Afta acuta

Dobrý den, asi před deseti lety jsem začal mít problémy s afty. Afty (acuty) byly vždy vysety 1.2.3 na místech hluboko v dutině ústní., kolem mandlí. Ve střední čísti, „záhybech“ a podobně. Takový výsev pro mě znamená defacto 6-ti a více týdenní pracovní neschopnost, neboť nemohu spát, jíst, bolí mě v krku ony afty a mám teplotu. Nejdříve jsem navštěvoval obvodní lékařku. Dostal jsem několik vynikajících kloktadel, přičemž na jedno, od něhož jsem měl zuby fialové celý rok – a samozřejmě naprosto bez účinku zapomenouti prostě nelze. Byl jsem u otolaringologa, dostal jsem antibiotika s tím, že se jedná o bakteriální původ. Průběh aft byl ale ještě mnohem horší a celý proces „uzdravování“ se ještě zpomalil. S antibiotiky jsem to „riskl“ ještě dvakrát, jednou jsem dokonce dostal „sympatická“ antibiotika – jen „třítabletová“, výsledek ovšem opět nulový, teda mimo zažívacích obtíží. Navštívil jsem také imunologa. Z vyšetření vyplynulo, že jsem alergický na roztoče, což nemá s afty udajně nic společného, dle pana doktora. Dostal sem rovněž nějaké tablety na ¼ roku. Po jejich dobrání opět afty na těch nejpříjemnějších místech v dutině ústní. Prošel jsem několika ordinacemi – zbytečně. Ted už k doktorovi raději nechodím a léčím se tantumverdem, pruplachy šalvěje a podobně… Dnešní medicína., z pohledu mých zkušeností mi připadá naprosto stejná od dob vydání spisu „mastičkář“ - z 13.století, jen pouštění žilou zatím na mě nikdo nechtěl praktikovat. Ale k mému dotazu. Medikamentózní léčba na takové afty evidentně neexistuje a další mastičkáře navštěvovat by bylo pravděpodobně bezpředmětné. Nalezl jsem 2 typy profesionálních stomatologických přístrojů a sice: diodový laser za 350 000,- a generátor ozonu 250 000,- , který by měl být 300x účinnějším desinfekčním prostředkem než chlór, dokonce se tím dají opravovat kazy u zubu, afty stejnětak, mělo by je to defacto okamžitě ničit.Jeden z nich si chci koupit. Chci se zeptat, který z těchto přístrojů laser/ozon bude na afty účinnější, díky moc za Váš čas. Velmi se omlouvám za poněkud delší dotaz.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud nejste stomatolog proškolený v používání takových přístrojů, nedoporučuji jejich koupi - je třeba bezpečně zvládnout jak jejich používání, tak mít takové medicínské znalosti, abyste dokázal správně určit vhodnost a způsob použití. Raději navštivte stomatologa, který Vás prohlédne a doporučí nebo nedoporučí léčbu jedním z uvedených přístrojů. Jinak afty jsou buď způsobeny viry (vlastně se pak jedná o opary v dutině ústní), nebo vznikají jako reakce na stres, na přítomnost bakterií nebo mechanické dráždění sliznic (ostrý zub apod) a podle některých pramenů mohou být výsledkem alergie na některé látky v potravě, hlavně konzervační činidla apod. Může pomoci užívání vitamínů skupiny B, vitamín C, Echinacey nebo lékořice. Exisuje také "lepidlo na afty" - roztok, který aft překryje a zároveň hojí. Jinak je vhodné snažit se bránit se jakékoi infekci v oblasti dutiny ústní (pozor na zubní kazy, parodontózu apod.), krku a nosu a každou takovou infekci přečlivě přeléčit a hlavně začít léčit hned při prvních náznacích. Někdy také afty souvisejí s funkcí jater - je vhodné využít alespoň pravidelných dvouletých preventivních prohlídek ke kontrole jaterních funkcí z odběru krve.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x