu, který popisujete tlak na hrudníku, dušnost je jistě na místě vyloučit potíže se srdcem. Asi nejvhodnější by bylo zátěžové vyšetření srdce (ergometrie) a ultrazvukové...

Vada srdce

| Dotaz od: anabel

Absolvovala jsem echo vyšetření s těmito výsledky : prolaps předního cípu Mitr chlopně do levé síně - v systole., stopová mitr.reg., stopová tricusp.reg. , drobný perikard jinak...

Anabel! Popsané vyšetření nekontatuje nic zásadního. Vrcholový, soutěžní sport bych Vám snad nedoporučil, ale jinak bez omezení aktivit vč. rekreačního sportu. Šetřící režim...

Vynechávání srdce

| Dotaz od: adad

Asi před 4 lety jsem byla u lékaře,kvůli zrychlené srdeční činnosti.Začala jsem užívat lokren.To mě nyní už tak netrápí,ale asi rok poci´tuji takové škobrtání na hrudi,kdy mi...

Adade! Podle popisu se jedná o zcela běžnou extrasystolu, která se vyskytuje i u zcela zdravých lidí až několikrát denně. Vnímána je jen někdy. Na druhou stranu si i na...

Píchání na hrudi u srdce

| Dotaz od: radka

Již 4měsíc mě trápí píchání na hrudi u srdce.Před měsícem jsem byla na EKG a srdce v pořádku.Beru lék na vyšší tlak Lokren půl tabletky denně.Cca.5x denně mě začne píchat u...

Interní vyšetření je především třeba provést opakovaně včetně vyšetření podrobnějšího jako je echo,námahové EKG, ,případně laboratoř. Teprve potom je třeba vyšetření na...

Že při každém běhaní se mi děla špatne nemohu se nadechnout je mi i na zvraceny,a mota se mi hlava picha mne boku,ale mam to i když nic třeba nedelam tka se mi blbě dychá,Ja...

Měla byste se nejprve poradit se svým praktickým lékařem. Zajistí Vám laboratorní vyšetření, rentgen plic, ekg vyšetření., pravděpodobně Vás také odešle na echokardio a...

Diety a poškození srdce

| Dotaz od: Ludvík

Chtěl jsem se zeptat,zdali je možné častými dietami poškodit srdce?mam takove stavy kdy hubnu a pak zas přiberu a tak se mě to pořad opakuje dokola.Poslední dobou,když jdu na...

Diety, které by vedly k nižší hladině potřebných živin a minerálů, by srdce poškodit mohly. Kolísání hmotnosti/tělesné hmoty, kdyby bylo výrazné a časté, klade zvýšené nároky na...

Srdce a jeho nemoci

| Dotaz od: Magdaléna

. Chtěla bych se optat... Jak ted často umírají sportovci a hráči na fotbalovém hřišti.. Já mám poněkud nějakou dobu strach ze srdečních vad..a vybudovala jsem si strach ze...

Srdeční zástava u sportovců je extrémně vzácná a vzniká u predisponovaných jedinců následkem velkého přepětí. Mnohem pravděpodobnější než zástava při výšlapu do kopce nebo...

Problemy se srdcem

| Dotaz od: Michaela

Posledni dobou me trapi temer neustale pocity buseni srdce, take casto pred usnutim, kdyz lezim v klidu v posteli, tak pocituji silne buseni, vnimam kazdy stah srdce a je to...

Podle Vašeho výstižného popisu se mi zdá, že i Vy sama tušíte, že problém není v srdci, nýbrž v hlavě. V psychice, úzkostlivosti, přehnaných starostech o své zdraví. Doporučoval...

Prosím Vás, projevilo by se na echu srdce potíže s hypertenzi?a je možné při klasickém echu zjistit sinove srazeniny nebo musí jít o jicnove echo..děkuji

Jiří, pro diagnosu hypertenze je podstatné změřením tonometrem, kdy 2 ze 3 měření jsou vyšší než 140/90, mělo by být měřeno v klidu, v sedě, se správnou šířkou manžety, pokud...

Srdce a suchý kašel

| Dotaz od: Frant.

Prosím vás,mám takový zvláštní dotaz.Manželka již více než dva měsíce trpí návaly suchého kašle,hlavně v noci,kdy se úpně dusí.Chodí po doktorech,prášky ale nezabírají.Kupujeme...

V případě 2 měsíce trvajícího suchého kašle je nutné lékařské vyšetření, včetně RTG plic a laboratorních odběrů. V dotazu neuvádíte, které odborné lékaře již manželka navštívila...

Velké srdce

| Dotaz od: Jana

Dneska jsem byla u plicního lékaře, zjistil že mám větší srdce a že nemá místo kvůli skolioze páteře.Poslal mě na echo srdce kam půjdu příští týden. Chci se zeptat, jestli je to...

Pokud je skoliosa závažnější, pak může docházet samozřejmě k útlaku nitrohrudních struktur.Echo by mělo ukázat, zda to ve vašem případě nějak ovlivňuje srdeční funkce.

Asi srdce alebo neviem

| Dotaz od: Denis

Uz dlhsiu dobu mam taky problem,mam 15 rokov a neustale sa pozorujem,strasne rychlo sa udycham ale bol som na vsetkych vysetreniach,echo,sono srdca,mal som aj holter a jeho...

Vaše vyšetření je dostatečné. Pokud se nepřišlo na žádné závažné onemocnění srdce nebo plic, pravděpodobně se jedná o problémy s psychikou. Psychika velmi ovlivňuje pocity...

Přeji hezký den a předem děkuji za váš čas, Je mi 20let, měřím 197cm a vážím 77kg. Od Srpna studuj VŠ v zahraničí a začal jsem si všímat že můj srdeční puls je zvýšený a...

Pane Ondřeji, děkuji za podrobné vylíčení situace, z uvedených informací lze soudit, že nepravidelnost, kterou pociťujete je skutečně dána "jen" extrasystolami - ty jsou sice...

Obavy o srdce

| Dotaz od: lasky

Mam 23 rokov, meriam 175cm, vazim 59 kg, cholesterol mam nizky, fajcim 5 rokov 5-10 cigariet denne, velmi som nesportoval ale uz asi mesiac sa snazim pravidelne. Moj problem...

Doporučuji ještě provést 24hodinové monitorování EKG - Holter , vyšetření hladin draslíku v krvi a hormonů štítné žlázy. U psychicky labilnějších jedinců může být srdeční akce...

První antibiotika na asi angínu jsem dostal 7.3.2013. Jednalo se o Penbene 1 500 000 21 tb. Užívání bylo 1 po 8 hodinách po dobu 7 dní. Začlo to tím, že mně bylo špatně a bolelo...

Dle uvedených podrobných informací se u Vás jednalo o chronický zánět mandlí, které byly odstraněny jako možný zdroj dalších angín, z obavy před komplikacemi, ke kterým při...

Bušení srdce

| Dotaz od: Františka

Je mi 40 let a před 9 lety mi začalo bušení srdce (i několikrát denně), špatně se mi u toho dýchalo, během 1min. vždy ustalo, zhruba po půl roce bušení vymizelo. Znovu se...

Pocit bušení srdce může být projevem onemocnění srdce - arytmie, může jít také jen o pocit, kdy je srdce v pořádku a porucha srdečního rytmu není přítomná. Pokud se obtíže...

Přeskakování srdce

| Dotaz od: Soňa

Můj problém(asi extrasystoly) trvá již cca 15 let. Srdce mi vynechá a poté následuje silný úder. Přesně si uvědumuji že úder cítím u hrudní kosti v jednom místě. Před 10 lety...

Podle Vašeho popisu se skutečně nejspíše jedná o palpitace při zvýšeném výskytu extrasystol. Trimepranol je vhodným lékem při sporadickém výskytu obtíží, pokud jsou obtíže velmi...

Pocit zastavování srdce

| Dotaz od: Michaela

Posledni dobou se me stava, ze pri usinani mam pocit, ze se mi zastavuje srdce. Lezim v klidu, usinam, uz se dostavam do "polospanku" a najednou mam pocit, ze se srdce zastavi...

Myslím, že ke správné diagnóze jste - po absolvování všech potřebných vyšetření s normálním nálezem - došla sama - psychický původ. Někdy se také hovoří o tzv. neurovegetativní...

Mám 15 rokov, váha 55, výška 168. Nefajčim, športujem pasívne. Problém spočíva v búšení srdca a rýchlom tepe. V klude je to bežne 90-100, pri miernej námahe (chôdza, upratovanie...

Pokud jsou Vaše vyšetření v pořádku, není potřeba se obávat vážného onemocnění. Je rozdíl, jestli máte pocit bušení srdce nebo Vám srdce více tepe. Doporučuji pravidelná...

Echo

| Dotaz od: Jitka

Chtěla bych se zeptat na pár informací. Před měsícem a půl jsem prodělala virózu (průjem a teplota). Po 14 dnech klidového režimu jsem byla uschopněna. Po 3 dnech v práci jsem...

Bylo by dobré doplnit ještě např. Holter ekg vyšetření a vyloučit dysfunkci štítné žlázy.

Výsledek echo

| Dotaz od: Petr

Byl jsem na vyšetření "echo" levá komora vzhledem k výšce nedilatovaná (EDD 52mm), s normální systolickou funkcí (EF 55-60%), bez hrubší klidové regionální poruchy kinetiky...

Trvalé zvýšení tlaku v plicní tepně se označuje jako plicní hypertenze, pokud se včas nerozpozná a neléčí, může jít o závažné onemocnění. Nyní nejsou nutná žádná opatření, nález...

Vynechávání srdce

| Dotaz od: Šárka

Po porodu mi zjistili tachykardie, měla jsem je asi 6x,dceři je rok a půl...ty zmizeli ,ale objevilo se vynechávání srdce s takovou dušností kdy to srdce jakoby venechá...

Velmi pravděpodobně jde o extrasystoly - jednotlivé nepravidelné stahy srdeční; jedná se o jiný typ arytmie než byly předchozí tachykardie. Zřejmě nepůjde o závažný stav, ale...

Bušení srdce

| Dotaz od: Martin

Mam problem ze je mi nekdy divně(nedokazu to popsat) akorad citim jakobi malinky tlak na hrudi a jakoby nepravidelny tep. To ale vetsinou tak do 10 minut odezní a je mi zase...

Obtíže, které popisujete mohou být skutečnou arytmií s nepravidelností srdeční nebo také jen zrychleným (pravidelným) srdečním rytmem s občasnými extrasystolami. To by...

Bušení srdce

| Dotaz od: Mariana

Po prvé se mi to stalo před 5 měsíci, v noci mně probudilo silné bušení srdce-měla jsem velice rychlý tep, trvalo to pár minut. Následoval třes a pocit chladu. I ráno jsem měla...

Obtíže, které popisujete, mohou být projevem srdeční arytmie, důležitý bude nález při EKG monitoraci - je divné, že po 3 měsících stále ještě nemáte k dispozici výsledek...

Srdce

| Dotaz od: jana

Mam 40 rokov a rad by som si dal skontrolovat srdce. U nas ponukaju v 2 roznych klinikach 2 rozne vysetrenia a neviem sa rozhodnut pre ktore. Sono srdca a druha klinika ponuka...

"preventivní vyšetření" srdce nejsou obvyklá - důležité je, aby lékař (nejlépe nejprve praktický lékař, poté kardiolog) nejprve vyšetřil Váš zdravotní stav, zjistil případné...

Bolesti srdce

| Dotaz od: Adéla

Jsem čtrnáctiletá dívka. Potřebovala bych od Vás poradit. Už je to asi rok, co pociťuji nepravidelné bolesti a píchaní u srdce. Někdy je to tak horozné, že se musím zastavit...

Je sice teoreticky možné, že máte nějakou chorobu srdce, která způsbouje bolesti na hrudi. Vzhledem k Vašemu věku a též jak líčíte doprovodné pocity, včetně zažívacích obtíží...

Včera jsme byli s přítelem na víno, když jsme odcházeli začala jsem mít podivný tlak na levé straně hrudi. Utíkali jsme ještě na tramvaj, kde jsem se moc zadýchala. V tramvaji...

Jestliže je bolest na hrudi závislá na předklonu a podobně, tak je příčina spíše v páteři nebo hrudní stěně (což bohužel nelze většinou žádným vyšetřením ověřit). Srdce se může...

Vážaný pane doktore/ paní doktorko, jsem čtyři roky po plastice mitrální chlopně. Nemám umělou, jen všitý nějaký kroužek. Byla to vrozená vada + jsem to uspíšil svou...

Myslím si, že pokud jste byl opakovaně vyšetřený na kardiologii já Vám přes internetovou poradnu těžko poradím. Pokud Vám nedělá dobře alkohol a marihuanu, bude nutné je přestat...

Bušení srdce

| Dotaz od: Veronika

Chtěla bych vás poprosit je mi 22 let jsem těhotná..už asi rok mívám záchvaty bušení srdce motání hlavy neschpnost nádechu vždycky to přijde trvá to tak 3 az 4 dny a pak mi je...

Milá Veroniko, jak píšete, prošla jste opravdu sérií detailních kardiologických vyšetření (opakované ekg, echo, ekg holter), která byla všechna s negativním nálezem, tedy z...

Syndrom zlomené srdce

| Dotaz od: Patrik

Srdečně Vás zdravím. S kamarádem se ve volném čase, věnujeme čtení a všemu, okolo medicíny. Samozřejmně jsme, úplní "lajtci". A vedeme teď spor, že Syndrom zlomené srdce a...

Pravdu má kamarád:-). Syndrom zlomeného srdce je laický termín pro Takotsubo kardiomyopatii, vzácný sydrom, kdy dojde k přechodné stažlivosti srdce a jeho "vyboulení" v důsledku...

Problémy se srdcem

| Dotaz od: Tereza

Chtěla bych se zeptat na váš názor. Už rok u mě přetrvávají problémy. Začalo to, když jsem v květnu minulého roku vypila na ráz 1,5l energy drinku.. Večer se mi udělalo špatně...

Myslím, že Váš lékař vyšetřil Vaše obtíže dosti důkladně, vč. možnosti objektivizovat záchvat bušení srdce (odborně se nazývá "palpitace") doma v momentě vzniku. Z dotazu není...

Prosím Vás o radu,je mi 38 let,od svých 22 let mám implantovaný kardiostimulátor(nyní druhý).Včera jsem byl na pravidelném Transtorakálním echo-dopplerovském vyšetření.Závěr...

Znamená to funkční poruchu levé komory ve fázi jejího plnění krví. Další léčebný postup záleží na rozsahu a příčině poruchy, což není ve vašem dotazu (zřejmě pro zatím ještě...

Bolesti u srdce

| Dotaz od: Mirek

Jmenuji se Mirek a jem mi 22 let. v poslední době mívám bolesti v oblasti srdce, bolest mi připomíná jako kdyby mi to srdce někdo mačkal a něčím do něj píchal, je to velice...

Rozhodně neodkládejte kardiologické vyšetření, může jít o různé typy poruch srdečního rytmu, bez podrobného EKG a dalších vyšetření se nedá příčina blíže stanovit. Ale vzhledem...

Jakým způsobem se infarkt myokardu (IM) diagnostikuje? Má-li váš lékař podezření na IM, neodkladně provede tato vyšetření: EKG – pomocí měření elektrické aktivity srdce IM...

 celý článek

Radostí mu poskočilo srdce. Spadl mu kámen ze srdce. Při tom pomyšlení tuhne krev v žilách… Desítky takových přirovnání a úsloví by jistě dokázal vymyslet každý z nás. Všechny...

 celý článek

Ekg

| Dotaz od: Ondra

Je mi 14 let a byl jsem na kardiologii s bolestmi na hrudi pícháním mezi lopatkami a v zádech. Všechny testy co jsem měl (EKG,ECHO,ultrazvuk) bylo naprosto v pořádku ale mám...

Ondro, to že jsi celou noc nespal rozhodně nemohlo ovlivnit výsledky zmiňovaných vyšetření Tato vyšetření jsou dost průkazná - věř jim. Píchání mezi lopatkami často ukazuje...

Zadýchávání

| Dotaz od: Marie

Často se zadýchávám při zátěži, ale někdy i když jdu po rovině a začně mne pálit na prsou,srdce mi buší jak o závod. Mám nadváhu, může jít jen o souvislost s váhou?

S nadbváhou by to jistě mohlo mít souvislost, ale bolesti na hrudníku s bušením srdce mohou signalizovat i závažnější onemocnění - doporučuji proto navštívit praktického lékaře...

Prolaps vm

| Dotaz od: Tereza

Dnes jsem byla na Echokardiografii a pan doktor mi do zprávy napsal: Holosystolikcý pokles linie C-D 2 mm, pokles cípů k linii MA, holosystolikcý pokles cípů Mi chlopně...

Prolaps předního cípu mitrální chlopně je velmi častá záležitost. Většinou se jedná pouze o fyziologickou normu, kdy jeden cíp přesně nedoléhá, ale v budoucnu nedochází ke...

Arytmie

| Dotaz od: Laura

Je mi 31 let, poslední dobou mám časté arytmie, pocit vynechání srdečního tepu, někdy i pět dní v kuse, je to dost nepříjemné. Pravidelně ale chodím k mé kardioložce kvůli léčbě...

Může jít o vliv psychiky i hormonální vliv. Pokud máte potíže pravidelně, může se zkusit nasadit epizodní záznamník EKG. Jde o kartičku, kterou máte u sebe 3 týdny, při obtížích...

Palpitacie a extrasystoly

| Dotaz od: Lucia

Som zena, mam 27 rokov, vyska 169, vaha 55, nikdy som nemala ziadne zdravotne problemy, ale posledny rok citim obcas vynechanie uderu srdca, obcas mam aj busenie, podrobila som...

Dle mého názoru nejsou Vaše obavy na místě. Bude se spíše jednat o špatné vnímání extrasystol, než o nějaké onemocnění. Pokud je UZ srdce v normě, ničeho bych se neobával...

Prolaps mitralnej chlopne

| Dotaz od: Michal

Mam od roku 2008 kedy som bol prvy krat na kardiologii, kvoli ako keby obcasnemu preskakovaniu srdca (ako keby mi na chvilku zastavilo srdce a potom silno buchlo, neviem ako to...

Při vyšetření srdce se měří jednotlivé srdeční oddíly- kořen aorty, velikosti komor, funkce levé komory, to máte vše v normě. Pouze prolaps předního cípu mitrální chlopně. Jde o...

Ergometrie, šlapání na kole, nebo prostě „kolo“, je zátěžové vyšetření funkce srdečního svalu. Pomocí šlapání na rotopedu proti regulovatelnému odporu zatěžuje Váš...

 celý článek

Mám už mnoho let (v podstatě asi od ZŠ, kde jsem měla hodně pohybu, a více pak od doby, co mám řidičský průkaz) problém, že při námaze se hned zadýchám a buší mě srdce (občas...

Může jít o tzv. malé srdce, které při námaze musí pracovat mnohem intenzivněji a proto ty vaše obtíže. Je to záležitost konstituční, ne žádná choroba, prostě srdce je o něco...

Ekg

| Dotaz od: Marketa

Obcas se v noci ci k ranu budim z oskliveho snu a jsem uplne propocena, "horim" a busi mi silne srdce, citim se v ten moment hrozne slaba. Jsem dost uzkostny clovek a casto me...

Ano, tyto obtíže i vnímání extrasystol má své kořeny v psychice. Takže aby si vaše srdce odpočinulo od těchto atak, bylo by nejvhodnější navštívit psychiatra a nasadit...

Dotaz

| Dotaz od: monika

Asi před 2 roky se mi někdy stalo,že se z niceho nic zaclo strasne rychle busit srdce asi tak 2-4 sekundy(někdy mi to přislo jak kdyby se zastavilo nebo mi přeskocilo)nekdy se...

Panická ataka je opravdu poměrně častá diagnosa,rozhodně to ale neznamená,že jste "blázen."Myslím,že lékaři,kteří Vás vyšetřovali pro výše popsané obtíže,s Vámi velmi rádi...

Defekt síňového septa

| Dotaz od: Kateřina

Je mi 30 let a byl u mne zjíštěn defekt síňového septa, delší čas jsem si ztěžovala na bušení srdce a dušnost, má obvodní lékařka mi stále říkala, že je to způsobenou mou...

ECHO srdce definitivně rozhodne jak na tom vaše srdce je. EKG Holter určí rytmus vašeho srdce. Po těchto vyšetření se udělá definitivní rozhodnutí. Defekt síňové septa je...

Třesavka

| Dotaz od: Sarka

Už 2 dny mám vnitřní zimnici. Mám po rychlého bušení srdce, ale když si změřím tlak, tak je v pořádku. Beru Rivocor 5 jednu tabletu. Na Echo srdce jsem byla a vše je v pořádku...

Pokud obtíže typu zimnice a třes přetrvávají, doporučuji vyhledat Vašeho lékaře k bližšímu vyšetření. Vnitřní třes a bušení srdce může provázet jak infekce, tak poruchy funkce...

Aortální vada

| Dotaz od: Josef

Obracím se na Vás s dotazem ohledně aortální vady. Je mi 25 a každý rok docházím na kontroly EKG a echo. Mám aortální vadu - pokud tomu rozumím dobře, tak mám lehce ztluštělou...

Zápis s ECHO vyšetření je bez mezních hodnot, proto se k tomu nemohu vyjádřit. Ale dle závěru z vyšetření nejde o bezvýznamnou vadu. Nyní je nutné sledovat vývoj, není vyloučená...

Zhoršení šelestu

| Dotaz od: Aneta

Je možné že kamarádce šelest zhoršil o jeden rok víc jak o polivinu? A je možné, že by jí doktor konstatoval, že za šest let možná zemře? A, když není plnoletá je možné, aby se...

Zhoršení je možné, ale slova o smrti se mi zdají nepravděpodobná. V dnešní době se šelesty řeší event. výměnou chlopně /umělá nebo biologická/. Pokud není děvče plnoleté, rodiče...

Dodrý den, Již od září minulého roku mám zdravotní problémy. Nejprve jsem měla příznaky chřipky, které posléze odezněly, ale stále mi nebylo dobře. V říjnu jsem nvštívila svou...

Milá J, příznaky, které popisujete, určitě nelze svést jen na chlamydiovou infekci, ta se takto neprojevuje. Vzhledem k tomu, že jste byla důkladně opakovaně vyšetřena po...

Paroxysmus, zachvaty

| Dotaz od: Martin

Je mi 21 let a již od dospívajícího věku (cca 16 let) trpím na jakési srdeční záchvaty. Dříve se mi to stalo třeba jendou za půl roku, v poslední době častěji, doba je velmi...

Váš dotaz je poměrně obsáhlý zkusím na některé otázky odpovědět. Reakce na betablokátory je ve Vašem případě normální. Jestli nikdy nic EKG Holter neukázal a máte pocit...

Silny tlukot sedce

| Dotaz od: kamila

Pane doktrore, mam k vam takovy dotaz uz paty den pocituji aretmii silny tlukost srdce, plus me pali jakoby zaha nebo proste na hrudi a pak to prejde. Neboli me na prsou...

Bušení srdce (latinsky palpitace) je pocit, kdy vnímáte, že Vám silně tluče srdce. Vaše srdeční akce může být normální, ale vy máte, pocit rychlého bušení srdce, to se...

Dětská kardiologie

| Dotaz od: Petra

Moje holčička se narodila ve 35.týdnu a po sonu srdce jí zjistili významný subaortický defekt komorového septa(v jednom cípu v komoře je díra 5mm.).Po odběru krve na zjištění...

Tyto léky jsou pro holčičku bezpodmínečně nutné, protože pomáhají jejímu srdíčku dobře pracovat, bez nich by mohla být dušná a promodralá a to byste přece nechtěli. Operace se...

Plicní chlamydie

| Dotaz od: Pavlína

Již dlouhou dobu mě trápí občasná bolest na hrudi, dušnost (jakoby nemohu vydechnout), kašel a někdy i bušení srdce. EKG i ECHo v pořádku, RTG plic a spirometrie také, krevní...

PAvlíno! Bez podrobného rozhovoru a vyšetření Vám nedoporučím nic jiného, než navštívit lékaře. Pokud nepochodíte u klinických lékařů, konsultujte lékaře celostní (holistické...

Prodělala jsem menší plicní embolii, která byla odhalena po 14dnech potíží na V/P scanu. V rámci hospitalizace mi bylo provedeno echo srdce, které bylo v pořádku. Po půl roční...

Paní Jano, děkuji Vám za dotaz. Jaký byl přesně závěr výsledku V/P skenu? Defekt perfuze 2,5%? O jak velký defekt se jednalo při diagnostikování embolie? Profylaxe Warfarinem...

Rada

| Dotaz od: HONZA

Mám dotaz na to zda by šlo řešit můj problém nebo spíše problémy? V červnu jsem se podrobil operaci slepého střeva a po4 týdnech jsem dostal horečku,Dr. mi řekl že to je bolení...

Honzo! Byl jste vyšetřen opravdu důkladně. Pokud bylo klidové i zátěžové ekg vyšetření v pořádku, je postižení koronárních tepen (kterého se asi nejvíce obáváte velice...

Tachykardie

| Dotaz od: Šárka

Často mě zlobí tachykardie, naposledy jsem to už nevydržela a jela na pohotovost kde mi bylo naměřeno 190 tep, zklidnili mi to zacpáním nosu a zatlačení na stolici na 120 tepů a...

1) Antibiotika brát můžete, u jiných léků samozřejmě závisí na jejich vlivu na kardiovaskulární aparát a to je vždy uvedeno v příbalovém letáku. 2) ECHO slouží k tomu, aby se...

Pisu vam s dotazem ohledbe kolisaveho tlaku a jeho pricin. Je mi 19 let a vzdy jsem mela tlak 120/70, takze ideal. Ale posledni cca 2 roky se mi stale mota hlava a mam zavrate...

Šelest na srdci a nález na echokardiografii opravdu nevysvětlují Vaše stavy s nízkým tlakem a střídavě vysokým pulzem. Můj odhad je, že jde o psychosomatické obtíže, možná o...

Začátkem určování diagnózy je podrobné klinické vyšetření. Váš lékař se Vás podrobně zeptá na Vaše příznaky a anamnézu.

 celý článek

Šelest v celém prekordiu

| Dotaz od: Tereza

Dnes jsem šla s nachlazením a kašlem k lékaři. Při poslechu lékařka zjistila, že mám výrazný šelest prakticky v celém prekordiu. Poslala mě na vyšetření na echokardiograf. Je mi...

Paní Terezo. Děkuji za Váš dotaz. Šelesty jsou zvuky, které se při poslechu hrudníku u zdravého dospělého člověka nevyskytují. Vznikají v případě, že se vyskytuje nějaká...

Mám motání hlavy, zablokovávání krční páteře, bolest na hrudi a mezi lopatkami. Mám vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol, na oboje beru léky. Před dvěma lety jsem zkolabovala...

Ano problémy mohou být od páteře, vzhledem k vysokému krevnímu tlaku a cholesterolu by ale bylo dobré i vyšetření srdce (EKG, zátěžové EKG, echo) k vyloučení zúžení věnčitých...

Nízký tlak a kolaps

| Dotaz od: Karol

Prajem dobry neskory den pani doktorka, minule som mal kolaps a musel som si okamzite lahnut na zem, pricom som mal namerany tlak 60/40, je takyto tlak pre cloveka nebezbecny...

Takto nízký tlak je obvykle provázen mdlobami/kolapsem, neboť při tak nízkém tlaku dojde k poruše prokrvení mozku. Příčin nízkého tlaku je více, doporučuji Vám vyhledat Vašeho...

Záchvaty

| Dotaz od: Anna

Je mi 61 let a chtěla bych znát názor nějakého odborníka na mé zdravotní problémy. Nepravidelně se mi dělá špatně – někdy dvakrát do týdne a někdy jednou za měsíc. Mé záchvaty...

Dělá to na mě dojem psychosomatických obtíží nebo panické ataky. Pro tyto stavy bohužel neexistuje rychlý a jednoznačný důkaz. Jen mě trochu mate, že to někdy začne při náhlém...

Endokarditida nebo jiná infekce

| Dotaz od: Radunka



Překlad lékař.zprávy

| Dotaz od: Lenka P.

Včera byl můj tchán na vyšetření jícnu a z lékař.zprávy nám není nic jasné. Mohu poprosit o překlad a Váš názor ne jeho zdravotní stav?Předem moc děkuji. Výška 173cm,váha...

Z lékařeské zprávy vyplývá, že Váš tchán trpí sníženou funkcí levé srdeční komory a malou nedomykavostí mitrální chlopně. Také trpí aterosklerozou aorty a krkavic. Doporučeno je...

Překlad zprávy

| Dotaz od: Karel

Mohl bych Vás poprosit o překlad téhle zprávy ? Jde mi o to v jakém stavu je mé srdce, jestli mohu normálně sportovat atd. Děkuji za odpověď ECHO: nedilat. lVC, norm. pulzace...

Karle, jedná se prakticky o normální echokardiografický nález. Fyzicky Vás tento nález nijak neomezuje

Léčba hypertenze

| Dotaz od: Jitka

Můj tatínek (62 let) se léčil na hypertenzii asi 2 roky u praktického lékaře, který mu předepsal Diroton 5 mg. Před 3 měsíci pocítil asi 15 min. trvající bolest na hrudníku...

V kompetencích naší poradny není hodnotit práci jiných lékařů. Echkardiografie se uplatňuje především při podezřeních na organické změny srdce, tj.při sledování změn na...

Infekční endokarditida je zánětlivé onemocnění srdečních chlopní a vnitřní výstelky srdce (endokardu). K častým projevům patří zvýšená teplota, srdeční šelest a krvácení do kůže...

 celý článek

Koarktace aorty je vrozené zúžení největší tepny v těle, aorty, které se může nacházet v různých úsecích cévy a nabývat různého stupně závažnosti.

 celý článek

Buseni srce a celkova slabost

| Dotaz od: Milan

Chci se zeptat na radu ohledne mého zdravi uz asi pul roku mam neprijemne buseni srdce asi kolem 120 tepu za minutu nekdy se to lepsi nekdy horsi tlak mam 147/70 citim slabost v...

Bušení srdce je pravděpodobně způsobeno extrasystolami. Jedná se o předčasné stahy srdce, nejsou nebezpečné, mají je všichni lidé. Pouze někteří lidé je pociťují jako bušení...

Kaordio vysetrenie

| Dotaz od: Jan

Dobry pan doktor, bol som na vysetreni srdca a chcel by som vediet ci tieto hodnoty su spravne,lebo doktorka mi nic nepovedala....echo-kg Aor 35mm,ascendent. Ao 33mm,Lp 38mm, LK...

Vyšetření UZ srdce a EKG je v pořádku. Nevím jaké máte potíže, proto nevím jestli Vás čeká další vyšetření.

Arytmie

| Dotaz od: Iva

N holtru jsem měla komorové i síňové extrasystoly a to i salvu o 6 komplexech a nějaké triplety.Můj lékař říkal, že i když jich je za 24 hodin celkem 480 není to závažné.Je to...

Ivo, extrasystoly se v současné době vážně moc neléčí. Léčba se zvažuje pouze v některých případech, pokud se jedná o vícečetné salvy extrasystol nebo četnost extrasystol...

Kardio

| Dotaz od: eva

Záznam po echokardiografickom vyšetrení naznačená hyperkinetická cirkulácia porucha diastolickej funkcie lavej komory incip fibrotické zmeny chlopnového aparátu ostatný...

Nekladete žádnou otázku, jen dedukuji, že chcete vysvětlení nálezu. Zatím žádné velké změny na srdci nejsou - mírně změněné chlopně a porucha pohybu srdeční svaloviny v druhé...

Arytmie

| Dotaz od: Pavla

Dnes jsem byla na genetickém vyšetření plodu. jsem ve 20. tydnu tehotenství a lékař rekl ze je vše v pořádku až u srdce - echokardio: cituji: "sinistrokardie, srd. osa správná...

Zápletka mi není úplně jasná, asi máte v dotazu i překlep. Ale to je asi jedno - echokardiografie ukazuje, že je vše normální. Sinistrokardie znamená, že je srdce vlevo, to máme...

Chtěla bych se zeptat na diagnostiku srdečních vad. V rodině jsme měli kombinovanou vrozenou vadu srdce - výtokové části levé komory, tato část byla zúžena s nefunkční chlopní...

V prenatálním věku jsou tyto vady diagnostikovatelné poměrně obtížně, v novorozenecké věku ale už s diagnostikou nejsou problémy. Je možno použít jak ultrazvuk (echokardiogram...

Nucení na kašlání

| Dotaz od: veronika

Již delší dobu mi něco dráždí v krku, pořád se mi chce kašlat, je to takový nepříjemný pocit, až mi ztoho boli a vystřeluje taková tupá bolest na hrudník. Někdy mi připadá jako...

Jistě Váš lékař, když zjistil, že od srdce popsaní obtíže nejspíše nepocházejí, hledá dál. Další v pořadí se nabízí zánět hrtanu a/nebo průdušnice, nebo pokud by byly obtíže...

Vysoký tlak

| Dotaz od: Růžena Karlíková

Pane doktore, již několik let užívám léky na výsoký tlak, ráno Prestarium neo a večer Lusopress.Dokonce jsem nosila i Holter a nic se nezjistilo.Přesto mám občas převážně v...

Nejprve by se mělo vyloučit onemocnění srdce - takže kompletní vyšetření vč. ECHO. Vaše obtíže mohou být ale i psychického původu, nepř. u tzv. panických atak se objevují...

Regurgitace1+

| Dotaz od: Emilie

Dnes jsem byla vyšetření ECHO. Ve zprávě je jako závěr uvedeno:levá komora nedilatovaná bez hypertrofie, s normální systolickou funkcí, bez regionálních poruch kinetiky, s EF LK...

Paní Emilie. Uvedený nález na echokardiografii není nic vážného, jde jen o mírně nedostatečnou funkci srdečních chlopní, která ale celkovou práci srdce významně neovlivňuje. K...

Občas tiskem a televizí proběhne zpráva, že náhle zemřel mladý člověk – zdravý sportovec – a příčinou jeho smrti byla srdeční zástava. Lidé se potom ptají, zda tomu nešlo...

 celý článek

Obava z rakoviny je velká. Často tak velká, že dotyčný neodhodlá vyhledat odborníka. Příčina může být přitom podstatně prozaičtější a ve své podstatě neškodná.

 celý článek

V dnešní medicíně se lékaři prakticky již neobejdou bez řady složitých přístrojů, které mnohdy umí vytvořit zcela realistické trojrozměrné obrazy z nitra našeho těla. Jakou roli...

 celý článek

Vazospastická angína

| Dotaz od: Patrik

Přeji pěkný Den. Můj problém u mě začal cca, před 3,5 lety. Kdy mě v odpoledních hodinách odvezla sanita. Špatně se mi dýchalo, červený v celém obličeji, potil jsem se a silné...

Patriku, vasospastická angina se skutečně občas u mladších jedinců může objevit. Jedná se o stažení cévy zásobující srdeční sval, což vyvolá potíže podobné klasické angině...

Slezina

| Dotaz od: Linda

Už přes 3 týdny mě trápí zvětšená slezina a bolí. Vše začalo intenzivním píchání u srdce, poté bolest přešla pod poslední žebro a do levého boku. Slezina bolí jak na omak, při...

V případě problémů se slezinou je namístě hematologické vyšetření.

Tlak na hrudní kosti

| Dotaz od: Radek

Již delší dobu mám pocit divného klepnutí v okolí sterna,lépe řečeno pod hrudní kostí a tlak v oblasti mečovitého výběžku.Při jednom z vyšetření jsem měl zvýšené D-dimery.Po CT...

Radku, jak píšete, byl jste vyšetřen tak říkají od hlavy k patě a na nic se zatím nepřišlo. Zvažoval bych tedy ještě 2 věci. Za prvé, zkusil bych rehabilitaci, která může...

Panická ataka

| Dotaz od: Sofie

Prosím Vás o radu.Je mi 17 a poslední 2 měsíce mě trápí bušení srdce jakoby v krku.Děje se to jenom když usínám a doprovází to hučení v uších,třes v nohách,sucho v krku ,návaly...

Sofie, dle popisu a vyšetření, které vyšly negativně, to vypadá spíše jako panická ataka. Ale samozřejmě nejdříve je nutné vyloučit jiné interní příčiny, čili praktického...

Doplnění

| Dotaz od: Jan

MUDr. Kristýna Jiříčková Stres doma myslím žádný nemám , to stejne praci,mám tu klid. relaxuji, praconi tempo mám co udelam udelam, co neudelam neudelam . sedim v kancelari...

Zjevně trpíte záchvatovitou arytmií, kterou je potřeba řešit. Je nutné abyste byl vyšetřen arytmologem jak již bylo doporučeno. Jestli máte vše ostatní v pořádku tedy...

Chlopen

| Dotaz od: Šárka

Chci se zeptat mám lehký prolaps mitrální chloplně s regurticací lehkou přesnou zprávu si již nepamatuji, chci se zeptat mám kontroly po roce stačí to?a kdyby se během roku...

Předpokládám, že Váš nález je založen na echokardiografickém vyšetření v kardiologické ambulanci. Vyšetřující lékař na základě nálezu vyhodnocuje tzv.hemodynamickou významnost...

Chtěl bych se ještě zeptat na příznaky u AI. Jak jsem již zmínil, AO se mi zhoršila na 4/4.Dosud jsem 20 let žádné příznaky neměl, ale od posledního echa (před měsícem) jsem...

Bohužel to není tak, že kvůli nějakému příznaku se do nemocnice už jde a při jiném ještě ne. K posouzení Vašeho případu by tak bylo nutné znát všechny podrobnosti. Váš stav není...

Lékařský název

| Dotaz od: Jitka

Prosím o celý název zkratky EFLK /pokud možno i v češtině/. Děkuji Jitka

Jde o tzv. ejekční frakci levé komory, jeden z parametrů echokardiografického vyšetření srdce.

Tachykardie

| Dotaz od: Lucie

Pane dokrore, mám na Vás dotaz ohledně srdce. Před skoro rokem se mi z ničeho nic rozbušilo srdce a udělalo na omdlení, přítel mi zavolar RZ - ti zachytili SR se sinusovou...

Ve vašem případě se jedná o paroxysmální tachykardii, to znamená rychlý srdeční tep, který po chvíli zmizí. V příloze, kterou jste mi zaslala je psáno, že se zvažuje...

Chtela bych se ...

| Dotaz od: jana

Chtela bych se zeptat,jak dlouho trva cloveku,nez se dostane z anafylaktickeho soku?Pred dvema mesici jsem dostala lek Amoksiklav na rymu,ale jsem alergicka na penicilin.Po...

Situace po prodělaném anafylaktickém šoku může být velmi obtížná, imunitnímu systému i celému organismu trvá nějakou dobu než se dokáže opět dostat do pořádku. Průběh je ale u...

Prekolapsové stavy

| Dotaz od: Patrik

Již několik měsíců me trápí stavy,kdy se mi začne motat hlava,jen velmi těžko se udržuji při vědomí - mam prekolapsove stavy, jsem velmi slabý,špatne se soustředím a vnímám a...

Patriku, určitě by se mělo u prekolapsový stavů vyšetřit interní stránku - EKG, ECHO, hormony štítné žlázy, základní biochemické parametry z krve, dále neurologické vyšetření...

Stále arytmie

| Dotaz od: David

Již dva roky se léčím s arytmii. V roce 2013 před vánocemi jsem prodělal flubber síni. Převezen do nemocnice a flubber sám odeznel po podání kapacky asi po 4 hodinách. Flubber...

Může být spojitost se zablokovanými žebrami. Pokud se jedná o flutter síní, je možné zvážit katétrovou ablaci. Jde o invazivní vyšetření, při kterém se po zavedení katétrem přes...

Již od září trpím utkvělou představou o tom, že trpím nevyléčitelnou chorobou (konkr. ALS). Vzniklo to tak, že jsem na internetu hledala proč mi cukají svaly po celém těle a...

Hanko Když jsem studoval medicínu zazněly mi v uších dvě věci. Jedna věta, že v medicíně je možné vše, na druhé straně, když sedí na stromě pták, je to možná vrabec, možná kos...

Bojím se als

| Dotaz od: Lucie

Jsem 37 letá máma 3 dětí. Od srpna se léčím s vysokým tlakem. Běhen prázdnin mi začalo brnění v končetinách, bolí mě svaly a klouby, někdy cítím třes v celém těle. Všechny...

Myslím, že můžete být klidná, vámi popisované potíže nejsou typické pro onemocnění ALS, tato nemoc nebolí. A nejedná se ani o infekční onemocnění, tudíž u ALS klíště nehraje...

Nervy?

| Dotaz od: Karolina

Chtěla bych se zeptat co může stát za mými problémy. Trvají už od unora letošního roku kdy jsem byla hospitalizovana na interní JIP pro prekolapsovy stav -palpitace tachykardie...

Milá Karolinko- svou otázkou jako byste uzavírala bludný kruh, v němž se člověk pohybuje při úzkostné neurotické poruše provázené vtíravými myšlenkami. Jste inteligentní a...

Dirka v srdci

| Dotaz od: Jana

Dnes jsem byla na ECHO srdce.Zjistili mi tam že mám dirku v srdci.Lékařka mě informovala že by to šlo přes třísla zacelit.Chci se zeptat jaká jsou rizika když by jsem si to...

Jano, z Vašeho popisu nelze jednoznačně usuzovat o co se jedná. Pravděpodobně jde o tzv. defekt septa síní (otvor v přepážce mezi síněmi), případně o otevřené foramen ovale...

Bolest na hrudníku

| Dotaz od: Jakub

Již delší dobu mě trápí bolest na hrudníku a jakobych tam měl takoví tlak. Špatně se mi dýchá a mám pocit jako by se mi ztahoval krk. Někdy je ta bolest spíše na levé straně u...

Pokud jste absolbvoval kardiologické vyšetření s negativním nálezem je čas se zaměřit na hrudní pateř. Bylo by dobře zajít na ortopedii a provést lékařské vyšetření a rtg...

Diletace obou srdecnich sini

| Dotaz od: Jirina

Rada bych se zeptala na onemocneni srdce u meho tatinka...vek 79let.leci se s hypertenze II-III,hypolakemie,ch.bronchitida,diabetes mellitus 2 na diete,po enukleaci L oka pro...

Jiřino, předpokládám, že Váš tatínek je sledován v kardiocentru, kde sledují echokardiografický nález a budou rozhodovat i o termínu operace. Vady o kterých mluvíte, mají...

Vrozená srdeční vada - omezení

| Dotaz od: Miroslav

Je mi 22 a zhruba před půl rokem jsem se hlásil ke studiu na vysoké vojenské škole. Při vstupní prohlídce mi byla na EKG nalezena extrasystola a bylo mi doporučeno další...

Opravdu lehká odpověď není. Pokud to dobře chápu jedná se asi o nedomykavost chlopně mezi pravou předsíní a komorou. Každodenní sportování v uváděném rozsahu by nemělo škodit...

Necetne arytmie

| Dotaz od: Jaroslav

Obracim se na vas s dotazem tykajici se srdecni arytmie, trapi me 4 typy: predcasne stahy kdy 1 az 2 krat srdce bouchne a pak.opet pokracuje normalne, nekdy je to vyvolano...

Extrasystoly jsou u zdravých lidí běžné a nic špatného neznamenají. To ale jak je vnímáte a též záchvaty s rychlou frekvencí (a to jak vypadají) ukazuje na tzv. psychosomatické...

Sport po reaktivní artritidě Dobrý den, na podzim jsem prodělala poststreptokokovou reaktivní artritidu, šlo o zánět šlach na zápěstích, kolenech a kotnících, léčeno NSRA, v...

Hezký den Hano, jak jsem již psala v předchozím příspěvku, důležité je, že se cítíte dobře, šlachy ani klouby Vás nebolí, netrpíte zvýšenou únavou, začněte tedy sportovat pro...

Chtel bych vas poprosit o vas nazor.Nedavno jsem psal o mem problemu z bolesti mezi lopatkami a zda se nemuze jednat o vydut hrudni aorty a bylo mi doporuceno nechat se vysetrit...

Myslím si, že vyšetření jsou dostatečná. Definitivní vyloučení je vždy problematické, nevím z čeho usuzujete, že by se mělo jednat o výduť hrudní aorty, jedná se o celkem vzácné...

Šelest na srdci

| Dotaz od: Domča

Dobrý večír, můj pravej vek je 17 let, a mam šelest na srdci, a zajímá mě co se stane, když hodně piju kafe, ma to najakej vliv na to ?? Nikdy jsem nebyl u žádného srdečního...

Domčo, šelest Vám zřejmě zjistil Váš ošetřující lékař a pravděpodobně ho vyhodnotil jako nevýznamný, pokud jste nebyl vyšetřen kardiologem Důvod šelestu může být různý a...

Puls

| Dotaz od: Lucka | z mobilní aplikace

Potíže s dýcháním

| Dotaz od: michal

. Už je to přesně rok co mám problémy.. Že zacatku se mi špatně dýchalo a po nějakých dnes sem začal mít strach o svůj život. Už dvakrát mě odvezla rychlá ze jsem zrychlene...

Vaše potíže můžou souviset s astmatem nebo tzv hyperventilačním syndromem, co znamena v překladě, když najednou začnete zrychleně dýchat tak při tzv prodýchávání (hyperventilaci...

Nález z lékařské zprávy

| Dotaz od: Růžena

Prosím o vysvětlení lékařské zprávy.Závěr internisty:subhilosne vpravo se do srdečního stínu promítá kulovité ložisko zastínění v průměru 3,5cm.K došetření-RTG hrudníku...

Růženo, podle popisu - ložiskovité zastínění o průměru 3,5 cm je pouze popis útvaru nejasné příčiny, nutno dovyšetřit, doporučovala bych kardiologické vyšetření včetně ECHO...

Arytmie a astma

| Dotaz od: Antonín

Paní doktorko, koncem června jsem měl infekci horních dýchacích cest, chraptěl jsem, možná zánět hrtanu (jsem učitel, nyní nezaměstnaný). Při mluvení se mi tehdy udělalo...

Krásný den. Myslím, že jste nesmírně citlivý a inteligentní mladý muž. Dle všeho se nyní potýkáte s náročnou situací /podle mého soudu nezaměstnanost- byť dočasná a třeba i na...

Vyšší tlak

| Dotaz od: Lenka

Měla jsem vyšší tlak v noci 160/100, bušení srdce, sanitka mě odvezla do nemocnice, tam byl tlak 135/90, ekg normální, tak mě poslali domů se zprávou k doktorce. Léčím se...

Lenko, obtíže které popisujete skutečně vypadají jako příznaky panické poruchy (bolest na dotyk, brnění hlavy a rukou).Pokud by problémy byly od srdce, rozhodně by Vás to...

Křivka ekg

| Dotaz od: Věrka

Prosím o vysvětlení křivky s ekg: r. sinus tf/77 min PQ 0.12, QRS 0.09 ST iso T neg. v V1 a VR jinak Tplus QT 0.40. Dále jsme objednané na echo srdce. Predem děkuji za vysvetleni

Z popisu ekg vyplývá ,že máte normalní sinusový rytmus.všechny popisované intervaly jsou v normě,Vaše ekg křivka je v normě

Bolest hrudní páteře

| Dotaz od: Matketa

Obracim se k Vám s dotazem , už pár let mě trápí problémy bolest hrudníku v začíná to mezi lopatkami a bolest střílí někdy na pravou stranu někdy na levou stranu jakoby mezi...

Potíže, jak je popisujete jsou od páteře. Doporučovala bych Vám jednak vyšetření na fyzioterapii a také psychoterapii, řešit i psychiku. Panické poruchy souvisí s naším strachem...

Prosím o vysvětlení jedné věci. Navštívil jsem nedávno kardiologii a internu kvůli častým palpitacím, přeskakování srdce a občasným tachykardiím. Vyšetřili mne: ECHO naprosto...

Extrasystoly mohou být vyvolány stresem, přetížením. Při podráždění jícnu a žaludku, dojde k dráždění n. vagus, který způsobí potíže, které popisujete. Tyto případy jsou popsány...

Hned ze začátku,bych chtěl poděkovat všem odborníkům za informace a rady, které nám poskytují. Můj dotaz se týká Arytmie, když jsem byl nedávno u Dentisty, tak při zubním...

Arytmie srdeční by byla při vámi uvedených vyšetřeních odhalena, u stomatologa se jednalo asi o strach z neznámé situace, kdy se člověk více soustředí na jindy nevnímané jevy a...

Neznámá příčina

| Dotaz od: Michal

Zdravím, můj problém začal někdy před dvěma roky. A stalo se mi to jednou na konci noční směny. Bavím se tak z kolegy a najednou, jako by mi něco skříplo v zátylku, vypadla mi...

Problémy, které vás provázejí musejí být pro vás velmi nepříjemné- což ostatně i píšete. Velmi rozumím tomu, že je pro vás to, co prožíváte velmi těžké. Je potěšující, že...

Mel bych k Vam nasledujici dotaz. Jsem mlady muz je me pres 24let, a jsem již druhym týden doma s ifekcni mononueklozou. Ze zacatku mela doktorka podezreni na druh anginy. Potil...

Pokud jste již přeléčen ATB, jež ale u mononukleosy nemají příliš valný význam, neboť je virového původu a pokud jste se doteď s partnerkou líbal, nevidím již důvod k ochranným...

Četné extrasystoly

| Dotaz od: Jana

Pane doktore. Je mi 43 let a už dva roky mě trápí extrasystoly. Někdy je cítím několik týdnů celé dny (včetně nevolností), pak je subjektivně několik týdnů nevnímám vůbec. Byla...

Extrasystoly pokud jsou izolované nebezpečné nejsou. Není vyloučeno, že máte i vázaná, ale na Holteru se nezachytily. Pokud extrasystoly jsou u Vás četné je pravděpodobné, že by...

Extrasystoly

| Dotaz od: Oldřich

Již několik let trpím (podle mé obvodní lékařky) extrasystoly. Mívám v roce období, kdy je necítím a období v řádech měsíců, kdy je cítím třeba půl hodiny, pak tři hodiny nic...

Asi by bylo dobré doplnit nějaká další vyšetření, vzhledem k tomu že jste sportovec, myslím echo a ev. zátěžový test. Možná také nějakou laboratoř. Vše lze i u nás v...

Tlak na hrudi

| Dotaz od: Petra

Je mi 18 let a chtěla bych se poradit se svým problémem. Částo mám pocity dušnosti, tlaku na hrudi az bolesti. Před necelým rokem jsem měla problémy s dýcháním, šílený tlak na...

Petro, samozřejmě je potřeba potíže vysvětlit. Mělo by se doplnit vyš.- ultrazvuk srdce, tzv. echokardiografie, dále rentgen srdce a plic, v neposlední řadě plicní vyšetření...

Fibrilace síní

| Dotaz od: Jiří

Mám diagnostikovánu fibrilaci síní, a chtěl bych poprosit o nějaké informace jak se zachovat v případě, že mám podezření na záchvat. Pro zastvení fibrilace jsme dostal lék co se...

Zdravím Vás... hodně složitá otázka... srdce si potvora často dělá co chce...ale samotná fibrilace není nějak nebezpečná, spíš nepříjemná... riziko vzniku sraženiny krve...

Je mi 35let v poslední době se mi stavá to,že se v noci probudím a mám zimnici.Po ibalginu a teplém čaji se to zklidní a ráno jsem celkem ok.Ale ted k tomu přibylo že se...

Tyto obtíže by mohly svědčit pro celkovou infekci - virovou, bakteriální - je jich spoustu a bylo by nejlepší, kdyby vás podrobně vyšetřili na infekčním odd. ( ne jen u...

Mononukleóza?

| Dotaz od: Beata

Dcéra 13r. ochorela 3.8. 2012. Údajne išlo o angínu.Príznaky boli bolesti hrdla, horúčka do 39°C, bolesť hlavy. Lekárka nasadila Zinnat, ktorý brala 7 dní. 18.8.2012 sa...

Myslím, že zbytečně pracujete za lékaře, snažíte se stanovit diagnosu. Pediatři jsou velmi pečliví a vzdělaní- jistě po zvážení všech výsledků a aktuálního nálezu rozhodnou, jak...

Arytmie

| Dotaz od: Karolina

Před pár dny jsem byla na vyšetření - echo, ekg v kardiologické ambulanci. Byla jsem vyšetřována pro palpitace a prekolapsovy stav (tachykardie, závratě) v uplynulém roce...

Jako to líčíte tak to na mě dělá dojem jako tzv. "panická ataka", čili něco způsobené spíš nervy než srdcem. Betablokátory by nejspíše fungovaly - na srdce (není ale důkaz, že...

Uzivanie egilok 25

| Dotaz od: alica

Prajem pekny den bola som na vysetreni u kardiologa robil mi aj echo a srdce je zdrave az na obcasne palpitacie tak mi predpisal egilok 25mg uzivat jednu tabletu rano ale...

Tyto léky se mohou kombinovat. Egilok způsobuje nižší tlak, proto se Vám může motat hlava a cítit se unavená. Dále snižuje srdeční frekvenci, což můžete pociťovat u sportu. Při...

Betablokátor

| Dotaz od: Drahoslava

Mám 50 let a před rokem mi diagnostikovali onemocnění štítné žlázy strumu, která je léčena Euthyroxem 100. Pravděpodobně štítná žláza způsobuje občas nějakou tu arytmii srdce...

Vaše potíže mohou být způsobeny betablolátorem. Nevím jaký betablokátor užíváte, ale většina má nežádoucí účinek, že zúžuje průdušky u nemocných s asthmatem. U některých více u...

Krevní tlak

| Dotaz od: Lada

V létě minulého roku jsem začala mít problémy s tlakem a tepem, podotýkám, že za tím zřejmě stála psychika. Přesto,že jsem vždy, alespoň pokud vím, měla nižší krevní tlak, tak...

Prosím,důvěřujte plně svým ošetřujícím lékařům.Jsou Vašimi nejlepšími rádci,protože znají Vás "hmotně",vyšetřují Vás,mohou sledovat vývoj Vašeho stavu,znají další podstatné...

Je mi 19let. Shrnu to vše do podrobna-mé potíže. Byl jsem kuřák-před dvouma mesícema jsem s tím přestal. Kouřil jsem od svých 14ti let. První dva roky jsem kouřil méně. Tj : 3-5...

Pane Tomáši. Je myslím nepravděpodobné, že by byly dané potíže způsobeny arytmií. Je dobře, že jste měl i kardiologické vyšetření, ale myslím, že pozornost by měla být zaměřena...

Srdeční aritmie

| Dotaz od: Pavla

Pane doktore,v rodině z otcové strany máme několik umrtí na vady srdce,dědeček umřel ve 40letech na infarkt,otcův bratr ve 42letech infarkt,další otcův bratr 59let 3 měsíce po...

Hlavní je, že máte v pořádku ECHO srdce a nemáte žádné chlopenní vady. Dle mého názoru je EKG Holter ještě v rámci fyziologické normy a rozhodně bych nález neřešil léky. Bude...

Srdeční činnost

| Dotaz od: Magdaléna

Já jsem byla na dvou vyšetřeních ekg bylo to v pořádku.. když jsem se svěřila své doktorce tak ta mi řekla že jsem úzkostný člověk a že abych nebláznila jinak skončím u...

Myslím,že byste měla své lékařce říci i tohle-echokardiografické vyšetření není tak nesnadné udělat/ani to není tak nákladné,jako třeba magnestická resonance../-ale Vaše paní...

Bolest kolene

| Dotaz od: Dagmar

Jsou to asi 3 měsíce co mne začal výrazně bolet lýtkový sval a kost na přední části pravé nohy při chůzi do kopce.Musela jsem po nêkolika metrech chůze odpočívat. Bolest se...

Doporučuji odborné ortopedické vyšetření se zaměřením na pravý kolenní kloub.

Kolapsové stavy

| Dotaz od: David S

Již od dětství trpím kolapsovými stavy. Od 5 do 25 let jsem jich měl asi 6 - závratě, následně omdlení, celkový třes (křeče). I přesto jsem absolvoval vojenskou sužbu. V roce...

Jelikož jste byl zřejmě podrobně interně a neurologixky vyšetřen, předpokládám, že epilepsie, která se podle popisu kolapsů jeví jako velmi pravděpodobná, byla vyloučena, stejně...

Extrasystoly

| Dotaz od: Veronika

Pane doktore, na holteru mi byly zjištěny SVES 1 KES 1580 izolovaných stahů. Echo i ekg v normě, ale již 2 měsíce mě trápí bušení srdce, které začalo z ničeho nic. Všude se říká...

Komorové extrasystoly skutečně nejsou nebezpečné - ve smyslu, že nejsou předzvěstí komorové fibrilace (zejména pokud se nevyskytují za sebou). Velmi časté ES ovšem mohou někdy...

Ráda bych poprosila o radu. Od sedmnácti let jsem začala mít zdravotní potíže. Točení hlavy, závratě, třes, bušení srdce a hlavně potíže s dýcháním- pocit, že se nemohu...

Pokud dostupná vyšetření jsou negativní je třeba se zaměřit na krční pateř, zvlkáště pokud máte zjištěnou skoliozu.Bylo by třeba v tomto směru opakovat neurologické vyšetření...

Arytmie? - 2

| Dotaz od: Jirka

P. dr. Heřmanská. Před pár dny jste mi odpovídala na dotaz (zde je příspěvek http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/arytmie-47533 ), za odpověď Vám děkuji. Nicméně bych se chtěl...

Kardiolog většinou sám po vyšetření pacienta vhodné metody navrhne. Mezi základní náleží echokardio/ v principu sono srdce/, které dokáže dodat docela dost informací o stavbě...

Bolest na hrudi

| Dotaz od: Karina

Mám dotaz ohledně mého srdíčka. Jednoho večera jsem usnula a mamka mě musela probudit. Stála ve tmě a když se mě vzbudila, tak jsem nepoznala, že to je ona. Srdce mi bušilo...

Bohužel nevím, na co konkrétně se ptáte. V případě nejasných arytmií a atypických bolestí na hrudi bych vám doporučila EKG holter (24 hodinové EKG) a ECHO ( ultrazvuk srdce) k...

Ekg

| Dotaz od: Kateřina

Je mi 31 let a byla jsem u OL,kde mi bylo natočeno EKG. Jelikož se lékaři nezdála křivka (neúplná blokáda Tawar. ram.),poslal mě na ECHO (závěr: Stopová tricuspidální...

Na Vaší křivce vidím dvě abnormality: 1/ inkompletní blok pravého raménka Tawarova - s největší pravděpodobností pro Vás toto zjištění nic neznamená, jen si zapamatujte, že Vám...

Dýchání

| Dotaz od: Lucka

Občas mívám pocity jako bych nemohla úplně dodechnout, pocit svírání v hrdle. Někdy to jde úplně a pak třeba trochu míň. Byla jsem už na ORL, krevnim rozboru, rentgenu srdce a...

Psychika hraje ve zdraví člověka velmi zásadní roli. Doporučoval bych proto konzultaci u psychologa. Hezký den.

Rtg hrudníku

| Dotaz od: Dagmar

Chtěla bych se zeptat jestli je při rentgenu srdce,plic a hrudní páteře viditelná aorta a popřípadě kdyby na ní byla změna třeba aneurisma jestli by to lékař zaznamenal. I když...

Na rtg hrudníku je viditelná aorta- pokud by bylo patrné její rozšíření, jistě by bylo popsáno s doporučením dalšího dovyšetření (ECHO srdce, a další případná vyšetření dle...

Stlačení sinus caroticus

| Dotaz od: lary

Uvedl jsem i menší nehodu abych byl přesnější, mám velký problém už deset měsíců, trpím nepříjemnými tlaky v oblasti srdce, dokonce mi bylo už i jednou na zvracení a to od té...

Lary! Domnívám se, že není třeba se zbytečně obávat, možnost, že by jste v situaci při holení prodělal infakrt či embolii vidím jako naprosto nepravděpodobnou. Vyšší hodnota...

Je mi 19let. Shrnu to vše do podrobna-mé potíže. Byl jsem kuřák-před dvouma mesícema jsem s tím přestal. Kouřil jsem od svých 14ti let. První dva roky jsem kouřil méně. Tj : 3-5...

Tomáši. Pokud jste bez nálezu u lékaře, lze usuzovat na problém v souvislosti s psychikou. U pocitu cizího tělesa v krku se jedná pravděpodobně o laryngeální spasmus (globus...

Motání hlav, únava

| Dotaz od: Lenka

Prosím o radu. Od porodu, možná již dříve mě trápí : Každodenní motání hlavy, bolesti na hrudi, zádech (občas), brnění, necitlivost v horních a dolních končetinách, nejhorší...

Příznaky, které popisujete mohou souviset s vysokým tlakem avšak mohou být také psychického původu. Velmi bych vám doporučovala vyhledat nějakého psychoterapeuta, aby si s vámi...

Arytmie

| Dotaz od: johana

Chtěla bych se zeptat, jsem tři roky po porodu dvojčat, těhotenská gestoza, vys. krev. tlak, poslední dobou mě trapí palpitace provazené hlavně zavratěmi, absolvovala jsem...

Johano! Na dálku samozřejmě nemohu nijak polemizovat s vyšetřeními, která jste prodělala. Pokud na Vašem srdci neprokázalo ani holterovské vyšetření poruchu, pak se skutečně...

Prajem . mam jeden problem,tyka sa to rychleho pulzu. mam nasadeny concor cor 1,25 rano a 1,25vecer. problem je ze mi to niekedy zaberie a niekedy nie. nalez z echa bol prolaps...

Pokud jsou dosavadní vyšetření srdce v pořádku, bude se jednat o funkční poruchu. Jde o to, že Vám rychle bije srdce, ale není to příznak žádného onemocnění. Při zvýšeném...

Psychika a imunita

| Dotaz od: Peter

Mohu poprosit o konzultaci? Poslední rok prožívám hodně stresové období, jednak v práci, kterou jsem nakonec vzdala, poté dokončení kombinovaného studia VŠ a nyní nástup a...

Milá Petro. Mám zlozvyk. Vždy si překládám to, co pacient u mě nebo na netu řekne anebo napíše do takzvané " otevřené češtiny:" Počítám totiž,že z vrozeného respektu k...

Bolest nahoře nad prsem

| Dotaz od: michaela

Pane doktore...už asi měsíc mě bolí vlevo nahoře nad prsem, je to bolest v jednom určitém místě...prvních deset dní byla silná, pak postupně odeznívala a teď je opět...lékař mi...

Vzhledem k tomu, že souvislost s onemocněním srdce byla vyloučena, považovala bych za nejpravděpodobnější příčinu vašich potíží problém s páteří. Norgesic není v Česku...

Prosím o radu. Mám následující problémy - bolest na hrudi, občasná řezavá bolest od břicha (možná zad) až ke krku a do hlavy, občasná řezavá bolest v levém prsu, občasná svíravá...

Určitě bude vhodné ortopedické vyšetření s provedením rtg. snímku k vyloučení změn na krční a hrudní páteři.

Rychlý tep

| Dotaz od: Martin

V pátek jsem v rámci team buildingu hrál fotbal (v docela velkém tempu a dusnu, viz současné bouřkové počasí), což byla pro mě po několika měsících 1. náročná fyzická aktivita...

Před bouřkou se někteří lidé cítí špatně. Mohou se objevovat bolesti hlavy, výkyvy v krevním tlaku i tepu atd.. Když se necítíte dobře, měl byste být v klidu. Bolest zad, to, že...

Malátnost

| Dotaz od: Tomáš

Už od začátku února mě trápí každodení motání hlavy, celková únava, hlavně nohou, rozostřený zrak a sem tam tlak v hlavě. Některé dny se to projevuje méně, některé je to horší...

Doplnila bych ještě imunologické vyšetření k vyloučení autoimunitního onemocnění, infektologické vyšetření k vyloučení infekční příčiny, u chronické únavy by se nemělo opomenout...

Bodavá bolest

| Dotaz od: dana

Léčím se pro tachykardii =Sectral 1/2-0-0. Dnes mám mírné potíže s dechem(astma je vyloučené na plicním) a bodavou bolest a píchání v levé části hrudníku, na boku. Bolest trvala...

Rozhodnout, zda jde o obtíže způsobené onemocněním srdce, je těžké často i při vlastním vyšetření, na dálku nemožné. Podobné obtíže totiž mohou být způsobeny onemocněním i...

Tep

| Dotaz od: Tomáš

Chtěl bych se zeptat ohledně srdečního tepu. Běhám asi už cca 6 měsíců pravidelně 2-3 týdně 4-5 km. Je mi 21 let. Nedávno jsem si pořídil sporttester, který mně ukazuje při běhu...

Myslím,že jen na základě reakce tepové frekvence na aerobní zátěž žádný lékař onemocnění KV aparátu nemůže diagnostikovat.Pokud si chcete být jistý,že Vaše srdce má...

Tachykardie, stavy úzkosti

| Dotaz od: Ladislav

Je mi 15let a moje potíže mam už 3-4 měsíce, chtěl bych se zeptat, radši to řeknu vše. Paní doktorka my zjistila tachykardii srdce. Bylo pondělí velikonoce a přijely jsme z...

Ahoj Ladislave, je mi líto, jaké potíže zažíváš. Důležité ale je, že jsi podstoupil ta vyšetření jako magnetickou rezonanci, Holter, Echo srdce, laboratorní odběry, měření...

Chtěl bych se na vás poprosit o radu, je mi 19 let a poměrně dost sportuji, kdybych neměl papíry od kardiologa, ani bych nepoznal, že je se mnou něco špatně. Problém spočívá v...

Možná bych doporučil kontrolní UZ srdce za jeden rok. Uvidí se, zda-li se asymetrie na aortální vadě bude vyvíjet. Na případný vstup do armády má vliv názor lékaře z armády...

Ekg holter-syn 8 rocny

| Dotaz od: dada

Chcem poprsit o vysvetlenie take laike vysledku z EKG holtera mojho syna,necelych 8 rokov. Fibrilacia predsieni hodnotena ako artefakty.Junkcny rytmus pocas vagotonie, bez...

Dechová arytmie je zcela fyziologický jev, kdy při dýchání se objevuje nepravidelná srdeční frekvence, mají to všichni lidé. Někdy se objevuje junkční rytmus, proto bych si tím...

Foukavý šelest 2/6

| Dotaz od: helena

Dnes sem se dozvěděla u lékařky na alergologii po poslechu plic a srdce,že ma můj syn foukavý šelest na srdci.mohl by ste mi to prosim nejak vysvetlit?Muj otec mel vrozenou...

Foukavý šelest je popis poslechového nálezu. Hodnota 2/6 označuje jeho hlasitost, která ale nesouvisí se závažnosti nálezu. Je třeba, aby byl váš syn vyšetřen dětským...

Tupá bolest na hrudi

| Dotaz od: Petr

Již od dětství jsem sledován na kardiologii pro občasné bolesti u srdce/na levé straně hrudníku. V dětství to bylo zejména v podobě jednorázové intenzivní bolesti (tedy píchání...

Pane Petře. Příčin podobných potíží může být vícero ale už s ohledem na Váš věk a okolnosti (není vazba na námahu, nebyly jiné potíže...) je velmi nepravděpodobné, že by problém...

Vysoký tlak

| Dotaz od: Lukas

Prosim vas o vas nazor u lekare mi byl nameren vysoky tlak 150/80 byl jsem odeslan na vysetreni ke kardiologovi kde mi udelaly vysetreni typu ECHO,SONO,EKG a rozbor krve vse v...

Váš tlak je vyšší a není extrémně vysoký, při kterém hrozí prasknutí cévy. Nyní Vám pravděpodobně nehrozí žádné akutní nebezpečí, protože všechny vyšetření byly v pořádku. Nyní...

Chcem sa spytat na vas nazor. Echo, ekg a krvne vysetrenia mam v poriadku. Dnes mi prisiel vysledok z tyzdnoveho holtera. Chcela by som vas poprosit o nazor hlavne ci treba...

Vaše EKG je celkem v normále. Sinusová tachykardie je normální při zvýšené fyzické námaze, při psychickém rozrušení. KES znamenají komorové extrasystoly, předčasné stahy srdce...

Bolesti

| Dotaz od: Jiřina

Bolí mě na levé straně mezi prsy, levé zápěstí. Při malé zátěži se mně špatně dýchá. Když jdu delší dobu zadýchávám se a bolí mě v bederní části zad a musím odpočívat. EKG jsem...

Jiřino, bude jistě nutné podrobněji vyšetřit ty bolesti na hrudi - mezi prsy, zadýchávání. Byla jste někdy vyšetřena na Plicním oddělení? Bude nutné udělat RTG srdce, plic...

Bolest na hrudi

| Dotaz od: Lukas

Prosim vas o vas nazor asi pred mesicem me zacalo bolet na hrudi tak jsem byl u sveho lekare a ten me poslal na vysetreni ke kardiologovi.Pan doktor mi udelal vsechna mozna...

Pokud vyšetření kardiologem dopadlo negativně, nemusíte mít z onemocnění srdce strach, důvěřujte jeho názoru. S výsledkem vyšetření se vraťte za svým praktickým lékařem, nechte...

Bolest na hrudi

| Dotaz od: Kristýna

Moje problémy začlaly zhruba před 2 lety, kdy jsem měla úraz hlavy, následně mi byla diagnostikována anémie, léky na chudokrevnost beru přes rok, krevní obraz bych měla mít...

Dle popsaných vyšetření je malá pravděpodobnost přímého vlivu anémie na potíže. Evidentně přítomné funkční poruchy páteře, žeber, spojení s hrudní kostí, které jsou určitě...

Dotaz

| Dotaz od: Šárka

Minule jsem stav neupřesnila a jelikož moje dr. má týden dovolenou a na echo jsem objednaná až za měsíc dřív nemají volno se chci zeptat ...mám lehký prolaps mitrální chlopně s...

Neshledávám souvislost uvedených stavů s vámi uváděným lehkým nálezem na mitrální chlopni. Vaše potíže mohou být např. původu endokrinního či psychického.

Šelest

| Dotaz od: Renata

V dětství mi byl diagnostikován šelest na srdci s tím, že z toho vyrostu. Při každé prohlídce mi různí lékaři říkají, jestli vím, že mám šelest na srdci. Nejdříve byl spojován s...

Plánované kontroly je vždy rozumné absolvovat, aby se předešlo případné dekompenzaci zdravotního stavu. ECHO kontrolu proto určitě doporučuji.

Dkmp / bradykardie

| Dotaz od: Aasimar

Předem bych se chtěl omluvit za rozsáhlý popis. Od roku 1991 jsem sloužil v sytému EMS u LLZS, ATE Air Transport Europe , V r.2007 jsem překonal těžkou polytramu s následnými...

Pokud se dotaz týká bradykardie a dilatační kardiomyopatie, tak postup bych navrhoval následující. Provést EKG Holtera, zda-li se je bradykardie významná a splňuje kritéria k...

Je mi 71 let, vážím asi 70kg, léčím se na vysoký krevní tlak, mám brániční kýlu. Užívám moduretic, micardis, betalog sr 200mg, milurit, helicid, kalnormin, hořčík, sortis...

Dle vyjmenovaných léků se léčíte se srdcem (ischemická choroba? chronické srdeční selhání? vysoký tlak?), se zvýšenou kyselinou močovou, s hyperlipidemií, porucou metabolismu...

Chlopeň

| Dotaz od: Šárka

Již týden mě trápí myšlenka na mojí diagnozu a tou je , lehký prolaps mitrální chlopně s lehkou regurgitací....před rokem jsem byla na echu a byl stejný nález pan dr.nic na to...

Mitrální prolaps tohoto typu je při echo vyšetření poměrně častý nález., který nemá žádný podstatný vliv na funkci srdce a u kterého není důvod obávat se srdeční zástavy.

Otoky nohou

| Dotaz od: Jana

Prosím o radu, jak nejlépe postupovat při zjišťování příčiny otoku dolních končetin. Tyto problémy mám již nejméně 1rok a když jsem chodila na rehabilitace, tak si toho všimla...

Zdravím Jano...zajímavá otázka, některé otoky jsou jasné od pohledu...tedy při špatné funkci žil a jejich chlopní, vystupují křečové žíly a takzvané perforátory, spojky mezi...

Palpitace

| Dotaz od: alica | z mobilní aplikace

Minule leto som bola u kardiologa s tym ze pocitujem ako mi obcas nepravidelne buje srdce teda pocit vynechnia rychkeho buchnutia a pocit akoby srdce nachvilu zastavilo...

Při palpitacích ( pocit bušení srdce) se doporučuje 24-hodinové EKG k odhalení případných arytmií. S pozdravem Jana Harnová

Furunkly

| Dotaz od: Michal

Chtěl bych se zde poradit, jak postupovat, mám dotaz na imunologa. Již dva roky mě trápí recidivující furunkly různě po těle, podpaží, boky, stehna, hýždě... Vždy s tím skončím...

Vážený pane Michale, autovakcína by mohla mít specifičtější účinek než zásobní vakcína. S pozdravem, MH.

Již pár dní mám bolesti hlavy, na hrudi, zrychlený tep, trochu mě pobolívají záda a taktéž i břicho(dříve nevolnost, teď křeče, nebo píchání. Nezvracela jsem, ale mám slabý...

Vážená paní Kristýno, není mi jasný důvod užívání Ranisanu (=lék proti překyselení žaludku). Vzhledem k uvedeným bolestem na hrudi a zrychlenému tepu Vám vyšetření internistou...

Nízká saturace

| Dotaz od: Dana

Chtěla bych se zeptat, jak moc je závažný můj problém. Mám noční, ale i denní dušnost, v noci mně to budí a proto mi neurolog zapůjčil přístroj na měření spánkové apnoe...

Paní Svobodová, ve Vašem případě není dosud jasné, jaká je příčina Vaší dušnosti a je potřeba ji dále hledat. V tuto chvíli bych si nekladla dotaz, co Vás čeká. Obávám se, že...

Problémy so srdcom?

| Dotaz od: Kristína

P.doktor, mám už rok a pol ročné problémy.Jedného dňa sa mi na stanici rozbúšilo silne srdce.Po skuskovom období som sa moje problémy naplo rozvinuli.Búšenie srdca, ťažkosti s...

Kristíno, děkuji za dotaz, důležité je, jak píšete, že jste byla výborně vyšetřena, lab. odběry, štítnice, ekg atd... Čili lékařům se podařilo vyvrátit závažné onemocnění...

Dušnost,nízká saturace

| Dotaz od: Dana

Chtěla bych se zeptat, jak moc je závažný můj problém. Mám noční, ale i denní dušnost, v noci mně to budí a proto mi neurolog zapůjčil přístroj na měření spánkové apnoe...

A vyšetření krve? KO, hladiny železa? Pokud by bylo podezření na myasthenii určitě by Vás měl dál v péči neurolog. Doporučila bych ještě spirometrické vyš - dif. kapacity plic a...

Bolest hlavy

| Dotaz od: Martin

Před 2 měsíci jsem začal mít vysoké stresy sám od sebe prostě a vysoký tlak do toho max 162/90 a kolem 90 tepů A předtím jsem uplně normálně měl tlak od 128/75 do 135/80 třeba a...

Též se domnívám, že jde u vás o důsledek stresu.

Bolest zaludku

| Dotaz od: milana

Pane doktore.Uz skoro 5 mesicu je mi nevolno ud zaludku bez prestani.Drive jsem mivala paleni zahy,hořko v puse.Dostala jsem Apo Panto.Paleni zahy vymizelo ale nevolnost trva...

Vážená paní Milano, pokud endoskopické vyšetření horní části trávicí trubice neprokázalo žádnou příčinu uvedených obtíží, doporučuji Vám podstoupit jednak komplexní...

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x