Als

Dobrý den. Byl jsem na lékařském vyšetření na imunologii a z krevních testů mi vyšly autoprotilátky proti gangliosidům. Přesněji: a-GA1 negativní a-GM1 pozitivní a-GM2 negativní a-GD1a pozitivní a-GD1b pozitivní a-GQ1B negativní když jsem si to zkusil zadat do vyhledávače tak první co mi vyskočilo bylo ALS. Tak mám teď trochu strach jestli to opravdu nemůžu mít. Pobolívají obě ruce, ale zároveň cítím bolest v zádech tak si říkám jestli to nemůže být od páteře. Na imunologii jsem byl poslán pro zhoršený zdravotní stav po antirabické profylaxi (závratě, bolesti hlavy, zhoršený zrak, zvětšené krční uzliny, boláky na jazyku). Po očkování jsem prošel mnoho vyšetření: EMG na myastenii: negativní EMG na tetanii: pozitivní Lumbální punkce: bez pozoruhodností CT mozku: normální nález Tak nevím jestli se mám bát nebo ne. Děkuji vám za váš názor.

Odpověď odborníka:

Dobrý vecer pane Josefe, nemáte se čeho obávat. Nemáte žádné příznaky ALS, ALS nebolí a EMG vyšetření dokáže ALS spolehlivě prokázat nebo vyloučit a ve vašem případě bylo negativní. Pouhá pozitivita protilátek neznamená onemocnění. Doporučuji vám příliš nestudovat odborné weby na internetu, zbytečně se jimi stresujete. Přeji pěkný večer.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: