Amylázy

Dobrý den, za posledního půl roku mi byly celkem ze 4 odběrů krve dvakrát naměřeny hraničně zvýšené amylázy slinivky břišní ( kolem 1,80), jinak krevní obraz v normě, jen hraniční cholesterol a mírné snížení leukocytů. Byla jsem vyšetřena na gastroenterologii - zobrazovací vyšetření v normě, ultrazvuk břicha (slinivky) také v normě. V pubertě jsem trpěla bulimií, nyní jsem vyléčena, ale poslední dobou v důsledku stresu občas (max jednou týdně) zvracení vyvolávám. Můj dotaz zní, zda je možné zvýšení amyláz v důsledku občasného zvracení nebo zda se mám obávat jiného onemocnění, případně dodržovat dietu. Moc děkuji za odpověď. (Věk 29 let)

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Je jisté, že jste překyselená, nejenom žaludek. Vaše potíže jsou dlouhodobé. Ukazují na to ony amylázy, což je poměrně velké riziko. Tedy ani návod není jednoduchý. Mám také málo informací, věk je opravdu málo, váha, výška, krevní skupina a ostatní výsledky je třeba mít k dispozici. Odkyselování je proces. Základem je nepřekyselovat se, tedy nepít kávu, nejíst ovoce a nejíst bílou mouku a sladkosti. Naopak jíst maso, rybu, vajíčka a zeleninu a brambory. Dr.Holečko holeckoj@seznam.cz

MUDr. Jiří Holečko
MUDr. Jiří Holečko

Specializace: Celostní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: