Polycystické vaječníky, amenorea po vysazení ha

Dobrý den, paní doktorko. V srpnu jsem přestala brát HA a od té doby jsem menstruaci dostala jen po dvou vyvolávacích injekcích. Můj gynekolog mi při ultrazvukovém vyšetření našel polycystické vaječníky. Navrhl řešení v podobě opětovného nasazení HA s tím, že je možné, že se hladina hormonů po nějakém čase vyrovná a cysty zmizí. Já bych ale HA začala znovu brát velmi nerada. Přijde mi to jen jako oddalování problému, který po vysazení jednou stejně budeme muset vyřešit. Pan doktor tedy navrhl druhé řešení v podobě hormonální léčby, která by měla organismus "nakopnout", aby vše začalo fungovat jak má. Zajímal by mě Váš názor na to, která z možností je v tuto chvíli vhodnější, pokud se dá takto na dálku vůbec něco určit... Používá se zmíněná hormonální léčba pouze u žen, co si přejí okamžitě otěhotnět, nebo i v případech, že by chtěly otěhotnět zhruba za rok, rok a půl, jako já? Ještě dodávám, že jsem HA brala 6 let a před tím jsem neměla absolutně žádné problémy a MS jsem měla velmi pravidelnou. Děkuji předem za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jano. Pokud si nepřejete otěhotnět již nyní, ale třeba až za rok, znovunasazením antikoncepce neoddalujete žádný problém. Naopak při antikoncepci nebudete muset řešit nepravidelnosti menstruačního cyklu. Užívání antikoncepce neovlivňuje plodnost pro dobu po jejím vysazení. Antikoncepci je vhodné vysadit v době, kdy už budete chtít otěhotnět. Pokusíte se pak o spontánní otěhotnění a až teprve v případě, že se otěhotnění nebude dařit, bude ten pravý čas na zahájení další léčby, i hormonální. V jiném případě se může stát, že otěhotníte dříve, než byste třeba chtěla. To je můj názor.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: