Amenorea po vysazení ha

Dobrý den, prosím Vás o radu. Je mi 24, na přelomu ledna a února tohoto roku jsem vysadila po 9 letech téměř nepřetržitého užívání HA (belara - jeanine - bonadea). Následně jsem měla slabou MS po cca 42 dnech od začátku poslední "pseudomenstruace". Od té doby vůbec žádnou, v květnu jsem byla u svého gynekologa, dostala jsem vyvolávací injekci, do týdne se dostavilo (21.5.) pouze slabé špinění, které netrvalo déle než 4 dny, od té doby opět nic. Fyzicky jsem ale občas cítila přítomnost premenstruačního syndromu - bolest bradavek, podbřišku, bez nástupu MS. Těhotná nejsem. Poslední dny cítím i lehce bolestivý, nepříjemný tlak např. při sezení či intenzivnějším zmáčknutí podbřišku. Březnu mi PL dělala testy na funkci štítné žlázy, ty jsou v normě. Jsem objednaná ke gyn. na 23.7., ráda bych ale znala předem ještě názor jiného lékaře, co mě čeká, co by doporučil za postup či jaká jsou rizika. HA jsem vysadila proto, že je nepřirozená a také kvůli strachu z neplodnosti, cyst a jiných komplikací (příklady v okolí). Znovu ji užívat nechci, otěhotnět zatím také ne. Vím, že bez vyšetření je těžké poradit postup, ale bude případně něco řešit další vyvolávací injekce či podobný postup založený na další dávce hormonů? Ráda bych se těmto možnostem pokud možno vyhnula, nevíte o nějaké přirozenější cestě, jak cyklus srovnat? A jaké mohou být důvody toho bolestivého tlaku? Děkuji za Váš čas a přeji Vám hezký den. S pozdravem Kamila

Odpověď odborníka:

Bude se velmi pravděpodobně jednat o hormonální poruchu a tu je skutečně možno léčit jen hormonálně, antikoncepce se dokonce používá k léčbě tvorby cyst a nemá vliv na plodnost,v tom směru jsou vaše obavy zbytečné, bohužel žádná jak píšete přirozená cesta jak cyklus upravit není,záleží na stavu ovarii, který se ověří ultrazvukem stejně jako stav sliznice v dutině děložní a hormonálních hladinách a podle toho se zvolí další postup.na otázku od čeho máte tlak v podbřišku není možno bez vyšetření odpovědět,to by byly jen dohady. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: