Rakovina příznaky

Sledujte své tělo, abyste mohla počáteční příznaky odhalit včas!

Nečekejte, až vám lékař sdělí, že máte rakovinu prsu. Mohlo by být totiž pozdě! Sledujte proto svoje tělo, abyste mohla počáteční příznaky odhalit včas. Víte, jaké to jsou?

 celý článek
 
CHOPN může na dlouhou dobu připoutat ke kyslíkovému přístroji

Plicní nádory jsou smutným a poměrně častým důsledkem kouření. Existuje ale i souvislost mezi rakovinou plic a onemocněním, které nemusí nutně vznikat jen u kuřáků...

 celý článek
Nejčtenější článek Střevním potížím v létě můžete zabránit, budete-li při dbát na základní hygienická pravidla přípravě jídla, které konzumujete

Pacientů se střevními potížemi v létě vždy přibývá. Teplé dny lákají ke grilování, rychlému občerstvení na akcích a jiným pochoutkám. Pokud si ale nedáme pozor, mohou nás taková...

 celý článek
Nečekejte, až vám lékař sdělí, že jste další obětí rakoviny prsu

Nečekejte, až vám lékař sdělí, že jste další obětí rakoviny prsu. Mohlo by být totiž pozdě! Sledujte proto průběžně své tělo, abyste mohla počáteční příznaky odhalit včas.

 celý článek

Příznaky rakoviny plic

| Dotaz od: marie

Manželovi je 64 let. Od jara neustále pokašlává. Poslední dobou doslova chrchlá. Kupuje si kapky a sirupi proti kašli ,ale nepomáhá mu to. K lékaři zásadně odmítá jít , že to...

Je naprosto zřejmé, že Váš manžel by měl navštívit lékaře. Pouze vyšetření plic (v první řadě rentgen) může odhalit, zda se náhodou nejedná o zhoubný nádor. Nepíšte, zda je nebo...

Nejčtenější článek Nejlepší je volit přírodní potraviny, které mají oranžovou, červenou, fialovou nebo modrou barvu

Ať už je to snídaně, svačina, nebo večeře, v západní kultuře hraje prim bílé pečivo. To je však z hlediska vitamínů a minerálů velmi chudé. Pokud chceme žít zdravý život, měli...

 celý článek
Zhoubné bujení je něco jako buněčná anarchie

Rakovina je onemocnění, při kterém dochází k nekontrolovanému růstu určité skupiny buněk. Obecně lze říci, že u každého typu buněk, který v lidském organismu existuje, může...

 celý článek
Mezi příznaky rakoviny plic patří mimo jiné i bolest na hrudi

Typ rakoviny, o kterém se často mluví. A nejen v souvislosti s kouřením. Pacienti, ale i zdraví lidé mívají mnoho dotazů. Na ty nejčastější vám teď přinášíme odpovědi.

 celý článek
Co přesně rakovinu ledvin způsobuje, zatím není známo

Téměř všechny nádory tohoto párového orgánu vznikají z buněk, které vystýlají drobounké vývodné kanálky ledvin. Naštěstí se většinu těchto nádorů podaří objevit ještě dříve...

 celý článek
Jednou z možností je chirurgická léčba

Léčba rakoviny kůže záleží na typu, rozsahu a umístění nádoru.

 celý článek
Rakovina u mladých lidí je vzácnější, přesto by varovné příznaky neměly být podcěňovány

Rakovina pro většinu z nás znamená nemoc starých lidí, a paradoxně právě v tom spočívá její největší zákeřnost. Laici i lékaři mají sklon bagatelizovat případné příznaky...

 celý článek
Příčinou psychických problémů může být i nádorové onemocnění

Nádorová onemocnění se kromě bolestí či hubnutí mohou projevit i poměrně netradičně, a to v podobě psychiatrických obtíží, jako jsou bludy, halucinace, podezřívavé chování...

 celý článek
Nejčtenější článek Ztráta čichu způsobená nachlazením, alergií nebo infekcí obvykle ustupuje během několika dní

Ztráta čichu neboli anosmie může být částečná nebo kompletní, i když kompletní ztráta čichu je poměrně vzácná. Může být také dočasná či trvalá – záleží na příčinách… a o...

 celý článek

Někteří odborníci se na takzvané „alternativní metody“ tradičně dívají s nedůvěrou. Mnoho pacientů však může z vlastní zkušenosti potvrdit, že alternativní metody jako...

 celý článek

Rakovina ledvin (renální karcinom, nebo také adenokarcinom ledvin) je zhoubný nádor, který vyrůstá z buněk výstelky ledvinných kanálků. Objevuje se nejčastěji u lidí ve věku po...

 celý článek

Nejčastějším varovným signálem rakoviny kůže je nové znaménko či změna již existujícího mateřského znaménka.

 celý článek

Ledviny mohou být postiženy různými typy nádorového bujení. Nádor se většinou nachází pouze v jedné ledvině, ale může se také stát, že jsou nádorovým bujením postiženy obě dvě...

 celý článek

Přestože jde o nákladnou terapii a nedosáhnou na ni zdaleka všichni potřební pacienti, počet onemocnění, u kterých se používá, neustále roste.

 celý článek

Přinejmenším 85 % zhoubných nádorů má na svědomí špatný životní styl. Na 10 % všech nádorů se podílí dědičnost. V průběhu života na nás působí mnoho látek, které poškozují DNA...

 celý článek

Prostata je mužská pohlavní žláza velikosti vlašského ořechu, která se nachází naspodu močového měchýře a produkuje některé součásti ejakulátu podporující aktivitu spermií...

 celý článek

V časných stadiích rakoviny prostaty jsou málokdy příznaky. Varovat vás mohou tyto příznaky: Časté nucení na močení, zejména v noci. Obtížné je začít či ukončit močení. Dalším...

 celý článek

V časných stadiích je rakovina plic bez příznaků. Příznaky jsou způsobeny poruchou průchodnosti dýchacích cest nebo rozšířením rakoviny do jiných částí těla.

 celý článek

Rakovina vaječníků patří k nádorovým onemocněním ženských pohlavních orgánů. Je šestým nejčastějším nádorovým onemocněním u žen, v ČR je ročně zachyceno okolo 1 270 nových případů.

 celý článek

Rakovina plic patří mezi nejčastější nádory a dosti často bohužel končí smrtí. Vždycky tomu tak ale nebylo – před masovým rozšířením cigaret byl tento typ rakoviny poměrně vzácný.

 celý článek

Podle výsledků kanadské studie mají ženy s nejzávažnějším typem anginy pectoris třikrát vyšší riziko rozvoje nebezpečného onemocnění koronárních tepen. Ukazují to výsledky...

 celý článek

Časná stadia nádorů děložního čípku (tzv. cervixu) umí moderní medicína velmi efektivně léčit. Je však nutné toto období takzvaně nepropásnout a rakovinu odhalit včas.

 celý článek

Kouření tabákových výrobků vážně poškozuje orgány celého těla, včetně těch, které patří do vylučovacího systému. Většina lidí ví o škodlivém vlivu cigaret na plíce, srdce a cévy...

 celý článek

Jenom v Evropě se každý rok objeví více než tři milióny nových případů rakoviny, nejčastěji rakoviny prsu, tlustého střeva a plic. Léčba i diagnostika nádorových onemocnění se...

 celý článek

Diagnóza rakoviny ledvin je pro pacienta vždy nepříjemná a nezáleží v ten okamžik na tom, zda je nemoc odhalena záhy po výskytu, či nikoliv. Bohužel však pravděpodobnost úplného...

 celý článek

Existují dva typy rakoviny ohrožující pacienty s lupénkou více než ostatní. Je to karcinom kůže a lymfom, který je rakovinou mízních neboli lymfatických uzlin. Je však příčinou...

 celý článek

Slovo rakovina může řadu lidí doslova paralyzovat. Místo velkého hloubání je však nutné včas myslet především na prevenci. A právě ženy mohou udělat hodně pro to, aby některým...

 celý článek

Pokud jste již někdy byli na masáži, sami nejlépe víte, jak je to příjemné. Masáž člověka uvolní a zbaví ho úzkosti a napětí. Podobné účinky mohou mít určité typy masáží i na...

 celý článek

Díky vědcům z kanadské Ottawy existuje další nová naděje na léčbu rakoviny! Objevili totiž způsob léčby nádorů za pomoci viru podobného neštovicím. Ten zcela neomylně napadá...

 celý článek

Kuřáci vědí, že si svým zlozvykem zvyšují riziko onemocnění rakovinou plic. To, že nekouříte, ale neznamená, že vás tato těžká choroba nemůže potkat.

 celý článek

Angelina Jolie nedávno otevřeně promluvila o rodinném prokletí v podobě rakoviny prsu. Ňadra si nechala preventivně odstranit.

 celý článek

Léčba zhoubných plicních nádorů se až donedávna opírala o tři pilíře, kterými jsou chemoterapie, ozařování a operace. V poslední době pomáhá nemocným s tímto závažným...

 celý článek

Schvácenost je jedním z nejčastějších příznaků rakoviny. Bohužel většina typů protinádorové terapie, včetně nejmodernější cílené léčby, může tyto potíže prohlubovat.

 celý článek

Biologická léčba. Sousloví, které je v poslední době skloňováno nejen v souvislosti s různými záněty, ale i s nádory. Druhů, u kterých se této nové možnosti léčby využívá, je...

 celý článek

Ačkoli je téměř vždy možné kožní nádory odhalit a začít léčit včas, vyžádají si každý rok řadu lidských životů – a to často úplně zbytečně. I zde platí, že nejlepší léčbou je...

 celý článek

V případě, že dojde z jakékoliv příčiny ke zvýšení hladiny hormonu prolaktinu v krvi, může na sobě dotyčný pozorovat některé neobvyklé příznaky, a navíc může mít také zvýšené...

 celý článek

I když zhoubné nádory oka naštěstí nepatří k těm příliš častým, čas od času se s nimi lékaři setkávají. Rakovina může postihnout buď přímo některou z částí oční koule, nebo také...

 celý článek

Pokud jste silný kuřák, pravděpodobně vás občas trápí kašel. Ne vždy je však tento jev jen důsledkem kouření. Někdy se může jednat i o příznak nemoci zvané chronická bronchitida.

 celý článek

Rakovina gynekologické oblasti zahrnuje několik různých onemocnění – záleží, který ze ženských orgánů je postižen. Tato onemocnění se liší svými projevy, metodami léčby i...

 celý článek

Jakákoliv dlouho se hojící rána na těle je pro dotyčného fyzickou, psychickou, ale i sociální zátěží. Pokud se navíc jedná o ránu spojenou s nádorovým procesem a navíc...

 celý článek

Samovyšetření prsu má nezastupitelné místo v diagnostice nádorů prsu. Mělo by se proto stát součástí osobní hygieny každé ženy. Opakovaným vyšetřováním žena pozná dokonale své...

 celý článek

Rakovina varlat se nejčastěji vyskytuje u mladých mužů. Pro uzdravení jedince je důležitý včasný záchyt nemoci a nasazení léčby. Léčit se totiž dá – jak to ostatně dokazuje i...

 celý článek

Nádory prsu jsou nejčastější příčinou nádorové úmrtnosti u českých žen, a proto představují závažný zdravotní problém. Nádory prsu se nemusí vyskytovat jen u žen, u mužů jsou...

 celý článek

Vědci zjistili, že lék běžně používaný k ochraně kostí například při osteoporóze může pomáhat také ženám, které se léčí se zhoubným nádorem prsu.

 celý článek

Zhoubný melanom, nejnebezpečnější nádor kůže a jeden z nejagresivnějších nádorů vůbec, se v současné době stal nejčastějším typem rakoviny u mladých žen. Zatím jen ve Velké...

 celý článek

Chronický zánět jater je stav, kdy v játrech probíhá dlouhodobý zánět. Nejznámější příčinou takového zánětu je infekce některým virem hepatitidy. Existují ale i další důvody...

 celý článek

Rakovina plic

| Dotaz od: Alena

Ma dotaz ohledne rakoviny plic...na kteroz zemrela v minulych dnech ma tchyne. Jiz od malicka jsem zila s kuraky.Nejdriv tatka,ted 17 let muj pritel...Posledni dobou mam silne...

Rakovina plic jako i jiné nádorové onemocnění je těžké předem určit jako i jeho pravděpodobnost vzniku. Na tom se podílí mnoho faktorů. Jedním z nich je výskyt nádoru v rodině...

Asi 10 cm dlouhý žlučník je uložený na spodní straně jater a slouží k ukládání a zahušťování žluči, kterou vyprodukují jaterní buňky.

 celý článek

Strach z rakoviny vaječníků

| Dotaz od: Veronika

Mám panickej strach z rakoviny vaječníků. Je mi sice 22 let, ale dočetla jsem se, že i tak se to u mě muže vyskytnout. A já mám podle příznaků pocit, že nemůže jít o nic jiného...

Není pravděpodobné,že by se u vás toto onemocnění vyskytlo, v tomto věku je enormně vzácné, a pokud by tam lékařka viděla něco podezřelého,jistě by následovalo další vyšetření...

Na levé vnitřní části prsu mám tak 3-4 měsíce /myslím,že tak od stejné doby, co jsem přestala kojit/ dvě růžové skvrnky velikosti cca 5mm, tak 1 cm od sebe (viz foto...

Foto nedorazilo, ev. je pošlete znovu. O rakovinu zcela jistě nejde, může jít např. o kvasinkovou infekci - pityriasu, asi by bylo vhodné navštívit kožního lékaře, abyste měla...

Rakovina se může projevit tisícem obtíží: od drobných, které uniknou pozornosti, až po ty nepřehlédnutelné. Jednou z těch méně nápadných může být i chudokrevnost.

 celý článek

Mám strach s rakoviny

| Dotaz od: Fidler František

Mám bolesti v pravém boku nebo spíše v bodžebří a bolest na hrudi a občas jse mi motá hlava můj lékař mi našel krev v moči . Stolici mám pravidelnou a normální ,bok mám mírně...

Vaše příznaky jsou velice nespecifické a mohou se vyskytovat jak u banálního, tak například i u nádorového onemocnění. Doporučoval bych proto komplexní vyšetření u lékaře...

Určení rakoviny plic

| Dotaz od: Martin



Biologická léčba je nejnovějším trendem nejen v léčbě rakoviny, ale i dalších, zejména autoimunitních onemocnění. Biologická léčba nemá na rozdíl od klasických postupů závažné...

 celý článek

Hlavní rizikové faktory, které dokážou vyvolat rakovinu prsu, bohužel ovlivnit nedokážeme. Rizikové geny opravit neumíme a čas také nezastavíme. Přesto všem ženám, které se...

 celý článek

Rakovina plic?

| Dotaz od: Tomáš

Je mi 18 let za dva měsíce mi bude 19 let. Jsem kuřák. Kouřím od svých 14ti let. První dva roky jsem kouřil méně. Tj : 3-5 cigaret denně. Od svých 16ti let kouřím více cca 5-8...

Tomáši, je mi líto, ale příznaky, které popisujete, nelze takto na dálku zhodnotit. Jednoznačně proto doporučuji návštěvu Vašeho praktického lékaře, který provede patřičná...

Kolorektální karcinom je v naší populaci druhým nejčastějším nádorem. Ve světových tabulkách zaujímá naše republika první místo ve výskytu tohoto onemocnění. Ročně u nás umírá...

 celý článek

Podle zahraničních průzkumů více než polovina pacientů-kuřáků, kteří se vyléčili z rakoviny, si přeje s kouřením přestat. Bohužel, často nemají dostatečnou výdrž a někdy ani...

 celý článek

Rakovina tlusteho střeva

| Dotaz od: Daniel

Již několik dni na sobě pozoruji ze ne o neni ok. Výrazne bolesti kosti a nyní také zažívací problémy zácpa,nadýmání,úzká stolice střídána prujmem. Na stolici krev jasne cervena...

Milý Danieli, myslím, že Vaše obavy nejsou správné. Rakovina tlustého střeva by se asi neprojevila takto náhlými příznaky. Spíš si myslím, že proděláváte infekci, jejíž příznaky...

Nadýmání a rakovina

| Dotaz od: Věra

Mám poněkud teoretický a spekulativní dotaz. Podle toho, co jsem četla, se rakovina tlustého střeva může projevovat například i zvýšeným nadýmáním. Zajímalo by mne, zda je...

Jde opravdu pouze o spekulaci, živočišné uhlí může pomoci u nadýmání, ale nemusí. Rakovinu potvrdí pouze vyšetření střeva, takzvaná kolonoskopie, info o ní zde: http://www...

Rakovina prsu

| Dotaz od: Pavla Vítková

Mam lehce vpačenou bradavku a z ni mi čas od času jde takovy "bílý maz ",je to rok a 4 m. co jsem přestala kojit druhé dítě, myslela jsem ze je to jeste nějaky dojezd po kojení...

S největší pravděpodobností se nejedná o nádor, ale o nějakou formu hormonální dysbalance. Doporučoval bych proto kontrolu u praktického lékaře. Hezký den.

Rakovina plic?

| Dotaz od: Dominik

Jsem docela vyděšený z rakoviny plic. Je mi 17 let, kouřím asi 5 let zhruba 15 cigaret denně, už 4 měsíce mám rýmu a suchý dráždivý kašel a do toho se přidala ještě bolest při...

Dominiku, postupovala bych stejně jako Vaše paní doktorka. Domnívám se, že všechny příznaky mají souvis s protrahovaným /déletrvajícím/ infektem dýchacích cest /u kuřáků...

Rakovina plic je nejčastější nádorové onemocnění v České republice. Zůstává dlouho bez projevů. V pokročilých stádiích se může projevit kašlem, bolestí na hrudi...

 celý článek

Rakovina plic

| Dotaz od: michal

Je mi 16 let.kourim uz 3 roky,skoro kazdy den mam bolesti plic.kdybych mel rakovinu bolely by me porad nebo vzdycky jenom chvili?kasel mam taky ale to nemusi nic znamenat.chtel...

Michale! Jedním z důvodů malého procenta vyléčených případů rakoviny plic je i fakt, že bolest patří často k jejím pozdním příznakům, kdy je nádor už v pokročilém stadiu...

Prostata je mužskou pohlavní žlázou, která pomáhá tvořit sperma. Je asi tak velká jako vlašský ořech a je umístěna pod močovým měchýřem muže. Obklopuje horní část močové...

 celý článek

Rakovina je nepříjemná nemoc a její souběh s citlivým obdobím těhotenství může mít až tragický nádech. Jak je to tedy s rakovinou u těhotných žen? Jak velký je to strašák...

 celý článek

Zákeřnost rakoviny plic spočívá především v nenápadnosti jeho počátečních projevů. Dokud je rakovina plic dobře léčitelná, v podstatě se neprojevuje. Léčebné úspěchy se tak...

 celý článek

Přestože rakovina plic je nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu u žen i mužů, je to také nejvíce preventabilní druh rakoviny.

 celý článek

Příznaky syfilis

| Dotaz od: Lukas

Obracím se na vás se značnými obavami a prosím o radu... V únoru 2008 jsem měl pohlavní styk (orální, vaginální s kondomem). 11.3.2008 jsem s teplotou 38°C, otokem pravé krční...


Ačkoliv diagnóza nádorového onemocnění v každém z nás vyvolá zděšení, měli bychom vědět, že rakovina není definitivní katastrofou.

 celý článek

Zhoubný nádor žaludku je svým vznikem i průběhem velmi záludné a nepředvídatelné onemocnění. Dlouho nenápadně narůstá, aniž by působil jakékoliv obtíže, a projeví se často až...

 celý článek

Moja mamina sa uz asi 7 rokov liecila na stitnu zlazu.Asi pred pol rokom jej lekarka odporucila operaciu,pretoze tabletky ktore uzivala su velmi silne a poskodzuju pecen.Taktiez...

Snížená hladina kalcia je běžným vedlejším nežádoucím efektem operace štítné žláze a opravdu se zpravidla do několika dnů upraví. Pokud se tak nestane, což je spíše vyjímečné...

V myslích mnoha lidí je onemocnění rakovinou nerozlučně spojeno s bolestí. Nádor nebo jeho léčba skutečně často způsobují bolest. Nezávisle na příčině však může být bolest...

 celý článek

Ačkoliv diagnóza nádorového onemocnění v každém z nás vyvolá zděšení, měli bychom vědět, že rakovina není definitivní katastrofou. Současná medicína má možnosti, které mohou...

 celý článek

Rakovina, nádorová onemocnění. Tato slova jsou v poslední době skloňována ve všech pádech. Jaké jsou ale nejčastější otázky pacientů a co by měl pacient určitě vědět? Víte...

 celý článek

Až dosud jsme si mysleli, že příroda je ke kuřákům relativně spravedlivá. Kdo hodně kouří, propracuje se s vysokou pravděpodobností k rakovině a jiným onemocněním.

 celý článek

Chicagský podnik Alinea se letos v žebříčku nejlepších restaurací světa zařadil na 21. místo. Světoznámému šéfkuchaři úspěšného podniku, jen 34letému Grantu Achatzovi, však...

 celý článek

Rakovina tlustého střeva?

| Dotaz od: Marek

Vazena pani doktorko, jiz cca 5 mesicu trpim divnym priznaky: tlak a tupa bolest v podbrisku, ktera miri nekdy az do konecniku, tlak v konecniku, pocit nuceni na stolici...

Pane Marku - bez gastroenterologického vyšetření, pravděpodobně včetně koloskopie, není možné Vaše pochybnosti s jistotou vyloučit - pocit bezpečí je pro Váš další stav...

Může to být rakovina?

| Dotaz od: Monika

Již 3/4 roku mám pocit boule v levé části krku.Na endo)yvšetření hadicí v krku),nenašli nic,na sonu nějaký uzlík cca 3 mm.Nikdo mi nevysvětlil o co jde,ale prý to nemohu ani...

Povleklý jazyk, pocit sucha a žízně určitě s roztroušenou sklerózou nesouvisí. Tyto příznaky by se spíše objevily u cukrovky a jiných nemocí. Útvar v krku máte pečlivě vyšetřený...

Rakovina prsu?

| Dotaz od: Barča

V prsou jsem si nahmatala malé tvrdé bulky, ale v obou prakticky stejné, podobné mám i v podpaždí. Navíc se mi na dvorci okolo bradavky dělají malé boláčky (připomínající akné...

Rozhodně bych doporučovala co nejdříve vyhledat lékaře, takto na dálku nelze Vaše podezření vyvrátit ani potvrdit.

Rakovina mozku?

| Dotaz od: Jitka

Přístroj odhalil vícečetná ložiska subkrotikálně v obou mozkových hemisférách, jsou nespecifická, např. pozánětlivá, nemají charakter RS. Odběry krve byly zaslány do laboratoře...

Podle popisu není nádor mozku pravděpodobný. Popsaný nález ukázal spíše proběhlý zánět, přičemž jako roztroušená skleróza (RS) dle popisu nevypadá. V úvahu připadají spíše různé...

Rakovina plic

| Dotaz od: Petr

Zajímalo by mě, zda by následují problémy mohly být příznakem rakoviny plic. Trpím déletrvající (cca 1 měsíc) slabou a tupou bolestí v oblasti hrudníku, přičemž bolest se během...

Tyto příznaky nejsou typické pro rakovinu plic. Spíše si myslím, že půjde o problém ortopedický. Navštivte ortopeda.

Strach z rakoviny

| Dotaz od: Jakub

Nevím kam tento dotaz zařadit, tak snad nebude příliš vadit když jej napíšu sem. Mám opravdu velký strach z rakoviny. Vždy si přečtu na internetu nějaké příznaky nějakého typu...

Je mi moc líto, že se trápíte. Nechtěla bych, abyste se začal za svůj stav stydět, abyste si přestal sám sebe vážit. Právě proto si opravdu myslím, že by bylo dobré vyhledat...

Rakovina strev

| Dotaz od: Jana

Chci se zeptat zda je mozne ze bych mela v mem veku rakovinu. Je mi 24let a mam 1 holcicku. Uz tak 7 mesicu trpim spatnym vyprazdnovanim. Ve stolici jsem jednou nasla krev a mam...

Příznaky jako máte Vy se mohou objevit i u střevních zánětů a jiných onemocnění střev. V každém případě jsou to obtíže nezanedbatelné, které by bylo potřeba dovyšetřit a zjistit...

Rakovina děložního čípku

| Dotaz od: bellasogno

Ráda bych se informovala o riziku nákazy HPV. Můj přítel se mi svěřil, že měl přede mnou dívku, která onemocněla rakovinou děložního čípku. Zajímalo by mne jaké riziko je, že se...

Pokud měla rakovinu děložního čípku způsobenou onkogenním HPV, pak je riziko přenosu relativně vysoké. V tomto případě by bylo pro Vás vhodnější se nechat očkovat. Jinak obecně...

Strach z rakoviny mozku

| Dotaz od: Jana

Už skoro pět let, mám strach z rakoviny mozku. Mám psychosomatické bolesti hlavy, dá se říct, že pořád a zhoršuje se to, když o tom začnu ještě přemýšlet. Je to tenzní pocit...

Psychika je sice "mocná čarodějka", ale "dostat rakovinu mozku" jen z toho, že na ni myslíte, je extrém ě nepravděpodobné, dokonce si troufám napsat, že to prostě nejde. Zkuste...

Rakovina vaječníků

| Dotaz od: Šárka

Vážený pane doktore,18.12 08 jsem byla na plastice děl.čípku. Podle lékaře se mi čípek hezky zahojil. Stále mě trápí bolesti v podbříšku-v noci jsou bolesti silnější.Ćasto...

Příznaky, které popisujete mohou být způsobeny mnoha dalšími faktory než rakovinou vaječníků. Na druhou stranu, vy máte z rakoviny vaječníků strach, takže i proto je nutné...

Strach z rakoviny

| Dotaz od: Michaela

Omlouvám se, ale nevím, kam tento dotaz zařadit, mám již několik týdnů bolesti v kostech, kloubech a svalech po celém těle, ted mi naskočil pásový opar, doktor mi říkal, že to...

Michaelo! I když i mladí lidé pod dvacet mívají rakovinu, jde o zcela mimořádné případy. Věřím, že Váš lékař zjevné příčiny včetně rakoviny vyloučil (většina druhů rakoviny je...

Nádorová onemocnění jsou většinou zmiňována v souvislosti s prsem, plícemi nebo tlustým střevem. Rakovina slinivky není tak častá, o to je ale její průběh závažnější.

 celý článek

Rakovina střev

| Dotaz od: Zuzana

Ráda bych požádala o radu. V listopadu jsem ležela v nemocnici(velké bušení srdce,-několikrát se opakující)...podstoupila jsem gastro..mám 2 stupeň chronický zánět žaludku a...

Ve Vašem věku je nádorové onemocnění střev velmi nepravděpodobné a neusuzoval bych na ně z bolestí zad. Pokud by vzniklo podezření na onemocnění střeva, doporučoval bych nejprve...

Mám prosbu, bylo by nějak poznat po 1. roce a 2. měsíci rakovina střeva? Takhle dlouho válčím s mým trávením. Často totiž mám takovou úplně tenkou stolici, někdy skoro jak...

Vážený pane Josefe, podle vzhledu stolice a příměsí se diagnóza nádoru zažívací trubice spolehlivě určit nedá. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším dětským lékařem na...

Rakovina plic- mam se bat

| Dotaz od: Jakub

Je mi 21 let a kourim od 12 asi 8 cigaret dene. vzdy jsem sportoval a zajimalo by me jestli se sportem snizuje riziko onemocneni rakoviny plic. jak dloho trva nez se nemoc...

Riziko rakoviny plic se nikdy nedá přesně stanovit, ale je fakt, že kouření je nejvýznamnější faktor, který její vznik podporuje. Pokud míníte přestat kouřit, jedině vám to může...

Rakovina mozku/míchy

| Dotaz od: pepa

Mám problém zezadu na hlavě mám malou bouli a nechce zmizet mám jí tam asi už 2 měsíce (možná dýl, hlavu si nějak nekontroluji ) mám strach že by to mohla být rakovina ale...

Milý Pepo - myslím, že Vás zbytečně napadají nejhorší varianty Vašeho nálezu. Vydejte se za svým praktickým lékařem - s největší pravděpodobností rozřeší Vaše trápení.

Rakovina tlusteho střeva

| Dotaz od: Honza

Děkuji za Vaší odpověď , Ještě jsem se Vás chtěl zeptat jestli u kol. karcinomu je krvacéní z konečníku stálý , nebo střídavý. Jak často nádory krvacejí ? Údajně jsem slyšel...

U nádorů tl. střeva není krvácení časté, spíše se někdy objeví krev s hlenem a rovněž bolesti břicha jsou až v pokročilých stadiích a při komplikacích, většinou až při...

Hemeroidy, nebo rakovina?

| Dotaz od: Martin26

Jsem 26 let starý muž. Již od 16ti mně trápí svědění řitního otvoru a krev na toaletním papíře (ne při každé potřebě), které jsem připisoval hemeroidům (nejspíše vnějším...

Martine! Podle Vašeho popisu bych spíše více myslel na tzv. idiopatický střevní zánět, tedy chorobu Crohnovu, příp. ulcerozní kolitidu. Hemoroidy nemusí být hmatné, typicky...

Rakovina jícnu

| Dotaz od: Roman

Již měsíc mám slabou bolest, někdy slabý tlak za hrudní kostí, která se projevuje jen při některých pozicích těla. Pokud jdu proti bolesti nutí mne si odkašlat. Při volnějším...

Romane! Podle vámi popisovaných příznaků by se nejspíše mohlo jednat o onemocnění jícnu, popř. žaludku (zánět žaludku, jícnu, gastroesofageální reflux, atd.). Onemocnění srdce...

Jsem pro prodělané chemoterapii pro rakovinu prsu. Mám ER/PR pozitivní, proto je u mě indikovaná léčba antihormonální tamoxifen (je mi 40 let a jsem tedy předmenopauzální). Jsem...

Terapie tamoxifenem po chemoterapii je standardní postup - obvykle na 5 let. Lékař v trombocentru jistě vzal Vaši rodinnou anamnézu v úvahu a zohlednil mutaci protrombinu. Při...

Rakovina prsu

| Dotaz od: jana

Chtěla bych se zeptat zda-li je možné mit rakovinu prsu již v 15ti letech a jaké jsou přesně její přiznaky.. hlavně ty nejčastějši. Předem děkuji.

Rakovina je v časných stádiích bezpříznaková. Rakovinu v 15 mít můžete, ale bylo by to dost vzácné. Pokud máte potíže, navštivte gynekologa event. ultrazvuk prsou.

Rakovina prsu

| Dotaz od: jana

Chtela bych se zeptat zda-li je možná mít rakovinu prsu již v 15ti letech. a Jaké jsou přesně její příznaky. Předem děkuji.

Otázka je velmi teoretická, zatím jsem se v tomto věku s takovým nálezem nesetkal. Ale v medicině není nic vyloučeného. Většinou se jedná o zduření, útvar různé velikosti v...

Rakovina

| Dotaz od: Anita

Mám příznaky rakoviny vaječníků. Je mi však 22 let a rakovinu v rodině měl akorát dědeček, Bolí mne podivně břicho podle popisu příznaků, neustále cítím nějaký podivný tlak a...

Vážená slečno Anito, doporučuji Vám podstoupit vyšetření v gynekologické ambulanci. S pozdravem, MH.

Rakovina tlustého střeva

| Dotaz od: Aleš

Chtěl bych se zeptat, na hlavní příznaky rakoviny tlustého střeva. Mám podezření na tohle onemocnění v mé rodině. A taky jest-li lze zjistit rakovina tlustého střeva pouze...

Aleši! Co se týká příznaků rakoviny tlustého střeva, záleží na tom, kde je nádor uložený. Pokud je blízko svěrače konečníku může se projevit třeba častým nucením na stolici...

Strach z rakoviny

| Dotaz od: Jakub

Nevím kam tento dotaz zařadit, tak snad nebude příliš vadit když jej napíšu sem. Mám opravdu velký strach z rakoviny. Vždy si přečtu na internetu nějaké příznaky nějakého typu...

Je mi moc líto, že se trápíte. Nechtěla bych, abyste se začal za svůj stav stydět, abyste si přestal sám sebe vážit. Právě proto si opravdu myslím, že by bylo dobré vyhledat...

Strach z rakoviny

| Dotaz od: Michaela

Omlouvám se, ale nevím, kam tento dotaz zařadit, mám již několik týdnů bolesti v kostech, kloubech a svalech po celém těle, ted mi naskočil pásový opar, doktor mi říkal, že to...

Michaelo! I když i mladí lidé pod dvacet mívají rakovinu, jde o zcela mimořádné případy. Věřím, že Váš lékař zjevné příčiny včetně rakoviny vyloučil (většina druhů rakoviny je...

Mám prosbu, bylo by nějak poznat po 1. roce a 2. měsíci rakovina střeva? Takhle dlouho válčím s mým trávením. Často totiž mám takovou úplně tenkou stolici, někdy skoro jak...

Vážený pane Josefe, podle vzhledu stolice a příměsí se diagnóza nádoru zažívací trubice spolehlivě určit nedá. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším dětským lékařem na...

Rakovina

| Dotaz od: Daniel

Je možný mít rakovinu když jsem příznaky zpozoroval před rokem? Teď se mi udělala vzadu na krku nějaká bolavá boulička a ještě na čele a akné to není. A mám horečky často a...

Bylo by dobré navštívit chirurga nebo kožního lékaře, který Vám odebere vzorek na histologii, tím se jedině prokáže původ. Rakovina krku se neprojevuje bouličkami na kůži, ale...

Rakovina prsu?

| Dotaz od: Barča

V prsou jsem si nahmatala malé tvrdé bulky, ale v obou prakticky stejné, podobné mám i v podpaždí. Navíc se mi na dvorci okolo bradavky dělají malé boláčky (připomínající akné...

Rozhodně bych doporučovala co nejdříve vyhledat lékaře, takto na dálku nelze Vaše podezření vyvrátit ani potvrdit.

Prováděla jsem si dle návodů na netu samovyšetření prsu.... Chtěla jsem se prosím zeptat k možnému příznaku rakoviny prsu "změna barvy prsu". Jak je prosím změna barvy myšlena...

O rakovinu se jistě jednat nebude, pro klid duše navštivte kožní oddělení kde stanoví přesně diagnozu a budete bez obav,bude se jednat o banální záležitost. Příjemný den

Rakovina děložního čípku

| Dotaz od: bellasogno

Ráda bych se informovala o riziku nákazy HPV. Můj přítel se mi svěřil, že měl přede mnou dívku, která onemocněla rakovinou děložního čípku. Zajímalo by mne jaké riziko je, že se...

Pokud měla rakovinu děložního čípku způsobenou onkogenním HPV, pak je riziko přenosu relativně vysoké. V tomto případě by bylo pro Vás vhodnější se nechat očkovat. Jinak obecně...

Měl bych začít od začátku. Více jak rok se potýkám s hypochondrií a neustálým strachem o své zdraví, pozorováním se, kompulzemi atd. vysvětlovat vše je hodně na dlouho, ale...

Nádor mozku po netu jistě vyloučit nelze. Zda máte nystagmus či ne, rozhodne neurolog či oční lékař. V určitých polohách či při fixaci nebo pohybu jsou určité formy nystagmu...

Je mi 37 let a cca 5 let trpím hemeroidy. Občas, přibližně jednou za 3-6 měsíců, pravděpodobně vlivem nedostatku tekutin, nebo nevhodné stravy se mi udělá na na začátku stolice...

Incidence nádorů tlustého střeva a konečníku ve Vašem věku je kolem 140 případů na 100 000 obyvatel za rok. Jsou ale zahrnuti i ti, u kterých je genetická predispozice (nádor v...

Rakovina penisu

| Dotaz od: Pavel

Mam na žaludu červeny maly vystouply flicek kdyz na nej sahnu tak neboli ale chci se zeptat nemuze to byt priznak rakoviny penisu?

Obrázek je sice dost nekvalitní, ale vypadá to jako zduření močové trubice, které je normální.

Rakovina jícnu

| Dotaz od: Roman

Již měsíc mám slabou bolest, někdy slabý tlak za hrudní kostí, která se projevuje jen při některých pozicích těla. Pokud jdu proti bolesti nutí mne si odkašlat. Při volnějším...

Romane! Podle vámi popisovaných příznaků by se nejspíše mohlo jednat o onemocnění jícnu, popř. žaludku (zánět žaludku, jícnu, gastroesofageální reflux, atd.). Onemocnění srdce...

Asi rakovina nebo angína

| Dotaz od: Martin

Nevěděl jsem kam zaslat mou otázku tak doufám že jsem se trefil.. Je mi 16 a asi 10 dnů mám v krku trochu hleny, ale když ho vykašlu nebo vyplivnu tak je to jenom hlen.. kouřím...

Na Váš dotaz již adekvátně odpověděla kolegyně a mě nezbývá, než s ní souhlasit. Zdůraznil bych (znovu) 2 věci - není důvod se podle popsaných potíží domnívat, že za problémem...

Strach z rakoviny

| Dotaz od: Miroslav

Paní doktorko,poslední cca měsic mám tupou bolest na pravé straně hlavy,není pravidelná,spíše se objevuje náhodně.Dále mě asi poslední týden pobolívá hlava v oblasti spánku,ale...

Milý pane Miroslave. Moc ráda bych Vás co nejdříve zbavila všech obav- ale to by nebylo zodpovědné. Příznaky, které líčíte, mohou být způsobeny zvýšeným napětím nervového...

Nevěděl jsem kam zaslat mou otázku tak doufám že jsem se trefil.. Je mi 16 a asi 10 dnů mám v krku trochu hleny, ale když ho vykašlu nebo vyplivnu tak je to jenom hlen.. kouřím...

Milý Martine, díky za důvěru. Myslím, že naprosto zbytečně trávíte pravděpodobně vánoční prázdniny katastrofickými úvahami. Teoretizování je Vám k ničemu!! Neváhejte, nestyďte...

Rakovina mozku?

| Dotaz od: Jitka

Přístroj odhalil vícečetná ložiska subkrotikálně v obou mozkových hemisférách, jsou nespecifická, např. pozánětlivá, nemají charakter RS. Odběry krve byly zaslány do laboratoře...

Podle popisu není nádor mozku pravděpodobný. Popsaný nález ukázal spíše proběhlý zánět, přičemž jako roztroušená skleróza (RS) dle popisu nevypadá. V úvahu připadají spíše různé...

Rakovina jicnu

| Dotaz od: Martina

Chtela bych se vas zeptat jake jsou cca sance pri zjisteni neohraniceneho zhoubneho nadoru jicnu a metastazemi od pasu nahoru?zhruba pred mesicem me mame zjistili tuto diagnozu...

K určení prognózy je nutné znát více údajů. Obecně prognóza nádoru jícnu není dobrá, záleží na histologickém typu nádoru (v jícnu se vyskytují 2 typy). Není mi jasné, co myslíte...

Rakovina mozku

| Dotaz od: Terka

.prosím vás ja kse nejčastěju projevuje rakovina mozku? už mně neustále bolí levá část hlavy nahoře. často mi píská v uších a mám občasné rozmazané vidění. někdy také problém s...

Nádory mozku se mohou projevovat bolestmi hlavy, často se zvracením a dalšími doprovodnými příznaky. Mohou se ale projevit zhoršením hybnosti či jiným neurologickým postižením...

Nádorová onemocnění jsou většinou zmiňována v souvislosti s prsem, plícemi nebo tlustým střevem. Rakovina slinivky není tak častá, o to je ale její průběh závažnější.

 celý článek

Rakovina žaludku

| Dotaz od: Veronika

Je mi 22 a píchá mě v nadbřišku u žeber na levé straně, někdy i do zad, nejspíš žaludek...poté, co jsem si přečetla příznaky rakoviny žaludku, zjistila jsem, že se mi i blbě...

Ve Vašem věku je nádorové onemocnění žaludku extrémně vzácné. Vzhledem k popisu obtíží je příčinou s největší pravděpodobností funkční dyspepsie. Doporučil bych Vám věnovat...

Rakovina plic

| Dotaz od: Petr

Zajímalo by mě, zda by následují problémy mohly být příznakem rakoviny plic. Trpím déletrvající (cca 1 měsíc) slabou a tupou bolestí v oblasti hrudníku, přičemž bolest se během...

Tyto příznaky nejsou typické pro rakovinu plic. Spíše si myslím, že půjde o problém ortopedický. Navštivte ortopeda.

Rakovina

| Dotaz od: Jan

Přeji Vám krásný den. Měl bych na Vás jeden dotaz, mám potíže s krvácením z konečníku a úbytkem na váze. Začnu krvácením, krvácím při defakaci jasně červenou krev. Krev je buď...

Milý Honzo, hubnutí je známkou většinou už pokročilých onemocnění. Ale u Vás se o hubnutí nedá hovořit, je to jen malý výkyv ve váze. Příčinou Vašich obtíží budou pravděpodobně...

Rakovina nebo angína

| Dotaz od: Martin

Nevěděl jsem kam zaslat mou otázku tak doufám že jsem se trefil.. Je mi 16 a asi 10 dnů mám v krku trochu hleny, ale když ho vykašlu nebo vyplivnu tak je to jenom hlen.. kouřím...

Dle popisovaných příznaků se s největší pravděpodobností jedná o infekci v oblasti mandlí, hrtanu či nosohltanu. To je samozřejmě zcela běžná záležitost, zejména v těchto...

Při slově leukémie se člověku často vybaví jen obrázky nemocných dětí, které přišly během chemoterapie o vlasy. Ve skutečnosti má ale zhoubné onemocnění krve mnoho tváří a může...

 celý článek

Kolem hemoroidů se točí řada otázek. Ty ale pro jejich „choulostivou“ lokalizaci nejsou vždy vysloveny nahlas, a proto jich mnoho zůstává také nezodpovězeno.

 celý článek

Chemoterapie používaná v léčbě karcinomu prsu má množství nežádoucích účinků, které ženám velmi znepříjemňují už tak obtížnou etapu jejich života. Jedním ze způsobů, který může...

 celý článek

Přestože některé nádory mohou vznikat extrémně rychle, žádný člověk „nedostane“ rakovinu přes noc. Existuje mnoho různých vlivů, které se na jejím vzniku podílejí. Některé z...

 celý článek

Snahou moderní medicíny je odhalit některá mezi lidmi častá onemocnění ještě dříve, než propuknou jejich příznaky, a tedy ve chvíli, kdy je mnohem snazší je léčit.

 celý článek

Se zapálenou cigaretou má většina lidí spojenou rakovinu plic. Přesto to ale není jediné nádorové onemocnění, které je s tímto zlozvykem spojeno. Kromě nádorů rtu a jazyka...

 celý článek

Mnoho lidí se bojí hadů a většina z nás by si dobrovolně nestoupla na kraj hluboké propasti. Podobně tomu může být i s rakovinou. Tomuto stavu se říká karcinofobie.

 celý článek

Mnoho lidí se obává toho, o čem nic neví. Podobné je to i v případě biologické léčby, ovšem v tomto případě je pomoc snadná.

 celý článek

Virová hepatitida B je známá svou tendencí ke chronicitě. Pacienti onemocněním trpí i desítky let. Při dlouhodobém průběhu se navíc mohou u některých nemocných objevit...

 celý článek

Chemoterapie je často jedinou vhodnou a účinnou metodou léčby rakoviny. Bohužel s sebou mnohdy přináší nepříjemnosti, u každého jedince zastoupené v různé míře.

 celý článek

Melanom je zhoubný nádor kůže způsobený nekontrolovatelným růstem pigmentových buněk. Mezi nové metody boje s tímto zdravotním problémem patří biologická léčba.

 celý článek

Přinášíme další tipy a rady, jak co nejlépe zvládnout vedlejší účinky tohoto způsobu léčení. Tentokrát se zaměříme na problémy vyplývající z útlumu krvetvorby a na estetické...

 celý článek

I když v dnešní době již existuje řada novějších možností, jak léčit psoriázu, fotoléčba je stále používaná u mnoha pacientů.

 celý článek

Spáleniny od slunce v dětství znamenají dvojnásobné riziko vzniku rakoviny kůže v dospělosti. Přesto se najde dost rodičů, kteří podobná varování ignorují a své počínání...

 celý článek

Snad každý z nás se už někdy spálil na sluníčku. Podcenění síly slunečních paprsků dokáže pořádně znepříjemnit celý zbytek dovolené. Člověk se cítí jako v ohni a každé sebemenší...

 celý článek

Obava z rakoviny je velká. Často tak velká, že dotyčný neodhodlá vyhledat odborníka. Příčina může být přitom podstatně prozaičtější a ve své podstatě neškodná.

 celý článek

Pokud je vám kolem padesáti let a jste žena, pak byste neměla zapomínat na preventivní prohlídky u lékaře. Můžete jimi předejít možným problémům spojených s menopauzou...

 celý článek

Ve věku kolem čtyřiceti let si prý ženy díky nabytým životním zkušenostem dokážou užít sexu nejvíce. To ale nestačí, pokud chybí neméně důležitá součást kvalitního milostného...

 celý článek

Snahou moderní medicíny je odhalit některá mezi lidmi častá onemocnění ještě dříve, než propuknou jejich příznaky, a tedy ve chvíli, kdy je mnohem snazší je léčit.

 celý článek

Co bychom měli vědět o zbytnění prostaty? Dokud nám prostata nepůsobí obtíže, nevěnujeme jí většinou mnoho pozornosti. Jedním z důvodů, proč se o ni začínáme s přibývajícím...

 celý článek

Jaká je prevence IM? Zlepšete svou hladinu cholesterolu. Jestliže nevíte, jakou máte hladinu cholesterolu, je nejvyšší čas si ji u svého praktického lékaře zjistit.

 celý článek

O lidském papilomaviru se dnes hodně mluví. Hlavně kvůli očkování, které má chránit před nádorovými změnami děložního čípku. Jak zjistili američtí vědci, tento virus také...

 celý článek

Bolest prs

| Dotaz od: Renata

Mam vela otazok ohladne mojich prs tak zacnem...1. Je normalne ze mam v jednej bradavke akoby dierku alebo jamku? Co si pametam tak to tak mam asi uz od narodenia alebo puberty...

1) ano, možná je různá variabilita 2)ano, je to možné, jedná se o "normální" kůži" 3)bolesti prsou mohou být způsobeny jak hormonální dysbalancí, tak například i infekčním...

O karcinomu prsu nebo třeba tlustého střeva bychom měli vědět všichni. Především proto, že tyto druhy zhoubných nádorů jsou velmi časté a mohou potenciálně ohrozit každého z nás...

 celý článek

Může za to rtuť?

| Dotaz od: Michaela

Paní doktorko, je mi 25 let a na svůj věk mám poměrně dost nevysvětlitelných zdravotních potíží. Už od mala jsem bývala často nemocná, slabá a třeba i omdlévala. Na střední...

Michaelo, příznaky chronické otravy rtutí mají své typické příznaky. Množství, v jakém se rtuť vyskytuje v plombách a vakcínách nemůže dospělému ublížit. Pokud jste již...

Možná si myslíte, že když při žvýkání tabáku nedochází ke spalování, neuvolní se zdaleka tolik karcinogenních látek, a žvýkání tabáku je tudíž výrazně zdravější než kouření...

 celý článek

Nechuť k jídlu

| Dotaz od: Martina12

Můj děda má rakovinu plic (nález 6cm x 4 cm, bez metastáz), absolvoval 3 chemoterapie, po prvních dvou nastala regrese, po té zatím poslední byl stav však progresivní. Přešel...

Nechutenství je bohužel poměrně častý příznak jak u nádorů samotných, tak i jako vedlejší účinek terapie. Doporučoval bych proto konzultaci přímo s ošetřujícími lékaři ohledně...

Hypochondrie?

| Dotaz od: Martin

Delší čas se potýkám s problémy kdy úzkostlivě sleduji své zdraví. Je mi 37 let a pracuji v manažerské pozici. V dětství jsem byl vychován jako jedináček a asi tady vznikly mé...

Jste nesmírně inteligentní člověk-a zřejmě i proto tušíte,že odpověď,kterou jste v závěru uvedl,by Vám situaci nevyřešila.Nikdy nebudete mít o svém stavu zcela a definitivně...

Cílem specifické imunoterapie je léčit alergické onemocnění postupným „navykáním“ organismu na alergen, který stojí za vznikem alergických příznaků. Podle některých...

 celý článek

Non-hodginský lymfom

| Dotaz od: Petra

Pracuji na rehabilitaci a momentálně mám pacienta s touto diagnozou.K nám byl přijat pro parézu až plegii brachiálního plexu. postižené je zejména akrum,extenzorové skupiny...

Petro! Lymfomy tvoří pevné nádorové masy různé lokalisace. Je možné, že dochází k mechanickému útlaku brachiálního plexu a doporučil bych další vyšetření, především ultrazvukové.

Nasnadě je odpověď, že žádnou. Nejlepší je prostě vyhnout se jakékoli hepatitidě, potažmo nemocem vůbec.

 celý článek

Podvýživa je běžným příznakem pokročilého stadia nádorového onemocnění, avšak podle všeho je mezi onkologickými pacienty ještě daleko rozšířenější, než bychom se mohli na první...

 celý článek

Mohla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi pihou a mateřským znaménkem? a mohla bych se ještě zeptat.Četla jsem,že se rakovina kůže může projevovat tvrdou suchou skvrnou,která se...

Piha je pouze barevná skvrna - nahromadění pigmentu. Znaménko je tvořeno speciálními tzv. névovými buňkami, může být s pigmentem a nemusí. Rakovina kůže má mnoho podob, nedá se...

Podle studie University of Rochester bude u žen léčících se s rakovinou prsu potřeba intenzivněji sledovat stav skeletu a neváhat s doplňováním vitamínu D. Ten jim totiž citelně...

 celý článek

Krev a bílkovina v moči

| Dotaz od: Katka

Před 14dny mi byla zjištěna krev a bílkovina v moči pomocí diagn. proužku, nasazeny ATB Xorimax, při další kontrole opět diag. proužkem zjištěna krev moči a nasazeny ty stejná...

Mohlo by jít o tzv. nefrotický syndrom, který se projevuje zmíněnými příznaky a je důsledkem zánětu ledvin, na který však antibiotika nezabírají. Problematika spadá do...

Přestože nežádoucí účinky biologické léčby jsou většinou mírnější než u ostatních způsobů léčby rakoviny, mohou byt stále velmi obtěžující. Poradíme vám, jak je co možná nejlépe...

 celý článek

Krev a hlen ve stolici

| Dotaz od: Lenka

Ve stredu to budou dva tydny co mam prujem,prvni tyden me pobolivalo i bricho,pak to prestalo,ale prujem prestal,minulou stredu jsem zasla do nemocnice kde mi dali infuze,po...

Já si nemyslím, že jde u vás o rakovinu (příznaky tomu neodpovídají), spíše o zánětlivé onemocnění střeva - a to nejspíše o ulcerosní colitidu nebo formu dráždivého tračníku...

Perniciózní anémie je nedostatek červených krvinek způsobený nedostatkem vitaminu B12 (kobalaminu) nebo jeho nedostatečným vstřebáváním. Onemocnění je také typické svými...

 celý článek

Průjem, zimnice

| Dotaz od: Jaroslav

Mám dotaz už delší dobu mám zdravotní problémy a zatím nepřišli na to čím to může být. Poslední dobou mi neni vůbec moc dobře a trápí mě tyto věci : průjmy až křeče v břiše a...

Vážený pane Jaroslave, příčina obtíží může být např. v neléčeném zánětu zažívací trubice. Pokud jste dosud neabsolvoval již dříve doporučená endoskopická vyšetření, měl byste je...

Onkologické vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných za účelem stanovení nebo vyloučení diagnózy nádorového onemocnění. Na základě jeho výsledků se lékař rozhoduje pro...

 celý článek

Nador varlat

| Dotaz od: tom

Je mi 14 a mam problem:nad levym varletem mam takove pomotane trubice ktere vedou od vrchu(od bricha)az k varleti,jejich tam mnoho ,docetl jsem se o rakovine varlat a dost se...

Tome! Narazil jste na hranice internetového (samo)studia! Znáte některá fakta a neznáte souvislosti. Zaměřil jste se na potíže s varlaty (jak to být nemá), zatímco nejprve by...

Kolorektální karcinom?

| Dotaz od: Zdenek

Paní doktorko. Na podzim minulého roku jsem zpozoroval jasně červenou krev na toaletním papíře. Byl jsem odeslán na proktologii, kde byla provedena rektoskopie. S nálezem...

Milý Zdenku, podle mého názoru byste opravdu znovu měl zajít na gastroenterologii a probrat toto vše s Vaším lékařem. A to ne proto, že bych si myslela, že máte rakovinu! Naopak...

Crohnova nemoc

| Dotaz od: Drahomíra

Manžel má od roku 1993 diagnostikovanou Crohnovu nemoc, čeká ho kolonoskopie, na poslední byl v listopadu 2008, v části střeva měl v té době zánět, lékaři se zdálo, že i něco...

Drahomíro! Crohnova choroba u něj pravděpodobně vypukla nedávno, její příznaky, zvláště je-li neléčená, jen těžko uniknou pozornosti. Je ale pravda, že dlouhodobý zánět ve...

Je mi 17 let, můj otec zemřel na rakovinu tlustého střeva v 51. A já mám velké obavy, že bych to mohla mít taky. V lednu jsem byla na preventivní gynekologické prohlídce a řekla...

Zdenko! Není sice zcela vyloučeno, že byste měla střevní nádor, ale je to krajně nepravděpodobné. Váš strach z této nemoci je jistě spíše odpovědí na otcovo úmrtí. Nicméně...

Hpv

| Dotaz od: Patricie

Je mi 46 let a na gynekologii mi zjistilli, že se u mě objevil virus HPV. Lékař mi doporučil začít brát Indonal po dobu 3 měsíců a chránit se kondomem, aby nedošlo k dalšímu...

Patricie! HPV infekce je mezi lidmi běžná. Kmenů viru HPV (lidský papiloma virus) exiswuje před 4 desítky a jen několik z nich dělá obtíže, infekce většinou kmenů se...

Mám takoví roblém....Asi měsíc mám pocit cizího tělesa v krku ale ne při každem polknutí....Pocituji slabou bolest uší,nachlazená nejsem.Mám refluxní chorobu a na jícnu mám...

O rakovinu se nejspíše nejedná, ale prohlídky byste měla absolvovat poctivě - jak sono krku, tak i ev. kontrolní endoskopii kvůli refluxní chorobě, protože i toto může být...

Nádor ledvin nemá v časném stadiu většinou žádné typické příznaky. Může se projevit krvácením do moči, to je ale většinou tak malé, že je možné ho odhalit pouze pod mikroskopem.

 celý článek

Biologická léčba, pro kterou jsou někdy používány i termíny imunoterapie nebo cílená léčba, využívá k boji proti nádoru vlastní obranný systém organizmu. Tomu se totiž bez...

 celý článek

Jaké mohou vzniknout komplikace GER? Komplikací GER není málo. Některé mohou být i život ohrožující. První z komplikací je ezofagitida.

 celý článek

Přestože v mnoha oblastech na tom české zdravotnictví není tak tristně, jak by to mohlo vypadat z novinových článků a politických debat, smutné prvenství ve výskytu rakoviny...

 celý článek

Častý žlutý průjem

| Dotaz od: projan

Ráda bych se dotázala za svého manžela. Má často řídkou stolici (průjem), žlutý a bolesti v břiše, trpý hrozně na větry a chodí často močit i když tolik nepije. má strach,aby...

O rakovinu zcela jistě nejde, ale onemocnění střev či jater/slinivky to být může a váš manžel by měl určitě navštívit gastroenterologa. Může jít o nespecifické střevní záněty...

Dušnost

| Dotaz od: Petra

Nikdy jsem žádné dýchací problémy neměla, vážím 60 kg, meřím 173 cm. Momentálně beru antibiotika díky zánětu močového mechýře a antikoncepci Mercilon. Neustále ležím v posteli...

Ve Vašem případě je možnost rakoviny plic velmi nepravděpodobná, toto onemocnění se projevuje typicky až okolo 60. roku života. Přesto Vám důrazně doporučuji zanechat kouření...

Plicní nádory patří v naší populaci k nejčastějším a nejzhoubnějším druhům rakoviny. Jejich zákeřnost spočívá v tom, že nebývají bolestivé a nemocní nemusí mít zpočátku žádné...

 celý článek

Lidé, kteří jedí hodně sóji nebo produktů, které ji obsahují, mají výkonnější plíce a také nižší pravděpodobnost, že se u nich rozvine typická nemoc kuřáků – chronická...

 celý článek

Určitě vás zajímá, co se děje s vaším tělem poté, co mu odmítnete cigaretu. Každý chce také vědět, kdy se jeho tělo, do té doby zatěžkávané nikotinem, vyzdraví.

 celý článek

Bolest v prsou, dívka 15 let

| Dotaz od: starshin

Je mi čerstvých 15 let a poslední asi tři týdny mě pobolívá na prsou. Je to takové tupí píchání, občas to pobolívá i v podpaží. Bolí mě obě prsa, levé trochu více. Žádné jiné...

Krásný den - rozhodně se netrapte přemýšlením o možných závažných diagnosách, vydejte se co nejdříve za dorostovým lékařem. Je možné, že obtíže souvisejí s poruchami držení těla...

Svou každodenní pilulku pro bezstarostný sexuální život polyká ve vyspělých zemích téměř pětina žen v reprodukčním věku. Přestože jim hormonální antikoncepce přináší značné...

 celý článek

Zatímco muži se o své zdraví začnou starat až ve chvíli, kdy se objeví problém, ženy se o vlastní organismus zajímají neustále. A mají důvod – specifické zdravotní problémy na...

 celý článek

Addisonova nemoc je životu nebezpečný stav, který je způsoben částečným nebo kompletním selháním kůry nadledvin.

 celý článek

Zdravotní rizika spojená s kouřením nejsou omezena pouze na samotné kuřáky. Tabákový kouř působí negativně i na zdraví těch, kteří se pohybují v blízkosti závislých na nikotinu...

 celý článek

I tak lze charakterizovat období, kdy se Crohnova nemoc či ulcerózní kolitida zklidní a někdy jako by ani nebyly. Jenže jsou a bohužel na celý život. Proto je především důležité...

 celý článek

Víte o ulcerózní kolitidě vše? Pokud si myslíte, že ano, jistě pro vás bude následující kvíz deseti otázek snadný.

 celý článek

Pokud si myslíte, že správný lékař pozná již mezi dveřmi, co vám je, jste na omylu. Při určování přesné diagnózy musíte alespoň zpočátku pomoci i vy sami. Aktivní přístup a...

 celý článek

Průjmem nazýváme příliš časté vyměšování nezvykle řídké stolice. Neexistuje přesné vymezení průjmu. S určitou mírou nepřesnosti můžeme za průjem označit 3 a více neformovaných...

 celý článek

Průjmem nazýváme časté vyměšování nezvykle řídké stolice. Neexistuje přesné vymezení tohoto pojmu. Co je pro někoho již průjmem, je pro jiného obvyklou normou. S určitou mírou...

 celý článek

V mnoha případech je neštěstí bezdětných párů způsobeno životním stylem. Existuje tisíc a jeden faktor v našem životním prostředí, které poškozují plodnost.

 celý článek

Hepatitida je obecné označení pro zánětlivé onemocnění jater. Často se v hovorové řeči tento termín zaměňuje slovem žloutenka. To podle žlutého zbarvení některých nemocných.

 celý článek

Deprese nepochybně provází lidstvo převážnou část jeho historie. Již starověk znal depresi (příznaky nemoci popisované starými autory se velmi podobají dnešním) a z historek lze...

 celý článek

Tvar a velikost našich ňader citlivě reaguje na vše, co se s naším ženským organismem právě děje. V průběhu života se ňadra neustále mění a popravdě řečeno jsou tak neustálým...

 celý článek

Mozková mrtvice nebo-li cévní mozková příhoda (CMP) je onemocnění, na které ročně umírá mnoho lidí.

 celý článek

Klimakterium je období, které se vyskytuje u žen asi ve věku 45-55 let. Vaječníky postupně přestávají produkovat ženské pohlavní hormony (estrogeny a gestageny). Projevuje se...

 celý článek

Horečka je poměrně běžný stav. Vždy však vyhledejte lékaře, pokud dítě mladší tří měsíců má teplotu vyšší než 38° C (i pokud nejsou přítomné jiné známky onemocnění), pokud dítě...

 zobrazit článek

Marihuana patří k nejrozšířenějším drogám na světě. S jejím užíváním jsou spojena i závažné zdravotní rizika. Přečtěte si o některých z nich.

 celý článek

V první části textu věnovaného souvislosti mezi plodností a škodlivými zlozvyky jsme si osvětlili, jaká nebezpečí v sobě skrývají nedostatek spánku, přílišná konzumace kávy...

 celý článek

Křečové žíly mohou na jedné straně představovat kosmetický problém, na straně druhé však mohou zapříčinit vážné zdravotní potíže. Bohužel neexistuje žádná léčba v podobě...

 celý článek

Obecně se ví, že kouření cigaret škodí zdraví a vede k závislosti. Vodní dýmce mnoho lidí nic z toho ani zdaleka nepřisuzuje.

 celý článek

Kuřácký kašel je nepříjemný společník, kterému čelí většina pravidelných tabákových konzumentů. Má jasné příznaky a může být velmi nebezpečný.

 celý článek

Horké dny představují pro skupinu pacientů s kardiovaskulárním onemocněním výrazně větší zátěž ve srovnání s běžnou populací. Kolapsové stavy, dehydratace a zvýšené riziko...

 celý článek

Vitamín D, důležitý pro tvorbu a pevnost kostí, se u nás běžně podává malým dětem. Nyní vědci tvrdí, že podobné preparáty s obsahem vitamínu D by mohly být velmi prospěšné také...

 celý článek

Poškozující a smrtící virová hepatitida sužovala lidstvo od počátku známé historie. Od doby, kdy lidé netušili o tomto onemocnění vůbec nic, se však změnilo mnohé.

 celý článek

Biologická léčba je mezi ostatními typy léčby stále poměrně nová, a proto ji dosud doprovázejí některé nevyřešené otázky. Oproti jiným skupinám léků má ale některé cenné výhody.

 celý článek

Slunečné počasí obvykle lidem s lupénkou prospívá, přesto by sluneční terapie měla mít svá předem daná pravidla.

 celý článek

Pasivní kouření nepřidá na zdraví nikomu, malé děti a batolata jsou však na jeho účinky zvláště citliví. Kromě neustálého vývinu jejich mladého organismu navíc dýchají rychleji...

 celý článek

Většina lidí je obeznámena s faktem, že kouření způsobuje onemocnění plic, srdce a zvýšení tlaku krve. Obliba tabáku ale může mít také velmi negativní vliv na dutinu ústní.

 celý článek

Popáleniny od slunce vznikají v průběhu několika hodin po vystavení kůže nadměrnému slunečnímu záření. Jsou za ně odpovědné ultrafialové paprsky slunečního záření a snadno...

 zobrazit článek

Biologická léčba a chemoterapie pomáhají pacientům s nádorovým onemocněním. Některé preparáty mohou při léčení rakoviny vyvolávat také nežádoucí účinky. Patří mezi ně i tzv...

 celý článek

O škodlivosti kouření se neustále píše i mluví, přesto stále vídáme mnoho lidí ve středním i starším věku s cigaretou v ruce. Nejčastějším argumentem, který slýcháváme, je že už...

 celý článek

Pokud se léčíte s astmatem, máte dvakrát vyšší pravděpodobnost, že vás začne trápit také refluxní choroba jícnu. Odhaduje se, že více než 75 % pacientů s dechovými obtížemi má s...

 celý článek

Jeden z nejhorších pocitů, jaký člověk může mít, je nemoci se pořádně nadechnout. Bohužel onemocnění, která ohrožují naše plíce a dýchací cesty, je celá řada. A zdaleka ne...

 celý článek

Sluneční brýle jsou bezpochyby jedinečným módním doplňkem, který dotváří náš osobní styl. Vybírat si můžeme z nesčetného množství tvarů, barev, typů obrouček i cenových relací...

 celý článek

Nedostatečná tuhost mužského pohlavního údu patří k nejčastějším funkčním sexuálním poruchám. Nejméně jednou v životě se s tímto selháním setká naprostá většina mužů. Není to...

 celý článek

Nemoc špinavých rukou, nemoc cestovatelů, nemoc narkomanů a homosexuálů - všechna tato expresivní označení odkazují k jednomu vážnému onemocnění, infekčnímu zánětu jater...

 celý článek

Klíčový enzym může vysvětlit, jakým způsobem virus žloutenky C přeměňuje játra v tukovou tkáň.

 celý článek

Nežádoucí reakce na léky je podle WHO (Světové zdravotnické organizace) definována jako neplánovaná a škodlivá reakce, která nastane po běžných dávkách léků používaných pro...

 celý článek

Endometrióza je onemocnění, při kterém je výstelka dělohy (endometrium) přítomna mimo děložní sliznici, většinou v dutině břišní.

 celý článek

Krev ve stolici

| Dotaz od: Tereza

Přítel (34 let) si našel trochu světle červené krve ve stolici. Stalo se to již podruhé v tomto roce, poprvé asi před dvěma měsíci (pokaždé jen jednou malé množství, nikoliv...

Každé krvácení na stolici není známkou rakoviny tl. střeva, tím spíše, když je krev jasně červená. Spíše bych opět myslel na hemorhoidy. Bez vyšetření, ale jen spekulujeme. Je...

Nepraidelná menstruace

| Dotaz od: šárka

Je mi 32 let, mám dvě děti (obě císařským řezem). Od mládí mám nepravidelnou menstruaci 28-54 dnů. Občas se menstruace dostaví až po injekci. Ten to stav mi nevadí, lékař chce...

Zřejmě máte nedostatek estrogenů, což nejspíš způsobuje nepravidelnou menstruaci/vynechávání menstruace. To by teoreticky mohlo při neléčení vést ke zvýšení rizika aterosklerózy...

Vedlejší účinky oestrogelu

| Dotaz od: Alokinis

Pane doktore, měla bych dotaz ohledně hormonální léčby, která byla předepsaná mé mamce. Před cca 4 lety (nyní jí je 43 let) jí byla zjištěna rakovina dělohy, podstoupila operaci...

Oestrogel byl mamince předepsán především jako náhrada hormonů, které vyráběly odstraněné vaječníky. Ochrana před osteoporózou je v tomto kontextu "přidružená", nikoli hlavní...

Imunolog mi po odběrech sdělil, že mám chronickou infekci helicobacterem a že budu užívat antibiotika. V současnosti mám od něj virostatika isoprinosine a sama ještě užívám mimo...

Osídlení helikobakterem je poměrně běžnou záležitostí, jedním z mnoha faktorů jež mohly způsobit Vaše osídlení touto bakteriíé může být např. snížená imunita či nadměrná...

Můj tatínek mě...

| Dotaz od: Karla

Můj tatínek měl rakovinu kosti - byla mu odebrána lícní kost, ale bohužel to bylo už v horším stádiu - zasáhlo to výše do hlavy - u oka a pak i uzliny. pamatuji si, že před...

Nepíšete přesně, jakým typem nádoru váš otec trpěl, zda to byl primárně nádor kostí nebo zda to byly metastázy z původně jiného ložiska. Obecně není nádorové onemocnění zcela...

Nepravidelná stolice

| Dotaz od: Anna

Je mi 21 let a celý život mám nepravidelnou stolici. Někdy každý den, někdy vícekrát, někdy jen jednou za dva dny, někdy i déle. Nikdy jsem tomu nevěnovala pozornost, četla jsem...

Ve Vašem věku je diagnóza nádorového onemocnění střeva nepravděpodobná. frekvence stolice je individuální záležitost, to co je pro někoho norma, pro jiného může být zácpa. Navíc...

Add. chlamydie

| Dotaz od: Jana

Krevní testy mám naprosto v pořádku. Chlamydie se mi vrací již více jak 8 let a vždy se jednalo o chlamydie pneumonie. To už i tehdy kdy jsem paní doktorce hlásila, že mám...

Vzhledem k opakovaným obtížím je ke zvážení vyšetřit chlamydii pn. (nověji Chlamydophila pneumoniae) specifickými testy, jako jsou fluorescenční detekce přím. protilátkami, NAT...

V poslední době se mezi příslušnicemi něžnějšího pohlaví stále více objevuje téma rakoviny děložního čípku či prsu. A to je jistě dobře. Už méně se ale dámy bojí o své srdce. A...

 celý článek

Déle než před půlrokem mi byl nalezen peritonzilární absces a následně jsem musela podstoupit odstranění krčních mandlí. Od té doby mě neustále trápí nadměrné říhání, které se...

Vážená slečno Lucie, doporučuji Vám podstoupit gastroenterologické vyšetření včetně endoskopie horní části trávicí trubice a ultrasonografického vyšetření břicha k upřesnění...

Bolest na levé plíci

| Dotaz od: Kateřina

Nedávno mi začalo bolet na pravé straně pod žebry až nahoru k podpaží. Bolest se zvýší vždy při kouření. Kouřila jsem tak 2 roky jen občasně, třeba tři cigarety za týden...

Dvě krabičky za týden ve Vašem věku jsou dost, určitě budete kouřit čím dál tím víc cigaret denně. Zamyslela bych se nad abstinencí kouření, závislost na tabáku Vás ohrožuje v...

Krev ve stolici

| Dotaz od: Dominik

Mám nepravidelnou krev ve stolici. Objevilo se mi to asi přibližně před měsícem. Objevuje se většinou ráno. Nejprve mám tuhou stolici, ale pak je stolice řídší, světlejší a...

U takto mladých lidí se poprve může objevit nejčastěji krvácení z hemorhoidů Stav vyžaduje vyšetření řiti a konečníku. Samozřejmě každé krvácení se musí vyšetřit a to...

Pocit plnosti, nadýmání, zácpa, průjem, teplota a k tomu bolest levého podbřišku. Máte podezření na zánět slepého střeva. Říkáte si ale, že vás má bolet spíše vpravo… Nejste...

 celý článek

Menierov syndrom

| Dotaz od: JAROSLAVA

CHCEM VAS POPROSIT O RADU.MOJEJ SESTRE PRED 3 DNAMI ZISTILI MENIEROV SYNDROM.MAVA CASTO ZAVRATE,NEVOLNOST A TLAK V UCHU.ROBILI JEJ NEJAKE AMBULANTNE VYSETRENIA NA USNOM A...

O CT vyštření samozřejmě zažádat můžete, pokud se však jedná o jasnou Menierovu chorobu již bych jej nedoporučovalaa. Je dobré s sebou nosit kartičku jakým trpí onemocněním a co...

Existuje mnoho různých definic bolesti. Jedna z těch zajímavějších například říká: „Bolest je cokoliv, o čem člověk, který ji zažívá, tvrdí, že to bolest je. A bolest existuje...

 celý článek

Vážená paní doktorko, velmi děkuji za tak briskní informaci, která mě uklidnila. Měla jsem za dnešní noc nastudovány všechny dostupné vědecké i laické informace a zjistila jsem...

Určitě změna životního stylu, přibývání stresu - jsou parametry, které mají vliv na imuntiní systém. Chronický stres i v malé míře může zpsobit imunodeficity, které se následně...

Nález na čípku

| Dotaz od: JarkaKa

Chtěla bych se zeptat.Při gynekologickém vyšetření mi paní doktorka zdělila,že mám asi 1cm nález na čípku,dále jsem slyšela jak říká,že má mozaikovitý tvar a nějaké tečkování...

Může jít o dysplastické změny v souvislosti s tou papilomavirovou infekcí (kondylomata), Nález jistě sám nezmizí, ale nic podrobnějšího vám nemohu sdělit bez znalosti...

Bolest kostí

| Dotaz od: Denisa

Již několik dní, přibližně dva až tři týdny mě bolí kosti a klouby, většinou se mi u toho udělalo na dotek bolestivé místo, které po čase zmizelo, pomáhala mi na to kloubní mast...

CRP je známka zánětlivého nebo jinak komplikovaného procesu v těle. Rakovina kostí nemá žádný speciální příznak, bolí, to jistě ano, ale nejspíše na nějakém určitém místě, kde...

Bolest dolní končetiny

| Dotaz od: David

Mám již nějakou dobu bolesti pravé dolní končetiny. Při chůzi je to nejvíce bolestivé v oblasti holeně, při došlápnutí nohy klidnější stav, při uvolnění nohy bolestivější. V...

Stav je třeba řádně chirurgický nebo ortopedicky vyšetřit. Pokud by byl nález na holenní kosti je na místě samozřejmě rtg snímek a podle nálezu další postup. Podle popisu je...

Bolest na plících

| Dotaz od: Diana

Je mi 21 let, jsem kuřák, vykouřím asi 10 cigaret denně. Poslední dobou mám problémy s bolestí pod hrudním košem, myslím si, že jsou to plíce, ale pokud si zatlačím na žebra...

Bolest na hrudi není zrovna typickým příznakem rakoviny plic, může se jednat o dráždění nervu, přenesenou bolest břišních orgánů, zánět atd atd. Dobré by bylo navštívit lékaře...

Bulka nad levím varletem

| Dotaz od: Patrik1996

Je mi 14 let.A mám takoví problém.Asi před 5 dny se mi ve spermatu obevila krev a nad levím varletem sem si našel bulku velkou asi 1cm.Je měkká a pri zmáčknutí nebolí,ale také...

Opravdu bych doporučoval neodkládat kontrolu na urologii. Co se nádorů týče, rakovina je v tom věku málo častá, spíše by se mohlo jednat o některý z tzv. germinálních nádorů...

Pozvolná ztráta hmotnosti

| Dotaz od: Ludmila

V posledních třech letech jsem zhubla z 66 na 61,5 kg, přiitom mi nepřijde, že bych nějak výrazně změnila jídelníček nebo začala nějak výrazně více sportovat. Úbytek váhy je...

Milá Ludmilo. Úbytek hmotnosti, který uvádíte, není nijak dramatický, ale samozřejmě stojí za dovyšetření. Funkce štítné žlázy tělesnou hmotnost rozhodně ovlivňuje. Vy se se...

Bolesti v pravém podžebří

| Dotaz od: Miloslava

Potřebovala bych poradit,od ledna trpím slabou bolestí v pravém podžebří,byla jsem u lékařky po 5ti týdnech bolesti a ta mě poslala na sono jater a žlučníku a udělala jaterní...

Vaše příznaky jsou velmi nespecifické a proto se Vám jich řada shoduje s manželovým nemocným strýcem. Na nádor slinivky by se přišlo, máte- li provedená všechna vyšetření, tak...

Zvětšené uzliny

| Dotaz od: Martin

Je mi 14 let a jsem alergik už jsem dotaz týkající se zvětšených uzlin psal ale bohužel píši znova, tentokrát je to horší, před měsícem jsem měl zvětšenou jen uzlinu na krku pod...

Zvětšení lymfatických uzlin je častý stav. Naštěstí u jen malé části případů jde opravdu o lymfom. Navíc část Vašich příznaků je jistě dána i tím, že si děláte oprávněné...

Papilomavirus

| Dotaz od: irpri

Můj sexuální partner mi sdělil, že jeho manželce zjistil gynekolog "bakterii, která se přenáší pohlavním stykem, může způsobovat rakovinu u žen, nákazu přenáší muž, kterému nic...

Irpri! Na dálku to určitě nerozpletu... Ona gynekologova bakterie bude skutečně nejspíš papilomavirus HPV. Nákazu přenáší muž i žena. Obřezaný muž ji přenáší jen s nižší...

Uzliny

| Dotaz od: veronika

Pisi ohledne uzlin amm dotaz dva mesice mam zvecene uzliny celkove 5 uzliny jedna na strane na krku 3 na druhe strane krku je jedna a jedna na zatylku vzadu byla jsem na sonu...

Také si myslím, že se o rakovinu nejedná, jste pečlivě vyšetřená, navíc nemáte klinické příznaky.

Pocit knedliku v krku

| Dotaz od: Miroslav

Před necelým týdnem mne začalo bolet v krku a zvýšená teplota, po dvoudenním užívání orofaru jakoby příznaky ustoupili. Před dvěma dny jsem se probudil a z ničeho nic mám pocit...

Pane Miroslave. Vaše současné příznaky svědčí o zánětu v oblasti hltanu. Původ bývá většinou virový, časté je zhoršení překrvením při poloze vleže, relativní zhoršení úbytkem...

Chtel bych vam popsat zmeny, ktere na sobe pozoruji a ktere si nedovedu spojit dohromady.Je mi 31 let,v mladi (do 25ti) jsem dost cestoval (prevazne Asie-Indie,kde jsem i cosi...

1) Projevy v obličeji budou atopický ekzém, doporučuji používat v době obtíží Protopic O,O3% mast 2xdenně, po zhojení pokračovat 2x týdně dlouhodobě. 2) Ekzém v oblasti...

Paní doktorko, celá rodina jsme prodělali infekci mykoplasma pneumoniae, která se projevila atypickým zápalem plic s velmi těžkým průběhem a vysokými horečkami, které nešly...

Infekce mykoplazma pneumonie může bý opravdu jedním ze spouštěčů astma bronchiale. U každého jedince infekce probíhá jinak. .Bohužel po infekci nevzniká trvalá imunita a v...

Chtěl bych vám popsat změny, které na sobě pozoruji a které si nedovedu spojit dohrmady..Je mi 31 let, v mládí (do 25ti) jsem dost cestoval (prevážně Asie - Indie, kde jsem i...

Vaše příznaky jsou dost obecné a bez vyšetření nelze poradit, jaké pomocné vyšetření doplnit (co by bylo přínosné pro diagnostiku). navíc Vaše obtíže spolu vůbec nemusejí...

Mozek

| Dotaz od: Magdaléna

.. píši vám protože mám strach z rakoviny mozku ..občas mi bolí hlava ale poslední asi 14 dní se mi tak divně točí.. jsem často unavená a zhoršil se mi zrak.. od začátku...

Nádor mívá obvykle jiné příznaky, ale bylo by dobré navštívit lékaře, aby Vás pečlivě vyšetřil a zjistil o co se jedná.

Krvácení v polovině cyklu

| Dotaz od: Mila

Chtěla bych se zeptat co může znamenat krvácení mimo cyklus. Je mi 31 let menstruaci mám od 12 let vždy pravidelně po 28 dnech. Vždy byla silnější, delší s bolestmi.HA...

Rakovina děložního čípku se samozřejmě může projevit krvácením, ale nemyslela bych hned na nejhorší. Předpokládám, že pravidelně chodíte na preventivní gynekologické prohlídky...

Hypochondrie

| Dotaz od: Hypochondr85

Chtel bych se vam sverit se svymi problemy a nevim kde zacit. Sam sebe povazuji za hypochondra. Prevazne tedy trpim strachem z rakoviny. Ve vetsine pripadu se jedna o znaminka...

Hypochondře! To, co potřebujete, je psychoterapie. Kontaktujte psychoterapeuta, to bývají často psychologové a psychiatři. Potřebujete si povídat a zjistit, z čeho Váš strach...

Únava a bolest v zádech

| Dotaz od: zdenka

Je mi 34 let a chtěla jsem se zeptat, jestli je možné v mém věku mít rakovinu slinivky břišní. 14 dní jsem šíleně unavená, bez energie a chuti cokoliv dělat. Mám bolesti a...

Zdenko. Rakovina slinivky břišní se projevuje netypicky, dominantními příznaky je hubnutí a nechutenství. Bolesti zad se objevují až v pokročilých stádiích, kdy se nemoc ve...

Bolesti břicha na levé straně

| Dotaz od: Tomáš

Mam otázku týkající se bolesti na levé straně břicha, asi tak 1cm pod žebrem je mi 20 let a potíže trvají už asi 4 roky několikrát po sobě jsem byl u lékaře s potížemi jako např...

S popsanými příznaky a při Vašem věku bych považoval závažné onemocnění slinivky za krajně nepravděpodobné. Stejné platí i o onemocnění sleziny. Při negativní koloskopii i...

Očkování proti karcinomu čípku

| Dotaz od: A-l-e-n-a

Je mi 20 let a provozuji pouze chráněný pohlavní styk s jedním (prvním) partnerem. Zajímá mě, zda má ještě nějaký smysl nechat se očkovat proti karc. čípku. Co když už virus ve...

Existují desítky kmenů lidských papilomavirů, z nichž několik přispívá ke vzniku rakoviny čípku děložního. Smysl má očkování tehdy, když Vás před vstupem těchot rakovinotvorných...



Změna stolice

| Dotaz od: lenka77

Je mi 31 let a od 15let do nedávna jsem chodila na velkou tak 1až 2 týdně a co jsou to větry jsem vůbec neznala.Mám zdravotni školu tak vím ,že to nebylo to pravé ořechové.Ted...

Lenko! Velmi dobře pátráte po změně rytmu stolice a průběhu trávení. Může se jednat o pouhou změnu stravy (více vlákniny?), také o dysmikrobii (např. po užívání antibiotik...

Orální sex a hpv

| Dotaz od: Lenka

Pokud to tedy správně chápu, orální sex také pouze jen s kondomem? Odpověď odborníka: Dobrý den, pokud jste očkována, jste chráněna před infekcí určitými typy HPV...

Ne, ten jde bez kondomu, pokud Vám nebude vadit, že riskujete, že dostanete infekci do ústní dutiny. To sice není rizikem pro Vaši rakovině děložního čípku, ale teoreticky byste...

Nevolnost

| Dotaz od: Martina

Je mi 24 let a již delší dobu mě trápí chvilkové nevolnosti od žaludku. Celý den je mi dobře, mám chuť na jídlo. Z ničeho nic mi zabyte od žaludku velmi slabo až pocit na...

Pocit nevolnosti je velmi nepříjemný. Náleží ale k příznakům relativně častým a tzv.nespecifickým- může být způsobován mnoha stavy s velmi rozdílným stupněm závažnosti. Bez...

Je mi 55 let, v loňském roce se u mne objevila rakovina lymfatického systému, kdy jsem od září do března t.r. podstoupil 16 chemoterapií s tím, že jsem nyní v remisi a musím...

Pokud jste v péči sexuologoa /myslím, že má velmi zdravé a dobré názory/, obávám se, že více klasická medicína již pomoci nedokáže. Rakovina lymfat.systému je opravdu komplexní...

Biologická léčba a chemoterapie pomáhají pacientům s nádorovým onemocněním. Některé preparáty mohou při léčení vyvolávat také nežádoucí účinky. Řadu z nich lze však úspěšně...

 celý článek

Cyklistika je sport, který může provozovat téměř každý, je vhodná i pro lidi se srdečními potížemi. Pokud rádi a často jezdíte na kole, děláte pro své zdraví více, než možná...

 celý článek

Hpv virus

| Dotaz od: Barbora

Děkuji paní doktorce Leskovské za odpověď na můj dotaz. Ještě bych se chtěla zeptat na jednu věc - Je riziko vzniku karcinomu penisu nebo varlat v případě infekce HPV u mužů...

Některým z HPV virů se během života nakazí asi polovina všech sexuálně aktivních mužů, přičemž je možné, že se u nich vyvine rakovina penisu (nikoli varlat), tato je však...

Krev ve stolici

| Dotaz od: Simona

Je mi 20 let a uz přes rok nacházím na toaletním papíře krev. Při stolici mě to boli a po me to chvilku pálí. U lékaře jsem byla a říkal, že mám v konečníku trhlinky,ale že...

Rozhodně bych doporučoval podstoupit kolonoskopii, která odhalí, zda se jedná pouze o hemoroidy a fisury, nebo o závažnější onemocnění. Hezký den.

Tahavá bolest v břiše

| Dotaz od: Andrea

Zhruba 4 měsíce cítím tahavou bolest /snesitelnou/ v oblasti podžebří a jakoby za žaludkem. Byla jsem na sondě žaludka a našli mi helicobaktera, ale nemám typické příznaky pro...

Může se jednat o endometriózu. Rakovina je u Vás vzhledem k věku i nálezu nepravděpodobná. Pozn. Infekce helikobakterem nemusí mít vždy typické příznaky a nemusí mít ani žádné...

Už asi měsíc mě trápí únava (ztráta empatie) a zvýšené teploty většinou v odpoledních hodinách do 37,5. K tomu se přidaly bolesti v oblasti beder a to zejména při ohýbání...

Vaše potíže jsou nespecifické, každopádně ale jde o problém, který musí být vyšetřen. Uvažovala bych o celém spektru chorob, od různých infekcí po tvz. autoimunní či...

Tlak v krku

| Dotaz od: Petra

Je mi 30.let. Zhruba před 2.měsíci mě celý týden dost bolela záda, k tomu se přidal na levé straně krku mírný tlak při záklonu do zadu. Léčila jsem bylinami, tlak ustal, ale...

Příčinou mohou být např. výrůstky na páteři.

Panické ataky

| Dotaz od: benyda

Chtěla jsem se zeptat na tyto stavy. Před měsícem jsem poprvé zkolabovala, točila se mi hlava, bylo mi na omdlení, měla jsem třes celého těla, bušilo mi srdce vystoupl tlak...

Přestože jste poskytla poměrně obsáhlý popis příznaků a okolností týkajících se Vašich obtíží, je nesnadné ukázat prstem na něco konkrétního. Osobně bych to viděl na...

Před více než půl rokem mě začalo mírně bolet na pravé straně pod žebry, někdy jsou bolesti cítit i na zádech ve stejných místech, krátce nato mi začalo bývat velice špatně po...

Určitě bych doporučovala zopakovat jaterní testy, ultrazvuk jater a žlučových cest, sérologické vyšetření na mononukleosu a záněty jater. Sportování do doby než se vše vyšetří...

Nedávno jsem prodělal kvasinkovou infekci, na začátku prosince mne dermatovenerolog prohlásil za zdravého. Od té doby mi na okraji žaludu zůstává zarudlé místo, veliké asi 1x2...

Po proběhlém zánětu může zůstat kůže trvale citlivější nebo zarudlejší než okolí. Pokud se stav nebode zhoršovat, není asi třeba tomu věnovat pozornost.

Krev ve stolici

| Dotaz od: Jan

Přeji Vám dobrý den . Asi před pětí měsící se mi na toaletním papíře objevil proužek krve , ihned jsem šel k mému lekáři , který mne s podezřením na hemeroidy poslal na...

Hemorhoidy tyto potíže vyvolávají a to přesně jak popisujete. Pokud jsou komplikace opakovaně je potřeba hemorhoidy pokud jsou větší, což by ve vašem věku být neměly...

Streptokok

| Dotaz od: Jana

Přeposílám původní dotaz a mou reakci: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, čím může být způsobeno mé časté onemocnění angínou ?? Za poslední 3 měsíce jsem měla 3x angínu...

Bylo by vhodné skutečně imunologa navštívit, zvláště po prodělané mononukleose se imunita na dlouhou dobu může narušit. Dále bych doporučovala provést výtěry z krku a nechat...

Pane doktore. Už několik let pozoruji na malíčku ruky trochu zvětšený prostřední kloubek, který byl občas citlivější např. při nárazu. Nebylo to nijak markantní, takže jsem...

Bude s jednat o příznaky patrně revmatické artritidy s defomacemi kolem kloubu. Vhodný rtg snímek jistě, vyšetření v revmatologické ambulanci a podle všech výsledků potřebná...

Hpv virus

| Dotaz od: Zuzana

Před 6.lety jsem se nakazila do přítele, nyní manžela, HPV virem, který mi způsobil kondylomata. Byla jsem je 2x odstranit. Manžel podstoupil částečnou obřízku, díky které se...

HPV viry jsou různých typů. Skupina tzv. nízce rizikových (LR) způsobuje výskyt kondylomat, ty další, tzv. vysoce rizikové (HR) stojí u vzniku předrakovinových změn a rakoviny...

Pripadam si jak blbec uz ale nevim co se to semnou deje uz sem vam tu parkrat psala,chci se jenom zeptat zda me potize mohou souviset s psychikou,moje ptize mam od unora mela...

Rozhodně není zapotřebí se stydět a ponižovat.Obtíže si nesugerujete,jistě jimi velmi trpíte.Poťouchlost neurotických poruch je právě v přesouvání příznaků,a osudové je...

Pokud se hepatitida C neléčí, může vážně poškodit játra. Ta nemohou nadále fungovat a mohou být postižena cirhózou, případně rakovinou jater. Proto je taky hepatitida C...

 celý článek

Varlata

| Dotaz od: Vít

Je mi 23 let. Můj problém začal pubertou, kde se začalo objevovat akné. Akné jsem začal léčit cca před dvěmi měsíci, čili po osmi letech, stále jsem doufal, že to samo odezní...

Doporučoval bych kontrolu u kožního lékaře k vyloučení infekce. Hezký den.

Močová inkontinence je definována jako bezděčný mimovolní odchod moči. Nic příjemného. Málokdo vypráví o takových problémech lidem na potkání. Důsledkem určité choulostivosti...

 celý článek

Bolest beder a vajecniku

| Dotaz od: kamila

Dekuji za vasi odpoved. Jinak jsem se chtela jeste zeptat. Pri vystreni sona a ultrazvukem se to neda rozpoznat vcas??.Jinak Muj doktor mi sdelil ze kdybych mela nador tak...

Milá Kamilo, většina nádorů se ultrazvukem samozřejmě rozeznat dá a včas. Bohužel v medicíně stejně jako v životě není nic stoprocentní. Ode dveří se dá většinou poznat spíše už...

Detralex

| Dotaz od: šárka

Je mi 22 let, štíhlá nekuřačka bez cévních chorob v rodině(pokud vím-rakovin spousta,ale infarkty, embolie aj.nikoliv, jen babička měla ve vysokém věku slabší mrtvici), od...

Detralex vám jistě neuškodí /je to podpora správnějšího proudění krve, omezuje tvorbu otoků a má protizánětlivý účinek/ a na kontroly také určitě běžte. Stav se může různě...

Střeva

| Dotaz od: vendula

Chtěla jsem se zeptat,jestli je možné,abych měla rakovinu střev nebo konečníku. Většina lékařů mi říká,že na to jsem ještě mladá (28), ale příznaky mi odpovídají. Lékaři mě ale...

Řádné vyšetření je na míistě, klinicky, ale i ultrazvukem a podle nálezu i další zobrazovací metody nebo vyšetření endoskopem. Pokud zjistíte krev můžete na chirurgickou...

Bolest zad

| Dotaz od: Lucie

Již je to 14 dní přesně po menstruaci mě začaly dost bolet záda v kříži a jde mi to jakoby do břicha dolu. A k tomu mě bolí i klouby jako jsou kyčle. A když jdu třeba svižnější...

Vaše obtíže náležejí do skupiny tzv. nespecifických příznaků, mohou být způsobeny stavy se značně rozdílným stupněm závažnosti- bez řádného lékařského vyšetření nelze diagnosu...

Uzliny

| Dotaz od: veronika

Mam dotaz,pred dvema mesíci jsem zacla plasit ze mam uzliny tvrde nepohyblive na orl me vysetrili a rekli mi ze to sou pod usima kostní vybezky.takze ale pres svuj neklid jsem...

Popsaná velikost a stav uzlin opravdu na žádnou rakovinu neukazuje a souhlasím s Vaší paní doktorkou, že je dokáže podráždit "masáž", kterou jim provádíte. Na sonu jsou uzliny...

Uzliny

| Dotaz od: Alena

V prosinci se mi objevila uzlina na krku, podle sona se setřelou strukturou po upřesnění z CT normální struktury. Bylo to uzavřeno jako ojedinělá uzlina s tím, že není důvod...

Rakovinné změny v těle by se projevily na sonu uzlin, CT, i v krevních testech, navíc by i uzlina byla pohmatově odlišná. Konzultaci s hematologem bych nezavrhovala, hlavně z...

Zvýšené crp a tsh

| Dotaz od: sarka

Už podruhé mi byl zjištěn zánět v těle CRP 6,37. Také hodnoty TSH 2.80,FT4 9,58 zajímá mě, jestli zánět souvisí se štítnou žlázou a nebo jestli se může jednat i o rakovinu? Také...

Všechny Vámi uvedené hodnoty jsou zcela normální. Nemyslím si, že se jedná o bakteriální zánět, možná virový, ale i při něm bývá CRP zvýšeno ( do 10 je normální).

Krevní testy

| Dotaz od: Petra

Mám střevní potíže. Už od vánoc mi často kručí v břiše, chodím často na záchod. Doktorka mě poslala na krevní testy. Vyšly mi zvýšené hodnoty u S_CRP 7+, B_FW2 26++, B_EOZI 7...

Milá Petro, nestrachujte se. Vaše obtíže jsou velmi nespecifické, mohou být příznakem řady onemocnění zažívacího traktu, ale stejně tak mohou být způsobeny nepravidelnostmi v...

Hypochondrie?

| Dotaz od: Honza

Přeji Vám dobrý den . Ikdyž se mi o mém problému celkem špatně mluví věřím že mužu mít ve Vás absolutní důvěru . Muj problém je časte myšlenky na nemoci přesně jde o rakovinu...

- nesmírně si vážím Vaší důvěry. Jste citlivý a inteligentní člověk- vnímavost bývá spojena s jistou psychickou křehkostí. Myslím, že byste měl posílit svou vnitřní rovnováhu...

Helicobacter pylori

| Dotaz od: Martin

Už od mala trpím zápachem z úst, vždycky jsem, jsi myslel, že je to zuby a poslední rok jsem byl už 2x na zubní hygieně, ale zápach zůstal, ale dřív mi páchlo s pusy po lejnu...

Zápach z úst (halitóza) je velmi častý a obtěžující příznak, který je ale zároveň dost tabuizován. Příčina může být v dutině ústní (což je nejčastější - podle různých údajů...

Kašlaní

| Dotaz od: Ondřej

Už asi dva měsíce kašlu. Bohužel to nijak nelečím a čekal jsem že se to zlepší. Nyní kašel mirně ustoupil. Většinou když kašlu je mi z toho až na zvracení a někdy i po jidle...

Plicní nádory ve Vašem věku jsou poměrně vzácné, může se jednat o přítomnost cizího tělíska, zánět, alergii atd. Bylo by dobré navštívit lékaře, provést nutná vyšetření a dle...

Nadymani,bolesti bricha

| Dotaz od: alena kdolska

Mam dlouhodobe problemy s vyprazdnovanim,hodne plynatost,nafoukle bricho az o 15 cm,nyni stale ve dne i noci,mam citrobacterii a vysoke aslo 636....nadymani a krece me stvou,je...

Pravděpodobně budete muset podstoupit gastro- a kolonoskopické vyšetření a ev. další speciální vyšetření k vyloučení nespecifických střevních zánětů ( Crohnovy choroba...

Sedimentace

| Dotaz od: Tereza

Paní doktorko, už mi bylo řečeno, že se ze sedimentace nedá poznat rakovina, ale že ukáže jen že se v těle něco děje. A chtěla jsem se zeptat, zda v sedimentaci by byl alespoň...

Samotná sedimentace, bez čehokoli dalšího (anamnéze, fyzikální vyšetření, příznaky, další vyšetření...) na nic konkrétního neukazuje, ani na rakovinu. Vždy se musí posuzovat...

Zprava z utz

| Dotaz od: Andrea2210

Pocitovala jsem delsi dobu pocit knedliku v krku, ORL me poslal na UTZ krku. Zprava z UTZ zni: Pravy lalok šž lehce větší- 20x14x41, v dolnim polu je anehochegenni lozisko 5x3...

Rakoviny se neobávejte. Cystická ložiska ve štítné žláze jsou poměrně častá. Samozřejmě by se měla pravidelně sonograficky sledovat, ale riziko malignity je minimální. V popisu...

Menopauza čeká dříve nebo později každou ženu. Je přirozené, že mezi 45–55 lety dojde v ženském těle ke změnám hladin hormonů, které způsobí ztrátu menstruace a možnosti...

 celý článek

Život s revmatickým onemocněním není žádný med. Potřebnou sílu a odvahu v boji s nemocí pacientům ale můžou dodat i příklady významných osobností, které se nemoci nevzdaly, ale...

 celý článek

Hltan

| Dotaz od: Honza

Dobře Paní doktorko za 10 dní mam jit s krkem na kontrolu muj obv. lekař se na muj dotaz ohledně karc. hltanu pousmál udajně přiznak kar. hltanu je hlavně stížené polykaní . Jen...

Nejste ve věku, kdy se rakovina hltanu vyskytuje. Typ vyšetřovací metody bych nechala na lékařích, na vás pak je zanechat kuřáckého návyku.

Přeji Vám dobrý den . Asi týden pozoruji lidsky řečeno pocit knedlíku v krku ale myslím že to jsou hleny pocit je ihned na začatku krku pod dolním patrem . Hleny jsou pruhledné...

S ohledem na váš věk rakovinu hrtanu či hltanu neočekávám, ale vyšetření cestou praktického lékaře považuji za nezbytné.

Bolest v krku

| Dotaz od: Jan

Přeji dobrý den. Na internetu jsem se dočetl, že bolestí v krku při polykaní se projevuje rakovina krku, hrtanu, hltanu nebo jícnu. Trošku mne to vystrašilo, nebo mám bolest v...

Jene. Bodavé bolesti nejsou pro tumor v oropharyngeální oblasti typické. U tumorů se nejdříve objevuje váznútí tuhého sousta, poté se přidává bolest, postižený postupně není...

Vyšší d-dimery

| Dotaz od: aaa

Je mi 27 let a v krvi mi byli zjištěny vyšší d-dimery ( zhruba dvojnásobné než mají být ). Byla jsem hospitalizovaná pro podezření na trombózu. Píchli mi do nohy kontrastní...

Ve Vašem dotazu není uvedeno datum vyšetření D-dimeru, z kontextu předpokládám, že k odběru došlo až po 12.12.(2010?). Bližší informace ohledně vyšetření D-dimerů naleznete...

Červené skvrny na kůži

| Dotaz od: Barbora

Na levém stehně jsem objevila červené skvrny ve tvaru mapy. Na dotek je kůže teplá, nepálí ani nesvědí. Je možné že je to reakce na sluneční záření? Asi dvě hodiny mi na toto...

Je jistě možné, že tyto skvrny jsou vyvolané účinkem slunečního záření, obzvlášť pokud nepopisujete žádné doprovodné příznaky. Spálením kůže, obzvláště opakovaným se vystavujete...

Krvácení po pohlavní styku

| Dotaz od: Lucie

Sexuálně žiji už dva roky.Je mi 17 let a včera (čtvrtek) jsem měla sex se svým přítelem, při kterém jsem začla krvácet. Přitom jsem menstruaci měla před necelými 14ti dny a...

Uklidněte se o rakovinu se zcela jistě jednat nebude krvácení se při antikoncepci může vyskytnou,bolesti v podbřišku vyžadují vyšetření,zajděte na gynekologii a uvidíte,že se...

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: