Akne

Dobry den, pred třemi dny jsem zadavala na toto forum dotaz ohledně problému s akne a léčeni antibiotiky ( níže dotaz jen pro upřesnění kopiruji). Stav je takový, ze dnes jsem začala brát ATB Sumamed 500mg a to 1. Den - 1 tbl. Po 12. Hod. A dalších 5 dni 1 tabl. Za den. Pak týden pauza a zase dalsi 3 tablety. Muj dotaz se ted týká HAK Jeanine, kterou užívám od května 2016 ( kvůli akne)kontinuálně ( bez přerušení pauzy na menses), jelikož stale"spinim" někdy více někdy méně, ale dalo by se říct, ze hnedavý výtok z pochvy mam stale. Kontinuálně tuto antikoncepci beru právě kvůli pleti - aby nenastalo zhoršení. Vzhledem k tomu, ze stale spinim, vím, ze si 7 denni pauzu budu muset udelat, nicméně mam hrozny strach, ze se muj stav pleti jeste víc zhorší, již ted je to neúnosné. Říkám si, ze ted, kdyz mam Sumamed mohla bych byt trochu pred zhorsenim "chráněna". Přemýšlím i nad tím zda ATB nesníží vliv HAK a tím pádem se mi menstruace spustí i presto, ze se rozhodnu pauzu nedělat. Chtela jse vás poprosit o radu, co byste dělal(a) na mem místě. Za 14 dni mam svatbu a potřebuji alespoň trosku vypadat. Je mi 32 let. Dekuji za odpověď. Zde je zkopírovaný muj předchozí dotaz. Dobry den, muj dotaz se týká akne se kterým aktivně bojuji přes 2 roky ( pod dermatologickym dohledem). Akne jsem měla cely život, ale nic významného, vždy pred menses se mi udělal jeden zanetlivy "bolak", který se sice hojil dlouho, ale nezanechal po sobě žádné jizvy či fleky. Bohuzel poslední 2 roky ( dalo by se říct po operaci endimetriozy) se mi stav rapidně zhoršil. Po operaci jsem brala cca 3 měsíce hormonální terapii přípravkem Visane, následně se mi plet rapidně zhoršila zánětlivé absesy - brada, okolo nosu a čelo, vznikají mi nyní po každém takovémto pupinku jizvy a fleky. Tento rok jsem již absolvovala 4 měsíční kuru ATB doxybene, následně mi byla nasazena HAK jeanine, kterou užívám od května a to kontinuálně bez pauz. Po změně dermatologa jsem dostala na konci června krem ROZEX, plet se celkem tak o 50% zlepšila, nyní ale, bohuzel nastalo opět zhoršení - velke zánětlivé ložiska na bradě a okolo nosu, dermatolog mi chce dat opět ATB tentokrat Sumamed. Nyní zevne používám již zmiňovaný ROZEX krem a na zánětlivá ložiska duac gel nebo aknemycin 2000 mast. Po duac gelu mam místo aplikace zarudle, nevim zda to je zánětem ci mi dráždí duac. "Bolaky" přibývají každým dnem, jsem z toho hrozne nešťastná, opět se stranim společnosti a nevim jak dal. Můžete mi, prosim, napsat Vas názor na muj problém - na užívání sumamedu atd. Mnohokrát dekuji

Odpověď odborníka:

Vážená slečno Petro, není akné jako akné, u řady lidí kůže reaguje citlivě na nejrůznější vnitřní a zevní faktory. Vzhledem k chronicitě Vašich obtíží není pravděpodobné, že by někdo uměl pleť zázračně zhojit během několika dnů. Jak intermenstruační krvácení, tak poruchy kůže mohou být vyvolány používáním HAK; nejsou známy žádné interakce mezi HAK a azitromycinem. Doporučuji doplnit dosavadní lékařskou péči imunologickým a a alergologickým vyšetřením s cílem identifikovat příčinu Vašich jak dermatologických, tak gynekologických potíží. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: