Ako dlho trvaju psychicke dosledky po pravidelnom asi jednorocnom uzivani pervitinu

Dobry den, pan doktor. Potrebujem poradit v nasledovnej zalezitosti. Moj priatel je v sucasnosti vo vazeni, uz dva roky a cakaju ho este dalsie dva. Dostal sa tam "z ulice" kde som ho vyhodila, ked som mu - ja vtedy uz tehotna - nasla injekcne striekacky- z obav z nejakej nakazy kedze som bola tehotna...Poznali sme sa dlho, ale byval u mna iba dva mesiace a aj tak nechapem, ze som na to neprisla uz skor. Teraz ma syn dva roky a chodievame za nim na navstevy do vazenia-zial. Teraz uz viem, ze priatel si minimalne rok pred vzatim do vazenia aplikoval vnutrozilovo pervitin a obcas fajcil marihuanu (tu uz dlhsie predtym). Ked ho pustia, budu to styri roky od uzitia poslednej davky drogy - je po takej dlhej dobe pravdepodobne riziko, ze bude mat este chut na drogu a drogovy styl zivota? Co mozem pre neho urobit ja? O com by mal byt obsah mojich listov, co mu pisem?-mam ho kritizovat alebo iba povzbudzovat, mam mu poukazovat, ze nam unlizil alebo nie? Mam mu dat najavo lasku alebo byt racionalna?...Strasne mi na tom cloveku zalezi. Neviem ani, ci po roku uzivania pervitinu mohlo dojst k nenavratnej zmene osobnosti alebo sa skor ci neskor obnovia povodne vlastnosti zavisleho? Moze byt este psychicky zavisly? Citim ze nas lubi, ale je psychicky velmi nestaly-raz ma na navsteve s usmevom privita a objima, no inokedy zas zacne tvrdit take veci ako napr. ze "mam vas rad, ale ja nie som rodinny typ" a pod. Prosim vas, moze mat vo svojich citoch sam zmatok kvoli tym drogam? Kolko rokov potrebuje na to, aby bol vyrovnanejsi? Neviem, ci to mam brat vazne, ze nie je "rodinny typ" a najst si ineho alebo ci su to len slova cloveka, ktory potrebuje pomoc, slova byvaleho narkomana. Kazdopadne som odhodlana co najviac mu pomoc a chcela by som "pracovat" na nom co najviac efektivne a vyuzit cas navstev co najefektivnejsie.Alebo je po dvoch rokoch pauzy uz uplne v poriadku? Myslim, ze je aj dost sebecky-mohli to sposobit tie drogy a pominie to? Ked ho pustia, ma sa este nejak preventivne liecit na nejakych aspon obcasnych stretnutiach?-on na to vsak nie je, radsej bude pocuvat mna, preto mi prosim poradte ako mam viest tie rozhovory na navstevach co najviac "odborne" v jeho prospech. Dakujem Vam velmi pekne za odpoved.

Odpověď odborníka:

Vážím si Vaší obětavosti,ale nejsem si jistá,zda všechno můžete ovlivnit sama.Zdá se mi,jako byste s aktivitou přítele nepočítala,jako by on sám byl jen pasivní článek.Otázky,které jste kladla v poradně,byste měla položit jemu.Pokud on sám nebude chtít změnit svůj stav,nepomohou Vaše dopisy ani snaha o edukaci.Naopak-pokud o Vás a o syna stojí,měl by udělat všechno pro to,aby se zbavil závislosti/i když třeba jen psychické/ a zapracoval na své osobnosti.Pomoci mu může spíše psychoterapeut,Vy sama velmi obtížně,pro svou citovou vazbu.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x