Alergie u 7 letého dítěte

Dobrý den,můj 7 letý syn je od cca 3 let velmi často nemocný.Mezi 3-5. rokem to byly vesměs průdušky, ty snad byly léčeny správně, dokonce i zápal plic 2x.Pak se ale začaly objevoval jakési angíny, které se objektivně jevily jasně, ale výtěr několikrát byl "čistý".Bohužel v den výtěru mu byla většinou nasazena ATB a to že byl "čistý" jsme se dozvěděli až za týden na kontrole.Syn hned dostane vysoké horečky , takže lékaře nepřemluvím.Samozřejmě se objevovaly i anginy potvrzené.Přítomnost všech pneumokoků, streptokoků, hemofilů...Měl už asi všechno.Je očkován prevenarem.Letos v zimě mu byla objevena alergie na pyly, ale bez klasických projevů (oči,rýma).Jen snad jako ucpaný nos, jestli to má souvislost.Nosní mandli už má 2 roky vyndanou.Celkově je velmi náchylný na cokoli.Snadno se přehřeje, ze zmrzliny dostane anginu,jakmile vyjedem do Prahy,vždy přiveze nějakou nemoc.Bydlíme na venkově, čistý vzduch a troufám si říct, že perfektní péče.Můj dotaz zní takto:Dá se nějakými vyšetřeními zjistit, co tohle všechno zapřičiňuje a případně to nějak léčit?Nemůže to být alergie na něco netradičního?Zkusili mu klasickou řadu, bere Xyzal.Imunitu posilujeme různě.2x ročně moře, Kolostrum, nyní 3x týdně plavání,multivitamíny a všechny "zaručené" prostředky včetně detoxikace Jonášovou metodou.Byl při ní také potvrzen cytomegalovirus, který byl objeven u mě v těhotenství.Je nějaké cesty z věčných nemocí.Prakticky je nemocný každý měsíc, takže školku navštěvuje tak z 50% a v září jde do školy.Mnohokrát děkuji za odpověď a trpělivost při čtení dotazu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud u Vašeho syna nějakou metodou byla prokázána na přecitlivělost na pylové alergeny, určitě je správně volena léčba Xyzalem, který nejen tlumí alergické proejvy, ale je i protizánětlivý. Alergie se může projevovat i pouze trvale ucpaným nosem. Také alergici bývají častěji nemocní, trpí spíše na virové infekce, což by vysvětlovalo negativní nálezy v kultivaci, jelikož viry se v kultivaci neprokazují. Určitě by měl syn i imunologické vyšetření, vyloučena by měla být celiakie. Z praventivních opatření, bych raději vynechala plavání, Colostruk je určitě výborná volba na posílení slizniční imunity, šlo by přidat i prepartáty vyrobené z bakterií, kterém také posilují slizniční imunitu,ale lék bych vybrala až po dochodě s imunologem. Jako preventivní opatření je vhodné ošetřování sliznic Vincnektou - prav. rán večer stříkat d nosu,kloktat.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: