Spála

Má vaše dítě angínu s horečkami doprovázenou vyrážkou? Má bolesti břicha a zvrací? Má výrazně růžový jazyk? Možná si domů přineslo streptokokovou angínu známou jako spála.

Popis nemoci:

  • Původcem je bakterie Streptococcus pyogenes.
  • Přenáší se kapénkovou cestou.
  • Postihne asi 3 000–4 500 lidí v ČR za rok, většinou se jedná o děti.

Obvyklá léčba:

  • Lékem volby je penicilin, v případě alergie se používá erythromycin nebo tetracyklin.
  • Důležitý je klid na lůžku, odpočinek a dostatek tekutin.

Rizika neléčení nemoci:

  • Komplikací nemoci může být vznik abscesu (dutina vyplněná hnisem), akutní glomerulonefritidy (zánět ledvin) nebo revmatické horečky. Proto je nutné nemocného sledovat.

Přečtěte si více


Jedinci mající spálu šíří bakterie hleny a slinami při kýchání a kašli.

Spála je klasická dětská nemoc. Nemůžeme ji ovšem rozhodně brát na lehkou váhu a pokoušet se ji vyléčit doma pomocí čajů a obkladů na krk. Objeví-li se na těle malého pacienta...

 celý článek
 

Spála a neštovice najednou

| Dotaz od: Robert

Mám 2a pul letého syna.Dnes nám dostal spálu.Asi před týdnem byl v kontaktu s dítětem,které mělo neštovice.Chci se týmto septat,jestli je tam nějaké vážnejší riziko( mohlo bx to...

Čistě teoreticky je možný i souběh obou onemocnění, proto sledujte kůži a při výsevu puchýřků kontaktujte praktického pediatra. Průběh onemocnění je zcela individuální a neumím...

Nejčtenější článek Popíjení náctiletých rozhodně není ničím novým.

K letním prázdninám patří grilování, zahradní party a pikniky. Orosené sklenice piva či barevné koktejly, které obvykle na podobných akcích nechybí, však přitahují vedle...

 celý článek

Spála

| Dotaz od: Lenka

Starší dcerka (5 let) má spálu, zajímalo by mě zda jí může chytit i moje mladší dcerka(4 měsíce)? Děkuji za odpověď.

Ano, může , děti by vůbec neměly být v kontaktu, často si myjte ruce, hodně doma větrejte. nejlepší by bylo, kdyby starší dítě mohlo být po dobu nemoci např. u babičky apod.


Spála

| Dotaz od: Veronika

Byla jsem v kontaktu s člověkem, u kterého se 2 dny na to projevila spála. Je možné, že bych ji mohla také dostat? Jsem těhotná, tak mám trochu strach. Předem děkuji za odpověď

Nákaza sice není pravděpodobná(pacient bývá infekční pouze po dobu akutních příznaků), bohužel ji ale nelze zcela vyloučit. Pokud na sobě pozorujete jakékoliv příznaky (horečku...

Jsem v 5. měsíci těhotenství, moje mamka dělá ve školce učitelku, byla jsem u ní před týdnem na návštěvě a ted jsem se dozvěděla, že nějaké děti onemocněly spálou a spálovou...

Ne, nemějte obavy spála plod neohrozí, spálu způsobuje streptokok, se kterým se setkáváme v graviditě poměrně často, byla byste - pokud byste ji dostala přeléčena antibiotiky...

Spála - spálová angina

| Dotaz od: Věra W.

Můj problém se týká spály (spálové angíny). 24.12.2009 jsem v dopoledních hodinách při návštěvě rodiny syna pocítila náhlý stav zimnice a po hodině jsem byla zdánlivě vpořádku...

Věro! Na tento dotaz nedokáži uspokojivě odpovědět. Domnívám se, že není absolutně podstatné, KDO spálu donesl, neboť během inkubace o ní nepochybně nevěděl a nemohl tudíž...

Spála

| Dotaz od: Kateřina

Ve školce nám visí oznámení: Začíná spála...Chci se zeptat,jaké má příznaky,je-li přenosná virem a nebezpečná pro mého ročního syna.Je šance,že se mé zdravé 5leté dceři vyhne...

Spála je bakteriální onemocnění, které se přenáší kapénkovou cestou - stačí tedy, aby se zdravý člověk setkal s nemocným a vzdušnou cestou se může nakazit. Ne ale každé dítě...

Léčba antibiotiky

Spála je infekční onemocnění vyvolané bakteriemi z rodu streptokoků. Nejčastěji postihuje děti předškolního věku. Typicky se projevuje horečkou, bolestí v krku a kožní...

 celý článek

Vážený pane doktore, jsem v 7.tt+2 a mám angínovou spálu. Než přišly výsledky léčila jsem se 4 dni bioparoxem (který tedy vůbec nezabíral), teploty jsem měla zatím max. 37,5...

Jste li léčena antibiotiky jak píšete,nemělo by onemocnění mít žádný vliv na plod. Příjemný den

Spála?

| Dotaz od: Markéta

Včera z ničeho nic mě popadla teplota, která se během dne zvyšovala. Objevila se bolest v krku a celková malátnost a bolest celého těla. Po ráno mě bolely zuby a hlava. Dnes je...

Určitě zajděte za svým praktickým lékařem, ať Vás prohlédne. Nemyslím si ale, že by šlo spálu - ve Vašem věku to již není typické onemocnění a také vyrážka při ní vypadá jinak...

Nejčtenější článek Ilustrace

Chcete se zbavit rakoviny a děláte pro to všechno. Ať už se zotavujete z chirurgického výkonu, podstupujete chemoterapii, ozařování, nebo jinou léčbu, dopřejte si dostatek...

 celý článek

Spála

| Dotaz od: Lenka P.

Jsem už tři týdny v neschopnosti - od 18.10. Diagnóza byla nachlazení a byl předepsán 1 bal. cyplox 250. Sedimentace po 14 dnech 48/71. Následně výtěr z krku a byl negativní...

Lenko. Předepsaná antibiotika by měla pokrýt i spálu. Negativní výtěr po jejich užití s tím souvisí a svědčí pro jejich účinnost. Únava je celkem běžným projevem každého...

Spála

| Dotaz od: kikilo

Je mi 40 let, jsem asmatik a alergik, pracuji v mateřské škole, kde se vyskytla spála. Mám podezření, že mám spálu (svědivá vyrážka=pupínky po celém těle, bílý povlak na jazyku...

S největší pravděpodobností by se o spálu jednat mohlo. Doporučoval bych proto kontrolu u ošetřujícího lékaře a do té doby klidový režim. Hezký den.

Spala

| Dotaz od: petra



Spála

| Dotaz od: Alena

Mám dcerku 5 let-v květnu prodělala Neštovice.Nyní z 12-13.6. v noci 41.2 horečky....celou noc zvraceni,když polkla jen hlt čaje(vody)hned zvracení.Ráno nám lékařka řekla,že jde...

Postup Vaší lékařky bohužel hodnotit nemohu. Každé onemocnění má svůj vývoj, jednotlivé příznaky se mohou vyskytovat postupně a nemusí být možné stanovit správnou a konečnou...

Spála

| Dotaz od: zuzana

U šestiletého syna, jsem u přichodu ze školky objevila svědivou vyrážku,teplota naměřena 37/8.,v laboratoři udělán stěr z krku, v krku ho nebolí, je možné že se jedná o spálovou...

Bohužel, bez možnosti klinického vyšetření nemohu usuzovat na příčinu obtíží, ale vzhledem k uvedenému výskytu vyrážky a také teploty je pravděpodobná streptokoková etiologie...

Spála

| Dotaz od: Marie

Chci se zeptat:mám 4letého syna, který byl nachlazený, byl 3 týdny doma. Teď jsem ho chtěla dát do školky, ale mezitím, co tam nebyl, se ve školce vyskytla spála. Mám strach ho...

Inkubační doba spály je 1-5 dní. Po infekci počítejte s tím, že syn bude k dalším nákazám více vnímavý, pokud tedy budete mít možnost, nechte jej ještě alespoň 3 dny doma.

Spala

| Dotaz od: Jaromir

V sobotu jsme byly s dcerou u lekare ,byla nam zjištěna spala,objevili se pupínky,doprovázející svěděním.byl nam předepsán ospen po 8hodinach.po třech dnech užívání léků,svědění...

Pravděpodobně se o spálu nejedná, jednak spálový exantém nebývá svědivý a nevyskytují se u něho pupínky a navíc by na ATB měl zareagovat a být na ústupu v opačném směru, než se...

Dětská spála

| Dotaz od: ppetronela

Chtěla bych se zeptat jestli mi hrozí nějaké riziko, jsem ve 23 týdnu těhotenství a u dcery ve školce je spála. Dcerka má druhý den vysokou teplotu až 39°C, zvracela, bolela jí...

Riziko, že vaše dcera onemocnění spálovým bacilem, streptokokem, tu samozřejmě existuje. A je možné, že i vy můžete onemocnět.Pokud by se jednalo o onemocnění původcem spály...

Hemofil či spála?

| Dotaz od: Irena

Před 7 dny jsem byla se svým 8letým synem na pohotovosti. Byl celý osypaný drobnou krupicí. Lékařka nedokázala diagnostikovat, zda se jedná o alergii či spálu. Pozvala nás na...

Vyrážka připomínající drobnou krupičku se skutečně u spály vyskytuje, léčba Ospenem je v takovém případě adekvátní (jedná se o streptokokovou infekci a zde je lékem volby...

Detska spala

| Dotaz od: Samantha | z mobilní aplikace

Mam 2 leteho syna vcera jsem snim byli v nemocnici s Tim Ze ma po celem tele vyrazky zarudly jazyk a bolesti v krku ,diagnoza znela Ze ma spalu prosim o radu Jak uzivat...

Penicilin se užívá každých 8 hodin, o tom vás ale měli poučit v nemocnici a lékárně. Léčba trvá 10 dnů. Nakažlivost je 2 dny, zhruba do začátku efektu antibiotik.

Spála

| Dotaz od: Andert

Syn (4leté) dolečil před 2měsíci spalu.A to tak že po 3týdení lečbě se během 5hod vratila a doktorka nasadila silnejší antibiotika...Po další lečbě docházíme kazdých 14dní na...

Ve Vašem dotazu jste zapomněla položit otázku.Prosím, kontaktujte nás znovu, budeme -li vědět, co Vás ohledně léčby spály zajímá, rádi Vám odpovíme. Hezký den.

Spála

| Dotaz od: Štěpánka

Měla jsem v krku streptokoka B,byl odléčen v květnu. V červenci dělán znovu výtěr. Vše v pořádku. Sloupaly se mi teď prsty u nohou. Je možné,že je to ještě k tomuto spálovému...

Pokud je výtěr negativní, mělo by být vše v pořádku. Přítomnost bakterie se zjistí kultivačním testem. Pokud se Vám tedy sloupaly prsty u nohou, mohlo by se jednat i o jiné...

Spála?

| Dotaz od: Pavla

Dcera 1rok a4 mesíce bere tyden antíbiotika na nekonečnou rýmu a kašel. ted po tydnu se ji na hrudníčku a břše obevili male pupínky,asi na třech místech je červený flek a...

Výsev vyrážky po týdnu není pro spálu typický. Vyrážka se obejvuje zhruba po 24 hodinách, a to na hrudníku a končetinách, ne na obličeji. Někdy se přirovnává k "husí kůži...

Spála a domácí zvířata

| Dotaz od: romana

Ráda bych se zeptala zda je vhodné mít přímo v bytě kde se pohybuje dítě nemocné se spálou domácí zvířata ( králík a činčila ) , mám e je pouze na hlídání a syn s nimi nebyl...

Pokud na ně syn není alergický a nezhoršuje mu jejich přpítomnost probíhající onemocnění, tak zvířata nevadí.

Spála a rekonvalescence

| Dotaz od: Zuzana

Syn 5.5 roku prodelal spalu, antibiotika dobral 10/6 v patek,dnes v pondeli 13/6jsme byli na kontrole,lekarka nam doporucila byt jeste cely tyden doma s moznosti chozeni ven,je...

Zuzano, i když je syn již relativně v pořádku, jeho tělo a imunitní systém se ještě vzpamatovávají z proběhlé nemoci a antibiotické terapie, proto by nebylo vhodné takto...

Spála?

| Dotaz od: Alex

Moje dvouletá dcera měla asi 14 dní vyrážku -červená krupička na boku hrudníku,na paži a stehně jednostranné končetiny.Myslela jsem si,že je to reakce po konzumaci jahod.Během...

Popsaný výsev vyrážky a nepřítomnost obtíží, jako jsou setrvaleji vyšší teploty a bolesti v krku, není pro spálu moc charakteristický. Nicméně jistotu Vám dá vyšetření u...

S přítelem jsem spala 26.5.

| Dotaz od: Simona

Už jsem zde jednou psala, ale chtěla bych se zeptat ráda i podruhé. S přítelem jsem spala 26.5, byl to styk přes mensturaci, která mi končila 28.5, od té doby, mne pobolívá...

Aby byl časný těhotenský test průkazný, nejčasněji kdy si ho můžete udělat, je první den nedostavení se menstruace, u Vás 21.6., pokud nebudete těhotná vyhledejte gynekologa k...

Spála

| Dotaz od: Nikola

Jelikož je před víkendem, tak mám trošku obavy a píšu. Před týdnem jsem byla s rodinou na výletě, po něm mě začalo lehce bolet v krku, což pak ustoupilo. Za dva dny jsem je...

Podle kliniky spíše myslím, že máte jen virosu, kde je terapie pouze symptomatická! Angína se projevuje jinak, spíše progreduje, hlavně bolí v krku a většinou bývá pacient...

Spála

| Dotaz od: Hana

Dnes mé skoro 3 leté dcerce paní doktorka diagnostikovala spálu. Bohužel dcera je alergická na amoxicilin a paní doktorka ji raději předepsala Sumamed sirup po dobu 5 dnů.Všude...

Předepsaná léčba je dostačující. Sumamed (tedy léčivá látka v něm obsažená) účinkuje i proti Streptokokovi, který způsobuje spálu, a má dlouhý biologický poločas, cca 9 dní, tj...

Angína ?

| Dotaz od: L. | z mobilní aplikace

Syn má spálu,lékař ji diagnostikoval podle vyrážky a pohledu do krku, syn bere antibiotika Ospen(od 10.12.) a je už bez příznaků.Mě asi 12.12. začalo bolet v krku,mám tam pár...

Vážená paní, spála je vysoce nakažlivé onemocnění, vyvolané streptokoky. Vzhledem k řadě různých kmenů spálových streptokoků může člověk onemocnět spálou vícekrát za život...

Spálová angina

| Dotaz od: Bára

V rodině máme spálovou anginu. Má sestra i rodiče berou antibiotika. Já se však nemocná necítím, nemám teplotu. Jenom mě trochu škrábe v krku, ale jelikož jsem alergik, jsem na...

Brát antibiotika naslepo je nesmysl, protože si jimi narušujete svoji vlastní, pozitivně působící bakteriální flóru. Je vhodné provést kultivační vyšetření z krku a teprve při...

Spálový bacil

| Dotaz od: Lucie

Mé 7leté dceři lékařka po výtěru z krku diagnostikovala spálový bacil. Jelikož již nemá žádné příznaky doporučila bez léčby čekat 3 týdny pak udělat znovu výtěr. Před 10 dny...

Pokud má dcera bolesti v krku nebo teploty a byla zjištěna přítomnost spálového bacila, je nutné ji zaléčit antibiotiky - penicilin nebo při alergii např. klarithromycin. Se...

Revmatická horečka

| Dotaz od: Kamila

Za jak dlouho se obvykle po atb neléčené spálové angíně může rozvinou nemoc ledvin a revmatická horečka? Na netu píší, že 2 - 3 týdny po neléčené infekci. Ale já nevím, jestli...

Kamilo. Je to myšleno za 2-3 týdny od "zdánlivé" úzdravy. Pokud již pacient se spálovou angínou nemá horečky, je považován za zdravého. Od této chvíle běží ony 2-3 týdny. Hezký...

Pyogenes

| Dotaz od: Radka

Brala jsem dvoje atb na chlamydie. Následkem toho se mi udělala moučnivka a měla jsem horečku. Šla jsem na výtěr, asi 2 dny poté, co candida (bílá místa) zmizela z pusy...

Paní Radko! Chápu, že máte obavy z bakterie, která může způsobit spálu. Nicméně je fakt, že nález streptococcus pyogenes ve výtěru může znamenat jen jeho nosičství. Skutečně...

Diagnostika spály

| Dotaz od: Jitka

Tříletá dcera je léčena antibiotiky kvůli podezření na spálu. Paní doktorka jí nasadila ATB bez jakéhokoliv laboratorního vyšetření. Bohužel jsem nevěděla, že se může udělat...

Jitko, spála má klasický klinický obraz zarudlého hrdla, vyrážky a horečky a zkušený lékař ji bez jakéhokoliv laboratorního vyšetření pozná. Neléčená spála má horší následky...

Podezření na spálu

| Dotaz od: Ivana

Prosím, u syna je podezření na spálu.(od pondělí). Teplotu nemá, dostal penicilin. V neděli bychom měli jet na dovolenou, kde chceme chodit celé tři dny po památkách. Může mezi...

Paní Ivano. Syn by již v neděli infekční být s největší pravděpodobností neměl. Přesto bych ale doporučovala ponechat ho i po dobrání ATB ještě pár dní v klidu. Pro organismus...

Obracím se s dotazem, starší syn 6 let má spálovou angínu, třetí den bere Ospen a konečně bolesti ustupují.Teď se mi jedná o mladšího syna 2 roky, který je se starším stále v...

Antibiotika bych preventivně nenasazovala, je to zbytečné zatěžování organismu. Olupování kůže na dlaních a mezi prsty může být prvním projevem spály. Váš starší syn přestane...

Je to spalova angína?

| Dotaz od: Stanislava

Syn 4roky,vyrazka jako krupicka(červené pupínky(,detska lékařka řekla,že je to spálová vyrážka,teplota 36,5,v krku ho nebolí,jí a pije normálně,myslela jsem,že má na něco...

Stanislavo, dětská lékařka postupuje správně. Vzhledem k pozitivitě výtěru na streptokoka (spálový bacil) a vyrážce se skutečně bude jednat o spálu. Podávání penicilinu v...

Spálový bacil

| Dotaz od: Renáta

Moje dcera (8 let) má potvrzený nález spálového bacilu z výtěru v krku. O víkendu byla u babičky, v té době ještě bez problémů. Babička je zaměstnaná v potravinářské výrobě...

Pokud by po diagnose Vaší dcerky hygienička požadovala speciální režim,informovala by Vás již lékařka dcerky.

Spálová angína

| Dotaz od: Jana

Ráda bych se s vámi poradila. Již třetí den mám pravděpodobně spálovou angínu. Nejprve vysoké teploty (přes 39), stejné bolesti jako při chřipce + bolest v krku. Dnes ráno se mi...

Spálová angina se přenáší kapénkami. Neměla byste proto dvojčata líbat, měla by být krmena a čistých lžiček (to ale jistě víte :) ) a měla byste si vždy umýt ruce, když na ně...

Jsou nutná antibiotika?

| Dotaz od: Michala



Spálový bacil

| Dotaz od: Jiřina

Bylo mi řečeno, že při spálovém bacilu může dojít k poškození zraku a že by mě být nemocný v šeru a vyhýbat se ostrému světlu. A pak mám další dotaz, když jsem těhotná (v 4...

Při spále či spálové angině nedochází k poškození oka. není nutné být v šeru. V těhotenství nehrozí žádné riziko pro plod.

Sport a antibiotika

| Dotaz od: Šárka

Dcera byla na výtěru a vyšel ji spálový bacil na tři křížky.Dostala Ospen.Nic jí není kromě oparu na puse.Jak dlouho musí být doma a jak dlouho nesmí sportovat?Navštěvuje totiž...

Vážená paní Šárko! Spálový bacil (Streptoccocus pyogenes) je vhodné skutečně přeléčit antibiotiky, nepatří do žádného krku (nosu, mandlí, uhru), ani když zrovna nezpůsobuje...

Loupani kuze u ditete

| Dotaz od: danka31

Chtela bych se zeptat muj sesti lety syn mel anginu dostaval ospen a po lecbe se mu zacala loupat kuze na rukou lekarka rekla ze to nic neni ze to ma nemoc spinavych rukou muze...

Po prodělané streptokokové infekci či spále je olupování dlaní naprosto normální a typický jev. Do školky může, tyto projevy nejsou infekční.

Za kolik dní si může nemocné dítě (spála) mezi zdravé sourozence a bratrance hrát aniž by se nakazila?

Po pěti dnech užívání antibiotik by již nemělo být dítě pro ostatní infekční. Hezký den

Opět uzliny

| Dotaz od: Zuzana

Moc bych chtěla požádat o radu jak postupovat. Dcera onemocněla koncem listopadu spálou a vleklo se to, vystřídala různá antibiotika. Asi po 14 dnech od jejího onemcnění mi...

Mohu jedině poradit znovu lékařku vyhledat. Jako hypochondr si s klidným svědomím nepřipadejte :), letošní záněty dýchacích cest jsou komplikované a poměrně dlouho se léčí...

5. nemoc u dětí

| Dotaz od: Ilona

Chtěla jsem se zeptat na informace ohledně 5.nemoci u dětí. Můj 16-měsíční syn má od pondělí vysoké horečky až 39°C, ve středu nasazen Ospen pro čepy na mandlích, ve čtvrtek...

Nelze diagnostikovat na dálku, ale myslím si podle Vašeho popisu, že se jedná spíše o spálu. Při ní se může i olupovat jazyk ( proto si na něj dítě sahá). Antibiotika jsou tedy...

Spálový bacil

| Dotaz od: Šárka

Chci se zeptat u mé vnučky, s kterou jsem často v kontaktu byl zjištěn spálový bacil (B) v přirození a následně i v krku. Mně současně trápí kvasinkové problémy, kterých se...

Kvasinky a bacily (streptokoky skupiny A u spály) jsou naprosto odlišné mikroorganismy. Hezký den.

Spálová angína

| Dotaz od: Magdalena

U synka ve školce se objevila spálová angína a já zvažuji zda ho tam dávat, jelikož mám doma i ročního synka, který vždy chytí vše. Kdyby to chytnul mladší syn, je to problém...

Není to nic zásadně nebezpečného, je dobře léčitelná antibiotiky - spála - info zde: http://www.ulekare.cz/clanek/spala-1101?search=sp%C3%A1la&from=0 . Rozhodnutí o ponechání...

Syn (5 let) měl v sobotu a neděli 38,6°C, v neděli si stěžoval na bolest v krku, jelikož ho měl zarudlé a povlak na jazyku, vyrazili jsme v Po k Dr. To už byl bez teplot. Pani...

Rozhodně bych doporučoval znovu navštítvit ošetřujícího lékaře a situaci s ním konzultovat. Nenasazení léčby antibiotiky totiž nebylo zcela moudré, účinnost homeopatik navíc...

Svědivá vyrážka při spále

| Dotaz od: Michaela

Měla bych dotaz ohledně vyrážky při spále.Synovy jsou dva roky a hrozně se osypal,vysoké herečky adt... Byli jsme u naší pediatričky a ta mu zjistila spálového bacila,napsala mu...

Hezký den Michaelo, Fenistilové kapky by měly svědění alespoň trochu zmírnit. Účinnější kapky proti svědění u dětí nejsou k dispozici. Můžete zkusit na místa, která nejvíce...

Onem. ruce-nohy-jazyk

| Dotaz od: Lenka

Měla bych dotaz. Má 4-letá dcera má již 2 dny v pusince cca 5 aftů, z toho největší na jazyku a objevila se jí vyráška na dlaních rukou a ploskách nohou (malé drobné puchýřky...

Mohlo by se jednat jak o spálu, tak např. i o neštovice. Doporučoval bych proto kontrolu u ošetřujícího dětského lékaře. Hezký den.

Jsem v 5. měsíci těhotenství, byla u mě na návštěvě kamarádka se svou 3letou dcerou,která měla možná spálu, prý se to neprokázalo ze stěrů z krku.Ale pro můj klid bych chtěla...

Spála nepřináší těhotným ženám a jejich nenarozeným dětem žádné specifické riziko. Je dobře léčitelná penicilinem.

Ačkoliv názvy obou nemocí mohou být do jisté míry zavádějící, a řada lidí je dokonce považuje za tutéž chorobu, ve skutečnosti jsou rozdíly mezi nimi zcela zásadní

 celý článek

Spálová angína

| Dotaz od: Sabina

Včera mě celkem náhle tzv. položila horečka, vzhledem k tomu, že jsem v úzkém kontaktu s dítětem s diagnostikovanou spálovou angínou, šla jsem dnes ráno k lékařce a dostala jsem...

Spála a spálová angína jsou dvě onemocnění s podobnými příznaky. Původcem těchto onemocnění je bakterie streptokok. Jako spála (s vyrážkou) probíhá tato infekce u malých dětí, u...

Některé infekční nemoci se projevují horečkou a specifickou vyrážkou na kůži. Podle typu vyrážky, velikosti puchýřků, barvy a dalších znaků se dá poměrně přesně určit, o kterou...

 spustit dotazník

Když se zeptáte někoho, kdo klíšťovou encefalitidu prodělal, na jeho nejhorší zkušenosti, pravděpodobně kromě krutých bolestí hlavy zmíní i dlouhodobé následky tohoto onemocnění.

 celý článek

Vrozené srdeční vady, aterosklerózu, arytmii a Eisenmengerův syndrom, jsme probrali v první části článku. Ve druhém díle se dočtete, co dokáže srdci způsobit neléčená spála, jak...

 celý článek

Počít dítě za pomoci medicínských metod znamená pro každý pár značnou fyzickou a psychickou zátěž. Nezřídka jsou s tímto zákrokem spojené i vyšší finanční náklady. Také...

 celý článek

Každý rodič tuto situaci jistě zná. Ráno jdete vzbudit svého malého školáka a v posteli ho objevíte s pořádnou horečkou. Místo pracovních povinností tak strávíte den čekáním v...

 celý článek

Asi před 20 dn...

| Dotaz od: Lea

Asi před 20 dny mě kouslo klíště, malý flíček se brzy stratil, ale po týdnu mě přemohla "viróza" ( bílý krk, horečky bolest celého těla). Dnes je mi už dobře, ale kolem kousnutí...

Bylo by vhodné flíček ukázat Vašemu praktickému lékaři. Mohlo by se jednat o příznak infekce přenosné klíštaty nebo náhodná souvislost. je však nutné další dovyšetření.

Rakovina děložního čípku

| Dotaz od: anonym

Chtěla bych se zeptat, pokud jsem spala s jediným partnerem, který byl ještě panic, je možné, že i po očkovaní rakoviny děložního čípku onemocním? Děkuji

Ano, možné to je, riziko je však díky očkování daleko nižší. Hezký den.

Jmenuji se Honza a mám dotaz: Nevím si už rady s nemocí dcery, má 2 roky a její utrpení mě ničí! Už od pondělí 15.6.09 začala být nakřáplá, v pondělí v noci jak spala se stále...

Pravděpodobně se jedná o zánět v oblasti hrtanu. Pokud se tyto obtíže stále zhoršují, nepokoušejte se léčit sami doma a vyhledejte odbornou pomoc, nejlépe na pediatrickém...

Nespavost

| Dotaz od: Dana

Trpěla jsem nespavostí ale začala jsem brát po poradě s lékařkou Prothiaden 25 ml. Beru 1/2 tbl. odpoledne a klidně jsem spala.Problém se vyřešil. jen,kydž jsem jela na výlet a...

Klimonorm může teoreticky mít vliv na spánek jak sám o sobě, tak v kombinaci s jiným lékem. Užívat se může kdykoli během dne, klidně ráno. Zkuste ho užívat ráno, pokud by i...

Zdravím Vás.Jsem rok po herpet.meningoencefalitidě a velmi čato mě bolí hlava a stále bych spala.V noci mám křeče - záškuby v rukách, často jsem poškrábaná, to pokud usnu s...

Poraďte se rozhodně s neurologem,jistě se i pro vaši situaci najde řešení..Hezký den.

Začla sem brát...

| Dotaz od: Aneta

Začla sem brát HA Regulon, a je tam napsaný že:První tableta Regulonu se má použít první den menstruačního krvácení. Žádná další kontracepční opatření nejsou nutná. to znamená...

Pokud jste začala užívat HA Regulon první den menstruace, ochrana skutečně nastupuje od 1.dne užívání, tj.7.den jste také chráněna. Při užívání antikoncepce může dojít v průběhu...

Dcera (2,5 roku) si 8.4. (tj. před 9 dny) při pádu zlomila pažní kost nad loktem, byla operována (kost drátkována), nyní sádra na 5 týdnů. Je nezvykle moc ospalá (dříve spala...

Spavost po operaci může být normální, s počtem rentgenových vyšetření to jistě nesouvisí. Pokud by stav přetrvával ještě týden či dále, doporučuji návštěvu neurologa.

Těhotenství

| Dotaz od: Veronika

Chtěla jsem se zeptat.Beru antikoncepci pravidelně.Beru mirelle.Minulý týden 29.8.Jsem spala se svým přítelem měla jsem už placebo prášky.Ve středu se mi měla dostavit...

Těhotenství se mi zdá nepravděpodobné,100% ho však vyloučit nelze.

Mám skoro pětiměsíční dceru se špatnými kyčlemi. Již se tak narodila, máme to dědičné, trpěla jsem stejným problémem i má matka. V úterý jsme byly na kontrole a závěr je...

Vím, je to velmi těžká situace, ale bohužel asi třmeny budou muset zůstat, aby maličká mohla v dospělosti bez problémů a bolestí chodit - to je jisté a vy to také dobře víte...

Od měsíce prosince 2008 mě trápily trávicí potíže, kdy bolest byla na pravé i levé straně břicha pod žebry a silně vystřelovala do zad. Byla jsem na sono břicha, odběry krve i...

Návštěva lékaře je určitě vhodná. Z pouhého popisu ( i když poměrně podrobného) nelze určit příčinu obtíží - popsaným způsobem se projevují jak svalově kosterní poruchy, tak...

Můj problém se ...

| Dotaz od: Dana Matejsková

Můj problém se týká nespavosti. Mám ročního chlapečka, který je v poslední době hodně nemocný, také jsem se připravovala na státnice, které jsem tento týden úspěšně složila. I...

Je pravděpodobné, že stres ze státních zkoušek v kombinaci s náročností péče o Vašeho syna působí potíže s spánkem a únavou. Předpokládal bych, že se vše postupně upraví poté...

Velké zpoždění

| Dotaz od: Kristýna

Mám takowý problém.Se swym prítelem jsem už spala,ale ted se bojim,ze jsem tehotna.Menstruaci sem nemela měsíc,ale žádné jiné příznaky těhotenstwí jako tak nemám.Newolno mi taky...

Kristýno! Pokud jste měla nechráněný pohlavní styk, těhotná být můžete. Jediný způsob jak to zjistíte je zakoupení těhotenského testu. Bát se v této situaci vám příliš nepomůže...

Dětská psychologie

| Dotaz od: Lucie K.

Mám 18-ti měsíční dceru. Máme problém s usínáním ve večerních hodinách. Od narození spala dcera v postýlce a pouze v noci, když se vzbudila a plakala, tak jsem si ji brala k...

Lucie! Doporučuji dcerce najít místo pro postýlku v jiné místnosti, jejím pokoji, který si už zaslouží. Ať už ji odstěhujete do jiného pokoje nebo ne, důsledně trvejte na tom...

Otehotneni

| Dotaz od: Denisa

Mela bych dotaz muzu otehotnet kdyz , jsem spala se svym klukem,bez ochrany,a on se do me sice neudelal , ale bojim se toho zvhcovadla ,ktere prichazi pred spermiema ,mohu z...

Otěhotnět můžete, i když pravděpodobnost je velmi malá.

V mnoha filmech je novopečená matka zachycena jako zmatená, uslzená a vágní osoba, která uprostřed noci bloumá po bytě a naráží do nábytku, zatímco se pokouší vzpomenout, kde...

 celý článek

Ospalost

| Dotaz od: Iva

DOBRÝ DEN UŽ DELŠÍ DOBU SE CITIM OSPALA POŘAD BYCH SPALA ČIM TO MUŽE BYT MAM I VYSOKY TLAK A OBEZITU 3 ST JINAK NEMAM PROBLEM DĚKUJI

Paní Ivo! Vsadím se, že Váš problém je skutečně právě ta obezita. Potřebujete se trochu dostat do kondice! Je sice taková ospalá sezona, ale vy se začněte nějak pohybovat...

Rýma novorozence

| Dotaz od: Žaneta

Měla bych otázku,mám sedmi týdení dceru a má od 1týdne rýmu ale nejde mi vysát ani odsávačkou ustní ani na vysavač koupila jsem Libenar a Nasivin pro novorozenata ale rýmu má...

Běžné nosní kapky se nedoporučuje užívat delší dobu ani u dospělých a tím více to platí pro malé děti. Například Nasivin pro kojence nedoporučuje výrobce v příbalovém letáku...

Nespavost po porodu

| Dotaz od: Martina

Jsem 7 měsíců po porodu a již 3 měsíce trpím nespavostí. Lékařka mi napsala Lexaurin, že prý je to od nervů a ze stresu. Mám stále bušení srdce v břišee a břicho mě i bolí. Léky...

Paní Martino, dobrý den! Spánkové laboratoře existují, ale podle popisu a podle toho, že Vám tak dobře zabírá Lexaurin soudím na to, že máte potíže se svou nervozitou. Pomohly...

Asymetrický obličej

| Dotaz od: Monika

Mám devítiměsíční dceru, která má asymetrii v obličeji (levá tvář menší než pravá). Lze s tím něco dělat? Od šesti týdnů věku jsme cvičily podle Vojty (měla tortikolis), cca. v...

S asymetrií v obličeji jen těžko něco uděláte. Pouze se snažit, aby spala na druhém boku než má predilekci hlavy. Nicméně růstem se může asymetrie ještě vylepšit.

Chronicky unavovy syndrom?

| Dotaz od: Petr

Prosim o radu.Jsem v zoufale situaci,respektive moje zena.V prosinci roku 2007 mela pomerne dlouhe bezvedomi a byla sama doma s nasimi dvema detmi.Stalo se to po vecernim...

Zde je každá rada drahá. Záchvaty zarudnutí se objevují u záchvatovitého zvýšení krevního tlaku, což obvykle souvisí s poruchou činnosti nadledvin - konkrétně při výskytu...

Antikoncepce a antibiotika

| Dotaz od: Barbora

Mam mensi problem. Uz asi dva roky beru pravidelne HA Mercilon. Minuly tyden jsem ovsem dostala antibiotika na anginu - Duracef 500. Vcera jsem spala se svym pritelem a bohuzel...

Můžete být klidná, Duracef antikoncepci neovlivňuje. Jen na vysvětlenou - pouze některá antibiotika antikoncepci ovlivňují - některá snižují a některá zvyšují její účinek. Aby...

Prvni prikrmy a boleni bricha

| Dotaz od: Katerina

Me dcerce je sest a pul mesice. Je plne kojena. Jeste pred mesicem spala v noci sest ci sedm hodin, nyni se doba spanku postupne zkracuje a spi nejdele 3 hodiny. Kojim ji tedy i...

Kateřino! Pokud vaše holčička nemá průjem a váhově prospívá, zkuste jí koupit probiotické kapky určené pro tuto věkovou kategorii (cena bývá spíš vyšší, ale kapek se dává malé...

Záněty...

| Dotaz od: Lucie

Už asi půl roku mám pořád problémy se zánětama.Nemůžu se svým přítelem spat,protože mě to bolí.Už sem vyzkoušela Entizol a Clotrimazol a pomohlo mi to tak na týden a jak jsem s...

V první řadě se musí léčit i přítel, jinak se toho nezbavíte. Nevím, zda jde o mykosy (kvasinky) nebo jiné druhy gynekologického zánětu -i nformujte se u svého gynekologa a bud...

Olupování jazyka

| Dotaz od: Hana

Co může být příčinou loupání jazyka ? Podotýkám, že to není bolestivé. Je to jen vidět v zrcadle při vypláznutí jazyka. Někdy to zmizí a zase se to objeví.

Možností je několik, například spála, kvasinky, nedostatek vitamínu B, důsledek užívání některých léků, dehydratace, ... Pokud obtíže trvají již nějakou dobu, poraďte se svým...

Únava a zvýšená teplota

| Dotaz od: Eva

Již druhý týden mám zvýšenou teplotu:37-37,5. Jsem stále unavená,malátná,pořád bych spala,bez energie. Jiné další příznaky nemám- nyní jen slabší rýma. Ze začátku jsem léčila...

Paní Garšicová, velice pravděpodobně proděláváte některé z virových onemocnění. Doporučila bych Vám navštívit Vašeho lékaře k podrobnějšímu vyšetření, mohlo by se jednat např. o...

Zvětšená krční mandle

| Dotaz od: míša

Mám jeden problém,už od včerejška mám silně ucpaný noc a tak jsem dnešní noc spala s otevřenou pusou.Když jsem se ráno probudila zjistila jsem že mám zvětšenou mandli v krku.A...

Dostavte se na vyšetření k obvodnímu lékaři, mandle je zvětšená z nějaké příčiny, která by se měla vyšetřit a zaléčit. Hezký den.

Krvácení při styku

| Dotaz od: Kristýna

Chtěla bych se zeptat,beru pravidelně Hormonálni antikoncepci,ale když sem spala se svým přítelem,tak jsem během pohlavního styku,začla krvácet,ale platíčko nemám ještě dobrané...

Krvácení může být vyvolané hormonální dysbalancí, pokud by se opakovalo, doporučovala bych změnu ATK. Pokud šlo jen o špinění, může to být také vyvolané mechanickým poraněním...

Nezkušená

| Dotaz od: Dominika

.Jsem ještě nezkušená..S přítelem jsem spala poprvé s Kondomem ..Ted Jsem začala brát antikoncepci. .Včera sme spoli spali a Udělal se do mě...Nevadí to?!..Nebudu těhotná?..A...

1)Záleží na tom,kdy jste začala užívat antikoncepci. Doporučuje se cca první týden užívání používat navíc kondom, plná účinnost antikoncepce nastupuje až po tom týdnu. 2...

Stitna zlaza

| Dotaz od: monika

Je mi 20let a vazim 56 kilo a merim skoro 180cm vydy sem vazila 68 hrozne jim ale nepriberu takhle sem shodila poporodu a uy stracena kila nedozenu ,casto jsem nervozni furt...

Moniko! Je třeba navštívit lékaře, mnohdy je podkladem ztráty hmotnosti nějaké onemocnění. Pak by to jistě chtělo zamyslet se nad strovacím režimem a prostě přidat, s důrazem...

Atopicky ekzem?

| Dotaz od: IVA

Mám dotaz ohledně mé dvou měsíční holčičky.V pěti týdnech se jí obsypal obličejíček jakoby krupičkou.Malá byla spokojená,neměla se tendenci škrábat i spala jako před tím.Pak se...

Nemusí to nutně být hned ekzém, může to být také prostá reakce citlivé kůže na jiné dráždění než potavinové. Dcerka však může mít k ekzému sklon. Proto je potřeba co...

Narušená imunita?

| Dotaz od:

Chtěla bych Vás poprosit o radu co se týče mé 4 a půl leté dcery. Ve 2 a půl letech byla na ostranění nosních mandlí i z důvodů opakovaného oboustranného zánětu středního ucha...

Imunologické vyšetření bych rozhodně doporučovala,lze jej absolvovat i bez doporučení obvodního lékaře.Dále bych taktéř doporučovala ORL vyšetření a stěry z mandlí.

Dotaz

| Dotaz od: Lenka

Mám takoví zvláštní dotaz .Již delší dobu se léčím pro bolest hrudní páteře.trvá to jiš zhruba pět let.ale ted přes dva měsíce mám takové divné stavy často se mi motá hlava bolí...

Může se jednat o obtíže způsobené jak iritací nervů, tak i o jiné neurologické onemocnění. Doporučoval bych proto konzultaci na neurologii, kde by příčinu obtíží měli odhalit...

Krvaceni

| Dotaz od: patricie

Chtela jsem se zeptat beru antikoncepci minisiton a a mensrtaci mam normalne ,ale predevcirem mi to zase zacalo pritom beru prasky může to byt tím ze jsem nedavno spala s...

Krvácení mimo cyklus má různé příčiny - od tzv.krvácení z průniku (tj.ze zvýšené hladiny hormonů při užívání antikoncepce, bývá cca v polovině cyklu) přes krvácení jako projev...

Streptokok u dítěte

| Dotaz od: Michaela

Chtěla bych se zeptat jesli je streptokokové onemocnění nakažlivé. mám dvě děti a bojím se aby to nechytila mladší dcera(2roky). Prosím o radu

Michaelo. Ano, streptokokové onemocnění (např. angína, spála) jsou nakažlivé. Lepší bude karanténa. Hezký den.

Spálová angína

| Dotaz od: Hanka

Náš pětiletý syn má spálovou angínu.Neměl žádné výrazné obtíže,jen bolest hlavy,trochu ho bolelo v krku a rýma,bez teplot.Považovali jsme to za běžné nachlazení.Až začal kulkat...

Hanko! Rozhodně by ještě nekolik dní měl mít klidový režim. Děti jistě neuhlídáte, ale pokud možno se mu věnujte a vybírejte si klidné aktivity, jako je čtení, kreslení...

Klíšťová encefalitida

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych se zeptat. Asi před 5 dny jsem chytla na dovolené u Znojma klíště. Mohlo být přisáté tak max. 4 hodiny. Po vytažení jsem místo vydezinfikovala. Flíček byl malinký a...

Teoreticky může jít i o infekci z klíštěte, dodržujte maximálně klidový režim, prostě jako když jste nemocná. Nic jiného zatím dělat nemůžete. Za 4 týdny po přisátí si nechte...

Antibiotika-antikoncepce

| Dotaz od: Makynka

Mám takový problém,že jsem po dobu užívání antikoncepčních prášků a užívala jsem penicilín 500 mg proti streptokokové angíně a zároven jsem pravidelně spala se svým přítelem. v...

Makynko! To, co popisujete, jsou typické ranné příznaky těhotenství. Užívání antibiotik vede ke snížení antikoncepční účinnosti hormonů. Proč s přítelem spíte v době své nemoci...

Kapavka

| Dotaz od: sandy

Chtela bych se zeptat, priteli pred tydnem rekli.ze ma kapavku. dostal atb a ja musela prijit take.kapavku vsak nemam, mam jen nedostatek lactobakterii nebo tak nejak to bylo...

Ano, je možné přesně to, co jste popsala.... Kapavku jste mohla dostat od ex přítele, tu pak přenést na nového přítele a protože jste mezi tím brala antibiotika, tak u Vás se...

Krční páteř

| Dotaz od: Michaela

Paní doktorko. Měla bych na Vás dotaz.Zhruba před 2 měsíci jsem měla bolest na hrudi a bušení srdce. Lékaři mě proto zkoumali ohledně srdce. Vyšetření vpořádku. Poté jsem se...

Jsou-li vaše potíže od páteře, byla li vyloučena jiná příčina, bude asi nějakou dobu trvat, než se ji zbavíte. je třeba vytrvat ve cvičení, každý den, i 2x denně, můžete zkusit...

Strach z těhotenství.

| Dotaz od: Papilot

Je mi 15 a spala sem se s vým klukem.. jenomže celkově sem se všeho bála, prostě toho že bych mohla otěhotnět, takže jsme se rozhodli, že spolu budeme spát, ale že "ho" před tím...

Udělejte si test a podle výsledku navštivte gynekologa.

Bolesti pravého podbříšku

| Dotaz od: Kamila


Dopis je velmi obsáhlý, otázky ale nejsou nijak stanoveny, kromě toho, zda se po operaci slepého střeva, appendixu, se jezdí do lázní. tato operace není v indikačním seznamu...

Nevolnost a slabost u dcery

| Dotaz od: Michal

Dceři bude sedmnáct let. Už delší dobu si stěžuje na závratě a občas jí bolí hlava. Tento týden se ale vše vyhrotilo. Dcera je velmi unavená, točí se ji hlava hlava, pořád by...

Michale, Vaše dcera by určitě měla mít základní krevní náběry - všechny tyto příznaky může způsobovat např. chudokrevnost. U dospívajících je mnoho obtíží způsobeno vadným...

Těhotenství

| Dotaz od: Aneta

Chtěla jsem se zeptat zda-li je možné že bych byla těhotná. S přítelem jsem spala poprvé asi 2 týdny po menstruaci. Kondom praskl ale dřív než se udělal. Menstruaci jsem měla...

Udělejte si těhotenský test. Dále dle výsledku. Těhotná nejspíš nebudete, ale test bych si udělala.

Spánek

| Dotaz od: Kateřina

Mám velké potíže se spánkem, v noci usínam tak hodinu, a pak se celou noc budím několikrát. Poslední dobou se přidaly hrozné noční můry, ze kterých se dokážu probudit ale pak se...

Doporučuji vyšetření v některém centru pro diagnostiku a léčbu poruch spánku, příp.psychiatrické vyšetření.

Plačící dítě přes den

| Dotaz od: Hana

Děkuji moc za rychlou odpověď. Malá jde po koupání hned spát kolem 19h, vzbudí se na kojení v 1h, v 5h a v 7h vstává. Noc je tedy bez problémů. Jde o to, že je přes den brzy...

Zkuste holčičku nechat usínat v jiné, tiché místnosti a zatáhněte závěsy. Důkladně jí větrejte. Může na ní být příliš mnoho podnětů. Hezký den

Mám 17.měsíční dcerku poslední týden máme takový problém! Večer bez problémů usne sama v postýlce, ale kolem 22-24.hodiny se vzbudí a pláče a pláče- nepomáhá nejít za ní, brečí...

Moniko! Vaše dcerka touží po vaší blízkosti, po vaší náruči. Důvodů proč tomu tak je může být více, může právě procházet citlivějším obdobím, je také možné, že za poslední dobu...

Už delší dobu (asi rok) mě nepravidelně trápí bolest podbříška, která mi postupně zabraňuje v pohybu nebo narovnání a také otřesy mi nedělají dobře. Často se objevuje při...

Rozhodně bych doporučovala gynekologické vyšetření (podobné obtíže, závislé na menstruaci se vyskytují např. u endometriózy, kterou je možno hormonálně léčit). Pokud by se nic...

Stitna zlaza

| Dotaz od: monika

Je mi 20let a vazim 56 kilo a merim skoro 180cm vydy sem vazila 68 hrozne jim ale nepriberu takhle sem shodila poporodu a uy stracena kila nedozenu ,casto jsem nervozni furt...

Moniko! Je třeba navštívit lékaře, mnohdy je podkladem ztráty hmotnosti nějaké onemocnění. Pak by to jistě chtělo zamyslet se nad strovacím režimem a prostě přidat, s důrazem...

Psychika dítěte

| Dotaz od: Jana

Mám 2,5 letou dceru a za tři měsíce se nám narodí druhá dcera. Dcerka je moc šikovná, vnímavá, chytrá a taky živá a roztržitá a také velice tvrdohlavá. Co nechce, tak je těžké s...

- k Vaší první otázce - jistě by bylo dobré omezit příjem tekutin navečer před spaním, více by měla dcerka vypít spíše dopoledne. Dále ji zkuste naučit, aby sama vnímala, kdy se...

Jsem těhotná?

| Dotaz od: Kristýna

Mám otázku jestli jsem těhotná.Moc se kvůli tomu trápim a už nechci déle čekat.Četla jsem si na netu,že od posledního oplodnění trvá cca 7-8 dní,aby to těhotenský test poznal...

Kristýnko, nyní vám moc nepomůžu, nemůžu vám sdělit, zda-li jste či nejste těhotná. Vyčkejte menstruace. Pokud by se nedostavila, bylo by na místě provedení těhotenského testu...

Krvaví výtok

| Dotaz od: Lucie

Chtěla jsem se zeptat. Před 9 dny jsem spala s přítelem. Všechno bylo v pořádku (Byla jsem panna) Ale předevčírem jsem měla ve výtoku krev, včera také a dnes znovu. Je možné že...

Může to být krvácení z porušené panenské blány,hormonální záležitost ,gravidita je nepravděpodobná,ale bylo by potřeba vyšetření k přesnému objasnění příčiny příjemný den

Poslední dobou se mi několikrát stalo, že mě z ničeho nic polilo horko a vzápětí mi byla zima, potila jsem se a měla černo před očima, které trvalo několik minut. Už asi tři...

Doporučoval bych kontrolu u ošetřujícího lékaře. Hezký den.

Spánek

| Dotaz od: Petra

Trápí mě můj spánek a neustálá ospalost...Nikdy jsem tento problém neměla. Je to cca. měsíc. Každý den usínám ve škole nebo dokonce i usnu, nedokážu se soustředit na učivo a to...

Jestliže jste unavená a často chodíte na záchod, bylo by dobré abyste pro jistotu navštívila lékaře- kvůli krevnímu odběru, bude dobré, když se krev zkontroluje, zároveň se...

Scvoklá imunita

| Dotaz od: Oremau

Zdravím, jako malá jsem trpěla častými záněty uší, na základce pak angínama a od 9 let jsem celoročně kašlala až mi v 15 na jar zjistili alergii a na podzim pak astma...

Milá neznámá. Na tomto světě je všechno "dočasné", tedy i lidské trápení. Soudě dle Vašeho věku, máte před sebou určitě ještě spoustu roků, není nutné chtít vyřešit to, co...

Zhoršující se migrény

| Dotaz od: Veronika

Od cca 10-ti let (dnes 26) trpím migrénami (dědičná po babičce, matce). Ze začátku trvaly cca 3 hodiny, postupem času jsem se "dopracovala" až ke 3 dnům. Migréna mě většinou...

Omlouvám se, ale tady vám těžko poradím nebo pomůžu. Obraťte se na specializovanou poradnu pro bolesti hlavy u některé z fakultních nemocnic. Váš stav zasluhuje komplexní rozbor...

Zelený výtok

| Dotaz od: Helena

Trápí mě už asi 2 měsíce takový nazelenalý výtok. Mám pocit, že i trošku zapáchá. Nemám svědění ani zarudlá rodidla. Byla jsem asi před měsícem u gynekologa a on mi říkal, že...

V každém případě je nutné gynekologické vyšetření, při kterém se provede odběr na mikrobní obraz poševní,dále vzorek na kultivaci včetně citlivosti a poté další postup podle...

Dnes jsem se vrátila z třídenní tůry po horách a hned druhý den jíž tam jsem zjistila, že se mi na noze udělalo cca 5 červených vystouplých fleků. Dnes je to třetí den a fleky...

Domnívám se, že o trombosu rozhodně nejde, nicméně může jít o projev přetížení cévního systému nebo zánět podkoží (vaskulitida, erythema nodosum..), doporučuji navštívit lékaře.

Pohlavní styk

| Dotaz od: Soňa

Chtěla bych se vás zeptat,když jsem spala poprvé se svým přítelem tak jsem vůbec nekrvácela,a když jsme spolu spali po druhé tekla ze mne po tom styku krev.Děkuji

Dobrý dem, Soňo. Gratuluji Vám k úspěšnému zahájení sexuálního života. Bez dalších informací se nedokáži k Vaší poznámce lépe vyjádřit. Vlastně žádný dotaz ani nekladete...

Možné těhotenství?

| Dotaz od: Monika

Je mi 15let. Od 12ti mám menses nepravidelný ale vždy jen cca o 3dny. Teď to ale trvá uz 11dni. 1.5. Sem spala s přítelem. Tak nějak. Ale nevím jestli došlo k ejakulaci. On...

Nevím kdy jste měla poslední menstruaci a zda udávaný pohlavní styk tedy spadal do plodných či neplodných dní. Každopádně je možné, že jste těhotná. Příznaky žádné přítomné být...

Křeč v lýtku

| Dotaz od: Sophia

Chtěla bych se zeptat. Dnes večer jak jsem spala, tak jsem měla velkou křeč v lýtku. I před tím se mi to stalo. Ale jak jsem se probudila a šla do koupelny, tak jsem vůbec...

Sophie. Jedná se o klasickou svalovou křeč, která je dost nepříjemná, ale nezávažná. První pomoc je snažit se daný sval natáhnout, promasírovatm postavit se na končetinu. Křeče...

Ze začátku bych chtěla říct, že začínám brát teprve druhé platíčko hormonální antikoncepce. Ve dnech, kdy bych teoreticky měla mít ovulaci jsem spala s přítelem, ale...

Hormonální antikoncepční přípravky jsou při pravidelném užívání vysoce spolehlivé. Tedy při pravidelném užívání neotěhotníte. Protože účinek antikoncepce mimo jiné spočívá v...

Streptokok

| Dotaz od: Lenka

Syn-8 let je neustále od 6.4.2010 nemocný.Nejdříve spála-10 dní ATB,po dobrání za 3 dny opět streptokok a dalších 10 dní ATB. 10.5.výtěr pozitivní na streptokoka ve stopovém...

Doporučoval bych znovu kompletní výtěr z krku a podle citlivosti nasadit případně antibiotika. Hezký den.

Opakované infekce, astma

| Dotaz od: Marketa

Žiju v Kanadě, je mi 38 let a mám 3 děti (dcera 5 a dvojčata 2 roky) z cca 4 plných IVF a 3 transferů ze zmraž. embryí. Po porodu dvojčat jsem začala být hodně často nemocná...

Spíš Vám odpovím z pozice tzv alternativní medicíny. Ty 4 IVF, tedy dost silná hormonální zátěž a následná těhotenství prostě udělaly svoje. A dále k tomu napomáhají opakovaná...

Dítěti 4roky začala rýma s teplotou a pak se osypala a scervenal a osypal se ji jazyk. Dr. předepsala antibiotika, že má anginu. Po týdnu mě začalo bolet v krku, zdurene...

Spála a angína mohou mít společného vyvovalavatele, kterým je streptokok. Ve vašem případě se podle kultivačního vyšetření jedná o streptokokovou infekci. Na léčbu streptokokové...

Únava

| Dotaz od: Markéta

Už od 15let mě trápí únava. Teď je mi 24 a pořád se nic nelepší. Bolí mě hlava, spánky, za krkem, cítím tlak v uších, hlavně v zimě, když jdu na procházku nebo běhám. Bolí mě...

Markéto, pokud jste byla vyšetřena na neurologii, bylo Vám i provedeno CT, a vše bylo v normě. Vypadá to, že Vaše obtíže nebudou neurologického charakteru. Pokud by potíže byly...

Krvácení mimo cyklus

| Dotaz od: Marie

Chtěla bych se zeptat :) renhle měsíc mam menstruaci už po druhé. V první den menstruace jsem spala s přítelem a udělal se do me. Tak se chci zeptat jestli bych mohla být...

Marie, i když je to málo pravděpodobné, možné to je. Doporučuji si udělat těhotenský test, v případě nejistoty, opakovaného krvácení, bolestí podbřišku apod zajděte za Vašim...

Ahoj, není na tom něco špatného! V období teplého léta, kdy na území České republiky vládly tropické teploty, jsem spala pouze pod plátěným prostěradlem na Adama. Dnes, kdy...

Myslím, že každému člověku vyhovuje něco jiného. A pokud Vám i v současném zimním období spaní "na Adama" vyhovuje, není důvod na tom cokoli měnit. S pozdravem BB.

Postinor a ha

| Dotaz od: nelly

Nejsem na to vubec hrda, ale bohuzel jsem si vcera vzala postinor. Je mi 19, s pritelem jsem spala poprve a beru 2 mesice HA, ale stalo se, ze jsem zrovna pred 7 dny 2krat...

Pro jistotu bych se do konce cyklu chránil ještě kondomem, i když je to možná až zbytečná opatrnost,může být nepravidelné krvácení, v braní antikoncepce normálně pokračujte...

Nespavost

| Dotaz od: Simona

Prosím o radu. Je mi 42 let a 3/4 roku trpím předčasným probouzením.Vyšetření na ORL je v pořádku. Občas chrápu, zástavou dechu při spaní netrpím. Spánkovou hygienu dodržuji...

Zdravím vás, bohužel tipuji na hormonální poruchu související s případným počínajím přechodem, chtělo by to probrat s gynekologem a endokrinologem, potíže někdy může způsobovat...

Svrab

| Dotaz od: Petr

Chci se zeptat pritelkyni nedavno byl zjisten svrab. Prinesla si to z internatu. Bydli u rodicu, ale behem mesice pred touto diagnostikou, kdy uz se stale skrabala, parkrat u me...

Vzhledem k prokázanému kontaktu s infekčním původcem svrabu u přítelkyně, přítomnosti vyrážky, i když ne v zcela typických lokalizacích, se svěděním, i když přechodně...

Chtěla jsem se zeptat na nějaké věci ohledně mých zdravotních potíží.Začalo to častým močením,pocením se,únavou,bolestí kloubů,bolestí v zadní častí zad,bolestí pod žebry...

Domnívám se, že ještě nejste zotavená po infekci močových cest léčené 2 druhy ATB, na kterou navíc dle popisu navázala sinusitida, také léčená ATB (Pamycon). Nejlepší by bylo...

Brnění ruky

| Dotaz od: Irma

V létě jsem upadla na bruslích a poranila si obě ruce. Pravou mi operovali,levou dali do dlahy ze je nastipla.Dale si levé nikdo nevšimal.Rikala jsem, ze mi stále brni palec.To...

Je běžné, že trvá nějakou dobu, než se taková poranění zcela zhojí. Pokud dochází ke změně ve střuktuře a vzhledu kůže na poraněné ruce, zvýšené bolesti či jiným obtížím...

Těhotenství

| Dotaz od: T

Už od května, mě trápí to, že bych mohla být těhotná. Rozešla jsem se s přítelem, takže jsem brala prášky velice nezodpovědně, né v 10 h, kdy je beru, ale kdy jsem chtěla, jeden...

Když byly testy opakovaně negativní je gravidita nepravděpodobné, pro klid duše zajděte na gynekologii,tam vám udělají krevní test,který je kvantitativní a tím i přesnější a...

Opakované infekce

| Dotaz od: Frantiska

Dcera 5 let je casto nemocna (zvladne I 2xdo mesice) toto trva uz pres dva roky.Zacalo to Po prestehovani se do UK.Nejvice trpi Na kasel velmi vycerpajici (zvraci hleny) a to...

Těžko říct, jestli se jedná o kombinaci faktorů, jako nové prostředí a stres ze změny, jiné klimatické podmínky, vlhko, nedoléčení a nedostatečná reknovalescence u nemocí a ATB...

Únava

| Dotaz od: Lenka

Poslední 3 dny pociťuji únavu a pocity na omdlení. Ráno se budím úplně vyspalá odpoledne se to zlepší a na večer mám tolik energie že nemůžu usnout mojě tělo je unavené už...

Milá Lenko. Hlavním problémem nejspíše bude to, že v noci nespíte nebo nespíte kvalitně, resp. problém s usínáním. Únava je pak přirozenou reakcí na nedostatek spánku (snad...

Problém

| Dotaz od: Anonym

Mám problém se sexem. Se svým přítelem jsme spolu spali a neměli jsme žádný problém. Až když jsem spala s jiným klukem, tak mě to bolelo. Nemohl se do mě moc dostat, jako...

V takových přídech jde často o nedostatečné uvolnění, vzrušení nebo lubrikaci. Důvodem může být i necitlivost nebo rozměr partnera. Samozřejmostí je, že bych Vám doporučil...

Postinfekční kašel

| Dotaz od: Barbora

Chtěla jsem se zeptat, jaké onemocnění by mohlo byt příčinou mého kašle. Před dvěma týdny jsem začala kašlat, byl to suchý kašel a nekaslala jsem příliš často, jen občas během...

Bude se jednat pravděpodobně o postinfekční kašel, který může přetrvávat i několik týdnů po přeléčení infekce a určitě je indikací k tomu, aby jste nadále dodržovala klidový...

Bolesti v krku, bolesti žaludku

| Dotaz od: Veronika

Koncem února mě začalo bolet v krku a měla jsem zvětšené mandle. Také mě začalo bolet břicho v oblasti žaludku, které mě trápilo nějakou dobu již na podzim. Po týdnu jsem šla k...

Vyšetření na gastroenterologii určitě absolvujte. Nevím, zda jste měla i nějaké laboratorní vyšetření- určitě by měla být provedena základní laboratoř (krevní obraz, CRP...

Potíže s antikoncepcí

| Dotaz od: Barbora

Chtěla bych se zeptat zapomněla jsem tabletku antikoncepce luisea bylo to 18 hodin na letáku je napsáno že zapomenutí méně jak 24 hodin nesníží účinek antikoncepce . Mohu tomu...

Barboro, výrobce skutečně uvádí, že opoždění o méně než 24 hodin neovlivní účinek antikoncepce. Zřejmě ale kolísání hormonů způsobilo nástup předčasné menstruace. Těhotenství je...

Zhoršené astma

| Dotaz od: Jana

Prosím Vás o radu, neboť nevím na koho se již mám obrátit, ale hlavně co mi vlastně je. Od 20 let mám astma a alergii (pyl, prach), ale vždy na astma jsem brala jednou denně...

Dobrý dne! Jako astmatička by jste právě inhalační kortikoidy měla užívat pravidlelně, to je protizánětlivá léčba. Jinak budete mít potíže. Dávka 1x denně spravidla není...

Spozdeni menstruace

| Dotaz od: Luca

Uz 2 mesice jsem nedostala menstruaci se s vim klukem sem spala jen s ochranou a to ho jeste pred tim nez vivrcholil vitahnul ven ale jednou sme se neudrzeli a no strcil ho do...

Pravděpodobnost těhotenství je malá, udělejte si těhotenský test a navštivte gynekologa, pokud nedostanete menstruaci.

Močová infekce

| Dotaz od: Veronika

Chtěla bych se zeptat.. Nedávno jsem měla můj první pohlavní styk, ale nedávno mi bylo 15. a moje matka by mě asi zabila, kdyby zjistila, že jsem s někým už spala. Když jdu na...

Milá slečno Veroniko, pokud Vás pálí při močení, pak by bylo vhodné vyšetření u ošetřujícího pediatra, ten Vás ovšem nebude vyšetřovat gynekologicky. Provede klinické vyšetření...

Můj dvacetiměsíční syn má už měsíc problémy s kůží... nesvědivá krupička se mu objevila na hrudníčku,bříšku, pak na rukou i nohou, do týdne měl už zasažené uši i obličej, na...

Počkejte na výsledky z infekce , jinak kožní je obor koukací, a popis pacienta bývá stran typu vyrážky málokdy odborný, takže Vám odpovědět - zda má dermatolog pravdu- nemohu...

Pani doktorka. Chcela by som sa poradit co mam robit. Moja doktorka neni momentalne dostupna a ja sa citim coraz horsie. Stvrty mesiac sa liecim na sz. Na zaciatku mi zistili...

Nevím sice, jakou máte základní diagnózu - zvýšená funkce štítnice může být z různých příčin, podle toho se k ní také různě přistupuje. Nicméně, v tomto případě zkuste Euthyrox...

Chlamydie

| Dotaz od: Nikola

Chtela jsem se zeptat jak je mozne, ze jsem mela chlamydie a muj partner ne. Byli jsme spolu uz nekolik mesicu kdy mi v nemocnici zjistli, ze jsem pozitivni na chlamydie...

Chlamydiová infekce,zejména u žen může probíhat asymptomaticky, nenápadně, a má tendenci přechodu do chronického stádia, proto jste se mohla nakazit již dřív, od jiného partnera...

Nezkušená

| Dotaz od: Dominika

.Jsem ještě nezkušená..S přítelem jsem spala poprvé s Kondomem ..Ted Jsem začala brát antikoncepci. .Včera sme spoli spali a Udělal se do mě...Nevadí to?!..Nebudu těhotná?..A...

1)Záleží na tom,kdy jste začala užívat antikoncepci. Doporučuje se cca první týden užívání používat navíc kondom, plná účinnost antikoncepce nastupuje až po tom týdnu. 2...

Dutiny

| Dotaz od: Jana

Chtela jsem se zeptat. Jiz mesic me v kuse boli hlava, ze zacatku me bolela vudy vecer hrozne moc, ted cely den pobolivava, vetsinou v leve casti hlavy. V prosinci jsem mela...

Vážená slečno Jano, doporučuji Vám domluvit se na vyšetření přímo v ORL ambulanci, případně v neurologické ambulanci. S pozdravem, MH.

Poruchy a onemocnění nehtů tvoří rozmanitou skupinu. Někdy se jedná pouze o kosmetickou záležitost, v jiném případě se může onemocněním nehtů projevovat závažná porucha jiného...

 celý článek

Nechráněný styk

| Dotaz od: Michaela

Měla chtěla jsem se zeptat jestli mohu o těhotnit když jsem po zákroku z přítelem jsem spala a bojím se že o těhotnim co je teda možné mohu být či nebýt těhotná ráda bych to...

Michaelo, Vaše otázka není moc srozumitelná,takže odpovím povšechně - po nechráněném styku můžete samozřejmě otěhotnět.Pokud máte pochybnosti, udělejte si těhotenský test. Do...

Zvětšená krční mandle

| Dotaz od: míša

Mám jeden problém,už od včerejška mám silně ucpaný noc a tak jsem dnešní noc spala s otevřenou pusou.Když jsem se ráno probudila zjistila jsem že mám zvětšenou mandli v krku.A...

Dostavte se na vyšetření k obvodnímu lékaři, mandle je zvětšená z nějaké příčiny, která by se měla vyšetřit a zaléčit. Hezký den.

Určení stáří plodu

| Dotaz od: Marta

Chtěla bych jse zeptat jak je ultrazvuk spolehlivý v určování stáří plodu. Jsem těhotná, lékař určil 4 týden od oplodnění, což by bylo přesné a šlo by o mého partnera. Jaký je...

Vaše situace je choulostivá, ale ani ultrazvuk není všemocný, jedná se o pomocnou vyšetřovací metodu. Navíc Vám nikdy nezodpoví otázku, KDY došlo k oplodnění!! Za to Vám celkem...

Od května minulého roku užívám Olwexyi 75mg 1tbl ráno, Frontin 1mg 1 tbl večer. Nikdy před tím jsem žádná psychiatrická léčiva neužívala. Psychiatra jsem navštívila z důvodu...

Popisujete klasické nežádoucí účinky antidepresiv. Doporučoval bych proto znovu konzultaci u ošetřujícího lékaře. Možností léčby deprese je totiž více, je ale třeba vždy zvolit...

Velká únava

| Dotaz od: Denisa

Chtěla bych se zeptat. Zhruba poslední 2 měsíce mám neskutečný problém vstát z postele. Přes týden spím minimálně 8 hodin o víkendu i 10. Dříve jsem brala magnesium, ale už ani...

Vážená slečno/paní Deniso, zvýšená únavnost je nespecifickým příznakem. Doporučuji Vám domluvit se na vyšetřovacím postupu s Vaším praktickým lékařem. S pozdravem, MH.

Mravenčení

| Dotaz od: Marie

Prosím o radu.Před 2 měsíci mě v noci silně bolela hlava.Ráno jsem se vzbudila s taháním v uchu a tlakem za uchem/jako když máte brýle,žádná bolest/postupně se přidala...

Píšete, že problém nastal po bolesti hlavy v noci. Mohl by tedy být spojený s přeležením krční páteře. Pokud jste tedy spala a nechodíte třeba na noční. Mravenčení je...

Panenská blána

| Dotaz od: Lolik

Je mi 14 let a se svým přítelem jsem již spala, jednou mě to píchlo, ale hned přestal. Byla jsem už po té u gynekologa, prohlídl mě jestli nemám něco v břiše, ale o tom že bych...

Panenská blána má různý tvar,někdy je to jen úzký lem kolem vchodu poševního,takže pži vyšetření není možno poznat,zda ke styku došlo. Příjemný den

Naši 4 měsíční holčičku dáváme spát do postýlky, kterou mame v ložnici cca okolo 22.00, v tuto dobu vždy nakojím a pak vydrží zpát do rána do 7:00. Malá však usíná již v 18:00...

Nedělejte si starosti, dítě má každé jiné potřeby spánku, u televize sice asi není nejzdravější spánek, ale zase je s vámi a máte ji na očích. Režim je sice hezká věc, ale...

Nosohltan

| Dotaz od: Lenka

Syn (v dubnu 4 roky) od září, co nastoupil poprvé do školky, měl neustále rýmu, příp. kašel. Bylo nám řečeno, že to trvá, než si dítě zvykne na "školkové" bakterie a...

Dle Vašeho popisu bych měla podezření na zvětšenou nosní mandli,což bude vyš.ORL.Určitě dáváte stravu s dostatkem C vit.Pokud by se zvětšená nosní madle nepotvrdila(tam by byla...

Nebarevnost

| Dotaz od: Jana

Jmenuji se Jana a potřebuji poradit.Cca 4měsic nepoznám barvy.Začalo to náhle v práci-začaly mě bolet oči,pak jsem začala vidět jiskřivé kruhy,jak tep srcde,pak nic...od té doby...

Vzhledem k tomu, kolika odbornými vyšetřeními jste prošla, není reálné očekávat, že uspokojivou odpověď na Váš problém přinese internetová poradna. Výsledky vyšetření a...

Těhotenství

| Dotaz od: Veronika

Je mi 16 a beru antikoncepci jeanine už asi dva roky vždy večer. V sobotu a neděli jsem si ji zapoměla vzít, dva prášky jsem spolkla v pondělí večer a pondělní prášek v úterý...

V tomto případě je těhotenství možné, za prvné jste nebrala tablety jak je potřebné a za druhé antibiotika snižují účinek antikoncepce Měla by jste si udělat těhotenský test...

Vynechání menstruace

| Dotaz od: Anna Marie

Mela sem to dostat 13.5 a nedostala sem to a delala sem si test na těhotenstvi a ukazal mi ze nejsem ale spala sem s pritelem a pouzivali sme ochranu z čeho to muže být minulý...

Anno. Pokud jste s přítelem měli ochranu a ta Vám neselhala ( např. prasknutý kondom) pravděpodobnost těhotenství je minimální. Nepíšete, jaký test jste užila, citlivost testů v...

Antikoncepce a otěhotnění

| Dotaz od: Barbora

Již 3. měsícem beru antikoncepci Bonadea. Jenže ji neberu každy den ve stejnou dobu př.: ( pondeli v 8 rano, úterý v 16:00 , středa zase rano ...) a pred 16 dni jsem spala se...

Prodleva by neměla být delší než 12 hodin procentově se možnost případné gravidity vyjádřit nedá zopakujte test s odstupem cca 10 dní. Příjemný den

Bolest hlavy, bledost, únava

| Dotaz od: jozefa

Potrebujem poradit mam neustale bolesti hlavy stale som unavena aj pri ziadnej namahe zvraciam som bleda nezaberaju mi žiadne lieky od bolesti stale by som len spala a bolesti...

Jozefo, bolest hlavy je velmi nespecifický příznak a příčin bolesti je celá řada. Bolesti hlavy doprovázené zvracením mohou být migrenosního charakteru, příčina může být i v...

Pane doktore.chtela bych se zeptat jestli panadol extra snizuje ucinost antikoncepce lindynette 20.brala jsem panadol v patek a s pritelem jsem spala v nedeli,tak se ptam jestli...

Paracetamol v Panadolu nesnižuje účinnost hormonální antikoncepce, ani obecně, ani konkrétně přípravku Lindynette.

Vleklá rýma

| Dotaz od: jana

Mám 4,5 měsíční dceru,kterou od 1měsíce trápí zadní rýma,která nelze vysát. Hleny ji stékají do krku,kterými se následně dusí a zajíká a nemůže tvrdě spát,ždy se s hrozným...

Jano, s ohledem na vleklost obtíží a přetrvávající projevy onemocnění bych v tuto chvíli zvolila konzultaci s lékaři v nemocničním zařízení.Váš dotaz předávám nyní...

Sex

| Dotaz od: Monika

Chtěla bych se zeptat . Spala jsem s přítelem ve čtvrtek 31. prosince, kdy se do mě udělal a poté i na další den v pátek 1. ledna. Antikoncepci beru ale bohužel jsem ji teď...

Menses se dostaví kdykoliv během 7 denní pauzy. Příjemný den

Psychické obtíže

| Dotaz od: Veronika

Než si vyhledám odbornou pomoc, chci se zeptat tady.V minulosti jsem žila ve špatných životních podmínkách.Moje maminka psychicky nemocná, léčí se u psychiatra, bratr závislý na...

Veroniko, děkuji za důvěru, kterou jste projevila tím, že jste napsala. Hned v úvodu vás chci pochválit - jestli jsem správně pochopila, k odborníkovi se chystáte a teď si jen...

Pásový opar

| Dotaz od: Hana

Paní doktorko, nejprve moc děkuji za předchozí odpověď a vysvětlení CT se zhmožděním mozku po úraze. Po tom všem jsem dostala pásový opar. Bolest bez kožního projevu, který byl...

Postherpetická neuralgie je poměrně častá komplikace po pásovém oparu. Neurontin je na toto lék velmi dobrý, spavost v úvodu po něm být může. většinou při dalším užívání ustoupí...

Za nedlouho oslavím své šestnácté narozeniny. Před pár týdny jsem přišla o panenství se svým přítelem. Bylo to ráno a slabé krvácení se dostavilo asi po hodině. Ovšem když jsem...

Anno, je to normální, nedělejte si zatím žádné starosti. Panenská blána se může narušovat postupně, při každém styku může vzniknout nová trhlinka a z ní krvácíte. S pozdravem...

Častá únava

| Dotaz od: Tereza | z mobilní aplikace

Pane doktore, potřebovala bych poradit ohledně spánku. Jsem studentka střední školy a každý den co dojíždím do školy jsem unavená. Spím každý den zhruba 8 hodin a když se...

Terezo Pokud je i při dostatečné nebo až prodloužené době spánku přes den ospalost a únavnost, může být nějaká příčina ve kvalitě spánku, o které sami nemusíme vědět...

Spánek na mateřské

| Dotaz od: Barbara

Ráda bych se s Vámi poradila, jak si upravit spánkový režim. Před pěti lety jsem porodila dvojčata. Do té doby jsem měla mírné potíže s usínám. Ale s dětmi přišlo bez spánkové...

Mám tentýž názor, jako MUDr. Folprecht.

Asi viróza

| Dotaz od: Irena

Chtela jsem se zeptat včera ve škole mě nejdřív jen bolela hlava a v podbřišku jelikož to zrovna mám tak jsem si vzala aulin ale pozdeji asi třetí vyučovací hodinu jsem měla...

Za problémem opravdu nejspíše stojí nějaké akutní infekční onemocnění ("viróza", event. je zde třeba možná souvislost s probíhající menstruací), ale takto na dálku to není možné...

Atopicky ekzem?

| Dotaz od: IVA

Mám dotaz ohledně mé dvou měsíční holčičky.V pěti týdnech se jí obsypal obličejíček jakoby krupičkou.Malá byla spokojená,neměla se tendenci škrábat i spala jako před tím.Pak se...

Nemusí to nutně být hned ekzém, může to být také prostá reakce citlivé kůže na jiné dráždění než potavinové. Dcerka však může mít k ekzému sklon. Proto je potřeba co...

Nespavost

| Dotaz od: Alenka

Již 4 měsíce trpím nespavosti, nemůžu bez leku na spani usnout ani na minutu a to ani přes den. Nevím důvod proč se mi tento stav stal.(dříve zdrava a normalne jsem spala...

Nespavostí trpí velké procento populace, na příčinu pravděpodobně nepříjdete. Nespavost souvisí s životním stylem, patří mezi civilizační problém. Může vzniknout v kterémkoliv...

Tlaková bolest hlavy

| Dotaz od: lucka

V nedeli rano jsem se bouchla o roh notebooku do spanku, asi 3 nebo 4 cm nad ucho. Ten den sem take spala ve krive ze takze sem namahala krcni pater. Od te doby mam na spancich...

Myslím si, že tlaková bolest hlavy může být důsledkem blokády krční páteře, vzhledem k nevhodné pozici v které jste spala, než úrazu hlavy, náraz by musel být poměrně výrazné...

Riziko otěhotnění

| Dotaz od: Kristyna

Nejsem si jistá jestli jsem těhotná.Posledni menstruaci jsem měla 25.11-2.12. A s pritelem jsem spala 17.12. S ocharnou,ale asi za 20-30min na to byl ve mě znova ale bez ochrany...

Popsaným způsobem mohlo sice k otěhotnění dojít, nicméně opakovaná negativita testu znamená, že je to velmi velmi nepravděpodobné - "rozhození" cyklu bude dáno týdnem užívání...

Nechráněný pohlavní styk

| Dotaz od: Šárka

Chtěla bych se jen zeptat... V úterý vecer mi skončila MS ve středu ráno jsem spala s přítelem a pak odpoledne a neuhlidal se. Za jak dlouho mi test ukáže zdali jsem nebo nejsem...

Šárko, těhotenský test by Vám měl ukázat případné těhotenství v 1. den předpokládané a také vynechané menstruace. Pokud by se Vám podobná nehoda stala i příště, existují i tzv...

Opožděná mensruace

| Dotaz od: Michaela

Chtela bych se zeptat. Menstruaci jsem mela dostat 13.1. A dnes porad jeste nic (23.1). S pritelem jsem spala cca 1.1 a 4.1 pak jsem asi 3dny spinila. Dnes rano jsem si delala...

Michaelo, chybí docela zásadní informace o tom, jestli byl pohlavní styk chráněný nebo ne a jestli máte normálně cyklus pravidelný. Těhotenský test ještě s odstupem několika dnů...

Mykosa

| Dotaz od: Daniela

Jsem dívka a prodělala jsem mykozu, spala jsem při mykoze s přítelem, jelikož ze začátku nebyla tak viditelná. Já mám své prášky, které zabývají. Přítele svědí penis nejpíš z mé...

Kupte příteli v lékárně buď Canesten crém nebo Pevaryl. Ať mast používá na intimní oblast 2x denně. Do doby, než budete oba zdrávi je nutno užívat buď kondom, nebo sexuální styk...

Trombóza?

| Dotaz od: Petra

Před týdnem jsem se vrátila z Itálie, kde jsem provozovala 3 dny snowboarding. Cely den jsem byla na svahu a pak následoval přejezd busem do ČR, kam jsme prijeli rano. Jelikož...

Ano, i při trombóze se stav může měnit (otok se nejčastěji zvětšuje, ale může i "splasknout", to když se sraženina tzv. "utrhne" a je vmetena do plic, čímž vznikne plicní...

Nechráněný sex

| Dotaz od: monika

Chtěla bych se zeptat. Spala jsem se svým přítelem a nejspíš se do mě udělal. Prášky neberu . Ted mám obavy z toho abych nebyla těhotná. Prášky které beru by tomu těhotenství...

Otěhotnět můžete. Měla jste si v lékárně koupit postkoitální antikoncepci, tak je účinná do 72hodin po nechráněném styku. Test proveďte, až cca 4-5dní po očekávané menstruaci.

Krvácení při sexu

| Dotaz od: Veronika

Měla bych jeden dotaz. Včera jsem spala se svým přítelem a při styku jsem začla slabě krvácet. Spíme spolu už dva roky, beru antikoncepci a nikdy jsme žádný problém neměli...

Veroniko! Ano, s čípkem byste skutečně něco mít mohla, když krvácíte po sexu. Doporučuji kontrolu gynekologem.

Plačící dítě přes den

| Dotaz od: Hana

Mám 3 měsíční holčičku, která ve dne spí 4h nebo jen půl. Vstává kolem 7h a koupeme kolem 19h. Přes den nemůže usnout, je unavená a pláče třeba celý den. Pár týdnů spala jen...

A netrápí ji bolesti bříška? Děti jimi mohou trpět i přes den. Jsou děti, které prospí téměř celý den a pak jsou děti, které nespí téměř vůbec. Nenapsala jste, jak dlouho vydrží...

Nechráněný styk

| Dotaz od: Monča

Zdravím,chtěla bych se zeptat zda můžu být těhotná, spala jsem s přítelem před 8 dnama a pohlavní styk nebyl chráněni což mě podle kalendáře vychází plodné dny. A dnes se mě...

Takto se těhotenství poznat nedá.Pokud byl styk nechráněný, k otěhotnění dojít mohlo. Pokud se menstruace opozdí, udělejte si těhotenský test. Přeji hezký den.

Přeleželá ruka

| Dotaz od: Iva

Nechtěně jsem dnes v noci ležela na ruce svému rok a půl starému dítěti. Nevím, jestli to byla hodina nebo minuty. Jsme na dovolené a malá nechtěla spát v postýlce, tak jsme si...

Ivo, bez vyšetření takto na dálku nejde spolehlivě určit. Nicméně pokud dlaň nejeví známky poskození, není bolestivá, je normálně hybná, pak by mělo být vše v pořádku. Ledviny...

Psychika

| Dotaz od: Martina

Obracím se na vás o radu či pomoc.Mám potíže, které se nejlepší ba naopak..Trvají už delší dobu tyto příznaky: jsem stále unavená, stále bych spala,ale naopak je tu nespavost v...

Vaše obtíže budou nejspíše souviset s psychikou. Doporučovala bych Vám ale nejprve požádat praktického lékaře o vyšetření krve (krevní obraz a základní biochemické vyšetření...

Pálení v krku

| Dotaz od: Andrea

Koupila jsem si byt v přízemí. Spala jsem v něm 3 dny ale hned první den jsem si všimla, že mi je tam z něčeho špatně. V noci jsem nemohla spát, vzduch nebyl normální, čistý...

Andreo, pokud všechna vyšetření dopadla dobře, včetně ORL, pak bych se nebála, že v krku něco bude. Můžete nechat dovyšetřit event. štítnou žlázu, výtěr z krku, mohl by to být...

Chci se zeptat proč mě lékaři z nemocnice zamítli operaci žlučníku? při předoperačním vyšetření mě zjistili že mě špatně funguje štítná žláza a proto se cítím tak hrozně unavená...

Běžně se adekvátnost léčby (titrace dávky Euthyroxu) hodnotí po 6-8 týdnech užívání. Pokud za 2 měsíce po začátku užívání Euthyroxu budou výsledky lepší, nevidím důvod operaci...

Těhotentství

| Dotaz od: Eli

Chtěla bych se zeptat 13.července jsem spala s mojím klukem bez Ochraný a od toho 13.července jsme spaly spolu každy den bez ochrany a měla jsem dostat 25.července menstruace a...

Zcela nejlepší bude si udělat Gravitest. Výtok s případným těhotenstvím nesouvisí. Držím palce, ať to dopadne dle Vašich představ. S pozdravem, MUDr.Klímová

Neuropatie?

| Dotaz od: Jiří

Dotaz od mé matky: Na podzim jsem při normální chůzi dostala hroznou, palčivou bolest do pravého lýtka, kulhala jsem a nemohla dojít domů... Večer jsem měla v levé a pravé...

Informací posíláte řadu. Od konce: léky takhle spolu být mohou. Jak z mailu plyne, nejspíše budou obtíže způsobeny onemocněním, nebo lépe řečeno změnami, bederní páteře. Chybí...

Záškuby končetin

| Dotaz od: Kristýna

Pane doktore. Přítel si u mě všimnul, že když usínám, škubnu rukou a ve spánku údajně to samé, několikrát za noc. Nezdá se mi, že bych hůř spala, jen mi před spaním brni...

Je dobře , že jste v péči psychologa a užíváte i nějaké léky, nicméně bylo dobré kdyby Váš zdravotní stav ještě posoudil rehabilitační lékař, protože tak jak to popisuje, je...

Mám takový problém. Před dvěma dny jsem spala poprvé se svým přítelem a on se do mě udělal a já mám strach že můžu být těhotná. Antikoncepci beru pravidelně, ale stejně mám...

Účinnost jednotlivých metod (nejen léků) antikoncepce se hodnotí. Stejně jako u všech léků - na rozdíl od volně prodejních doplňků nebo alterantivních postupů u různých...

Lék zaldiar

| Dotaz od: Libuše

Ortoped mi předepsal lék Zaldiar, na bolest kyčle. Mám nedůvěru k lékům, ale přesto jsem lék vzala 1 navečer před spaním asi tak v 8,00 hod. V noci jsem spala normálně, ale lék...

Zaldiar je poslední kombinace paracetamolu s tramalem aje pro léčbu těchto potíží vhodný. Kromě snížení bolestí může takto působit. Je třeba připomenout , že po aplikaci...

Mám letou dceru a ta má problém usínat u sebe v pokojíku.Když už usne tak v noci přechází k nám.Nyní několik dní tam nechce spát vůbec.říká že se tam bojí a že se jí tam nelíbí...

Ano, i s psychologem je to dobrý nápad, ale zralost a vývoj dítěte je různá, klidně ji u sebe nechte, není to nic patologického. Ještě je malá, dnes se příliš tlačí na...

Menstruace

| Dotaz od: Klára | z mobilní aplikace

Beru antikoncepci Dienille každý měsíc jsem měla normálně menstruaci občas slabší a občas silnější. Asi pred třemi týdny jsem spala s přítelem a teď jsem měla menstruaci ták že...

Nastydnutí na to vliv mít nebude pro jistotu si udělejte gravitest ale pokud jste neudělala chybu v užívání je gravidita nepravděpodobná. Příjemný den

Chci se vás zeptat a zároveň zda mi můžete poradit , asi před 8 lety sem měla při dopravní nehodě zlomené pravé zápěstí ,ze začátku když se mi ruka zahojila sem měla občas...

Vycházím z popisu vašich obtížé - nejspíše jde o typický následek úrazu. Při nehodě došlo k poranění meziobratlové plotýnky krční páteře. To poranění může být tak malé, že není...

Těhotenství?

| Dotaz od: Dominika

Mam dotaz, s přítelem se snažíme o miminko, ms se uz 4ty den neobjevila, test jsem si dělala byl negativní. Mam bolavé prsa, picha me na jedné straně břicha, občas mam nechuť k...

Hezký den Dominiko, o těhotenství se jednat může, i přestože byl první těhotenský test negativní. Doporučím Vám provedení ještě jednoho testu s vysokou citlivostí za 2 dny po...

Sex před vynecháním pilulky

| Dotaz od: Petra

Každý den beru pilulku (HA Minerva) v 19 hodin. V pátek 18.6. jsem si (šestnáctou) pilulku vzala už v 18 hodin. Potom jsem se vyspala se svým přítelem, který do mě ejakuoval...

Domnívám se, že do soboty večer jste byla antikoncepcí normálně chráněná a ev. problém by mohl nastat až po, tzn. rizikový by byl pohlavní styk v sobotu večer, v neděli atd...

Křeče v břiše

| Dotaz od: Markéta

Občas se mi stane, že se najím až po tom co mi začnou křeče hlady. To se stalo i dnes, najedla jsem se, ale křeče nepřestali, trvalo to asi 3 hodiny. Když jsem přišla domu ze...

Za vaše výpisu obtíží se jednoznačně nedá ukázat na nějakou chorobu. Na prvním místě bych se zaměřila na režimová opatření. Tedy jídlo po malých porcích a častěji třeba á 1...

Bolest při pohybu krku

| Dotaz od: Terezka :3

Zdravím, cca týden nemohu pořádně pohnout krkem. Nejspíš jsem spala v nějaké nepřirozené poloze a při pokusu narovnat se se ozvalo z oblasti krku křupnutí, které doprovázela...

Důvodem bude nejspíše krční páteř. Měl by Vás vidět neurolog a nejspíše bude vhodná rehabilitace, či jiný konzervativní postup.

Laparoskopická operace

| Dotaz od: Jitka

Prodělala jsem operaci žlučníku laparoskopií. A ted k dotazu, kam všude do těla se dostane kysličník uhličitý, kterým se břicho nafukuje? Můj dotaz je z toho důvodu, již rok...

Plyn se nedostane mimo dutinu břišní a už vůbec ne k páteři. Mohli Vám ale ve chvíli, kdy jste spala a měla uvolněné svaly - víc než při normálním spánku - pohnout krkem tak, že...

Ráda bych zjistila co mi muže být , v prvé řade musím napsat že se léčim na poruchu hormonálního růstu na endokrinologii , hlavně beru hydrocotison na nadledvinky, byla sem...

- jste skvělá pacientka, vůbec nevadí, že na své líčení obtíží potřebujete více vět..Moc bych Vás ale poprosila, abyste se nesnažila řešit svá trápení s lékaři, kteří Vás...

Tlak v hlavě, únava...

| Dotaz od: Lissa

Před pěti dny jsem se bouchla do hlavy kousek výš nad čelem. Místo mě ani dlouho nebolelo ani nekrvácelo, ale od té doby se cítím unavená, i když jsem spala celou noc (cca. 8 h...

Domnívám se, že krvácení do mozku nemáte, to by jste již měla daleko horší potíže. Otřes mozku nemohu vyloučit i když jste asi nebyla v bezvědomí. Může se také jednat o blokádu...

Chtěla bych se zeptat už před čtyřmi dny mi skončila menstruace a po pohlavním styku jsem slabe krvacela ale asi jen dvě minuty už třikrát za sebou. Tohle se mi ještě nestalo i...

Bylo by vhodné navštívit Vašeho gynekologa, který zjistí příčinu krvácení, mohlo by se jednat o chornický zánět děložního čípku ... nebo jinou příčinu.

Asi před 20 dn...

| Dotaz od: Lea

Asi před 20 dny mě kouslo klíště, malý flíček se brzy stratil, ale po týdnu mě přemohla "viróza" ( bílý krk, horečky bolest celého těla). Dnes je mi už dobře, ale kolem kousnutí...

Bylo by vhodné flíček ukázat Vašemu praktickému lékaři. Mohlo by se jednat o příznak infekce přenosné klíštaty nebo náhodná souvislost. je však nutné další dovyšetření.

Zpoždění menstruace 4 dny

| Dotaz od: Martina

Chtěla bych se na něco zeptat. Byla jsem nemocná měla jsem angínu a brala jsem penicilín a po ukončení léčby jsem spala ze svým přítelem a mám zpoždění 4 dny, mám to vždycky...

- nedostavení se menses v očekávaném termínu je vždy "podezřelé" z těhotenství-doporučuji navštívit gynekologa..

Skoro 3 roky mám přítele a sex mě s ním bavil jen ze začátku, ale pak už jsem na něj nějak neměla chuť, ale spala jsem s nim aby si nemyslel nic špatného. Po dlouhé době jsem...

Vše se dá změnit, ale optejte se sama sebe. Proč mě přítel nepřitahuje, změnil se? Přitahuje mě někdo jiný? Nespadli jsme do nudného sexuálního stereotypu? Není i náš běžný...

Potřeba spánku

| Dotaz od: jarmila

Měla jsem normalni potřebu spanku od narozeni az do prvniho tehotenstvi pred 17 lety tam se neco stalo a ja nemela potrebu spat spalal jsem asi 2 hodiny denne pak prislo druhe...

Příčin nadměrné spavosti může být mnoho. Je třeba vyloučit postižení infekční, krevní, hormonální a metabolické i psychické, také imunitní / berete imunosupresivní medikaci...

Otehotneni

| Dotaz od: Denisa

Mela bych dotaz muzu otehotnet kdyz , jsem spala se svym klukem,bez ochrany,a on se do me sice neudelal , ale bojim se toho zvhcovadla ,ktere prichazi pred spermiema ,mohu z...

Otěhotnět můžete, i když pravděpodobnost je velmi malá.

Zpoždění menstruace

| Dotaz od: Andrea

Před čtyřmi týdny jsem spala s přítelem a použili jsme kondm. A teď jsem to už týden nedstala a nemám žádné bolesti ani problémy. Je možné, že jsem těhotná?

Můžete být těhotná, proveďte test. Pokud nedostanete menstruaci do 3 tý, a nejste těhotná, navštivte gynekologa.

Těhotenství

| Dotaz od: Nataša

Potřebuji poradit.. MS mi slkoncila 18.5 a mezitím jsem 3.6 spala s přítelem..mel kondom ale jak jsem přišla domů tak jsem si všimla trochu bílého.. Podle ovulační kalendare na...

Těhotenství můžeme vždy vyloučit až v době následné menstruace, což je právě nyní. Pokud Vám měnstruace mešká, určitě si uděleljte těhotenský test.

V minulosti mě trápili bušení srdce, únava, závratě. Myslela jsem si, že se jedná o psychosomatické problémy a lékaře jsem tedy nenavštívila. Problémy se časem ztratily, ale v...

Vaše potíže jsou nespecifické, hned bych nepomýšlel na rakovinu. Pokud máte bušení srdce, únavu a závratě, bude vhodné navštívit praktického lékaře, který Vás vyšetří a rozhodne...

Začla sem brát...

| Dotaz od: Aneta

Začla sem brát HA Regulon, a je tam napsaný že:První tableta Regulonu se má použít první den menstruačního krvácení. Žádná další kontracepční opatření nejsou nutná. to znamená...

Pokud jste začala užívat HA Regulon první den menstruace, ochrana skutečně nastupuje od 1.dne užívání, tj.7.den jste také chráněna. Při užívání antikoncepce může dojít v průběhu...

Od měsíce prosince 2008 mě trápily trávicí potíže, kdy bolest byla na pravé i levé straně břicha pod žebry a silně vystřelovala do zad. Byla jsem na sono břicha, odběry krve i...

Návštěva lékaře je určitě vhodná. Z pouhého popisu ( i když poměrně podrobného) nelze určit příčinu obtíží - popsaným způsobem se projevují jak svalově kosterní poruchy, tak...

Tmavý výtok

| Dotaz od: Bibi

Chtěla bych se zeptat... v sobotu jsem spala se svým přítelem neberu HA a neměli jsme ani kondom ale neudělal se do mě.. v neděli jsem měla dostat menstruaci ale místo ní mám...

Pravděpodobnost gravidity ,podle toho co píšete, se blíží 0

Před 19ti dněma jsem začala úplně poprvé užívat HA (Rhonya). Beru ji opravdu pravidelně max. s odchylkou 3hodin... dnes ráno jsem spala se svým přítelem a udělal se do mě...

Můžete být v klidu, 19.den jste již plně chráněna, těhotenství se obávat nemusíte. Obvykle nástup antikoncepčního účinku je cca 7 dní.

! Je mi 16 let... Mám problém...Minulé úterý jsem si zapoměla vzít prášek( užívám je ve 20:00)prášek, všimla jsem si toho až následující den přesně ve 21:00 hodin..Asi hodinu...

Brát 2 tablety antikoncepce najednou je nesprávné a příště to nedělejte. Po celý zbytek cyklu používejte kondom.

Sbs

| Dotaz od: Lucie

Mám dotaz týkající se syndromu třeseného dítěte (dále SBS). Když byly synovi asi 2 měsíce (pak možná i 3), stalo se mi několikrát (cca 4-5krát), že jsem plačícího synka...

Paní Lucie, domnívám se, ze vás syn je naprosto v pořádku a žádné následky mít nebude. Velké subdurální krvácení neměl, to by se na něm rozhodne projevilo. Pokud by náhodou měl...

Bolesti zad

| Dotaz od: Katka

Už 8 měsíců hrozně trpím začalo to tím , že jsem byla s přítelem a kouřila jsem řikala jsem přítelovi , že se mi nějak začlo špatně dýchat..ale nebylo to tak hrozné potom se mi...

Líčíte potíže velice barvitě. Když jsou takto všeobecné, většinou za tím není nic vážného, nemusíte mít obavy. Asi bude hrát velkou roli vadné držení těla a to se ne vždy podaří...

Malátnost, nevolnost

| Dotaz od: Wendy

Paní doktorko, chtěla bych Vás poprosit o radu. Před 4dny jsem se začala cítit zničehonic hrozně unaveně, malátně a cítím neustálou lehkou nevolnost, takže nemám ani chuť k...

Oba lékaři mají pravdu, již slovo syndrom znamená nepřesnou diagnozu, je to defakto soubor příznaků, které vedou ke klinickým příznakům. Při mezinárodní klasifikaci v řadě zemí...

Trombóza

| Dotaz od: S.

Chtěla bych se zeptat. Tak před 4 roky jsem prodělala trombózu, občas mě noha zabolí, ale v posledních dnech mě bolí stále. Nosím punčohu, včera večer sem s ní i spala protože...

Změna stavu z bolesti občas na bolest stále jistě stojí za pozornost a je třeba navštívit svého praktického lékaře, zda se nejedná o recidivu trombózy. Může se také jednat o tzv...

Prosím o radu. Ve čtvrtek 5.7. jsem si měla vzít první prášek z platíčka (prášky beru již 6tým rokem) po klasické 7denní pauze na menstruaci. Ale platíčko jsem nikde nenašla...

Ne,od začátku užívání budete plně chráněná ,nemějte obavy. Příjemný den

Bolest zad

| Dotaz od: Daniela

Před pár dny jsem dostala zánět močáku.Chtěla jsem ho vyléčit jako vždy teplem,brusinkami a urologickým čajem,ale tentokrát se mi to nedařilo.Asi dva dny zpátky se k tomu...

Pokud máte teploty, potíže při močení a bolesti zad, může se jednat o zánět ledvin. V případě, že potíže nepřejdou, bude nutné navštívit praktického lékaře, který Vás vyšetří a...

Vynechání antikoncepce belara

| Dotaz od: Veronika

Zapomněla jsem si 2 dny (11.-12. 12. 2014) vzít v cyklu antikoncepci Belara. Mezi tím jsem s přítelem spala a on se do mě udělal. Dnes (13. 12. 2014) jsem si ji vzala. Chtěla...

Hormonální antikoncepci, aby byla účinná, je potřeba užívat pravidelně. Při vynechání záleží, u které tablety k tomu došlo. Podrobný návod, jak postupovat najdete na stránkách...

Chtěla jsem se zeptat. Už delší dobu mám problémy se zánětem močového měchýře. Přibližně po půl roce mi zabraly asi páté antibiotika. 2 - 3 týdny vše bylo v pořádku. Dostala...

Lilly, hnědý výtok není příznakem cystitidy- zánětu močového měchýře. Ale jinak, pokud se u vás opakují močové infekce, je zapotřebí aby byla pokaždé moč řádně vyšetřena včetně...

Špatně vzaná antikoncepce

| Dotaz od: Vendula

Mám dotaz ohledně mé HA. Poslední pilulku před týdenní pauzou jsem si vzala v sobotu 28.1 a podle všeho jsem si další měla vzít za sedum dní což je neděle 5.2, ale zazmatkovala...

Jakou antikoncepci používáte?

Vaginální mykoza

| Dotaz od: Anetka

Přeji. Je mi 19 let, a trápí mě jeden problém. Začla jsem chodit s mým přítelem, už jsme spol 4 měsíce, spali jsme spolu vždy jen s kondomem. A jednoho dne, kdy mi prostě prstil...

Máte vaginální mykózu, která postihuje i malé stydké pysky, kupte si v lékárně Canesten 6 vaginální krém crm.vag.1x35g+apl. a mělo by to být v pořádku. S pozdravem

Vážený pane doktore, manžel onemocněl střevními problémy - první den se necítil ve své kůži, bolela ho hlava, v noci se přidala zimnice, teplota jednou vystoupala až na 39,2 °C...

U manžel se skutečně asi bude jednat o normální střevní virózu, pokud vy jste bez obtíží nemějte obavy,nákaza by neprobíhala bezpříznakově, Příjemný den

Pravděpodobnost otěhotnění?

| Dotaz od: Luciana

Pred tyden cca jsem uplne poprve spala s mim pritelem. Pritel mel ochranu,ale ja ne. Nic mene,se bojim jestli nemohu byt gravidni. Pritel se sice neudelal ani do me ani venku...

K otěhotnění mohlo dojít, nedostaví li se menses udělejte si těhotenský test,případně navštivte gynekologa a postarejte se o antikoncepci. Příjemný den.

Je mi 44 let, lečím se 12 let se sníženou funkcí štítné žlázy, jsem mírně anemická a mám kolísavý tlak - vyšší. Poslední měsíce mám občasnou podivnou slabost přes den, v noci to...

Potíže s páteří souviset mohou, ale nezdá se mi to příliš pravděpodobné. Bez podrobného vyšetření se nemohu blíže vyjádřit. Spíše by to měl řešit internista ve spolupráci s...

Chtěla jsem se zeptat... Jelikož mám pořád nějaké problémy, tak tento je asi nejhorší. Problém je v tom, že mi je nějak nevolno. Psala jsem i paní Müllerové, jestli to není...

Potíží máte tedy opravdu hodně, ale pomoci či poradit bych Vám dokázal pouze pokud bych Vám mohl věnovat čas při podrobném vyšetení.

Nevím o co jde...

| Dotaz od: Janča

Chtěla jsem se zeptat , spala jsem teďkom s přítelem.. a udělali se mi z venku jakoby malé puchýřky nejdříve to začalo prvním a teďkom se mi oběvují další.. nesvědí ani to...

Milá Jančo, určitě si zajděte na gynekologické vyšetření. Může se jednat o banalitu, ale i o závažnější infekci a jen lékař vám doporučí vhodnou léčbu.

Těhotenství

| Dotaz od: Veronika

Chtěla jsem se zeptat.Beru antikoncepci pravidelně.Beru mirelle.Minulý týden 29.8.Jsem spala se svým přítelem měla jsem už placebo prášky.Ve středu se mi měla dostavit...

Těhotenství se mi zdá nepravděpodobné,100% ho však vyloučit nelze.

Bušení srdce

| Dotaz od: Lucia

Je mi 24 let a v posledním tak půl roce se mi v klidu objeví velmi nepříjemné bušení srdce, často se mi s tímto jevem i točí hlava a je mi na omdlení, jsem velmi unavená a to i...

Onemocnění srdce je ve Vašem věku méně pravděpodobné, ale takto po internetu ho samozřejmě zcela vyloučit nemohu. Častější příčinou podobných potíží zejm. u mladých žen bývá...

Streptokok u dítěte

| Dotaz od: Kateřina

Před cca 1,5 měsícem se dcera /3,5 roku/ osypala a měla pupínky na jazyku, bez teplot - diagnostikována pravděpodobně spála, streptokok na 3 křížky. Po přeléčení, 10 dnů...

Ano, pokud je dcera bez problémů a v jejím okolí také nejsou nemocní, kteří by na angíny či spálu trpěli, pak bych se přikláněla k postupu registrujícího lékaře Vaší dcerky a...

Poslední dobou mě velmi často trápí noční nadměrné pocení se zimnicí. Musím se několikrát za noc převlékat, potím se zejména v oblasti hrudníhu, pot páchne po octu. Druhý den mi...

Lenko. Noční pocení může mít řadu příčin. Může být příznakem některých onemocnění - hormonálních, endokrinologických (změny funkce štítné žlázy), hematologických či jiných...

Mám 2-měsíční miminko. Už v porodnici jsem musela přikrmovat (pomocí injekční stříkačky) a zhruba od 5. týdne je už plně na UM. Nejdříve jsme měli klasický Nutrilon. Kvůli...

Dobrý dn, určitě neměňte mléko po dvou týdnech - děti potřebují více času, aby si na něho zvykly a časté změny jim neprospívají. Dvě mléka dohromady bych nemíchala. Zkuste Sunar...

Uz druhy den me ji spatne. Jsem unavený a všechno me boli (svaly), ráno jsem měl zimnici a ted na večer se k tomu přidala uplne cela vyrážka na celém tele. Nic me nesvedi ani...

Může jít o některou dětskou infekci provázenou vyrážkou (spála, spalničky, zarděnky..), rozhodně navštivte co nejdříve praktického lékaře.

Svrab

| Dotaz od: andrea

Prosím vás na levé ruce se mi dva dny zpět udělala taková bila kužička která se odlupovala vedle kloubu jsem měla malinky červený pupínek, hodně jsme četla o svrabu, nikde jsem...

Andreo. Váš popis kožních potíží je sice nedostatečný, nicméně téměř s jistotou Vás mohu uklidnit, že se o svrab nejedná. Není to kožní infekce lokalizovaná pouze na jeden prst...

Dcera (2 roky) má zhruba půl roku žlutou stolici a časté průjmy. Před cca 4 týdny začala být unavená, spavá, mrzutá. Teplotu neměla, ani zvýšenou. Když se ani po týdnu její...

Vážená paní Jitko, pokud byl jednoznačně vyloučen infekční původ trávicích obtíží (včetně parazitárních infekcí), může se jednat o funkční obtíže (např. nedostatek některých...

Chtěla bych se touto cestou poradit, jak řešit problém s nespavostí v době těhotenství. Jsem cca v 8.tt, před tím jsee užívala na noc 1/2 - 1tbl Frontinu, přes den Olwexyi...

Frontin bych v těhotenství rozhodně nedoporučoval. Může totiž poškodit plod. Doporučoval bych proto znovu konzultaci s ošetřujícím lékařem ohledně změny medikace. Hezký den.

Stitna zlaza a nespavost

| Dotaz od: Martina

V roce 2013 mi byla odstranena cela stitna zlaza.Uzivala jsem Euthyrox 125.Po otehotneni mi lekarka zvysila davku na 175.Nyni mam 3 mesicni miminko asi pred 14dny zacaly moje...

Milá Martino, mírné předávkování hormony štítné žlázy může přispívat k nabuzení organismu, po snížení dávky byste se za 2, možná 3 týdny mohla vrátit "do normálu". Je ale...

Zaludok

| Dotaz od: Lenka

Asi 6 tyzdov sa stravujem racionalnou stravou ,m zdravo. Posledny mesiac som mala velmi tazke psychicky narocne obdobie, malo som spala, busenie srdca.... Uz som sa ako tak...

Popisované potíže opravdu mohou souviset s expozicí stresu a odeznívat velmi zvolna. Potíže lze zmírnit užíváním léků typu Helicid. Abyste měla jistotu, že potíže nezpůsobuje...

Stálá únava

| Dotaz od: Petra | z mobilní aplikace

Chtela bych se zeptat co by mi pomohlo od unavy pracuji uz 5 mesicu v kuse s prumernym poctem 360 hodin za mesic a kdyz mam nejake to volno tak bych porad jen spala spanek me...

Na únavu žádný lék neexistuje. Jak asi sama tušíte, tělo si říká o odpočinek - pravidelné spánek, kvalitní stravu, pohyb. Hezký den.

Panenská blána

| Dotaz od: zuzana

Mám takový problém, spala jsem se svým přítelem asi už 4x ale pořád mě to bolí a ani jednou mi netekla krev. Už začínáme být oba nervozní. Nevím co s tím. Předem děkuji

Panenská blána má různý tvar někdy je to jen úzký kruhovitý lem, takže při prvním styku a všech dalších ke krvácení nemusí vůbec dojít, je to zcela normální

Více problémů

| Dotaz od: Zuzana

Prosím o radu, za poslední rok jsem začala na sobě pozorovat změny a problémy... bohužel mám nechuť jít to řešit se svým lékařem, z většiny vyšetření v dřívějších letech jsem...

Vaše potíže jsou mnohočetné, jen na podkladě Vašeho popisu je velmi obtížné se k nim vyjádřit. Jistě mohou být psychického rázu, přesto, že psychické potíže necítíte. Před tím...

Dlouholetá nespavost

| Dotaz od: Marie

Dlouhodobě trpím nespavostí, asi 9 let pravidelně docházím k psychiatričce. Vyzkoušela už jsem snad všechny léky a nejvíc se mi osvědčil mirtazapin , buronil a oxazepam. Jenže...

Vzhledem k době trvání obtíží, předpokládám, že se k nespavosti nepřistupovalo jenom symptomatickou terapií bez řádného zjištění příčiny. Kromě různých psychických příčin...

Sex

| Dotaz od: Nikola

Spala jsme se svým přítelem ( bez kondomu) a po té mi trochu tekla krev a další den takový hnědý výtok. Beru antikoncepci Belaru a příští týden v úterý bych měla dostat...

Krev může být od samotného sexuálního styku - někdy se mohou objevit drobné oděrky sliznice, které pak krvácejí, nebo může být podrážděná sliznice děložního čípku. Nebo mohlo...

Teploty a vyrážka

| Dotaz od: Gabriela

Chci se optat, dceři je 7 měsíců a nejdříve měla 3 dny teploty, díky nurofenu se dostala teplota maximálně na 38,5, včera již byla bez teploty a dneska jsme zjistili, že má...

Mohlo by se skutečně jednat o 6. dětskou nemoc. Spála je spíše nepravděpodobná, pokud je již Vaše dcerka bez teplot. Ale pro Váš klid by bylo vhodnější dětského lékaře navštívit...

Stav po spále

| Dotaz od: Jana

Je mi 25 let a předminulý týden jsem prodělala spálu - začala vyrážkou a angína a horečka se objevily až později. Byl mi nasazen penicilin, který jsem brala po dobu deseti dní a...

Spála v dnešní době při adekvátní léčbě penicilínem a to v dostatečné dávce a délce podávání (1-1,5mil. 3xdenně po dobu 10 dní) je poměrně benigní onemocnění, výskyt pozdních...

Borelioza

| Dotaz od: Lucie

Na začátku letošního června mě nějaký hmyz ( bohužel nevím jaký, klíště to určitě nebylo, stalo se to v tramvaji) bodl do nohy. Dost to bolelo a na noze se mi udělala malá...

S boreliovými infekcemi a jejich zpracováním v lidském těle je to hodně složité,laboratorní testy nemusejí diagnosticky pomoci.Myslím,že Vaš obavy jsou zbytečné,je patrné,že...

Brnění rukou

| Dotaz od: Michala

Chtěla bych se zeptat, co mám dělat, když mi brní ruce. Nastoupila jsem do nové práce, kde ruce dost zatěžuji a mám je i dost zvednuté. Může to být tímto nebo tím,že ve spánku...

Může se jednat o nervové postižení od krční páteře nebo také existuje tzv. syndrom horní hrudní apertury, kdy se cévy a nervy vedoucí do paže stlačují o první žebro. Tam je pak...

Zdravím Vás.Jsem rok po herpet.meningoencefalitidě a velmi čato mě bolí hlava a stále bych spala.V noci mám křeče - záškuby v rukách, často jsem poškrábaná, to pokud usnu s...

Poraďte se rozhodně s neurologem,jistě se i pro vaši situaci najde řešení..Hezký den.

Krvácení

| Dotaz od: Adéla

Chtěla bych se zeptat spala jsem s klukem na poprvý a při prvním styku jsem krvácela ,krvácela jsem ještě druhej den. A mám strach že budu a chci se optat zda budu krvácet i při...

Krvácení při prvním styku se ,ůže objevit, je to protrhnutím panenské blány.při druhém byste již krvácet neměla.

Beru HA Minervu a asi před třemi týdny jsem si zapoměla vzít prášek a vzala jsem si až druhý den společně s tím dalším(tedy po 24hodinách). Ale ten další den jsem spala se svým...

Gabrielo! Užití antikoncepční tablety se zpožděním 24 hodin účinnost antikoncepce narušit může. Pokud byl ale těhotenský test negativní je těhotenství málo pravděpodobné...

Byla jsem na v...

| Dotaz od: dagmar hřešilová

Byla jsem na vyšetření na ORL, protože se mi neustále tvořil v nose zelený sekret a také mě pálilo v nose, třeba při cvičení v tělocvičně nebo na plese, kde bylo hodně lidí nebo...

Xyzal je antihistaminikum, které pomáhá oplasknout sliznice i v případě, že nemáte alergii. V případě netolerance ho ale samozřejmě neužívejte. Můžete však také vyzkoušet jiný...

Záněty...

| Dotaz od: Lucie

Už asi půl roku mám pořád problémy se zánětama.Nemůžu se svým přítelem spat,protože mě to bolí.Už sem vyzkoušela Entizol a Clotrimazol a pomohlo mi to tak na týden a jak jsem s...

V první řadě se musí léčit i přítel, jinak se toho nezbavíte. Nevím, zda jde o mykosy (kvasinky) nebo jiné druhy gynekologického zánětu -i nformujte se u svého gynekologa a bud...

Pravděpodobnost těhotenství

| Dotaz od: Nikola

Je mi 17. Beru 2. plato mé vůbec první antikoncepce. První týden co jsem začala antikoncepci brát, mi bylo vždy ráno špatně, zvracela jsem, pak si tělo zvyklo. Po 2 týdnech...

Vážená slečno, gravidita ve vašem případě není příliš pravděpodobná pokud nebyla prodleva delší než 12 hodin je vše v pořádku zklidněte psychiku a jen když by nepřišly menses v...

Krvácení

| Dotaz od: Pavla

Hezký den. ám jeden takový problém. Nedávno jsem poprvé spala se svým klukem a před týdnem jsem byla na gynekologii. bylo to dříve než jsem s ním spala.Den potom jsem vůbec...

Měla byste si vést menstruanční kalendář, abyste mohla odhalit případné nepravidelnosti v menstruačním cyklu a krvácení. V případě pochybností zajděte k lékaři.

Těhotenstvi

| Dotaz od: andrea

Brala jsem tři měsíce antikoncepci...už dva měsíce ji neberu a snažime se o miminko tento mesic jsem měla menstruaci 1.11 a skončila mi 7.11 a v obdobi plodnych dnu jsem spala s...

Možné to je, zakupte si těhotenský test.

Poruchy spánku

| Dotaz od: Adélka

Je mi 14 let, prosím vás asi už týden jsem se dobře nevyspala no nespala jsem zkoro vůbec než usnu trvá to asi třicet miut .A ve škole se to na mě už podepisuje bolí mě hlava...

Máte v poslední době nějaký stres? Často se stává, že při velkém stresu jsou poruchy spánku. Zkuste upravit spánkový režim- nespěte přes den, ale běžte si lehnout kolem 20...

Nespavost a diazepam

| Dotaz od: jana

Prosim Vas o Váš názor, 5 let navštěvuji u nas psychiatra ohledně nespavosti. Prostě jsem z ničeho nic před 5 lety začla mit problem s usinaním, nejdřiv jsem to nijak neřešila...

Vážená a milá paní Jano, diazepam bych asi rychle hleděl nahradit něčím jiným, protože na ten se závislost vyvinout může. Na trazodone (Trittico) ne. Možná by bylo vhodné...

Chronicky unavovy syndrom?

| Dotaz od: Petr

Prosim o radu.Jsem v zoufale situaci,respektive moje zena.V prosinci roku 2007 mela pomerne dlouhe bezvedomi a byla sama doma s nasimi dvema detmi.Stalo se to po vecernim...

Zde je každá rada drahá. Záchvaty zarudnutí se objevují u záchvatovitého zvýšení krevního tlaku, což obvykle souvisí s poruchou činnosti nadledvin - konkrétně při výskytu...

Exantém u dítěte

| Dotaz od: Adéla

Mám na Vás dotaz. Mám dvouletého syna. Nebere žádné léky a nikdy nebyl nemocný,jen párkrát lehká rýma. Asi před měsícem a půl dostal spálu ( dostal ATB - druhý den byl dělaný...

Nejprve ke spále. Spála je bakteriální streptokoková infekce, při výtěru z krku (který musí být však proveden před nasazením ATB) se nemusí vždy bakterie zachytit a prokázat...

Chtěla bych se prosim poradit ohledně dcerky bude ji 7 let loni vsrpnu byla s duvodu chrapani a lapani po dechu odstraněna nosni mandle, měla i zvětšene hodně krčni ale...

Paní Kamilo, děkujeme za Váš dotaz. Nerovnost nosní přepážky může být vývojová či růstová záležitost a vznikat postupně, také může být způsobena úrazem. Její operační řešení se...

Místo menzesu výtok

| Dotaz od: Žaneta

Mám problém je mi 15 let a spala se s klukem a nepoužil ochranu ale byla to záležitost kolem jedné minuty od té doby sem to nedostala je to tak 14 dní, místo menzesu jsem měla...

Žaneto! Je na Vás, koho k sobě pustíte a koho ne, ochranu musíte vyžadovat Vy. Jste to Vy, kdo může být těhotná a nést důsledky sexu bez ochrany, nikoli neznámý kluk. No...

Zacpaný ušní maz

| Dotaz od: Venda

Už to bude asi týden co jsem se vzbudila a v pravém ucho mám zalehlé, spala jsem s ušními špunty, hučí mi jako kdyby v něm a občas i píchá. Koupila jsem si ušní kapky na zánět...

Milá Vendo- chápu Vaši konstelaci, ale moc bych se přimlouvala za návštěvu ordinace otorhinolaryngologie. Jen specialista je vybaven pomůckami k prohlédnutí zevního zvukovodu...

Dotaz

| Dotaz od: Lenka

Mám takoví zvláštní dotaz .Již delší dobu se léčím pro bolest hrudní páteře.trvá to jiš zhruba pět let.ale ted přes dva měsíce mám takové divné stavy často se mi motá hlava bolí...

Může se jednat o obtíže způsobené jak iritací nervů, tak i o jiné neurologické onemocnění. Doporučoval bych proto konzultaci na neurologii, kde by příčinu obtíží měli odhalit...

Pravděpodobnost otěhotnění

| Dotaz od: Tereza

Chtela bych se zeptat. 6.10 jsem spala se svym přítelem poprvé.pak kolem15.10. A pak kolem 23.10 A už je 11.11. A porad nemám menstruaci Mela sem ji mít kolem 20.10. ale...

Terezo, bohužel neuvádíte, zda používáte nějaký druh antikoncepce ( hormonální, barierová). Pokud tomu tak není, těhotenství nelze vyloučit. Měla byste zajít ke své gynekoložce...

Dotaz k syfilis

| Dotaz od: petam

Mám hodně velký problém. Přišla mi pozvánka na dermatover.. k vyšetření, absolvoval jsem tam včera odběr krve z důvodu toho, že mému bývalému sex. partnerovi (pohl. styk byl...

Pokud se u Vás syfilitida prokáže, budete léčena s největší pravděpodobností antibiotiky a s Vámi i všichni Vaši sexuální partneři (budou pozváni na testy). Hezký den.

Porucha spánku

| Dotaz od: Jana

Prosím o radu ohledně mé nespavosti. Lehnout si chodím pravidelně kolem 22. hodiny. Nemám problém usnout, ale cca po dvou až třech hodinách se vzbudím a už nemůžu spát.Nepomůže...

Milá Jano. Zoufalství je přesně to, co nespaní startuje a udržuje. Cítím se všemi nespavci ale za celá léta své praxe jsem nepotkal nikoho, koho by nespavost zabila nebo...

Únava a zvýšená teplota

| Dotaz od: Eva

Již druhý týden mám zvýšenou teplotu:37-37,5. Jsem stále unavená,malátná,pořád bych spala,bez energie. Jiné další příznaky nemám- nyní jen slabší rýma. Ze začátku jsem léčila...

Paní Garšicová, velice pravděpodobně proděláváte některé z virových onemocnění. Doporučila bych Vám navštívit Vašeho lékaře k podrobnějšímu vyšetření, mohlo by se jednat např. o...

Bolest žeber z kašle

| Dotaz od: Lucie

Od 25.12.2011 mám kašel,3.1.2012 jsem dostala atb Doxybene a codein, abych lépe spala a kašel mne nerušil.Spaní se zlepšilo,včera 7.1. jsem zakašlala a začlo mě šíleně bolet u...

Praktický lékař by vás měl kontrolně poslechnout (příp. poslat na rtg plic) za účelem vyloučení zánětu pohrudnice.

Nadměrná únava

| Dotaz od: Lenka

Obracím se na Vás s mým problémem. Poslední 3/4 roku bojuji se silnou únavou. Denně chodím spát okolo 22 h a vstávám cca v 9 h , když mě malá dcerka probudí, sama bych asi spala...

Milá Lenko, únava je příznak, který má mnoho možných příčin. Nelze ho vyřešit bez znalostí Vašeho zdravotního stavu a vyšetření. Předpokládám, že Quetiapin a Olwexyi Vám...

Strach

| Dotaz od: Patrika

Chtěla bych se zeptat zda-li je závažné to, když jsem spala s přítelem, ale před tím jsem si nedošla na wc, během toho jsem potřebovala, ale nešla jsem. Dva, tři dny po sexu...

Neporouchalo, jde pravděpodobně o zánět močových cest, dojděte si ke gynekologovi (nebo k obvodnímu lékaři) na vyšeření - léčí se antibiotiky nebo spec. léky na léčbu moč.cest...

Těhotná!?

| Dotaz od: Lenka

Před více než 40 dny jsem spala se svým přítelem, praskl nám kondom a svůj penis nestihl úplně vytáhnout, takže sperma nejspíš zůstalo i ve mně. Ihned jsem se osprchovala a půl...

Ano, zpoždění je způsobeno užitím Postinoru v na začátku první fáze cyklu, zablokovalo to normální růst sliznice dělohy, ta musí nejdříve dorůst, což je individuální záležitost.

Angína

| Dotaz od: Andrea

Přes víkend jsem spala u mého přítele, stěžoval si, že je nemocný a další den se u něj projevily známky angíny-nemohl polykat, bolel ho krk,atd...od neděle jsem pocítila, že mám...

Pokud jsou obtíže s polykáním mírné, v krku Vás nebolí, nemáte horečku, necítíte se unavená apod. tak není nutné k lékaři zajít, pokud by se ale cokoliv z výše uvedeného...

Mám 4m holčičku a byli jsme na očkování. Malá měla horečku a špatně mi spala. Naše dr nám dala čípky Nurofen. Plně kojím. Existují i jiná léčiva?

Volbu Vašeho lékaře podporuji, jiná vhodná léčiva konzultujte s pediatrem, vzhledem k tomu, že neznám zdravotní stav Vaší holčičky a případné alergie. Přeji hodně zdraví.

Môj ex je psychopat

| Dotaz od: Alexandra

Trápi ma jeden veľký problém,ktorý už trva hodnú chvíľu-1 rok. Začala som so svojim ex-psychopatom frajerom chodiť v maji roku 2014, naš vzťah bol ideálny cca 2 mesiace aj to...

Milá Alexandro, dle toho co píšete jste mladé děvče a máte život před sebou. Jak jste uvedla v titulku velmi dobře jste celkou věc zdiagnostikovala, ano narazila jste na...

Komplikače po operaci apendixu

| Dotaz od: kateřina

Chtěla jsme se zeptat jsem 12 dni po laparoskopicke operaci slepeho střeva a odstranění uzlin ve střevech měla jsem komplikace po operaci kvuli stalemu přibívaní krve do drenu...

Stav vyžaduje kontrolu na chirurgii a zřejmě provedení laboratorníhoi vyšetření krve a případné vyšetření dle nálezui i diagnostickým ultrazvukem. Může dojít k ohraničenému...

Psychické problémy

| Dotaz od: Viktorie

Je mi 15 let. Celý můj život vždy byl hrozně komlikovaný. To co každý zná jako normální a samozřejmost, pro mě bylo těžší. Moji rodiče jsou rozvedeni a dělali si celý život vše...

Viktorko, je mi moc líto, že se takhle trápíte. Vím, že kombinace sy. ADHD a specifických poruch učení, spolu se zátěžovou situací v rodině je pro každého velmi náročnou situací...

Krvaceni

| Dotaz od: patricie

Chtela jsem se zeptat beru antikoncepci minisiton a a mensrtaci mam normalne ,ale predevcirem mi to zase zacalo pritom beru prasky může to byt tím ze jsem nedavno spala s...

Krvácení mimo cyklus má různé příčiny - od tzv.krvácení z průniku (tj.ze zvýšené hladiny hormonů při užívání antikoncepce, bývá cca v polovině cyklu) přes krvácení jako projev...

Test na syfilis

| Dotaz od: Tereza

Spala jsem nějakou dobu bez ochrany s mužem o kterém jsem se později dozvěděla že měl předtím než sme se seznámily rizikový styk s jiným mužem. Donutila jsem ho jít na testy na...

Pokud by partner byl infikovaný syfilis a léčil se pak antibiotiky např.pro anginu, mohlo by dojít ke zkreslení výsledků. Ale s největší pravděpodobností je váš partner zdráv.

Zarudnutí pokožky hlavy

| Dotaz od: Eva

Pred dvema tydnama me zacala bolet hrozne hlava mela jsem tlaky v hlave kdyz jsem sedela bylo to v poradku ale jak mile jsem se postavila tak takovy naraz do hlavy jak nejake...

Evo, flíček asi s bolestí hlavy nesouvisí,nicméně nebojte se, určitě nejde o nic hrozného. Podle fotky neučím , o co přesně jde,ale podobné projevy může mít bud kožní alergie...

Měla jsem s přítelem sex

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych vědět, když jsem spala se svým přítelem, nebylo to určitě poprvé a předtím vždycky jeho sperma vyteklo hned po pohlavním styku. Včera jsem s ním spala a jeho sperma...

Pokud šlo o sperma, tak pravděpodobnost otěhotnění není vyšší než obvykle. Spíše by mohlo jít o poševní vtok.

Zpoždění menstruace

| Dotaz od: Terka

Mám zpožděnou menstruaci a bojím se, že jsem těhotná. S bývalým přítelem jsem spala naposled asi před měsícem a pak se menstruace dostavila. Ale teď ne. Je možné, že jsem...

Pravděpodobnost otěhotnění mi přijde poměrně velive nízká.

Velké zpoždění

| Dotaz od: Kristýna

Mám takowý problém.Se swym prítelem jsem už spala,ale ted se bojim,ze jsem tehotna.Menstruaci sem nemela měsíc,ale žádné jiné příznaky těhotenstwí jako tak nemám.Newolno mi taky...

Kristýno! Pokud jste měla nechráněný pohlavní styk, těhotná být můžete. Jediný způsob jak to zjistíte je zakoupení těhotenského testu. Bát se v této situaci vám příliš nepomůže...

Arytmia-vynechanie úderu

| Dotaz od: Ivana

Potrebovala by som poradiť s mojim problémom. Mávam arytmiu srdca, konkrétne mi vynechá jeden úder - je to už niekoľko rokov, stáva sa to sporadicky, raz za mesiac dajmetomu...

Ve vašem případě se jedná o extrasystoly. Jde o předčasné stahy, které mají všichni lidé, pouze někteří je pociťují. Po odeznění extrasystoly se vše vrátí do normy, může být...

Před třemi týdny jsem navštívila obvodního lékaře kvůli neodcházející únavě, nesoustředěnosti a hlubokému dlouhému spánku. Z krevních testů se zjistilo, že jsem přišla za pět...

Je pravdou, že závažné poruchy funkce štítné žlázy, rozvinuté, vedou i k poruchám imunity. Podle popisu Vašich příznaků bych rozhodně doporučoval navštívit Vašeho praktického...

Rotroušená skleroza

| Dotaz od: Věra

... Mám už určitě přes rok pocit, že nejsem ve své kůži. Přibližně před půl rokem jsem vyhledala na internetu poradnu a našla jsem něco ze svých lehkých příznaků ve spojitosti s...

Byla by vhodná návštěva na neurologii, abyste byla vyšetřena a potom mohla, kdyby se přidávaly nějaké další příznaky, jít za lékařem, kde budete sledována. Na dálku bez...

Můžu být v tom?

| Dotaz od: Veronika

Je mi 17 a chtěla bych se zeptat, když jsem den po menstruaci spala se svojim přítelem, tak nám praskl kondom, ale hned jsme přestali a přítel se neudělal. Přesně o týden...

Vážená Veroniko, pravděpodobnost těhotenství je malá. Vaše příznaky spíš souvisí s přicházejícími měsíčky. Vyzkoušejte těhotenský test nebi navštivte gynekologa

Vysoký tlak ve spánku

| Dotaz od: Eva

Od ledna se potýkám s problémem vysokého tlaku během spánku.Skoro denně se k ránu probudím s tlakem156/98 i 176/106,který se během 1 hod. upraví a během dne je spíše nízký- i...

Je normální, že během spánku tlak kolísá. Ranní hodnota tlaku je vyšší, je třeba upravit medikace. Někdy je obtížné najít vhodnou medikaci, která vyhovuje danému pacientovi...

Je to syfilis?

| Dotaz od: Tatiana

Začátkem srpna jsem spala s jedním klukem bez ochrany a teď se mi v ústech udělal takový malý průhledný vřed, který nebolí. Také jsem pořád unavená, padají mi vlasy, bolí mě...

Vaše obtíže nejsou specifické pro syfilis a mohou být projevem celé řady chorob, vč. psychosomatických. Ale rozhodně doporučuji provést vyšetření krve k vyloučení pohlavních...

Menstruace během antikoncepce

| Dotaz od: Lucie

Tento měsíc sem moc pravidelně nebrala antikoncepci. Beru ji normálně v 5 hodin ale často se mi stává že na to zapomenu a vemu si jí dýl. Spala sem s přítelem a další den sem...

Antikoncepci byste měla brát pravidelně přibližně ve stejnou dobu. Fakticky pokud se nezdržíte více než 12 hodin od pravidelné doby užívání, neměl by se snížit antikoncepční...

Noční probouzení

| Dotaz od: Majka

Mám půlroční dcerku, kterou jsem začala vedle plného kojení na doporučení lékaře přikrmovat. Vzhledem k tomu, že se často budila v noci hlady, začala jsem přikrmovat rýžovou...

Zelenina i ovoce samozřejmě může v bříšku kvasit, tvoří se plyny a to vede k bolestem, neklidu a potřebě říhat či plynatosti. Doporučuji omezit konzumaci těchto potravin např...

Probouzení hroznými sny

| Dotaz od: Iva

Celý život dobře spím. Jakmile si lehnu, hned usnu, a v noci se ani neprobouzím, abych se šla vyčůrat. Poslední dobou, mě ale probouzí hrozné sny. Pamatuji si je, protože jsou...

Ivo, potíže mohou souviset jak se strýcem v nemocnici, tak i s blížícím se zkouškovým. Pro každého je sice hrozivé něco jiného, nicméně hrozivost Vašich snů nedosahuje dle mého...

Již asi měsíc trpím menší bolestí v místě uzdičky. Objevila se mi zde menší "trhlina", nebo nevím jak jinak to nazvat. Bolest cítím při stahování, ale také při menších...

Nechte to úplně v klidu a čistotě. Vynechte sexuální aktivity. Trvá delší dobu, než se to zhojí. Pokud by to zlobilo i po pár měsících po poranění, tak bude vhodná plastika uzdičky

 
Kam dál
 
 
Zánět zvukovodu
Články: Zánět zvukovodu
Zánět zvukovodu, otitis...
Zlomenina krčku mívá fatální následky. Proč ale tak často?
Pozor na škrkavky!
Články: Pozor na škrkavky!
Škrkavka dětská, latinsky...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: