Akutní bronchitida

Dobrý den, již dva měsíce mě trápí akutní bronchitida. Začalo to bolestmi hrudníku ,první mi praktický lékař dal augmentin, azibiont ale skončila jsem až na plicním kde mi dali xorimax a ted na dolečení znovu azibiot. Ale pořád nedošlo ke zlepšení - kašel mám stále velmi suchý, vůbec se mi nedaří nic vykašlávat, rentgen plic jinak v pořádku, alergie z krve také žádné. Nedovedu si představit dostat další antibiotika, již tak mě dost bolí břicho - připisuji to velkému množství chemie. Můžete mi poradit čím bych si mohla pomoci a je v normě že mě tento problém trápí tak dlouho??? moc díky

Odpověď odborníka:

dobrý den, další antibiotika opravdu už asi nemají smysl. Někdy může kašel po respiračních infektech přetrvávat několik měsíců - infekce už memusí být přítomná, ale sliznice dýchacích je podrážděná, poškozená a trvá jí, než se zase obnoví do původního stavu. Bohužel žádné zázračné léky na kašel neexistují, musí se prostě čekat. Nicméně u kašle, který trvá právě 2 měsíce a déle a nemá tendenci ke zlepšení, by se mělo pomalu myslet i na jiné příčiny, např. průduškové astma (provádějí se tzv. bronchoprovokační testy). Je možné též vyšetřit krev na možnost černého kašle, kdy kašel může přetrvávat - s postupně se snižující intenzitou - až půl roku.

MUDr. Zdeněk Skácel
MUDr. Zdeněk Skácel

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: PNEUMO - HOST s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: