Porod


Ilustrace

Porod je pro většinu žen krásným, ale i obávaným zákrokem. Každá žena si přeje, aby pro ni byl nezapomenutelným zážitkem. V dobrém slova smyslu samozřejmě. Následující video z...

 přehrát video
 
Poporodní zežloutnutí postihuje až polovinu novorozeňat

Narodilo se vám či vašim známým děťátko, které za pár dní celé zežloutlo? Nepropadejte panice. Tento typ žloutenky vzniká rozpadem červených krvinek dítěte.

 celý článek
Nejčtenější článek Ilustrace

Péči o pleť a viditelné části těla považuje za běžnou součást života většina žen. Nebrání se ani radikálnějším zásahům ve prospěch mladistvého vzhledu. V tomto směru však...

 celý článek
Vztah mezi revmatoidní artritidou a předčasnými porody bude ještě potřeba řádně prozkoumat.

Těhotné ženy s revmatoidní artritidou jsou ohroženy předčasným porodem. Narozené děti těchto žen mají také častěji nízkou porodní hmotnost. S těmito výsledky přichází nový...

 celý článek

Chlamydie

| Dotaz od: Monika

Předem děkuji za informaci k otázce týkající se Chlamydií u mé dcery. Vaše odpověď nás nezaskočila, protože i nás tato varianta samozřejmě napadla. Ale pravdou je, že to není...

Chlamydie se vyskytují také ve vodě (některé stojaté vody, nikoli vodovodní řad) a v půdě. Je tedy možné se nakazit i touto cestou. (Zahrádka, bazény..). Prodiskutovat problém s...

Nejčtenější článek Ilustrace

Část kuřáků tvrdí, že přestávat kouřit po dlouhé době nemá smysl. To je ale velký omyl. Tělo má značnou samočisticí schopnost. Stačí, když mu přestanete škodit.

 celý článek
© Francois Dumont – Somálsko 2011. Matka s novorozencem.

U příležitosti Mezinárodního dne žen bychom neměli zapomínat na fakt, že i přes dosažený pokrok zemře ve světě každý den přibližně 1000 žen při porodu nebo kvůli těhotenským...

 celý článek

Jsem rok po porodu a celou tu dobu mi v hlavě leží a tíží tří okruhy otázek, se kterými se teď na vás obracím. Před porodem mi gynekoložka udělala test na streptokoka a byl...

Vyšetření na streptokoka je součást prenatálního vyšetření těhotné. Dříve byl postup takový, že pokud byl výsledek pozitivní, již ošetřující gynekolog nasadil léčbu a to...

Předčasně narozené dítě

| Dotaz od: Lucie

Syn se narodil přesně tři týdny před termínem dle UZ a přesně čtyři týdny před termínem dle PM. V kolikátém týdnu se tedy narodil /pokaždé uveden jiný týden/? Dále bych se ráda...

Nejpřesnější a nejspolehlivější metoda je pomocí ultrazvuku, Váš syn se tedy narodil 3 týdny před termínem. Průměrná délka těhotenství se bere jako 40 týdnů, syn se tedy narodil...

Chtěla bych se zeptat, jaké okolnosti musí nastat, aby při porodu došlo u novorozence k vytažení pupíku z bříška cca o 5 cm? Může k tomu dojít např. při strangulaci? Nebo zde...

Ještě jsem se nesetkala s tím, že by dítě mělo takto dlouhý zhojený pupík. Po narození má pupeční pahýl normálně délku několik cm a před odchodem z porodnice se tento seschlý...

Velký novorozenec je rizikem i pro matku

Narodilo se vám větší dítě, než je obvyklé? Dejte na svého malého cvalíka pozor. Děti, které se narodily jako velmi velké, totiž mohou trpět různými zdravotními komplikacemi!

 celý článek

Glykémie

| Dotaz od: Lenka

Minulý týden jsem porodila chlapečka. Měla jsem těhot. cukrovku léčenou dietou. V papírech, které jsem dostala pro dětskou doktroku bylo napsáno: glykémie měřená 2 h po porodu 2...

Jedná se o hraniční hodnotu, která by se měla zkontrolovat za několik hodin od prvního odběru a pokud by byla nadále taková, je vhodné začít dítě krmit ihned po porodu. U...

Nejčtenější článek Tato droga  může způsobit úzkost, paniku, zmatenost i deprese

Každá lidská bytost má tendence vyhledávat potěšení. Některé cesty mohou být ale docela riskantní. Jako například konzumace extáze, tzv. drogy lásky. Vše o ní vám prozradí...

 celý článek

Chtěla bych se zeptat, co znamená zlomenina klíční kosti pro novorozence.Dcera se narodila týden po termínu porodu indukovaným spont.porodem s váhou 3140g a až pediatr doma...

Zlomenina klíční kosti je poměrně časté poranění vznikající během porodu. U naprosté většiny miminek se zhojí zcela bez problémů. Pokud dcerka ani teď nešetří ručku, je téměř...

Také jste si mysleli, že při přenosu embryí do dělohy je lépe více než méně? V případě umělého oplodnění "ve zkumavce" to ale neplatí… Co platilo před lety, už nemusí být...

 celý článek

Jde o stav, při kterém je větší pravděpodobnost, že se miminko nenarodí úplně zdravé. Může hrozit vrozená vývojová vada plodu, předčasný porod anebo je například větší možnost...

 celý článek

Pro rodiče je očekávání narození potomka krásnou dobou. Velmi bolavá proto bývá zpráva, že má miminko vrozenou srdeční vadu. Ještě donedávna se vady upravovaly až po narození...

 celý článek

Máte za sebou už čtyři desítky let života, a přesto jste zatoužila po miminku? I po čtyřicítce můžete mít zdravé dítě. Je ale třeba ohlídat si rizika spojená právě s vyšším...

 celý článek


 celý článek

V dnešní době mnoho žen odkládá narození prvního dítěte až do věku po třicítce a nepochybně pro to mají spoustu rozumných důvodů.

 celý článek

Dětská mozková obrna

| Dotaz od: L.

Mám syna, narodil se předčasně v 32. tt, kvůli těhot. cholestáze (nevěděla jsem o ní a nedržela dietu). Když se narodil, měl přes 2 kg, apgar 8,9,9. 3 týdny byl na intermed...

Je to moc smutné, váha 2kg a apgar 8,9,9 byl vcelku pěkný start do života. Enterovirová encefalitida je nešťastná náhoda. Nijak jste tomu nemohli zabránit vy ani lékaři. Při...

Řev,vztek u1,5letého chlapce

| Dotaz od: Ivana

Nevím kam se obrátit s psychickým vývojem, zda existují nějaké psychoporadny pro tak malé děti a zda vůbec to má zatím smysl, když ještě neumí mluvit a tudíž z něj nikdo žádné...

Ano, dětský psycholog by vyšetřil i takto malé dítě a poradil by Vám i ohledně správného výchovného přístupu k takto náročnému dítěti. K návštěvě dětského psychologa je dobré...

Miminko a kojení

| Dotaz od: Judita

Mohla byste mi prosím poradit? Mám 6týdenní holčičku, narozenou v 34+5 tt císařským řezem. V porodnici ji zpočátku krmili stříkačkou umělým mlékem, později jsem kojila a...

Nejlepší bude, když si zvážíte, kolik během jednoho kojení holčička vypije - pokud nemáte Vy ani nikdo z Vašeho okolí váhu, určitě toto bude možné i u obvodního pediatra, kam s...

Sluch u novorozence

| Dotaz od: Marek

Chtěl bych se zeptat, kdy se u novorozence vyšetřuje sluch. Máme dítě staré jeden měsíc a nejsme si jisti, zdali nás slyší. Nereaguje ani na nečekané a hlasité zvuky. Narodil se...

V některých porodnicích se vyšetřuje sluch hned několik dní po narození. Obratte se na spádového ORL lékaře nebo vašeho pediatra, provede vyšetření nebo vás odešle na spec. odd...

Je postup mého gynekologa správný??

| Dotaz od: Skládalová Iveta

Jsem těhotná 34+3. Od začátku těhotenství se doktorovi něco "nezdálo", takže jsem byla na screeningu ve 12tém týdnu na zjištění vývojových vad-placené vyšetření. Na tom se...

Pokud máte pochybnosti o kvalitě péče, můžete se samozřejmě už teď přihlásit do vaší porodnice. Bez podrobné znalosti vašich zdravotních záznamů se ale nemohu blíže vyjádřit.

Aby se mohla jakákoli nemoc léčit, nejdříve se na ni musí přijít. A pokud se kvůli tomu některé vážné vrozené vady srdce neléčí, mohou vést až k úmrtí. To bohužel platí i u...

 celý článek

Potkat na ulici maminku s dvojčaty dnes není žádnou raritou. Příčinou současného nárůstu výskytu dvojčat je rozšíření metod asistované reprodukce. Kvůli tomu, aby se zvýšila...

 celý článek

Mmr a tbc

| Dotaz od: Zuzana

Mám dva dotazy. První se týká očkování proti zarděnkám, spalničkám a příušnicím (MMR vakcína). Když dítě neprodělá nemoc v mládí, jelikož je v dětství očkované, pak mu hrozí, že...

Dle studií dochází po očkování v dětství k celoživotní imunitě a pokud je člověk očkován v dětství, je proti těmto nemocem chráněn po celý život, proto se již v dospělosti...

Chlaydie

| Dotaz od: Monika

Předem děkuji za informaci k otázce týkající se Chlamydií u mé dcery. Vaše odpověď nás nezaskočila, protože i nás varianta se záměnou dětí samozřejmě napadla. Ale pravdou je...

Paní Moniko, Chlamydií je opravdu více druhů. Je možné se jimi nakazit při kontaktu s kontaminovanými předměty, ale i vodou z bazénu, v těhotenství se může miminko nakazit od...

Mému synovi je 8 měsíců a nyní mu zjistili hypospádii. Korporální od vrcholu k uzdičce má rozštěp. Prý je to lehčí forma. Také si myslím, že má menší penis, měří mu 3 cm a zdá...

Jsou různá stadia hypospadie - tu u Vašeho syna lékaři posoudili jako lehčí formu, tudíž si také myslím, že nebudou nutná další miminko zatěžující vyšetření. Pokud by to byla...

Ekzém u dítěte

| Dotaz od: Zuzana

Chtěla bych se zeptat, o co by se mohlo jednat. Syn (2 roky) má od narození sem tam takové suché fleky na kůži, bylo to malinkaté a vždy to po nějaké době zmizelo. Když se to...

Souhlasím s kolegyní - nejspíše půjde o tak zvaný numulární ekzém v terénu suché kůže nejspíše vlivem atopické dispozice. Vytiskněte si tuto dpověď a ukažte ji Vašemu dětskému...

Hellp syndrom

| Dotaz od: Magdalena | z mobilní aplikace

U prvniho ditete se u me projevil hellp syndrom. Porod se musel vyvolat v 35+6tt cisarskym rezem. Dostala jsem pred porodem krevni transfuze a po porodu jsem musela byt nejakou...

:-) a já mám být ten jazýček na vahách...:-). několik faktů--nikdo vám nemůže zakázat nebo povolit těhotenství- to je vaše volba. HELLP sy je opravdu vážná porodnická...

Obracím se na vás se zkušeností se kterou si nevím rady a nevím, zda navštívit lékaře. Současně se omlouvám za možné překlepy, nedokžu napsat zprávu bez chyb, přestože jindy mi...

Pavlo, pokud již potíže nemáte a k podobnému stavu zase někdy dojde, nechte se urychleně zavést na akutní neurologické vyšetření. Pokud vaše obtíže přetrvávají v určité míře i...

Kašel miminka: bez příčiny?

| Dotaz od: Libuše

Velmi pěkně prosím o radu: mám 4měsíčního syna, který prakticky od příchodu z porodnice kašle- suchým "kuřáckým" kašlem, zpočátku jen když se chtěl rozplakat, momentálně kdykoli...

Libuše, je třeba především rozlišit, jaký typ kašle vašeho syna trápí. Dráždivý, suchý kašel v záchvatech se vyskytuje především u průduškového astmatu či gastroezofageálního...

Kojení je velmi důležitým aktem odehrávajícím se mezi matkou a dítětem. Není to jen samotné krmení kojence, při této činnosti se mezi ženou a miminkem upevňuje jejich vzájemný...

 celý článek

Kyčle u kojence

| Dotaz od: Mexx

Syn se narodil o měsíc dříve. Můj dotaz je na UZ kyčlí. V porodnici v pořádku. Druhá kontorla - klin kyčle stabilní, abdukce volná bill. UZ kyčlí bill. IA stab. Třetí kontorla...

Toto je zcela v pořádku, za fyziologickou mez se považuje vznik osifikačních jader do jednoho roku věku, Váš syn má proto ještě dost času. Nemusíte se bát. Je dobře, že máte...

Mému synovi je 8 měsíců a nyní mu zjistili hypospádii. Korporální od vrcholu k uzdičce má rozštěp. Prý je to lehčí forma. Také si myslím, že má menší penis, měří mu 3 cm a zdá...

Je to opravdu lehká forma. Hypospádie může totiž být po celé přední straně penisu, přes šourek a dokonce i hráz. Pokud má syn normální proud moči, není detailnější vyšetření...

Váhové přírustky

| Dotaz od: petra

Chtěla jsem se zeptat, jaké jsou u kojenců normální týdenní váhové přírustky? Mám syna, kterému jsou přesně 3 měsíce (narozen ale o 3 týdny dřív), týdně přibíral dosud cca 170...

Petro. Váha Vašeho syna se mi zdá adekvátní. Průměrné přírůstky u kojenců 100-250g/týden hodnotíme jako dostatečné. V půlroce života má dítě svou porodní hmotnost ideálně...

Mrsa u novorozence

| Dotaz od: Petra

Má neteř narozená 24.8.2011 byla po 14-ti dnech od porodu hospit. se zduřením prsíčka. Nález se do druhého dne zhoršil /na UZ absces/. Po chir.zákroku a výsledku histologie jí...

K nákaze mohlo dojít jak v porodnici, tak při chirurgickém výkonu. Nákaza MRSA je velmi obtížně řešitelná, resp. léčitelná, obávám se, že pozitivita bude přetrvávat dlouhodobě...

Můj mladší syn má dlouhodobě zduřelou uzlinu na krku. Nejsem si stoprocentně jistá, ale je možné, že od narození (byl ještě mezi posledními, co očkovali v porodnici TBC). Na TBC...

Bohužel nepíšete, jak velká uzlinka Vašeho synka je. Do 10 mm jsou uzlinky normální a stačí je pouze hlídat, aby se nezvětšovaly dále. Pokud je uzlina větší než 10 mm, bylo by...

Naštíplá kost? ii.

| Dotaz od: kamila.81

Pane doktore, moc děkuji za rychlou odpověď. Dcera má totiž od narození nateklou pravou ručičku - přikládám dvě fotografie. Lékaři to uzavřeli jako lymfedém s tím, že v...

Dostáváíme se do spekulací, což není dobře. Po 2 měsících po porodu i kdyby se jednalo o zlomeninu tato bude zhojena. Dejte na vyšetření chirurga ve spolupráci s dětským...

Hypofunkce štítné žlázy, hypotyreóza, je soubor příznaků, které se projeví v případě, že se ve žláze tvoří menší množství hormonů než tělo potřebuje. Je opakem...

 celý článek

Nevýbavné emise

| Dotaz od: Simona | z mobilní aplikace

Chtela bych znat Vas nazor na problem ktery mame u syna (5.mesicu) Po narozeni pri kontrole v porodnici mu nemohli lekari namerit sluch. Opakovalo se to celkem 4x a vzdy emise...

Při rýmě se ve středouší může tvořit sekret, díky kterému pak tympanometrie i SR emise jsou nevýbavné, pokud rýma ustoupí a správně se vše zaléčí , tak většinou sekret mizí a...

Mému synovi je 8 měsíců a nyní mu zjistili hypospádii. Korporální od vrcholu k uzdičce má rozštěp. Prý je to lehčí forma. Také si myslím, že má menší penis, měří mu 3 cm a zdá...

Lenko. Myslím, že by jste neměla věřit všemu, co se píše na internetu. Ve všech učebnicích urologie a i v encyklopediích se píše, že hypospádie je tzv. nedovyvinutí močové...

Metabolické vyšetření slouží k diagnostice dědičných poruch metabolismu, neboli látkové výměny probíhající v organismu. Využívá se vysoce specializovaných metod a nezbytným...

 celý článek

Zvýšená hodnota ast u dítěte

| Dotaz od: Veronika

Chtěla jsem se poradit ohledně syna 4 roky. Při narození měl silnější žloutenku, v porodnici jsme na svícení byli téměř 14 dní. Nyní na jaře u něho nastaly změny chování...

Nedávala bych do souvislosti novorozeneckou žloutenku a současné zvýšení jaterních testů. Určitě bych testy zopakovala cca za měsíc, někdy může dojít k zvýšení jaterních...

Pupík

| Dotaz od: Lucie.T

Pane doktore,chci se vás zeptat,trápí mě me břicho,od narození mám pupík nepřirozeně ven,chtěla bych ho mýt dovnitř,stydím se za to,chci se zetat zda to není pupeční kýla,a...

Tvar a velikost pupíku závisí na zhojení pupečního pahýlu po odstřižení pupečníku v porodnici. Někdy se skutečně stává, že část tkáně neodpadne a pupík je pak vystouplý. Možné...

Malý vzrůst?

| Dotaz od: Tomáš

Mám podezření na to, že jsem se narodil předčastně. Jak to vidíte vy. Podle dokumentace z porodnice jsem byl naprosto zdráv, ale tomu já nevěřím. Je to foceno doma po návratu...

Bohužel nepíšete, kolik centimetrů měříte, kolik vážíte (ani nyní, ani jako dítě). Dále ani neuvádíte, kolik centimetrů měří Vašo rodiče. Výška je do určité míry dána geneticky...

Krevní skupina

| Dotaz od: Lucie

Častá nemocnost dětí

| Dotaz od: Lenka

Mám dva syny. Starší(4,5let)chodí do školky a bývá často minimálně nachlazený a mladší syn(9měsíců) to od něj pokaždé hned chytne. V pondělí dobral antibiotika, ale mezi tím...

Devítiměsíčnímu kojenci můžete dávat ovoce a zeleninu bohaté na vitamíny C atd., zvláště nyní v létě, když je čerstvé. O podávání přípravků posilujících imunitu musí u kojence...

Neshoda rh faktoru

| Dotaz od: Michaela

Paní doktorko,chtěla jsem se zeptat,mám krevní skupinu 0-,moje dvě děti A+.Po narození mého prvního dítěte byla žloutenka-dcera ležela hned po porodu na fototerapii asi 3 dny...

Předem Vám v porodnici měli píchnout injekci,pravděpodobně to udělali.bylo by dobré zeptat se gynekologa.obvykle to bývá ve zprávě. pokud jste byla očkována, nevidím problém...

Preventivní vyšetření kyčlí je soubor lékařských vyšetření a zobrazovacích metod, jejichž cílem je včas odhalit vrozené vykloubení kyčelního kloubu. Vrozené vykloubení kyčlí je...

 celý článek

Dopbrý den, chci se zeptat na toto. Dlohodobě jsem v péči endokrinologa, před těhotenstvím jsem brala 1 x denně euthyrox 50 mg. Netuším přesně mou diagnozu, ale zřejmě snížená...

Pokud miminko nebude mít jiný problém, pak psychomotorická retardace zaviněná sníženou funkcí štítné žlázy v těhotenství ve vašem případě rozhodně nehrozí. Screening na funkci...

Očkování na tbc

| Dotaz od: Jarka

Prosím o radu.Syn byl očkován ve dvou a pul letech na tbc,předtím test ber reakce,tak byl očkován.V porodnici byl též očkován.Nikde se moc o očkování ve dvou letech nemluví jen...

Jarko! Horečka se jako reakce na očkování může vyskytnout, bylo by ale vhodné, aby o ní věděl lékař. Pokud je horečka vyšší, jsou k ní bolesti nebo jiné obtíže, doporučuji...

Uz v 30. týdnu těhotenství

| Dotaz od: Jitka

Před 2 dny jsem byla na na ÚZ ve 30. tt a bylo mi naměřeno, že miminko má velikost hlavičky na 33+4tt, bříško 31+3tt a stehenní kost 32+5tt...chci se zeptat jaký praktický dopad...

O způsobu vedení porodu se domluvíte v porodnici. Bude přitom brán ohled na předpokládanou velikost plodu a na další faktory, které se zde mohou promítnout.

Dlouhotrvajici ryma

| Dotaz od: Andrea

Ma dcerka 15mesicu trpi od narozeni na rymy,uz mela asi 8x antibiotika. posledni 4 mesice ma rymu v kuse,dobrala dvoje antibiotika,ale ryma ji tece neustale. nos ucpany ale nema...

Myslím, že cystická fibroza je spíše nepravděpodobná(navíc Vaše dcerka již prodělala screeningové vyšetření v porodnici), ale pro klid Vaší duše bych se testům nebránila. Více...

Katarakta, neboli šedý zákal, je onemocnění oční čočky způsobující ztrátu její průhlednosti. Typicky se projevuje postupným zhoršováním zraku. K diagnóze šedého zákalu...

 celý článek

Novorozenecká asymetrie

| Dotaz od: Jana Spáčilová

Vážený(á) pane(í), mám pětiměsíční holčičku a teprve teď se náhodou přišlo na to, že má kompletní asymetrii těla. Při propuštění z porodnice, mi oznámily, že máme posunutou...

Mírná asymetrie k lidskému tělu patří, vězte, že pokud byste svůj vlastní obličej dala dohromady z dvou zrcadlových obrazů pravé či levé tváře, tak se možná nepoznáte. Posuny...

Nedoslýchavost

| Dotaz od: Káplová Dagmar

U mé čerstvě narozené vnučky(3,5měsíce) byla při zkoušce sluchu (jak v porodnici, tak v 6 týdnech i nyní ve 3,5 měsících) zjištěna nedoslýchavost na obě ouška. Chtěla bych se...

Paní Káplová! Poruch sluchu existuje více a mají různé příčiny. Nechci Vás mystifikovat popisem jediné poruchy a na popis všech zde není prostor. Situaci konsultujte se svým...

Dysplazie kyčlí u novorozence

| Dotaz od: Petka313

Ráda bych s Vámi zkonzultovala problém s kyčlemi, který se objevil u naší dcery hned po narození. V porodnici jí ortoped diagnostikoval: Ab. sym. 80 st., Barl. + Bettm...

Toto je dotaz spíše na ortopeda. Já mohu odpovědět pouze obecně, a to, že léčba kyčelních dysplazií se zahajuje ihned po stanovení diagnózy, na věku miminka zde nezáleží - tedy...

Velké dítě

| Dotaz od: Andrea

Můj syn (5 měsíců) při narození vážil 3,06kg a měřil 48cm. Již v 6týdnech vážil 4,9kg při 58cm. Nyní v téměř 5ti měsících váží 7,1kg a měří 70cm, je to normální? Oproti ostatním...

Andreo. V porodnici jste pravděpodobně dostala tabulku percentilových grafů. Doporučuji pravidelně zaznamenávat hodnoty růstu Vašeho syna a v případě, že se pohybuje mimo normu...

Pane doktore, chtěla bych se zeptat na nález mého syna. Syn se narodil ve 34 týdnu, nyní je ve 37 týdnu a vypadá, že je zatím vše v pořádku. Minulý týden jsme byli propuštěni z...

Paní Nikolo. U novorozence je možné provést ultrazvukové vyšetření mozku přes místa ještě nesrostlých lebečních švů, Asymetrie mozkových komor sama o sobě nemusí nic...

Krevní skupiny, dna

| Dotaz od: Evolet



Můj dotaz se týká očkování a nákazy tuberkulózou. Mám miminko narozené v lednu 2012 a v porodnici jsem vyplňovala formulář k případnému očkování TBC,zda nejsme riziková skupina...

Pro nakažení tuberkulozou je nutný blízký kontakt a oslabená imunita. Pokud tedy Váš "tchán" byl v Litvě pouze na návštěvě a jinak žije zde, není nutné se strachovat. Pokud...

Očkování dětí

| Dotaz od: jaroslav S

Moje švagrová před dvěma měsíci porodila zdravou holčičku, ale teď zjistila, že nemá naočkováno tbc a další prvotní očkování, neví jestli to měli dělat hned druhý den po...

Očkovat lze až do cca 4. měsíce věku. Doporučoval bych proto konzultaci s ošetřujícím dětským lékařem. Hezký den.

Chci se zeptat nikde jsem to nedohledala,mam doma 2 deti 6.let a 3 roky.cekame dalsi.dotaz je jestli ma pritel narok na placene volno kdyz budu v porodnici? Bude muset hlidat...

Ano, v tomto případěš má Váš manžel nárok na ošetřování dítěte, tzv. paragraf na dítě. Vystavit by ho měl praktický lékař Vašich dětí. Hezký den

Větší hlava plodu a zúžená lidská pánev činí ženám při porodu více bolesti, než jakémukoli jinému živočichovi. Důvodem je takzvaná bipedální lokomoce. To znamená, že člověk chodí oproti jiným tvorům po dvou nohách a tomu se přizpůsobila i jeho pánev. Ulevit od bolesti má moderní porodnická analgezie, která přispívá velkou měnou ke snižování porodnických komplikací u matky, plodu, i novorozence. Na rádiu Zet o tom v pořadu U lékaře mluvil vedoucí lékař Gynekologicko-porodnické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice, docent Antonín Pařízek.


Chtěla bych objektivní názor na genetický průběh porodu, konkrétně kvůli porodním cestám. Babička měla 3 velice těžké porody- miminka malá 2,5kg - 2,9 kg. 1. porod, který skoro...

Způsob vedení porodu se určuje vždy podle aktuální siteací. S rozvojem ultrazvukových metod jsme schopni poměrně přesně stanovit váhu plodu a tím se také ve sporných případech...

Podívejte se, jak vypadá gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Hořovice. Natočili jsme pro vás nový medailonek, díky kterému si prostory nemocnice prohlédnete z pohodlí...

 přehrát video

Pane doktore. Dnes jsem 40+2tt a před 3 dny mi doktor provedl Hamiltonův hmat. Říkal ovšem, že bude asi k ničemu, i když se mu povedlo blány prý dobře odloupnout. Podle něho je...

Pokud vám odtéká voda plodová tak na nic nečekejte a jeďte hned. Příjemný den

Ukazuje se, že zákaz kouření, který v roce 2006 odsouhlasili zákonodárci ve Skotsku, má již pozitivní výsledky v reálném životě.

 celý článek

Příchod nového člena rodiny je společensky vnímán jako pozitivní životní událost. Pro mnoho rodičů je však náročné vyrovnat se s tak velkou změnou. Poporodní depresi matek je...

 celý článek

Ženy dnes již aktivně mluví do toho, kde a jak přivedou svoje dítě na svět. Některým vadí málo srdečný přístup personálu v klasické nemocnici, jiným zase nepřirozený průběh...

 celý článek

O tom, že pyloví alergici pozorují zhoršení obtíží během pylové sezony, není pochyb. Zda děti narozené během pylové sezony mají vyšší riziko alergií, nebo naopak, sice zatím...

 celý článek

Homeopatie velmi dobře a přitom šetrně napomůže zvládnout nelehké chvilky během porodu. Pro samotný porod je nejlepší, když jsou vhodná homeopatika zvolena podle dané situace a...

 celý článek

Po porodu mnoho žen váhá, zda si může opět zapálit cigaretu a zároveň kojit. Ideální samozřejmě je, když v nekuřáctví žena pokračuje i nadále. Mimo jiné i proto, že jí kojení...

 celý článek

Miminko je na světě, a i když je vaše radost jistě nevýslovná, pravděpodobně se cítíte vyčerpaná, rozbolavělá, možná vám nejde úplně hladce kojení… Neklesejte na duchu, i v...

 celý článek

Poslední zatlačení a za chvíli se ozývá pláč děťátka, nastává úleva, že je to konečně za námi. Jenže… Po dvou hodinách klidu na porodním sále začíná etapa, na kterou mnohdy...

 celý článek

Porod není nemoc, nicméně je vždy velmi riskantní. Mnoho žen se bojí nepřiměřeného medicínského zákroku, ale pak často odmítá i medicínské zákroky, které v současné době mohou...

 celý článek

V poslední době se často mluví o přirozených porodech. Vzhledem k tomu, že mne čeká v brzké době už třetí (rok 2009, pozn. redakce), také se porodem tak trochu zabývám...

 celý článek

Od zavedení zákazu kouření ve veřejných prostorách ve Skotsku výrazně klesl počet předčasných porodů a dětí s nízkou porodní hmotností.

 celý článek

Těhotenství je sice přirozenou věcí, ale menší či větší potíže potkají snad každou ženu, která je takříkajíc v očekávání. Nasazení klasických léků je ale v období těhotenství...

 celý článek

Sexuální život může být u žen po porodu často narušený. Nejedná se jen o šestinedělí a hojení porodních poranění. Nejde ani o vyčerpání z nekonečné péče o řvoucího tvorečka...

 celý článek

Mnoho lidí si klade otázku, proč se některé děti narodí menší než ostatní. Mohou za to geny, nebo se malému vzrůstu dá předejít?

 celý článek

Těhotné ženy, které přestanou s kouřením ještě v průběhu prvního trimestru, mají podobné riziko předčasného porodu a porodu dítěte s velmi nízkou hmotností jako ženy, které v...

 celý článek

Tlak po porodu

| Dotaz od: Květa

Chtěla bych se zeptat, jak je to s tlakem po porodu. Celý těhotenství jen ho měla dobrý až ke konci se zvýšil na 140/90 a v termínu porudu mi vyletěl na 160/100. Šla jsem do...

Během těhotenství fyziologicky stoupá množství krve v krevním oběhu ženy a stoupají tím pádem také nároky na její vnitřní orgány, jako jsou ledviny, srdce a další. V některých...

5 týdnů po porodu jsem z auta vyndavala kočár z auta a následně jsem silněji než obvykle zakrvácela, po utření jse měla na papíru nějaký pevný krvavý kousek, opakovalo se to...

O zbytky placenty takhle dlouho po porodu a bez obtíží- se opravdu nejedná, spíše odešla drobná krevní sraženina. nepíšete jak jste na tom s kojením bolet břicha klidně může...

Čím dříve před termínem se dítě narodí, tím více je zatíženo problémy s adaptací na vnější prostředí. Cílem léčby předčasného porodu je prodloužení těhotenství.

 celý článek

Plánování porodu

| Dotaz od: Petra

Vážený pane doktore, mám na Vás malý dotaz. Jsem ve 23. týdnu těhotenství. Dozvěděla jsem se, že všichni mužští potomci z manželovy strany se narodili velmi komplikovaným...

Jd eo individuální záležitost, kterou nelze tak brzy předpovědět. To, zda bude porod obtížný závisí i na velikosti Vaší pánve - její rozměry zjistí lékař - porodník a podle nich...

Krvácení po porodu

| Dotaz od: Lucie

Prosím o radu.Před týdnem jsem rodila přirozenou cestou,vše proběhlo v pořádku.Pátý den po porodu na kontrolním UZ nález byl : děloha v AVF,v dutině děložní nad hrdlem anisoech...

Pokud nemáte teplotu, krvácení po onom vypuzení nezesiluje počkal bych na kontrolu

Porod koncem pánevním

| Dotaz od: Marie

Chtěla bych se zeptat, jestli si v porodnici můžu trvat na císařském řezu, pokud je malá koncem pánevním? Nechci tam působit jako nějaká hysterka, ale porodu KP se opravdu bojím...

Samozřejmě můžete mít své představy o porodu a budou při plánování způsobu porodu zohledněny, když je sdělíte lékaři.

Známek, které signalizují počínající předčasný porod, je několik a obvykle je nutné konzultovat obtíže s lékařem. Nejen proto, že nemusí jít vždy skutečně o předčasný porod...

 celý článek

Předčasný porod

| Dotaz od: Jitka

V říjnu jsem předčasně porodila ve 34+1. nikdo mi nedokázal odpovědět jaká byla příčina. v 17 týdnu mi zjistili problémy se štítnou žlázou dostala jsem Letrox 50 1x za den...

Hodnoty štítné žlázy jsou v pořádku. Předčasný porod je děj dynamický, který probíhá velmi dlouho, samotné kontrakce či porod je poslední špička ledovce. Příčinu Vám neřeknu...

Porod po císaři

| Dotaz od: zuzka

Jsem v 36. týdnu těhotenství.Příští týden se mám rozhodnout do jaké porodnice chci při porodu nastoupit.Jde o to,že při prvním porodu jsem se neotvírala pouze na 3 cm po 19...

Je zde poměrně velké riziko, že se problém bude opakovat, tedy že porod opět nebude postupovat. Porod pak může skončit akutním císařským řezem, který může být zatížen většími...

Porod

| Dotaz od: lenka z.

Jsem v 35.týdnu těhotenství a lékaři mi řekli,že budu pravděpodobně rodit císařským řezem.Plod se stále neotočil/je pánevním dnem dole/ a asi se ani neotočí,ptž je moc veliký.Je...

Na každém pracovišti se postupuje trochu jinak. Někteří porodníci dávají rovnou přednost bezpečnějšímu cís. řezu, jiní do poslední chvíle vyčkávají a ev. až během porodu, když...

Očistky/krvácení po porodu

| Dotaz od: Martina

Jsem 3 týdny po porodu a stále krvácím. Očistky jsou různé od jasně červených, tmavě rudých i nahnědlých a nijak nezapáchají. Proto bych se chtěla zeptat, jak dlouho je krvácení...

Očistky mohou odcházet během celého šestinedělí. Krvácení by mělo postupně slábnout, očistky se postupně mění, výtok zesvětluje, krve ubývá, objevuje se hlen. Pro přetrvávající...

Porod císařským řezem

| Dotaz od: Alena

Je mi 23 a první porod skončil císařským řezem kvůli nepostupujícímu porodu a kvůli velikosti plodu( já 155cm a 55kg,syn po narození 54cm a 3980g).také jsem měla vyšší TK(155...

Pokud nepostupoval první porod, je pravděpodobné, že se situace zopakuje a nebude postupovat ani ten druhý a tedy že budete rodit císařským řezem. Vaše malá výška je zde...

Addisonova choroba a porod

| Dotaz od: Oldřiška

Mnohokrat děkuji za rychlou odpověď. Těhotná jsem a jsem v 36 t.t. Můj endokrinolog je pro variantu císaře,ale do zprávy mi nenapíše slovo doporučuji, ale jen to popíše, že se...

Ještě mě napadlo, požádat o stanovisko i hepatologa - píšete, že máte hepatitis na autoimunitním podkladu, jistě vás někdo sleduje, hlavně je důležité jaké máte hodnoty...

Astma patří k nejčastějším chronickým nemocem u dětí. Lékaři zatím přesně nevědí, které faktory jeho vznik ovlivňují. Kromě rizik, jako jsou kouření, alergie a znečištěné...

 celý článek

Přirozený porod po dvou cs

| Dotaz od: Zuzana

Pane doktore, prosím, o radu. Jsem cca rok po druhém porodu císařským řezem (první byl před 14 lety). Nyní plánujeme další miminko. Problém je v tom, že při druhém císaři jsem...

... uff ten povzdech pochopíte z následujících faktů. nikdo vám nemůže bránit v těhotenství. spont porod (SP) po dvou císařských řezech(SC) je statisticky více než 10x...

Trauma z porodu

| Dotaz od: lorriess

Loni na podzim jsem rodila v Hořovicích své první dítě. Pro tuto porodnici jsem se rozhodla na základě kladných recenzí. Osobně jsem i poznala několik lékařek, které v porodnici...

Záleží čistě na Vás, jak moc se cítíte být poškozena a zda chcete zpětně pátrat po příčinách nedodržení úmluvy. To musíte rozhodnout sama. Pokud uvažujete, že byste i po druhé...

Děti, které se díky vrozené vadě narodily výrazně menší než jejich vrstevníci, mohou být v dospělosti nižší než jejich vrstevníci s normální porodní délkou.

 celý článek

Porod dítěte znamená pro ženu velikou změnu ve všech oblastech života, sexuální oblast nevyjímaje. Nejenže porod přímo zasahuje do sexuality tím, že do určité míry a na určitou...

 celý článek

Chci se zeptat cekam 4 ditko 27tt je mi 35 let. Od pocatku tehotenstvi to nestoji za nic. Mam velke bolesti v podbrisku, v panvi jdou mi krece do nohou a neustale mi tvrdne...

Je třeba být opravdu v klidu a užívat léčbu, pokud budou stahy, jet lépe do porodnice ihned, počínající kontrakce a otvírání jde obvykle zastavit, rozběhnutý porod už nelze. Vy...

Porod

| Dotaz od: Anonymka | z mobilní aplikace

Mam dotaz, ohledne vahy ditete vs panve...Maly ma odhad ze vcera v 38+4tt 3450 gramu. Ja mam hranicni rozmery panve, nicmene nikdo to dosud neresil. V nasi porodnici se za...

UZ váha je jen odhad, může zde být rozdíl 500g do plusu i minusu. Určitě se zeptejte porodníka v poradně, vysvětlete,z čeho máte obavu. Osobně bych počkala, až se bude mimču...

Porod po císaři

| Dotaz od: zuzka

Jsem v 36. týdnu těhotenství.Příští týden se mám rozhodnout do jaké porodnice chci při porodu nastoupit.Jde o to,že při prvním porodu jsem se neotvírala pouze na 3 cm po 19...

Je zde poměrně velké riziko, že se problém bude opakovat, tedy že porod opět nebude postupovat. Porod pak může skončit akutním císařským řezem, který může být zatížen většími...

5 týdnů po porodu jsem z auta vyndavala kočár z auta a následně jsem silněji než obvykle zakrvácela, po utření jse měla na papíru nějaký pevný krvavý kousek, opakovalo se to...

O zbytky placenty takhle dlouho po porodu a bez obtíží- se opravdu nejedná, spíše odešla drobná krevní sraženina. nepíšete jak jste na tom s kojením bolet břicha klidně může...

Porod mě děsí

| Dotaz od: Kateřina N.

Je mi už 32 let a jsem pořád bezdětná. Můj manžel mě do mimča tlačil už když mi bylo 28, ale já měla tak velký strach z porodu, že jsem dítě nechtěla. Mateřské pudy, ale mám a...

Nechápu co vám na porodu připadá ponižující přicházíme na svět takto tisíce let.Každá operace i anestezie má svá rizika která nejsou rozhodně zanedbatelná a tak u zdravé ženy a...

Chtěla bych se zeptat: Rodila jsem poprvé a to císařským řezem /neplánovaným/. Před porodem mi můj gynekolog dělal vyšetření a zjistil přítomnost bakterie streptococcus...

Kolonizace pochvy touto bakterií je poměrně běžná a vyskytuje se u 20-35% těhotných. Pokud porod proběhl císařským řezem, je riziko poporodního osídlení dítěte prakticky nulové...

Addisonova choroba a porod

| Dotaz od: Oldřiška

Mnohokrat děkuji za rychlou odpověď. Těhotná jsem a jsem v 36 t.t. Můj endokrinolog je pro variantu císaře,ale do zprávy mi nenapíše slovo doporučuji, ale jen to popíše, že se...

Ještě mě napadlo, požádat o stanovisko i hepatologa - píšete, že máte hepatitis na autoimunitním podkladu, jistě vás někdo sleduje, hlavně je důležité jaké máte hodnoty...

Porod císařským řezem

| Dotaz od: Alena

Je mi 23 a první porod skončil císařským řezem kvůli nepostupujícímu porodu a kvůli velikosti plodu( já 155cm a 55kg,syn po narození 54cm a 3980g).také jsem měla vyšší TK(155...

Pokud nepostupoval první porod, je pravděpodobné, že se situace zopakuje a nebude postupovat ani ten druhý a tedy že budete rodit císařským řezem. Vaše malá výška je zde...

Předčasný porod

| Dotaz od: Jitka

V říjnu jsem předčasně porodila ve 34+1. nikdo mi nedokázal odpovědět jaká byla příčina. v 17 týdnu mi zjistili problémy se štítnou žlázou dostala jsem Letrox 50 1x za den...

Hodnoty štítné žlázy jsou v pořádku. Předčasný porod je děj dynamický, který probíhá velmi dlouho, samotné kontrakce či porod je poslední špička ledovce. Příčinu Vám neřeknu...

Přirozený porod po dvou cs

| Dotaz od: Zuzana

Pane doktore, prosím, o radu. Jsem cca rok po druhém porodu císařským řezem (první byl před 14 lety). Nyní plánujeme další miminko. Problém je v tom, že při druhém císaři jsem...

... uff ten povzdech pochopíte z následujících faktů. nikdo vám nemůže bránit v těhotenství. spont porod (SP) po dvou císařských řezech(SC) je statisticky více než 10x...

Únava po porodu

| Dotaz od: Hana

Jsem 7 týdnů po porodu císařským řezem, v posledních 14 dnech jsem začala pociťovat větší únavu, necítím se odpočinutá ani po spánku, občas mám pocit otupělosti, navíc se...

Obě navržené možnosti mohou být příčinou, zejména nedostatek železa. A také záleží, jak se vyspíte a jak celkově odpočíváte a pokud kojíte, tak jestli doplňujete dostatečně...

Jsem v 22.tt,termín mám v létě. V době porodu budu 2,5 roku po sekci (sekce z toho důvodu,že jsem nebyla dostatečně otevřená a syn měl 4,10kg) a rok po revizi dělohy po...

Dnešní porodnictví si myslím není dogmatické ,a i když po prodělaném císařském řezu se všechna rizika pro matku či plod posuzují přísněji , tak šanci na spontánní vedení porodu...

Chtěla bych se zeptat na epidurální analgesii. Doporučujete tuto metodu při porodu? Zpomaluje průběh porodu? Má nějaká velká rizika? Jsem na konci těhotenství (39 týdnů) a mám...

Petro. Volba této metody je vždy na domluvě mezi matkou a porodníkem, který dokonale zná její zdravotní stav. Jako každá jiný metoda i tato má svá rizika a své plusy. Mezi...

Koupání dítěte po porodu

| Dotaz od: Zdenka

Jsem těhotná a můj manžel je silný alergik a má i ekzém. Dozvěděla jsem, že v Anglii je doporučováno dítě po porodu koupat co nejpozději, kvůli mázku co má na kůži. Ten mu...

To, zda dítě dostane atopický ekzém, je dané geneticky. Takže koupání po porodu tuto genetickou výbavu nemůže nijak ovlivnit. Důležitější je výživa po narození - tzn. dostatečně...

Syn narozen 25....

| Dotaz od: Ivana Rudolfova

Syn narozen 25.12.2007 porodni vaha 3350g,51cm k dnesnimu dni ma 69cm a 7,50kg je plne kojen.Muj dotaz je jestli neni moc velky.vsichni mi rikaji ze vypada na 6mesicu.dekuji za...

Váha je skutečně vyšší, plně kojené děti většinou přibývají méně, váš pediatr by měl posoudit celkové prospívání dítěte a ev. vás odeslat na endokrinologii.

Velikost pánve pro porod

| Dotaz od: Jana

Jsem ve 20.týdnu těhotenství a při poseldní návštěvě mi sestřička změřila pánev na 22-23-31-18, podle informací, které jsem našla na internetu bych řekla, že jsou rozměry menší...

Provádí se tedy tzv. zevní vyšetření pánve obvykle v prenatální poradně pomocí pelvimetru (od slova pelvis = pánev). Měří se tedy: distantia bispinalis (= vzdálenost mezi...

S partnerkou jsme si praly dite a kdyz po pul roce se konečně povedlo, tak z prvu byla šťastná ale když se někde na internetu dočetla že po dítěti už nedosáhne orgasmu 56% žen...

No, myslím, že dítě není hračka. Pokud jste v zajetí neuvěřitelných fám a polopravd ohledně orgasmu po porodu a pokud je orgasmus důvodem pro to, aby přítelkyně dítě nechtěla...

Jsem prvně těhotná, nyní ve 32.tt. Teď mě už týden šíleně bolí pravá kyčel, i přesto, že spím jen na levém boku. V noci mě budí bolest a už to pobolívá i přes den. Vím, že...

S uvolněnými vazy by naopak měl být porod snazší . Zělo by se mělo vrátit do původního stavu. Ortopedické vyšetření by mělo odlišit zda jsou potíže od kyčle či bederní páteře.

Jaky je prosim vas nazor na soucasnou aplikaci Rotarixu a Hexavakciny u predcasne narozeneho ditete (porod byl v 29+2 tt, porodni hmotnost 1480g), ockovani by melo probehnout ve...

Současné podání očkovací látky Rotarix a hexavakcíny je možné, a to jak u dětí donošených, tak nedonošených. Pro organismus dítěte nepředstavuje nadměrnou zátěž a ve 4 měsících...

Příčina před porodem

| Dotaz od: Evinka

Paní doktorko,mám dotaz na mé trápení,vloni mi má obvodní doktorka řekla,že už před mamčiným porodem v 1962 jsem se napila plodové vody,zjistila to až nyní po ct hlavy.A nyní...

Podle toho co píšete, mohlo dojít k aspiraci plodové vody, ale nevím jak Vaše paní doktorka k tomuto zjištění přišla. Bylo by fajn samozřejmě mít magnetickou rezonanci Vašeho...

Moc zdravim. Chtela bych se zeptat na vas nazor. Muj prvni porod skoncil akutnim cisarem kvuli prolapsu pupecni snury. Po cisari mi muj gynekolg rekl ze mam hrozne tenkou jizvu...

Vážení paní, za rozhodnutí jakým způsobem bude veden porod je plně odpověden porodník a věřte se jej povede s maximálním ohledem na vás i plod s přihlédnutím ke všem...

Předčasný porod ve 33tt

| Dotaz od: Sona

Jsem těhotná poprvé a to 33+1. Před čtyřmi dny jsem byla na kontrole u svého gynekologa, kde mi zjistil jak z ultrazvuku tak i z běžného vyšetření cervix-score 3-4body...

33+1 není tak hrozné,na druhou stranu bylo by nutné rodit v porodnici, která je pro tyto děti vybavena. Může být potíž z dýcháním. CS 3-4 není tak hrozné, určitě užívejte...

Kardiomyopatie po porodu

| Dotaz od: MARTINA

Mam takovy dotaz,před 3 lety jsem mela KMP den po porodu,otok plic.byla jsem z porodnice prevezena na kardiologii v praze VFN,dělali mi punkci plic a pote se vse i pomoci leku...

Kardiomyopatie byla nějakou abnormální reakcí vašeho těla při minulém těhotensví, rozhodně se opakovat nemusí! Chodte na kontroly a podlehněte ujištováním, že jste v pořádku...

Ráda bych se zeptala na možná rizika, pokud bych se nakazila střevní chřipkou na konci těhotenství. Náš starší syn (2,5 roku) má nejspíš od středy střevní chřipku (dle naší...

Budu odpovídat postupně na Vaše jednotlivé otázky: 1. Váš syn je infekční dokud zvrací či má případně průjem, pokud již tyto projevy nemá, neměl by být nebezpečný okolí. Může...

V současnosti je fertilizace in vitro rozšířenou metodou asistované reprodukce, která pomáhá mnoha párům založit vlastní rodinu.

 celý článek

Pred asi 15 lety jsem si zlomila kostrc. Jelikoz pan doktor myslel ze simuluji,kostrc srostla do praveho uhlu a cela leta do posud mam s tim problemy. Nyni jsem ve 4 mesici...

Kristyno, pokud je kostrč špatně srostlá, komplikace to být bohužel může, kost může tvořit překážku přirozenému porodu. Informujte o tom Vašeho gynekologa a také v porodnici...

Epidurál při porodu

| Dotaz od: Alena

Ráda bych se zeptala, zda je možno podat epidurál na přání pacientky když nemá žádné zdravotní problémy. První porod trval 18 hodin od začátku bolestí,a od začátku to byly silné...

O epidurální anestezii při porodu musí rozhodnout ošetrující porodník na základě zdravotního stavu pacientky. Rutinně se ale nedává. Hrazení závisí na jednotlivých pracovištích...

Urychlení porodu placenty

| Dotaz od: Lenka

Na předporodním kurzu (návštěvě) nemocnice bylo nám maminkám řečeno, že porod placenty musí být "veden aktivně", k čemuž je lékař povinen aplikovat látku pro urychlení porodu...

Asi hlavním lékem, který stimuluje děložní kontrakce a tím také vypuzování placenty, je oxytocin. Jedná se o přirozeně se vyskytující hormon, bez něhož by nebyl možný porod. V...

Porod

| Dotaz od: Markéta

Jsem potřetí těhotná (37 let), aktuálně dle PM 37+3,dle UZ 39tt. První porod skončil akutní sekcí (12/2005), druhý spontánně (6/2009). Nyní je miminko otočené koncem pánevním...

Markéto, předchozí císařský řez není kontraindikací následného spontánního porodu. Opravdu byste mohla rodit i normálně, spontánně. Lékař ale musí stanovit, zda nejste...

Streptokok v moči při porodu

| Dotaz od: Petra

Už asi rok mam streptokoka v moči 10 na šestou, je pořád stejný. Půl roku mě obvodní lékař léčil antibiotiky, střídal všechny, které mohl, ale streptokoka, to nezničilo, brala...

Lze předpokládat, že při přítomnosti streptokoka v moči bude přítomen i v pochvě. Maminky s pozitivním nálezem streptokoka při porodu dostávají infuze s antibiotiky kvůli...

Pasovy opar a porod

| Dotaz od: anička

Chtěla jsem se zeptat, zajímá mě jestli se mnou bude moct přítel k porodu a vůbec k miminku když se mu před pár dny udělal pásový opar na zádech.Už 3 dny ho léčí má prášky a...

Pásový opar není infekční, pokud ho má manžel.pokud jste Vy prodělala plané neštovice (je to reaktivace viru,který nastává v době snížené imunity). větší nebezpečí by se...

Krvácení do mozku a porod

| Dotaz od: jana

Chtěla bych se zeptat za pár týdnů mám rodit ale měsíc před mím otěhotněním jsem měla auto nehodu museli mě oživit a měla jsem krvácení do mosku paní doktorka na gynekoligii...

Toto by měl nejspíše posoudit neurolog, divím se, že Vás k němu již dávno neposlali.

Jsem matka dvojčat narozených ve 31+1 tt. Nyní jsou jim 4 měsíce od data kdy se narodily, ale od termínu předpokládaného porodu jsou jim teoreticky dva měsíce. Jedno z nich má...

Tím může být míněno buďto očkování pod clonou antihistaminika nebo také pod clonou diazepamu. Antihistaminika se někdy dávají jako prevence vzniku závažné alergické reakce, u...

Mám problém,který začíná ohrožovat můj-jinak bezproblémový vztah.Je mi 44 let,jsem zdráva,sportuji. Prví dítě jsem měla v 19 letech, druhé ve 27. U obou jsem velice špatné...

Váš problém je spíše psychologického rázu. Možná by bylo nejdříve vhodné se tedy zamyslet, jestli další dítě vůbec ano či ne, event. lze uvažovat i o adopci nebo něčem podobném...

Pasový opar a porod

| Dotaz od: anička

Jsem ve 40 tydnu tehotenstvi a muj pritel ma pasovy opar.plane nestovice jsem jako dite mela, ale zajima me jestli nehrozi nějaké nebezpečí pro dítě?Každým dnem mám porodit...

V porodnici to oznamte,ale nebezpečí nehrozí, osoba, která přišla do styku s osobou s pásovým oparem, nedostane pásový opar. Může se ale stát, že dostane plané neštovice, pokud...

Za jak dlouho přijde porod

| Dotaz od: Jarda

Chtěl bych se zeptat do jaké doby je nutné těhotnou ženu nutné dovézt do nemocnice poté, co jí praskne voda. Za jak dlouho po tom přijde porod. Děkuji za odpověď.

Od odtoku plodové vody může dojít porod za různě dlouhou dobu, avšak s odjezdem do porodnice není radno otálet.

Krevní sraženina po porodu

| Dotaz od: Alena

Jsem necelých 5 dní po porodu a v noci mi vytekla asi krevní srazenina jenom takový malý kousíček od té doby už nic Myslíte že ke vse v pořádku? Dekuji

Pravděpodobně to budou očistky, "čistíte se":) pokud nejsou bolesti nemáte zapáchající výtok, může to být fyziologie. V případě nejistoty navštivte porodnici.

Vyrážka po porodu

| Dotaz od: Martina

Nyní jsem ve 29 tt a když jsem rodila v roce 2013 poprvé, tak jsem najednou měla vyrážku na břiše (cca dva dny po porodu). Byly to červené pupínky. Nijak jsem tomu nevěnovala...

Zdravím., mohlo by se jednat o alergii na jod,vyjmenované léky mi na to nepřipadnou.Také samozřejmě může jít o reakci Vašeho těla na hormonální stav. Při příštím porodu si...

Bolest zad po porodu

| Dotaz od: Simona Ž.

Jsem rok a půl po porodu a od té doby mám nesnesitelné bolesti zad v dolní části.Může to mít spojitost s tím,že jsem si v porodnici nechala aplikovat epidurální analgezii a panu...

Vaše bolesti by mohly souviset s poraněním při aplikaci injekce, mohlo také dojít k posunu meziobratlových plotének či obratlů ( to nemá souvislost s injekcí). Rozhodně...

Jsem 3 mesice po porodu dvojcat. Uz jen to samo o sobe je narocne. Posledni dobou spi v noci dvojcatka mnohem lepe, takze bych teoreticky mohla spat take, ale je to naopak...

Nejprve je třeba zjistit laboratorními odběry u praktického lékaře, jestli opravdu nemáte dysfunkci štítné žlázy. V hormonálně významných obdobích ženy (puberta, gravidita...

Obvykle v předvánoční čas se začnou redaktoři nejrůznějších periodik předhánět, kdo podá ucelenější a věrohodnější verzi původu Vánoc a historie jejich oslav.

 celý článek

Moje prvni tehotenstvi pred 2.5 lety bylo ukoncene cisarskym rezem z duvodu obavane hypoxie plodu a nepravidelnych srdecnich ozev miminka ( pupecnik byl omotany okolo krku a...

Plně chápu vaše obavy, ale opravdu může druhý porod po předcházejím SC proběhnout spontánně. Pokud by byly nějaké komplikace nebo porod by byl příliš dlouhý, provede se opet...

Hypothyreoza po porodu

| Dotaz od: Ivona

Jsem 9m po porodu a zjistili mi sníženou funkci štítné žlázy o 20%. V těhotenství mi testy na stitnou žlázu nedělali. Nemůže to mít vliv na mou dceru? Prospívá pekne. Dekuji za...

Ivono. Snížená funkce štítné žlázy u Vás není moc velká. Pokud dcerka prospívá dobře, vše je v pořádku a nemusíte se strachovat z eventuelních následků. Zhruba od poloviny...

Péče o rodidla po porodu

| Dotaz od: Eva

Čekáme s manželem v květnu 2011 naše první miminko. Dočetla jsem se ohledně mojí hygieny po porodu, že by se měly v šestinedělí rodidla oplachovat po každé návštěvě WC i po...

Tyto požadavky jsou nutné dodržovat hlavně v porodnicic a cca 1-2týdny po porodu, hlavně kvůli porodnímu poranění a v prvních dnech je zvýšené krvácení při kojení (děloha se...

Zhruba před rokem jsem měla na magnetické rezonanci takovýto nález: V L3/L4 protruse až sublig.herniace mediálně - paramediálně vpravo. V L4/L5 sublig.herniace paramediálně...

Pokud rodit přírozenou cestou nebo císařským řezem, to se musí vyjádřit a stanovit porodník. Při porodu přírozenou cestou by nemělo dojít k žádnému posunu nebo zhoršení v...

Jsem tri mesice po porodu a stale mne trapi par zalezitosti jako je inkontinece, bolest mocoveho mechyre a pocit spatne zavedeneho tamponu v pochve.Porod byl komplikovany...

Paní Jano, především je škoda, že jste nevěděla už před porodem o pomůcce EPI-NO kterou je možné si v klidu a postupně připravit své porodní cesty. Ten komplikovaný a dlouhý...

Narození dítěte je sice nádherná událost, ale zároveň se nová situace může stát noční můrou. To když propukne nemoc jménem poporodní deprese.

 celý článek

Kouření ženy v těhotenství má velký vliv také na její nenarozené dítě. Proč? Důvodů je celá řada. Třeba riziko úmrtí dítěte.

 celý článek

Čekáte miminko a s úžasem sledujete svoji proměnu? Během těhotenství opravdu dochází v mateřském organismu k mnoha přirozeným změnám, což se týká také srdce. Aby však dostálo...

 celý článek

V každém kraji na území České republiky se nachází hned několik center asistované reprodukce, která pomáhají neplodným párům s početím. Mnohá z nich vznikla při...

 celý článek

Mnoho rodičů dětí s nízkou porodní hmotností si klade otázku, jak jejich dítě dále poroste. Dožene vůbec někdy vzrůstem své vrstevníky?

 celý článek

Že jste o nich nikdy neslyšeli? Jejich vznik souvisí především s hormonálními změnami. Podle statistik trápí křečové žíly 20 až 30 % těhotných žen, a to nejen v oblasti dolních...

 celý článek

Běžná zkušenost mnoha lidí byla nedávno vědecky potvrzena: když je měsíc na obloze v úplňku, spíme méně vydatně a kratší dobu. Na vině však pravděpodobně není měsíční záře ani...

 celý článek

Stanovení vzniku rizika alergie u malých dětí už při porodu – to je snem mnoha odborníků i rodičů. Velkou nadějí by mohl být odběr krve z pupečníku.

 celý článek

Děti, které už při porodu neodpovídaly svou délkou týdnu, ve kterém se narodily, se označují zkratkou SGA.

 celý článek

Každá z nás, co je nebo byla na mateřské, si to prožila. Nadšení a těšení z těhotenství, okukování bříška, poplácávání po zádech od ostatních, jaké jsme krásné a jak nám to...

 celý článek

Steh v těhotenství

| Dotaz od: monika

Ráda bych znala Váš názor na provedení tzv. stehu v těhotenství. Čekám druhé dítě, u prvního jsem steh měla od 16. týdne a poslední 3 měsíce jsem ležela v nemocnici.Příčinou...

Paní Moniko, steh, neboli tzv. cerkláž, se stále v těhotenství provádí. Jeho hlavní indikací je právě nedostatečná schopnost čípku zabránit miminku v předčasném sestupu do...

Kardiotokografie, CTG, slangově „pásy“ je vyšetření zaznamenávající srdeční ozvy plodu a stahy matčiny dělohy.  CTG se provádí pomocí přístroje nazývaného...

 celý článek

Císařský řez a péče o něj

| Dotaz od: Jelizaveta

Chtěla bych vědět jak správně se ošetřuje císařský řez v nemocnici, kdy se sundávájí švy, jestli se o něj má pečovat i doma? A při propouštění z porodnice při tomto druhu porodu...

Je třeba dodržovat běžný pooperační režim. Musíte pečovat o suturu (jizvu), tzn. udržovat ji v čistotě, stačí voda, mýdlo, vzduch, ev.desinfekce na rány. V nemocnici i doma...

Interupce po 15tt

| Dotaz od: Rajcu

Dekuji moc za odpoved ale tim jste mi bohuzel moc nepomohla :-( Mohla byste mi aspon nejake ty soukrome gynekologicko-porodnicke centrum nebo ordinace v Usteckem kraji poradit...

Nejsem si jistá jestli je pro vás provedení interupce na soukromé klinice nejlepším řešením, pokud jste jak píšete v tísnivé finanční situaci. Pokud byste se rozhodla pro...

Císařský řez

| Dotaz od: jana

Chtěla bych se vás zeptat na váš názor. Je mi 41 let, čekám třetí dítě. První porod před 15 lety normálně, druhý porod únor 2012 císařským řezem pro nepostupující porod ( byl...

Nejde tady o upřednostňování ani naznačování,každá operace má svá risika a tak zda porod bude veden přirozenou cestou nebo zda bude proveden císařský řez záleží vždy na...

Video s názornými ukázkami a praktickými radami ukáže (nejen) nastávajícím a novopečeným maminkám co je čeká, na co se připravit a jak o dítě v prvních týdnech a měsících života...

 přehrát video

Zkrácení čípku

| Dotaz od: Miroslava

Jsem v 25tt. Od 17tt po amniocentéze mi začalo tvrdnout břicho. Dr. mi změřil čípek a byl 4cm, a předepsal 4x2 Magnelactici. Od té doby břicho stále tuhne a při dalších...

Otázek mnoho...vemem to od začátku... UZ měření čípku- resp délka cervikálního kanálu a tvar vnitřní branky dělohy - tak to se před 10 lety až tak standardně nedělalo...

Léčba dětí, které se narodily s diagnózou "konstitučně menší plod" (SGA – Small for Gestinational Age), tedy menší než jejich vrstevníci, dosahuje nejlepších výsledků tehdy...

 celý článek

Foramen ovale

| Dotaz od: Petra

Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem ohledně spontánního porodu v případě, kdy u našeho dítěte byl ve 38. tt zjištěn problém s přivírajícím se foramen ovale. Dle...

Císařský řez z kardiologické indikace může zindikovat pouze kardiolog, tedy resp. napíše jednoznačné doporučení pro porod císařským řezem, který gynekolog samozřejmě bude...

Amniocentéza, odběr plodové vody, je diagnostický test určený k odhalení vrozených vývojových vad plodu v děloze. Je součástí tzv. prenatální diagnostiky. Amniocentézu...

 celý článek

Rada bych Vas poprosila o radu. Jsem 7 tydnu porodu, rodila jsem prirozenou cestou a spontanne. Bez nastrizeni hraze, pouze dva stehy na cipku. Do 4 tydnu porodu jsem mela...

Doporučila bych ultrazvukové vyšetření, aby se zjistilo, jestli v děloze nezůstaly nějaké zbytky tkání po porodu. ty by samozřejmě mohly způsobit zánětlivé komplikace. Pokud...

Rh negativní rodička

| Dotaz od: Eliška

Jsem ve 35 týdnu těhotenství a na konci března máme termín porodu.Jsem RH negativní,první těhotenství.Chtěla jsem se zeptat,jaká poporodní péče je u RH negativních rodiček nutná...

Pokud se Rh negativní matce narodí Rh pozitivní dítě, do 72 hodin po porodu matka dostane injekci anti D globulinu. Dítěti se obvykle hned po porodu (z pupečníkové krve) a pak...

Doktor Angelo Cagnacci a jeho italští kolegové z Modeny zjistili, že v Itálii jsou chlapečci častěji počati v období od září do listopadu, kdy jsou podmínky pro otěhotnění...

 celý článek

Ženy, které začaly časně budovat své rodiny a které mají hodně dětí, jsou ohroženy vyšším rizikem vzniku rakoviny ledviny. Už dříve se vědci zabývali studiem vlivu těhotenství...

 celý článek

Obava

| Dotaz od: onika

Chci se zeptat.Podle menstruace mam termin 26.4.2014,podne ,dne 8.10.2013 .podle utz na nt plus,byl termin zmenen na 16.4.2014 kde mimi odpovidalo 12/6d,vse ok,dalsi utz na vw...

Otázek máte hodně, není v rámci této poradny podrobně vše vysvětlovat. Od toho je Váš lékař nebo lékaři v porodnici. Termín porodu dle UZ - přepočítání- je v pořádku,přepočítává...

Děti matek, které kouří během těhotenství a také v období po porodu, mají vyšší riziko, že jako náctiletí propadnou stejné závislosti. Přitom čím dříve člověk s kouřením začne...

 celý článek

Kontrakcie

| Dotaz od: Ivana | z mobilní aplikace

Chcem sa spytat v piatok ma prijali do nemocnice kvoli kontrakciam. V sobotu uz som citila aj bolesti v podbrusku. Dnes rani mi robili ctg a ukazalo im to ze mam bolesti pricom...

Pokud jste se otevřela a čípek není zavřený, jistě nutno vše konzultoval s ošetřujícím lékaře, ví o Vás daleko více věcí než já. Pravděpodobně bude třeba dát kortikoidy na...

Když dnes na ulici vidíme dospělého člověka výrazně malého vzrůstu, možná nás napadá: opravdu tady lékaři nemohli pomoci?

 celý článek

Tehotenstvi a infekce

| Dotaz od: Pavla

Trapi me jedna vec. Kdyz je zena hiv pozitivni nebo ma hepatitidu c, muze rodit v jakkekoliv porodnici? Treba i v olomouci? No jde mi o to, ze po cisarskem rezu druhy den, si...

Nemusíte mít obavy, ve všech porodnicích je zvýšený hygienický režim a ženy se závažnou infekcí nemocí rodí v nemocnici na |Bulovce. Příjemný den

Krevní skupina

| Dotaz od: Anna Strýčková

Chtěla jsem se zeptat,za jak dlouho po porodu mi zdělí krevní skupinu miminka a je-li možné když já i partner máme negativní rh faktor mít pozitivní dítě,jelikož jsem dvě...

Můžete se po porodu domluvit s pediatrem v porodnici, aby vám sdělil krevní skupinu dítěte včetě rh faktoru, ale pokud máte oba rh pozitivitu, dítě ji bude mít taky. Pokud ne...

Poznat už v porodnici, že vaše děťátko má nedostatek růstového hormonu (RH), není vůbec jednoduché. Někdy se opravdu narodí miminko s nízkou porodní délkou i hmotností.

 celý článek

Ať běžné otěhotnění, nebo otěhotnění pomocí metod asistované reprodukce znamená pro organismus velké změny. Nárůst hmotnosti se během těhotenství blíží až 15 kilogramům, ale...

 celý článek

Typů kýly existuje více. Brániční vzniká na základě oslabené či nevyvinuté části bránice, kterou se do hrudníku vyklenuje část žaludku či jiných břišních orgánů. Případné...

 celý článek

Ateroskleróza je hlavní příčinou řady kardiovaskulárních onemocnění. Jedním z nejdůležitějších faktorů, které její rozvoj urychlují, je zvýšená hladina krevních tuků. Poslední...

 celý článek

Obecně se přijímá názor, že důvody mužské obřízky byly hygienické (s cílem vyhnout se infekcím) nebo kultovní (iniciační kněžské obřady), zatímco u ženské obřízky šlo o obavu...

 celý článek

Většina kuřaček čekajících miminko se vzdá cigaret alespoň na dobu těhotenství. Vědí, že jejich zlozvyk může vyvíjejícímu se dítěti uškodit.

 celý článek


 celý článek

Růst je velmi citlivým ukazatelem dětského zdraví. Je to velmi složitý proces, který podléhá řadě vlivů jak vnějších, tak vnitřních. Je-li růst normální, bývá považován za...

 celý článek

Nedonošený novorozenec je dítě, které se narodilo předčasně, před 37. týdnem těhotenství.

 celý článek

Pokud se chystáte na umělé oplodnění, jistě máte spoustu otázek. Jednou z nich určitě je, jak dlouhá bude příprava. Každý pár přichází do centra asistované reprodukce s přáním...

 celý článek


 celý článek

Pokud čekáte miminko a dozvěděla jste se, že máte tzv. těhotenskou kýlu, zůstaňte klidná. Lékaři běžně s odstraněním této potíže počkají, až se dítě narodí. Operace uprostřed...

 celý článek

Mnoho rodičů přiznává, že se rozhovorům o sexuálních otázkách se svými dětmi vyhýbá. Snaží se vyvléknout se z každé prekérní situace a domnívají se, že se časem děti dozvědí, co...

 celý článek

Čekáte miminko? Pak byste si měla dávat pozor na přísun tzv. „déčka“. Nadměrné užívání tohoto vitamínu totiž může u dětí po narození způsobit rozvoj potravinové přecitlivělosti.

 celý článek

Pediatrické vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných za účelem stanovení diagnózy onemocnění u dítěte. Pediatrie se zabývá dětmi a dospívajícími od narození do věku 19...

 celý článek

Španělští vědci potvrdili teorii, že kromě získaných rizikových faktorů existují i vrozené vlohy pro vznik osteoporózy. Tým vědců z Barcelonské univerzity objevil souvislost...

 celý článek

Hormony štítné žlázy jsou velmi důležité. Ovlivňují metabolismus a tím pádem prakticky každý orgán v těle. Nezastupitelnou roli mají i v případě těhotenství – správná funkce...

 celý článek

Přestože mohou touto nepříjemnou nemocí trpět i muži, nemocných žen je třikrát více. Mnoho pacientek bývá diagnostikováno mezi 20. a 30. rokem, což je doba, kdy chtějí obvykle...

 celý článek

Většina z nás si pod pojmem „žloutenka“ představí nakažlivé onemocnění, které postihuje játra a je způsobeno viry. U novorozenecké žloutenky tomu tak ale není. Příčinou...

 celý článek

Média se v současnosti plní zprávami o tom, že hormonální antikoncepce způsobuje nebezpečnou žilní trombózu a plicní embolii. Není však nutné se bát. Trombóza je vzácný...

 celý článek

Národní registr asistované reprodukce představil zajímavá data týkající se počtu v Česku provedených výkonů u žen cizí národnosti v posledních letech.

 celý článek

Asistovaná reprodukce se stává běžnou metodou v léčbě neplodnosti a dětí vzniklých ve zkumavce stále přibývá. Nastává čas, kdy lze sumarizovat a hodnotit výsledky této metody.

 celý článek

Hysteroskopie je endoskopická vyšetřovací metoda, díky níž je možno prohlédnout děložní dutinu, pod zrakovou kontrolou odebrat vzorek sliznice pro další histologické vyšetření a...

 celý článek

Virová hepatitida typu C je spojena s obavami přenosu infekce na partnera. Protože jde o strach oprávněný, je hlavní zásadou upřímnost ohledně sexuálního života s vaším...

 celý článek

Historie antikoncepce je stará jako lidstvo samo. Vážně, nepřeháníme. Princip metody přerušované soulože byl poprvé popsán v bibli, v 1. knize Mojžíšově. Od té doby ale přece...

 celý článek

Podle švédských vědců může děti před vznikem alergie ochránit jednoduchý zvyk rodičů – totiž čistit dudlík tak, že jej ocucají.

 celý článek

Metody asistované reprodukce jsou svým technickým provedením na celém světě prakticky stejné. V čem se ale mohou lišit, je cena, dostupnost léčby, finanční účast pojišťoven a...

 celý článek

Do doposud svobodného života manželského (či partnerského) páru se vmísí nový človíček, který vyžaduje stoprocentní nasazení. Mladá matka často nemá čas přemýšlet o ničem jiném...

 celý článek

Česká republika je jedinou zemí Evropské unie, ve které není žádným způsobem regulováno kouření v restauracích a barech.

 celý článek

Mnoho žen se po prodělaném potratu potýká s velkými výčitkami svědomí, sužuje je pocit ztráty, pocity smutku. Morální hodnoty jsou pro každého z nás jiné...

 celý článek

S virem hepatitidy B není radno si zahrávat. Přenáší se tzv. krevní cestou, což znamená, že se člověk může nakazit kontaktem s krví nebo jinými tělesnými tekutinami nemocného.

 celý článek

Jednou z diagnóz, u kterých lze použít terapii pomocí růstového hormonu, je i genetická odchylka nazvaná Turnerův syndrom.

 celý článek

Těhotenství a mateřství jsou nejzvláštnějšími obdobími v životě ženy, která dávají zabrat po psychické i fyzické stránce. Jak pečovat o své tělo, aby na něm zanechala jen...

 celý článek

Radost z právě narozeného miminka mohou pokazit potíže při kojení. Bolest, nebo dokonce poranění kůže ale znamená, že něco není v pořádku. V takovém případě se netrapte a...

 celý článek

Porazila jste rakovinu a chcete se stát matkou? Rozhodně to není nemožné. Gravidita po léčbě nádorového onemocnění může být bezpečná jak pro ženu, tak pro dítě. Je zde ale...

 celý článek

Podobně jako při vstupu do manželství i dlouho očekávaný potomek může vzbuzovat dojem, že velké štěstí konečně přišlo a nic špatného se již nemůže stát.

 celý článek

Už více než 40 let pracují Lékaři bez hranic převážně v zemích, kde nefungují nebo zcela chybí jakékoli zdravotní struktury. Poskytují zde zdravotní péči lidem, jejichž život...

 celý článek

Kdykoliv někdo kouří ve společnosti dalších lidí, nutí je ve skutečnosti kouřit také, protože ze vzduchu vdechují všechny škodlivé látky, které se v cigaretovém kouři uvolňují.

 celý článek

Cílem vymezení skupiny žen s rizikovým těhotenstvím je předcházet stavům, které by ohrozily plod nebo samotnou těhotnou ženu. Rizika spojená s těhotenstvím existují v podstatě...

 celý článek

Přesně na to přišli finští vědci, když zkoumali vliv matkou vykouřených cigaret na vyvíjející se mozek dítěte. Znamená to, že ke všem negativům spojeným s kouřením v těhotenství...

 celý článek

Přes veškerou osvětu a snahy mnoha lékařů a vědců se hepatitidě stále daří komplikovat mnoha lidem život. Světová zdravotnická organizace (WHO) udává, že nyní žije ve světě asi...

 celý článek

Pokud máte sebemenší podezření, že byste mohla být virem této hepatitidy nakažena, určitě se nechte vyšetřit. Lékaři by měli vědět, že se budoucí maminka potýká s touto nemocí.

 celý článek

Když na první pohled nevědomky zjišťujeme pohlaví lidí, které denně míjíme, nedíváme se jim zrovna na prsty. Poměr délek jednotlivých prstů však může napovědět, je-li náš mozek...

 celý článek

Většina básní a písní je o lásce. Znějí velmi poeticky a vznešeně, ale celá zamilovanost je vlastně pouze dílo přírody. Ta se tak stará o to, aby se lidský druh množil a...

 celý článek

Kýla se během gravidity objevuje tehdy, když se část velké předstěry nebo střeva protlačí mezerami mezi břišními svaly, pod tříselným vazem nebo pupeční jizvou.

 celý článek

Chcete mít vše o svém zdraví vždy u sebe? Pak je nová mobilní aplikace České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) vhodná právě pro vás. Jestli nejste u ČPZP pojištěni, nic...

 celý článek

Dvacetiletá žena z Texasu porodila již potřetí za sebou dvojčata a stala se tak sedminásobnou maminkou...

 celý článek

Kojenci, kteří jsou vystaveni během prvních měsíců života pylu, mají vyšší pravděpodobnost, že se u nich později vyvine dětské astma. Uvádí to studie publikovaná v časopise Thorax.

 celý článek

Tehotenstvy

| Dotaz od: eva

S partnerem bysme chteli miminko ale nejde nam to.Ja uz jedno mam ale od narozeni male sem mela nejake komplikace.20 dni po porodu keretaz a od te doby mam nepravidelnou...

Zkuste se zeptat svého lékaře, ke kterému chodíte na vyšetření a který zná Váš zdravotní stav, co by Vám doporučil. Kouření jistě není dobře, ale samo o sobě asi nekazí Vaši...

Anémie u kojence

| Dotaz od: Veronika

Mému synovi 4 týden po porodu byla zjištěna anémie.Nasadili mu aktiferin 3xdenně 5 kapek.Jak mu vlastně mohl vzniknout nedostatek železa?V době těhotenství jsem brala vitamíny...

Nenapsala jste, zda byl Váš synek donošený, zda jste neměla nějaké problémy v těhotenství nebo při porodu. Ani bohužel nepíšete, zda se jednalo skutečně o anemii z nedostatku...

Dcera (3,5měsíce; plně kojená) se od narození vyprázdní pouze po zavedení rekt. rourky. Někdy se ji to podaří i samotné, ale tak 2x za 14dní a to většinou druhý den po...

Pokud jsou problémy s vyprazdňováním již prakticky od narození včetně obtížného odchodu smolky, určitě je na místě vyšetření dětským gastroenterologem, případně proktologem...

Dítě pozitivní na gbs

| Dotaz od: renata

V únoru po 3 dnech, kdy mi v porodnici neúspěšně vyvolávali porod, mi doktoři protrhli plodovou vodu, a po 11ti hodinách se mi přirozenou cestou narodil syn. Ve 35. týdnu mi Dr...

Renato. Vzhledem k tomu, že jste měla pozitivní výtěr na streptokoka (Streptococcus agalactiae), tak se stalo, že Váš syn je streptokokem takzvaně osídlen, kolonizován. To...

Caste potraty

| Dotaz od: Dana

Byla jsem jiz nekolikrat na IVF: - 05/06 uspesne IVF - narozeni syna - 09/08 neuspesny KET - 10/08 uspesny KET - potrat v 5 tydnu - 07/09 uspesne IVF - zamlkle tehotenstvi...

Dano. Zavedením IVF do praxe hodně fušujeme přírodě do kuchyně a nemusí to být vždy k dobrému (nezralý kardiovaskulár. systém, zvl endotel, velké procento komplikací po porodu...

Dotaz na výsledek kultivace

| Dotaz od: kateřina

Ráda bych se zeptala na výsledek stěru kultivace pochvy,kde mi bylo do těhu kartičky napsáno 6BS+,mám 14 dní do termínu porodu,prosím tedy o vysvětlení.

Zkratka GBS + znamená přítomnost streptokoka sk. B ve výtěru z pochvy. Tato bakterie může ale nemusí být přičinou komplikovaných poporodních zánětů novorozenců, proto se cíleně...

Ciry vytok v tehotenstvi

| Dotaz od: DAgmar

Jsem na zacatku 5. mesice tehotenstvi. Po celou dobu me trapi mykoza. Nekolikrat jsem dostala Canesten a nezabral. Pak jsem dostala vaginalni krem Gyno-Daktarin na 1 tyden. Po...

Dagmar. Stav může být způsoben krémem. Plodová voda obvykle neprosakuje. Máte-li pocit, že může jít o plodovou vodu, vezměte si vložku a jděte do nejbližší porodnice.

Prosím Vás o brzké zodpovězení mého dotazu. Za tři dny mám termín porodu. Neustále mi tvrdne břicho, i v noci. A také ubyly pohyby miminka. Sice ho cítím jak kope, ale ne již...

Pokud vám tvrdne břicho, pohyby nejsou tak intenzivní a tlak stoupá, rozhodně navštivte svého gynekologa , nebo alespoň telefonicky vše konzultujte. I když se nakonec zjistí, že...

Máme doma 3 týdenní miminko - kýchá, kašle a má nepravidelné dýchání (zdvihá přitom bříško, nejdříve pomalu a pak najednou hodně zrychleně). Byl přiveden na svět císařským řezem...

Sedivko! Bohužel na dálku Vám opravdu neporadím, oč jde o v tomto Vás odkazuji na kontrolu pediatrem. Nezlobte se, že nenapíšu víc, ale bez podrobnějších informací nejsem...

Novorozenecké období trvá od narození do 28. dne života. Novorozenec se rodí s průměrnou hmotností 3 400 gramů. Chlapci jsou obvykle o něco těžší. 95 % dětí narozených v termínu...

 celý článek

Streptokok před otěhotěním

| Dotaz od: Kateřina N.

Dočetla jsem se v článku od gynekologa, že pokud chce žena otěhotnět, tak by se měl streptokok řešit. Nějak se mi toto tvrzení nezdá, už jen z toho důvodu, že streptokoka se mi...

Prakticky vyčerpávající odpověď je zde Streptokoky představují druh bakterií , který má různé kmeny (typy), z nichž některé patří mezi normální obyvatele tělních povrchů a...

Násilí

| Dotaz od: Jana | z mobilní aplikace

Jsem těhotná, a když jsem šla večer domů, neznámý muž v kukle mě shodil na zem, a několikrát mě kopal do břicha, jsem zoufalá .. Jsem již v 6. Měsíci, a břicho mám modro-hnědé...

Jano kontrola u vašeho gynekologa resp v porodnici je na místě ihned po jakémkoliv incidentu co popisujete. strach nemějte, ale bez kontrolního vyšetření vám nikdo neřekne, že...

Při propuštění z porodnice očkovali malého na TBC a reakce do 3 měsíce pomalu žádná, jen taková malinká boulička pod kůží, ale pomalu to nebylo vidět jen na pohmat. Kalmetizační...

Reakce Vaše synka je sice trošku vzácná, nicméně však není zcela neobvyklá. O jeho zdraví tedy nemusíte mít strach. Očkování hexavakcínou pak pravděpodobně proběhlo přesně podle...

Mám ploché bradavky ?

| Dotaz od: Vanda

Paní doktorko, jak poznám ploché bradavky? Normálně mám bradavky myslím ploché, z dvorce vystupují maximálně 2 mm. Ale když je nějak stimuluji, např. studenou vodou...

Tak jak popisujete vaše bradavky, myslím, že jsou zcela normální a nebudou bránit zdárnému kojení. Kojící kloboučky není nutné kupovat dopředu, uvidíte, zdali je vůbec budete...

Císař nebo ne?

| Dotaz od: Iva

Rodila jsem círařským řezem zařátkem března. Císař nebyl plánovaný, ale provedli jej pro nepostupující porod. V papírech jsem měla napsáno porucha mechanismu porodu. Dva dny mi...

Ivo, pravděpodobnost, že se situace bude opakovat, je nezanedbatelná. Při druhém těhotenství musí porodníci o této zkušenosti vědět. Většinou se po prvním porodu císařským...

Tvrdnutí břicha

| Dotaz od: petra

Pane doktore, Jsem podruhé těhotná, ve 26.tt. Doma mám roční dcerku, která ještě nechodí, takže ji chtě-nechtě musím občas někam poponést. (Váží 10 kg). POslední týden mi...

Je mi líto, ale bez vyšetření vám na tuto otázku nedokáži odpovědět. Příjemný den

Naší holčičce budou v dubnu 3 měsíce a jsme pouze na UM. V porodnici jsme dokrmovali značkou HIPP, poté HAMI a pak BEBA A.R. protože blinkala, a teď máme BEBA HA dávám ji vic...

Paní Simono! Na to blinkání bych nedoporučoval dávat více odměrek - mléko je pak příliš koncentrované a zvyšuje zatížení ledvin a samozřejmě i moc kalorické, proto to nadměrné...

Chci se zeptat, jda je pravděpodobné, že moje druhé dítě (dcera 14 dnů) má také alergii na mléčnou bílkovinu. Mám pěti letého syna a tato alergie nám u něho byla potvrzena na 3...

Vaše dcerka může trpět běžnými kojeneckými kolikami, ze kterých vyroste, ale takto se může projevovat i alergie na bílkovinu kravského mlék. dětí, jejichž sourozenec ji má je...

Nízká váha

| Dotaz od: Romana

Mám dcerku,které je 19 měsíců.Narodila se v 35 tt akutním císařem.Porodní váha byla 1950 g a 41 cm.Už od narození má problém s váhou.Jde strašně pomalu na horu.Váží teď 7,787 g...

Předčasně narozeným dětem zpravidla déle trvá, než doženou svoje vrstevníky. Nicméně by vaše dcerka měla být sledována odborníkem, aby nedošlo k zanedbání správného růstu...

Omlouvám se za delší úvod. Je mi 37let, mám vyšší nadváhu (166cm/106kg), kterou řeším s pomocí lékařů (endokrinolog a gastroenterolog). Vždy jsem měla nadváhu, i přesto, že jsem...

Sama uvádíte, že Vaše zdravotní problémy souvisejí i s Vašimi životními a rodinnými. Doporučuji Vám vyhledat lékaře ,který se zabývá celostní medicínou jako např MUDr Hnízdil...

Těhotenství

| Dotaz od: marcela

Chtěla bych se Vás zeptat, jsem ve 23.t.těhotenství ,už mám tři děti staršího kluka to mu je 12 let a pak dvojčátka ty mají 6 let ,už mám za sebou dva potraty mezi každým...

Dítě je možné hned po porodu nabídnout k adopci.

Žárlivost u přítele

| Dotaz od: A

U mého přítele se v neúnostné míře začala projevovat žárlivost (od doby kdy jsme spolu začali bydlet). Vymýšlí si kde a s kým jsem byla, neustále mě podezřívá, obviňuje mě z...

Vážená, milá a nešťastná holčičko, máte pravdu a nespoléhejte na nic. Podle Vašeho popisu jde o patologickou žárlivost, která končí špatně, což jste na své kůži poznala již...

Jsem 22letá mat...

| Dotaz od: Jitka P.

Jsem 22letá matka 8,5měsíční holčičky.Adélka se narodila o tři týdny dřív s porodní váhou 2.60kg a 46cm,o dva dny později zjistili infekci,o co přesně šlo jsem se pořádně...

Jitko! Zvětšená játra a slezina jsou v tomto případě nepochybně reakcí na virovou infekci. CMV je naprosto běžnou infekcí, která v drtivé většině případů probíhá nepozorovaně...

Očkovaní tbc

| Dotaz od: petra

Chtěla jsem se zeptat ohledně očkování na TBC které proběhlo v porodnici.nyní 35dni po očkování má v místě vpichu menší hrčku s hnisem je to normální?nebo mám zajít k lékaří...

Je to normální reakce na očkování, rozhodně pupínek neškrabejte ani nevymačkávejte, vůbec na něj nesahejte. Tato místní reakce je důležitá pro tvorbu protilátek.

Neštovice

| Dotaz od: Zuzana K.

U syna (5let) ve školce se objevily neštovice. V pátek jdu na vyvolání do porodnice. Kdyby syn neštovice dostal, může nějak ohrozit potom miminko, prosím? Moc děkuji za odpověď

Ano, pokud by syn dostal neštovice, je styk s novorozeným sourozencem rizikový z hlediska možné nákazy. V případě nákazy neštovicemi doporučuji syna odeslat k příbuzným, kde je...

Chtěla jsem se zeptat na možnost nákazy prasečí chřipkou matky a novorozence po porodu či v šestinedělí. Kolem data mého porodu má přijet na konci srpna sestra manžela z Anglie...

Jano, pokud máte podezření, že by se Vaše švagrová mohla v Anglii nakazit, jednoznačně ať k Vám ani dítěti nechodí a v žádném případě ani k jiným dětem do porodnice. Možnost...

Obracím se na Vás s problémem který pravděpodobně není nijak závažný, ale bolesti které mě trápí se stupňují a stávají se čím dál častějšími. Po porodu syna mi v děloze zjistili...

Pokud by jsme zvažovali obrnu nervus ischiadicus, kde iatrogenní poškození vzniká chybnou aplikací i.m. injekce do hýžďové oblasti (zejména u kachektických pacientů a dětí), v...

Žloutenku neboli ikterus je možné pozorovat u novorozence často, přibližně u poloviny donošených dětí a až u třech čtvrtin dětí nedonošených. Většinou se jedná o normální neboli...

 celý článek

Podezření na rakovinu vaječniķu

| Dotaz od: Kristýna

Před rokem jsem ležela v nemocnici, kde mi našli cystu na levém vaječniků. Nyní mám podezření na rakovinu vaječniku. Před týdnem mi na sonografii našli na levém vaječníku něco o...

Milá Kristýno, máte-li pochybnosti s vyšetřením a pociťujete obtíže, které nelze přičíst ničemu jinému, pak by jistě bylo dobré, abyste podstoupila vyšetření i na jiném...

Můj problém je,že se 7měsíců snažíme s přítelem o otěhotnění,ale nedaří se nám.Je mi 32let,mám již dvě děti,přítel zatim děti neměl.Byl na spermiogramu u něj je vše v pořádku...

Problém může být ve vaší nepravidelné menstruaci, ale možná ani o žádný problém nepůjde a vy spontánně otěhotníte během dalších měsíců. Za neplodný se považuje pár až po roce...

Streptokok a gravidita

| Dotaz od: Jana

Obracím se na Vás z dotazem možného rizika. Před týdnem jsem porodila syna. Měla jsem pozitivní stěr na streptokoka. Ve 4.00 mě praskla plodová voda, měla jsem pravidelné...

Paní Jano. Podle Vašeho popisu byl postup profylaxe opravdu neadekvátní (ATB měla být podána ideálně v době odtoku plodové vody). Ovšem pokud jste sama neměla žádné potíže, o...

3.mozková komora

| Dotaz od: Bára

Chtěla bych se zeptat na stav mého syna. při propouštění z porodnice zjistili, že není deviace středočárových struktur, frontální rohy postranních komor lehce asymetrické ve...

Šíře mozkových komor během růstu se zvyšuje proporcionálně. Ze samotných výsledků jednoho vyšetření nelze dělat větší závěry, důležitý je především klinický stav. Jistě bude...

Mizející kontrakce

| Dotaz od: Zuzka

Dobrý de, jsem skoro tři měsíce po porodu a chci se zeptat čím byly způsobeny moje problémy. Dva týdny jsem ležela v nemocnici na udržování, byla jsem na prst otevřená a měla...

Vaše obtíže byly pravděpodobně způsobeny nedostatkem oxytocinu. Doporučoval bych proto konzultaci u ošetřujícího gynekologa. Hezký den.

Máme 4 měsíční dvojčata, porod SC v 35t+5. Po porodu cca 24 hodin chlapec pneumothorax . Plicní ventilace + ATB cca 1 den, poté pouze podpora. Před týdnem viroza od nás rodičů...

Dle mého názoru bylo postupováno správně, virový zápal průdušek se opravdu léčí konzervativně- inhalace, zvlhčování vzduchu, přípravky uvolňující hlen a usnadňující vykašláváni...

Vesměs každá matka na kojení najde něco pozitivního. Kojením denně spálíte 500 kalorií, ušetříte čas i peníze. Kromě silné citové vazby, která kojením mezi maminkou a dítětem...

 celý článek

Předčasné očkování

| Dotaz od: Olga

Mého syna objednala dětská lékařka na první očkování na 10. týden věku. V informacích přiložených k zdravotnímu a očkovacímu průkazu je napsáno, že toto očkování ( 1. dávka...

Hexavakcína se doporučuje od 9. týdne věku, v některých případech se očkují již 6-týdenní děti. Dříve se očkovalo později, ale to bylo kvůli očkjkování proti tuberkuloze, které...

Těhotenská cukrovka 25.tt

| Dotaz od: Tereza

Byla jsem na testu na těh.cukrovku, moje hodnoty byly nalačno: 5,4, po 2 hodinách od vypití roztoku 8,8, po hodině mi krev nebrali, takže hodnotu nevím. Co to pro mě znamená...

Znamená to pro vás, že budete muset dodržovat dietu a ideálně mít i dostatečnou pohybovou aktivitu, samozřejmě pokud Vám to zdravotní stav dovoluje. Dodržováním dietních...

Nepravidelná menstruace

| Dotaz od: Jana

.mam dotaz potřebovala bych vědět v roce 2015 jse mi narodil syn v porodnici jsem měla jen ocistky podotýkám ze jsem nekojila a nekojim co mě propustily domů jsem nedostala...

Vážená paní, gravidita se nedá vyloučit ale pokud bude gravitest negativní je zapotřebí vyšetření včetně ultrazvuku stanovení hormonálních hladin a podle výsledku zvolit další...

Péče o dítě

| Dotaz od: Majka

Chci se zeptat na mého 9 měsíčního syna,jestli je v pořádku jeho váha,která je nyní 7kg a 70cm.při narození měl 2150kg,47cm nar.v 37 týdnu.je zdraví,žádné problémy nemá.jeho...

Pokud celkově prospívá (není příliš plačtivý, nemívá často hlad a žízeň, má se čile k světu, nejeví známky nemoci), je jeho růst v pořádku (Jsou děti útlejší a děti silnější...

Od narození prvního dítěte z IVF ( in vitro fertilization – tzv. dítě ze zkumavky) uplymulo již téměř třicet let. Od té doby se pomocí léčby neplodnosti narodily již 3 milióny...

 celý článek

Cerazette

| Dotaz od: Iva

Po šetstinedělí jsem začala užívat Cerazette,po týdnu jsem dostala silnější menstruaci a nyní to bude 5 týdnů a zatím žádné další krvácení ani špinění. Kojím částečně, již z...

Pravděpodobně k dalšímu krvácení nedojde, je to zcela normální, tabletky se užívají bez přerušení, krvácení by tedy dostavilo pouze v případě přerušení užívání. Někdy se v...

Pane doktore,mám dotaz na který jsem zde nenašla odpověď. V 21 letech jsem čekala své první dítě. Těhotenství bylo problémové. Synovi je dnes 16 let a má psychické problémy od...

Dotaz ohledně syny konsultujte s pediatrem ,nevím,jak probíhalo léčení matky, vy problémy mít nemůžete,protože test na syfilis je jedno z prvních vyšetření v poradně,. Příjemný...

Termín hepatitis, označující zánětlivé onemocnění jater, použil poprvé římský lékař Coelius Aurelianus už v 5. století našeho letopočtu. Virus hepatitidy C byl však objeven až...

 celý článek

Utrogestan

| Dotaz od: Martina

Můj problém je následující. Jsem nyní 29+2tt, mám již několik dní tvrdnutí břicha (cca 20x denně), šla jsem dnes kvůli tomu ke svému lékaři, ten mi řekl, že je čípek...

Pokud lékař nenařídil klid na lůžku, nemusíte se asi ničeho obávat, stav nebude natolik závažný jako v předchozích těhotenstvích, i když je samozřejmě nutná pravidelná...

Onychomykóza

| Dotaz od: Andrea

Pár dní co jsem přišla z porodnice, mi začal odrůstávat palec na noze a poslední cca 2 dny mi zežloutnul (nesvedí,nebolí), mazala jsem exoderilem, bohužel žádná změna.V...

Vypadá to na onychomykózu, plísňové onemocnění nehtů, podle rozsahu postižení nehtu na palci je otázné, jestli lokální terapie bude dostačujícií, pokud ne, bude probíhat celková...

Jsem deset dní po porodu. Rodila jsem 39+1. Již zhruba od 30. týdne těhotenství jsem měla velmi zduřelý a bolestivý klitoris a stále to trvá. zduření je směrem k tělu, je to...

Můře se jednat o poporodní otok, proč jste na to neupozornila v porodnici, bez vyšetření po netu není možno diagnozu stanovit ,zajděte na gynekologii k vyšetřená,stanovení...

Syfilis v těhotenství

| Dotaz od: Nina

Mohu poprosit o radu. Jsem ve 13 TT těhotenství na zajišťovací lecbe Syfylis který u me proběhl v roce 2010. Lékaři mi stanovili preleceni injekcemi penicilinu po dobu 21 dni...

Vážená paní Vzhledem k závažnosti této nemoci bych preferoval injekční léčbu jako účinnější Příjemný den

Paní doktore promiňte, že Vám píšu, ale jsem velice smutná ze situace, která nás potkala. 8.6.2012 jsem porodila syna, kterému ještě v porodnici přišli na to, že nemá...

Vážená paní Vendulo, díky tomu, že ledvina je párový orgán, stačí ke kvalitnímu životu jedna plně funkční ledvina - jak v případech nevyvinutí (=ageneze), tak v případech...

Fontanela

| Dotaz od: Radka Zdvihalová

Ráda bych se Vás zeptala na fontanelu u třináctiměsíční dcerky.Má ji velkou,propadlou a pulzující.Takto fontanela vypadá od narození,dcera není dehydrovaná.V jakém věku zarůstá...

Bohužel jste nenapsala o kterou fontanelu se jedná, ani to, jak velká je. Některé fontanely totiž definitivně osifikují až cca 18 měsíců po porodu. Proto doporučuji konzultaci s...

Růst dítěte

| Dotaz od: alice

Dcera 4,5 roku má nyní 12,5 kg a 100cm, jsem dosti znepokojená, i když mě naše paní doktorka mě uklidňuje, že je drobná. Porodní váha 3600g, 50cm, narozená ve 40.týdnu císařským...

Chápu Vaše znepokojení - dle růstového grafu dcera v prvních 18 měsících svého věku rostla a přibývala na váze velmi hezky, ale nyní se propadla v grafu výškovém i hmotnostním...

Únava a bolest svalů

| Dotaz od: Kristýna

Chtěla bych moc pozadat o pomoc a radu, protoze me posledni tyden trápí strach z toho, zda nemam ALS. Toto onemocneni měl muj děda a četla jsem, že může být dědičné. Měla jsem...

Vážená paní, částečně Vám jiź odpověděla kolegyně opravdu mǎte výrazně omezenou imunitu, psychosomatické projevy- viz žlučníkové záchvaty, dále oslabení projevující se infekty...

Kouření šesti až sedmi cigaret denně během těhotenství může ovlivnit chování novorozence po porodu. Děti bývají více excitovány, hůře utěšitelné a rigidnější než novorozenci...

 celý článek

Dvě cévy v pupečníku

| Dotaz od: Karolína

Pane doktore, ráda bych znala Váš názor. Jsem ve 38.tt, mám jen dvě cévy v pupečníku, plod je v pořádku, růstově odpovídá. Do toho mám těhotenskou cukrovku, která je léčena...

Pokud je plod i jeho růst normální není důvod k obavám, souvislost s cukrovkou pokud je dietou kompenzovaná zde nebude, důvod pro rizikovou poradnu zde není, ale většinou jsou...

Opakovaný potrat

| Dotaz od: Lucie

Je mi 25 let.V 19 letech jsem si porodila prvního synka u kterého jsem mela těhotenství i porod bez problémů.V roce 2012 a 2013 jsem mela Miniinterupce,s přítelem jsme se...

Lucie, po potratu se doporučuje 6 měsíční pauza ve snažení o miminko, aby se tělo dokázala dostatečně vzpamatovat. Pokud jste 10/2016 o miminko přišli, tak bych to začal zkoušet...

Monitor dechu 5 x za noc

| Dotaz od: jana

DOBRÝ DEN, PROSÍM O RADU. VČERA JSME SE VRÁTILI Z PORODNICE, MIMINKO 6 DNŮ STARÉ. POPRVÉ SPALO NA MONITORU A TEN NÁM SPUSTIL POPLACH 5 X ZA NOC. POPRVÉ BYL MALÝ JAKOBY V...

Doporučuji probrat vše s dětským lékařem, může jít pouze o artefakt (dítě při hlubokém spánku dýchá velmi mělce a pomaleji než je normální), může ale jít i o závažnější problém...

Tetanie

| Dotaz od: Jaroslav

Prosíme o radu.Našemu tatínkovi je 68 roků. Od 50 let svého věku míval sem tam migrény ,které zaháněl dávkou brufenu a spánkem. Zhruba před 7 lety prodělal operaci páteře, při...

Potíže Vašeho tatínka mohou být opravdu migreny, existují i formy s potížemi které vychází jakoby z oblasti přechodu mezi krční páteři a hlavou - mozkem, zjednodušeně řečeno...

Změna stolice u kojence

| Dotaz od: Pavlína

Mám 3-měsíčního syna, který byl od narození plně kojen. porodní váha 2,490 nyní 4,900. stoličku měl vždy krásně žlutou. Před dvěma dny jsem musela přestat kojit, takže dáváme UM...

Při změně stravy u 3 měsíčního kojence je jasné, že se mění střevní osídlení a dochází ke změně charakteru stolice. Řídila bych se tím, zda miminko prospívá, dobře tráví - tedy...

Chtěla jsem se Vás zeptat na Váš názor ohledně očkování novorozenců v porodnici proti TBC. Byla jsem jako těhotná na plicním, kde mi bylo nenásilně řečeno abychom si nenechali...

Osobně jsem PRO očkování proti TBC již v porodnici - toto schéma má své opodstatnění. Nicméně možná měli na plicním nějaký důvod, proč právě Vaše děti mají být očkovány až...

Těhotenství

| Dotaz od: loty

Chtěla jsem se zeptat jsem v těhotná přesně 37+1 týden minulý týden mi doktor řekl že čípěk měkně a napsal X/2,5 po týdenní kontrole mi napsal H/2 znamená to že už se začínám...

Vážená paní Jediný způsob, jaký má porodnictví k predikci rizika předčasného porodu, je cervikometrie, tedy hodnocení děložního hrdla vaginální sondou, do 30. týdne. Je-li...

Hemeroidy

| Dotaz od: Veronika

Jsem krátce po císařském řezu. Už během těhotenství se mi objevily hemeroidy, které po aplikaci dubové kůry zmizely. Po porodu se opět objevily (porod byl nejdříve vyvolávaný a...

U hemoroidů platí - vytrvat. Na stav hemoroidů má také velký vliv hormonální situace, až po šestinedělí klesne hladina progesteronu na původní hodnoty, hodně se vám uleví, takže...

Vaječníky jsou důležité pohlavní orgány ženy. Právě zde každý měsíc v jednom z nich dozrává vajíčko, odtud pak putuje vejcovodem směrem do dělohy a čeká na případné oplodnění.

 celý článek

Jaterní testy

| Dotaz od: Jitka

Náš 4 měsíční syn (porodní váha 3,75kg) měl 3 den po narození novorozeneckou žloutenku. Byl v nemocnici na fototerapii do 5 dne po narození. Poté nás pustili domů, že je vše...

Jitko! Nerad bych na dálku hodnotil u miminka izolované jaterní enzymy. Vypsané hodnoty jsou spíše pouze hraniční. Co z toho vyplývá ale ponechávám na ošetřujícím pediatrovi...

Těhotenský průkaz

| Dotaz od: Lucie

Kamarádka se dlouho snažila o miminko a ted je konecne tehotna a chce si prukazku nechat jenze nemuze a chtela bych ji dat prukazku k vanocum jako vzpominku...kde bych ji mohla...

Průkazky jsou zdarma na každé poradně buď jí mohou dát po porodu tu její v porodnici,nebo pokud si ji ponechávají nechte ji udělat barevnou kopii. Příjemný den

Umělé oplodnění

| Dotaz od: Jaroslav

Vážená pani doktorko. Můžete mi prosím poradit na koho se máme obrátit s problémem umělého oplodnění. Byli jsme s manželkou již ve dvou Centrech pro umělé oplodnění,ale tam jim...

Váš dotaz je velmi obecný - nepíšete, s čím Vám jako člověku v soukromém centru nepomohli a proč šlo dle Vás jen o peníze. Problematiku asistované reprodukce/neplodnosti/poruch...

Nevim cim bych zacala po porodu druheho syna mam porad nejake zdravotni potize. Zacalo to bolestmi zubu uz v tehotenstvi jiz ve svem veku mam obe celkove protezy zuby se mi...

Nejprve bych Vás chtěl uklidnit, že se určitě stále dá dělat mnoho pro Váš zdravotní stav, a tak si rozhodně jako simulant připadat nemusíte. Vnímání bolesti je velice...

Spasticita x rachitida ?

| Dotaz od: Matina

Mám 16 měsíčního chlapečka. Je předčasně narozen v 34 týdnu, vážil 2,6 kg. Po porodu přestal dýchat, proto byl 5 dní v inkubátoru na kyslíku. Pro neprospívání mu byla zjištěna...

V Vašeho popisu je velmi obtížné stanovit, zda se jedná o spastickou poruchu nebo o něco jiného. Doporučoval bych proto návštěvu ošetřujícího pediatra, popřípadě dětského...

Nová studie z Dánska odhalila zajímavou skutečnost. Ženy s nadváhou, pokud otěhotní, předčasně ukončí kojení častěji než ženy s normální hmotností. Nadváha u kojících žen nám...

 celý článek

Cystická fibroza

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych se zeptat, jak se projevuje cystická fibroza u dětí? Je možné, že by se projevovala jenom slaným potem? Včera večer při koupání jsem dala skoro 7m dceři pusinku na...

Při cystické fibróze se skutečně vylučuje větší množství soli potem, ale pokud vaše dítě je zcela zdravé a nyní jsou tak silná vedra, je pravděpodobné, že jde o normální pot...

Neštovice

| Dotaz od: Stanislava

Prosím o radu. Včera ráno u nás byla babička, která neprodělala neštovice. V domě s nimi bydlí sestra,a její děti se ten den dovečera osypaly.Zajímalo by mě,zda je možné,že to...

Babička onemocnět může. Doporučuji po porodu dítě maximálně chránit ( dodržovat šestinedělí), aby nepřišlo do styku s nikým, kdo by je mohl nakazit. Přes placentu se infekce...

Jsem 7týden po císařském řezu.nejprve jsem krvácela,ale ted už mám jen takový naoranžovělý nebo nahnědlý výtok plný hlenů.ke svému lékaři jdu bohužel až za 14dní,tak se chci...

PEG! Myslím, že jde o běžný průběh hojení po porodu a operaci. Vystačíte si s kontrolou za dva týdny. Jjinak kontrola je plánována pro případ, že se nic mimořádného neděje...

Mám 9měsíčního syna. Od narození trpěl žloutenkou kojeného dítěte. Naše doktorka žloutenku sledovala jen pohledem - vždy konstatovala, že se to lepší. Ve 3 měsících konstatovala...

Novorozenecká žloutenka se objevuje časně po porodu a může přetrvávat i několik měsíců, nicméně 9 měsíců je již dlouhá doba. Žloutenku pozorujeme někdy i u kojených dětí a...

Čekáte miminko? Pak byste se měla vyhýbat aktivnímu i pasivnímu kouření. Nízká porodní hmotnost, vyšší riziko náhlého úmrtí novorozence a častější výskyt vrozených vývojových...

 celý článek

Kapky vigantol a kanavit

| Dotaz od: jana

Chtěla jsem se zeptat, zda je nutné podávat kapky vigantol 1 kapka každý den a kanavit jedna kapka jednou týdně, když jsme úplně na UM na nutrilonu, jestli už tato UM tyto...

Ano, i při výživě umělým mlékem je nutné dodávat alespoň v 1. roce dítěte vitamín D - Vigantol. Pokud dítě dostane vitamín K - Kanavit v porodnici ink¨jekčně, již není nutno ho...

Gynekologické vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných za účelem stanovení diagnózy onemocnění vnějších nebo vnitřních ženských pohlavních orgánů. Základní...

 celý článek

Vážený pane doktore, ještě v těhotenství jsem byla já a celá naše rodina celý den v kontaktu s neteří, u které se večer objevily neštovice - 10.4. Všichni jsme neštovice...

Imunita u neštovic bývá celoživotní, ale nic neplatí zcela absolutně. S pásovým oparem máte pravdu, ale vůbec neznamená, že musí pásový opar dostat. Je samozřejmě možné, že k...

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: