| Nápověda

Spála

Víc než krémy chrání pokožku speciální oblečení s UV filtrem
Mít bledou a citlivou pleť reagující negativně na sluneční paprsky není legrace. Ještě horší je to s alergiemi na UV záření. Pro ty z nás, kdo trpí zmíněnými problémy, může...  celý článek
 
U golfu se sice nezadýcháte, přesto vyžaduje dobrou fyzičku
Pokud si myslíte, že vám při tomhle sportu žádné nebezpečí nehrozí, jste na omylu. Ani účastníkům téhle aktivity se totiž různá zranění nevyhýbají.  celý článek

Spálová angína

| Dotaz od: Marie Kadlecová

Ve třídě se vyskytla spálová angina. Zatím je vnuk zdráv. Jak se ochránit, může navštěvovat další děti? Děkuji.

Vnuk by neměl chodit na návštěvu k nemocným dětem, jinak pokud nebyla ve škole nařízena karanténa (předpokládám, že nebyla), není žádné zvláštní omezení.


Spála - spálová angina

| Dotaz od: Věra W.

Můj problém se týká spály (spálové angíny). 24.12.2009 jsem v dopoledních hodinách při návštěvě rodiny syna pocítila náhlý stav zimnice a po hodině jsem byla zdánlivě vpořádku...

Věro! Na tento dotaz nedokáži uspokojivě odpovědět. Domnívám se, že není absolutně podstatné, KDO spálu donesl, neboť během inkubace o ní nepochybně nevěděl a nemohl tudíž...

Léčba antibiotiky
Spála je infekční onemocnění vyvolané bakteriemi z rodu streptokoků. Nejčastěji postihuje děti předškolního věku. Typicky se projevuje horečkou, bolestí v krku a kožní...  celý článek

Spálová angína

| Dotaz od: Jana

Ráda bych se s vámi poradila. Již třetí den mám pravděpodobně spálovou angínu. Nejprve vysoké teploty (přes 39), stejné bolesti jako při chřipce + bolest v krku. Dnes ráno se mi...

Spálová angina se přenáší kapénkami. Neměla byste proto dvojčata líbat, měla by být krmena a čistých lžiček (to ale jistě víte :) ) a měla byste si vždy umýt ruce, když na ně...

Podezření na spálu

| Dotaz od: Ivana

Prosím, u syna je podezření na spálu.(od pondělí). Teplotu nemá, dostal penicilin. V neděli bychom měli jet na dovolenou, kde chceme chodit celé tři dny po památkách. Může mezi...

Paní Ivano. Syn by již v neděli infekční být s největší pravděpodobností neměl. Přesto bych ale doporučovala ponechat ho i po dobrání ATB ještě pár dní v klidu. Pro organismus...

Spálová angína

| Dotaz od: Magdalena

U synka ve školce se objevila spálová angína a já zvažuji zda ho tam dávat, jelikož mám doma i ročního synka, který vždy chytí vše. Kdyby to chytnul mladší syn, je to problém...

Není to nic zásadně nebezpečného, je dobře léčitelná antibiotiky - spála - info zde: http://www.ulekare.cz/clanek/spala-1101?search=sp%C3%A1la&from=0 . Rozhodnutí o ponechání...

Jsem v 5. měsíci těhotenství, byla u mě na návštěvě kamarádka se svou 3letou dcerou,která měla možná spálu, prý se to neprokázalo ze stěrů z krku.Ale pro můj klid bych chtěla...

Spála nepřináší těhotným ženám a jejich nenarozeným dětem žádné specifické riziko. Je dobře léčitelná penicilinem.

Spálový bacil, Penicilin

| Dotaz od: Lucie

I já mám otázku ohledně spálového bacilu.Syn ho má, dostal Penicilin. Bude ho brát velmi dlouho-25 dní.Chtěla bych se zeptat, zda je možné, pokud zajistím, že se nebude namáhat...

Začnu Vaší druhou otázkou - streptokok a spálový bacil je dvojí označení pro jednu bakterii. Po dobu léčby bych chlapečka raději do školky neposílala, bude oslabený, a právě...

Jsem v 5. měsíci těhotenství, moje mamka dělá ve školce učitelku, byla jsem u ní před týdnem na návštěvě a ted jsem se dozvěděla, že nějaké děti onemocněly spálou a spálovou...

Ne, nemějte obavy spála plod neohrozí, spálu způsobuje streptokok, se kterým se setkáváme v graviditě poměrně často, byla byste - pokud byste ji dostala přeléčena antibiotiky...

Vážený pane doktore, jsem v 7.tt+2 a mám angínovou spálu. Než přišly výsledky léčila jsem se 4 dni bioparoxem (který tedy vůbec nezabíral), teploty jsem měla zatím max. 37,5...

Jste li léčena antibiotiky jak píšete,nemělo by onemocnění mít žádný vliv na plod. Příjemný den

Spálový bacil

| Dotaz od: Jana

Je to už přes 2 měsíce, co jsem ve školce na praxi chytila spálový bacil. Na začátku mi lékař předepsal antibiotika, ale nějaká slabší a stopa bacilu mi v krku stále zůstává. Po...

Milá Jano, rada je snadná, když Vám nic není, přestaňte chodit k lékaři a přestaňte to řešit. Léčit kultivační nález z výtěru je nesmysl, pokud je člověk zdráv. Ani v případě...

Spalničky u dospělých

| Dotaz od: Veronika

Slyšela jsem že pokud dostane dospělý muž spalničky, má to vliv na jeho plodnost. Je to pravda? Děkuji za odpověď.

Ano, je to pravda. Vedlejším efektem spalniček u dospělých totiž může být i zánět varlat, který může způsobit neplodnost. Hezký den.

Očkování proti spalničkám

| Dotaz od: ivana

Dobri den pani doktorko prominte že otravuji ale mohla byste mi řict do kdy nejpozději se ma dat druha vakcina spalničky atd od te prvni je tam nějaky časovy usek? děkuji Iva

První dávka očkování proti spalničkám by měla být aplikována v 15. měsíci, 2. dávka pak mezi 21.-25. měsícem věku dítěte.

Spála

| Dotaz od: Lenka

Starší dcerka (5 let) má spálu, zajímalo by mě zda jí může chytit i moje mladší dcerka(4 měsíce)? Děkuji za odpověď.

Ano, může , děti by vůbec neměly být v kontaktu, často si myjte ruce, hodně doma větrejte. nejlepší by bylo, kdyby starší dítě mohlo být po dobu nemoci např. u babičky apod.

Čeká nás očkování spalničky, příušnice, zarděnky. Dočetla jsem se, že lze očkovat i vakcínou priorix, prý by měla být šetrnější než klasické hrazené očkování. Chci se zeptat zda...

Srovnávací studie mezi vakcínami Trivivac, Priorix a MMR jednoznačně neřekly, která vakcína je nejlepší. U vakcíny Priorix vycházejí méně častější lokální komplikace (zarudnutí...

Diagnostika spály

| Dotaz od: Jitka

Tříletá dcera je léčena antibiotiky kvůli podezření na spálu. Paní doktorka jí nasadila ATB bez jakéhokoliv laboratorního vyšetření. Bohužel jsem nevěděla, že se může udělat...

Jitko, spála má klasický klinický obraz zarudlého hrdla, vyrážky a horečky a zkušený lékař ji bez jakéhokoliv laboratorního vyšetření pozná. Neléčená spála má horší následky...

Určitě víte, že na rozdíl od toho, co tvrdily ještě naše babičky, opalování kůži nesvědčí. UV záření obsažené ve slunečních paprscích naši kůži sice obarví do krásného hnědého...  celý článek

Očkování proti spalničkám

| Dotaz od: martina

11.den po očkování proti spalničkám atd. se nám objevila vyrážka bez teploty, zejména na dolních končetinách. Dozvěděla jsem se, že, když je vyrážka po tomto očkování, tak se...

Po očkování je kontakt s ostatními dětmi možný bez omezení. Co se týče koupání, je opravdu lépe jej vynechat po dobu přítomnosti vyrážky, pokud však vyrážka nemizí zrovna rychle...

Za kolik dní si může nemocné dítě (spála) mezi zdravé sourozence a bratrance hrát aniž by se nakazila?

Po pěti dnech užívání antibiotik by již nemělo být dítě pro ostatní infekční. Hezký den

Spáleniny po IPL epilaci

| Dotaz od: Renata

Absolvovala jsem kosmetické ošetření IPL epilaci v oblasti třísel. První tři návštěvy byli v pořádku, ale po čtvrté návštěvě se mi jakoby nafoukla kůže a poté se objevily velké...

Podle fotografie asi jde skutečně o spáleniny, ale infikované a zanícené. Je třeba nyní ošetřovat framykoinem, nebo jinou antibiotickou mastí a hlavně nenechávat volně...

Spala

| Dotaz od: petra



Spalničky lze dostat 2x

| Dotaz od: Petra

Mám dotaz na spalničky. Když jsem je prodělala v dětství už je nemohu dostat? Nyní se objevila zpráva o epidemii spalniček v Ústí nad Labem, patřím do kategorie možných...

Petro, hladina protilátek po očkování klesá, proto je možné se i po očkování nakazit. Pokud jste spalničky v dětství prodělala, neměla byste se již nakazit. Nevím, jakým...

Spálový bacil

| Dotaz od: Šárka

Chci se zeptat u mé vnučky, s kterou jsem často v kontaktu byl zjištěn spálový bacil (B) v přirození a následně i v krku. Mně současně trápí kvasinkové problémy, kterých se...

Kvasinky a bacily (streptokoky skupiny A u spály) jsou naprosto odlišné mikroorganismy. Hezký den.

Syn (5 let) měl v sobotu a neděli 38,6°C, v neděli si stěžoval na bolest v krku, jelikož ho měl zarudlé a povlak na jazyku, vyrazili jsme v Po k Dr. To už byl bez teplot. Pani ...

Rozhodně bych doporučoval znovu navštítvit ošetřujícího lékaře a situaci s ním konzultovat. Nenasazení léčby antibiotiky totiž nebylo zcela moudré, účinnost homeopatik navíc...

Spálový bacil

| Dotaz od: Renáta

Moje dcera (8 let) má potvrzený nález spálového bacilu z výtěru v krku. O víkendu byla u babičky, v té době ještě bez problémů. Babička je zaměstnaná v potravinářské výrobě...

Pokud by po diagnose Vaší dcerky hygienička požadovala speciální režim,informovala by Vás již lékařka dcerky.

Spálené a nateklé nohy

| Dotaz od: Jana

Tak před třemi dny jsem si od sluníčka spálila nohy. Od kolena dolů. Nohy mě často brní, a mám je dost nateklé, mám i problém chodit a stále pocituji horkost. Používám pantenol...

Změny vyvolané spálením se zhoršují při větším prokrvení končetin. Podle vašeho popoisu asi půjde o závažnější stav, doporučuji navštívit kožního lékaře, který vám předepíše...

Spála

| Dotaz od: kikilo

Je mi 40 let, jsem asmatik a alergik, pracuji v mateřské škole, kde se vyskytla spála. Mám podezření, že mám spálu (svědivá vyrážka=pupínky po celém těle, bílý povlak na jazyku...

S největší pravděpodobností by se o spálu jednat mohlo. Doporučoval bych proto kontrolu u ošetřujícího lékaře a do té doby klidový režim. Hezký den.

Hemofilus-spálová angína

| Dotaz od: Hanka

Můj 5letý syn má všechny příznaky spálové angíny a 40horečky,čekáme na výtěr s krku-lékařka si myslí,že se to spíš pátá nemoc:(.Antibiotika zatím žádná.Byl mu před několika dny...

Spálovou anginu vyvolává streptokok, hemofilus je jiná bakterie. Nicméně hemofilus za určitých okolností může i takové příznaky vyvolávat. Záleží také na tom, jak se dítě cítí...

Spála a neštovice najednou

| Dotaz od: Robert

Mám 2a pul letého syna.Dnes nám dostal spálu.Asi před týdnem byl v kontaktu s dítětem,které mělo neštovice.Chci se týmto septat,jestli je tam nějaké vážnejší riziko( mohlo bx to...

Čistě teoreticky je možný i souběh obou onemocnění, proto sledujte kůži a při výsevu puchýřků kontaktujte praktického pediatra. Průběh onemocnění je zcela individuální a neumím...

Spálový bacil

| Dotaz od: Jiřina

Bylo mi řečeno, že při spálovém bacilu může dojít k poškození zraku a že by mě být nemocný v šeru a vyhýbat se ostrému světlu. A pak mám další dotaz, když jsem těhotná (v 4...

Při spále či spálové angině nedochází k poškození oka. není nutné být v šeru. V těhotenství nehrozí žádné riziko pro plod.

Je to spalova angína?

| Dotaz od: Stanislava

Syn 4roky,vyrazka jako krupicka(červené pupínky(,detska lékařka řekla,že je to spálová vyrážka,teplota 36,5,v krku ho nebolí,jí a pije normálně,myslela jsem,že má na něco...

Stanislavo, dětská lékařka postupuje správně. Vzhledem k pozitivitě výtěru na streptokoka (spálový bacil) a vyrážce se skutečně bude jednat o spálu. Podávání penicilinu v...

Pane doktore, mam dotaz ohledně mé imunity a nemoci spalničky a zarděnky. Jsem narozena v roce 1981 a v letech 82 a 83 jsem byla ockovana proti spalnickam a v roce 92 proti...

Řádně prodělané očkování proti těmto nemocem vytváří doživotní odolnost proti nákaze, takže se nemusíte bát, přeočkování není nutné, navíc výskyt těchto nemocí je díky obecně...

Spálená kůže mezi ňadry

| Dotaz od: DenisaK

Ve středu jsem se ošklivě spálila (poprvé v životě) na sluníčku. Kůži jsem opečovávala aby se co nejrychleji uzdravila (chladila, mazala speciálníma prostředkama). V Pondělí (5...

Nelze předvídat, jak moc je kůže poškozena, rozhodně vám opalování nemohu schvalovat - je to kůži nebezpečné a každé opálení a spálení si kůže pamatuje a hrozí vyšší riziko...

Spála

| Dotaz od: Lenka P.

Jsem už tři týdny v neschopnosti - od 18.10. Diagnóza byla nachlazení a byl předepsán 1 bal. cyplox 250. Sedimentace po 14 dnech 48/71. Následně výtěr z krku a byl negativní...

Lenko. Předepsaná antibiotika by měla pokrýt i spálu. Negativní výtěr po jejich užití s tím souvisí a svědčí pro jejich účinnost. Únava je celkem běžným projevem každého...

Spála

| Dotaz od: Veronika

Byla jsem v kontaktu s člověkem, u kterého se 2 dny na to projevila spála. Je možné, že bych ji mohla také dostat? Jsem těhotná, tak mám trochu strach. Předem děkuji za odpověď

Nákaza sice není pravděpodobná(pacient bývá infekční pouze po dobu akutních příznaků), bohužel ji ale nelze zcela vyloučit. Pokud na sobě pozorujete jakékoliv příznaky (horečku...

Spála?

| Dotaz od: Markéta

Včera z ničeho nic mě popadla teplota, která se během dne zvyšovala. Objevila se bolest v krku a celková malátnost a bolest celého těla. Po ráno mě bolely zuby a hlava. Dnes je...

Určitě zajděte za svým praktickým lékařem, ať Vás prohlédne. Nemyslím si ale, že by šlo spálu - ve Vašem věku to již není typické onemocnění a také vyrážka při ní vypadá jinak...

Spálový bacil

| Dotaz od: Luboš

Asi před čtrnácti dny jsem byl lehce nachlazený (bez bolestí v krku, horečky ani vyrážky po těle) a protože se mi nelíbila krční mandle (druhá mi už byla odstraněna), tak jsem...

Spálový bacil - streptokok může v mandli "přečkat" i léčbu antibiotiky. Proto je po léčbě nutné provést kontrolní stěr a pokud by se i nadále streptokok v kultivaci objevil...

Spalničky, morbili, jsou vysoce nakažlivé virové infekční onemocnění. Typicky se projevují horečkou, zánětem spojivek, kašlem a charakteristickou kožní vyrážkou. Většina...  celý článek

Můj 17.měsíční syn byl očkován proti spalničkám zarděnkám a přiušnícím. 10.den dostal teploty které trvaly 3 dny a vystouply na 40 stupňů. nyní 14 dní po očkování už je bez...

Taková reakce na očkování je možná. Vždy je však třeba prověřit všechny možnosti, proč uvedený stav nastal, nelze to přičíst rovnou reakci na očkování. Podle toho, že píšete o...

Obracím se s dotazem, starší syn 6 let má spálovou angínu, třetí den bere Ospen a konečně bolesti ustupují.Teď se mi jedná o mladšího syna 2 roky, který je se starším stále v...

Antibiotika bych preventivně nenasazovala, je to zbytečné zatěžování organismu. Olupování kůže na dlaních a mezi prsty může být prvním projevem spály. Váš starší syn přestane...

Spálenie kože pri ústach

| Dotaz od: Janka

Pani doktorka, chcela by som sa opýtať na najefektívnejšiu liečbu spálenia kože pri ústach tvrdými fúzami partnera, pri bozkávaní. Cez noc sa mi to zapálilo. Natierala som si to...

Doporučovala bych poraněnou kůži ošetřovat přípravkem Cicaplast baume B5, ev. v kombinaci s lokálním antibiotikem (Framykoin, bactroban, Fucidin..). Locoid zpomaluje hojení...

Uz asi 3 roky po punkci 1 cysty na štítné žláze a následném zmenšování cyst při braní 1/2 tablety Euthyrox denně ráno nalačno bych se chtěl zeptat, jestli je možné užívat tento...

Jelikož tento přípravek ovlivňuje (zrychluje) činnost štítné žlázy, nedoporučuji ho užívat - nelze vyloučit, že by došlo k "přestřelení" činnosti štítné žlázy do hyperfunkce.

Již cca měsíc cítím všude, kde jsem - doma, v práci, venku, v obchodě,... zápach páleného dřeva nebo spíše dýmu, který odchází z krbu, když otevřete dvířka. Je to velice...

Objednejte se na vyšetření na neurologii, mohou se tak projevovat některé poruchy neurologického charakteru. Hezký den.

Spálový bacil

| Dotaz od: Zuzka

Chci se zeptat, dcera 3r., asi před půl rokem jsme si všimli zvětšených uzlin na krku, na sonu zjistili, že tam má množství malých uzlin a jednu 3cm.Uzliny má prý zvětšené všude...

Ano , přesně tyto obtíže tento bacil může vyvolávat. Po přeléčení je nutno zkontrolovat sedimentaci, ASLO a moč.

Dětská spála

| Dotaz od: ppetronela

Chtěla bych se zeptat jestli mi hrozí nějaké riziko, jsem ve 23 týdnu těhotenství a u dcery ve školce je spála. Dcerka má druhý den vysokou teplotu až 39°C, zvracela, bolela jí ...

Riziko, že vaše dcera onemocnění spálovým bacilem, streptokokem, tu samozřejmě existuje. A je možné, že i vy můžete onemocnět.Pokud by se jednalo o onemocnění původcem spály...

Spaleniny v solariu

| Dotaz od: Martina

Minuly rok jsem si horkou vodou popalila kolena. Skoro nic mi tam nezustalo, zadne viditelne jizvy, pouze jsou ta mista tmavsi nez normalne pokozka. Chtela bych se zeptat...

Solárium vyloženě nevadí, ale může se stát, že poškozená pokožka vlivem UV záření zpigmentuje ještě více. Ale nebezpečné to není.

Spálová angina

| Dotaz od: Bara

Mé děti (dcera 7, syn 8 l)měly loni na jaře spálovou anginu, vyléčila se antibiotiky, v prosinci ji dostali znovu, též se léčila antibiotiky po té následoval pendepon. Při...

Aplikace Pendeponu je zcela na místě a klidně bych pokračovala i delší dobu. U dcery tím že je alergička je velmi důležité, aby užívalalantialergické léky, aby stav nezhoršovala...

Chtěla bych užívat spalovač tuků L -tyrosil. Nesnižuje účinnost antikoncepčního kroužku Nuvaring? děkuji za odpověď.

Neměl by snižovat účinnost.

Spála a domácí zvířata

| Dotaz od: romana

Ráda bych se zeptala zda je vhodné mít přímo v bytě kde se pohybuje dítě nemocné se spálou domácí zvířata ( králík a činčila ) , mám e je pouze na hlídání a syn s nimi nebyl...

Pokud na ně syn není alergický a nezhoršuje mu jejich přpítomnost probíhající onemocnění, tak zvířata nevadí.

Spálová angína

| Dotaz od: Kateřina

Chtěla bych poprosit o odpověď ohledně průběhu spály. 21.4. jsem dostla ospen 1500 po 8 hodinách, na spálovou angínu. Neměla jsem ale ani bolest v krku, ani teploty. Výrazná...

Velmi nerada bych zpochybňovala diagnosu kolegy.Všichni praktičtí lékaři jsou shodně edukováni,jistě tedy nejsem moudřejší.Ze zevních projevů exantému není snadné uzavírat stav...

Spála

| Dotaz od: Štěpánka

Měla jsem v krku streptokoka B,byl odléčen v květnu. V červenci dělán znovu výtěr. Vše v pořádku. Sloupaly se mi teď prsty u nohou. Je možné,že je to ještě k tomuto spálovému...

Pokud je výtěr negativní, mělo by být vše v pořádku. Přítomnost bakterie se zjistí kultivačním testem. Pokud se Vám tedy sloupaly prsty u nohou, mohlo by se jednat i o jiné...

Spalničky

| Dotaz od: martina

Chtěla jsem se zeptat jestli se musíme obávat styku našeho syna (14 měs.) se synem mé kamárádky, který byl před dvěma dny očkován proti spalničkám. Může spalničky chytit? Děkuji...

Obávat se kontaktu s očkovaným dítětem nemusíte.

Spála?

| Dotaz od: Pavla

Dcera 1rok a4 mesíce bere tyden antíbiotika na nekonečnou rýmu a kašel. ted po tydnu se ji na hrudníčku a břše obevili male pupínky,asi na třech místech je červený flek a...

Výsev vyrážky po týdnu není pro spálu typický. Vyrážka se obejvuje zhruba po 24 hodinách, a to na hrudníku a končetinách, ne na obličeji. Někdy se přirovnává k "husí kůži...

Spálová angína

| Dotaz od: Ryndova

Dcera měla koncem září spálovou angínu - příznaky virážka na ručičkách, jednu noc velmi bolestivý krk, a neobvykle zbarvený jazyk - strany obvyklé, lehce narůžovělé a uprostřed...

Změna zbarvení jazyka může být příznak infekce, ale také účinek léků, pokud jazyk nebolí, nebo nejsou přítomny jiné projevy infekce, pak není nutná léčba. Spíše bych...

Spála

| Dotaz od: Alena

Mám dcerku 5 let-v květnu prodělala Neštovice.Nyní z 12-13.6. v noci 41.2 horečky....celou noc zvraceni,když polkla jen hlt čaje(vody)hned zvracení.Ráno nám lékařka řekla,že jde...

Postup Vaší lékařky bohužel hodnotit nemohu. Každé onemocnění má svůj vývoj, jednotlivé příznaky se mohou vyskytovat postupně a nemusí být možné stanovit správnou a konečnou...

Spálová angína

| Dotaz od: Hanka

Náš pětiletý syn má spálovou angínu.Neměl žádné výrazné obtíže,jen bolest hlavy,trochu ho bolelo v krku a rýma,bez teplot.Považovali jsme to za běžné nachlazení.Až začal kulkat...

Hanko! Rozhodně by ještě nekolik dní měl mít klidový režim. Děti jistě neuhlídáte, ale pokud možno se mu věnujte a vybírejte si klidné aktivity, jako je čtení, kreslení...

Chci se zeptat. Zhruba před čtyřmi roky jsem se několikrát za sebou spálil na slunci a po uzdravení spálené kůže mi zůstali fleky v obličeji, ve vlasech, v uších a krku. Fleky...

Otázka je, zda je to skutečně od slunce, nebo se tím jen nějaká skrytá choroba zvýraznila... jde o to, kde přesně fleky máte, někdy je lokalizace typická pro určité choroby...

Spála

| Dotaz od: Marie

Chci se zeptat:mám 4letého syna, který byl nachlazený, byl 3 týdny doma. Teď jsem ho chtěla dát do školky, ale mezitím, co tam nebyl, se ve školce vyskytla spála. Mám strach ho...

Inkubační doba spály je 1-5 dní. Po infekci počítejte s tím, že syn bude k dalším nákazám více vnímavý, pokud tedy budete mít možnost, nechte jej ještě alespoň 3 dny doma.

Chtěl bych se zeptat na pár věcí.Mám problémy z váhou a chtěl bych s tím začít něco dělat,jak mám upravit svůj jídelníček?Znáte nějaké odborné stránky na internetu kde to je...

Vážený pane Jakube, rozhodující vliv na udržení nebo změnu tělesné hmotnosti má poměr přijaté a vydané energie. V současné době je dostupná cela řada informačních zdrojů, které...

Týden jsem brala antibiotika doxyhexal, po půl hodině na sluníčku se mi spálila kůže na obličeji a na rukou. Antibiotika jsem na doporučení lékaře vysadila, po 3 dnech kůže ale...

Při užívání těchto antibiotik se vůbec nesmí na slunce, u vás se vytvořila tzv. fototoxická reakce. je třeba nyní maximálně chránit před sluncem (faktor 50) a kromě promazávání...

Spálová angína

| Dotaz od: Lucie

Syn (5let)prodělal spálovou angínu, před 10dny dobral antb.Ospen a dostal Pendapon, dcera má od včerejška angínu s podezřením také na spálovou(3roky, také Ospen), ve školce mají...

Lucie! Syn je pendeponem (ne zcela úplně) chráněn. Dbejte na životosprávu. Kondice, otužilost, pestrá strava, dostatek spánku.

Syn má 3,5 roku a už po třetí během půl roku dostal spálovou angínu(měl jen 2dny bolest v krku s vyrášku, bez teplot a jiných příznaků).Poprvé jsme byli v nemocnici, tam měl...

K zabránění recidivující angíny by se mělo opravdu zvážit injekční podání depotního penicilínu - Pendeponu. Dále byste si s manželem mohli nechat provést u praktického lékaře...

Spálová angína

| Dotaz od: Kateřina

Můj pětiletý syn má v průběhu 2 měsíců již potřetí spálovou angínu. Poprvé dostal ATB Ospen na 10 dní, nechala jsem ho ještě týden doma ze školky a ještě než do školky nastoupil...

Doplnila bych imunologické, alergologické, ORL vyšetření. Pokud by se v kultivacích streptokok opakoval, léčbu antibiotiky by šlo prodloužit podáním Pendeponu cca po týdnu...

Spálenina

| Dotaz od: Štěpánka

Na dovolené jsem si spálina nohu o výfuk motorky o velikosti cca 5 x 4 cm. Byla jsem ošetřena v tamnější nemocnici. Tři dny jsem užívala antibiotika a léky proti infekci a ránu...

Doporučuji stále hodně promazávat, aby nedošlo k přesušení, a po odloučení strupu maximálně chránit před sluncem (faktor 50).

Ráda bych se zeptala,jsem 17 týden vícečetného těhotenství,jaké by hrozilo pro plody nebezpečí,když bych měla spálovou angínu.Předem děkuji za odpověď.

Tato infekce nevede k žádnému bezprostřednímu ohrožení plodu, ale představuje samozřejmě určitou zátěž pro váš organismus a nutnost antibiotické léčby.

Spála

| Dotaz od: Hana

Dnes mé skoro 3 leté dcerce paní doktorka diagnostikovala spálu. Bohužel dcera je alergická na amoxicilin a paní doktorka ji raději předepsala Sumamed sirup po dobu 5 dnů.Všude...

Předepsaná léčba je dostačující. Sumamed (tedy léčivá látka v něm obsažená) účinkuje i proti Streptokokovi, který způsobuje spálu, a má dlouhý biologický poločas, cca 9 dní, tj...

Spálová angína a porod

| Dotaz od: Monika

Mám termín porodu 3.3. 2012. Můj syn se ve školce nakazil spálovou angínou a druhý den užívá Ospen. V případě, že jsem se od něho nakazila, znamená to automaticky porod...

Zcela určitě to automaticky neznamená porod císařským řezem.

Slyšela jsem, že po velkých spáleninách ze slunce (rudá kůže několik dní s otoky) se může z kůže úplně vytratit pigment a už se na tomto místě kůže nikdy neopálí. Je to možné...

Martino! Při hlubším poškození kůže jsou změny pigmentace možné a nevratné. Zda došlo nebo nikoli k takto hlubokému postižení Vám spíše řekne dermatolog po prohlídce. Jinak...

Spálová angína

| Dotaz od: Zdenka

Mám 17ti letou dceru,která měla spálovou anginu (8/2006),od této doby má vysoké ASLO (střídavě 600-1100,přeléčeno Zinnatem),je po odstranění nosních (r.2002)a krčních (12/2006...

ASLO ("antistreptolysin O) jsou protilátky proti enzymu, který vytvářejí bakterie (tzv.streptokoky), jež u Vaší dcery zřejmě způsobily onu spálovou angínu. Vysoké ASLO je...

Spálová angína

| Dotaz od: Alena

Můj syn má spálovou angínu a je alergický na penicilin.lékařka mu napsala Cefzil a to po 12-ti hodinách3,5 ml suspenze. Váží 10.30 kg .Bereme již třetí den,ale žádnou změnu...

Horečka by měla během 3 dnů antibiotické léčby opadnout. Pokud nadále trvá, bude asi nutná změna antibiotika, obraťte se znovu na vašeho lékaře.

Spálová angína

| Dotaz od: Radka

Syn 6,5 roku před 14 dny dostal horečku 39,5,bolest v krku.na ORL mu udělali výtěr z krku a druhý den se mu objevila vyrážka a měl malinový jazyk.praktický lékař mu nasadil...

,Sama bolest v krku neznamená diagnosu anginy.Angina je obecné označení reakce lymfatické tkáně příslušné oblasti na nějaké dráždění- nemusí být bakteriálního původu..takže...

Spálový bacil

| Dotaz od: Pavlína

Již přes měsíc trpím bolestmi v krku, výtěr prokázal spálový bacil. Užívám FROMILID UNO (na penicilin mám alergii). Fromilid užívám již 3 týdny a právě nyní mě v krku bolí tak...

Pokud bakterie ve vašem výtěru skutečně není citlivá na žádné jiné antibiotikum ( ale přijde mi to divní, to se automaticky zjišťuje v laboratoři a je to uvedeno ve výsledku...

Spálová angína

| Dotaz od: Ivana

Může se dítě v mateřské škole nakazit spálovou angínou ze zubního kartáčku souseda?Je lepší,aby si děti v kolektivech z těchto důvodů raději nečistily?

Spálová angína se samozřejmě může přenést, pokud se kartáčky dotýkají (a vlastník kartáčku je nakažen spálovým bacilem - streptokokem) nebo dítě použije kamarádův zubní kartáček...

Spálová angína

| Dotaz od: Michaela | z mobilní aplikace

Syn 3,5 roku se ve školce nakazil spálovou angínou. Na základně výtěru z krku byl zjištěn streptokok A a nasazený antibiotika Ospen 400, které bere 4 den. Synovi se hned druhý...

Michaelo, vůbec nejde o to, zda Váš syn bere antibiotika či nikoli. Dostatečná doba léčení a dostatečně dlouhá rekonvalescence včetně ochrany před teplotními rozdíly a před...

Spálová angína

| Dotaz od: Michaela

Dnes mi paní doktorka diagnostikovala spálovou angínu za přítomnosti streptokoků. Mam antibiotika a hodně pít. Chci se zeptat jaké tekutiny bych měla preferovat? Studený nebo...

Vhodné jsou veškeré nedráždivé nápoje, jaké snesete (tj. nic vyloženě pálivého, ne alkohol, ne silná vařicí káva...ne grapefruitový džus, kvůli interakcím s léky) - voda, čaje...

Chtela bych se zeptat: Pritel se vzdy na slunci spali do cervena a pote se sloupe do bila. Na techto mistech ( hrudnik,zada,horni casti rukou) se uz nemuze opalit. Ani dalsi...

Přítel by měl zcela jistě vyhledat kožního lékaře a poradit se s ním o způsobu ošetření kůže nyní i při plánované expozici vyšší intenzitě slunečního záření.

Spála?

| Dotaz od: Alex

Moje dvouletá dcera měla asi 14 dní vyrážku -červená krupička na boku hrudníku,na paži a stehně jednostranné končetiny.Myslela jsem si,že je to reakce po konzumaci jahod.Během...

Popsaný výsev vyrážky a nepřítomnost obtíží, jako jsou setrvaleji vyšší teploty a bolesti v krku, není pro spálu moc charakteristický. Nicméně jistotu Vám dá vyšetření u...

Re:Je to spalová angína?

| Dotaz od: Stanislava

Děkuji mnohokrát za Vaši odpověd,psala jste,že syn má spálu,(jen pořád nechápu,že nemá bolesti v krku,ani teplotu,myslela jsem,že spálový bacil způsobuje zánět mandlí)a tablety...

Stanislavo, antibiotika a léky přijímané ústy v jakékoliv podobě (tablety, sirupy, roztoky) se nemusejí vždy 100% vstřebávat, protože záleží na stavu trávícího traktu, odkud se...

Spálená potnička

| Dotaz od: Kamila

Kdy jsme byla malá ukazovala doktorka máme jak odstranit potnicky a spalila mi ji. Zůstal mi tam hnědý flek. Chtěla bych se zeptat jestli můžu tento flek překrýt tetováním...

Pokud přetrvává pigmentace, bylo by vhodnější použít laserovou depigmentaci. jestliže je ložisko naopak světlejší než okolí, můžete použít tetováž ve formě permanentního makeupu.

Spalničky v těhotenství

| Dotaz od: Tereza

Dobrýden, syn dostal spalničky, přestože byl očkovaný. Jsem nyní těhotná ve 33. týdnu, mohu se nakazit? Co mám případně dělat? děkuji za odpověď.

Proti spalničkám je většina populace očkována, nicméně očkování není nikdy 100%, proto se v případě vašeho syna mohlo stát, že jimi onemocněl. Nenapsala jste, zda jste již...

Hemofil či spála?

| Dotaz od: Irena

Před 7 dny jsem byla se svým 8letým synem na pohotovosti. Byl celý osypaný drobnou krupicí. Lékařka nedokázala diagnostikovat, zda se jedná o alergii či spálu. Pozvala nás na...

Vyrážka připomínající drobnou krupičku se skutečně u spály vyskytuje, léčba Ospenem je v takovém případě adekvátní (jedná se o streptokokovou infekci a zde je lékem volby...

Před 14 dny jsem byla na IPL v oblasti třísel, došlo bohužel k úplnému spálení mat. znaménka ( nevystouplé, tmavé, vel. 2-3 mm) to zčernalo a za pár dnů se úplně odlouplo...je...

Bylo-li to znaménko pravidelného tvaru, nerostlo, dlouhodobě se neměnilo a nečinilo žádné obtíže (svědění, krvácení, bolesti..), ničeho se neobávejte. Jinak pokud byste měla...

Spálový bacil v pochvě

| Dotaz od: MAKY

Již přes půl roku bojuji se spál bacilem v pochvě, ani bych oněm nevěděla, kybych netrpěla velkou bolestí v zadních vazech a poté zimnicemi s kolísavou teplotou 37-38. Bolesti...

Pokud má partner dobrou imunitu - neměla byste ho nakazit, nedělejte si starosti, muži jsou většinou také velmi odolní a neonemocní. Pokud ted již nemáte teploty a bolesti...

Dieta, spálení na slunci

| Dotaz od: Zdenek

Minulé léto jsem držel dietu, kdy jsem jedl pouze rýži,těstoviny a kuřecí maso, rajčata a okurky. Jenže na slunci jsem se pak vždy rychle spálil, přičemž dřív jsem s tím problém...

Zdenku. Vaše dieta byla velmi jednostranná. Jedním ze základů zdravého životního stylu je pestrost a to jak vrámci potravinových skupin (maso, mléčné výrobky, zelenina, ovoce...

Spaleni od slunicka

| Dotaz od: veronika

Mam dotaz!byla jsem na slunicku vcera a spalila jsem se!kuzi mam cervenou boli no jen by me zajimalo jestli muzu dostat rakovinu kuze po takovem jednom opalovani!!jinak se...

Veroniko! rakovina kůže nepřichází po překročení nějakého prahu ozáření. S každou hodinou na sluníčku pravděpodobnost rakoviny roste a v případě spálení dokonce dost povyskočí...

Spálová angína

| Dotaz od: Naďa

Chtěla jsem se zeptat, co mám dělat, když pětiletá dcera měla spálu, užívala dvacet dnů Ospen a po šesti dnech má opět teplotu přes 38, zimnici, nateklé uzliny a bolest v krku...

Za redakci se omlouvám za opožděnou odpověď. Bylo vhodné nečekat do pondělka a vyhledat pomoc dříve.

Spálení od sluníčka

| Dotaz od: Hanka

Před 3,5 týdny jsem si spálila od sluníčka obě ruce od půlky lokte dolů. Měla jsem je hodně červené a druhý den mi otekly. Otok ustoupil až po několika dnech. Když jsem doma...

Kupte si mastičku Bepanten nebo jakoukoli mast nebo i foam (pěnu) s pantenolem. Pantenol je látka, která pomáhá napravovat změny v bunkách, které jsou zapříčiněné přílišným...

Infekčnost spálové angíny

| Dotaz od: katerina

Mám dotaz. Moje sestra má dceru, která má spálovou angínu, má ji od pátku, dnes je úterý, takže 5dní, ptá se, jestli může přijít na návštěvu, ale já mám malé dítě 3roky, může...

Z Vašeho dotazu mi není úplně jasné, zda má Vaše neteř již nasazenou léčbu a jakou? Bez léčby je dítě infekční 8 dní, po nasazení antibiotik 2-ř dní podle typu antibiotika.

Spalda sabal 320 mg

Spálení od slunce

| Dotaz od: Lucie

Je to 3dny co jsem se spálila na sluníčku a začala se mi loupat kůže na čele, tak jsem jí strhala a ted tam mám červený flek, který hrozně pálí. Za jak dlouho to budu mít v...

Promazávejte toto podrážděné místo např. Bepantenem krémem, a hlavně nevystavujte slunci do úplného zhojení. Při komplikacích navštivte kožního lékaře.

Spálový bacil

| Dotaz od: Misule

Mám spálový bacil v pochvě. Můj doktor mi tvrdí, že se neléčí a je to normální. Chci se zeptat jestli se opravdu nijak neléčí? Ďekuji

Mišule! Ano, spálový bacil (streptococcus pyogenes) v pochvě se skutečně neléčí.

Paní doktorko mám toho na srdci více mám invalidní důchod od 2002 na rakovinu štítné žlázy a hypofízu na mozku.měla jsem plný ted mám částečný inv.důchod ted jsem byla na...

Obávám se, že z uvedených obtíží by mohly být hormonálního původu stavy únavy. Zmiňovala jste se, že máte problém i s hypofýzou - nevím, v jakém smyslu, jestli např. užíváte...

Že je růstový hormon odpovědný za tělesný růst, je vcelku zřejmé už z jeho názvu. Ale tím výčet jeho účinků na lidský organismus zdaleka nekončí. Pozitivně ovlivňuje i hladinu...  celý článek

Spálová angína

| Dotaz od: Zuzana

Celá naše rodina prodělala spálovou angínu, manžel dostal OSPEN 1500 na 8 dní a ani nebyl pozván na kontrolu, syn Ospen na 10dní a já měla Klacid na 7dní, dnes budu vědět...

Pro optimální kontinuální účinek antibiotik se nedoporučuje léčbu přerušovat, trvání léčby bývá u prokázané spálové angíny 10 dní a první léčebnou volbou je penicilín (když na...

Spálový bacil

| Dotaz od: Pavlína

Již přes měsíc trpím bolestmi v krku, výtěr prokázal spálový bacil. Užívám FROMILID UNO (na penicilin mám alergii). Fromilid užívám již 3 týdny a právě nyní mě v krku bolí tak...

Pokud bakterie ve vašem výtěru skutečně není citlivá na žádné jiné antibiotikum ( ale přijde mi to divní, to se automaticky zjišťuje v laboratoři a je to uvedeno ve výsledku...

Chci se zeptat. Zhruba před čtyřmi roky jsem se několikrát za sebou spálil na slunci a po uzdravení spálené kůže mi zůstali fleky v obličeji, ve vlasech, v uších a krku. Fleky...

Otázka je, zda je to skutečně od slunce, nebo se tím jen nějaká skrytá choroba zvýraznila... jde o to, kde přesně fleky máte, někdy je lokalizace typická pro určité choroby...

Spála

| Dotaz od: Marie

Chci se zeptat:mám 4letého syna, který byl nachlazený, byl 3 týdny doma. Teď jsem ho chtěla dát do školky, ale mezitím, co tam nebyl, se ve školce vyskytla spála. Mám strach ho...

Inkubační doba spály je 1-5 dní. Po infekci počítejte s tím, že syn bude k dalším nákazám více vnímavý, pokud tedy budete mít možnost, nechte jej ještě alespoň 3 dny doma.

Spaleni od slunicka

| Dotaz od: veronika

Mam dotaz!byla jsem na slunicku vcera a spalila jsem se!kuzi mam cervenou boli no jen by me zajimalo jestli muzu dostat rakovinu kuze po takovem jednom opalovani!!jinak se...

Veroniko! rakovina kůže nepřichází po překročení nějakého prahu ozáření. S každou hodinou na sluníčku pravděpodobnost rakoviny roste a v případě spálení dokonce dost povyskočí...

Týden jsem brala antibiotika doxyhexal, po půl hodině na sluníčku se mi spálila kůže na obličeji a na rukou. Antibiotika jsem na doporučení lékaře vysadila, po 3 dnech kůže ale...

Při užívání těchto antibiotik se vůbec nesmí na slunce, u vás se vytvořila tzv. fototoxická reakce. je třeba nyní maximálně chránit před sluncem (faktor 50) a kromě promazávání...

MUDr. Antonín Spal


| Specializace: Dětská neurologie

Spála

| Dotaz od: Štěpánka

Měla jsem v krku streptokoka B,byl odléčen v květnu. V červenci dělán znovu výtěr. Vše v pořádku. Sloupaly se mi teď prsty u nohou. Je možné,že je to ještě k tomuto spálovému...

Pokud je výtěr negativní, mělo by být vše v pořádku. Přítomnost bakterie se zjistí kultivačním testem. Pokud se Vám tedy sloupaly prsty u nohou, mohlo by se jednat i o jiné...

Spála

| Dotaz od: Alena

Mám dcerku 5 let-v květnu prodělala Neštovice.Nyní z 12-13.6. v noci 41.2 horečky....celou noc zvraceni,když polkla jen hlt čaje(vody)hned zvracení.Ráno nám lékařka řekla,že jde...

Postup Vaší lékařky bohužel hodnotit nemohu. Každé onemocnění má svůj vývoj, jednotlivé příznaky se mohou vyskytovat postupně a nemusí být možné stanovit správnou a konečnou...

Dětská spála

| Dotaz od: ppetronela

Chtěla bych se zeptat jestli mi hrozí nějaké riziko, jsem ve 23 týdnu těhotenství a u dcery ve školce je spála. Dcerka má druhý den vysokou teplotu až 39°C, zvracela, bolela jí ...

Riziko, že vaše dcera onemocnění spálovým bacilem, streptokokem, tu samozřejmě existuje. A je možné, že i vy můžete onemocnět.Pokud by se jednalo o onemocnění původcem spály...

Většina lidí miluje krásné počasí a navíc bylo vědecky prokázáno, že sluneční svit zlepšuje náladu. Na druhou stranu však vystavení se slunečnímu záření způsobuje vrásky...  celý článek
Po dlouhé zimě, kdy bylo slunečných dní poskrovnu, jsme se těšili, až se sluníčko zase objeví a zlepší nám náladu. Ale je řada lidí, kterým vystavení se slunečním paprskům může...  celý článek
Spáleniny od slunce v dětství znamenají dvojnásobné riziko vzniku rakoviny kůže v dospělosti. Přesto se najde dost rodičů, kteří podobná varování ignorují a své počínání...  celý článek
Přemíra slunečních paprsků může kůži ublížit. Jenže jak odhadnout, kdy už jich máme opravdu dost, ještě před tím, než dojde ke spálení? Může pomoci speciální inkoust.  celý článek
Chuť k jídlu je u dětí těsněji spjata s energetickými požadavky jejich těla. V období velké činnosti dokážou zkonzumovat velké množství potravy, ale když vydávají málo energie...  spustit dotazník
Popáleniny od slunce vznikají v průběhu několika hodin po vystavení kůže nadměrnému slunečnímu záření. Jsou za ně odpovědné ultrafialové paprsky slunečního záření a snadno...  zobrazit článek

Antikoncepce a váha

| Dotaz od: Monika

Měla bych jeden velký dotaz.Je mi 26 let,mám doma tříletou dcerku.Před porodem jsme vážila kolem 50kg,v těhotenství jsem nabrala 12 kg a po porodu jsem se vrátila na původní...

Antikoncepce vám hmotnost nezvýší. Pokud jste v permanentním běhu kolem domácnosti a stresu, je váš metabolismus nastaven na tzv. stresovou reakci, kdy se žádné živiny...

Opalování

| Dotaz od: marketa

Opalovala jsem se, spalila jsem si kůži a po oloupaní spalené kůže mi zůstaly v oblasti oloupané kůže skvrny hnědo-červené

Markéto! Tak s kůží na kožní ambulanci a už to s opalováním tolik nepřehánějte.

K prázdninám patří i dětské dovádění na slunci. Děti si řádění na sluníčku dokážou užít jako nic jiného. Dospělí by je sice od této radosti rozhodně neměli zrazovat, ale přesto...  celý článek

Měli bychom dbát na pitný režim a vyhýbat se pobytu na přímém slunci, alespoň během poledne. K úpalu může dojít i bez působení přímého slunečního záření, stačí horké dusné počasí s vysokou vlhkostí vzduchu.


Nedávno jsem se sprchoval a přidal si trochu horké vody, ale najednou byla horká až moc, až jsem si trošku opařil týl hlavy, kůži jsem neměl zarudlou ani puchýře, jen to trochu...

Pokud by došlo ke spálení do puchýřů ( 2. stupeň popálení), pak je možné trvalé poškození kůže. Ale ve vašem případě se nemusíte obávat.

Pupínky na jazyku

| Dotaz od: vera

Mám problém, už asi měsíc pozoruji na svém jazyku malé průhledné pupínky, někdy mám pocit, že jsem si jazyk jakoby spálila, je to nepříjemné a musím se přiznat, k lékaři se...

Vero, může jít o lokální infekci, podobnou aftům. Můžete sama zkusit desinfekci ústní dutiny (například Corsodyl) a pokud nepomůže, pak zajít k lékaři. Hezký den.

Jsou nutná antibiotika?

| Dotaz od: Michala



Loupani kuze u ditete

| Dotaz od: danka31

Chtela bych se zeptat muj sesti lety syn mel anginu dostaval ospen a po lecbe se mu zacala loupat kuze na rukou lekarka rekla ze to nic neni ze to ma nemoc spinavych rukou muze...

Po prodělané streptokokové infekci či spále je olupování dlaní naprosto normální a typický jev. Do školky může, tyto projevy nejsou infekční.

Koupani

| Dotaz od: IVANA

Dobri den chtela jsem se zeptat muže se ditě 15 měsicu koupat po očkovani na spalničky:::atd jsme 3 den po očkovani je velke teplo muže se koupat? a a dite je očkovanim hodne...

Pokud má Vaše dcera oslabenou imunitu, rozhodně bych doporučoval ji nezatěžovat. Co se koupání týče, doporučoval bych počkat několik dní. Hezký den.

Opět uzliny

| Dotaz od: Zuzana

Moc bych chtěla požádat o radu jak postupovat. Dcera onemocněla koncem listopadu spálou a vleklo se to, vystřídala různá antibiotika. Asi po 14 dnech od jejího onemcnění mi...

Mohu jedině poradit znovu lékařku vyhledat. Jako hypochondr si s klidným svědomím nepřipadejte :), letošní záněty dýchacích cest jsou komplikované a poměrně dlouho se léčí...

Ačkoliv názvy obou nemocí mohou být do jisté míry zavádějící, a řada lidí je dokonce považuje za tutéž chorobu, ve skutečnosti jsou rozdíly mezi nimi zcela zásadní  celý článek

Onem. ruce-nohy-jazyk

| Dotaz od: Lenka

Měla bych dotaz. Má 4-letá dcera má již 2 dny v pusince cca 5 aftů, z toho největší na jazyku a objevila se jí vyráška na dlaních rukou a ploskách nohou (malé drobné puchýřky...

Mohlo by se jednat jak o spálu, tak např. i o neštovice. Doporučoval bych proto kontrolu u ošetřujícího dětského lékaře. Hezký den.

Většina popálenin a úrazů vzniká doma, kde se cítíme v bezpečí. Ať už jsou to opařeniny párou či horkou tekutinou, kontaktní spáleniny dotykem na horký povrch či od ohně vždy...  celý článek
Detoxikační diety jsou nejpopulárnější na jaře. Mají naše tělo zbavit všech jedovatých látek, které se v něm přes zimu nahromadily, a také nastartovat rychlejší hubnutí...  celý článek
Rodiče dětí, u kterých je zvýšené riziko alergických onemocnění, se často ptají, zda na rozvoj alergie nemá vliv očkování, a někteří odmítají nechat své děti očkovat.  celý článek

Podezřelá známenka

| Dotaz od: Oto

Chci se zeptat..Jsem zruba cca 2 měsíce na Novém Zealandu..a zruba před měsícem jsem se hodně spalil (hl. teda břicho) Jak ustala červená kuže a ja se sloupal tak se mi objevili...

Znaménka na fotografii vypadají vpořádku, ale vzhledem k tomu spálení budou třeba nádledné pravidelné kontroly kožním lékařem.

Vyrážka na zádech

| Dotaz od: markéta

Chtěla sem se zeptat, objevila se mi vyrážka na zádech a na břiše typu krupice. Měla jsem spálu, a proto se bojím, aby se mi znovu neobjevila. Nemám horečky ani se vyrážka...

Po prodělané spále může dojít znovu k tzv. spálové angíně, ale bez vyrážky. Ve vašem případě může jít o lehký paravirový exantém ( při virózách) či projev atopického ekzému...

Sport a antibiotika

| Dotaz od: Šárka

Dcera byla na výtěru a vyšel ji spálový bacil na tři křížky.Dostala Ospen.Nic jí není kromě oparu na puse.Jak dlouho musí být doma a jak dlouho nesmí sportovat?Navštěvuje totiž...

Vážená paní Šárko! Spálový bacil (Streptoccocus pyogenes) je vhodné skutečně přeléčit antibiotiky, nepatří do žádného krku (nosu, mandlí, uhru), ani když zrovna nezpůsobuje...

Popálenina 3 stupně

| Dotaz od: missulin

Chtěla jsem se zeptat na neteř. Nešťastnou náhodou ji ošlehl plamen z kotle na obličeji a způsobil jí popáleniny 3 st. na pravém líčku, se kterým byla na transplantaci kůže v...

To nikdy nelze předvídat (spálená kůže je spálená kůže, jsou v ní prostě porušeny všechny struktury a 3.stupen je již velké poškození), prosím - budte rádi, že se ten...

5. nemoc u dětí

| Dotaz od: Ilona

Chtěla jsem se zeptat na informace ohledně 5.nemoci u dětí. Můj 16-měsíční syn má od pondělí vysoké horečky až 39°C, ve středu nasazen Ospen pro čepy na mandlích, ve čtvrtek ...

Nelze diagnostikovat na dálku, ale myslím si podle Vašeho popisu, že se jedná spíše o spálu. Při ní se může i olupovat jazyk ( proto si na něj dítě sahá). Antibiotika jsou tedy...

Některé infekční nemoci se projevují horečkou a specifickou vyrážkou na kůži. Podle typu vyrážky, velikosti puchýřků, barvy a dalších znaků se dá poměrně přesně určit, o kterou...  spustit dotazník
Adresa: Spálená 12, Praha 1
Jaro je tady a místo zimních sportů můžete začít jezdit třeba na kolečkových bruslích. Jsou cenově dostupné a skvěle s nimi spálíte přebytečné kalorie.  celý článek
Přestali jste kouřit a potýkáte se s nadbytečnými kilogramy? Trápí vás, že ať už je vaše dieta jakákoli, nedaří se vám dosáhnout kýženého cíle a ručička na váze se vychyluje...  celý článek
Snad každý z nás se už někdy spálil na sluníčku. Podcenění síly slunečních paprsků dokáže pořádně znepříjemnit celý zbytek dovolené. Člověk se cítí jako v ohni a každé sebemenší...  celý článek
Jizva, i když zhojená, představuje změněnou tkáň, která se bude od normální kůže navždy lišit. A jako taková potřebuje i zvýšenou ochranu před slunečními paprsky. I když kůže...  celý článek
V dnešní uspěchané době dává mnoho lidí před kvalitním spánkem přednost plnění svých povinností. Tváří se přitom, jako by jim vyhovovalo spát třeba jen tři nebo čtyři hodiny...  celý článek
Zjištění, že miminko nejde zplodit tak rychle a snadno, jak jste si představovala, není jednoduché. Pokud jste se začala léčit, vše dobře dopadlo a vy jste těhotná, můžete mít o...  celý článek
Sluneční brýle jsou bezpochyby jedinečným módním doplňkem, který dotváří náš osobní styl. Vybírat si můžeme z nesčetného množství tvarů, barev, typů obrouček i cenových relací...  celý článek
Ačkoliv častější vystavování slunečním paprskům a vyšší vlhkost většinou pomáhají zmírnit projevy lupénky, s létem přichází i několik problematických situací.  celý článek
Aby člověk zhubnul, je třeba snížit příjem tuků. Vysoký příjem tuku přispívá k nárůstu tělesné váhy, neboť gram tuku obsahuje asi dvakrát více kalorií v porovnání s cukry a...  celý článek
Na jaře ještě lačně lapáme sluneční paprsky, po kterých se nám tak stýskalo v zimě. Avšak slunce postupně připaluje a v létě bychom měli myslet spíš na to, jak se před...  celý článek
Je to starý problém, se kterým se o prázdninách potýká řada lidí, ať už tráví dovolenou v přírodě, nebo si jen vyjdou na procházku do parku. Poté, co správně a úspěšně odstraní...  celý článek
Přisáté klíště je v průběhu letních měsíců běžná záležitost, zvlášť pokud se odvážíme mimo „bezpečné“ hranice města a vstoupíme do kontaktu s přírodou. Klíšťata, která si při...  celý článek
Slunečné počasí obvykle lidem s lupénkou prospívá, přesto by sluneční terapie měla mít svá předem daná pravidla.  celý článek
Američtí vědci objevili nečekané souvislosti mezi zdánlivě zcela odlišnými věcmi: zjistili, jak spolu souvisí cukr, rakovina plic a závislost na dýchacích přístrojích. Jejich...  celý článek
Štíhlí lidé mají většinou jasno – všichni „tlusťoši“ si za své kilogramy navíc mohou sami, kdyby se přestali nesmyslně přejídat, nadváhy by se lehko zbavili. Obézní jedin...  celý článek
Mnoho lidí věří, že pokud kouří tabák prostřednictvím vodní dýmky, není tento zlozvyk nebezpečný. Jak ale vědci prokázali, opak je pravdou – na způsobu, jakým kouříte, nezáleží.  celý článek
Nemocní s nespecifickými střevními záněty často bojují se správností a vhodností svého stravování. Jak u Crohnovy choroby, tak u ulcerózní kolitidy je dieta velmi důležitou...  celý článek
Dlouhá léta se odborníci přou, zda smog je nebezpečnější pro astmatiky, alergiky, děti, či staré lidi. Otázkou také je, zda smog astma vyvolává, nebo ho "jen" zhoršuje?  celý článek
Pohyb podporuje růst kostí u dětí a zabraňuje vzniku osteoporózy a jejího předchůdce – osteopenie –, tedy stavu, kdy kosti slábnou. Správné cvičení v dětství a dospívání je důl...  celý článek
Každý den se srdce stáhne asi 100 000krát a vyšle do těla přibližně 8 000 litrů krve. I když je velké pouze jako pěst, pohání krev skrz cévy o celkové délce více než pěti ob...  celý článek
Sluneční paprsky jsou blahodárné a potřebné, jejich přemíra ale může snadno ublížit. U lidí, kteří trpí nespecifickými střevními záněty, to platí dvojnásob.  celý článek
Máte-li nitrooční tlak zvýšený nad hranici normy, zvažte svou oblíbenou polohu během spánku. Podle vědců z univerzity v Torontu zvýšená poloha hlavy ve spánku napomáhá snižování...  celý článek
První teplé sluneční paprsky lákají po zimě ven k první cyklistické projížďce. S dovolením od lékaře mohou na kolo vyrazit i ti, kteří se potýkají s nějakým druhem srdečního...  celý článek
S přicházejícím teplým počasím a blížícím se časem dovolených se na každý faldík díváme stále kritičtějším okem. Někteří splnili svá novoroční předsevzetí a zhubli, jiní se se...  celý článek
Srdeční arytmie neboli poruchy srdečního rytmu mohou být zcela neškodné, ale také mnohdy fatální. V terapii srdečních arytmií se používají jak léky, tak i elektrické zásahy v...  celý článek
Jezte zdravě – to se snadno řekne, ale mnohem hůře dodržuje. Je to obtížné pro zdravé lidi, a co teprve pro pacienty mající speciální diety či omezení?  celý článek
Stres negativně ovlivňuje zdraví srdce. S tímto závěrem přišli na 49. výroční konferenci Americké společnosti pro srdeční choroby američtí lékaři. Jejich výzkum pak potvrdili i...  celý článek
Milujete práci na zahradě? Pak jistě víte, že o drobná a občas též větší poranění nebývá nouze. Proto přinášíme pro začínající, ale i pro zkušené zahradníky několik rad a...  celý článek
Nikdy není pozdě začít se hýbat a zdravěji jíst, protože cítit se lépe stojí za to v každém životním období. Bez ohledu na věk a aktuální zdravotní stav má naprostá většina lidí...  celý článek
Nadcházející teplé dny plné sluníčka a koupání působí velmi blahodárným účinkem na naši psychiku. Avšak již tomu tak není u naší pokožky. Sluneční paprsky a časté koupání jsou...  celý článek
U popálenin druhého stupně zasahuje poraněná oblast hlouběji než jen do povrchové vrstvy kůže. Bolest je intenzivnější a na kůži se objevují kromě otoku a zarudnutí také puchýře.  celý článek
Pokud se chystá člověk s akromegalií a zároveň s kriminální minulostí spáchat zločin, měl by si natáhnout rukavice jako každý jiný recidivista. Je jen málo onemocnění, která...  celý článek
Nastává čas letních dovolených. Ať už budete ležet na pláži nebo u rybníka, mějte na paměti, že slunce je dobrý sluha, ale zlý pán. Nadměrný „příjem“ paprsků však nepřináší...  celý článek
Jako každý jiný sval v těle i srdce potřebuje cvičit – nejvhodnější je pro něj aerobní pohyb, tedy rychlá chůze, běh nebo plavání. Se slabším srdcem nebo po srdeční operaci n...  celý článek
Málokdo z těch, kteří trpí těžkou formou lupénky, vystaví bez problémů svoji kůži sluníčku a zrakům ostatních na přeplněné pláži.  celý článek
Předsevzetí a plány se dobře píší na papír. Některé z nich ale nevydrží ani týden, jiné vzdáme o něco později. Co by ovšem nemělo zůstávat pouze v teoretické rovině, je starost...  celý článek
Alergie se v posledních letech stává nepřítelem již téměř každého z nás. Jaro přichází, sníh taje a v přírodě se začnou probouzet stromy a květiny. S tím však přichází i ten...  celý článek
Léto se rychle blíží a s ním i doba dovolených. A i když obvykle lidé léto milují, pro psoriatiky představuje těžké dilema – nechat pokožku zakrytou, nebo ji odhalit? Slunce m...  celý článek
Stačí nové krásné boty, které si poprvé nazujeme a vydáme se na delší procházku. A puchýře na sebe nenechají dlouho čekat. Zapomeňte ale na jejich propichování. A zkuste daleko...  celý článek
S přibývajícím věkem je znatelný proces, který obzvláště ženy nerady vítají, stárnutí kůže. Nejde přitom jen o estetický problém. Kůže se ztenčuje, je křehčí a tím také...  celý článek
Pokud máte sklon k tvorbě křečových žil, je nejvyšší čas pro své nohy něco aktivně udělat. Bude sice potřeba vynaložit jisté úsilí, pokud však budete vybírat chytře, je možné...  celý článek
Úspěšné ukončení léčby rakoviny je pro nemocného i celou jeho rodinu velkým mezníkem. Jde především o návrat do aktivního života.  celý článek
Léto s sebou vedle pestré nabídky ovoce a zeleniny přináší lidem se střevními záněty i nejedno pokušení. Zahájení grilovací sezóny a libé vůni pečeného masa je těžké odolat. Ale...  celý článek
Ať už trávíte dovolenou u vody, v horách, nebo na kole, ujistěte se, že jste připraveni na drobné úrazy. Lékárnička se základním vybavením by rozhodně měla patřit k tomu, co si...  celý článek
In-line skating nebo také pohyb na kolečkových bruslích či roller skating patří mezi velmi oblíbené sporty. Však je to také skvělý způsob, jak zůstat fit a navíc posílit svůj...  celý článek
Možností, jak se zbavit křečových žil, je celá řada. Jednou z těch, které vám dovolí odložit stahovací punčochy již týden po operaci, se jmenuje radiofrekvenční ablace. Když...  celý článek
Popálit se můžeme různým způsobem. Pokud se potřísníme horkou tekutinou nebo vystavíme kůži přehřáté páře, opaříme se. Takto bývají bohužel často postižené děti, které na sebe...  celý článek
Plavání se považuje za nejvhodnější formu pohybu. Do činnosti se při něm zapojují velké svalové skupiny ramen, zad, horních a dolních končetin i hrudníku. Rytmická činnost všech...  celý článek
Odřely vám nohy nové boty nebo máte na rukou nalité otlaky od tvrdé práce? Puchýře mohou vzniknout i při spáleninách, opařeninách a dalších poraněních. Jsou nepříjemné, bo...  celý článek
Tabák významně ovlivňuje běžné denní činnosti, například chůzi do schodů – a také fyzickou aktivitu a kondici.  celý článek
Skoncovat s tabákem je to nejlepší rozhodnutí kuřáka, které může udělat pro své zdraví.  celý článek
Svět pomalu, ale jistě přibírá na váze. Novodobá epidemie obezity se tak nevyhýbá ani hemofilikům, kterým kilogramy navíc přinášejí spoustu zdravotních rizik. Pokud jste...  celý článek
Léto za dveřmi, noviny a časopisy plné varování o škodlivosti slunečních paprsků a naše poličky s kosmetikou se rozšiřují o krémy na opalování, nejlépe s vysokým UV faktorem.  celý článek
Pokud náruživého hráče golfu sklátí infarkt, jeho první otázky po propuštění z nemocnice většinou zní: budu se ještě moci vrátit na hřiště? A za jak dlouho? Odborníci tvrdí, že...  celý článek
Hodování, v míře někdy až neuvěřitelné, patří k tradicím Vánoc. Ovšem tělo nám za zkonzumované mísy cukroví, masa a dalších pochutin příliš nepoděkuje. Zažívací obtíže a p...  celý článek
Do zdravého životního stylu patří již z podstaty věci také strava. Jak se ale v doporučeních, která se od sebe mnohdy diametrálně liší, orientovat? I přesto, že potravinových...  celý článek
Pouze 5,4 procenta světové populace je chráněno proti škodlivým účinkům kouření účinnými protikuřáckými zákony. Přestože se stále jedná o malé číslo, povyrostlo na tuto úroveň v...  celý článek
Kuřákovi, který se pokouší zbavit se závislosti na cigaretách, často chybí nejen nikotin, ale i manipulace s cigaretami.  celý článek
Přestože dnes existuje několik způsobů, jak léčit ulcerózní kolitidu nebo Crohnovu chorobu, žádný z nich není zcela spolehlivý a nedokáže úplně zamezit všem příznakům a postupu...  celý článek
Parné léto je tady a zatím nic nenasvědčuje obratu směrem ke studenějšímu počasí. A zatímco část lidí se tepla po dlouhé zimě nemůže nasytit, pro řadu seniorů a zejména lidí s...  celý článek
Hledáte-li vhodné fitness cvičení v období po menopauze, zkuste tanec. Tanec totiž představuje ideální způsob, jak zlepšit výkonnost, rovnováhu, chůzi a celkový fyzický i...  celý článek
Znamének má většina lidí na svém těle hned několik. Většinou jde o neškodné útvary, někdy se ale z nevinné tečky na kůži může vyklubat maligní melanom.  celý článek
Sluneční paprsky umí nejen potěšit, ale také potrápit – spálenou kůži zná většina z nás. Problémem ale může být i tzv. fototoxicita.  celý článek
Když se řekne raft, kanoe nebo kajak, mnohým se rozsvítí oči. Vodáctví má v Čechách velkou tradici. Není divu. Přináší nám relaxaci v přírodě spojenou se sportovní aktivitou. I...  celý článek
Myslete na své zdraví. Pečujte o své tělo. Tyto věty dnes a denně vidíme a slyšíme takřka na každém kroku. Zdaleka ne každý si však tyto rady bere k srdci. Přitom pár hodin...  celý článek
Základem zdraví je zůstávat fyzicky aktivní. Pravidelný a různorodý pohyb pomůže ulevit od bolesti a ztuhlosti zad i těla, posílit svaly, spálit kalorie, zlepšit náladu a snížit...  celý článek
Když se zeptáte někoho, kdo klíšťovou encefalitidu prodělal, na jeho nejhorší zkušenosti, pravděpodobně kromě krutých bolestí hlavy zmíní i dlouhodobé následky tohoto onemocnění.  celý článek
Nejzdravější způsob, jak zhubnout, není ani v drastických dietách, ani v přehnaném cvičení. Naše tělo má rádo pomalé změny v jídle i pohybu. Člověk, který roky nesportoval, se...  celý článek
Chronické renální selhání je onemocnění ledvin, při kterém mají tyto orgány sníženou schopnost vylučovat moč. Kvůli tomu se v těle hromadí škodliviny a opožďuje se růst. To je...  celý článek
Jednou z nejlepších možných terapií pro pacienty s melanomem by v blízké době mohla být melanomová vakcína (očkovací látka).  celý článek
Na tento nápoj někdy pohlížíme s mírným podezřením, neboť obsahem kofeinu i svým povzbudivým účinkem připomíná kávu, která mimo jiné zvyšuje krevní tlak. Poslední vědecké...  celý článek
Lidé s nemocným srdcem často řeší problém, jaký sport je pro ně vhodný a zda vůbec mohou sportovat. V první řadě je třeba rozlišit, jakou nemocí srdce trpíte. Jiný přístup bude...  celý článek
Sportovec kuřák – už ta slova se k sobě jaksi nehodí. Pohyb zlepšuje fyzickou aktivitu a zdravotní stav, tabák činí přesný opak.  celý článek
Spalující slunce, chemikálie v bazénech, kousky štěrku a úlomky dřeva létající při outdoorových aktivitách – to všechno a ještě mnohem víc představuje zvýšené sezónní n...  celý článek
Pokud vás čeká v nejbližší době operace srdce, máte pravděpodobně jisté obavy. Následující tipy vám poradí, jak zvládnout předoperační přípravy a co konkrétně můžete udělat pro ...  celý článek
S blížícími se Vánocemi a silvestrem přichází i doba, kdy bude vzduch prosycen nejen vůní vánočního cukroví, svařeného vína a čokolády, ale i výpary z františků, prskavek a...  celý článek
Když na první pohled nevědomky zjišťujeme pohlaví lidí, které denně míjíme, nedíváme se jim zrovna na prsty. Poměr délek jednotlivých prstů však může napovědět, je-li náš mozek...  celý článek
Bojíte se, že po čokoládě přiberete na váze? Když ji budete konzumovat přiměřeně, určitě se to na vaší postavě neprojeví. A navíc to prospěje vašemu srdci. Totéž platí o...  celý článek
Výlety, kempování a chození po horách mohou být skvělými zážitky, ať už pro partu přátel, nebo pro rodinu. Skrývají ale samozřejmě i mnohé nástrahy v podobě zranění. Není...  celý článek
Ochránit naše srdce během vánočních svátků před všemi nástrahami není vůbec snadný úkol. Zima člověka lehce přiměje zůstat celý den před televizí a odolat nezdravému mlsání je...  celý článek
Mnoho kuřáků se obává, že bez cigaret přiberou na váze. Pro některé je to dokonce důvod, proč s kouřením raději nepřestávat.  celý článek
Už více než 40 let pracují Lékaři bez hranic převážně v zemích, kde nefungují nebo zcela chybí jakékoli zdravotní struktury. Poskytují zde zdravotní péči lidem, jejichž život...  celý článek
Zachranáři i hasiči mají každý rok o Vánocích plné ruce práce. Koktejl stresu, vzrušení a spěchu totiž dokáže vyvolat množství nehod a zranění. Jak jim můžete předcházet?  celý článek
Houby byly součástí lidského jídelníčku pravděpodobně už dlouho před tím, než se člověk naučil používat oheň. Podle průzkumů připadá v České republice na jednu domácnost více ...  celý článek
Období kolem vánočních svátků je plné shonu, stresu, nejrůznějších příprav a také návštěv, takže provoz domácnosti jede na sto dvacet procent. Není divu, že předvánoční a...  celý článek
Jaterní detox pomocí přírodních prostředků a stravy, to zní jako velmi dobrý nápad. Pročištěním jater prospějete celému tělu, při této speciální dietě je ale potřeba přistupovat...  celý článek
Časné vedlejší účinky ozařování můžeme pozorovat již několik dní po zahájení léčby a pozdní účinky mohou přetrvávat i několik týdnů poté, co byla léčba dokončena. Již před...  celý článek
Časový posun, změna prostředí, vysoké teploty a vlhkost, neznámé bakterie a nezvyklé jídlo: tyto a další faktory způsobují, že nás na dovolené v exotických krajích často...  celý článek
Většina z nás sní o hebké a zářivě opálené pokožce, kterou si zpravidla spojujeme s aktivním životním stylem a s pobytem na čerstvém vzduchu. Opálenou kůži považujeme za krásně...  celý článek
Při artritických onemocněních je velmi důležité udržovat si stálou váhu. Čím více kilogramů, tím větší zátěž na poškozené klouby. Někdy ale všechny snahy o zhubnutí zmaří i tak...  celý článek
Podařilo se vám přestat kouřit a jste zvyklí do nového roku vstupovat s předsevzetím? Nejlepším předsevzetím je samozřejmě vydržet dál a znovu kouřit nezačít. Mnoho lidí má ale...  celý článek
Nejen správný cestovatel a zálesák s sebou na své putování nosí alespoň základně vybavenou lékárničku. Pak ho totiž nepřekvapí ani úrazy (má náplasti, obvaz, šátek, dezinfekci...  celý článek
Pokud si myslíte, že je žvýkací tabák zdravější alternativou kouření, pak se mýlíte. Tento produkt sice patří spolu s tím šňupacím mezi takzvané bezdýmé tabáky, ovšem to ve...  celý článek
Existují dva typy rakoviny ohrožující pacienty s lupénkou více než ostatní. Je to karcinom kůže a lymfom, který je rakovinou mízních neboli lymfatických uzlin. Je však příčinou...  celý článek
Výzkumníci mají nyní v rukou nový nástroj ke zkoumání rakoviny – a také novou příležitost najít nové léky na její léčbu. Ze tkáně prostaty se jim podařilo izolovat a geneticky p...  celý článek
Objevilo se vám cosi na kůži a říkáte si, že jde jen o štípnutí nebo neškodnou vyrážku. Jistě to tak být může, někdy se ale přece jen vyplatí věnovat své pokožce větší pozornost...  celý článek
Chlubíte se, že vám stačí spát jen pár hodin denně? Pak si začněte dávat pozor na srdce. Vám možná krátký odpočinek vyhovuje, ale tento veledůležitý orgán potřebuje pro svoji...  celý článek
Sluníčka není třeba se obávat, protože v létě bývají projevy lupénky mírnější. Lékaři věří, že za zlepšením stojí vystavení kůže slunečnímu UV záření, které potlačuje rychlé ...  celý článek
Na vznik nebo výskyt atopie či alergie má vliv celá řada vnitřních i vnějších faktorů. Výzkumy ukazují, že mezi ty vnější patří také některé infekce.  celý článek
V exotických zemích na vás mnohdy číhají choroby, o jakých se vám doma ani nesnilo. Pokud se chystáte na dovolenou do zemí mimo „nudnou“ západní Evropu a především pokud mát...  celý článek
Popálení se řadí mezi velmi nepříjemné a bolestivé úrazy. Přestože v mnohých případech patří zcela jistě do rukou lékařů, i obyčejný člověk by o nich měl leccos vědět. Je totiž...  celý článek
Informace, že vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin dokáže účinně ochránit naše srdce, jsou všudypřítomné. Tyto kyseliny obsahují jak různé umělé potravinářské doplňky...  celý článek
Ať už jde o odřené koleno, spálené prsty, kočičí škrábanec, nebo pooperační ránu, existují odborníky doporučené kroky, které pomáhají správnému zahojení poranění. Osvěžte si ...  celý článek
Rozhovor s českou zdravotní sestrou bojující (nejen) proti choleře v Jižním Súdánu  celý článek
Konečně je to tady. Vytoužená dovolená. Ujistěte se, že i během ní budete připraveni na nenadálé situace. Podle toho vybavte obsah svých zavazadel. Potkat vás totiž může ledacos...  celý článek
Vodní dýmka, lidově vodnice neboli šíša, doputovala ze Středního východu až do Evropy.  celý článek
Pobyty na horách, zdolávání výškových překážek, vůně čerstvého vzduchu a nádherné přírodní scenérie lákají čím dál více turistů. Hory ovšem dokážou být nejen krásné, ale i...  celý článek
Tmavé zimní měsíce nám dokážou vzít energii, náladu, ale i bronzový odstín pleti. Nedostatek slunečního svitu přímo vybízí k pobytu v soláriu či užití horského sluníčka. Obojí...  celý článek
Začalo léto a čekárny pohotovostí se začínají plnit. Abyste letos nemuseli nečekaně k lékaři také vy, přečtěte si, odkud vám v horkých letních dnech hrozí největší zdravotní...  celý článek
Hladovění blokuje účinky růstového hormonu mechanismem, který by mohl nalézt využití v léčbě cukrovky. To zjistili vědci z amerického Southwestern Medical Center v Utahu.  celý článek
V honbě za zdravím jsou lidé ochotni přetrpět ledacos. A často přitom vůbec neslyší hlasy lékařů a dietologů, že drastické a krátkodobé detoxikační kúry nejsou pro naše zdraví...  celý článek
Velkým hitem na poli přírodních přípravků se stal pyknogenol. Je propagován takřka jako všelék. Co vlastně pyknogenol je, co umí a jak může – pokud vůbec – pomoci alergikům? P...  celý článek
V západní Evropě proběhly rozsáhlé výzkumy zaměřené na zdraví lidí "na okraji společnosti". Cílem bylo zjistit, jak častá je u nich hepatitida B (VHB) a C (VHC), a HIV. Výsledky...  celý článek

Svrab u kojence

| Dotaz od: Martina

Potřebovala bych prosím poradit. Naše rodina se dostala do kontaktu se svrabem. Přeléčili jsme se - mazali jsme se 3 dny sirnou mastí, jsou to tak cca dva týdny od ukončení...

Dítě může svrab také chytit, ale pokud nevidíte žádnou vyrážku, budou problémy se spánkem jiného původu.

Mám malý probém, beru druhý měsíc antikoncepci, s mým přítelem jsem spala ve čtvrtek 27.12, ten den jsem měla slabé krvácení spíše jen při čůrání trochu, a v sobotu 29.12 jsme...

S největší pravděpodobností to bude menstruace.

Strach z těhotenství.

| Dotaz od: Papilot

Je mi 15 a spala sem se s vým klukem.. jenomže celkově sem se všeho bála, prostě toho že bych mohla otěhotnět, takže jsme se rozhodli, že spolu budeme spát, ale že "ho" před tím...

Udělejte si test a podle výsledku navštivte gynekologa.

Přese všechny problémy si české zdravotnictví ve srovnání se svými evropskými „kolegy“ nestojí zase tak špatně. Kromě jiného máme velmi dobře zorganizovaný systém pra...  celý článek

Nákaza virem HPV

| Dotaz od: iva

Chtěla sem se zeptat pře týdnem mi podle výsledků stěru děl.čípku byly zjištěny viry HPV stupeň 1.než jsem si došla pro výsledky spala jsem s mužem bez ochrany,jaká je...

K urologovi nebo dermatovenerologovi by si partner měl zajít, pokud by se mu ne genitálu objevily bradavičky. Jinak probíhá nákaza bezpříznakově a tělo si s ní samo poradí...

35 % carbamide peroxide

| Dotaz od: Vanda

Pane doktore, zkusila jsem zakoupit na aukru stříkačku s tímto gelem http://aukro.cz/sada-beleni-zubu-35-peroxid-zarucene-vysledky-i3188385171.html Zboží dorazilo, zatavené...

Děkuji za Váš dotaz. Samotná prezentace produktu nepůsobí příliš seriózně. Je tam uveden výrobce a certifikace? Nosič na bělení, který se formuje v teplé lázni nemůže být...

Zdravím Vás.Jsem rok po herpet.meningoencefalitidě a velmi čato mě bolí hlava a stále bych spala.V noci mám křeče - záškuby v rukách, často jsem poškrábaná, to pokud usnu s...

Poraďte se rozhodně s neurologem,jistě se i pro vaši situaci najde řešení..Hezký den.

Zvětšené krční mandle

| Dotaz od: Lucka

Prosím o radu. Dnes jsme se vrátili z nemocnice, kde měl můj 3 letý syn podstoupit odstranění nosní mandle. Měli jsme doporučení od naší paní doktrorky z ORL. Syn chrápal, v...

Velikost mandlí se může měnit, je to dáno kontaktem s infekcemi a aktivací lymfatické tkáně uvnitř mandle. Velikost mandlí se nedá ovlivnit stravou ani bylinkami.

Únava

| Dotaz od: Jana

Předem se omlouvám, jestli jsem zadala špatný druh problému, ale myslím, že únava má dost společného s mozkem a tak. Už delší dobu trpím únavou. Před cca rokem jsem prodělala...

Váš stav se jistě dá změnit, jen je třeba upřesnit diagnosu. U své dorostové lékařky byste měla podstoupit základní interní vyšetření- vyloučit například poruchu některého...

Vážený pane doktore, tent...

| Dotaz od: Jiří Brotánek

Vážený pane doktore, tento dotaz se týká mé manželky. Po prodělaném nachlazení v zahraničí, které zasáhlo její horní cesty dýchací, najednou ztratila čich. Nicméně občas něco...

Pokud došlo k nevratnému poškození čichových buněk zánětem, k obnovení čichu pravděpodobně nedojde. Záleží také na tom, jak dlouho obtíže již trvají, pokud jde o krátkou dobu...

Přibírání na váze

| Dotaz od: Michaela

Mám takový dotaz.Snažím se udržovat svoji váhu,ale i když se omezuji a nejím moc sladké(jednou týdně)tak stále přibírám. Ke snídani jím tmavé nebo celozrné pečivo s ochuceným...

Vážená paní Michaelo, typ postavy a tělesná hmotnost je předurčena dědičně, a vnějšími vlivy (stravování, fyzická aktivita) se dá do určité míry ovlivnit. Udržení nebo změny...

Pohlavní styk

| Dotaz od: kikina

Chtěla bych se zeptat spala jsem s klukem na poprvý a při prvním styku jsem krvácela ,krvácela jsem ještě druhej den a bolely mě hýždě, a mám strach že budu a chci se optat zda...

Krvácení při prvním pohlavním styku je způsobeno protržením panennské blány. Při dalším styku by již mělo být vše v pořádku. Hezký den.

BOLESTI PRAVÉHO PODBŘÍŠKU

| Dotaz od: Kamila


Velmi podrobně byla již otázka zodpovězena. Je třeba také shrnout všechna vyšetření a poradit se se svým praktickým lékařem, který vás zná nejlépe. Jinak doporučení uvedena výše

Dnes jsem byla...

| Dotaz od: Lenka M.

Dnes jsem byla s 2 a půl letým synem na očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím a zjistila jsem, že se mu u vpichu udělal červený na dotek teplý a bolestivý flek asi...

Pokud by se flek výrazněji zvětšoval nebo by syn měl teplotu, bylo by lepší ho zajít ukázat paní doktorce.

Ráda bych se zeptala co mám dělat se svím deseti měsíčním synem, který se mi začal budit v osmi měsících každou hodinu večer. Do té doby spal celou noc nebo se vzbudil jednou...

Paní Miluše! Potíže Vašeho syna se objevily za jeho života a to by mělo vzbudit ostražitost. Rozhodně syna vezměte ukázat pediatrovi. Pokud ten shledá z tělesného hlediska...

Bolest u kořene nosu

| Dotaz od: Veronika

Chtěla bych se Vás zeptat na jednu věc. Sestra v noci spala a nějakým prudkým pohybem se jí podařilo uhodit se nosem o hranu stolu. Praštila se přímo do kořene nosu, ale krev...

Ano, může se jednat o zlomeninu nosních kůstek, takže je třeba provést chirurgické vyšetření a rtg snímek nosu a také vyšetření na ušním a nosním oddělení ke zjištění řádné...

Krvácení při sexu

| Dotaz od: Markéta

Chtěla bych se zeptat co způsobilo mé krvácení při sexu.Přibližně před třičtvrtě rokem jsem spala s jedným klukem a byla jsem v domění, že panna ještě jsem, čekala jsem nějaké...

Může to být jak z porušené panenské blány, tak také díky poranění při styku, při zánětlivém onemocnění, při onemocnění čípku atd. Pokud se problém bude opakovat, zajděte za svým...

BOLESTI PRAVÉHO PODBŘÍŠKU

| Dotaz od: Kamila


U apendixu - tzv. se jistě nečeká, až praskne. Pokud se toto stane, je to naopak velký průšvih, to jste se asi s ošetřujícím lékařem špatně pochopili. Odstranění apendixu...

Ráda bych se zeptala, zda je možné, že při salmonele dochází i ke zduření mízních uzlin? Mému synovi (2 roky)lékař před měsícem diagnostikoval salmonelu, asi měsíc předtím jsem...

Markéto! Na dálku nejsem shcopen posoudit, s čím zduřené uzlinky souvisí, ale spíše se přikláním k očkování nežli k salmonele. Posouzení synova stavu náleží jeho ošetřujícímu...

Pupínky v krku

| Dotaz od: Zuzka

V krku (na zadní straně) se mi objevily drobné pupínky. Brala jsem nejrůznější antibiotika, ale nic nezabralo (pupínky nezmizely). Byla jsem i na výtěru, ale nenašlo se nic. V...

Pupínky v krku je bohužel velmi široký pojem, bez zrakové kontroly se mohu jen dohadovat. Puchýřkový enantém (slizniční vyrážka) bývá u planých neštovic, skvrnitý u spály a řady...

Vyrážka na čele

| Dotaz od: Tomáš

Měl bych dotaz na to, co způsobilo a jak lze léčit vyrážku. jsou to malé výrůstky, které začly v jednom místě a pozvolna se rozlézají, nejde o nějak rychlý proces. Mám pocit, že...

Nepopisujete, kde ty výrůstky máte. Může jít např. o virovou infekci. Je třeba navštivit kožního lékaře.

Přibírání na váze.

| Dotaz od: Lída

Pane doktore. Můj dotaz se týká mé neustále vzrůstající váhy. V lednu jsem zjistila, že jsem těhotná a samozřejmě jsem rychle začala přibírat na váze (totéž při 1.těhotenství...

Vážená paní Lído, typ postavy a tělesná hmotnost je předurčena dědičně, a vnějšími vlivy (stravování, fyzická aktivita) se dá do určité míry ovlivnit. Udržení nebo změny...

Strach z těhotenství

| Dotaz od: Michaela

Chtěla bych Vás moc poprosit o radu. Mám strach z těhotenství, bude mi v 20 a šíleně se bojím toho, že budu těhotná. Partner nepoužívá prezervativ, ale já beru antikoncepci...

Pokud antikoncepci berete zodpovědně bez zapomínání, před otěhotněním jste bezpečně chráněna.

Praskání hráze

| Dotaz od: Mia

Potřebovala bych poradit s celkem vážným problémem. Už od dětství jsem trpěla na časté angíny prodělala jsem několik typů spálové anginy, brala jsem stále ATB a snadno jsem...

Dělat diagnosu zlatého stafylokoka bych hned nedoporučovala. Na internetu se píše dost neodborných věcí. Nejlépe bude navštívit gynekologa, pravděpodobně se bude jednat o zánět.

BOLESTI PRAVÉHO PODBŘÍŠKU

| Dotaz od: Kamila


Vážená slečno Kamilo, z Vašeho popisu mi není jasné, proč při laparoskopii lékař neodstranil apendix, ani zda Vám vyšetřili břicho a pánevní oblast ultrazvukem. Vzhledem k...

Zdravý spánek je důležitý pro psychickou i fyzickou regeneraci. Jeho nedostatek je přitom v moderní společnosti stále častější. To může mít negativní dopad i na vznik a rozvoj...  celý článek
Se skutečně horkými předměty přicházíme dennodenně do kontaktu. Stačí se jen rozhlédnout kolem sebe – rozpálená žehlička, žárovka, zapálený konec cigarety, …  celý článek

Pravděpodobnost otěhotnění?

| Dotaz od: Luciana

Pred tyden cca jsem uplne poprve spala s mim pritelem. Pritel mel ochranu,ale ja ne. Nic mene,se bojim jestli nemohu byt gravidni. Pritel se sice neudelal ani do me ani venku...

K otěhotnění mohlo dojít, nedostaví li se menses udělejte si těhotenský test,případně navštivte gynekologa a postarejte se o antikoncepci. Příjemný den.

Nespavost

| Dotaz od: Lenka

Prosím o doporučení,jaké léky jsou nenávykové při velmi špatném spánku,všechny přírodní mám vyzkoušeny.Trvá i hodinu a půl než usnu,pak jsem od tří ráno vzhůru,a když mám v šest...

Nejvhodnější k úpravě spánkové poruchy jsou sedativně působící antidepresíva- nejsou nijak "návykové", delší doba aplikace je naopak velmi vhodná..nenarušují spánkovou...

Katarální angína

| Dotaz od: Iva

Od včerejšího dne mám teploty přes 38 st. a oteklý krk tak, že nemohu prakticky vůbec polykat. Dnes mi byla na pohotovosti stanovena diagnoza "akutní katarální zánět v hltanu...

Ivo! Již jste patrně sama seznala, že není vhodné tento druh dotazů klást v internetové poradně vzhledem k prodlení odpovědi... Po nasazení ATB infekčnost velmi rychle mizí...

Syna čeká prvn...

| Dotaz od: Monika

Syna čeká první očkování proti zarděnkám, příušnicím a spalničkám. Naše paní doktorka nám dala na výběr mezi běžnou vakcínou a placenou Priorix. Mohli byste nám poradit jaký je...

Placená vakcína je o něco šetrnější a méně zatěžující dětský organismus, účinnost obou je srovnatelná, já osobně bych dala přednost placené (u svého syna jsem to tak udělala).

Vážený pane doktore, dovoluji si se na Vás obrátit touto cestou s následujícím dotazem, týkající se mého zdravotního stavu. Bohužel příznaky nejsou specifické. Popíšu jen...

Takové obtíže provázejí některé infekce, některá autoimunitní onemocnění, hormonální poruchy (např.poruchu štítné žlázy), neurologická onemocnění, ale také třeba alergii na...

Cervarix a jiné

| Dotaz od: Veronika

Dbrý den,chtěla bych se zeptat ,když nemuže být během používání látky cervarix pohlavní styk,může se žena uspokojovat jinak?(mám na mysli třeba prstění)

Veroniko! Žena v průběhu očkování cervarixem může mít pohlavní styk! Potíž jke v tom, jestli se nakazí onkogenním kmenem HPV... Obecně, pokud máte svého partnera, s nímž jste...

Condylomata accuminata

| Dotaz od: lk

Mam staleho pritele uz skoro 3 roky spali jsme spolu oba dva poprve a nakazila jsem se genitalnimi bradavicemi pred tydnem jsem byla na operaci zajimalo by me jestli se da s...

Kondylomata Vám určitě neznemožní budoucí otěhotnění. Projevy onemocnění, tedy bradavičky, se určitě dají léčit, existuje několik možných způsobů jejich odstranění. V některých...

Uzlina

| Dotaz od: veronika

Chtela bych se zeptat nasla jsem si pod bradou uzlinku ale vedle toho mam stipanec a spaleninu od cigarety je mozny ze je to z toho?ze se udelala uzlinka v miste nejakeh bolaku...

Veroniko! Ano, uzlinka se typicky zvětší v blízkosti zánětu.

Užívání antikoncepce

| Dotaz od: Zuzka

Beru od září antikoncepci. Jelikož jsem si chtěla oddálit menstruaci, vzala jsem si po sobě tři balení. vadí to nějak nebo je to v pořádku? Spala jsem totiž s přítelem bez...

Antikoncepce, stejně jako i další léky, by se měly brát přesně podle pokynů lékaře nebo podle příbalového letáku. Pokud jste tedy vzala několik balení po sobě(předpokládán, že...

Když se řekne sportovec či sportovkyně, většina lidí si představí mladé lidi s nádherně vypracovaným tělem. Sport ale už dávno není jen doménou mladých. Sportu se totiž stále...  celý článek

Srdce

| Dotaz od: juraj

Přeju ! chtel sem se vás zeptat jesli mi múžete poradit , beru už dlhší dobu prášky egilok 25mg na aritmii srdca mámvam občas extrasystoly občas mi vynecháva srdíčko ty léky...

Bylo by také vhodné vyšetřit štítnou žlázu, jejíž dysfunkce může arytmie způsobovat. Jestliže bude tato příčina vyloučena a bez Egiloku pociťujete arytmie, bude zřejmě potřeba v...

Začalo to v polovině února. V jeden den (čtvrtek) mi bylo dobře, měl jsem větší fyzickou námahu. Druhý den ráno jsem se probudil s velkou bolestí hlavy, únavou, jakousi...

Moc a moc ráda bych Vás nějak potěšila, ale absolvoval jste řadu návštěv u různých odborníků, nebylo by moudré "začínat" s jakýmkoliv lékařem "zvenčí". Pokuste se, skutečně...

Mám 2-měsíční miminko. Už v porodnici jsem musela přikrmovat (pomocí injekční stříkačky) a zhruba od 5. týdne je už plně na UM. Nejdříve jsme měli klasický Nutrilon. Kvůli...

Dobrý dn, určitě neměňte mléko po dvou týdnech - děti potřebují více času, aby si na něho zvykly a časté změny jim neprospívají. Dvě mléka dohromady bych nemíchala. Zkuste Sunar...

Hubnutí

| Dotaz od: Michaela

Cvičím tak 3-4krát týdně.Jezdím na rotopedu a 2krát do týdne posiluji.Jím zdravě 5krát denně,ale stejně moc nehubnu.Cvičím pokaždé hned po probuzení 20 minut na rotopedu a pka...

Vážená slečno/paní Michaelo, na Váš dotaz ohledně redukce tělesné hmotnosti jsem odpověděl již 28. 7. Nyní bych dodal, že cvičení po jídle není zdravé - nutila byste krev...

Potíže s močením

| Dotaz od: klára

Trpím opakujícími se potížemi jako je pálení v intimních oblastech, řezání v tříslech a pálení při močení. pokud se tyto problémy vyskytnou tak následuje i problém s vymočením...

Váš dotaz je opravdu obšírný, ale nic zvláštního vám asi neporadím. Někdy se problémy s močením jaksi chronizují, dostávají do trvalejšího stadia a pořád se vracejí. Chlamydie...

Sumetrolim a sluníčko

| Dotaz od: Darina

Moje 2-letá dcera měla zánět ledvin (4.-8.7. hospitalizace) a byl jí nasazen Sumetrolim 2x denně 6ml do 17.7. a pak 1x denně 6ml, měli jsme 3 balení. Chtěla bych se zeptat, zda...

Darino! Zánět ledvin není banální infekce, neléčený nebo špatně léčený může ledviny poškodit na celý život. Doporučovala bych zánět doléčit, popřípadě, pokud uvažujete o...

Imunoterapie Ribomunylem...

| Dotaz od: Jakub

Měl jsem 2x opakovanou spálovou tonzilitidu..poprvé nasazen Dalacin 300mg,po druhé Penbene 1.500.000 p.Doktorka ORL mi nasadila imunoterapii Ribomunyl ale také antibiotika V...

Současné užívání obou léků nevadí. I když svým pacientům po dobu infekce doporučuji léčbu Ribomunylem přerušit a vrátit se k ní po překonané infekci. Do léčby přidejte ještě...

 
 
 
 
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené: