Antidepresiva a dušnost

Paní doktorko. Obracím se na Vás s tímto problémem. Jako reakce na fyzické poranění se u mě objevila deprese. Nejdřív jsem brala mirtazapin 30mg večer a cipralex 5 mg ráno, ale objevovaly se u mě problémy s bušením srdce a dýcháním, proto p. doktorka cipralex změnila na sertivan 100 mg ráno. Čtyři měsíce mi tato kombinace naprosto vyhovovala, neobjevovaly se žádné vedlejší příznaky, ale nyní již 3 týdny mám večer zvýšenou teplotu, bolesti hlavy a po celý den nepříjemné záchvaty dušnosti (stejně jako před 5 měsíci). Po psychické stránce se cítím výborně. Je možné, že jde o přehnanou aktivaci organismu (léky jsou už příliš silné)? Jak se projeví stav, kdy je dávka léku příliš vysoká? Předem děkuji za Vaši odpověď. Petra

Odpověď odborníka:

Petro, potřebovala k detailnější odpovědi ještě znát údaj, zda užíváte nadále na noc mirtazapin a zda se jedná o zvýšení teploty do 38 st C nebo i nad 38 st.C a zda se nejedná spíše o zvýšené pocení. Potom by, v tomto případě, že se k večeru hodně potíte a máte pocit napětí a bolestí hlavy, mohlo jednat o vedlejší efekt a pak bych Vám doporučovala Mirtazapin snížit na 15mg na noc a Sertivan snížit na 75mg a vyčkat 4 dny. Pokud příznaky přetrvávají, můžete Sertivan snížit na 50mg a mirtazapin vysadit. Pokračovat dva týdny v dávce Sertivan 50mg a vyčkat , zda se neobjeví původní úzkostné potíže (bušení srdce, dušnost), pro které jste vyhledala pomoc. Bude-li vše v pořádku , pak další dva týdny užívat Sertivan 1/2 tbl. (25mg) obden a pak teprve vysadit. Bude-li Váš nervový systém v rovnováze, do dvou měsíců se úzkostné potíže nevrátí.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Hypofunkce štítné žlázy
Články: Hypofunkce štítné žlázy
Hypofunkce štítné žlázy...
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Užíváte antikoncepci? Nekuřte!
Články: Užíváte antikoncepci? Nekuřte!
Neumíte si představit ranní...
Chronická kopřivka a její příčiny
Články: Chronická kopřivka a její příčiny
O chronické kopřivce...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: