2 uzliny vlevo vzadu na krku

Dobrý den, již jsem sem psala, že ke konci října jsem si vzadu na levé straně krku nahmatala dvě bouličky, jsou hned vedle sebe, a jsou nepatrně viditelné napohled. Již jsem navštívila praktickou lékařku, která to odhadla na uzliny, ale prý to není nijak znepokojivé. Poslala mě pro jistotu na krev (v pořádku) i na sono. Podle lékařky jsou to dvě mírně zvětšené sběrné uzliny, prý ale nejsou nebezpečné, jinak je na krku dle ultrazvuku vše v pořádku. Nález zní: "Vlevo kraniálně za kývačem 2 sběrné lymfatické uzlinky velikosti cca 9 a 10 mm, ale jsou hladce konturované, odpovídají zvětšeným lymfatickým reziduálním uzlinám, další nález v normě." Ptala jsem se, jestli je to problém a mám to nějak řešit. Prý můžu být klidná, že se to udělat někdy může, že to pro mě není nebezpečné a pokud by se nějak nezvětšily, nemusím to řešit. Ptala jsem se jestli to zmizí, prý může a nemusí. Ale zde mi tenkrát bylo zodpovězeno, že zdravé uzliny by měly do tří týdnů vymizet. Ale já je již mám téměř 2 měsíce (je pravda, že za tuto dobu jsem ve velkém stresu, prý to vliv mít může). Tak se Vás ještě chci zeptat, zda opravdu mohu věřit paní doktorce ze sonografie, že to nic není a mohu být klidná, i když to trvá již dva měsíce. Děkuji, Michaela (25 let)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Míšo. Myslím, že si nemusíte dělat zbytečné obavy a můžete plně důvěřovat Vaší lékařce, která dle toho, co píšete, postupovala velmi uváženě a pečlivě. Mírné zvětšení uzlin skutečně může přetrvávat relativně dlouho kupř. po prodělané infekci, řádově může jít o týdny, případně i měsíce. Navíc uzliny nikdy "nezmizí" úplně. Uzliny velikosti do 10 mm považujeme za normální. U mladých, zejména štíhlých lidí tak leckdy můžeme nahmatat i uzliny, které jsou normální a vlastně ani nejsou zvětšené. Navíc u Vás bylo provedeno i sonografické vyšetření, které nedává záminku k podezření na nějakou odchylku. Proto skutečně nevidím důvod k obavám. O dalším vyšetření bych uvažovala pouze v případě, že by se uzliny zvětšovaly, objevily se nové zvětšené uzliny či jiné potíže. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x